29.7.08

Αν ήμουν οικολόγος...

Αν ήμουν οικολόγος  ήταν να ξαπολύσω αυτήν την ποσπασμένην απορριπτικήν πολιτικήν που επάττησεν με την ήτταν του Τάσσου. Ήσιαν να πιάσω τον παλμόν της Κύπρου να δώσω με τα μούτρα μέσα ώστε να επιδράσω όσον ιμπόρω παραπάνω στην διαμόρφωσην της συζητούμενης λύσης έτσι που το περιβάλλον να είναι στο κέντρον της καινούριας πολιτείας που θα κτίσουμεν για το μέλλον.

Ήταν αν επωφεληθώ του ότι ούτε τα σιέρκα μου εν βουττημένα μες το γιαίμαν, ότι ούτε γέρος της δεκαετίας του πεήντα είμαι, ούτε εθνικιστής έχω συμφέρον να είμαι. Ήσιαν αν βάλω το περιβάλλον ομπρός τζαι να πααίννω. Διότι το περιβάλλον μπορεί να ενώσει. Αυτον το θέμαν δεν είναι ξιμαρισμένο από ότι εχώρισεν τον λαόν που το πεήντα σε αριστερούς τζαι δεξιούς, σε τουρκοκύπριους τζαι ελληνοκύπριους.

Ήσιαν να προσπαθήσω να δημιουργήσω όνειρον για την νέαν γενιάν των Κυπραίων που εβαρεθήκαν τα κατεστημένα τζαι ποτζεί τζαι ποδά. Ήσιαν να προσπαθήσω να κάμω κοινόν οικολογικόν κόμμαν με τους κυπραίους που μιλούν τούρτζικα. Θα ήμουν τον μόνον κόμμαν που μπορεί να είναι δικοινοτικόν. Τζιαι σαν το πρώτον δικοινοτικόν κόμμαν θα έμπαινναμεν πολλά δυνατά μες τα κοινωνικά δρώμεντα της Νέας Κύπρου.

Ήσιαν να πιάσω κάθε διαφοράν που υπάρχει στες δικοινοτικές συνομιλίες τζαι να προσπαθήσω να προτείνω συναινετικήν προτασην τζαι όχι συμβιβαστικήν. Στην συναίνεσην τζαι οι δύο μερκές κερδίζουν ενώ στον συμβιβασμόν τζαι οι δύο δέχουνται να μοιράσουν τες απώλιες. Σαν οικολόγος θα είχα παραπάνω ατού να φανταστώ λύσεις συναινετικές διότι το περιβάλλον τζαι η αειφόρα ανάπτυξη είναι προς ώφελος τζαι των δύο πολιτειών. Νά μερικές συναινετικές προτάσεις που θα έκαμνα:

- Θέλουν οι ΤΚ να κρατήσουν τα μισά παράλια ενώ έχουν μόνον 20% του πληθυσμού. Να τα κρατήσουν. Με την προϋπόθεσην όμως ότι το υπόλοιπον της διαφοράς που τους αναλογεί θα έιναι μέσα σε εθνικόν πάρκον στο οποίον θα απαγορεύεται κάθε ανάπτυξη. Να μπεί τζαι ο Ακάμας μέσα στο ίδιον status τζαι το κάβο Γκρέκο. Όλες οι προστατευμένες ακτογραμμές να μήν υπάγονται στην δικαιδοσίαν των συνιστώντων πολιτειών αλλά του ομόσπονδου κράτους (όπως στην Ελβετίαν τα εθνικά πάρκα είναι στην δικαιοδοσίαν της ομοσπονδίας παρόλον που η γή ανήκει στα καντόνια.

- Θέλει η Τουρκία προνόμια στες οικονομικές σχέσεις της με την Κύπρον. Να τα έχει. Με την προυπόθεσην ότι δεχούμαστιν να μεν κτίσουμεν πυρινικόν σταθμόν στα παράλια της Τουρκίας με αντάλλαγμαν ούτε η Τουρκία να κτίσει πυρινικόν σταθμόν σε ακτίναν Χ χιλιομέτρων που την Κύπρο. Τζαι ότι προνόμια έχει η Τουρκίαν στην Κύπρον να έχει τζαι η Κύπρος στην Τουρκίαν.

-Θέλουν οι Τουρκοκύπριοι να μείνουν οι εγγυήσεις του 60 διότι φοούντε ότι θα τους κάμουμεν όπως εκάμαν οι Κρητικοί τους τουρκοκρήτες. Να μείνουν. Εν τζαι έχουν άδικον να φοούνται. Τζαι γω αν ήμουν τούρκος οικολόγος ήταν να φοούμαι. Ώς που να γινούμεν ούλλοι τέλλια ευρωπαίοι δεν ιξέρεις τι θα συμβεί. Να μείνουν όμως υπό την προυπόθεσην ότι δεν είναι οι εγγυήτριες δυνάμεις που αποφασίζουν πότε θα αλλάξουν τα εγγυητικά αλλά το νέον ομόσποδον κυπριακόν κράτος με την σύμφωνην γνώμην τζαι των δύο πολιτείών. Εκεί που το ζήτημαν των εγγυήσεων είναι γεωπολητικόν θα μετατραπεί σε ζήτημαν εσσωτερικής πολιτικής. Η επέμβαση δε ας είναι τζαι μονομερής, μόνον όμως με την σύμφωνην γνώμην του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων εθνών.

Βλέποντας τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης της 25 Ιουλίου, 11 από τα 16 είναι περιβαλλοντικά. Αντίς να μουρμουρώ τζαι να κορακώ σε Τασσικόν στύλ ότι πρέπει πρώτα να συφφωνήσουμεν τζαι μετά να αρκέψουμεν συνομιλίες, θα έκαμνα φοινιτζιάν τον πρόεδρον τζαι θα διεκδικούσα ρόλον στο πως να εφαρμοστούν τα οικολογικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Θα ήμουν πρωτοστάτης της δημιουργίας του νέου κράτους τζαι θα εδιεκδικούσα να βάλω κάτι ανάλογο που λέει η τρίτη παράγραφος τους ομοσπονδιακού συντάγματος της Ελβετίας βάλλοντας την αειφόραν ανάπτυξην σαν έναν που τα θεμέλια του κράτους, στο ίδιον επίπεδον με την ελευθερίαν, το κράτος δικαίου τζαι τα δικαιώματα του πολίτη.

Δεν είμαι όμως οικολόγος! Κρίμας, τζαι θα μείνουν τζαι οι εισηγήσεις μου χάσκοντας επι μπλόγκ κρεμμάμενες. Πάντως όποιος τες θέλει ας τες πιάει τζαι ας τες κάμει μάλιστα καλλύττερες.

14.7.08

ΑΠΟΡΙΑ ΠΡΟΣ ΔΗΚΟ...

...και ΕΔΕΚ. Ο Μακάριος ήταν σοσιαλιστής;

9.7.08

Εννά κλάψει τζιαι τούτος;

Στην χτεσινή συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας επιβεβαίωσε τις δημοσιογραφικές πληροφορίες περί πρόθεσης του να απευθυνθεί με διάγγελμα στον λαό μετά την επόμενη του συνάντηση με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις 25 Ιουλίου, για να εξηγήσει στο λαό την όποια απόφαση θα λάβει για την έναρξη ή όχι των απευθείας συνομιλιών.

Κατά τη γνώμη μου «παίζουν» τα εξής σενάρια στο διάγγελμα, μεταξύ άλλων:

- Ο Χριστόφιας γελά, σε αντίθεση με τον Τάσσο που έκλαιε.
- Ο Χριστόφιας γελά, με παραθυρούϊ ποπίσω playback τον Τάσσο να κλαίει στο διάγγελμα του 2004.
- Ο Χριστόφιας κλαίει με live παραθυρούϊ ποπίσω τον Τάσσο να γελά μαζί με τον Ττόμη Ββού.
- Ο Χριστόφιας κλάμοντα μας καλεί να ψηφίσουμε ΝΑΙ για να τσιμεντώσουμε το ΟΧΙ (των Τουρκοκύπριων, πέρκιμου).
- Κάμνει τζιαι ο Ταλάτ ταυτόχρονα διάγγελμα που τον Μπαϋράκ.
- Κάμνει τζιαι ο Ταλάτ ταυτόχρονα διάγγελμα που τον Μπαϋράκ τζιαι κλαίει τζιαι τζείνος.
- Κάμνουν ο Χριστόφιας τζιαι ο Ταλάτ ΕΝΑ διάγγελμα με ΕΝΑ κείμενο και ΜΙΑ προσωπικότητα αλλά από ΔΥΟ ραδιοσταθμούς σε ΔΥΟ γλώσσες προς ΔΥΟ ακροατήρια. Everybody is happy. Κανένας εν κλαίει.
- Κάμνει ο Χριστόφιας διάγγελμα αλλά τραβά ακόμα λλιόττερο ακροατήριο που την διακαναλική του Τάσσου πριν τες εκλογές. Λλίοι παίρνουν χαπάρι τι είπε. Ακόμα λλιόττερους κόφτει τους.

Update, 28 Ιουλίου 2008:

Δημήτρηηηηηηηηηηη το διάγγελμααααααααααα, εξέχασες; Θέλω το διάγγελμα μουουουουυουου, που εν το διάγγελμα μουουουοουου;!;!;!;!