24.7.09

Πρόεδρε, έχεις τα κότσια;

Κακοφανίστηκε ο Πρόεδρος γιατί 5-6 κωλόπαιδα τον αποκάλεσαν προδότη. Κι έστειλε την αστυνομία να συλλάβει τους ανόητους. Περίεργα πράματα. Μέχρι προχτές ο όρος "προδότης" ήταν ένας καθόλα αποδεκτός όρος στην Κυπριακή κοινωνία και πολιτική σκηνή. Με τη μεγαλύτερη ευκολία οι πατριώτες της κάθε εποχής πέτασσαν τη ρετσινιά (ή άλλες συναφείς ορολογίες) για να στιγματίσουν τους αντιπάλους τους. Μάλιστα επί Τάσσου αυτό έγινε και επίσημη κρατική πολιτική. Ο νυν πρόεδρος δεν έδειξε τότε ιδιαίτερη ευαισθησία να υπερασπιστεί τους κατηγορούμενους ως προδότες και πουλημένους. Αντίθετα, η εφημερίδα του κόμματός του με πρωτοσέλιδους πηχυαίους τίτλους κατακεραύνωνε αυτούς που τα πήραν για να στηρίξουν το τρισκατάρατο σχέδιο. Προς τι λοιπόν η όψιμη ευαισθησία πρόεδρε;

Αλλά υπάρχει κι ένα δεύτερο θέμα, πιο σημαντικό. Βγήκαν 5-6 κοπελλούθκια και τον απεκάλεσαν προδότη και ο κος Χριστόφιας τα πήρε στο κρανίο. Μα πρόεδρε, αν αύριο παρουσιάσεις ένα σχέδιο λύσης, το 30% θα σε πει προδότη. Τι θα κάμεις τότε; Δεν θα μπορείς να στείλεις την αστυνομία να τους μαζέψει γιατί η αστυνομία θάναι μαζί τους. Θα σε προπηλακίσουν πρόεδρε και θα σε αμφισβητήσουν. Μπορείς να το αντέξεις; Έχεις τα κότσια πρόεδρε;

7.7.09

Σαν να τζιαι μυρίζουμαι την λύση



Πολλές φορές, χωρίς να ξέρεις γιατί, μυρίζεσαι την βροσιήν πριν να έρτει. Πριν λλίον τζιαιρόν είχα μεγάλην απαισιοδοξίαν αν θα λυθεί το Κυπριακόν. Τωρά δεν ξέρω γιατί, ίσως λόγω της αγωνίας του Φιλελεύθερου τζιαι του Christofias-watch, νιώθω το κυπριακόν κοντεύκει να λυθεί, τζιαι μάλιστα πως θα λυθεί καλλύττερα που ότι θα ελύετουν αν ελαλούσαμεν ναι στο σχέδιον Αναν.

Μπορεί να φαίνεται ασήμαντη η είδηση ότι ο Τταλάτ δέχεται να φκαίννει ο πρόεδρος τζιαι ο αντιπρόεδρος που κοινήν ψηφοφορία, αλλά είναι ίσως η πιό θετική είδηση που εξέβηκεν που τον τζιαιρόν της εκλογής του Χριστόφκια. Τζιαι αυτόν είναι μεγάλη κατάκτηση του προέδρου τζιαι της επιμονής του σε ζητήματα αρχών.

Γίνουνται προκριματικές εκλογές στες πολιτείες, όπως γίνουνται στα κόμματα στες Ηνωμένες Πολιτείες, για να πάρουν οι υποψήφιοι το "χρήσμαν" που την κοινότηταν τους. Θεωρώ πολλά λογικήν την επιμονήν του Τταλάτ να μεν δεχτεί την κατ΄αρχήν πρότασην της δικής μας πλευράς. Δεν γίνεται μια πλειοψηφία 62% μέσα στους Ελληνοκυπρίους να ψηφίζει έναν τουρκοκύπριον που πιάννει 3% μέσα στην τουρκοκυπριακήν κοινότηταν τζιαι να του διά 51% να τον φκάλλει πρόεδρον. Θα εφκάλλαμεν πάντα τον Ινζέτ, ή όποιονδήποτε άλλον περιθωριακόν για τους τουρκοκύπριους που συφφωνεί μαζί μας αλλά που δεν αντιπροσωπεύκει την πολιτικά ίσην κοινότηταν που αποτελεί την χώραν μας.

Τωρά όμως, πέστε γίνουνται εκλογές. Φκάλλει ο Έρογλου 55% τζιαι ο Τταλάτ 45%. Με δίχα τον ψήφον τους ελληνοκυπρίους, έσιει αγγούριν προεδρίαν ο Έρογλου. Το ίδιον τζιαι με τους ελληνοκυπρίους. Πέστε ότι στες επόμενες εκλογές έχουμεν υποψηφίους τον Χριστόφκιαν, τον Στυλιανίδην, τζιαι την Ελένη Θεοχάρους υποστηριζόμενην που το Δήκο, Δήσυ Εδέκ, Ευρωκό. Φκάλλει 42% η Ελένη Θεοχάρους τζιαι 41% ο Χριστόφκιας. Ποιός εν να φκεί πρόεδρος;

Εν τω μεταξύ, γίνεται τζιαι μια μικρή, πολύ μικρή αλλαγή στες συνθήκες εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέσην με τες εγγυήσεις: ισχύουν όπως ισχύαν πριν την εισβολήν, με την διαφοράν ότι (τζιαι τούτον πάλε εκέρδισεν το ο Χριστόφκιας) η ενωμένη κυπριακή δημοκρατία δικαιούται να ζητήσει όποτε θέλει την αναθεώρησην τους εν κοινοί συναινέσει των συνιστωσών πολιτειών.

Ο Έρογλου έχει τσιάνς να φκεί πρόεδρος, μόνον αν φκάλει άσσον που το μανίκιν τζιαι κατακτήσει την συμπάθειαν των ψηφοφόρων που δεν θέλουν τον Χριστόφκιαν τζιαι τον Τταλάτ. Να τάξει για παράδειγμαν στους Ελληνοκυπραίους τζιείνος εν ικανός να αλλάξει τα εγγυητικά τζιαι θα επιταχύνει την αποχώρησην των στρατευμάτων πέραν που τα μεταβατικά χρονοδιαγράμματα.

Όποιος βάλλει υποψηφιότηταν για πρόεδρος, έχει τσιάνς να ξαναφκεί μόνον αν υποστηρίζει τα συφφέροντα όλων των Κυπραίων. Δεν θα πααίννει τζιειαμέ για να τραβά την πατανίαν στην κοινότηταν του κατά την περίοδον πον ναν πρόεδρος. Εν να έχουμεν πραγματικόν συνεταιρισμόν, τζιαι τζιείνος που τον διοικεί, θα θέλει να γεμώσει η πούγκα του όχι παίρνοντας που την πούγκαν του συνεταίρου, αλλά προσπαθώντας να κάμει την εταιρίαν κερδοφόραν.

Ακούονται τζιαι άλλες ιδέες που φκαίννουν δειλά δειλά που τες συνομιλίες.

Πιστεύκω ότι ο Χριστόφκιας (ο φίλος μου Τσιελεπής δηλαδή), εν ο καλλύττερος διαπραγματευτής που είχαμεν ποττέ σαν κοινότητα. Έβαλεν κάτω τζιαι τον Κληρίδη (τον Μακρίδην δηλαδή).

Εργατική τάξη 1, Μπουρζουαζία ο.

Κάμνω με τον νούν μου παναύριν τζιαι σιαίρουμαι σαν το μωρόν πριν να τελειώσει το ματς. Είμαι όμως σίουρος ότι εν να τελειώσει σύντομα όπως το ονειρεύτηκα. Άννοιξεν μου το φεντζιάνιν μου η θκειά μου τζιαι είπεν μου ότι το όνειρον των ονείρων μου θα πραγματοποιειθεί πριν το τέλος του χρόνου, άτε-άτε αρκές του 201ο.