22.5.08

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ακολουθεί άρθρο από το ΚΥΠΕ. Η επισημανση δική μου........

Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον κ. Α. Λοβέρδο
20/05/2008


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση με τον Πολιτικό Εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για θέματα εξωτερικής πολιτικής κ. Ανδρέα Λοβέρδο.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Κυπριανού δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «με τον κ. Λοβέρδο είχαμε συνεργαστεί και παλαιότερα όταν είχαμε άλλα καθήκοντα. Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η κινητικότητα και οι εξελίξεις στη διαδικασία του κυπριακού προβλήματος και παρουσίασα απόψεις δικές μου και του Υπουργείου Εξωτερικών. Μιλήσαμε και για θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, την Κύπρο στην ΕΕ και, γενικότερα, τις προτεραιότητες και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το Υπουργείο Εξωτερικών, τους στόχους που έχει για το επόμενο χρονικό διάστημα».

Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι «η συνεργασία της Κυβέρνησης και του Υπουργείου με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας είναι σημαντικές», σημειώνοντας ότι θα συνεχίσει να υπάρχει επαφή και συνεργασία. Προσβλέπουμε, είπε, στην επίσκεψη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Κύπρο για να συνεχίσουμε τη συζήτησή μας.

Από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος είπε ότι «επειδή έχω υπόψη μου τις εξελίξεις των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ελληνική Δημοκρατία σας διαβεβαιώνω ότι η ποιότητα των θεμάτων, από τη στιγμή που εντάχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ, έχει πραγματικά αλλάξει. Συζητάς με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και ενημερώνεσαι όχι μόνο για το μεγάλο θέμα του Κυπριακού, το μεγάλο αυτό ζήτημα εισβολής και κατοχής, αλλά και για θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή καθημερινότητα. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη και σημαντική εξέλιξη στην ποιότητα των σχέσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών του Ελληνισμού», είπε ο κ. Λοβέρδος.
Πρόσθεσε ότι «συζητήσαμε την ενδιαφέρουσα και κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό, μετά τις τελευταίες εξελίξεις της 21ης Μαρτίου, συζητήσαμε, όμως, και για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Το ΠΑΣΟΚ, πέρα από την πολύ μεγάλη κυβερνητική του εμπειρία είναι μείζων αντιπολίτευση στην Ελλάδα σήμερα και είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής της Ελλάδας. Συνεπώς, χρειάζεται αυτή την ενημέρωση για τις αξιολογήσεις που πρέπει να γίνουν και για τις προβλέψεις που πρέπει η Ελλάδα να κάνει».

Εξάλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών με την Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κα Ανδρούλα Καμιναρά, είπε ότι «με την κα Καμιναρά είχαμε συνεργασία και υπό τις προηγούμενες ιδιότητές μας στις Βρυξέλλες. Ήταν εθιμοτυπική συνάντηση, με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων της καθηκόντων, στο πλαίσιο των συναντήσεων με εκπροσώπους Κυβερνήσεων ή Οργανισμών, σε αυτή την περίπτωση της ΕΕ, και συζητήσαμε διάφορα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο και την ΕΕ».

11.5.08

Pop quiz!

Ποιο υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΗΣΥ που παρέστη σήμερα στο μνημόσυνο του Νίκου Σαμψών εκφώνησε τον επιμνημόσυνο λόγο:

α) Ο Ιωνάς Νικολάου
β) Ο Ιωάννης Κασουλίδης
γ) Ο Αβέρωφ Νεοφύτου

Ο νικητής θα κερδίσει αντίγραφο του επιμνημόσυνου λόγου αυτογραφημένο από τον εκφωνητή του, το οποίο αναλαμβάνει να εξασφαλίσει ο Ίλαντρος, να υπογραμμίσει τα πιο αξιόλογα εδάφια και να το καδρώσει με βερνικωμένο ξύλο οξιάς. Η παράδοση του δώρου θα γίνει σε τελετή στα εθνικόφρονα σωματεία του δήμου ή της κοινότητας του νικητή.

Βοήθεια από τον δωροθέτη Ίλαντρο: Το στέλεχος που γυρεύετε έχει επιδείξει εντιμότητα, διαχρονική συνέπεια στις θέσεις του, αλλά και τόλμη, είναι άνθρωπος σύγχρονος και ανοιχτόμυαλος, είναι ανοιχτός σε νέες ιδέες και νέους ανθρώπους, έχει βάλει ψηλά στην ατζέντα του την καταπολέμηση της διαφθοράς, είναι μετριοπαθής, έντιμος, ήπιος, αποπνέει ένα πολιτικό πολιτισμό που βρίσκει απήχηση στην Ευρώπη.

3.5.08

Ανησυχητικός συγκεντρωτισμός, τραγική ημετεροκρατία

Μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής των εκλογών είχα καταγράψει εδώ τους λόγους που θεωρούσα τον Κασουλίδη καλύτερη επιλογή από τον Χριστόφια. Κάποια από τα πλεονεκτήματα του Κασουλίδη ήταν ότι είναι ανοιχτός σε νέες ιδέες, έχει επαφή με νέους ανθρώπους, πιστεύει στην αξιοκρατία και έχει πρόσβαση στην εμπειρογνωμοσύνη. Σε κάποια σχόλια αμέσως μετά την εκλογή Χριστόφια είχα εκφράσει προβληματισμό για τη στάση που θα τηρούσε ο νέος πρόεδρος σε θέματα χρηστής διοίκησης.

Δυστυχώς μόλις δύο μήνες μετά οι ανησυχίες μου έχουν επαληθευτεί. Μάλιστα θάλεγα ότι τα πράγματα είναι χειρότερα απ' ότι τα περίμενα. Μέσα σε αυτούς τους δύο μήνες είχαμε τα εξής:
  • Διορισμός του εγκληματικά ανίκανου Χάρη Θράσου επικεφαλής της ΑΗΚ.
  • Διορισμός στην Επιτροπή Ανταγωνισμού του Κωστάκη Χριστοφόρου, συνταξιοδοτηθέντος στενού συνεργάτη του Χριστόφια και ανθρώπου παντελώς άσχετου με το αντικείμενο.
  • Πρόταση για διορισμό στη θέση του βοηθού ρυθμιστή τηλεπικοινωνιών άλλου συνταξιοδοτηθέντος δημόσιου υπάλληλου, επίσης παντελώς άσχετου με το αντικείμενο.
  • Διορισμός του παρανοϊκού Άκη Παπασάββα στη θέση του βοηθού γενικού εισαγγελέα.
  • Πόλεμος κατά του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος είναι οικονομολόγος διεθνούς εμβέλειας κι ένας από τους ελάχιστους σε αυτό τον τόπο που κατέχει αξίωμα λόγω της αξίας του και όχι γιατί είναι κουμπάρος.
Κάποιοι θα μου πουν, γιατί δεν μιλάς και για τις Τεχνικές Επιτροπές; Εκεί δεν διόρισε τρανταχτά ονόματα με περγαμηνές; Ναι, το έκαμε. (Παρόλο που θα ήθελα να έβλεπα και κανένα άνθρωπο κάτω των 60, αλλά έστω.) Και αντιστρέφω το ερώτημα. Γιατί δεν διόρισε τρανταχτά ονόματα με περγαμηνές στα σημαντικότερα πόστα του κράτους, σε καθαρά τεχνοκρατικές θέσεις ανεξάρτητων αξιωματούχων; Μήπως γιατί δεν πιστεύσει στην ανεξαρτησία των θεσμών; Μήπως γιατί θέλει να ελέγχει τα πάντα;

Δεν ξέρω τι θα γίνει με το Κυπριακό. Εκεί μέχρι τώρα ο Χριστόφιας τα πάει πολύ καλά. Όμως στο εσωτερικό μέτωπο οι επιλογές προσώπων που έχει κάνει είναι τραγικά κακές. Δείχνουν προσήλωση στο συγκεντρωτισμό, τον κρατισμό και την ημετεροκρατία. Πολύ φοβάμαι ότι αυτή θα είναι η κληρονομιά που θα μας αφήσει η διακυβέρνηση Χριστόφια.