6.4.09

Δικαίωμαν προσκλαύσεως.


Όταν ο καλός κόσμος της εποχής εδιοίκητουν από την οθωμανικήν αυτοκρατορίαν, για μιαν περιοχήν ιθαγενών ήταν πολλά σημαντικόν να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Σεράι.

Η οθωμανική αυτοκρατορία είχε μακροζωία διότι εβασίστην πας το σύστημαν των μιλλεθκιών (είχεν 5 κύρια μιλλέτ - οθωμανικό, ορθόδοξο, αρμενικό, εβραϊκό τζιαι καθολικό). Παράλληλα με την δια πυρός τζιαι σιδήρου διήκοισην μέσω ππασιάδων τζιαι άλλων στρατιωτικών αξιωματούχων, εστήριξεν την εξουσίαν της πάνω στην βοήθειαν των ελίτ των διαφόρων μιλλεθκιών. Ήταν πολλά πιο εφίσιεντ να βάλλεις τους θρησκευτικούς ηγέτες να σου συνάουν φόρους τζιαι να τους διάς δικαίωμαν ύπαρξης συν 10-20% κκιάριν. Αν εβάλλαν τους στρατιωτικούς, ήταν να τους γελά ο μισός κόσμος τζιαι να τρών τζιαι τα 3/4 που τζιείνα που συνάουν. Τους θρησκευτικούς αρχηγούς δεν τους έφευκεν ένας, τζιαι είχαν τζιαι τους στρατιωτικούς να τους παρακολουθούν τζιαι πολλοί δεν εκλέφταν διότι ήταν αμαρτία.

Εξάλλου οι στρατιωτικοί είχαν τάσην προς τον νεποτισμόν τζιαι άμαν εκουρπατζιάζαν πολλά τον κόσμον εμπόρηεν να γινούν τζιαι κοινωνικές αναταραχές με κόστος προς την κεντρικήν εξουσίαν. Εδώκαν λοιπόν στους θρησκευτικούς αρχηγούς το δικαίωμαν της προσκλαύσεως τζιαί έτσι εμπορήαν τζιαι ελέγχαν τους ούλους. Οι θρησκευτικοί αρχηγοί ελέγχαν τους ππασιάες με το κάρφωμαν, οι ππασιάες ελέγχαν τους παπάες τζιαι τους μουεζίμηες δείχνοντας τους την κόψην της ππάλας (μες τα γραφτά του Καζαντζάκη θωρούμεν πολλά καλά τούτην την παράξενην δυαδικήν σχέσην πως εξελήχτην προς την δύσην της αυτοκρατορίας.

Η κυπριακή ορθόδοξος εκκλησία απέκτησεν μεγάλον πλεονέκτημαν όταν οι Οθωμανοί ασσιχτιρίσαν τους παπικούς οι οποίοι της εκάμναν συνεχήν πόλεμον τζιαι διωγμούς με στόχον να προσηλυτίσουν όλον τον πληθυσμό τζιαι να μας κάμουν ούλλους παπικούς. Τζιαμαί που εκαταδιώκετουν, απέκτησεν δικαίωμαν προσκλάυσεως, τζιαι σαν φοροσυλλέχτης απέκτησεν τζιαι έσσοδα, όπως το υπόλοιπον ορθόδοξον μιλλέττιν. Οι δε Οθωμανοί, δεκάραν δεν εφακκούσαν για να κάμουν προσηλυτισμό. Εκανούσαν τους οι σίουροι φόροι τζιαι μια σχετική κοινωνική σταθερότητα.

Οι τζιαιροί αλλάσσουν. Αλλάσσουν οι ιδεολογίες, οι αξίες, τα σύνορα, οι αυτοκρατορίες. Η εξουσία όμως εξουσία.

Ευτυχώς που στην νέαν τάξην πραγμάτων οι ελληλόφωνες ιθαγενείς αποκτήσαν δικαίωμαν προσκλαύσεως πριν που τους τουρκόφωνους που εν τζιαι μειοψηφία τζιαι είναι τζιαι ψευδό.

Νενηκήκαμεν. Μπράβο στην Κυβέρνησην μας, στο λόμπι των ιθαγενών που εμεταναστεύσαν στο  νέο Σεράι, στον υπουργάτσον μας των εξωτερικών τζιαι στον ιθαγενήν πρόεδρον που αποσπάσαν μιαν φωτογραφίαν για ενθύμιον, τζιαι έναν επικοινωνιακόν χαμόγελον από τους μεγάλους  άρχοντας μας.

* οι ιστορικές πληροφορίες της ανάρτησης είναι εξ αθθυμητικού που έναν μάθημα που είχα προ αμνημονεύτων χρόνων στο πανεπιστήμιο για την ιστορία τζιαι το γεωπολιτικό σύστημα του οθωμανο-περσο-εβραιο-αραβικού χώρου. Πάρτε το σαν εξ αθθυμητικού κουβένταν του καφενέ παρά για ιστορικήν πηγήν, να μεν αρκέψουμεν να γυρεύκουμεν τελείες τζιαι κόμματα που δεν είναι στην κατάλληλη θέση από απόλυτα επιστημονικής ιστορικής άποψης. Εξ'άλλου, ζούμε σε μια χώρα όπου την ιστορίαν σαν επιστημονικόν κλάδον εφυτεψαν την τζιαι δεν εβλάστησεν τζιαι τα ιστορικά γεγονότα χρησημοποιούνται μόνο λόγους προπαγάνδας τζιαι μυθολογίας. Έ. εχρησημοποίησα τζιαι γιω ιστορικά γεγονότα για να κάμω πλάκα της εξουσίας μας, χωρίς καμίαν διεκδίκησή επιστημονικής ακρίβειας. Ψύλλους μες τ΄ασιερα εν να γυρεύκουμεν; Την στιγμή που οι καθηγηταί διδάσκουν στους ελληνορθόδοξους παίδας σαν ιστορικό γεγονός το ότι η Έυα έφαν την απαγορευμένην μπανάναν που της έδωκεν ο κούφος στον παράδεισον, θέλετε με μέναν να που κάμνω πλάκα να δηλώννω ιστορικές πηγές;




4 comments:

Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous said...

Κύριε Ασέρα, αφισ' τες ερωτήσεις-παγίδες, επήαμεν τζαι μεις σχολείον τζαι ξέρουμε πως εν μήλον που έφαεν η Εύα τζαι όι μπανάνα.

Anef_Oriwn said...

Φίλε Εκκαθαριστή,
Εγώ πάντως έχω την άποψη ότι η Εύα εν κάτι άλλο που έφαε τελικά, που μοιάζει με μπανάνα (ή είχε φιδοειδές σχήμα)!

Anef_Oriwn
Δευτέρα 6/4/2009 – 11:16 μ.μ.

Aceras Anthropophorum said...

Εγώ αθθημούμαι το που τον Φιρφιρή που έπαιζεν θέατρον στον κινηματογράφον του χωρκού μου το προπατορικόν αμάρτημαν. Αθθημούμαι ότι η Πομηλορού εν πανάναν που εκράτεν. Η δε κυρία Μαρίνα που έκλαιεν που το γέλοιος αρωτήθηκεν τπου τον Φιρφιρήν:

-Ίνταν που γελάς Κυρία; Εσού εν την έφαες τζιαι περιπαίζεις την Πομηλορούν;
-Όι λαλεί του.
-Έν έσιεις μωρά;
-Έχω
- Ε είντα κυρία, είσαι τίποτε η Παναΐα τζαι έκαμες μωρά με δίχα φάεις απαγορευμένον καρπόν;

Άρα οι ιστορικές μου πηγές είναι σίουρες. Είντα ρε φίλε, εσύ που είσαι τζιαι καθαριστής κακομούτσουνων, πιστεύκεις σε κακομούτσουνους καθηγητές παραπάνω που τον Φιρφιρήν; Πρόσεχε διότι θα γινείς τζιαι σού ελληνορθόδοξος εθνικόφρων.

the Idiot Mouflon said...

Ναι Ασερά μου αλλά εν περιπαίξιμον 10ιντζο που τους αξίζει για τούτα τα καραγκιοζιλλίκκια... όχι ελαφρό χιούμορ.