29.4.09

Πρωτομαγία: Έλα νινί έλα. Έλα νινί νάνι.




Όσοι εν άνω των 40 θα αθθυμούνται σίουρα αυτήν την εικόνα. Έτσι μας έμαθαν τες πρώτες μας λέξεις. 

Τόπι τόπι Μίμη.
Τόπι τόπι Έλλη.

-Κυρία είνταν πουν το τόπιν; αρώτησα.
-Δεν λέμε είνταν πουν. Λέμε τι είναι.
-Κυρία τι είναι το τόπι;
-Είναι η μπάλα.
-Η μάππα;
-Η μπάλα.
-Αααα!!
-Δε λέμε Ααα.

Έτσι αρκέφκει το σκάλισμα κοινωνικής συνείδησης.

Πρίν καν να μας μάθουν να δκιαβάζουμε Ι ι ι , Ο ο ο ήταν οι εικόνες. Μια εικόνα χίλιες λέξεις. Μετά την εικόναν με την νεκκλησιάν, (την εκκλησία λέει η δασκάλα), ήταν η εικόνα η γιορτή. Πόσες ώρες εχάζεψα τζιείνες τες εικόνες... Ο πρώτος μαθητής ντύνεται εύζωνας.




Μέχρι τον Μάρτη ξέρουμε τζιόλας να θκιαβάζουμεν. Εικοστή πέμπτη Μαρτίου. 




Επειδή τα βιβλία έρχονται εκ της μητρός πατρίδος δεν γράφουν για την πρώτην Απριλλίου. Θα μας δώσουν φυλλάδια του πολυγράφου τζιαι θα μάθουμε

Ήταν πρώτη, Απριλίου, της Εόκα η Αρχή
που ακούστηκε στην Κύπρο, η φωνή του Δηγενή

Άσχετον αν η μουσική υπόκρουση ήταν αποτυχυμένη.

Πάσχα, άγια πάθη, 




Τζιαι φτάνουμε στην πρωτομαγιά.

Πρώτη μαΐου
κι απ΄τη Βαστίλη
Ξεκινάνε, οι καρδιές των φοιτητών

Μέσα στους δρόμους, μέσα στο πλήθος
Ψάχνω στους δρόμους, ψάχνω στο πλήθος,
Που ειν΄το κορίτσι, το κορίτσι π΄αγαπώ.




Η πρώτη Μαΐου για τα αθώα παιδάκια της Α τάξης του δημοτικού σχολείου Κάτω Βαρωσίων ήταν η μέρα των φκιόρων. Συγνώμη, των λουλουδιών (να μην μας κάμει τέττε τζιαι η κυρία δασκάλα που μιλούμε χωριάτικα). Η αργία ήταν για τα λουλούδια. Ας μη ξεχνάμε η μητέρα που μας έστελνε τα βιβλία τότες γαμιώτανε με συνταγματάρχες τζιαι στρατηγούς.

Ημέρα των φκιόρων αύριο. Αν θέλετε να δείται τζιαι τίποτε άλλο που φκιόρα 

πηαίννετε στην Πεό για τα περαιτέρω αν είστε παραδοσιακοί αρκάτες, πρώην αρκάτες, παίδες, αγγόνια, δισάγγονα αρκατών με ταξικόν προσανατολισμό.  Bir Mayis - Πρώτη Μαίου, τζιαι θα μιλήσει τζιαι ο kardas που την Dev -is. To ενημερωτικό φυλλάδιο είπαν μου για πρώτη φορά έφκηκε στα ελληνικά, στα τούρτζικα, τζιαι άλλες γλώσσες της εργατικής τάξης.

πηαίννετε στου Γληόρη για τα περαιτέρω αν είστε κουλτουριάρηδες, αριστεροί της μόδας, ανάρχες αυτόνομοι, τροτσκιστές, μαοιστές, κομμουνιστές Μ Λ, κομμουνιστές Κ Λ, επαναπροσεγγιστές, εργάτες της πέννας, ακόμα τζιαι εργάτες του κούσπου να είσαστιν δεν θα σας πουν όι.

Θωρείτε, παρόλην την εθνική διαπαιδαγώγηση τίποτε δεν εκόλλησε πάνω μας. Ελαλούσαν μας για φκιόρα εφκήκαμεν οικολόγοι να τους χαλούμεν την οικονομικήν τους τάξη. Ελαλούσαν μας για έθνος, εφκήκαμεν επαναπροσεγγιστές τζιαι επαντρεφτήκαμεν με ξένες να ξημαρίσουμεν το γαίμαν της φυλής. 

Ξέρετε γιατί; Είναι διότι παράλληλα με τον βίον της Άννας, του Μίμη τζιαι της Έλλης, ακούαμε τζιαι αυτά

5 comments:

Anonymous said...

πολλα καλον...

καντουνι

Aceras Anthropophorum said...

Ε φίλε που είσαι. Άρεσεν σου η agent του κράτους; Είδες την με τα γυαλλούθκια της πως μαντρίζει τα μωρά πας την φωτογραφία με την εθνική γιορτή; Ήταν ο πρώτος μου έρωτας. Ύστερα που εμεγάλωσα τζιαι ετραούδουν "πρώτη μαίου" έβρισκα την πολλά χαζή.

Μαρία Εμμανουήλ said...

Έγραψα τζε επαρουσίασα την ακόλουθη επιστολή στον Σύνδεσμο Γονέων του σχολείου της κόρης μου τον Απρίλη του 2004. Η μοναξιά που ένοιωσα με την αντιμετώπση που είχα τζείνη την ημέρα στην συνεδρίαση του Συνδέσμου ήταν τζε ένας που τους λόγους που την εσηκώσαμε τζε επήραμεν την στο Highgate.

ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΞΗΣ Β2
με τίτλο 1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955


"……..Γιατί η ελευθερία παιδί μου δεν δίνεται αλλά αποκτάται με αίμα και θυσίες.
Αυτά είπε ο παππούς και κοίταξε προς τον Πενταδάκτυλο. Από τα μάτια του κύλησαν δύο καυτά δάκρυα.
-Κλαις παππού;
-Πώς να μην κλάψω, Αλέξη! Αυτή τη γη που με τόσο αίμα τη λευτερώσαμε τώρα την κατάκτησαν οι Τούρκοι. Αναγκαστήκαμε να την εγκαταλείψουμε και να ζούμε πρόσφυγες μακριά της. Τι αδικία! Όμως παιδί μου είμαστε Έλληνες και δεν λυγίζουμε εύκολα. Όλοι μαζί ενωμένοι θα πολεμήσουμε πάλι, για να διώξουμε από την Κύπρο μας τους Τούρκους και να πάρουμε πίσω τα χωριά και τις πόλεις μας. Θα πολεμήσουμε όσπου να δούμε και πάλι τη γαλανόλευκη να κυματίζει στον Πενταδάκτυλο δοξασμένη και περήφανη όπως πριν."

Θέλω να εισαγάγω το θέμα που προκύπτει από το πιο πάνω φυλλάδιο το οποίο αποτελεί εργασία του μαθήματος των Ελληνικών της Δευτέρας Τάξης και έχει τον τίτλο 1η Απριλίου 1955, με την εξής παρατήρηση: Μέχρι σήμερα δεν έχω δει φυλλάδιο ή βιβλίο του δημόσιου Σχολείου που να κάνει οποιοδήποτε αναφορά στην κοινότητα των Τουρκοκυπρίων ως νομίμων κατοίκων αυτής της χώρας ή να επιχειρεί οποιοδήποτε διαχωρισμό μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και των Τούρκων στρατιωτών της Κατοχής. Ποίους αντιλαμβάνονται τα παιδιά ως Τούρκους όταν αυτοί αναφέρονται σε φυλλάδια όπως τα πιο πάνω - Τον Τούρκικο στρατό Κατοχής / τους τούρκους έποικους / τους Τουρκοκύπριους ή τους Τούρκους της Τουρκίας; Είναι η άποψή μου ότι παιδιά και ιδιαίτερα σε αυτήν την ηλικία (7 χρονών μωρά), στην μεγάλη τους πλειοψηφία αντιλαμβάνονται ως Τούρκους όλους τους πιο πάνω μαζί.

Όταν λοιπόν το σχολείο λέει «….Όλοι μαζί ενωμένοι θα πολεμήσουμε πάλι, για να διώξουμε από την Κύπρο μας τους Τούρκους και να πάρουμε πίσω τα χωριά και τις πόλεις μας» η μαθήτρια αντιλαμβάνεται πρώτον ότι πρέπει να διώξουμε όλους τους πιο πάνω συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκοκύπριων και δεύτερον ότι όλα τα χωριά και οι πόλεις και ο φορτισμένος συμβολικά Πενταδάκτυλος ανήκει αποκλειστικά στους Έλληνες και μόνο (που πάνε τα ανέκαθεν αμιγές τουρκοκυπριακά και μιχτά χωριά του Πενταδακτύλου). Εξού και το ζητούμενο είναι να «δούμε και πάλι τη γαλανόλευκη να κυματίζει στον Πενταδάκτυλο δοξασμένη και περήφανη όπως πριν».

Το εις διπλούν κάλεσμα πολέμου του φυλλαδίου μεταφέρει στα παιδιά το μήνυμα ότι δεν υπάρχει καμιά άλλη επιλογή πλην του πολέμου.

Με βάση τα πιο πάνω είναι η άποψή μου ότι το συγκεκριμένο φυλλάδιο διαστρεβλώνει την αλήθεια και την ιστορία του τόπου, καλλιεργεί στα παιδιά τον φόβο και την ανασφάλεια και κατεπέκταση την καχυποψία και το μίσος απέναντι στους Τουρκοκύπριους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας, από μεθαύριο χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα μεταφέρει και την αντίληψη ότι για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει οι Έλληνες να διώξουν όλους τους Τούρκους και μάλιστα με πόλεμο.

Έχουμε καθήκον μου ως γονιοί, να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να εμποδίσουμε τέτοιου είδους καταγραφή στο Tabula Rasa μικρών παιδιών. Η ιστορία μπορεί να διδάσκετε, όμως άμα διδάσκετε πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και όχι η οποιαδήποτε μισή αλήθεια ταιριάζει στις προκαταλήψεις οποιουδήποτε δασκάλου ή λειτουργού. Τα αποτελέσματα αυτής της Παιδείας τα θερίζουμε σήμερα. Δημοσκοπήσεις κατέγραψαν ότι 90%της νεολαίας δεν θέλει να ζήση μαζί με Τουρκοκύπριους και προτιμά διχοτόμηση.

Από μεθαύριο θα είμαστε ισότιμοι πολίτες με τους Άγγλους, τους Γερμανούς & Γάλλους αλλά και οι Πακιστανοί μετανάστες του Λονδίνου και οι Μαροκινοί του Παρισιού θα είναι ισότιμοι με μας, με διασφαλισμένο το δικαίωμα εγκατάστασης και εργασίας στην Κύπρο. Αρωγός μας η Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία η ανοχή της διαφορετικότητας είναι θεμελιώδες στοιχείο.


Μαρία Εμμανουήλ
29 Απριλίου 2004

Anonymous said...

Άξιος ο ΑΝΤ1 και όταν το ΑΚΕΛ βλέπει ένα κανάλι να μην πάει με τα νερά του και να λέει την αλήθεια του κάνει επίθεση.Δυστυχώς το υπόλοιπα κανάλια όπως Σίγμα(αν και δεν το περίμενα γλείφει το ΑΚΕλ όπως και το Ρικ που είναι λογικό αλλά και το PLUS που λέει και ειδήσεις στην Ρωσική LOL. Και πάλυ μπράβο στον ΑΝτ1 !!!!!!!!!!

Anonymous said...

καλα που μας το αθθυμισες ρε ανωνυμε..
ως γεγονος ο σταθμος του διορισμενου που το πραξικοπημα "αντιπροσωπου στον οηε" συνεχιζει τους "αγωνες"..εχασεν τιποτε το 74 τζαι εν να μαραζωσει το παπαφιλιππεικο;..ψηνει τα τουβλα, τζαι αλλοι κτιζουν τα σε τοιχους..

ο ρατσισμος που φκαλει περιπατο το καναλι του παπαφιλιππου εν τεθκιος που καμνουν την αντισταση σε ετσι μμε καθηκον..
αν ανοιξαν κουβεντα τζαι οι ακελικοι καλα εκαμαν..εν ειδα για ποιον λογο εθυμωσαν μαζι του, αλλα αν αρκεψουν τζαι υποψιαζουνται οι αριστεροι γενικα οτι κατι εν παει καλα με το κουτοχορτο που παραγει το δελτιο ειδησεων του, εν κοινωνικη προοδος..
να απλωθει σιγα σιγα στην κοινωνια η καχυποψια..
που υπαρχει ηδη αλλα με την αιγιαν την φουξια εσιει κοσμο που παει να ξιχασει..να αθθυμαται ο κοσμος οτι υπαρχει τζαι το ζαππιγκ..
ηταν τζαι πριν τες προεδρικες πρωτος ο αντεννα..αλλα επηραν τους χαπαρι με το κολλημα στον τασσο..εππεσεν..
οπως τζαι πιο παλια [την δεκαετια του 90] που ο παπαφιλιπου εκορτωνεν οτι "εφκαλεν τοσους βουλευτες" με τες λιστες [των απαγορευμενων τζαι μη] που εισιεν στις προσκλησεις για τα [προεκλογικα τζαι οι μονο] προγραμματα του..
αλλα μιαν του κλεφτη 2 του κλεφτη, επηραν τον χαπαρι οι ιθαγενεις..τζαι εμειναν τζαι οι λιστες των αποκλεισμενων σαν εναν ακομα τεκμηριο του ινταλως λειτουργα η χειραγωγηση τζαι η λογοκρισια..

κανονικα φετος που το σιγμα εν εσιει κωμωδια στα κυπριακα, τωρα επρεπεν να εχουν ανετη πρωτη θεση, αλλα αγκομαχουν..προφανως επηραν πολλοι χαπαρι οτι το δελτιο ειδησεων του αντεννα εν η συνεχεια των βιβλιων πουπανω, των λιστων με τους λογοκριμενους της δεκαετιας του 90 κλπ...
τζαι αμα φτασει το προγραμμα στα νεα, εσιει κοσμο που καμνει ζαππιγκ αυτοαμυνας..

καντουνι