27.5.11

ΟΤΙ ΜΑΣ ΚΑΠΝΙΣΕΙ

.
.
Στον χθεσινό «Πολίτη» (Πέμπτη, 26 Μαΐου 2011), στα παραπολιτικά της 12ης σελίδας, κάτω χαμηλά, μπορείτε να βρείτε ένα σχόλιο με τίτλο «Αντικαπνιστικός».

Ο υπογράφων ως «ΝύΧι» αναφέρει το –εν μέσω προεκλογικής –κάλεσμα των Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (του Συνδέσμου τους θα έλεγα) προς τους ψηφοφόρους να καταψηφίσουν όσους στήριξαν τον αντικαπνιστικό νόμο και δεν άφησαν να έρθει στη Βουλή η πρόταση τους για πιο ελαστικά μέτρα. Στη συνέχεια σημειώνει ότι 2 από τους 7 βουλευτές που άνοιξαν τέτοιο θέμα τον περασμένο Ιούλιο δεν επανεξελέγησαν (Θεμιστοκλέους, Ερωτοκρίτου).

Είναι βέβαια τέτοια η φύση των Παραπολιτικών σχολίων. Ο καθένας μπορεί να γράφει «μονόπαντα» και να προσπαθεί να περάσει τις εντυπώσεις που θέλει.

Κάτι αντίστοιχο θα ήταν αν εγώ πανηγύριζα ότι το σκορ –σε σχέση με όσους βο(υ)λευτές δεν επανεξελέγησαν –είναι 4-2, αποκρύπτοντας ότι άλλοι 7 ξαναμπήκαν στη Βουλή και μάλιστα με αρκετούς σταυρούς προτίμησης.



Δεν πειράζει όμως. Για όσο ο κάθε Νυ-χις μένει κλειστός στο καβούκι του, τρώει και αναμασά τα παραμυθάκια της –ασφυκτικά θα έλεγα –μικρής μας Μπανανίας… θα διαφεύγει της προσοχής τους ότι τέτοιοι Νόμοι καταντούν κοροϊδία και αχρηστεύονται από τον ίδιο τον κόσμο.

Καλύτερα να μην έχουν υπόψη τους ότι στα μαγαζιά… πλέον λειτουργεί η συναίνεση Ιδιοκτήτη και Πελατών… και πως αναλόγως … μένουν άκαπνα η γίνονται μπαρουτοκαπνισμένα. Καλύτερα να μην αντιλαμβάνονται ότι αυτό γίνεται και «παράνομα» αλλά –σε κάποιες περιπτώσεις –με βάση τον ΙΔΙΟ το Νόμο.


Ας παραμείνουν λοιπόν θιασώτες της Σοφίας του Νομοθέτη.

Παρομοίως, ακούστηκαν διάφορες «αναλύσεις» των εκλογικών αποτελεσμάτων με βάση το Α ή Β θέμα. Κάποιοι π.χ. είδαν πτώση «ΟΧΙάδων», προσπερνώντας τις περιπτώσεις παρόμοιας ιδεολογίας βο(υ)λευτών που μια χαρά κατάφεραν την επανεκλογή τους. Άλλοι είδαν «ανανέωση» (ηλικιακή) ή «προοδευτικότητα» (θέματα δικαιωμάτων ΛΟΑΤ).

Όλοι τους προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τα εκλογικά αποτελέσματα ως μονοσήμαντα. Ωσάν ο κάθε ψηφοφόρος να είχε ΜΟΝΟ ένα πράγμα στο νου όταν την έβαζε μέσα (την ψήφο στην κάλπη)… και ωσάν όλοι οι ψηφοφόροι να λειτουργούσαν με τον ίδιο τρόπο.

Πιστεύω πως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Κάποιοι είχαν ένα κριτήριο, άλλοι πολλά, άλλοι πάλι … κανένα. Ας παραμείνουν όμως και αυτοί οι «αναλυτές» στην κοσμάρα τους. Η πλειοψηφία είναι και μια τέτοια «πραγματικότητα» τους αξίζει.

Αυτό που –σίγουρα πλέον –δεν αξίζει… είναι να γνοιάζεσαι «για τα κοινά» σε αυτό τον τόπο.

1 comment:

rose said...

δεν υπαρχουν κοινά....


μονο διαφορές

το είπαμεεεεε....