24.4.08

A.T.A.

Με δεδομένα το συσχετισμό δυνάμεων στη βουλή και τα αποτελέσματα στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές … το μόνο που εξυπηρετούν οι εκατέρωθεν δηλώσεις είναι την ανάγκη των πολιτικών δυνάμεων –συλλήβδην –να προβάλλονται.

Υπήρξε κυβέρνηση Κληρίδη (με σαφέστατη ιδεολογική κατεύθυνση στο θέμα αλλά με προφανέστατη «αναποτελεσματικότητα») και κυβέρνηση τΑΣΣΟΥ (κατά την θητεία της οποίας είχαμε ήδη εισέλθει εις τας Ευρώπας, με στήριξη ΑΚΕΛ αλλά πιο «κεντροδεξιό» πρόεδρο από το σημερινό). Τι θα μπορούσε να περιμένει ο οποιοσδήποτε τώρα, με κυβέρνηση ΑΚΕΛ και τους άλλους Σεκόντο Ηρωικό και Απρόθυμο Για τον Χαμένο Ανθυπολοχαγό;

Δεν υποτιμώ το θέμα, έχω άποψη και άμα λάχει τη συζητάμε (Ναι, είναι χρήσιμη για όσο καιρό οι εργοδότες δεν θυμούνται πως ο εργαζόμενος δεν είναι συμπαραγωγός μόνο σε προϊόντα, υπηρεσίες και στη δημιουργία πελατείας… είναι και συμπαραγωγός στο επιπρόσθετο κεφάλαιο που δημιουργείται. Ναι, καλό είναι να αναδιοργανώνεται η ΑΤΑ. Ναι, πρέπει να γίνεται προσμέτρηση των αναγκών και του εργαζόμενου και του εργοδότη… ακόμα και του Χατζηπετρή που φταίει. Ναι, πρέπει να τυγχάνει συζήτησης η ύπαρξη της και ο τρόπος λειτουργίας της. Ναι, πρέπει ο θεσμός του Διοικητή Κ.Τ. να προστατεύεται με το δικαίωμα της έκφρασης άποψης. Ναι, πρέπει να προστατεύονται και οι θέσεις/αποφάσεις της κυβέρνησης για άσκηση πολιτικής από τυχόν ανυπακοή –εφόσον αποδειχτεί τέτοια για θέματα άσκησης πολιτικής και όχι έκφρασης άποψης. Ναι,
  • μπλα μπλα μπλα, μπλα μπλα, μπλα.

  • Σουρεάλ.)

    Πότε όμως θα μάθουμε να συζητούμε «διηνεκώς»… και σαν συνέπεια να εφοπλιζόμαστε με την απαιτούμενη υπομονή και σύνεση … πότε θα μάθουμε να συζητάμε όχι όταν το επιλέγουν οι Μαέστροι της Ορχήστρας ΜΜΕ, Εγχόρδων και Μαθητευομένων Πολιτικών (χορηγός επικοινωνίας MasameOloi Productions) … και επομένως να βρίσκουμε χρόνο και τρόπο τούτη η συζήτηση να είναι παραγωγική … πότε επιτέλους θα μάθουμε –ως πολίτες –να επιλέγουμε τις δικές μας ατζέντες και το δικό μας τρόπο χειρισμού τους, οεο; (Ποιος τον έχασεν το νουν για να τον έβρουμεν εμείς;)


    Με δεδομένα το συσχετισμό δυνάμεων στη βουλή και τα αποτελέσματα στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές … το μόνο που εξυπηρετούν οι εκατέρωθεν δηλώσεις είναι την ανάγκη των πολιτικών δυνάμεων –συλλήβδην –να προβάλλονται … και να προβάλλονται μάλιστα ως «εκείνοι που κάνουν τη διαφορά». Το μόνο;

    Αυτόματη Τηλεοπτική Ατζέντα
    (ή «Ελαφρώς Μακρύ και Άσχετο για Σχόλιο»)

    PS: @ Ίλαντρος. Δεν υποτιμώ το θέμα ή εσένα, απλά θέλω να συζητήσουμε σε περισσότερο βάθος τους μηχανισμούς και τα κίνητρα των πολιτικών … όταν αυτοί επιλέγουν τι θα προβληθεί ως «θέμα» και πως θα συζητηθεί. Θεωρώ ότι για μια τέτοια συζήτηση έπρεπε να κάνω επιπρόσθετο ποστάκιον.

    10 comments:

    Ίλαντρος said...

    Αγρινέ, δεν άνοιξα θέμα για την ΑΤΑ. Άνοιξα θέμα για την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Όταν η αντίθετη άποψη δαιμονοποιείται και διώκεται από την εξουσία δεν μπορούμε να γυρίζουμε από την άλλη και να λέμε ότι δεν είναι καιρός για τέτοιες συζητήσεις. Αρκετά τραβήσαμε με την περιρρέουσα.

    the Idiot Mouflon said...

    Μάλλον έκαμες επιφανειακή ανάγνωση του ποστάκιου. Διάβασε το ξανά (hint: see the labels).

    Δεν είπα "ότι δεν είναι καιρός για τέτοιες συζητήσεις". Είπα ότι τέτοιες συζητήσεις (και για την ΑΤΑ και για την αυτονομία θεσμών όπως του Δ.Κ.Τ.) πρέπει εμείς -οι πολίτες -να τις συντηρούμε και να τις διαχειριζόμαστε, ασχέτως των επικοινωνιακών εκρήξεων και κατευθυντήριων γραμμών που μας δίδουν οι διάφοροι Κατσουρίδηδες / Αβέρωφ, κλπ.

    Η περίοδος χάριτος τελειώνει και έρχονται ευρωεκλογές. Θυμάσαι τα αποτελέσματα στις προηγούμενες; Αυτές ντε, που έδωσαν την ευκαιρία στους ευρο-Κόκους να στεριώσουν κόμμα και στους Ευρωπαίους να απολαύσουν και εκείνοι το Ματσάκη; Remember?

    Με το σκεπτικό ότι δεν πρέπει τα επόμενα αποτελέσματα να μηδενίσουν την "ήττα των απορριπτικών" και με δεδομένο ότι αντιπολίτευση στο Κυπριακό δεν θα σύμφερε κανέναν εκ των δύο τώρα ... το ΔΗΣΥ θα πρέπει να στραφεί σε θέματα που "παραδοσιακά-ιδεολογικά" μπορούν να δημιουργήσουν κλίμα πόλωσης -και επομένως να χαρίσουν κέρδος και στους δύο -χωρίς να δημιουργήσουν προϋποθέσεις πολιτικού κέρδους για τα νερόβραστα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΚΟΚΟΚΟ. Το ΑΚΕΛ παρομοίως.

    Το θέμα της ΑΤΑ είναι κλασικό παράδειγμα. Έχουν και τα άλλα 3 1/2 κόμματα απόψεις (φανερές και μη) αλλά οι "Μάνες" είναι το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ.

    Όσο δε αφορά την ανεξαρτησία των διαφόρων θεσμών όπως του Δ.Κ.Τ. και τις περιρρέουσες: βράσε όρυζα.

    Ανέκαθεν οι κυβερνησοαντιπολιτεύσεις χρησιμοποιούν ότι τους είναι διαθέσιμο (από ΓΕ μέχρι ΔΚΤ και από συντεχνίες μέχρι ...την στατιστική υπηρεσία) για να αναδείξουν / ανακινήσουν ένα θέμα ... όχι γιατί μπορεί να γίνει κάτι πραγματικά επί του συγκεκριμένου αλλά γιατί μια τέτοια πρόκληση βαβούρας αποφέρει ψήφους.

    Αναστασιάδης και Κατσουρίδης έχουν δοκτοράτο στη συγκεκριμένη μέθοδο. Οι υπόλοιπες εν’ ποδήλατα, που λένε και σε κάποιους κύκλους. Όχι ότι δεν προσπαθούν... Απλώς, λιγότερους πείθουν. Τους φτάνει όμως να πείθουν τους ήδη "δικούς" τους, όχι να ξεκινήσουν διάλογο, όχι να επιφέρουν πραγματική αλλαγή. Αυτό είναι πραγματικό πρόβλημα.

    Εβαρέθηκα να τους θωρώ να παίζουν το ίδιο παιχνίδι ξανά και ξανά. Το πιο ανησυχητικό δε της όλης υπόθεσης είναι που μεταχειρίζονται όλοι τους τέτοιες μεθόδους εις βάρος ΜΑΣ. Δεν γίνεται πραγματικός κοινωνικός διάλογος, στην ουσία απλώς κάποιοι «εκπρόσωποι» (προαναφερθέντες θεσμοί, συντεχνίες, πολιτικοί) παίζουν… τις κουμέρες. Αυτό είναι που οδηγεί στη φθορά των θεσμών, αυτό είναι το ουσιαστικό εμπόδιο στη δημιουργία τέτοιου πολιτικού πολιτισμού που να αποτρέπει τη φίμωση και την αχρηστία του διαλόγου.

    (Επί τούτου, θεωρώ υπερεκτίμηση το να αποκαλείς Σταλινισμό την τακτική του ΑΚΕΛ. Άτσαλη, μοτέρνα, δυτικότροπη επικοινωνιακή τακτική πόλωσης είναι και προειδοποίηση "όποιος ξαναπασάρει θέμα του Νίκαρου θα γυρεύκει δουλειά". Τίποτα που δεν ξανάδαμε).

    Ο τΑΣΣΟΣ απλώς πήρε το συγκεκριμένο παιχνίδι ένα –απειλητικό –βήμα παρακάτω. Μην μου ζητάς να χαρώ επειδή οι δύο «μεγάλοι» επέστρεψαν στο σοφτ-πορν.

    Επαναλαμβάνω το κύριο ερώτημα –ποικιλοτρόπως –και αναμένω, άμα ευκαιρήσεις, να πεις την άποψη σου:

    Με δεδομένους τους συσχετισμούς δυνάμεων, τι σκοπό εξυπηρετεί η ανακίνηση του συγκεκριμένου θέματος και η δημιουργία εντάσεων μέσω των δηλώσεων, αντιδηλώσεων και της παρατήρησης («τέττε άταχτε Δ.Κ.Τ., ούσσου»); Δηλαδή, αφού δεν υπάρχει περιθώριο ο ένας να πετύχει πραγματική αλλαγή δεδομένων … και ο άλλος να δει τις πολιτικές του επιλογές και αποφάσεις να ανατρέπονται από θεσμικά όργανα … προς τι ο σαματάς;

    Αυτόματη Τηλεοπτική Ατζέντα.

    Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous said...

    Για να ελαφρύνει κάπως η σηζήτηση, θυμίζω ότι στη νήσον τούτην την αγία, οι πλήστοι των δημοσιογράφων και των πολιτικών είναι (και φαίνεται πως θα παραμείνουν για πολύ καιρό)μαθητευόμενοι. Και όπως και οι μαθητευόμενοι μάγοι, μπορούν να ανάβουν φωτιές αλλά δεν ξέρουν πως να τις σβύνουν!

    kyriakos said...

    Eίχε δίκαιο ένας καλαμαράς αξιωματικός που μας έλεγε στη ‘’ΣΠΒ’’
    -ΧΑΛΑΡΕΣ!!… ΣΑΣ ΛΕΊΠΕΙ ΤΟ ΣΕΞ Ε? ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΓΑΜΉΣΩ ΠΙΠΑ ΚΏΛΟ ΧΩΡΊΣ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΠΙΠΑ ΘΑ ΣΤΡΩΣΕΤΕ.

    Έχω την εντύπωση ότι αυτό λείπει από όλους τους Νεοκυπριούς δημοσιογράφους και Μη… ΤΟ ΠΑΙΔΕΜΑ ..όλα τα παίρνουμε χαλαράαααα
    Από τη μια αυτό καλό είναι, άμα έχεις ένα σοβαρό κράτος. Αλλά όταν έχεις ένα κράτος μπανάνα τότε ίσως να υπάρχει πρόβλημα..

    τελικά οι κυπραίοι έχουν πολλά κοινά με τα Αμερικανάκια…

    Ίλαντρος said...

    Αγρινό,

    Είναι δεδομένο ότι ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ θα αρχίσουν να αναδεικνύουν τις ιδεολογικές τους διαφορές αφού στο Κυπριακό συμπορεύονται. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό αλλά και θεμιτό. Υπάρχει επίσης ακόμα ένας παράγοντας, τα εσωκομματικά παιγνίδια διαδοχής που είναι σε εξέλιξη και στα δύο κόμματα. Και αυτά συμβάλλουν στη διαμόρφωση της ατζέντας. Και για όλα αυτά γίνεται ο σαματάς.

    Όλα αυτά όμως δεν σημαίνουν ότι ο σαματάς είναι εντελώς άχρηστος. Μπορούμε να εξαγάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα από αυτόν. Όχι για την ΑΤΑ, αφού για αυτή δεν έγινε συζήτηση, αλλά για τη γενικότερη φιλοσοφία κάποιων πολιτικών και κομμάτων. Έτσι λοιπόν εγώ θεωρώ ότι έμαθα κάτι, ή μάλλον ότι επιβεβαιώθηκε κάτι που φοβόμουν.

    Λίβελλος said...

    Ίλαντρε:

    Ποιές ιδεολογικές διαφορές;

    Anonymous said...

    illandre
    eixase gia e3ypno alla telika ekollises kai esy pas tis tampelles

    PIES IDEOLOGIKES DIAFORES NA ANADEI3OYN???????

    ate na diaforopoihsoyn ligo to programa tous...

    Anonymous said...

    Δεν λες πάλε καλά που τα δύο μεγάλα κόμματα ξεφύγαν από τις ακρότητες που χαρακτηρίζουν υπανάπτυκτες χώρες και μπήκαν σε ένα πιο υγιές ευρωπαικό τρόπο διακυβέρνησης?
    Σκέυτου το Δυσή να ήταν όπως το Λάος και το ΑΚελ Σαν το ΚΚΕ

    Φτου φτου φτου φτου φτου!

    Μπορεί να υπάρχουν οπαδοί που να σκέφτονται έτσι αλλά η εποχή που τα κόμματα μας ήταν λαϊκίστικα έχει περάσει ανεπίστρεπτη ..

    Το ωραίαο θα ήταν το ακέλ να προσπαθήσει να βελτιώσει τα πράγματα που έχουν σοσιαλιστικό χαρακτήρα όπως την παιδία και το Σύστημα υγείας αλλά με το κυπριακό στη μέση δύσκολο να παράξει έργο..

    Έτο να ξεμπερδέψει ο Χριστόφιας με το κυπριακό που δεν φοβάται την ρετσινιά και να έρτει ο Κασουλίδης να δούμε τι θα γίνει..

    the Idiot Mouflon said...

    @Ίλαντρος

    Θα ξεκινήσω με τα όσα μου εξιστορούσε τις προάλλες ένας γνωστός μου.

    Το όνομα του παππού του το έβρισκε κανείς ανάμεσα στα πρώτα 5 που υπέγραφαν κάτω ακριβώς από το καταστατικό ίδρυσης μιας εκ των 2 μεγάλων συνδικαλιστικών (συν)ομοσπονδιών (δεν έχει σημασία ποιας). Μετά από κάποιο διάστημα όμως, ο παππούς του γνωστού μου αποστασιοποιήθηκε πλήρως από την οργάνωση. Κάποτε… πήγε στον παππού του και ρώτησε το «γιατί». Έλαβε την εξής απάντηση, «η εργαθκιά θέλει συντεχνίες για να προκόψει γιέ μου αλλά… που τη στιγμή που εμπλεχτήκαν τα κόμματα… σhέσε μέσα».

    Η ανάδειξη των «ιδεολογικών διαφορών» από μόνη της … χωρίς την έμπρακτη διαφοροποίηση της πραγματικότητας …εξυπηρετεί μόνο σκοπούς προπαγάνδας, μαντρίσματος, φανατισμού και καπελώματος των ανεξάρτητων ή διαφοροποιημένων φωνών / ενεργειών. Στα συγκεκριμένα θέματα που αναφερθήκαμε … ούτε για την ΑΤΑ… ούτε για το θεσμό του ΔΚΤ δεν παράχθηκε καμία πραγματική αλλαγή. Οι τυμπανοκρουσίες και οι αλαλαγμοί τίποτα δεν έχουν παράξει, αντιθέτως… συνεισφέρουν μόνο στη διαιώνιση των ισχυόντων. Εγώ αυτό δεν το βρίσκω θεμιτό.

    Η δε «γενικότερη φιλοσοφία» στην οποία αναφέρθηκες … μου φαίνεται πως ισχύει και για τους δύο… ή μάλλον για όλα μας τα κόμματα. Οτιδήποτε ξεφεύγει από τις –αντιπαραγωγικές –πρακτικές τους και από την εμβέλεια της χερούκλας τους το θεωρούν εχθρικό. Η στάση αυτή ακριβώς είναι που εμποδίζει τις μονάδες αλλά και τις μικρότερες ομάδες (που προσδιορίζονται με τρόπους άλλους από τον αυστηρά πολιτικό) από το να εμπλακούν σε καρποφόρο διάλογο και να παράξουν πραγματική πολιτική, δηλαδή, πραγματική διαχείριση του τρόπου ζωής μας.

    Είναι καιρός πια στην Ευρωπαϊκή Κύπρο την πολιτική να την παράγουν οι πολίτες … αντί να περιμένουν από τα –νεκρά –μας κόμματα να προσδιορίζουν την ατζέντα.

    Ίλαντρος said...

    Η αναφορά μου σε "ιδεολογικές" διαφορές δεν είχε ιδιαίτερη σημασία. Αν δεν σας αρέσκει το "ιδεολογικές" σβήστε το και βάρτε στη θέση του "κομματικές", "συμφεροντολογικές" ή ότι άλλο θέλετε. Καμιά διαφωνία από μέρους μου.

    Αγρινέ, δεν διαφωνώ μαζί σου για τη ζημιά που κάμνουν τα κόμματα. Όμως δυστυχώς δεν έχουμε την κουλτούρα που απαιτείται για να αλλάξουν τα πράγματα, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Πάνω σε αυτό είμαι απαισιόδοξος. Βλέπεις τι γίνεται εδώ. Προσωπικά έχω χαρακτηριστεί αντι-ΑΚΕΛικός (και διάφορα άλλα χειρότερα) πολλές φορές γιατί επικρίνω πράξεις και πολιτικές του ΑΚΕΛ. Και μάλιστα από ανθρώπους που θέλουν να θεωρούνται προοδευτικοί.

    Κάποτε πίστευα ότι ο Κυπριακός λαός αδικείτο από την ηγεσία του. Ήταν τον καιρό που ήμουν φοιτητής και έβλεπα τα πράγματα από μακριά, πατριωτικά και ρομαντικά. Μετά επέστρεψα στην Κύπρο και αντιλήφθηκα ότι έχουμε αυτούς που μας αξίζουν.