3.3.08

ΤΣΙΟΦΤΕΣ: ΚΥΠΡΙΑΚΟ

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

(Τούτο σε πιο ανεπτυγμένη μορφή θα το βρείτε στο Iστολόγιο μου, αφιερωμένο στο Ανθρωποφόρον μας).

Έχουμε προεδρικό σύστημα, επομένως… άμα βγει ο πρόεδρος και μετά… πράττει όπως θέλει, είναι παντοκράτορας.

Για όνομα του … τΑΣΣΟΥ!!! Αν ήταν έτσι τα πράγματα… τότε στο δημοψήφισμα το κάλεσμα
Του
θα λάμβανε 99.9% και όχι 76.

Το μοίρασμα υπουργείων σε κόμματα που την ύστατη στιγμή έσπευσαν να υποστηρίξουν τον Α ή Β υποψήφιο έχει τη σημασία του … αλλά πάλιν δεν βρίσκεται εκεί η ουσία του συστήματος. Ούτε βέβαια και οι θριαμβολογίες των διάφορων «ρυθμιστών» δεν είναι το πρόβλημα, είναι μάλλον το σύμπτωμα.

Για να προωθήσει λύση του Κυπριακού ο -όποιος –«δικός μας» χρειάζεται να πράξει πολλά. Αφορούν νομοθεσίες, νοοτροπίες, τάσεις της κοινής γνώμης. Πρέπει να ψηφιστούν νόμοι (π.χ. που αφορούν την Παιδεία ή το Εμπόριο), πρέπει να εφαρμοστούν πιλοτικά προγράμματα συνύπαρξης (δες
εδώ, ΠΥΡΗΝΕΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ), πρέπει να διαμορφωθούν χαρακτήρες και να ενθαρρυνθούν συγκεκριμένες τάσεις μέσα από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Χρειάζονται για την εφαρμογή τους δηλαδή… πλειοψηφίες κοινοβουλευτικές και πραγματικές.
Πούντες; Αφού ο ίδιος φρόντισε να παραμείνουν αυτές οι πλειοψηφίες δέσμιες στα χέρια εκείνων των κομματικών ηγεσιών που σε κάθε του απόπειρα να μιλήσει για κοινά αποδεκτά λύση (αποδεκτή μεταξύ μας και με τους ΤΚ)… ανέμιζαν φλάμπουρο ελληνοπρεπέστατο, βαφτίζοντας κάθε τέτοια σκέψη ως ξενοκίνητη, ξενο-πληρωμένη και υποχθόνια, ζητούσαν από τους Ιούδες να κρεμαστούν στες πλατέες και έψαχναν τα τριάκοντα κάτω από κάθε πέτρα που δεν τους φαινόταν αρκετά πατριωτική.

Πως θα εφαρμόσει τα όσα χρειάζονται να γίνουν ο «δικός μας»; Με τον Ομήρου και τον Κάρογιαν «βοηθούς»; Ή με τους ίδιους να συνεργάζονται πάλιν με την κακούργα Δεξια του ΔΗΣΥ, όποτε αυτοί αποφασίσουν να γίνουν πάλι ρυθμιστές;

Άμα οι προσπάθειες να αλλάξει η νοοτροπία δεν ξεκινούν με πολιτικές πράξεις… και μάλιστα «την ώρα που κρούζει το σίδερο».. πως περιμένουμε να πετύχουν; Θα μείνουν εκείνοι αφέντες του μεριδίου κοινής γνώμης που τους αναλογεί αλλά ο «δικός» μας θα τους «γελάσει»; Μα τούτο ακριβώς προσπάθησε και ο Κληρίδης, αφήνοντας τόσα χρόνια την παράταξη του και το κέντρο έρμαια των μισαλλόδοξων, των εμπόρων πατριωτισμού, των διασπορέων φόβου και παράνοιας … ευελπιστώντας ο Καραβοκύρης πως οι μούτσοι δεν θα χαμπάριζαν τη Μεγάλη Στροφή.

Για να αλλάξουμε τον κόσμο, για να αλλάξουμε τα μυαλά της μάζας (τα ίδια τα δικά μας δηλαδή)… πρέπει να διαφοροποιήσουμε γνωσιακά σχήματα που ριζώθηκαν στις κούτρες μας απ’ τον καιρό που ήμασταν «αρνάκια άσπρα και παχυά, της μάνας μας καμάρι».
Με τους ίδιους τσοπάνους να ορίζουν χώρους βοσκής δεν γίνεται.

Τι άλλαξε μάτια μου; Βγήκε ο «δικός μας»;

Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΛΑΟΣ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΟ ΧΧΧΧΧΧ ΧΧΧΧ

Λάθος. Η ελληνοκυπριακή κοινότητα το απέρριψε. Το άλλο συστατικό στοιχείο του Κυπριακού Λαού, η Τουρκοκυπριακή κοινότητα το δέχτηκε, έστω με μια διαδικασία νοθευμένη από την παρουσία των εποίκων. Ας το έχουν υπόψη τους όσοι μιλούν για επαναφορά ή όχι του ίδιου του σχεδίου ή κάποιων προνοιών του. Δεν νοείται διαπραγμάτευση όπου βαρύτητα έχουν μόνο οι αποφάσεις της μιας πλευράς. Εκτός και αν με τον όρο «διαπραγμάτευση» κάποιοι εννοούν «επιβολή των όρων που θέλουμε εμείς» ή «απόλυτη στρατιωτική νίκη».

Η όποια μελλοντική διαπραγμάτευση δεν είναι αναγκαίο να έχει ως αφετηρία το τρισκατάρατο ΧΧΧΧΧΧ ΧΧΧΧ, είναι όμως αναγκαίο να λαμβάνει υπόψη της τα στοιχεία εκείνα από το γενικότερο πνεύμα του αλλά και τις συγκεκριμένες πρόνοιες του που έβρισκαν θετικά οι ΤΚ.

Ας το έχουν υπόψη τους όσοι ακόμα υποστηρίζουν την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ως λύση / έντιμο συμβιβασμό… Δεν είναι από άγνοια που επαναλαμβάνουν την άνωθεν φράση οι διάφοροι αντίπαλοι της … είναι για να ενισχύσουν στη συνείδηση του κόσμου την αποστροφή για την ομοσπονδία ή τον όποιο συμβιβασμό.


ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΣ ΦΑΝΕΙ Η ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Ακούστηκε από άτομα προερχόμενα από ΟΛΟ το πολιτικό φάσμα. Όχι κύριοι, δεν μου φτάνει αυτό. Μια τέτοια εξέλιξη μας φέρνει πάλιν πίσω στο μηδέν. Δυσκολεύει μεν την Τουρκία στην ευρωπαϊκή της πορεία, αποτυγχάνει δε πλήρως να ανατρέψει τα δεδομένα της παρουσίας στρατευμάτων και εποίκων. Είναι τούτη η ρήση μια soft-porn εκδοχή του «μακροχρόνιου». Δε γουυστάρω…


ΟΙ ΤΚ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΡΟΛΟ, ΜΟΝΟ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Όταν οι ΤΚ έκαναν την «επανάσταση» τους, δεν ειδοποίησαν τους όποιους «φιλικούς» ΕΚ, δηλ. το ΑΚΕΛ Στους μόνους που έστειλαν μήνυμα ήταν κάποιοι «εξωκοινοβουλευτικοί». Το μήνυμα ήταν απλό: «ετοιμαστείτε να δεχτείτε τραυματίες για περίθαλψη».

Η Τουρκία βέβαια βολευόταν με τις εξελίξεις και έτσι δεν υπήρχε λόγος για αιματοχυσία. Τούτο όμως δεν μειώνει στο ελάχιστο την στάση των εκεί Ελεύθερων.

Ναι, σίγουρα ο ρόλος των ΤΚ περιορίζεται εξαιτίας της παρουσίας του Τουρκικού στρατού. Με αυτό τον στρατό όμως, που ήρθε να «τους προστατεύσει» από τους ΕΚ… ήσαν έτοιμοι να συγκρουστούν. Αυτή την πραγματικότητα, αυτό το «μομέντουμ»… ούτε το αντιληφθήκαμε ποτέ, ούτε το χρησιμοποιήσαμε καταλλήλως.

Εδώ έγκειται ή όλη σημασία του ΝΑΙ που κάποιοι από μας είπαν στον δημοψήφισμα. Δεν βασιζόταν στα «καλά» του σχεδίου, δεν ήταν απόρροια τύφλας μπροστά στα μύρια κακά του. Ήταν συνειδητή απόφαση για τη δημιουργία τέτοιου περιβάλλοντος που θα έπιανε στον ύπνο τα κατεστημένα και τους φανατικούς και στις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής. Είναι επίσης για αυτό το λόγο που θεωρήσαμε την 5ετία τΑΣΣΟΥ καταστροφική. Η αδράνεια που επέβαλε σήμαινε και το ξεφούσκωμα του όποιου «μομέντουμ».

Ας αναλογιστούν κάποιοι… ποια βαρύτητα θα μπορούσε να έχει η δικαιολογία των κατοχικών στρατευμάτων και του Τουρκικού παρακράτους για την εδώ παρουσία τους… εάν αυτά θα πρέπει να συγκρουστούν ΚΑΙ με τους «προστατευόμενους» τους αλλά και με μια εκφρασμένη ΚΟΙΝΗ θέληση του Κυπριακού Λαού (δηλ. ΕΚ και ΤΚ μαζί).

Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ;

Είναι. Ε, και;

Τι σημαίνει αυτό; Είμαστε εμείς η πλειοψηφία και είναι δική μας η Ιστορία. Είναι επίσης δική μας και η Γη. Ε, και;

Ακολουθήστε παρακαλώ τη σκέψη μου στο εξής σενάριο. Οι ΤΚ επιστρέφουν στο Σύνταγμα του 60, τα κατοχικά στρατεύματα αποχωρούν με την ουρά στα σκέλια, οι έποικοι ξεκουμπίζονται. Υπάρχει ένα κράτος, χωρίς διαχωρισμό με βάση την κοινοτική προέλευση.

Όμως, ίσως επειδή ο Αλλάχ τους αποδεικνύεται πιο δυνατός απ’ τον Υαχβέ μας, ίσως επειδή το ΛΟΤΤΟ και το ΤΖΟΚΕΡ κάθεται μόνο σε ΤΚ για 15 συνεχόμενες κληρώσεις, ίσως επειδή έχουν παραπάνω δίψα για ανέλιξη από μας ή ακόμη επειδή είναι πιο ικανοί…. αρχίζουν εκείνοι να ευημερούν περισσότερο. Ως αποτέλεσμα τέτοιων συγκυριών αλλά και μιας πιο έντονης σεξουαλικής ζωής… πολλαπλασιάζονται ραγδαία. Γίνονται πλειοψηφία χωρίς να μεσολαβήσουν όποια αθέμιτα μέσα. Γινόμαστε μειοψηφία, στο τέλος χανόμαστε. Η Κύπρος γίνεται Τουρκική.

Πέστε μου, υπάρχει τίποτα στο Διεθνές Δίκαιο, στη Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο ή στους κανόνες της Ελεύθερης Αγοράς που να απαγορεύει κάτι τέτοιο;

Κατανοητό και επιτρεπτό να θέλει ένας ΕΚ … μια τέτοια εξέλιξη να παραμείνει στο χώρο της φαντασίας. Δεν κατανοώ όμως … και δεν μπορώ να αντιληφθώ πως θα μπορούσε να θεωρείται επιτρεπτό σε μια δημοκρατική κοινωνία… να θέλει κάποιος να εμποδίσει μια τέτοια εξέλιξη χρησιμοποιώντας είτε τη βία, είτε την όποια άλλη επιβολή (π.χ. με νόμους που δυσχεραίνουν άδικα την πρόοδο των ΤΚ).

Να σας το πω διαφορετικά.

Δεν υπάρχει τίποτα σε αυτά που αποκαλούμε Διεθνές Δίκαιο ή Ευρωπαϊκό Κεκτημένο ή Κανόνες της Ελεύθερης Αγοράς που να λειτουργούν ως εγγύηση ότι… οι Γερμανοί θα είναι πάντα πλειοψηφία στη Γερμανία. Και βεβαίως δεν υπάρχει τίποτα σε αυτό που λέμε Ευρωπαϊκή Ένωση που να διασφαλίζει ότι οι Γερμανοί θα υπάρχουν εις το διηνεκές ως λαός.

Να σας το πω και με άλλο τρόπο. Το ίδιο ακριβώς θα ίσχυε (και ισχύει και σήμερα) σε περίπτωση που οι ΤΚ είναι πλειοψηφία ή έστω ισάριθμοι με τους ΕΚ. Δεν υπάρχει τίποτα που να διασφαλίζει ότι πρέπει να παραμείνουν πλειοψηφία ή ισάριθμη κοινότητα. Αυτό που οι Τούρκοι πρόβαλαν ως «ειρηνευτική επιχείρηση»… είναι με ακριβώς αυτό το σκεπτικό που καταδικάζεται ως εισβολή, κατοχή και αποίκιση.

Η Ιστορία είναι διάσπαρτη με παραδείγματα πλειοψηφιών που ξεφούσκωσαν, πατρίδων που χάθηκαν. Είναι αναμενόμενο να ανησυχούν όσοι πιστεύουν πως ο όποιος συμβιβασμός με τους ΤΚ θα επιφέρει μια τέτοια εξέλιξη. Μάλιστα, αυτό ακριβώς τον φόβο τους επικαλούνται όποτε θέλουν να δικαιολογήσουν την απόρριψη της «ρατσιστικής» δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας. Με τέτοια λύση λένε, θα γίνουν οι άλλοι πλειοψηφία.
Ε, και;

Σε ένα τέτοιο συμβιβασμό καταλήξαμε ακριβώς γιατί τέτοιου είδους φόβοι καλλιεργήθηκαν και στις δύο πλευρές. Καιρός να τους αποβάλουμε. Καιρός να μάθουμε να ζούμε χωρίς να φοβόμαστε τις όποιες πλειοψηφίες (βλέπε «πολιτική ισότητα»). Και μπορούμε να το πράξουμε αυτό αφού περάσουμε πρώτα από τη δοκιμασία της ομοσπονδίας. Αφού δηλαδή δείξουμε ότι κατανοούμε πως και εκείνοι έχουν το ίδιο δικαίωμα με μας να ευημερήσουν. Έχουν ακόμη και το δικαίωμα να γίνουν πλειοψηφία, να γίνει αυτή η γη δική τους. Τίποτα απολύτως δεν δικαιολογεί αποκλειστικότητα στην επιβίωση. Εκτός ίσως από την ιδεολογία που θέλει κάποιους λαούς «εκλεκτούς» και άλλους όχι.

ΣΕΝΑΡΙΑ

Τούτον σαν κερασάκι στην τούρτα. Αμέσως μετά το δημοψήφισμα, κυκλοφόρησαν ορισμένοι εξ’ Ελλάδος ανάδελφοι το εξής σενάριο: «Είναι όλα στημένα, ο τΑΣΣΟΣ είπε Όχι για να γίνει ο εκφραστής της θέλησης του λαού και ως τέτοιος να πει μετά Ναι στο επόμενο σχέδιο». Το ίδιο σενάριο επανέλαβαν αργότερα ορισμένοι δικοί μας φωστήρες … μόνο που στη θέση του πρωταγωνιστή έβαλαν τον Χριστόφια.

Ούτε θα αμφισβητήσω, ούτε θα συμφωνήσω. Να δείτε όμως που θα μας το πλασάρουν σαν… αποκάλυψη… αν γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια για λύση που δεν θα προνοεί την εξόντωση όλων τω Τούρκων και την …επαναφορά της Κωνσταντινούπολης.

(Στο επόμενο ποστ, ΤΣΙΟΦΤΕΣ: Εσωτερική Διακυβέρνηση, Οικονομία, κλπ.)

13 comments:

kyriakos said...

Παλιός καλός ηλίθιος αγρινός :Ρ
Όμως…

Εκεί που λες:
‘’Με τέτοια λύση λένε, θα γίνουν οι άλλοι πλειοψηφία. Ε, και;’’

Θέλω να προσθέσω κάτι..
Φίλε νομίζω… δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι ισχύει αυτό που ΜΑΣ λέν. μαθηματικά δηλαδή δεν ισχύει πώς να το κάμουμε??

(Ότι δηλαδή με τέτοια λύση θα γίνουν οι άλλοι πλείοψηφία.)

δεν υπάρχει κανένα βάσιμο επιχείρημα υπέρ τούτου διότι η κύπρος έχει ήδη ΄΄τουρκέψει΄΄΄ όπως λένε..
ίσα ίσα θα αποχωρούσαν και μερικοί αρα θα ξετούρκεβε εστω και λίγο

Είναι τόσο προφανές ότι Η συνοπαρτζια των βολεμένων εξαπέλυαν αυτές τις ΕΡΙΝΥΕΣ για καθαρό ψυχολογικό φοητσασμό.
Ξέρεις πολύ καλά ότι όταν σε γεμίζουν με φόβο κάνεις ακριβώς ότι σου πουν αυτοί που σε γέμισαν με φόβο
ΨΑΡΩΝΕΙΣ με λίγα λόγια.

Ενώ αντιθέτως έχω κάθε λόγο να φοβάμαι ότι κάθε χρόνος που περνά θα πληθαίνουν πολύ περισσότερο από ότι χωρίς λύση άρα στην ουσία αυτό το επιχείρημα τους είναι όχι απλά είναιΤΕΛΕΙΩΣ αβάσιμο αλλά προδοτικά αντίστροφό .

ΓΙΑΤΙ??? Να σας πώ γιατί ..

1)περισσότεροι και περισσότεροι Τούρκοι έπικοι θα γεννοβολούν σαν κουνέλια που λέγει και ο αρχιεπίσκοπος μας (βοήθεια μας) και ταυτόχρονα θα αποκτούν και περισσότεροι αναφαίρετο δικαίωμα παραμονής στο νησί συμφωνά με το διεθνές δίκαιο (το οποίο εμείς επικαλούμαστε)

2)και πιο σημαντικό η χωρίς λύση Η ένταξη μας στην Ευρώπη μετατρέπει ταυτόχρονα αυτό το ΑΛΜΠΑΝΙΚΟ κρατίδιο μικρή ευρωπαϊκή Τουρκία στο οποίο οι νεαροί Τούρκοι έχουν άμεση πρόσβαση σε ένα καλύτερο μέλλον με λίγα λόγια. Τόσο καιρό κανένας Τούρκος δεν ήθελε να έρθει στη βόρια Κύπρο (την γυάλα όπως την αποκαλούν) σκέψου τώρα που θα έχουν και κίνητρο τι θα γίνει. ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΡΤΖΕΠΣΟΥΜΕ

(εγώ προσωπικά ΧΕΣΤΙΚΑ αλλά ας το δουν οι υπερπατριώτες τούτο)

Αυτά προς το παρών φίλε.. ωραίο κείμενο

Σταρχεία μου said...

Τώρα που διαβάζω το κείμενο "παίζει" μπροστά μου ο Συλλούρης τηλεοπτικά. Τι αδικία αυτοί που "παίζουν" να ξεστομίζουν τέτοιες τσιόφτες και οι ιδέες εδώ να μένουν για τους λίγους...
Το κείμενο σου μου θύμισε πέννα εγκελική. Μια ανάταση της σκέψης που σε οδηγεί εκτός συμβατικότητας.
Κλαπ κλαπ κλαπ

Anonymous said...

«Καιρός να μάθουμε να ζούμε χωρίς να φοβόμαστε τις όποιες πλειοψηφίες»

Αυτό θα το έλεγα και εγώ πριν το δημοψήφισμα.

Μετά το δημοψήφισμα είδα την πλειοψηφία των Ελληνοκύπριων και τη φοβήθηκα. Έσπευσαν οι πλείστοι, συμπεριλαμβανόμενης της ηγεσίας του ΑΚΕΛ που σήμερα επαγγέλλεται την λύση του Κυπριακού, να πατήσουν στο λαιμό τον όποιο υποστηρικτή της λύσης, οπλισμένοι και κατοχυρωμένοι από την «συντριπτική πλειοψηφία». Τους τα έχω φυλαγμένα τα δημοσιευμένα γραπτά τους, και θα τους τα τρίψω στη μούρη την ώρα που θα πρέπει - την ώρα του επόμενου δημοψηφίσματος.

Αν οι Ελληνοκύπριοι - και μάλιστα αυτοί που αυτοαποκαλούνται προοδευτικοί, και ένθερμοι υποστηρικτές της λύσης και της συνύπαρξης - ήταν ικανοί να συμπεριφερτούν με αυτό τον τρόπο σε άλλους Ελληνοκύπριους, τι ελπίδα έχουμε από μια Τουρκοκυπριακή πλειοψηφία;

Αυτά τα πολυ-πολιτισμικά, ομοσπονδιακά και λοιπά προχωρημένα παιχνίδια είναι για ώριμους, ευρωπαϊκούς λαούς που έχουν ξεπεράσει την ανάγκη να φαν τον κόσμο από δεκαετίες.

Όπως έγραψα σε άλλο μου άρθρο στα αγγλικά, για να έχει η συμφωνημένη λύση διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας πιθανότητες επιτυχίας, οι Ελληνοκυπραίοι και οι Τουρκοκυπραίοι πρέπει να αποδείξουν μέσα μέσα στους κρίσιμους επόμενους δεκαοχτώ μήνες ότι έχουν μετεξελιχθεί σε τέτοιο λαό και να αναδείξουν τους πολιτικούς και τις πολιτικές που θα το αντικατοπτρίζουν. Και με αυτά δεδομένα, θα έχουν να αντιμετωπίσουν την Τουρκία και τα συμφέροντα του τουρκικού στρατού, του βαθέος κράτους, της CIA και λοιπών.

Και όπως περίπου έγραψα τότε, η ιδέα ότι αυτό μπορεί να γίνει εφικτό συσχετίζει στο μυαλό μου τις έννοιες «Πέμπτη, Κότσιηνη, Αύγουστος, 32η μέρα, Πούτσος, Άγιος, ανήμερα».

Anonymous said...

Διευκρινίζω σε σχέση με το προηγούμενο μου σχόλιο ότι, όπως έγραψα στο πιο παλιό μου άρθρο, τίποτε δεν θα με έκανε πιο ευτυχισμένο από την πανηγυρική διάψευση όσων έγραψα. Αλλά χλωμό το βλέπω...

Anonymous said...

Να χαρείς οτι αγαπάς μεν γράφεις με 150 χρώματα τζαι με ΚΕΦΑΛΑΙΑ, καταντά πολλά κουραστικό να τα θκιεβάζεις.

the Idiot Mouflon said...

@Anonymous
Συμβουλή... κάμνε το κείμενο copy και μετά paste σε καινούριο έγγραφο της Word με επιλογή "match destination formating"...

@Stravoxylo
Η συγκεκριμένη φράση αφορούσε το συσχετισμό ΕΚ / ΤΚ. Για τις "άλλες πλειοψηφίες" είναι νομίζω ξεκάθαρο από τα γραπτά μου τι πιστεύω.
Όσο για το "...οι Ελληνοκυπραίοι και οι Τουρκοκυπραίοι πρέπει να αποδείξουν μέσα μέσα στους κρίσιμους επόμενους δεκαοχτώ μήνες ότι έχουν μετεξελιχθεί σε τέτοιο λαό και να αναδείξουν τους πολιτικούς και τις πολιτικές που θα το αντικατοπτρίζουν..." ... ΑΝ φτάσουμε ως εκεί... θα φανεί ακριβώς η ζημιά της ανοχής προς ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και τις λοιπές πατριωτικές δυνάμεις... με πιθανή κατάληξη την αιματοχυσία. Το συγκεκριμένο θέμα το σκεφτόμουνα για επόμενο ποστ.

Τώρα πες μου... πως σου φαίνεται το -συχνά επαναλαμβανόμενο από διάφορους σε ΟΛΑ τα κόμματα - "...τουλάχιστον να φανεί η αδιαλλαξία της Τουρκίας"; Σαν προετοιμασμένοι όλοι για το ελάχιστο μου ακούγονται...

@St'arxeia tis
Ο ίδιος Συλλούρης με τον οποίο ο Κάρογιαν χτες έβρισκε πολλά κοιά σημεία; Άτε ρε;

@Tzyrkakos
Σκοπός μου ήταν να διατυπώσω ξεκάθαρα μιαν άρνηση στη συνθηματολογία του συγκεκριμένου τύπου... περί "δικής μας" και "δικής τους" πατρίδας.

Το αν μπορεί να επαληθεφθεί το Α ή Β σενάριο είναι δευτερεύων, σημαντικότερο είναι το πως τοποθετείται κάποιος στο ερώτημα "αν οι 'άλλοι' γίνουν πλειοψηφία με θεμιτά μέσα, έχεις δικαίωμα να τους σταματήσεις με αθέμιτα;"

Ήθελαν με το ζόρι διαχωρισμούς βάσει του δεξιά-αριστερά, ναι-όχι, προδότης-πατριώτης. Ε, λοιπόν... εγώ κάνω τους διαχωρισμούς μου με βάση την απάντηση στο άνωθεν ερώτημα.

Lexi_penitas said...

Όσο μου αρέσουν κάποιες πρωτοποριακές ιδέες σου και ο τρόπος που τα γράφεις (κλαπ κλαπ μαζί με την Σταρχεία)τόσο με συγχίζεις όταν καταντάς σαν τον γέρο τον ιδιότροπο και το μουρμούρη.

Ερωτήση 1. Ποια ΕΦΙΚΤΗ εξέλιξη (απόρροια της εκλογικής διαδικασίας)θα σε ευχαριστούσε;

Ερωτήση 2. Για πρώτη φορά η Αριστερα (έστω και μερικώς ευνουχισμένη αλλά σόρρυ αυτήν έχουμε, αν ήταν η δικιά σου αριστερά θα είχε 5%) ανέβηκε στην εξουσία. Το θεωρείς θετικό ή αρνητικό;

Ερώτηση 3. Παραδέχεσαι ότι ο Χριστόφιας περιόρισε περισσότερο από ότι ο καθένας θα ανέμενε την επιρροή των απορριπτικών και τους έκοψε τον τσαμπουκά πριν καλά καλά αναλάβει την διακυβέρνηση;

Ερώτηση 4. Δέχεσαι ότι η εκλογή Κασουλίδη θα έδινε στους απορρηπτικούς πολύ καλύτερες προϋποθέσεις παρέμβασης;

Ερώτηση 5. Μπορεί να κάνεις ακόμα λίγη υπομονή μέχρι να δούμε δείγματα γραφής;

Ερώτηση 6. Ενοιωσες καθόλου τον αέρα που φυσά εδώ και μια βδομάδα. Αμόλυντος από ΤασσοΚουτσοΟμηροΣυλλορορύπανση; Πήρες είδηση τι διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και μπορείς να εκτιμήσεις αυτές που θα ακολουθήσουν. ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ!

Το δικό μου συμπέρασμα από το κέιμενο είναι ότι αποτελεί ανάγνωσμα για απαισιόδοξους ρομαντικούς γραμμένο από το Αγρινό που ώρες ώρες μου δίνει την εντύπωση ότι τα θέλει ΟΛΑ και τα θέλει ΤΩΡΑ. Ακόμα και αυτά που ΜΟΝΟ αύριο μπορούν να γίνουν.

Να σου το πω τέλια κυπρέϊκα. Είσαι εκτος τόπου τζιαι χρόνου. Υποπτευομαι ότι εκτός που τους φανατικούς του Τάσσου είχε τζι'άλλους που εν μπορούν να δουν οτιδήποτε θετικό που την αλλαγήν της διακυβέρνησης.

Anonymous said...

«Τώρα πες μου... πως σου φαίνεται το -συχνά επαναλαμβανόμενο από διάφορους σε ΟΛΑ τα κόμματα - "...τουλάχιστον να φανεί η αδιαλλαξία της Τουρκίας"; Σαν προετοιμασμένοι όλοι για το ελάχιστο μου ακούγονται...»

Επιθυμούν όλοι το ελάχιστο, διότι σε άλλη περίπτωση θα πρέπει να πείσουν τους Ελληνοκύπριους να στηρίξουν την συμφωνημένη λύση που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις... και δεν τους γεμίζει με χαρά και αισιοδοξία αυτή η προοπτική...

the Idiot Mouflon said...

@Πένητας

Ερώτηση 1η: Νε εκπλήσσει η ερώτηση σου, δεδομένου του ότι έκανα ξεκάθαρη την τοποθέτηση μου σε παλαιότερες αναρτήσεις που και εσύ διάβασες και σχολίασες.

Το τι ήθελα να γίνει ... έπρεπε να γίνει μεταξύ πρώτου και δευτέρου γύρου. Και δεν έγινε. Κανείς δεν ζήτησε από τις ηγεσίες των ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ να καταδικάσουν τις πρακτικές που χρησιμοποίησαν κατά το δημοψήφισμα και την προεκλογική εκστρατεία... κανείς δεν είπε "εγώ πάω για ομοσπονδία / συμβιβασμό με τους ΤΚ και όσοι με υποστηρίξουν θα πρέπει να επιθυμούν το ίδιο".

Τούτο απέτυχαν να το πράξουν και οι δύο του δευτέρου γύρου. Πως περιμένεις να είμαι ευχαριστημένος;

Ερώτηση 2η: Η άνοδος της Αριστεράς στην εξουσία θα είναι Θετική αν λύσει το Κυπριακό με τρόπο που δεν θα επιτρέψει στους μισαλλόδοξους να αποτρέψουν τη λύση ή/και να την καταστήσουν προβληματική, με διατήρηση των προνομίων τους και ενδυνάμωση των δυνάμεων του μίσους και "στις δύο πλευρές".

Αρνητική θα είναι αν ...η αδυναμία της Αριστεράς να ελέγξει αυτές τις δυνάμεις οδηγήσει σε μη λύση και εδραίωση τους και "στις δύο πλευρές" ή επιτρέψει σε αυτές να μολύνουν την όποια λύση και να μετατρέψουν την όποια "επανένωση" σε "συμβίωση ξένων, εχθρικών στοιχείων" ή ακόμα και σε αιματοχυσία.

Ερώτηση 3η: Όχι. Εγώ ανέμενα περισσότερα. Όχι μόνο από τον Χριστόφια αλλά και από τον Κασουλίδη. Ουσιαστικά δεν επιτεύχθηκε τίποτα γιατί τον κόσμο των ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ εξακολουθεί να τον ποδηγετεί ή ίδια παλαιολιθική συμμορία.

Επειδή και οι δύο δεν πέτυχαν τον επιθυμητό βαθμό ελέγχου αυτών των δυνάμεων... ελλοχεύει τώρα ο κίνδυνος είτε να επιστρέψουν δυνατότερες σε 5 χρόνια (με μη λύση), είτε να εξασφαλίσουν μια λύση θνησιγενή.

Ερώτηση 4: Δεν το ξέρω αυτό. Απ' τη μια υπάρχουν οι ενδείξεις του προεκλογικού (με Ττίμη και Προδρόμου)... και του δεύτερου γύρου (με Αχρειεπίσκοπο και Σωματεία)...... απ' την άλλη όμως υπάρχει και το ΝΑΙ που ο ίδιος και ο Αναστασιάδης πρόταξαν στο δημοψήφισμα.

Απάντα μου όμως και 'συ. Πότε οι απορρηπτικοί θα έχαναν από τη δύναμη των επιχειρημάτων τους, με υποστήριξη κάποιου που είπε Όχι ή με υποστήριξη κάποιου που είπε Ναι;

Απάντα μου και αυτό... Τι έγινε όταν στο παρελθόν το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ έφτιαξαν το "μίνιμουμ"; Τι κατάφεραν τότε οι όποιοι απορρηπτικοί;

Ερώτηση 5η: Δεν καταλαβαίνεις ότι τα όσα έγραψα... αφορούν στοιχεία, πράξεις και παραλήψεις στο παρελθόν και στο παρόν.... που άμεσα θα επηρεάσουν τις όποιες μελλοντικές προσπάθειες;

Ή μήπως ασπάζεσαι και εσύ τώρα το δόγμα "...δεν μιλούμε "εκτός", δεν ασκούμε κριτική, πολυβολούμε την όποια αποκλίνουσα γνώμη..." Μια νέα περιρρέουσα δηλαδή... Δεν γνώρισες και εσύ τους κινδύνους και τα ολέθρια αποτελέσματα μιας τέτοιας στάσης απέναντι στις όποιες ηγεσίες; Δεν γνώρισες ποτέ τον Μιχαλάκη;

Ερώτηση 6η: Ποιές δυνάμεις θέλουν την επανένωση; Οι ηγεσίες των ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ;

Όσο για τον "αέρα"... αν αποσκοπεί μόνο στο να απεμπλακούμε από το αρνητικό κλίμα μετά το δημοψήφισμα... χωρίς να επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος... τότε αφόδευσε εντός!

***

Το κείμενο μου Πένητα δεν είναι ρομαντικό. Έχει και τα 4 του πόδια να στέκουν στο έδαφος του ρεαλισμού.

Πες μου, τι είναι εκτός τόπου και χρόνου;

Δεν είναι αλήθεια ότι ΔΕΝ φτάνουν οι εξουσίες ενός προέδρου για να περάσει μια λύση;

Μήπως θεωρείς "εκτός" και χωρίς σημασία την απόφαση των ΤΚ στο δημοψήφισμα;

Σου φτάνει εσένα "...να φανεί η αδιαλλαξία της Τουρκίας..."; Δεν σε ανησυχεί που αυτή η φράση έγινε η νέα -παλαιά και αναμασημένη -καραμέλα ΟΛΩΝ των πολιτικών δυνάμεων;

Σου διαφεύγει μήπως η σημασία του να υπάρξει μια κοινή στάση ΕΚ και ΤΚ που θα εμποδίζει την Τουρκία να επιβάλει διχοτομικές εξελίξεις;

Μήπως πιστεύεις πως η "ελληνικότητα της Κύπρου" ΔΕΝ είναι ένα θέμα που θα το ξαναβρούμε μπροστά μας εμπόδιο;

Με αγάπη
Αγρινό Ηλίθιο

ΥΓ.: Τα συλλυπητήρια μου.

Anonymous said...

@ Ηλίθιο Αγρινό (και κυπρέικα Idiot Mouflon),
(Έστω και καθυστερημένα ή/και ετεροχρονισμένα)στέλνω αυτό το σημείωμα:

Αν και το post σου αυτό (αναρτημένο τόσο εδώ όσο και στο δικό σου blog – εκεί αρκετά διαφοροποιημένο), έχει σαν βασικό αποδέκτη τον ελβετο-κύπριο Aceras (αυτός την έκανε κι άφησε εμάς στη μιζέρια μας), επέτρεψε μου κι εμένα μια παρέμβαση (μια και το κείμενο σου έχει εκτεθεί και σε δημόσια θέα και ανάγνωση).

Φυσικά οι μέχρι τώρα συναπαντήσεις και συζητήσεις μας στην blogόσφαιρα δεν ήταν και οι καλύτερες (διακρίνονταν από μια αντιπαραθετική τάση, που άγγιζε και τα όρια της απαξίωσης κάποιες φορές – δεν θα αποδώσω ευθύνες είτε ο ένας είτε ο άλλος), όμως είναι φυσιολογικό όταν οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές κοσμοθεωρήσεις για το κοινωνικό γίγνεσθαι και διαφορετικό τρόπο προσέγγισης (όπως εμείς οι δύο, λόγου χάριν να πούμεν) να μην καταλήγουν πουθενά όταν κουβεντιάζουν. Τουλάχιστόν όμως μπορεί να διαπιστώσουν στο τέλος (με ήπιο τρόπο και σεβασμό προς τη διαφορετικότητα των απόψεων και θέσεων του συνομιλητή μας) ότι διαφωνούν! Αν και εγώ πιστεύω ότι και μέσα από τις διαφωνίες μπορεί να επιτευχθεί κάποια μορφή σύνθεση φτάνει να μην τα βλέπουμε όλα μαύρα κι άραχνα.

Δεν έχω πρόθεση να κρίνω τα κείμενα σου αρνητικά (παρ’ όλο που διαφωνώ σε πολλά σημεία) και ούτε έχω διάθεση να αντιδικήσω μαζί σου. Δεν ωφελεί! Η δικιά σου απαξίωση για την πολιτικής και τους πολιτικούς και η γενικότερη επικριτική σου στάση απέναντι στην Αριστερά έχει σίγουρα τους λόγους της (ιδεολογικούς, πολιτικούς, οικογενειακούς, προσωπικούς). Το ερώτημα είναι πως η έννοια η δική σου, η δική μου και όλων των άλλων (που γράφουν στα blogs) γι’ αυτόν τον τόπο, μεταφράζεται σε ενεργητικές πράξεις που οδηγούν σε ουσιαστικές παρεμβάσεις στην κοινωνία. Διαφορετικά όλοι καταντάμε γκρινιάρηδες και μουρμούρηδες!

Έχω την άποψη ότι τα δύο τελευταία σου κείμενα διαχέονται από ένα ουτοπικό ρομαντισμό (παρ’ όλο που το αντίκρουσες αυτό σε κάποιο σχόλιο σου) όπου φαίνεται μεν η έννοια σου για τον τόπο μας αλλά παράλληλα αναδεικνύεται και μια απαίτηση ή έστω επιθυμία οι πολιτικοί να συμπεριφέρονται με μια τελειότητα (ας πούμε ο Χριστόφιας να αποποιούταν τη στήριξη του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ κατά το δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών). Ειλικρινά πιστεύεις ότι μπορούν να λειτουργήσουν έτσι τα πράγματα;

Κάποτε παραλληλίζω τις δικές σου ουτοπικές (κατ’ εμένα) θέσεις με τις δικές μου (το ίδιο ουτοπικές) οι οποίες όμως κινούνται σε μια άλλη σφαίρα. Λόγου χάριν εγώ έχω την άποψη ότι ΤΙΠΟΤΑ δεν μπορεί να λυθεί σωστά και προς όφελος του κοινωνικού συνόλου σ’ αυτό τον κόσμο (τον καπιταλιστικό) όπου κυριαρχεί το προσωπικό συμφέρον χωρίς την αλλαγή (σε παγκόσμια κλίμακα), των οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών δομών της κοινωνίας. Μόνο μ’ αυτόν το τρόπο μπορεί να υπάρξουν ουσιαστικές, ριζοσπαστικές και επαναστατικές αλλαγές! Αλλά ξέρω ότι αυτό είναι και ουτοπικό και εξωπραγματικό (τουλάχιστον για τις επόμενες δεκαετίες)! Γι’ αυτό πρέπει να προχωράμε με βάση το κυπριακό ρητό “στύλλον, στύλλον άνεση”!

Κλείνοντας θέλω να κάνω και δύο μικρά σχόλια για τις συζητήσεις μας του πρόσφατου παρελθόντος που μπορεί να σχετίζονται και με το θέμα:
1. Ο θυμός δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση φόβο. Αντίθετα μπορεί να αποτελεί (φυσιολογική) αντίδραση στην αδικία τη βλακεία και την αλαζονεία. Και μπορεί να δώσει και ώθηση στη διεκδικητικότητα.
2. Η επιλογή της πολιτικής δραστηριοποίησης μέσα από ένα συγκεκριμένο κόμμα (και πιο ειδικά μέσα από το ΑΚΕΛ) δεν είναι ζήτημα κληρονομικό αλλά απόφαση που πρέπει να βασίζεται σε πολιτικούς και κοινωνικούς λόγους.

Μάλλον θέλοντας να δώσω ένα θετικό μήνυμα μ’ αυτή μου την παρέμβαση θα κλείσω τελικά με κάτι άλλο. Με λόγια δικά σου παρμένα από το post σου τα οποία θεωρώ ότι αναδεικνύουν την έννοια σου (και πολλών άλλων που ψήφισαν ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα – εγώ δηλώνω ότι ψήφισα ΟΧΙ) γι’ αυτόν τον τόπο. Με την υποσημείωση ότι για να έχουμε αποτελέσματα απαιτείται συντονισμένη και οργανωμένη πολιτική δραστηριότητα (και όχι απλά και μόνο κριτική και επικρίσεις):
“Εδώ έγκειται ή όλη σημασία του ΝΑΙ που κάποιοι από μας είπαν στον δημοψήφισμα. Δεν βασιζόταν στα «καλά» του σχεδίου, δεν ήταν απόρροια τύφλας μπροστά στα μύρια κακά του. Ήταν συνειδητή απόφαση για τη δημιουργία τέτοιου περιβάλλοντος που θα έπιανε στον ύπνο τα κατεστημένα και τους φανατικούς και στις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής. …”
Σύμφωνοι Αγρινό, “… θα έπιανε στον ύπνο τα κατεστημένα και τους φανατικούς …”, ποιοι όμως θα ηγούνταν αυτών των εξελίξεων;

Anef_Oriwn
Δευτέρα 11/03/2008 – 8:07 μ.μ.

Υ.Γ.: Σύμφωνα με τον Ιταλό συγγραφέα Πιτιγκρίλι “ο κυνισμός είναι η μοναδική ασπίδα του απόλυτα ρομαντικού ανθρώπου”. (Και μην νομίζεις ότι εγώ έχω διαβάσει Pitigrilli, απλά κάπου έχω δει γραμμένο το πιο πάνω τσιτάτο και το μεταφέρω εδώ)!

Anonymous said...

"Ποιοι θα ηγούνταν;"

Αν ήσαν ακατάλληλοι... πως μπορεί να θεωρήσει κάποιος κατάλληλους εκείνους ακριβώς που μας τους φόρτωσαν; Δεν είναι ad hominem αυτό, είναι σοβαρή, καθ' όλα νόμιμη ένσταση για την ικανότητα κρίσης των προαναφερθέντων.

Προς το παρόν, ξεκαθάρισε μου το εξής: Και αν η διαφωνία μας έχει πιο βαθιές ρίζες από αυτές που πιστεύεις;

Αν δηλαδή έγκειται στο τι ΔΕΝ θεωρώ εγώ ουτοπία;

Ξέρεις, οι ουτοπίες βολεύουν ΚΑΙ όσους δεν σκοπεύουν να πετύχουν... αλλά και όσους πιστεύουν σε στιγμιαίες επαναστάσεις που θα εδραιώσουν την πορεία προς την ευτυχία "μετά" (κάτι σαν "τσιμέντωμα" ένα πράμα)...

Άλλοι πιστεύουν σε αιώνιες επαναστάσεις που εδραιώνουν την ευτυχία τώρα.


Για τα υπόλοιπα, απάντηση επί της πράξεως... σε επόμενο ποστ.

Anonymous said...

"Ποιοι θα ηγούνταν”, Ηλίθιο Αγρινό;
Και όχι από τους κυβερνώντες ή τους συγκυβερνώντες. Αυτοί είχαν πάρει απόφαση (είτε σωστά είτε λάθος) για ΟΧΙ! Εσύ πίστεψες στο ΝΑΙ, ψήφισες ΝΑΙ και το αξιολόγησες σαν τη “… συνειδητή απόφαση για τη δημιουργία τέτοιου περιβάλλοντος που θα έπιανε στον ύπνο τα κατεστημένα και τους φανατικούς και στις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής. …”. Ποιοι ήταν τέλος πάντων αυτοί (πέραν από τους κυβερνώντες ή τους συγκυβερνώντες που τα σκάτωσαν σύμφωνα με τη δικιά σου άποψη) που θα ηγούνταν της επανάστασης που θα γινόταν χωρίς αυτούς;
Τα άλλα τα ποιητικά περί ουτοπιών και ευτυχίας θα περιμένω να τα ξεδιαλύνεις στην “…απάντηση επί της πράξεως... σε επόμενο ποστ”.

Anef_Oriwn
Τρίτη 11/03/2008 – 10:59 μ.μ.

Anonymous said...

Ο καθ' εσύ, ο κάθ'εγώ (...και παίζω pro...).