2.1.09

Κύπρος είναι ΚΑΙ αυτά. Καλή χρονιά σε όλους.

Η ανησυχία για την οικονομική κρίση δεν εμπόδισε τις σούβλες έξω από καταστήματα
Η «κρίση» στη φουκού

Με σούβλες και κάθε λογής μεζέδες, μουσική και άφθονο κρασί αποχαιρέτησαν το 2008 οι καταστηματάρχες στο κέντρο της Λευκωσίας. Μαζί τους και η δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου, που αντάλλαξε ευχές με τους εμπορευόμενους, το προσωπικό και τους περαστικούς.

Οι εμπορικοί δρόμοι των πόλεων γέμισαν χθες με καπνούς και μυρωδιές από τις σούβλες που έστησαν καταστηματάρχες, εμπορευόμενοι και υπάλληλοι έξω από καταστήματα και γραφεία, ακολουθώντας το έθιμο της διασκέδασης στους επαγγελματικούς χώρους, λίγες ώρες πριν τον ερχομό του νέου χρόνου.
Στη Λευκωσία, σε πολλά σημεία, συναντούσε κανείς μεγάλες παρέες από το πρωί να ετοιμάζουν σούβλες και να στρώνουν τραπέζια για τη διασκέδαση. Ιδιαίτερα, στο κέντρο της Λευκωσίας τα αυτοσχέδια πάρτι ήταν στην ημερήσια διάταξη ως το απόγευμα. Στην οδό Ρηγαίνης η τσίκνα από τις σούβλες τρυπούσε τις μύτες των περαστικών σε μεγάλη απόσταση και πολλοί ήταν αυτοί που άλλαξαν διαδρομή για να χαρούν το θέαμα και να απολαύσουν χαρούμενους ανθρώπους.
Λίγο πριν από το μεσημέρι, η περιοχή μοσχομύριζε από τη σούβλα, το λουκάνικο και το χαλούμι. Το κρασί έρεε άφθονο, όπως και το ουίσκι σε κάποιες περιπτώσεις. Άφθονες και οι ευχές και τα πειράγματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το κέφι φούντωνε με τη βοήθεια μουσικής.
Παρά την αυξημένη κίνηση στην περιοχή και το κρύο, οι καταστηματάρχες, οι εμπορευόμενοι, οι υπάλληλοι αλλά και πελάτες τους διασκέδασαν με την ψυχή τους και άφησαν τις έγνοιες για την οικονομική κρίση για τις επόμενες μέρες.
Μαζί με τους καταστηματάρχες, βρέθηκε και η δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου, η οποία δεν έχασε την ευκαιρία να γευτεί τους μεζέδες των καταστηματαρχών και να περάσει λίγη ώρα μακριά από τις υποχρεώσεις του δημαρχείου.
Σε δηλώσεις της, η Δήμαρχος Λευκωσίας ανέφερε πως η παραμονή της πρωτοχρονιάς είναι μέρα γιορτής και όχι μέρα για συζήτηση προβλημάτων. Πρόσθεσε πως είναι η μέρα που όλος ο κόσμος χαίρεται τον ερχομό του καινούργιου χρόνου, ελπίζοντας πως θα είναι καλύτερος από τον περσινό. «Είναι θεσμός, πρόσθεσε, και έχουμε αγχωθεί γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε κάποιον από τους καταστηματάρχες χωρίς να του ευχηθούμε». Τέλος, η κ. Μαύρου έστειλε τις ευχές της σε όλους για μια χρονιά καλύτερη από το 2008.
Καταστηματάρχες της περιοχής ανάφεραν ότι, παρά το γεγονός πως η χθεσινή μέρα ήταν εργάσιμη, εντούτοις δεν ήταν δυνατό να μην γίνει το καθιερωμένο γλέντι που οργανώνουν στη Ρηγαίνης. Ανέφεραν επίσης πως η οικονομική κρίση δεν τους επηρέασε καθόλου και πρόσθεσαν πως κανείς Κύπριος δεν θα αφήσει την κρίση να επηρεάσει το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Με τη σειρά τους ευχήθηκαν καλή χρονιά σε όλο τον κόσμο, υγεία, χαρά και μια Κύπρο ελεύθερη. Το γλέντι κράτησε μέχρι τις απογευματινές ώρες.


της ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ απο τον Πολίτη

1 comment:

Ίλαντρος said...

Η παραμονή της πρωτοχρονιάς με τις σούβλες και τις ζιβανίες είναι η ομορφότερη μέρα του χρόνου στα κέντρα των πόλεών μας.

Καλή χρονιά.