Για άλλη μια φορά το ΑΚΕΛ κατάφερε να τεραγωνίσει τον κύκλο. Το κόμμα θα καταψηφίσει λέει την μεταρρυθμιστική συνθήκη, την ίδια συνθήκη την οποία ο ηγέτης του έχει δεσμευτεί να υπογράψει. Για τους αντικειμενικό παρατηρητή της ιστορίας αυτή η στάση δεν αποτελεί έκπληξη. Σε όλες τις κρίσιμες στιγμές του τόπου, το ΑΚΕΛ είχε... δύο θέσεις. Ξεκίνησε εναντίον του αγώνα του '55 αλλά μετά έγινε υπέρμαχός του. Αντιτάχθηκε αρχικά στον Μακάριο αλλά μετά τον στήριξε όσο λίγοι (μέχρι σήμερα τον λιβανίζει). Ήταν εναντίον της ένταξης στην ΕΕ (ΕΟΚ, ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο) αλλά μετά την στήριξε. Σε όλα αυτά τα ζητήματα υπάρχει τουλάχιστον μια χρονική απόσταση μεταξύ της μιας θέσης και της άλλης. Τον 21ο αιώνα το ΑΚΕΛ ανέβασε την διπλοπροσωπία σε ψηλότερα επίπεδα. Το 2004 ψήφισε ΟΧΙ για να τσιμεντώσει το ΝΑΙ. Και σήμερα καταφέρνει την ίδια στιγμή να λέει και ΝΑΙ και ΟΧΙ σε μια συνθήκη, όπως καταφέρνει να είναι ένα μαρξιστικό κόμμα που αποδέχεται την οικονομία της αγοράς.
Προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τη υποκριτική τους στάση ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ δηλώνουν ότι θα υπογράψουν τη συνθήκη "σεβόμενοι την δέσμευση του προηγούμενου προέδρου". Μα τι μαλακεία είναι αυτή Θεούλη μου; Ο λαός σε εξέλεξε Πρόεδρο κύριε Χριστόφια για να παίρνεις εσύ τις αποφάσεις και όχι για να σέβεσαι τις αποφάσεις του Τάσσου. Αν ο λαός ήθελε τις αποφάσεις του Τάσσου θα ψήφιζε αυτόν, όχι εσένα.
Αυτό που είναι πραγματικά φαινόμενο είναι το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ καταφέρνει να διατηρεί αυτή την υποκριτική και ανεύθυνη στάση χωρίς κόστος, αφού ουδείς ΑΚΕΛικός φαίνεται να ενοχλείται από αυτή. Είμαι περίεργος να δω πόσοι από τους ΑΚΕΛικούς αναγνώστες αυτού του μπλογκ θα βγουν να επικρίνουν αυτή τη στάση και πόσοι θα περιοριστούν στη συνήθη κατηορία ότι ο Ίλαντρος διακατέχεται από αντι-ΑΚΕΛική μανία.
Η δική μου ερμηνεία είναι ότι το ΑΚΕΛ καταφέρνει να παίζει αυτό το παιγνίδι διότι στην πραγματικότητα το 99% των ΑΚΕΛικών (αλλά και των μη) δεν δίνει δεκάρα για τη συνθήκη, όπως δεν ενδιαφέρεται για μαρξισμούς και άλλες ιδεολογικές αναζητήσεις. Το ΑΚΕΛ είναι το κόμμα της εργατικής τάξης και σκοπός του είναι να προστατεύει τα συμφέροντα αυτής της τάξης. Εφόσον το κάνει (και σε αυτό ΕΙΝΑΙ διαχρονικά συνεπές), ο ΑΚΕΛικός κόσμος θα είναι ευχαριστημένος και η ηγεσία του κόμματος θα μπορεί να λέει όχι στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και ταυτόχρονα να παρέχει διευκολύνσεις στο ΝΑΤΟ χωρίς κανένας να ενοχλείται.
Εκτός και αν κάποτε οι διανοούμενοι της αριστεράς σηκώσουν επιτέλους κεφάλι και αρθρώσουν λόγο....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
14 comments:
Αγαπητέ μου φίλε
Θα ήθελα να αναφερθώ μόνο στο θέμα της ευρωπαϊκής συνθήκης.
Γράφεις για το συγκεκριμένο θέμα:
«Προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τη υποκριτική τους στάση ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ δηλώνουν ότι θα υπογράψουν τη συνθήκη "σεβόμενοι την δέσμευση του προηγούμενου προέδρου". Μα τι μαλακεία είναι αυτή Θεούλη μου; Ο λαός σε εξέλεξε Πρόεδρο κύριε Χριστόφια για να παίρνεις εσύ τις αποφάσεις και όχι για να σέβεσαι τις αποφάσεις του Τάσσου. Αν ο λαός ήθελε τις αποφάσεις του Τάσσου θα ψήφιζε αυτόν, όχι εσένα.»
Απλώς θα σε θυμίσω ότι προεκλογικά στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση μέσω του youtube για την απάντηση που έδωσε ο Χριστόφιας σε αυτό το θέμα, με το γνωστό φιλμάκι «μιλάς με τον επόμενο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Και επειδή λες ότι ο λαός εξέλεξε τον Χριστόφια για να ασκεί τη δική του πολιτική και όχι αυτή του Τάσσου, θα θυμίσω ότι αυτό που έκανε ο Χριστόφιας ήταν προεκλογική δέσμευση.
Απόδειξη είναι οι σχετικές δηλώσεις του:
http://www.youtube.com/watch?v=t8a_O3W4fF0&feature=related
το πρόβλημα με την δική σου ερμηνεία ίλαντρε είναι ορίζεις τα συμφέροντα της εργατικής τάξης οικονομικά (όταν λαλείς ότι δεν ενδιαφέρεται η τάξη για συνθήκες τζιαι μαρξισμούς). τι γίνεται όμως σε θέματα πολιτικής; η συνθήκη της λισσαβώνας είναι υπέρ ή εναντίον των συμφερόντων της εργατικής τάξης; μπορεί η απάντηση σε αυτό το ερώτημα να μην είναι και τόσο εύκολη. τζιαι επίσης τα συμφέροντα της κυπριακής εργατικής τάξης μπορεί να συγκρούονται με τα συμφέροντα του ε/κ αστικού κράτους του οποίου ηγείται ο χριστόφιας. οπόταν τζίνον που φαίνεται ως υποκρισία μπορεί να αποτελεί πραγματικό πολιτικό δίλημμα τζιαι παραδοξότητα που προκύπτει μέσα που την αντίφαση της μαρξιστικής φιλοσοφίας τζιαι της σοσιαλδημοκρατικής πρακτικής του ακελ, τόσο σήμερα όσο τζιαι στο παρελθόν. όσο για τους διανοούμενους της αριστεράς, όπως πρέπει να εκατάλαβες εν περπατά τζιαι πολλά η άποψη τους ακόμα τζιαι όταν αρθρώνουν λόγο.
ααα! όλα κι όλα, το τετραγώνισμα του κύκλου είναι κατάκτηση του ΚΚΕ
και για του λόγου το αληθες:
http://www.youtube.com/watch?v=RpWQRX7O6FA&feature=related
Μιχάλη: αφού είχε δεσμευτεί να την υποστηρίξει έπρεπε να την υποστηρίξει και το κόμμα του. Δεν γίνεται τζιαι ποτζεί τζιαι ποδά, για όνομα του θεού.
Γρηγόρη: ναι, όντως θεωρώ ότι και η εργατική τάξη, όπως και όλες οι άλλες, βάζει πάνω από όλα το οικονομικό της συμφέρον. Όπως θα πρόσεξες δεν είπα τίποτα υπέρ ή εναντίον της συνθήκης. Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψη του. Αυτό που επέκρινα είναι την διπλοπροσωπία. (Παρενθετικά, δεν νομίζω η συνθήκη να επηρεάζει είτε θετικά είτε αρνητικά την εργατική τάξη.)
Όσο για τους διανοούμενους της αριστεράς, τους λυπάμαι. Έχουν να επιλέξουν μεταξύ των εθνοφυτίλλων της ΕΔΕΚ, των εθνοπρασινοφρουρών του Περδίκη και των σταλινιστών του ΑΚΕΛ. Είναι για να αυτοκτονάς η κατάσταση.
Τριανταφυλλιά: πολύ καλό, ευχαριστώ!
Αν θέλετε να κάμω τον δικηγόρο του ΑΚΕΛ, το μόνο ελαφρυντικό που τους βρίσκω είναι ότι αν ψήφιζαν υπέρ θα είχαν πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Αριστερά. Ίσως αυτό θα πρέπει να τους κάμει να σκεφτούν με ποιους πρέπει να συνεργάζονται στον ευρωπαϊκό χώρο.
Μα έν έχει μούγιαν μες τουντο μπόγκ πιον σιόρ; Ο Ίλλανδρος έβαλεν έτσι σοβαρό θέμαν τζαι δεν έχει πλάσμαν να του αντισταθεί;
Τζαι σύ ρε Ίλλανδρε τους αριστερούς λυπάσε τους. Τους δεξιούς εν τους λυπάσαι; Η δεξιά στην κύπρο λάμπει σαν το χρυσάφιν έννεν; (σαν τζείνον που κλέφτεις που το κράτος ή το χρηματηστήριον τζαι δεν έχει αριστερόν δικαστήν να σε κάτσει μέσα όπως έγινεν στην Ιταλία κάποτε). Η δεξιά στην Κύπρον είναι για να την θαυμάζεις! ΩΩΩ Εύγε της.
Ο Κληρίδης πον το ίνδαλμαν το αλάθητον, ο μέγας εθνάρχης, Μακάριος τζαι βάλε, δεν είχεν αντιθέσεις έννεν; Την μιάν έθαφκεν τες ιδέες Γκάλι, την άλλην εγένναν το σχέδιον του Ανάν. Την μιάν εγόραζεν πυραύλους (με τα ρυάλια μας), την άλλην έθαφκεν τους δωρεάν στην Κρήτην.
Οξά να θαυμάσουμεν την κεντροδεξιάν; Εν αλήθκεια ότι ο μόνος πολιτικός πον πιστός στον εαυτόν του που τον τζαιρόν που ήταν κοπελλούιν ενάμισι μέτρον εν ο Μέγας Δευκαλίων.
Έτο, πιας μας τον έναν τζαι φάκκα μας πας τον άλλον.
Πάντως θα έθελα τον συναγερμόν να μεν πάει στη βουλήν τζαι να αφήκει το Ακέλ με τους θεωρητικούς του συμμάχους να συζητήσουν την συνθήκην τζαι να φκάλουν απόφασην. Ήταν να το βάλουν μες τα θκυό στενά, να θέλει το κατσουρούιν να βουρά να συγκαλέσει έκτακτα την κεντρικήν επιτροπή να αλλάξει την απόφασην να μεν κάμει πρόβλημαν στον πρόεδρον.
Είμαστιν για κλάματα. Άτε πες για γέλια. Να μεν είμαστιν αρνητικοί. Ππόζιτιφ θίνκκιν που λαλούν τζαι οι ινν.
Λαλείτε άραες σου οι μελλοντικές διαδικασίες για διαδοχήν του Δικωμίτη να έχουν σχέση με τον επαναστατικόν, αριστεροκαθάριον, ταξικόν, διεκδικητικόν, αντιμονοπωλιακόν, αντιιμπερισλιστικόν, αντιστασιακόν, αγωνιστικόν ππούνιον ανυπακοής που εσήκωσεν το κόμμαν της κυπριακής εργατιάς (τζείνης πού μεινεν) για να κνίσει τα ρχ*δια της Ευρωπαικής ένωσης;
Ρε σύντρόφοι όι να με φκάλετε προδότην τωρά. Αυτοσάτιραν κάμνω για τα λαϊκά παναΰρκα. Κούννες, πασατέμπο, φιστουκούθκια, περάστε παρακαλώ!!
help, i would like to thank someone who has helped me. i was wondering how do you say "cheers" in Cypriot language the way cypriots (not greeks) say it. thank you
@Aceras
Ε, να σχολιάσω εγώ καλό.... αν και πιστεύω θα σε θυμώσω νακκουρίν.
Ασχέτως τοποθέτησης στα περί της Συνθήκης, πέραν από τη σοφία του να σεβαστείς την υπογραφή του προκατόχου σου εφόσον δεν έχεις στα χέρια εκφρασμένη, πλατειά και αμετάβλητη πλειοψηφία ενάντια σε κάτι τέτοιο... η τακτική του Προέδρου μου θύμισε μικρό κόμμα.
Ξέρεις, που κάποια νομοσχέδια τα καταψηφίζει ...με τη σιγουριά της μειοψηφίας (πως ο απαραίτητος νόμος θα περάσει)... και με την ευχέρεια να πει ότι θέλει ενάντια στο νόμο, στις λεπτομέρειες του ή στο σκεπτικό του.
@ΜΟΝ
Zavarakatranemia
@ mon
Eiva koumpare!
Γιατί να με θυμώσεις Αγρινόν αφού συμφωνούμε; Τζαι εάν ο Ιλλανδρος δεν εστόλιζεν το μύνημαν του με ειδικές παρενέσεις προς τους αριστερούς τζαι με περιπεξίματα ήταν αν συμφωνώ πολλά παραπάνω μαζίν του αφού στην ουσία συμφωνούμε επίσεις: Η κύπρος αυτήν τη στιγμήν δεν σηκώνει καρκασιαλλίκκια μες την ΕΕ. Ας καρτερήσει σε κανέναν χρόνον πον να τελειώσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Εδώ το μέλλον των βάσεων τζαι το Ακέλ εδέχτην να μεταθέσει για μετά την λύση τζαι εν άρον άρον να κυρίξουμεν πόλεμον στον καπιταλισμόν της Ευρώπης... Εγώ έθελα τζαι το κόμμαν να κάμει όπως τον πρόεδρον (ή αποχήν για να κρατήσει τα προσχήματα) τζαι όι τον πρόεδρον να κάμει όπως το κόμμαν.
Ασέρα, εσύγχισες τα. Είπα ότι λυπούμαι τους αριστερούς διανοούμενους. Η δεξιά έσιει διανοούμενους για να τους λυπηθώ;
ΑΚΕΛ. Πάει με όλα.
Ο βρωμισμένος ο Κατσουρίδης εν αντράπηκε τζιαι αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα στην προσπάθεια του να απαντήσει στην κριτική του ΔΗΣΥ για τη συνθήκη.
Κάντε πέρα να ξεράσω.
Συμφώνα Ασέρα μου, συμφώνα τζι εν θα πάθεις τίποτε.
Έτο η τελευταία φορά που το ΑΚΕΛ έδειξε κόκκαλο ήταν το 1985 που ο μακαρίτης ο Εζεκίας αποχώρησε που την κυβέρνησηση του Σπύρου. Μετά εχάσαν στις εκλογές τζι αποφασίσαν ότι εν θα ξανακάμουν έτσι λάθος.
Όπου φυσά ο άνεμος.
@ Aceras,
Το blog “… έν έχει μούγιαν …” μέσα (όπως λαλείς), όχι γιατί το θέμα εν νεν σοβαρό ή ενδιαφέρον, αλλά γιατί το blog εν τραβά πιον (και οι 12 μέχρι τώρα παρεμβάσεις με σχόλια δεν είναι και λίγες).
Το blog έγραψε λαμπρές ιστορικές σελίδες κατά την προεκλογική περίοδο σημειώνοντας ρεκόρ κίνησης (με πάμπολλες αναρτήσεις κειμένων και καταθέσεις σχολίων). Όμως νομίζω πως έχει πια παίξει τον ιστορικό του ρόλο (το blog) και η μετονομασία του και η προσδοκούμενη μετεξέλιξη του δεν βοήθησαν στη διατήρηση μιας σταθερής “πελατείας”.
Με δυο λόγια μετά τις εκλογές το blog “εξιφτίρισεν” και λίγο πολύ βαδίζει μεταξύ φθοράς και διαλύσεως. Τούτο φυσικά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο γεγονός ότι το blog δεν διαθέτει στην ουσία υπεύθυνο συντονιστή και οργανωτή! Τέλος πάντων ας τα δουν οι μέτοχοι όλ’ αυτά! Εγώ καλοπροαίρετα τα λεω όντας περαστικός από τη γειτονιά!
Εκτός όμως των πιο πάνω το ίδιο το κείμενο του ‘Ύλαντρου (όπως τον έχουμε γνωρίσει οι πιο πολλοί από μας από τα γραφόμενα του εδώ μέσα στην blogόσφαιρα), διακρίνεται όχι από εποικοδομητική ή έστω αυστηρά κριτική διάθεση προς το ΑΚΕΛ, αλλά πιο πολύ από τη γνωστή πλέον αντι-Ακελική και αντι-Αριστερή του μανία. Οφείλω να ομολογήσω ότι σ’ αυτό τον τομέα παραμένει σταθερά συνεπής! (Όπως λαλει τζιαι ο ίδιος “…Είμαι περίεργος να δω πόσοι από τους ΑΚΕΛικούς αναγνώστες αυτού του μπλογκ θα βγουν να επικρίνουν αυτή τη στάση και πόσοι θα περιοριστούν στη συνήθη κατηορία ότι ο Ίλαντρος διακατέχεται από αντι-ΑΚΕΛική μανία...”).
Χαρακτηριστικός είναι και ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα, θεωρώντας (δογματικά) ότι τα πράγματα (τα πολιτικά δρώμενα) παραμένουν στατικά και δεν εξελίσσονται με αποτέλεσμα να διαφοροποιείται και η πολιτική που εξασκείται. (Αυτό – οι διαφοροποιήσεις στην πολιτική – μάλλον ισχύει μόνο για τη Δεξιά, ενώ για την Αριστερά είναι ανεπίτρεπτο). Επίσης στο blender του μυαλού όπου εκκολάπτονται και οι πολιτικές του απόψεις, αναμειγνύονται διάφορες ανομοιογενείς καταστάσεις (όπως λόγου χάριν να πούμεν, το 1955-59 με το παρόν) σε μια προσπάθεια να “αποδείξει” αυτά που έχει κατά νουν! Μόνο για λόγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά! Είμαι περίεργος να μάθω πως και ποτέ το ΑΚΕΛ έγινε υπέρμαχος (του ένοπλου αγώνα) του 55 (όπως λαλεί στο κείμενο του)!
Τέλος μια ερωτηματική απορία: Αφού είναι και θιασώτης των δημοκρατικών διαδικασιών και λειτουργιών γιατί κάνει face control για να μπει κάποιος στο blog του;
Anef_Oriwn
Τετάρτη 9/7/2008 – 00:25 π.μ.
Θέματα υπάρχουν πολλά. Δεν πρόσεξε κανείς την ανακοίνωση του Καρπασίας Χριστόφορου για τις κακές "αιρέσεις" και τις απολυταρχικές ομάδες (άλα του, άλλα κόλπα ο μεγάλος) που παρασύρουν τη νεολαία μας και που μετέδωσε το κρατικό Ίδρυμα με τρόπο που ασπαζόταν πλήρως τον χαρακτηρισμό για κάθε τι μη ορθόδοξο;
Το χτεσινό ρεπορτάζ για τους λαθρομετανάστες σε συναρτηση με τον εποικισμό και τις θέσεις της Κίνησης για το Ευρωπαϊκό Μέλλον της Κύπρου το ειδε κανείς;
( Δείγματα γραφής της κίνησης εδώ http://www.ikypros.com/cgibin/hweb?-A=38110&-V=ikypros&w= )
Post a Comment