Commentary on political developments in Cyprus aiming to improve the quality of objective analysis -
Σχολιασμός πολιτικών εξελίξεων στην Κύπρο με στόχο τη βελτίωση της αντικειμενικής ανάλυσης
Με την αποχή δεν διορθώνεται τίποτε. Δείτε το διαφορετικά, δεν ψηφίζεται τον καλύτερο (κατα την προσωπική άποψη του καθενώς) αλλά δίδεται αρνητική ψήφο στο χειρότερο. Με την αποχή είναι σαν να ψηφίζεται τον χειρότερο.
Και ναι, αποφεύγοντας τον κόπο και την ευθύνη της επιλογής του χειρώτερου σημαίνει παραδοχή και ανοχή της καταστασης, σημαίνει αδιαφορία για το μέλλον.
Το χειρώτερο όμως είναι ότι η αποχή δίνει περισσότερη δύναμη στις ακραίες μειωνότητες, γιατί οι ακραίοι είναι πιο φανατικοί άρα ψηφίζουν όλοι πέρνοντας μεγαλύτερα ποσοστά απο ότι αξίζουν.
Διαφωνώ πλήρως, και καθέτως και οριζοντίως και διαγωνίως και μ’ όλες μου τις δυνάμεις (όσες μου έχουν απομείνει) και μ’ όλο μου το είναι (από τα νύσhια μέχρι την κουρία) με τη ατυχή και αψυχολόγητη θέση “Δεν ψηφίζω”, του ομώνυμου blog. Η θέση αυτή (που κάποιοι ίσως την θεωρούν και ΑΠΟΛΙΤΙΚΗ - τους έχει κουράσει η πολιτική - και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ – που πήγε το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεστε) είναι καθαρά και ξάστερα ΠΟΛΙΤΙΚΗ και στοχεύει είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα στην απολιτικοποίηση των ανθρώπων, την απομάκρυνση τους από τα κοινά, την αδρανοποίηση τους τον εγκλωβισμό τους στο καβούκι τους και την απάθεια για τι τεκταίνεται γύρω μας. Όλ’ αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα την μονιμοποίηση (ακόμα και την νομιμοποίηση) των όσο κακών, ανωμάλων, σαθρών και σάπιων συμβαίνουν ή τροχοδρομούνται γύρω μας. Η αποχή (όχι από το σεξ αλλά από τις εκλογές) δεν είναι πράξη εγκράτειας ή περισυλλογής … Αντιθέτως είναι μια άποψη ορισμένων ανθρώπων, απογοητευμένων απ’ όσα βλέπουν να συμβαίνουν και να εξελίσσονται στο περίγυρο τους (χαρακτηριστικά ενός ανελεύθερου και εκμεταλλευτικού συστήματος), χωρίς να έχουν συγκροτημένη σκέψη και πολιτική ωριμότητα να αναλύσουν τα γεγονότα. Δεν έχουν την υπομονή και τα παρατάνε όλα. Διερωτούμαι αν καμιά φορά είχαν συμμετοχή σ’ οποιουσδήποτε κοινωνικούς αγώνες ή διεκδικήσεις. Ή έχουν πια βολευτεί και δεν τους νοιάζει για τίποτα ή τους βγάζουν όλους σκάρτους. (Μπορεί και εξ ίδίων να κρίνουν τα αλλότρια). Στην προκειμένη περίπτωση το σύνθημα “Δεν ψηφίζω” διαιωνίζει την υφιστάμενη κατάσταση (και όλα αυτά που περιγράφετε – “την ανικανότητα και τη διαφθορά πολιτικών και κομμάτων, το ρουσφέτι, τη διαπλοκή, την αναξιοκρατία, την κακοδιαχείριση των χρημάτων μας και τους ατιμώρητους πρωταγωνιστές των σκανδάλων”) βολεύει αυτούς που δεν θέλουν ν’ αλλάξουν τα πράγματα. Είναι ισοπεδωτικό και μοιρολατρικό να θεωρούμε ότι όλοι είναι οι ίδιοι, κανείς (πολιτικός ή κόμμα) δεν διαφέρει ή δεν μπορεί ν’ αλλάξει. Ή μήπως έτσι μας βολεύει! Προχωρώντας κι ένα βήμα παρακάτω θα πω ότι η υποψηφιότητα Χριστόφια είναι διαφορετική (παρά τα όσα λάθη ή αμαρτίες προσπαθούμε είτε καλόπιστα είτε λόγω εμπάθειας να του φορτώσουμε!). Τέλος, συμφωνώ και επαυξάνω με όσα λέει η Βερόνικα. Πιθανό οι πολιτικές επιλογές των δύο να ‘ναι και διαφορετικές αλλά χίλιες φορές προτιμώ ένα πολιτικοποιημένο άτομο με άποψη και θέση που αναλαμβάνει και την ευθύνη και επωμίζεται το κόστος των επιλογών και αποφάσεων του παρά ένα κλαψιάρη ευθυνόφοβο!!!
Επίσης λέτε:
1. “Το εκλογικό δικαίωμα έχει νόημα μόνο όταν υπάρχει δυνατότητα επιλογής μεταξύ ουσιαστικά διαφορετικών υποψηφίων”. – Γιατί δεν υποδεικνύετε εσείς κάποιο άλλο για υποψήφιο ή και τον εαυτό σας ακόμα; Γιατί πρέπει κάποιοι οι άλλοι να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, για σας; Ή πιστεύετε πως δεν θα έχετε πιθανότητες; Μα αυτή είναι ή δημοκρατία μας, η αστική! 2. “Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα της δράσης.” – Πολύ σωστά, από τον καναπέ σας και με την αποχή σας!
Η αποχή δεν είναι ούτε δράση ούτε και επιλογή! (Το λευκό ίσως κάτω από κάποιες συνθήκες και να είναι επιλογή αλλά ΟΧΙ ΤΩΡΑ!)
4 comments:
Καλή Χρονιά απο εμάς και καλό βόλι
Με την αποχή δεν διορθώνεται τίποτε. Δείτε το διαφορετικά, δεν ψηφίζεται τον καλύτερο (κατα την προσωπική άποψη του καθενώς) αλλά δίδεται αρνητική ψήφο στο χειρότερο. Με την αποχή είναι σαν να ψηφίζεται τον χειρότερο.
Και ναι, αποφεύγοντας τον κόπο και την ευθύνη της επιλογής του χειρώτερου σημαίνει παραδοχή και ανοχή της καταστασης, σημαίνει αδιαφορία για το μέλλον.
Το χειρώτερο όμως είναι ότι η αποχή δίνει περισσότερη δύναμη στις ακραίες μειωνότητες, γιατί οι ακραίοι είναι πιο φανατικοί άρα ψηφίζουν όλοι πέρνοντας μεγαλύτερα ποσοστά απο ότι αξίζουν.
Διαφωνώ πλήρως, και καθέτως και οριζοντίως και διαγωνίως και μ’ όλες μου τις δυνάμεις (όσες μου έχουν απομείνει) και μ’ όλο μου το είναι (από τα νύσhια μέχρι την κουρία) με τη ατυχή και αψυχολόγητη θέση “Δεν ψηφίζω”, του ομώνυμου blog.
Η θέση αυτή (που κάποιοι ίσως την θεωρούν και ΑΠΟΛΙΤΙΚΗ - τους έχει κουράσει η πολιτική - και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ – που πήγε το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεστε) είναι καθαρά και ξάστερα ΠΟΛΙΤΙΚΗ και στοχεύει είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα στην απολιτικοποίηση των ανθρώπων, την απομάκρυνση τους από τα κοινά, την αδρανοποίηση τους τον εγκλωβισμό τους στο καβούκι τους και την απάθεια για τι τεκταίνεται γύρω μας. Όλ’ αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα την μονιμοποίηση (ακόμα και την νομιμοποίηση) των όσο κακών, ανωμάλων, σαθρών και σάπιων συμβαίνουν ή τροχοδρομούνται γύρω μας.
Η αποχή (όχι από το σεξ αλλά από τις εκλογές) δεν είναι πράξη εγκράτειας ή περισυλλογής … Αντιθέτως είναι μια άποψη ορισμένων ανθρώπων, απογοητευμένων απ’ όσα βλέπουν να συμβαίνουν και να εξελίσσονται στο περίγυρο τους (χαρακτηριστικά ενός ανελεύθερου και εκμεταλλευτικού συστήματος), χωρίς να έχουν συγκροτημένη σκέψη και πολιτική ωριμότητα να αναλύσουν τα γεγονότα. Δεν έχουν την υπομονή και τα παρατάνε όλα. Διερωτούμαι αν καμιά φορά είχαν συμμετοχή σ’ οποιουσδήποτε κοινωνικούς αγώνες ή διεκδικήσεις. Ή έχουν πια βολευτεί και δεν τους νοιάζει για τίποτα ή τους βγάζουν όλους σκάρτους. (Μπορεί και εξ ίδίων να κρίνουν τα αλλότρια).
Στην προκειμένη περίπτωση το σύνθημα “Δεν ψηφίζω” διαιωνίζει την υφιστάμενη κατάσταση (και όλα αυτά που περιγράφετε – “την ανικανότητα και τη διαφθορά πολιτικών και κομμάτων, το ρουσφέτι, τη διαπλοκή, την αναξιοκρατία, την κακοδιαχείριση των χρημάτων μας και τους ατιμώρητους πρωταγωνιστές των σκανδάλων”) βολεύει αυτούς που δεν θέλουν ν’ αλλάξουν τα πράγματα. Είναι ισοπεδωτικό και μοιρολατρικό να θεωρούμε ότι όλοι είναι οι ίδιοι, κανείς (πολιτικός ή κόμμα) δεν διαφέρει ή δεν μπορεί ν’ αλλάξει. Ή μήπως έτσι μας βολεύει!
Προχωρώντας κι ένα βήμα παρακάτω θα πω ότι η υποψηφιότητα Χριστόφια είναι διαφορετική (παρά τα όσα λάθη ή αμαρτίες προσπαθούμε είτε καλόπιστα είτε λόγω εμπάθειας να του φορτώσουμε!).
Τέλος, συμφωνώ και επαυξάνω με όσα λέει η Βερόνικα. Πιθανό οι πολιτικές επιλογές των δύο να ‘ναι και διαφορετικές αλλά χίλιες φορές προτιμώ ένα πολιτικοποιημένο άτομο με άποψη και θέση που αναλαμβάνει και την ευθύνη και επωμίζεται το κόστος των επιλογών και αποφάσεων του παρά ένα κλαψιάρη ευθυνόφοβο!!!
Επίσης λέτε:
1. “Το εκλογικό δικαίωμα έχει νόημα μόνο όταν υπάρχει δυνατότητα επιλογής μεταξύ ουσιαστικά διαφορετικών υποψηφίων”. – Γιατί δεν υποδεικνύετε εσείς κάποιο άλλο για υποψήφιο ή και τον εαυτό σας ακόμα; Γιατί πρέπει κάποιοι οι άλλοι να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, για σας; Ή πιστεύετε πως δεν θα έχετε πιθανότητες; Μα αυτή είναι ή δημοκρατία μας, η αστική!
2. “Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα της δράσης.” – Πολύ σωστά, από τον καναπέ σας και με την αποχή σας!
Η αποχή δεν είναι ούτε δράση ούτε και επιλογή! (Το λευκό ίσως κάτω από κάποιες συνθήκες και να είναι επιλογή αλλά ΟΧΙ ΤΩΡΑ!)
Anef_oriwn
Τρίτη 08/01//2008 – 10:25 μ.μ
Με την αποχή διαφωνώ κ εγώ. Το λευκό εν πιο "δυνατό" μήνυμα.
Στες συγκεκριμένες εκλογές η πιο "σωστή" ψήφος είναι ΟΧΙ Παπαδόπουλο...
Post a Comment