24.9.07

(Αριστερές) Μελαγχολίες

Εδώ, στη μέση της πλατείας έξαλλος θα κραυγάζω !..
Θα ξεσκεπάζω μπρος στα μάτια σας
τα πράγματα που τάχατε δεν ξέρετε,
θα ξεδιπλώνω μπρος στα μούτρα σας τη φρίκη
που δήθεν αγνοείτε και τη βαφτίζετε συκοφαντία,
νοσηρή φαντασίωση ή μελοδραματισμό…

Εξήγηση, Τίτος Πατρίκιος


Με κοίταξε για άλλη μια φορά με εκείνο το βλέμμα, βρέχοντας με, με ένα ωκεανό δυσπιστίας. Ίσως να σκεφτόταν ήδη ότι ήμουν yet another ψευτοκουλτουριάρης που απλά πετάει αριστερίστικα τσιτάτα, που ούτε καν γνωρίζει από που είναι και γιατί γράφτηκαν. Τα γαλόνια από τον καιρό της Προοδευτικής βάραιναν στους ώμους του κι εγώ δεν είχα καμιά ιδεολογική ουλή για να αποδείξω ότι ήμουν κι εγώ στον πόλεμο τοξότης. Δεν πρόκειται να ψηφίσω ποτέ δεξιό, μου πέταξε στα μούτρα.

Δεν τον αδικούσα - κι εξάλλου ποιος είμαι εγώ που θα τον κρίνω και στην τελική ποιος ξέρει σε αυτή την τρανσέξουαλ εποχή ποιος είναι αριστεροδέξιος; Τον τελευταίο καιρό τον έβλεπα να δυσανασχετεί με τις ειδήσεις που τον χαστούκιζαν. Έβλεπε τα αδιέξοδα, το αραίωμα των επαφών με τους τουρκοκύπριους, τα μισόλογα και την ολοκληρωτική μεταστροφή του κλίματος, δύσκολα τον έπειθαν πλέον οι άνωθεν γραμμές, οι ανακόλουθες ερμηνείες, εγκλωβισμένος και αυτός όπως χιλάδες τόσοι ανάμεσα σε ιδέες, συλλογικότητες, κομματικές ταυτότητες και πειθαρχίες, μα περισσότερο από όλα, εγκλωβισμένος στις σιωπές. Είναι πολλά που δεν τα καταλαβαίνεις, μα δεν πειράζει, έχουμε χρόνο με καθησύχαζε.

Όχι, δεν έχουμε, δεν με καταλαβαίνεις, ο χρόνος όλος δεν φθάνει για να διαβάσει κανείς όλα τα βιβλία, να αγωνιστεί όλους τους αγώνες, να ελπίσει όλες τις ελπίδες, να ιστορίσει όλες τις ιστορίες, θα έρθει η στιγμή που δεν θα έχει αύριο, μ’ ακούς, ξέχνα τον Λένιν, τον Μπρεχτ, τον Τρότσκι, άσε τον Τσε, τον Μαρξ, τον Ιονέσκο, κι αυτοί έφθασε η στιγμή που ένιωσαν την ματαιότητα, ίσως τότε να αντάλλασσαν όλα τα τσιτάτα τους, όλους τους αγώνες για ένα ακόμη φιλί, μια ακόμη προσπάθεια, ίσως και όχι, είναι περίεργο το μυαλό των ανθρώπων, δε σκέφτονται όλοι όπως εγώ, κι είναι καλύτερα έτσι, μα ξέρω ότι έχω δίκιο, κάθε τραγούδι έχει άλλο στίχο, μα όλα λένε το ίδιο πράγμα, ότι δεν αξίζει να τα ακούς μόνος σου, άσε τις εμμονές σου που σε κρατούν καθηλωμένο, την εξουσία και την προστυχιά της που σε εκπορνεύει, σ’ αυτό τον τόπο τώρα, σ’ αυτόν τον κόσμο για πάντα, δύο θα είναι οι καταστάσεις, η πρόοδος και η συντήρηση, αυτοί που κάνουν τον κόσμο να προχωράει μπροστά και ονειρεύονται δυνατά κι αυτοί που υποτάσονται στην οπισθοδρόμηση και προσκυνούν στους ναούς του πειθήνιου ερέβους, μα εσύ εξακολουθείς να με κοιτάς δύσπιστα και δεν ξέρεις κι ούτε μπορείς να βρεις τα λόγια για να μου πεις κάτι σάφες και καθαρό, τώρα που πλησιάζει ο καιρός κι η ιστορία σου μιλάει αλλιώς, και όλα τα διλήμματα σου συμπυκνώνονται σε ένα, τώρα που δεν θα σου συχωρεθουν άλλες αναβολές και υπεκφυγές και είναι εσύ που πρέπει πια να διαλέξεις, γιατί το ξέρεις πια καλά πως το αύριο δεν έρχεται πάντοτε....

1 comment:

Lexi_penitas said...

Η αναφορά σου στην Προοδευτική αγαπητέ Νικόλα με προκάλεσε να γράψω δυο λόγια σαν παλιό μέλος και "γαλονάς" σε κείνη την οργάνωση με το υπέροχο κλίμα της συντροφικότητας και της αυταπάρνησης τον καιρό του αγώνα για τον εκδημοκρατισμό της ΕΦΕΚ, τον καιρό που ακόμα το "ψωμί, παιδεία, ελευθερία" δεν ήταν καθόλου γραφικό.

Ναι, οι καιροί αλλάζουν και αλίμονο σ' αυτόν που δεν το αντιλαμβάνεται. Εκτός από τη στασιμότητα του, θα πρέπει να παλέψει και με τα αναπάντητα ερωτήματα που θα συσσωρεύει στο μυαλό του η ανικανότητα προσαρμογής που τον διακρίνει.

Πάνε πάνω από 25 χρόνια από τότε και η δύναμη που νιώθαμε μέσα μας και μας ωθούσε να παλεύουμε για να σπρώξουμε το κόσμο μπροστά είναι εκεί ολόιδια και ενισχυμένη από τη γνώση που χωνέψαμε, και παρόλες τις καρπαζιές των φίλων και των "εχθρών" στα χρόνια που μεσολάβησαν.

Γράφω στο πρώτο πληθυντικού επειδή με κείνους τους συντρόφους κρατήσαμε επαφή και μαζί κρατάμε άσβεστη τη φλόγα και την αναζωπυρώνουμε συχνά πυκνά. Τα τραγούδια μας τα ακούμε όχι μόνοι μας. Όταν το καράβι πήρε επικίνδυνη ρότα και ξεστράτισε σε λάθος γραμμές, τρέξαμε πρώτοι (και ας αποκοπήκαμε και ας βρισκόμασταν μακρυά) να βοηθήσουμε στη διόρθωση της πορείας. Από το κάλεσμα γι' αυτή την προσπάθεια που δεν ήταν εύκολη δεν έλειψε κανείς.

Και αν σήμερα το ΑΚΕΛ δεν βρίσκεται πνιγμένο στο σφιχταγκάλιασμα του Τάσσου το χρωστά σε ένα σημαντικό βαθμό στις στρατιές των ανθρώπων που έμαθαν να σπρώχνουν το κόσμο μπροστά μέσα από τις γραμμές της Προοδευτικής.

Ο στόχος ΜΑΣ Νικόλα δεν πρέπει να είναι τα πρώην μέλη και οι "γαλονάδες" της Προοδευτικής. Ξέρουν καλά αυτοί τι θα κάνουν όταν έρθει η ώρα. Μπορούν να δουν καθαρά τους δυό δρόμους και δεν μπαίνει σ' αυτούς δίλημμα.

Το πρόβλημα είναι στις χιλιάδες των ανθρώπων με τις δηλητηριασμένες ψυχές από το δηλητήριο που απλόχερα μας πότιζαν και μας ποτίζουν ακόμα από όλες τις μεριές. Δεν έχουν όλοι τα ίδια αντισώματα βλέπεις. Ας δουλέψουμε όλοι με ξεκάθαρο στόχο να απαλλαγούμε από τη συντήρηση εστιάζοντας τις προσπάθειες μας σε κείνο τον κόσμο που το μπλογκ για αυτόν σημαίνει τούβλο και το μέσο πληροφόρησης του είναι μόνο το χαζοκούτι. Ας βρούμε το κατάλληλο αντίδοτο για τον καθένα. Το αντίδοτο του εθνικισμού, του σοβινισμού, της μισαλλοδοξίας, του μίσους, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Μόνο αν ο καθένας πιστέψει ότι και η δική του συμβολή μετράει και είναι απαραίτητη και στρωθεί στη δουλεία, θα καταφέρουμε να αποκοπούμε από τα μίση και τα πάθη του παρελθόντος και θα αντιστρέψουμε και το κλίμα στο ΑΚΕΛ και το κλίμα στο ΔΗΣΥ αλλά και το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται απέναντι στους Τουρκοκύπριους.

Έχουμε πέντε μήνες. Ίσως αρκούν...