Προσπάθησα να μαζέψω κάποιες σκέψεις και προβληματισμούς σχετικά με τις αντιπαραθέσεις των τελευταίων ημερών ανάμεσα στο ΑΚΕΛ και τη νέα τριμερή. Τις παραθέτω για προβληματισμό περισσότερο και την ελπίδα να δώσουν το έναυσμα για παραγωγική συζήτηση.
Το ερώτημα κατ' ακρίβεια απευθύνεται στο ΑΚΕΛ και τον κ. Χριστόφια. Το θέτω γιατί βλέπω μια αγωνιώδη προσπάθεια εκ μέρους του ΑΚΕΛ να πείσει ότι πράγματι υπήρχαν διαφωνίες με τον Τάσσο χωρίς να μας λέει ξεκάθαρα ποιες ήταν αυτές. Ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί και δίνει λαβή στις ηγεσίες του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ να το κτυπούν ακριβώς πάνω στο συγκεκριμένο γιατί νομίζουν ότι βρήκαν το αδύνατο του σημείο. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι το ΑΚΕΛ έχει εδώ και τεσσερά χρόνια σοβαρές διαφορές με τον Τάσσο σε σχέση με τους χειρισμούς του αλλά κυρίως σε σχέση με τις προθέσεις του όσον αφορά τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. Οι διαφωνίες άρχισαν πριν από το δημοψήφισμα αλλά το ΑΚΕΛ δεν είναι εύκολο να το παραδεχτεί. Τότε θα πρέπει να πει το μέα κούλπα. Αλλά σίγουρα το βρίσκει "λίγο" δύσκολο. Είμαι σίγουρος ότι στην Εζεκία Παπαϊωάννου σπάνε το κεφάλι τους για να βρούνε τη φόρμουλα που θα συμβιβάζει την απόκρυψη της αμαρτίας τους με τις αποκαλύψεις των διαφωνιών τους με το Τάσσο.
Ο κ. Χριστόφιας και το επιτελείο του δεν πρέπει να αφήνουν σκιές όσον αφορά τη τοποθέτηση τους σε σχέση με το εθνικό, από φόβο ότι το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ θα τους ταυτίσουν με το ΔΗΣΥ. Αυτό, οι πρώην σύμμαχοι του κ. Χριστόφια, το κάνουν με μεγαλύτερη επιτυχία τώρα που το ΑΚΕΛ απαντά με μισόλογα. Το σοβαρό όμως ερώτημα που μπαίνει είναι, προς τι αυτή η αλλεργία; Αν δηλαδή οι θέσεις τους γειτνιάζουν με αυτές του ΔΗΣΥ, πρέπει να τις αποκρύβουν; Η αδυναμία να μιλήσουν πεντακάθαρα στο λαό και ουσιαστικά να αποδώσουν στο Τάσσο τις ευθύνες που του αναλογούν όσον αφορά τις ευθύνες και τις προθέσεις του, τους καθιστά σοβαρά αναξιόπιστους. Το άγχος τους να διατηρήσουν ή να φαίνεται ότι διατηρούν τις γέφυρες με τους πρώην συμμάχους τους είναι φανερό.
Η δική μου ερμηνεία είναι ότι αναμένουν από τους λαλίστατους ηγέτες της νέας τριμερούς να τους δίνουν αφορμές και έτσι να τα βγάζουν σιγά σιγά, παρά να παραθέσουν τα δεδομένα φαρδιά πλατιά ενώπιον του λαού. Όλα αυτά είναι θεμιτά, ιδιαίτερα στο πλαίσιο ενός κρίσιμου προεκλογικού παιγνιδιού. Όμως αυτή η τακτική ποιον θα ωφελήσει είναι κάτι που μένει να αποδειχτεί.
Η δική μου θέση είναι ότι ο κ. Χριστόφιας θα πρέπει, σε μια ανάλογη με του Τάσσου διακαναλική συνέντευξη να μιλήσει όσο πιο καθαρά μπορεί στο λαό χωρίς να αφήνει σκιές για τους λόγους που το κόμμα του εγκατέλειψε τη τριμερή. Θα πρέπει να μιλήσει με τη γλώσσα της συμφιλίωσης με τους Τ/Κ, με γλώσσα που θα καθησυχάζει τις φοβίες που αναπτύχθηκαν στο κόσμο μετά την υστερία του ΟΧΙ και της περιρρέουσας ατμόσφαιρας. Ας μην ζητήσει συγγνώμη. Η παραδοχή, και μόνο μέσα από τα συμφραζόμενα, της αδυναμίας του να εγκαταλείψει τη τριμερή όταν αυτή οδηγούσε το Κυπριακό σε καταστροφική πορεία θα είναι σοβαρή ενίσχυση της εικόνας του πολιτικού άνδρα τουλάχιστο στα μάτια τα δικά μου. Ο λαός έχει το δικαίωμα να γνωρίζει. Αν ο κ. Χριστόφιας δεν τα πει τώρα, η αμφιβολία του κόσμου σχετικά με την αξιοπιστία του θα πλανάται μέχρι τη στιγμή που θα πάει στη κάλπη.
Πιστεύω βεβαίως ότι η επιπολαιότητα και αμετροέπεια των αντιπάλων του θα του δώσουν πολλές ευκαιρίες να αποκαλύψει τις διαφορές του με το Τάσσο, όμως η εντιμότητα επιτάσσει ξεκάθαρο πολιτικό λόγο. Τελικά πρέπει να τραβά πολύ ζόρι κάποιος που κατέχει την αλήθεια και δεν έχει τη δύναμη να την αποκαλύψει. Τίποτα δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο κ. Χριστόφιας στήριξε μια εθνικά επιζήμια εθνικιστική πολιτική για πέντε χρόνια. Είτε το παραδεχτεί είτε όχι. Από την θέση που κατείχε γνωρίζει πράγματα και καταστάσεις που μπορούν να ξεσκεπάσουν την απορριπτική πολιτική του Τάσσου και να αντιστρέψουν το κλίμα.
Νομίζω όμως ότι δεν θα τολμήσει να τα πει καθαρά. Ο στόχος του είναι να συσπειρώσει το κόμμα του και αυτό είναι αρκετό να τον περάσει στο δεύτερο γύρο. Είναι και τυχεράκιας εδώ που τα λέμε. Οι Τασσικοί κομματάρχες ούτε τον Παναγόπουλο ακούν ούτε κανένα, όταν τους λένε να μην κτυπουν το ΑΚΕΛ επειδη όσο πιο πολύ το κάνουν τόσο πιο πολύ το συσπειρώνουν. Δουλεύουν τελικά οι αντίπαλοι του γι' αυτόν και τον βοηθούν να προσπερνά τα δύσκολα διλήμματα.
12.9.07
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
24 comments:
Δεν φτάνει η παραδοχή, οι πολιτικοί Άνδρες υποβάλλουν παραίτηση και αφήνουν άλλους να διορθώσουν τα λάθη.
Αγρινό Πεισματάρικο.
1. Τυχών ταύτιση του ΑΚΕΛ με τον ΔΗΣΥ θα δ;vσει το άλοθι στο ΔΗΚΟ να υποστηρήξη ΔΥΣΗ.
2. Οι διαφωνίες ήταν γνωστές και δημοσίες
π.χ.
http://www.cyprusnet.gr/CyprusnetPages/Kypriako/Anavoli/Christofias_Syndiaskepsi_Omilia.htm
http://www.akel.org.cy/synedrio20Theses.html
3. Μην ξέχνατε ότι και ο παπαδόπουλος επαναλάμβανε συνεχώς ότι είναι υπέρ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και πως τα σχέδια δεν φεύγουν ανεξάρτητα του τη έλεγαν οι συνεργάτες του (ελάλεν ψέματα θα μου πείτε).
4. Οσο για την άποψη οτι ήταν λάθος αυτό δεν σημένη ότι βρίσκουν η άποψη αυτή βρίσκει συμφωνους την μαζα των ΑΚΕΛΙΚΩΝ (συλλογική σοφία)
5. Τζαι κάτι άδεσποτον
Σκεφτήτε τι έγινε το 85 όταν το ΔΗΚΟ κυβέρνησε μόνο του και πέστε μας ποιές θα ήταν οι συνέπιες της εγκατάλειψης της κυβερνήσης απο το ΑΚΕΛ στα χέρια αυτών των τυπών.
Δεν έχω ορθογράφο στο PC και η σχέση μου με την ορθογραφία είναι μακρυνά ξαδέλφια οποτάν συγχωράται μου.
4. Οσο για την άποψη οτι ήταν λάθος αυτό δεν σημένη ότι η άποψη αυτή βρίσκει συμφωνους την μαζα των ΑΚΕΛΙΚΩΝ (συλλογική σοφία)
Να σου πω πως δεν διαφωνώ καθόλου μαζί σου, στην θεωρία και την ιδεολογία των πραγμάτων που γράφεις, και το τονίζω αυτό. Παρόλα αυτά θα ήθελα να κάνω λίγο τον δικηγόρο του διαβόλου, επίτηδες, και έτσι ίσως να ενημερωθώ κι εγώ περισσότερο.
α. Πιστεύεις πως ο κυπριακός λαός είνα ώριμος αρκετά για να δεκτεί την απολογία κάποιου υποψηφίου για την προεδρία και ακόμη περισσότερο, να την εκτιμίσει; Άσε έξω τον εαυτό του και άλλο κόσμο που μπορεί να είναι ώριμος, αλλά στο σύνολο του ο κυπριακός λαός είναι πολιτικά ώριμος; Δεν νομίζω. Ας πάρουμε σαν δεδομένο αυτό που όλοι ξέρουμε, πως κανείς τους δεν είναι 100% ειλικρινής. Άρα είναι αυτονόητο πως το προεκλογικό παιχνίδι είναι ένα παιχνίδι εντυπώσεων και επιχειρηματολογίας. Αν παραδεκτεί ο Χριστόφιας το λάθος του, δεν θα τον κατατροπώσουν οι αντιπάλοι του;
β. υπάρχει και μερίδα ακελικών που δεν θεωρεί την συγκυβέρνηση σαν κακή πολιτική απόφαση. Πόσο σοφό θα ήταν για τον ίδιο να "μοιράσει" τους υποστηρικτές του;
γ. Πες πως ο Χριστόφιας παραδέχεται το λάθος του δημόσια και ο κόσμος είναι ώριμος για να το δεκτεί και κερδίζει ας πούμε το "τουλάχιστον τούτος παραδέχεται το". Μήπως πιστεύει κανείς μας πως ο Κασουλίδης θα βγει δημόσια να πει πως επιθυμεί το σχέδιο Αναν πίσω και πως στόχος του είναι η επαναφορά του με ένα άλλο όνομα και μια-δυο αλλαγές; (το κάνω σαφές πως δεν κρίνω το σχέδιο Αναν εδώ, αλλά την ειλικρίνια των προθέσεων του Κασουλίδη). Μήπως θα παραδεκτεί πως ο λόγος που το αρνείται είναι απλά η προσέλκυση ψηφοφόρων του Ευρωκό και των αναποφάσιστων συναγερμικών που αποστασιοποιήθηκαν από το κόμμα μετά το δημοψήφισμα; Κι αν τα παραδεκτεί αυτά ο Κασουλίδης, και τα δικά του ο Χριστόφιας...μήπως θα παραδεκτεί κι ο ακατανόμαστος πως δεν θέλει λύση ή πως τον βολεύει η παρούσα κατάσταση;
Είναι όλα ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Ο ισχυρότερος μόνο μπορεί να παραδεκτεί λάθη. Κι αυτός είναι ο Τάσσος που έχει πίσω του εφημερίδες "φιλελεύθερες", τα κανάλια, την εκκλησία και διάφορους άλλους. Οι ανίσχυροι είναι ο Χριστόφιας και ο Κασουλίδης. Σκεφτείτε τι θα γίνει από τα ΜΜΕ αν ένας εκ των δύο πει ότι έκανε λάθος... προσωπικά δεν θέλω να το φανταστώ. Άμα η συνέντευξη του Αναστασιάδη μεταφράστηκε σαν " πιθανή συνεργασία με ΑΚΕΛ" και άμα οι δηλώσεις Χριστόφια μεταφράστηκαν σαν "το ακελ επιδιώκει πάγωμα των προσπαθειών".... μπορείτε να καταλάβετε τι θα συμβεί και τι θα λεχθεί αν πουν πως έκαναν λάθος επιλογές...
Άσε έξω τον εαυτό του = Άσε έξω τον εαυτό σου , ήθελα να πω. Και η απάντηση ήταν για τον συγγραφέα, απλά διευκρινίζω :)
Κάτι λέγαμε για την ευθυνοφοβία του ΑΚΕΛ....
διάλογο κάνουμε ή δεν κατάλαβα καλά;
brc: είπα τίποτε που σου κακοφάνηκε;
Σαν τί να μου κακοφανεί; Εγώ είπα τίποτε που σου κακοφάνηκε εσένα;
Δεν υπάρχει μόνο άσπρο και μαύρο. Ο Χριστόφιας ισορροπεί, και με το δίκιο του πάνω στις αποχρώσεις του γκρίζου. Εδώ που ήρθαν τα πράγματα, και με δική του ευθύνη, δεν έχει επιλογή. Εγώ υποστήριξα ότι θα πρέπει να βρεί τον τρόπο να δημασιοποιήσει τις πραγματικές διαφωνίες και να ξεσκεπάσει τον άκρατο απορριπτικός του Τάσσου. AXL οι διαφωνίες που διατύπωνε το ΑΚΕΛ κατά καιρούς ήταν επί μέρους και περισσότερο πάνω σε οικονομικά ζητήματα. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα που πρέπει να γνωρίσει ο λαός. Ας μην πει το μέα κούλπα, ας μην ζητήσει συγγνώμη. Θα πρέπει να βρει τον τρόπο να τα πει στο κόσμο.
Μπανανόβιε, σίγουρα οι σοβαρές επιπτώσεις που περιγράφεις ότι θα έχει αν μιλήσει καθαρά, είναι υπαρκτός κίνδυνος. Όμως πιστεύω ότι λειτουργεί και με το μυαλό στο δεύτερο γύρο.
Μερικοί προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο Χριστόφιας θα πρέπει να είναι κάποιο είδος άχραντου και αμόλυντου, αψευδή και ατρόμητου πολιτικού. Δεν αντιλαμβάνονται ότι αν κάποιος είναι όλα αυτά ΔΕΝ μπορεί να είναι πολιτικός. Αυτό που εγώ λέω είναι ότι μπορεί να είναι ένα βαθμό καλύτερος από τους υπόλοιπους. Πιστεύω πως είναι. Με κάποιες πιο έξυπνες κινήσεις και λίγη περισσότερη ειλικρίνεια δεν θα βλέπουν τη σκόνη του.
Πάλι συμφωνώ μαζί σου λέξη-πενήντα. Προσωπικά δεν περιμένω να ακούσω πολιτικό να πει ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ χωρίς να προσπαθήσει ταυτόχρονα να τα πατσιάρει αριστερά και δεξιά. Παρόλο που το απαιτώ! Υπάρχει όμως κανείς που αμφισβητεί το γεγονός πως αν έμενε με Τάσσο, θα παρέμενε και στην εξουσία, θα είχε και τα υπουργεία του και θα συνεχιζότανε η απομόνωση του Συναγερμού; (κάτι που με βρίσκει ΚΑΘΕΤΑ αντίθετο) Νομίζω η φυγή του από την κατατροφική κυβέρνηση Τάσσου είναι η μεγαλύτερη παραδοχή πως ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ και πως επιτέλους κατάλαβε το λάθος του... τουλάχιστον εγώ έτσι το βλέπω. Ευθυνοφοβία έχουν όλοι οι πολιτικοί... ιδίως αυτοί θα έλεγα. Και φυσικά το σχέδιο πιάνει και τον Χριστόφια... αλλά έτσι είναι η πολιτική. Δεν δίνουν τεστ αλήθειας... αλλά τεστ εντυπώσεων.
brc: είπες "διάλογο κάνουμε ή δεν κατάλαβα καλά;" μετά το σχόλιο μου και δεν κατάλαβα αν αφορούσε εμένα. Άκυρο.
Για τον Χριστόφια: το ερώτημα είναι αν όταν το 2003 έλεγεν "άλλαξεν ο άδρωπος σιόρ", το πίστευε ή το έλεγε για να πείσει τον κόσμο του ΑΚΕΛ να τον ψηφίσει;
Αν το πίστευε τότε είναι αφελής και συνεπώς επικίνδυνος.
Αν δεν το πίστευε τότε είναι καιροσκόπος και διεφθαρμένος, για να μην πω κανένα πολύ χειρότερο χαρακτηρισμό που μάλλον του αξίζει.
Και στις δύο περιπτώσεις είναι ακατάλληλος για πρόεδρος. Παρόλα αυτά αν φτάσω ο κόμπος στο χτένι μάλλον θα τον ψηφίσω. Όμως όπως έχω ξαναπεί, ποτέ δεν πρόκειται να του συγχωρήσω αυτό που έκαμε το 2003 και το 2004.
Ιλλαντρε, κι εγώ θεώρησα πως το σχόλιο σου ήταν μπηχτή στο δικό μου σχόλιο. Λήξαν, ελπίζω. Στο πρώτο σου ερώτημα, πιστεύω πως το έκανε για να κάνει τον κόσμο του ΑΚΕΛ να ψηφίσει Τάσσο. Για μένα είναι ολοφάνερο.
Καιροσκόπο δεν τον θεωρώ όμως. Όχι γιατί πιστεύω πως δεν τον νοιάζει το προεδριλίκι... όλους τους νοιάζει. Απλά θεωρώ πως αν αυτό ήταν ο απότερος σκοπός και το μόνο που τον νοιάζει, θα παρέμενε εκεί να διατηρήσει και τα υπουργεία του και να λέει ότι είναι κυβέρνηση. Το γεγονός πως ρισκάρει να τα χάσει όλα αυτά με την δική του υποψηφιότητα, νομίζω ανατρέπει τον ισχυρισμό πως είναι καιροσκόπος και ειδικά διευθαρμένος, που τον βρίσκω πολύ σκληρό χαρακτηρισμό προσωπικά. Η στροφή του μακρυά από τον Τάσσο, είναι για μένα ότι πιο θετικό έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια και λαμβάνοντας και τα ρίσκα αυτής της στροφής, δεν μπορώ να τον χαρακτηρίσω ούτε καιροσκόπο, ούτε διευθαρμένο. Προσωπικά αν θεωρούσα κάποιον διευθαρμένο, ούτε σε συνθήκες που φτάνει ο κόμπος στο χτένι δεν θα τον ψήφιζα.
Συμφωνούμε για τα λάθη του 2003 και 2004. Άλλωστε αυτό το είπα από το πρώτο μου σχόλιο. Συμφώνησα με τον συγγραφέα. Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να τον κατηγορούμε για λάθος επιλογές, και όταν το αναγνωρίζει αυτό και αλλάζει πλεύση, να συνεχίσουμε να τον κατηγορούμε πάλι. Πιστεύω πως εδώ είναι που ξεφεύγουμε από τα πλαίσια επικοδομιτικής κριτικής και πάμε σε άλλα χωράφια.
Κι εγώ έχω άποψη για την πορεία του Συναγερμού διαχρωνικά, αλλά βλέπω μια πιο διαλλακτική στάση από το κόμμα αυτό τα τελευταία χρόνια και του το αναγνωρίζω. Με την ίδια λογική θα έπρεπε κι εγώ να κατηγορώ μια παράταξη που πήρε συγκεκριμένες αποφάσεις πριν χρόνια πολλά που τα δεδομένα τότε ήταν και διαφορετικά; Η άποψη μου είναι πως ΟΧΙ. Και επαναλαμβάνω, κανείς τους φίλε δεν είναι λιγότερο καιροσκόπος από τον άλλον. Μιλάμε για πολιτική και είναι όλα θέμα εντυπώσεων. Πολύ θα ήθελα κι εγώ η προεκλογική να στηρικτεί μόνο πάνω σε αλήθειες, αλλά προτιμώ άλλους τρόπους να δείχνω πόσο ρομαντικός είμαι :)
Φιλικά BRC.
Lexi_penitas
http://www.cyprusnet.gr/CyprusnetPages/Kypriako/
Anavoli/Christofias_Syndiaskepsi_Omilia.htm
Αυτά που λέει στην ομίλια του στην συνδιάσκεψη τα θεωρείς επιμέρους?
Και πριν να μου πείτε αφού ήταν σημαντικά γιατί δεν έφυγε απο την κυβέρνηση ή γιατι δεν ειπε ΝΑΙ, ξαναδιαβαστε την ομιλία για τις συνθήκες που επικρατούσαν και αναλογιστήτε το ενδεχόμενο το ΑΚΕΛ να ελεγε ΝΑΙ να μην περνούσε το σχέδιο (αλήθεια πόσο σίγουρο ήταν οτί θα περνούσε έστω και αν το ΑΚΕΛ ελέγε ΝΑΙ;) και να εγκατέλειπε την κυβερνήση αφηνοντας τους μονους να κυβερνούν.
Εμείς καλά την έχουμε αλλα για να βγεις πρόεδρος ή να περασεις την λυση θελεις τουλάχιστον το 50% +1
Illantros
Για να συνζητούμε και να καταλαμβαινόμασται το 2003 ποιά ήταν τα δεδομένα και ποιές οι εναλακτικές λύσεις που είχε μπροστά του το ΑΚΕΛ;
brc: Υπάρχουν ορισμένες στιγμές που είναι τόσο κρίσιμες που δεν σηκώνουν λανθασμένες εκτιμήσεις και παλινδρομήσεις. Δεν γίνεται να πεις έκανα λάθος και θα το διορθώσω γιατί η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη. Τα λάθη σε αυτές τις στιγμές είναι ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΑ. Η περίοδος 2003-2004 ήταν μια από αυτές τις συγκυρίες.
Λεξιπένητα: Θεωρείς ότι το ΑΚΕΛ δεν είχε επιλογή; Μα για όνομα του Θεού. Το ΑΚΕΛ βιάστηκε να δεσμευτεί με τον Τάσσο σχεδόν ένα χρόνο πριν τις εκλογές μπας και χάσει το κελεπούρι. Τι πάει να πει δεν είχε επιλογές; Μπορούσε να κατεβεί αυτοδύναμα, μπορούσε να στηρίξει ανεξάρτητο, μπορούσε να κάμει συμμαχίες με άλλο υποψήφιο. Ούτε καν τα σκέφτηκε όλα αυτά. Ο υπολογισμός ήταν απλός: χάσαμε τις δύο προηγούμενες εκλογές και πρέπει πάσει θυσία να βγούμε στην εξουσία. Ποιος είναι ο πιο σίγουρος τρόπος; Τάσσος Παπαδόπουλος. Ζήτω!!!!!!!!!!
Για ενοχές κοιτάξετε τζαι λλίον που την μερκάν του φιλελεύθερου κέντρου τζαι δή των ενωμένων δημοκρατών που αφήκαν το Ακέλ σίξιλον 5 χρόνια πρίν το 2003 διότι η Αριστερά έκρινεν ότι ο Βασιλείου δεν είναι εκλέξιμος. Αθθημηθήτε επίσεις με ποιούς ήταν ο Ομήρου που μας το παίζει τωρά πάσh αντισυναγερμικός.
Το Ακέλ ήταν μόνον του. Ο μόνος συνεπής τζαι σίουρος σύμμαχος του ήταν το Δήκο. Όταν έκαμεν την κοινοπραξίαν υπήρχαν δύο παράγοντες που εφαίνοντο διαφορετικοί που ότι η πραγματικότητα έδειξεν.
1. Δεν εξέραμεν πόσον ο Τάσσος ήταν εναντίον του συμβιβασμού. Όταν εκλέγηκε σας υπενθυμίζω ότι υποσχέθηκε ότι εκλέγεται για να διαπραγματευτεί το σχέδιο Ανάν. Μέχρι την νέα Υόλκη ακόμα τζαι ο συναγερμός του επίστευκεν.
2. Δεν εξέραμεν ότι η τουρκία θα το έπεζεν τόσον έξυπνα με το Έρτογαν τζαι να πει ναι. Αθθημηθήτε ότι στην κυβέρνησην ήταν ο Ραούφ ο οποίος επουκούππησεν πολλές άλλες λύσεις πρίν.
Ακόμα τζαι σήμερα δεν ξέρω αν η προθέσεις της Τουρκίας είναι αγνές (θκιαβάστε τον απολογισμόν του Ερτογαν: δεν έφυγεν ούτε ένας τούρκος στρατιώτης, δεν δώσαμε σπιθαμή έδαφος και η βόρεια κύπρος είναι στα πρόθυρα της αναγνώρισης). Ακόμα τζαι σήμερα δεν ξέρω αν ο Παπαδόπουλος είναι το τέρας που τον παρουσιάζουμεν που έχει σαν στόχον την Διχοτόμησην.
Ίλλαντρε, είδες κανέναν να λέει πως δεν έκανε λάθη ή να τα ωραιοποιεί; Ασυγχώρετα ή όχι, είναι στην κρίση του καθενός μας να το κρίνει. Δέχομαι την άποψη σου, απλά διαφωνώ. Απλά σου υπενθυμίζω πως λάθη ασυγχώρετα έγιναν και πριν το 2003... έτσι για να μην έχουμε επιλεκτική μνήμη. ("όλα στο τραπέζι", Σ300, χρηματηστήριο, αποδοχή θέσεων που ήταν ανεπίτρεπτες για μας, υποχωρήσεις η μια πάνω στην άλλη για να πετύχουμε ένταξη στην ΕΕ...) Όλα αυτά, και άλλα, πριν το 2003. Ο κόσμος του ΑΚΕΛ ζητά τουλάχιστον εξηγήσεις και κάνει κριτική... εν αντιθέση με κάποιους που διευθαρμένους βλέπουν μόνο μετά το 2003 και έχουν μια απώλεια μνήμης 10 χρόνων πριν από αυτό. Ξεφύγαμε όμως του θέματος... στο είπα και πριν πως αν αρχίσουμε να γυρεύουμε λάθη προηγουμενων χρόνων, θα βρούμε πολλά και δεν θα τελειώνουμε ποτέ. Από εδώ και μπρος όμως, τί κανουμε; Αυτό με απασχολεί εμένα.
@ Ίλλαντρο: Μάλλον απευθύνεσαι στον ΑΧΛ. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι το ΑΚΕΛ δεν είχε επιλογές το 2003. Θα διαφωνήσω επίσης μαζί σου στο χαρακτηρισμό διεφθαρμένος. Αν ξέρεις κάτι που δεν ξέρω μπορείς να το μοιραστείς εδώ ή να μου το στείλεις με e-mail.
@ ΑΧΛ Να σου πω φίλε μου ότι αν έφευγε από την συγκυβέρνηση τα πράγματα ίσως να ήταν χειρότερα. Αν αυτό είναι που ζητάς, ναι, συμφωνώ. Το λάθος είναι ότι η διαφοροποίηση ξεκίνησε να γίνεται αισθητή γύρω στο τέλος του 2006. Πόσες και πόσες φορές το ΑΚΕΛ δεν προλάβαινε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στην υποστήριξη του Τάσσου. Γενικά η εικόνα που δινόταν μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν αυτή ενός γάμου με μικροπροβλήματα.
Λεξιπένητα έχεις δίκαιο, στον ΑΧΛ έπρεπε να αναφερτώ. Μέα κούλπα.
brc: υπάρχουν λάθη, υπάρχουν και ΛΑΘΗ. Για να βρεις ΛΑΘΟΣ όπως αυτό που έκαμε Χριστόφιας πρέπει να πας πολλά πιο πίσω, ίσως και μέχρι το 1974. Αυτή είναι η άποψή μου.
Όσο για την ένταξη στην ΕΕ, αυτή είναι τρανό παράδειγμα του τι μπορείς να πετύχεις με σωστή τακτική. Το Ελσίνκι ήταν ο μεγαλύτερος θρίαμβος της Ελληνικής/Κυπριακής πολιτικής μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Μετά το Ελσίνκι θυμούμαι τους διάφορους Παπαδόπουλους και Λυσσαρίδηδες που διέρρυγναν τα ιμάτιά τους και προειδοποιούσαν για την "ουρά" του Ελσίνκι. Ο Τάσσος έλεγε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να μας βάλουν στην ΕΕ με το Κυπριακό άλυτο. The rest is history, που λεν.
Παρελθοντολόγησα λίγο αλλά δεν είναι κακό. Μερικά πράματα δεν πρέπει να τα ξεχάνουμε. Ο ΤΠ ήταν γνωστός. Αυτοί που τον ψήφισαν έπρεπε να γνωρίζουν καλύτερα. Προσωπικά να σας πω ότι τον Ιανουάριο του 2002 (13 μήνες πριν τις εκλογές, όταν το όνομά του ΤΠ παιζόταν ως πιθανός υποψήφιος διαφόρων συμμαχιών) έλεγα σε φίλους μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι αν βγει ο Τάσσος πρόεδρος θα φύγω από την Κύπρο. Ίσως νάπρεπε, θα γλύτωνα τη ψυχοφθόρα εμπειρία του δημοψηφίσματος.
Το τι κάνουμε είναι απλό:
1. Στέλλουμε τον Τάσσο σπίτι του.
2. Ο νέος πρόεδρος ξεκινά σοβαρές συνομιλίες για λύση του Κυπριακού. Πάμε για χαλαρή ομοσπονδία ή και συνομοσπονδία. Προσπαθούμε να πιάσουμε όσο έδαφος μπορούμε γιατί τζείνο εννα μας μείνει αν καταρρεύσει το εγχείρημα.
Πιάστε δουλειά.
Για αποφυγήν "παρεξηγήσεων" είμαι και εγώ ένας από αυτούς που δεν ψήφησαν τασσόν το 2003, ψήφησα ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, και ΔΗΣΥ στις ευρωεκλογές και της βουλευτικές.
Εδώ και 4.5 χρονιά διαμαρτύρομαι, ζητώ εξηγήσεις, mea culpa, και προσπαθώ να καταλάβω πως? γιατί? κλπ.
Προσπάθησα να βρω τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις και να βάλω μιαν τάξη στο μυαλό μου. Πολλές από τις απαντήσεις που δίνεται τις έχω σκεφτεί και εγώ ,κάποιες μου τις έχουν πει και άλλοι, κάποιες όχι. Το ίδιο και με τις ερωτήσεις.
Εσυγχύστικα αρκετά και στο τέλος το έκαψα το "μαγαζί".
Δεν κάνω τον δικηγόρο του Δημήτρη, ούτε θέλω να μου πείτε ότι ναι δεν είχε άλλες επιλογές η ότι σωστά έκαμε. Απλά προσπάθησα να σας βάλω στο Trip.
Το μονό που με νοιάζει τώρα, αφού η βάση έβαλαν τον Δημήτρη στον "σωστό" δρόμο, είναι να κερδισθεί το στοίχημα που θα αναδείξει την βάση του ΑΚΕΛ στην προεδρία - διότι μόνο της βάσης έχω εμπιστοσύνη, που τον Δημήτρη την ψιλοέχασα -(όποιος προδώσει μια φορά μπορεί να το ξανακάνει)
Εδώ είμαστε 20 άτομα με κοινά οράματα και προβληματισμούς και "πλακωνόμαστε" σκεφτείτε λοιπόν πως για να ανέλθεις Προεδρία ΘΕΛΕΙΣ 50% + 1 ΨΗΦΟΥΣ. Η αυτοκριτική και τα mea culpa επειδή εμείς έτσι πιστεύουμε ότι είναι το σωστό (κούνια που μας κούναγε αν ήταν έτσι θα έβγαινε το ΝΑΙ με 75%) θα μας οδηγήσουν στο 50%+1?
Ο μονός τρόπος να το πετύχουμε αυτό είναι να να σεβαστούμε και την άποψη των άλλων που δεν θεωρούν ότι έγινε λάθος και να συμφωνήσουμε στο παρακάτω (κάτι που ιδη κάναμε - Πρωτάθλημα και κύπελο και Τζιμί πρόεδρο)
Στο κάτω κάτω η σύγκριση πρέπει να γίνεται μεταξύ των τριών υποψηφίων.
Εκτός αν θεωρούμενα τον Δημήτρης κάτι σαν την ΤΟΥΟΤΑ που αρνήται να κάνει Bench Marking με τα δεδομένα από τις υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες διότι είναι η καλύτερη και η σύγκριση με τους άλλους δεν θα την σπρώχνει στην συνεχή βελτιώση.
Εξανασυγχίστικα.
THE END
Υ.Γ Πάντως αν ισχύει ότι οποίος ασκεί κριτική στο ΑΚΕΛ είναι αντιΑΚΕΛΙΣΤΗΣ τότε οι μεγαλύτεροι αντιΑΚΕΛΙΣΤΕΣ που ξερω είναι ΑΚΕΛΙΚΟI.
THE END ΕΙΠΑΜΕΝ
Όσοι θέλετε να σκοτώσετε επικοινωνιακά τον Χριστόφια ζητώντας του Μεα κούλπα δέτε πώς έσιησεν πάνω στον Παπαδόπουλλον ο Αναστασιάδης που επρόφερεν αυτήν την λέξη με καλήν πίστην. Μέα κούλπα έκαμεν στην Κεντρικήν επιτροπήν όταν επαραδέχτην ότι έππεσεν έξω που είπεν ότι ο Τάσσος άλλαξεν.
Ο Χριστόφιας ήταν ο μόνος που παραδέκτηκε ΔΗΜΟΣΙΩΣ στην τηλεόραση πως στο Μπούργκενστοκ έγιναν λάθη. Το παραδέκτηκε από ΤΟΤΕ. Για μένα είναι ολοφάνερο πως απλά κάποιοι προσπαθούν να τον σταυρώσουν, την στιγμή μάλιστα που φαίνεται πως έβαλεν νουν, έστω και καθυστερημένα. Και ποιός ευνοείται από το σταύρωμα αυτό; Ο Κασουλίδης ενόμισαν κάποιοι; Πέφτουν έξω. Ο Τάσσος ευνοείται... διότι ο Τάσσος εν το ΑΚΕΛ που φοάται... και τις διαρροές από ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ προς Χριστόφια. Λιώστε τον αμα θέλετε, αλλά ύστερα όχι να έχουμε παράπονο που θα έχουμε τον Μίστερ Περιρρέουσο ακόμα 5 χρόνια πάνω στα ζινίσια μας. Ύστερα εν κάποιοι άλλοι που έννα πρέπει να πουν μέα κούλπα.
Μακάρι να εφκένναν κι άλλοι και να έλεαν μπροστά στην τηλεόραση τότε ότι έκαμαν λάθος. Ως σήμερα, ακόμα τσακώνεται ο αναστασιάδης με τον τάσσο για την επιδιαιτησία... ρίχνοντας τα ο ένας του άλλου. Χίλιες φορές να βλέπω το μέα κούλπα στην πράξη και όχι στα λόγια. Κι αυτό έκαμεν ο Χριστόφιας. Αποχώρησε από την κυβέρνηση τάσσου. Γιατί κάποιοι θέλουν να το ακούσουν κιόλας, εν ηξέρω. Ή μάλλον... με βάζει σε σκέψεις...
Δεν ξέρω αν είναι για μένα που αναφέρεστε, αλλά για να είμαι καλυμμένος ξεκαθαρίζω ότι εγώ δεν έχω πει ότι ο Χριστόφιας πρέπει να βγει δημοσίως να πει ότι έκαμε λάθος. Είπα μόνο ότι χρωστά μας πολλά για αυτό το λάθος. Κι ελπίζω να αρχίσει να εξιλεώνεται αποκαλύπτοντας τις βρώμικες λεπτομέρειες της τελευταίας πενταετίας.
Ούλλα στην ώρα τους φίλε μου. Έχουμε ακόμα τόσους μήνες ως τες εκλογές. Ακόμα τίποτε δεν βγήκε στη φόρα... ακόμα εν ακούσαμε τίποτε. Εγώ πάντως περιμένω ακόμη μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα από τον Τάσσο... αυτή τη φορά όχι με αμερικάνικα δολάρια αλλά με υπόγειες συνεργασίες ακελ-δυση. Να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι.
Post a Comment