18.8.07

Περί θεματολογίας των εκλογών

Στην Ελλάδα προκυρήχθηκαν εκλογές για τις 16 Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι η προεκλογική τους περίοδος θα διαρκέσει ένα μήνα. Μέσα σε αυτό το μήνα θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για βουλευτές από τα διάφορα κόμματα, ότι είναι να ειπωθεί θα ειπωθεί και στο τσακ μπαμ ο κόσμος θα πάει να ψηφίσει. Τέλος. Απλά πράγματα.

Στην Κύπρο η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων ξεκίνησε από την άνοιξη (για εκλογές τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους). Η θεματολογία στα διάφορα talk shows επικεντρώνεται στο ποιος θα προσβάλει τον άλλον καλύτερα (η δυνατή φωνή, το ειρωνικό ύφος και η ικανότητα να μιλάς την ίδια ώρα με άλλο κόσμο είναι επιπλέον προσόντα), και φυσικά το Κυπριακό.

Περιμένουμε με αγωνία να μάθουμε:

- Ποιο είναι το σχέδιο των υποψηφίων για την επιβίωση των κοινωνικών ασφαλίσεων μας. Πως θα αυξηθούν οι εισφορές, ποια θα είναι τελικά η ηλικία συνταξιοδότησης.
- Ποιο είναι το σχέδιο των υποψηφίων για το αυξανόμενο φαινόμενο Τ/Κ που διεκδικούν τις περιουσίες τους στη Δημοκρατία από πρόσφυγες που διαμένουν μέσα σε αυτές?
- Τι θα γίνει τελικά ο Ακάμας? Εθνικό πάρκο, καμένη γη, ή New Ayia Napa?
- Έχουν τίποτα νέο να προτείνουν για την Εθνική Φρουρά ή θα παραμείνει το μπουρδέλο που είναι εις βάρος του φορολογούμενου, ο παράδεισος του take away, χάσιμο χρόνου για τους νέους, μια θέση για αποτυχημένους στρατιωτικούς?

Στην προεκλογική περίοδο της Κύπρου όμως, είναι πολύ πιο πιθανό να μάθουμε:

- τι θα ψήφιζε ο Μακάριος στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν (κάπου το άκουσα, I swear)
- Ποιος συμφώνησε και ποιος όχι σε συνομιλίες που έγιναν πριν 50 χρόνια (και οι μισοί ψηφοφόροι ήταν αγέννητοι). Δεν μας ενδιαφέρει να ακούσουμε για άλλη μια φορά ποιος διαφώνησε με τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου.
- Τι σημαίνει η λέξη «Ομοσπονδία» (επειδή περιμένουμε μια προεκλογική περίοδο να μάθουμε τι σημαίνει η λέξη αυτή.)
- Ποιον υποψήφιο θα υποστηρίξει η Εκκλησία.
- Πόσο όλοι οι υποψήφιοι θα εργαστούν για μια δίκαιη βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού (σαν ανέκδοτο κατάντησε πλέον). Κανένας δεν έχει ιδέα πώς να το καταφέρει αυτό.
- Πόσο οι υποψήφιοι θα εργαστούν για «όλους τους Κυπρίους»… υποψήφιος που νιώθει την ανάγκη να διευκρινίσει αυτό το θέμα, προφανώς υποκινείται από το συνειρμό ότι αν και είμαστε μια Δημοκρατία, δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι κάποιος θα κερδίσει και κάποιος θα χάσει τις εκλογές. Όπως σε τριτοκοσμικές χώρες, ο νικητής σπεύδει να καθυσηχάσει τους αντιπάλους του ότι δεν θα υπάρξουν αντίποινα από τους νικητές.

Είναι μακριά ακόμη ως τις εκλογές Παπαστρούμφ?

5 comments:

Aceras Anthropophorum said...

Προσυπογράφω Δρακούνα.

- Είναι ακόμα τζαι το οικιστικόν. Τα οικόπεδα εγινίκαν φόνος, οι τιμές των κτισμάτων απρόσιτες, το σπιτούδιν που επιερώννετουν το μισόν που τα πλουμίσματα του γάμου τζαι τες οικονομίες του ζευκαρκού κατα την περίοδον του χαρτώματος εκατάντησεν ανέκδοτον να το διηγήσαι στο μπλογκ σου. Ποιάν παρέμβασην του κράτους για το spéculation τζαι τες επιπτώσεις της αναρχίας της αγοράς;

- Είναι τζαι τα μεγάλα ζητήματα υποδομής. Οι δημόσιες μεταφορές είναι ακόμα στο μηδέν τζαι χωρίς μαζικές επενδύσεις του κράτους τίποτε δεν θα γινεί. Για να κάμεις έτσι δουλειάν θέλει 10-15 χρόνια τζαι από ότι μου φαίνεται κανένας υποψήφιος χαπάριν έν έσιει για την ανάγκην να προλάβουμεν τες επιπτώσεις της επερχόμενης ενεργειακής κρίσης. Απο πλευράς πολεοδομίας ο εθνικός πόρος "τοπίον υψηλού κάλλους" εξανεμήστην τζαι εγέμωσαν οι καφκάλλες τζαι οι αγροτικος περίγυρος των χωρκών με βιλλες που οι μισές ανοίκουν σε συνταξιούχους εγγλέζους (άλλος παράγοντας speculation που ψηλώνει τες τιμές της οίκησης).

- Η εκπαίδευση είναι όντος τριτοκοσμική τζαι αν δεν ήταν τα ιδιαίτερα τα κοπελλούθκια θα ήταν ανίκανα να μπουν σε πανεπηστήμιο.

Lexi_penitas said...
This comment has been removed by the author.
Lexi_penitas said...

Δρακούνα, όντως δεν θα υπάρχει μεγαλύτερος μαζοχισμός που να παρακολουθάς τους εκπροσώπους των μονομάχων σε αυτή την μακρά προεκλογική. )Ευτυχώς που τον περισσότερο καιρό θα είμαι εκτός Κυπρου)

Εκείνο που με χαροποιεί κατά κάποιο τρόπο είναι η προοπτική να απαλλαγούμε οριστικά από τα πολιτικά σκουπίδια του 60 και υπό ορισμένες προϋποθέσεις να ξανανοιώσει η ελπίδα. Ας μην χάνουμε και την ελπίδα. Είναι το μόνο που μας έμεινε.

Παρρησία said...
This comment has been removed by the author.
Παρρησία said...

Δρακουνα

"Στην Ελλάδα προκυρήχθηκαν εκλογές για τις 16 Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι η προεκλογική τους περίοδος θα διαρκέσει ένα μήνα. Μέσα σε αυτό το μήνα θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για βουλευτές από τα διάφορα κόμματα, ότι είναι να ειπωθεί θα ειπωθεί και στο τσακ μπαμ ο κόσμος θα πάει να ψηφίσει. Τέλος. Απλά πράγματα"

Λάθος. Στην Ελλάδα η εκλογολογία άρχισε από τις αρχές του Ιαν.07, ήτοι 16 ολόκληρους μήνες πριν τις κανονικές εκλογές του Μαρ.08

PARRISIA.COM