18.9.07

περί πολιτικής ωριμότητας

Είχαν εκλογές στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα ικανοποιεί την ΝΔ, και ρίχνει σε κρίση το ΠΑΣΟΚ, ο αρχηγός του οποίου έχασε 2 συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Αμέσως στη σκέψη όλων είναι η αντικατάσταση του. Το είπαν οι πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ, το είπαν οι ελληνικές εφημερίδες και ΜΜΕ, το είπε ο κόσμος, το είπαν τα ξένα ΜΜΕ, είπε και ο ίδιος ότι θα θέσει θέμα στα συλλογικά όργανα του κόμματος. Διότι αυτό είναι το λογικό. Διότι αυτό αναμένεται από πολιτικό που χάνει τις εκλογές. Δεν είναι πυρηνική φυσική. Είναι το αυτονόητο σε ένα πολιτικό σύστημα που μπορεί να μην είναι τέλειο αλλά μια άλφα πολιτική ωριμότητα τη διαθέτει.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που παραιτήθηκε αρχηγός κόμματος στην Κύπρο?

Ναι, ούτε εγώ θυμάμαι
(οι δηλώσεις του Περδίκη και του Παπαπέτρου δεν μετράνε. Αναφέρομαι σε κόμμα με ποσοστό οπαδών πάνω από 3%.)

Θυμάμαι κάτι εικονικές, σχεδόν γελοίες εξαγγελίες του στυλ «θα θέσω την παραίτηση μου ενώπιον της γενικής συνέλευσης» για να λάβει τη δακρύβρεχτη απάντηση από τους οπαδούς-γλύφτες «όχι μεγάλε Ηγέτη. Χωρίς εσένα δεν μπορούμε να ζήσουμε. Άλλωστε είσαι ο ιδρυτής του κόμματος, είναι αντροπή να σε αντικαταστήσουμε. Το κόμμα είναι ιδιοκτησία σου. Όσο ζεις, θα μας καθοδηγείς.» Τέλος συζήτησης.

Η ΕΔΕΚ επί Λυσσαρίδη έχασε τουλάχιστον 2 εκλογικές αναμετρήσεις. Τέθηκε ποτέ θέμα να παραιτηθεί?

Το ίδιο και στο ΔΗΚΟ. Ο Κυπριανού αποχώρησε όταν τελικά δεν μπορούσε να πάρει τα πόδια του από την αρρώστια. Πριν από αυτό η παραίτηση δεν υπήρχε στο λεξιλόγιο του.

Θυμάστε εκείνη την ρεζίλικη συνεργασία ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ με υποψήφιο τον Πασχάλη Πασχαλίδη το 1993? Ο Πασχάλης Πασχαλίδης (για όσους δεν το θυμούνται) ήταν εκλεκτός της Εκκλησίας. Ούτε στο δεύτερο γύρο δεν κατάφερε να περάσει. Για να θυμίσω, στο δεύτερο γύρο πέρασαν οι κ.κ Βασιλείου και Κληρίδης (με τελικό νικητή τον Κληρίδη) που ήθελαν να προωθήσουν τις ιδέες Γκάλι. Στο ΔΗΚΟ/ΕΔΕΚ δεν άνοιξε μύτη. Αντίθετα, στο δεύτερο γύρο το ΔΗΚΟ στήριξε τον Κληρίδη και μπήκε στην Κυβέρνηση. Όχι θα κάθονταν να έχαναν.

Μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το 2004, κανονικά ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έπρεπε να παραιτηθεί?

Το μήνυμα ΔΕΝ ελήφθη?

Βέβαια υπάρχει πάντα και το τρικ «υποψήφιος κοινής αποδοχής». Βρίσκουμε ένα τρίτο, τον χρίζουμε υποψήφιο και αν δεν πάει καλά και δεν ψηφιστεί δεν παραιτούμαστε διότι ο κόσμος είναι τον υποψήφιο που δεν ήθελε και όχι εμάς. Αυτό ήταν μέχρι τώρα η αγαπημένη τακτική του ΑΚΕΛ (όχι βέβαια αποκλειστικά αλλά μέχρι τώρα ήταν ο αρχηγός του είδους). Πρώτα ακολουθούσε πιστά το Μακάριο. Μετά τον Κυπριανού. Μετά το Βασιλείου. Μετά τον Ιακώβου (έλεος), μετά τον Παπαδόπουλο. Τώρα, μετά από 47 χρόνια εκλογών κατεβαίνει με υποψήφιο τον αρχηγό του κόμματος. Αν χάσει τις εκλογές ο Δημήτρης Χριστόφιας άραγε θα παραιτηθεί?

Άτιμη Λειτουργική Γεωγραφική Δικοινοτική Ομοσπονδία (το official όνομα της μορφής του Συντάγματος μας). Μας πασάρανε το προεδρικό σύστημα και τώρα τρέχα γύρευε.



34 comments:

Anonymous said...

Ο Γιωργάκης δεν θα παραιτηθεί. Απλά θα ζητήσει από τη βάση του κόμματος να τον ξαναψηφίσει ξανά. Λαμβανομένου υπόψη ότι η βάση εν ανανεωμένη, δηλαδή καθοδηγούμενη από εκείνον, η επανεκλογή του είναι κάτι πολύ πιθανόν. Ο Βενιζέλος καννιβάλλιζε πάνω από το πτώμα του Γιωργάκη όπως λέει πολύ όμορφα ο old-boy αλλά δεν σημαίνει ότι θα εκλεγεί.

Επίσης, η πολιτική ευθυξία είναι ακριβή. Ο Γιωργάκης can afford it. Οι Έλληνες πολιτικοί είναι πολιτικοί από hobby, επειδή γουστάρουν την εξουσία. Εναλλακτικά θα μπορούσαν να κάθονται σπίτι τους και να πίνουν μοχίτο.

Μακράν η καλύτερη επί του θέματος εν η Αλέκα. Βρέξη σιονήσει τζίνη εν χάννει τζιαι συνέχεια πάει για νέους αγώνες.

Aceras Anthropophorum said...

Δεν νομίζω ότι η ουσία είναι να παραιτηθεί κάποιος που χάνει μιαν πολιτική μάχη. Εγώ για παράδειγμαν δεν θα ήθελα να παραιτηθεί ο Γιωργάκης. Τωρά να βάλει την διάθεσην του στο κόμμα του είναι σωστό. και το κόμμα ελεύθερο να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει μαζί του.

Η ουσία είναι να γίνεται ανανέωση του πολιτικού κόσμου. Και στην Κύπρον αν εξαιρέσεις τους προέδρους (Κληρίδης πάνω που τα 80, Τάσσος κατα τζεί πάει) τζαι κάτι Λυσσαρίδηες, το πράμαν πάει σχετικά καλά.

Η πρόνοια 2 θητειών (εφαρμόζεται αυτόβουλα στο Ακέλ για τους βουλευτές μή μέλη του πολιτικού γραφείου) τζαι η πρόνοια ότι στα 65 ο πολιτικός πιάνει σύνταξη, (εφαρμόζεται στο Ακελ εδώ και 10 χρόνια) εν πιό ΄θέτική που τες παραιτήσεις μετά που κάποιος χάνει. Μην ξεχνάτε τον Σιηράκ που έχασεν 4 φορές μέχρι ο γαλλικός λαός να τον αγαπήσει τζαι να τον φκάλει 2 συνεχόμενες φορές.

Το πιο ενδιαφέρον για τον Χριστόφια είναι η προχθεσινή δήλωση του Κυπριανού ότι αν φκεί πρόεδρος θα είναι πρόεδρος 1 θητείας διότι το 2013 θα είναι σε ηλικία σύνταξης. Αυτή η δήλωση με εχαροποίησεν.

Φυσικά τζαι ο Τάσσος έτσι είπεν αλλά διαπιστώνουμεν ότι άμαν κάτσει κάποιος πας την καρέκλαν δεν ιξικολλά ούτε στα 75 (Τάσσος) ούτε στα 85 του (Γλαύκος). Ελπίζω ο Χ. να κρατεί καλλύττερα τον λόον του.

drakouna said...

Διόρθωση: Ο Σιηράκ εκλέγηκε δεύτερη φορά όχι διότι τον αγαπούσαν οι Γάλλοι αλλά διότι περασε στο δεύτερο γύρο ο ακροδεξιός Λεπέν και υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να εκλεγεί.

Απλώς μου έκανε πολύ θετική εντύπωση το γεγονός ότι η παραίτηση του χαμένου αρχηγού (άσχετο αν τελικά θα λάβει χώρα)είναι ένα ενδεχόμενο. Αφού δεν τα κατάφερε αυτός, ας δοκιμάσει κάποιος άλλος.

Παρρησία said...

"Αν χάσει τις εκλογές ο Δημήτρης Χριστόφιας άραγε θα παραιτηθεί?"

Το κριτήριο επιλογής κομματικού αρχηγού είναι καθαρά λυσιτελές. Με βάση τον Ροϊδιο ορισμό περί κόμματος (βλ. παρακάτω), το κρίσιμο ερώτημα είναι αν μπορεί ο αρχηγός να διεκδικήσει με αξιώσεις την κυβερνητική εξουσία. Αν όχι, θα πρέπει να αλλάξει και να επιλεγεί καινούριος. Το ζητούμενο είναι η επιβίωση του ετερόκλητου κομματικού σχηματισμού. Η προσωπική αξία και η ιδεολογία στη σημερινή διαχειριστικού χαρακτήρα πολιτική πραγματικότητα δεν έχουν καμία πρακτική χρησιμότητα

(more at parrisia.com)

Lexi_penitas said...

Όταν πρόκειται για τη καρέκλα ο Γιωργάκης το παίζει έξυπνα. Έθεσε εαυτόν υπό κρίση επειδή δεν τον έπαιρνε αλλιώς. Λίγο τόχεις να χάνεις από μια παραπέουσα ΝΔ. Αν δεν κινούσε άμεσα τις διαδικασίες ανασυγκρότησης θα τον έπαιρναν με τις πέτρες. Άσε που τώρα, όσο πιο γρήγορα το κάνει τόσο πιο λίγο χρόνο δίνει στο Βαγγέλη. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Και φάνηκε στα μάτια του κόσμου έτοιμος να παραδώσει τα ηνία, και ξαναδιεκδικεί την αρχηγία από θέση ισχύος και σε χρόνο βολικό.

Πάντως δεν ξέρω τι φταίει, αλλά η όλη παρουσία του προεκλογικά και όχι μόνο δεν εμπνέει. Τελικά φαίνεται να μην έχει αυτό το κάτι τις ρε παιδάκι μου. Δεν κάνει για τη δουλειά. Ή λέτε να έχει να κάνει με τους επικοινωνιολόγους του. Το όνομα αυτού Παναγόπουλος!

the Idiot Mouflon said...

Όταν μετά τη ρήξη με τον Κυπριανού το ΑΚΕΛ ηττήθηκε στις βουλευτικές, έφταιξαν όσοι άσκησαν κριτική στην ηγεσία του κόμματος (για καθυστερημένη αντίδραση στους απορριπτικούς και χαμένες ευκαιρίες στο Κυπριακό, για καθυστερημένη και ατελή εφαρμογή "Περεστρόικα" και "Γκλασνοστ", κλπ.) και η "σύμπλευση με το ΔΗΣΥ". Κανείς απ΄την ηγεσία δεν παραιτήθηκε.

Όταν φάνηκε πως ο κόσμος του ΑΚΕΛ δεν επρόκειτο να ξαναψηφίσει τΑΣΣΟ και υπήρχε ο κίνδυνος διαρροής προς Κας ή ενδυνάμωσης Κατσουρίδη σε βάρος Χριστόφια, με τις όποιες προσπάθειες για λύση του κυπριακού σε αδιέξοδο... αντί αυτοκριτικής και παραίτησης... προέκυψε υποψηφιότητα για την προεδρία.

Αν αυτή η υποψηφιότητα αποτύχει θα φταίξουν πάλι όσοι άσκησαν κριτική, θα φταίξει η ταύτιση απόψεων με τη μετριοπαθή Δεξιά (αλλά όχι η μέχρι τώρα ταύτιση απόψεων με την Εθνικιστική Δεξιά), θα φταίξει ο Λιλλήκας, θα φταίξει ο Δάκτυλος τΑΣΣΟΥ εντός του ΑΚΕΛ, θα φταίξει ο βρώμικος πόλεμος απο ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ, θα φταίξει το κρασί που ήτανε παλιό, θα φταίξει η παλιοκοινωνία.

Μεταβίβαση (υπό μορφή παραίτησης) μπορεί να υπάρξει, πραγματική ανανέωση όχι.

Anonymous said...

Υπάρχουν ηγέτες και ηγέτες. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει την εμβέλεια του πατέρα του (παρόλο που μπορεί ναν πιο νούσιμος). Μπορεί σχετικά εύκολα να βρεθεί καλύτερος. Άνθρωποι όπως τον Κληρίδη και τον Λυσσαρίδη είναι μεγάλες φυσιογνωμίες και δεν τους αντικαθιστάς εύκολα. Ο Βάσος έχασε 3-4 εκλογές. Ο Κληρίδης έχασε 2μιση (η μισή ήταν το 1977 όταν αποσύρθηκε μετά την "απαγωγή" του Αχιλλή) μέχρι να τον αγαπήσει ο Κυπριακός λαός.

Υπάρχει βέβαια και ο Σπύρος Κυπ ο οποίος δεν είναι καθόλου μεγάλη φυσιογνωμία αλλά εφκήκεν πρόεδρος που σπόντα το 77 τζι έμεινεν μας αγγονί.

Anonymous said...

Τούτο το "στες ανεπτυγμένες χώρες ο κόσμος παραιτείται πιο εύκολα" εν μύθος. Πούποτε εν υπάρχει ευθιξία, απλά λόγω μεγεθών τζαι κουλτούρας υπάρχουν διαφορετικές πιέσεις.

Πάρτε για παράδειγμα τον Γούλφοβιτς. Εκανόνισε την γκόμενα του με μισθό τον κρατικό προϋπολογισμό της Κύπρου τζαι άμαν άρχισε η πίεση για παραίτηση έκαμε ότι έκαμε τζαι ο Χριστοφίδης στην ΕΠΑ: αντιστάθηκε μέχρι που οι πιέσεις ήταν υπερβολικά δυνατές τζαι επαραιτήθηκε χωρίς να παραδεχτεί λάθος.

Σε άλλες περιπτώσεις, τα κόμματα πιέζουν τους αξιωματούχους να παραιτηθούν για να μεταφέρουν σε προσωπικό επίπεδο την κατακραυγή, γλυτώνει το κόμμα την συγκεκριμένη στιγμή, τζαι ο πολιτικός ανταμοίβεται με ανακύκλωση του στο μέλλον.

Εχτός που κάτι τρελλές χώρες όπως την Ιαπωνία, που σε θέματα κουλτούρας εν τζει που τες τριτοκοσμικές (αν έκαμες μαλακία πρέπει να αυτοκτονήσεις) στες ανεπτυγμένες χώρες οι πολιτικοί αντιστέκουνται με τους πιο επιδέξιους τρόπους την παραίτηση, μέχρι που η συλλογική πίεση να μεν επιτρέπει την παραμονή τους στη θέση.

Υπάρχουν φυσικά τζια οι παραιτήσεις ασφαλείας. Για παράδειγμα, άμαν ο Υπουργός της ΕΔΕΚ παραιτείται μετά που το κόμμα εσυμφώνησε με τον Τάσσο ότι εν θα αποδεκτεί την παραίτηση. Άλλο παράδειγμα, άμαν ο Περδίκης παραιτείται τζαι στην επόμενη γενική συνέλευση των Οικολόγων τα δώδεκα μέλη του κόμματος επανεκλέγουν τον πανηγυρικά επειδή εν υπάρχει άλλος μαζόχας να αναλάβει. Ειδικές περιπτώσεις, που ισχύουν τζαι στες ανεπτυγμένες χώρες.

Lexi_penitas said...

Μια μικρή διαφωνία με τον Ίλλανδρο. Δεν θεωρώ όπως δεν θεώρησα ποτέ μου τον Λυσσαρίδη σαν μεγάλη πολιτική φυσιογνωμία. Σεχταριστής, μονοκόμματος, άνθρωπος των συνθημάτων και ποτέ της ουσίας και μια ζωή σε ρόλο δεύτερο από δική του υπαιτιότητα. Στην αρχή το έπαιξε αριστερά, όταν είδε ότι δεν του βγαίνει το πήγε προς το κέντρο, τώρα και μη μου πείτε ότι αποσύρθηκε, τραβά καθαρά δεξιά. Κλασσικός οπορτουνιστής! Αυτός και αν έπρεπε να αφήσει το χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας πριν πολλά χρόνια στα χέρια πιο ικανών. Οι σοσιαλδημοκράτες όπου δεν κυβερνούν είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Εδώ πρωταρχικός λόγος ανάμεσα βέβαια σε άλλους, που μένουν καθηλωμένοι στα μονοψήφια νούμερα είναι η ανικανότητα και η αμετροέπεια κατά κύριο λόγο του Λυσσαρίδη και στη συνέχεια του Ομήρου που το παίζει copy του παππού.
Α ναι, ξέχασα και το ρόλο του πριν κάμει κόμμα στη σκοτεινή περίοδο 63 - 67, παρακρατικοί πιστολάδες κλπ

Anonymous said...

Idiot mouflon

Κατσουριδης

Σταυροι

Βουλετικες 2001 29824

Βολευτικες 2006 20118


Εν το μεταξυ τα επιχειριματα σου για παραιτηση χριστοφια γιατι υπηρχε ταση για απωλειες ή κινδυνος για το χ ή ψ στην συγγεγκριμενη περιπτωση ερχονται σε αντιθεση με αυτα που γραφει η Δρακουνα.

Με βαση τη λογικη της Δρακουνας ο χριστοφιας θα επερπε να παραιτηθει οταν εχανε τις εκλογες και οχι οταν τις κερδισε και οχι οταν υπηρχε ταση (προληπτικη παραιτηση)

Δρακουνα

Και εγενετο χαος.

ΑΚΕΛ

Βουλευτικες 1981 32,77%

Προεδρικες κερδιζει με κυπριανου

Βουλευτικες 1985 27,43%

Προεδρικες 1988 κερδίζει με βασιλειου
--------------
Βουλευτικές 1991 30.63% 1 κομα

Προεδρικες 1993 χανει απο κληριδη

Βουλευτικες 1996 33% 1 κομα

Προεδρικες 1998 χανει απο κληριδη

Βουλευτικες 2001 34,71% 1 κομα

Προεδρικες 2003 κερδιζει με τασσο

Δήμοψηφισμα κερδίζει (στραβαρα τους)

Ευρωεκλογες 27,89% 2 κομα

Βουλευτικες 31,16% 1 κομα

Κερδιζε η εχανε ο χριστοφιας???

Anonymous said...

Διορθωση

Προεδρικες 2003 κερδιζει με τασσο (στραβαρα τους)

Anonymous said...

Λεξιπένητα, χαρακτηρίζοντας τον Λυσσαρίδη μεγάλη φυσιογνωμία δεν εννοούσα ότι είναι σπουδαίος πολιτικός αλλά ότι είναι χαρισματικός ηγέτης. Επίσης είναι και πολύ έξυπνος.

Θα διαφωνήσω με την εκτίμησή σου ότι το έπαιζε αριστερά και τώρα τραβά δεξιά. Ούτε θα τον ονόμαζα οππορτιουνιστή. Ο Λυσσαρίδης είναι κλασικός εθνικιστής και ήταν πάντα συνεπής σε αυτό, από την περίοδο του 60 που αναφέρεις μέχρι και σήμερα. Κεντρική του ιδεολογία ήταν και είναι ο Κυπροκεντρικός αντιαμερικανικός εθνικισμός (παρόμοια με του Τάσσου κατ' ακρίβειαν, και σε κάποιο βαθμό και του ΑΚΕΛ). Η "αριστερή" του ιδεολογία ερχόταν πάντα σε δεύτερη μοίρα - ήταν περισσότερο λαϊκισμός παρά ιδεολογία. Παρουσιαζόταν σαν μεγάλος μαχητής της δημοκρατίας, ενώ ήταν συνυπεύθυνος για την τρομοκρατία που επικρατούσε τη δεκεατία του 60. Ουδέποτε τον ενδιέφερε η δημοκρατία, τον ενδιέφερε να επικτρατήσει το κατεστημένο του οποίου ήταν μέρος.

Ο Λυσσαρίδης ουδέποτε ήταν σοσιαλδημοκράτης, ούτε προσποιήθηκε πως ήταν. Είναι ένας εθνικιστής μεγαλομανής ψευδοεπαναστάτης με απολυταρχικές τάσεις. Όμως μέχρι σήμερα στα 85 του εξακολουθεί από το παρασκήνιο να καθοδηγεί την ΕΔΕΚ στον εθνικιστικό παροξυσμό. Αυτό είναι που τον κάνει μεγάλη φυσιογνωμία!

Sceptic Anonymous said...

Ο Γιωργάκης μετρά μέρες. Όλες οι δημοσκοπήσεις των έχουν χαμένο απο χέρι (ειμαί Αθήνα αυτές τις μέρες και απολαμβάνω δημοκρατία, χα, χα). Τα κανάλια όλη μέρα με αυτό το θέμα ασχολούνται. Και νομίζω γενικά έκλεισε το κεφάλαιο Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ (καιρός ήταν).

Στην Κύπρο ως γνωστό όλοι είναι αναντικατάστατοι. Μόνο ο πικρός Χάρος μας στερεί την χαρά να χαιρόμαστε τέτοιους ηγέτες να διαπρέπουν μέχρι τα βαθιά γεράματα τους. Τι ψάχνετε τωρά για παραιτήσεις. Επαραιτήθηκε ποτέ κανένας για ότιδήποτε;

Τωρά το σχόλιο ότι ο Λυσσαρίδης ήταν συνυπεύθυνος για την τρομοκρατία δεν συμφωνώ. Ντάξει είχε και αυτός το φέουδο του, αλλά οι καταστάσεις ήταν κάπως διαφορετικές. Έχει εγκληματίες πολύ μεγαλύτερους από τούτο και να τους βάζουμε όλους σε ένα καζάνι είναι λίγο άδικο.

Αλλά σίγουρα στις δικοινοτικές συγκρούσεις έπαιξε τον ρόλο του. Τωρά αν είναι τρομοκρατία, η χρήση βιας για πολιτικούς σκοπούς είναι άλλη συζήτηση και εξαρτάται πολύ και από ποια οπτική τα βλέπεις τα πράγματα.

Και πριν πείτε τίποτε, τον Λυσσαρίδη δεν τον πολυπάω επειδή το βρίσκω ανεδαφικό και ονειροπαρμένο.

Banana Republic Cyprus said...

Πολιτική ήττα είναι αν καταφέρεις να μην εκλεγείς πρόεδρος ή αν συρρικνωθούν δραματικά τα ποσοστά σου; Έχω την εντύπωση πως είναι το δεύτερο. Γι αυτό και διαφωνώ κάπως την Δρακούνα.
Το δημοψήφισμα, που φέρει και σαν παράδειγμα δεν αποτέλεσε, για μένα, εκλογική μάχη. Ήταν απλά μια απόφαση που ο καθένας μας πήρε με βάση τα δικά του κριτήρια, που ήταν πολλά και διάφορα, και όχι μόνο ή κυρίως κοματικά όπως είναι συνήθως στις προεδρικές ή βουλευτικές εκλογές. Ατυχές παραλληλισμός κατά εμένα αυτό που γράφτηκε για τον αναστασιάδη. Σαφώς και ΔΕΝ έπρεπε να παραιτηθεί. Και σαφώς αν χάσει τις εκλογές τώρα ο Χριστόφιας δεν θα είναι κριτήριο αν θα πρέπει να παραιτηθεί ή όχι. Εκτός κι αν, όπως είπα, παρατηρηθεί μείωση σημαντική στα ποσοστά των ακελικών.
Και ένα υποθετικό ερώτημα. Αν ο Λιλλήκας (με την ιστορία του) πάει για πρόεδρος και δεν τα καταφέρει, και επιλέγει να θέση τέρμα στην πολιτική του καριέρα, αυτό αποτελεί παράδειγμα πολιτικής ωριμότητας;

Anonymous said...

@Σκεπτικ ανονυμους
Off the top of my head (που λεν και στα βαρβάρικα) επαραιτήθηκαν 2 άτομα κατα την διάρκεια της προεδρίας Παπαδόπουλου. Ο Νικητας και ο Κλοκκαρης που εντελως τυχαια νομιζω ήταν και οι μόνες προσωπικες επιλογες του Τάσσου. Φυσικα οχι γιατι εχάσαν εκλογες αφου δεν ήταν κομματάρχες αλλα για αλλους λόγους. Τουλαχιστον δειχνει οτι καποιοι ακόμα έχουν(πολιτικη?) ευθυξία και δεν τους ενδιαφέρει μονο η καρέκλα.

the Idiot Mouflon said...

@axl

Σταυροί: 2001 Τάκης 20189
Λιλλήκας 21447
Μαύρου 15978


Πάρακάτω; Μήπως μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για τον Λιλλήκα ή τους άλλους;

Το 1985 να το δούμε;
(για Λευκωσία)

http://www.ekloges.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=696&CFNOCACHE=TRUE

Από αυτό τι συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε; Μήπως βγαίνουν συμπεράσματα για το Μίχο;

Είπες: "...Εν το μεταξυ τα επιχειριματα σου για παραιτηση χριστοφια γιατι υπηρχε ταση για απωλειες ή κινδυνος για το χ ή ψ στην συγγεγκριμενη περιπτωση ερχονται σε αντιθεση με αυτα που γραφει η Δρακουνα..."

Μα δεν το είπα για να συμφωνήσω ή να διαφωνήσω μαζί της.

Και σίγουρα δεν είπα πως επειδή μπορεί να υπήρχε η τάση για φυγή έπρεπε να παραιτηθεί ο Χρ.!!!

Είπα πως ενώπιον τέτοιου κινδύνου έκανε στροφή και μάλιστα χωρίς να πει ένα "οι επιλογές μας ήταν λάθος, παραιτούμαι"
. Παρακαλώ κοίτα τα λίγο καλύτερα πριν τον σχολιασμό.

Άν πράγματι ήταν λάθος οι επιλογές σε τόσο σημαντικά θέματα (εκλογή τΑΣΣΟΥ, ΟΧΙ για τσιμέντωμα του Ναι, κλπ.) δεν πιστεύεις ότι τίθεται θέμα παραίτησης; Περιμένω απάντηση σε αυτό, ασχέτως της θέσης σου σε εκείνο το ΑΝ.

Το θέμα είναι πως δεν νοείται σε τέτοια κρίσιμα σημεία (για το Κυπριακό πρωτίστως) να φταίς όλους τους άλλους -και ειδικά όσους άσκησαν κριτική και προειδοποίησαν για τους κινδύνους -βγαίνοντας πάντα "κούππα άπανη".

Δεν μίλησα για απλό χάσιμο εκλογών αλλά για κρίσιμα σημεία στην πορεία της χώρας και την τυπική αντίδραση του ΑΚΕΛ όταν μετά από τέτοια σημεία βρίσκεται ενώπον αντιδράασεων και απο ενδοκομματικούς και από το κόσμο γενικότερα.

Αντί να πουν "ίσως η κριτική να ήταν εν μέρει ορθή, ίσως να φταιν οι επιλογές μας..." λεν "η κριτική φταίει για τη μείωση ποσοστών ή για την αντίδραση του κόσμου.

Έλεος!!!

Anonymous said...

Αγρινε,

ψυχραιμια και νηφαλιοτιταν

Τους σταυρους του Κατς για το 2001 και το 2006 τους εβαλα γιατι ειπες οτι ο χριστοφίας φοβηθηκε
" Όταν φάνηκε πως ο κόσμος του ΑΚΕΛ δεν επροκειτο να ξαναψήφισει τΑΣΣΟ και υπήρχε ο κινδυνος διαρροής προς Κας ή ενδυνάμωσης Κατσουρίδη σε βάρος Χριστόφια"

Εμενα μου φαινετε οτι και ο κατσουριδης φαινεται να πληρωνε κόστος για τις επιλογες του μεταξυ 2001 και 2006.

Αυτο μου λεει εμενα η μειωσει στους σταυρους κατα 1/3 απο τις προηγουμενες εκλογες.

Επισης μου δημιουργήθικε η απορια πως ηταν δυνατον τυχων υποστηρηξη του τασσου να ενδυναμονε τον Κατς? αφου ο τασσος θα εβγαινε εστω και οριακά.

Λαβε υποψη οτι ο χριστοφιας ειναι 61 χρονών και στα 65 αφυπηρετη και δεν θα γίνουν αλλες εκλογικες αναμετρησεις.

2. Για την λογικη σου που βρικετε σε διασταση με αυτην της Δρακουνας απλα εκαμα μιαν επισημανση.

3. Ειναι δυνατο να σου απαντησω οτι αν πιστευω οτι ενας πολιτικος εκανε ανεπιτρεπτα σοβαρα και ασυγχωριτα λαθη δεν πρεπει να παραιτητε?

το θεμα ειναι να συμφωνα μαζι μου και η πλειοψηφια. Αν δεν συμφωνει η πλειοψήφεια εχω τρεις επιλογες:

α)τραβω το δρομον μου μονος μου
β) μενω και προσπαθω να πεισω οτι εχω δικαιο
γ)μενω και αποδεχομαι την πλειοψηφια.

4. λεν "η κριτική φταίει για τη μείωση ποσοστών ή για την αντίδραση του κόσμου"

τουτον ποιος το ειπεν?

Anonymous said...

Κας (και όχι Κατς) εννοούσα τον κασουλίδη.

Αγρινό Ηλίθιο

(Τα υπόλοιπα αργότερα)

Anonymous said...

Αγρινε,

Εν για την ενδυναμοση κατσουρίδη που μιλω (οπου Κατς βλεπε κατσουρίδης.)

" ή ενδυνάμωσης Κατσουρίδη σε βάρος Χριστόφια"

Σιγα σιγα θα την βρουμε την ακρη.

Anonymous said...

@axl

Σε περίπτωση που ο Δημήτρης σεκόνταρε τΑΣΣΟ και όντως κάποιοι από το κόμμα του αρνιόνταν να τον ψηφίσουν και στρέφονταν προς τον Κασουλίδη... τούτο θα φαινόταν στα exit-poll και στις μετέπειτα αναλύσεις.

Πιστέυω πως τέτοια ευκαιρία δεν θα την έχανε ο Κατσουρίδης με τίποτα. Υποψιάζομαι πως σε τέτοια περίπτωση θα έσπευδε να υπονομεύσει το Χριστόφια, χρησιμοποιόντας και την -πιθανή -μειωμένη απόδοση σε ότι αφορά την στήριξη τΑΣΣΟΥ και την δεδομένη -σε τέτοια περίπτωση -απομάκρυνση των "ΝΑΙνέκων" από το κόμμα... που θα άφηνε τους σκληροπυρηνικούς, τασσικούς, "ΟΧΙάδες" ελεύθερους για ένα πόλεμο φθοράς του Δημήτρη.

Σε περίπτωση δε που στήριζαν τΑΣΣΟ αλλά αυτός δεν έβγαινε, ο Κατσουρίδης θα ήταν ικανός να φταίξει τον Δημήτρη για τη μη εκλογή με επιχειρήματα τύπου "ήσουν ασαφής, έστελνες διφορούμενα μηνύματα, ανέχτηκες τους στασιαστές, όταν λες ΟΧΙ για να τσιμεντώσεις ΝΑΙ τότε αυτά είναι τα αποτελέσματα, κλπ.".

Εσύ δεν τον έχεις ικανό να ξεστόμιζε τέτοια "επιχειρήματα" αν πίστευε ότι η στιγμή είναι κατάλληλη;

Αγρινό Ηλίθιο

Anonymous said...

Α... το 4...

Μετά το "μίνιμουμ πρόγραμμα" το ΔΗΚΟ είχε εισαγάγει τον προπομπό των σημερινών credit cards με δωράκια των τραπεζών. Άμα έβγαζες κάρτα του κόμματος κέρδιζες από προαγωγή μέχρι διορισμό. Εξέλιξη του συστήματος που επικρατούσε σε προηγούμενα χρόνια και το οποίο προνοούσε "πίτταν σουβλάκια τζιαι πεντολιρίν για κάθε ψήφο".

Η πτώση του ΑΚΕΛ μετά την κατάρρευση του "Μίνιμουμ" δεν είχε -σύμφωνα με την τότε ηγεσία του ΑΚΕΛ -σχέση με αυτή την τακτική του ΔΗΚΟ αλλά ούτε και με τον γενικότερο βρώμικο πόλεμο των ημερών. Ούτε βέβαια με την ενδυνάμωση του απορριπτισμού (για τους τότε δείκτες Γκουεγιάρ) αλλά ... έφταιγε η σύμπλευση με το ΔΗΣΥ.

Όσοι τότε μίλησαν για χαμένη ευκαιρία και για αδυναμία του ΑΚΕΛ να αντιμετωπίσει το ΔΗΚΟ... αλλά και όσοι στηλίτευσαν την καθυστερημένη εώς ανύπαρκτη υιοθέτηση της διαφάνειας (γκλασνοστ)... θεωρήθηκαν υπεύθυνοι οι ίδιοι για την πτώση του ΑΚΕΛ και κατηγορήθηκαν ότι ήθελαν πραξικοπηματικά να καταλάβουν την ηγεσία του κόμματος.

Επαναλαμβάνοντας την ιστορία του, από το δημοψήφισμα και μετά... η ηγεσία του ΑΚΕΛ ονομάζει όσους διαφώνησαν με την επιλογή τΑΣΣΟΥ "αντιΑΚΕΛικούς", "υπονομευτές", "ανθρώπους με προσωπικές φιλοδοξίες" (τούτον είπαν και για τον Χρ. οι ΔΗΚΟικοί / ΕΔΕΚίτες μετά, η Ιστορία εκδικείται)... "πεμπτοφαλαγγίτες", "συνεργάτες της Δεξιάς" (αντί της Άκρας Δεξιάς), κλπ.

Και ΦΥΣΙΚΑ για όποια αποτυχία στο μέλλον θα φταιν αυτοί και όχι οι επιλογές Δημήτρη / Κατσουρίδη.

Αγρινό Ηλίθιο

ΥΓ. Συγνώμη αν δεν μπορώ τώρα να επεκταθώ, ας όψεται το μπαλάκι...

Aceras Anthropophorum said...

Αγρινέ συφωνούμε σε ένα. Αυτές οι εκλογές είναι ζήτημα εξουσίας όχι μόνον για το κράτος αλλά επίσεις (κύρίως??) και για τες πολιτικές παρατάξεις. Δεν μπορεί να μου φκάλει κάποιος που τον νούν ότι ο Αναστασιάδης πέμπει τον "μαλαχτόν" Κας ομπρός για να ποσπάζεται μιαν ώραν γλυορήττερα που λλόου του τζαι να είναι τζείνος δυνητικός πρόεδρος μετά την φθορά τζαι του του Ακελ τζαι του κέντρου ώς το 2013. Αυτόν το παιχνίδιν παίζεται για την παραμονήν ένός άλλου "μαλαχτού" πολιτικού που διαδέχτηκεν τον "καβλάντην" Λυσσαρίδην. Όσον δε για το Δήκο που οι ηγέτες μόλις εξιπουλιάσαν δεν ξέρω αν τους συμφέρει όλους να φκεί ξανά ο Τάσσος.

Στο Ακέλ το ζήτημαν της ηγεσίας θα τεθεί λίαν συντόμως. Ο Κατς εν καυλωμένος σφόδρα (μιαν τζαι εμιλούσαμεν πρόσφατα για τον "ερωτισμόν" στην πολιτικήν. Τον θεωρείς πολλά βλάκαν να πάει κόντρα στον Χριστόφιαν 4 χρόνια πρίν από την καταστατικήν αποχώρησην του για ποιόν; για έναν Τάσσον.

Αν θέλεις μπορούμεν να παίξουμεν στοίσιημαν όσα θέλεις ότι ο επόμενος που θα μπεί γραμματέας του Ακέλ θα είναι κάτω που 51 χρονών τζαι το όνομαν του τζαι να αρχίζει απο Ννού δεν θα είναι από Νί.

Να μήν εκπλαγείς να δεις αυτούς που μισάς σήμερα στο Ακέλ στον ίδιον ρόλον που εβρεθήκαν κάποτε κάποιοι άλλοι που αγαπάς, όταν ο Χριστόφιας θα φκάλει sexy άσσον που το μανίκιν, κάπως όπως έφκαλεν ο Ππάπης πριν πολλά πολλά χρόνια τον ίδιον.

Lexi_penitas said...

Ο Κατσουρίδης είναι υποχρεωμένος να το παίξει καλό παιδί αν θέλει να μείνει στη κούρσα της διαδοχής. Έπαιξε τα χαρτιά του στη παρτίδα των 5 τελευταίων χρόνων και δεν του βγήκαν. Τώρα είναι στη μούττη του σιηπέττου που πολλούς που δεινοπάθησαν εξ αιτίας του και τώρα έχουν το πάνω χέρι. Προς το παρόν ελούφαξε και θα το παίξει βασιλικότερος του βασιλέως. Αν σωστά υποθέτουμε ότι ο στόχος του είναι η ηγεσία του ΑΚΕΛ, τότε μακροπρόθεσμα του συμφέρει να συμπαραταχτεί ψυχή και σώματι με το Χριστόφια. Είμαι σίγουρος όμως ότι ο Χριστόφιας δεν υπάρχει περίπτωση να του παραδώσει τη σκυτάλη. Μη ξεχνάτε ότι αν βγει πρόεδρος η μάχη της διαδοχής πιθανόν να επισπευσθεί. Προσωπικά βλέπω Νεοκλή by far!

Anonymous said...

Ο Κατσουρίδης και ο Αναστασιάδης έχουν ένα κοινό: είναι και οι δύο πανέξυπνοι άνθρωποι, μακράν οι ικανότεροι στο κόμμα τους. Έχουν επίσης και οι δύο το ίδιο ελάττωμα: είναι εριστικοί και αντιπαθείς, κυρίως στους αντιπάλους τους αλλά και μέσα στο ίδιο τους το κόμμα. Κι επειδή είναι έξυπνοι άνθρωποι, ξέρουν ότι αυτό τους καθιστά μη εκλέξιμους. Για αυτό και μένουν πίσω και προσπαθούν να ελέγχουν που το παρασκήνιο.

Για αυτό μην ανησυχείτε, ούτε τον Κατσουρίδη θα δούμε ΓΓ, ούτε τον Αναστασιάδη υποψήδιο πρόεδρο.

Anonymous said...

Θάταν καλά αν ήταν ο Νεοκλής, αλλά τον Άντρο που τον βάζεις Λεξιπένητα;

Lexi_penitas said...

Είπα Νεοκλή ίσως εκφράζοντας περισσότερο τη δική μου επιθυμία. Ο Νεοκλής για χρόνια δούλευε έντιμα και μεθοδικά στο παρασκήνιο και πολύς κόσμος όταν έγινε υπουργός παραξενεύτηκε. Είναι ικανότατος και από ότι φαίνεται είναι άνθρωπος των έργων, τον χαρακτηρίζει επίσης η αποφασιστικότητα. Είναι δίπλα από το Δημήτρη από τον καιρό της αποφοίτησης του και χαίρει ψηλής υπόληψης στο κομματικό σύνολο.

Ο Ανδρος προσωπικά μου δίνει την εικόνα άτεγκτου ανθρώπου με ξύλινη γλώσσα. Τον γνωρίζω μόνο από τις συχνές εμφανίσεις του στο γυαλί που 8 στις 10 φορές ξέρεις τι θα πει πριν μιλήσει. Δεν μπορώ να διακρίνω ηγετικά χαρίσματα πάνω του.

Ήταν και οι δυο υπέρ του ΝΑΙ, η διαφορά είναι ότι ο Νεοκλής συμπεριφέρθηκε πιο ανυπότακτα.

My two pence worth...

Άτε πάλε Νεοκλή, εγκαινίασα σου την προεκλογική σου... :)

drakouna apologies for hijacking your post

Anonymous said...

Επλακοσεν δουλεια Αγρινε θα σου απαντησω μολις βρω χρονο.

Acera sexy scent of a woman?????

Anonymous said...

Lexi,μπορεις να μου αναλυσεις το "πολλοι που δεινοπαθησαν εξ αιτιας του"; Εννοεις το αρχειο της Επαγρυπνησης του πατερα Ιωαννη Κατσουριδη; Και μονον αυτο τους αρκει να "βασιλεψουν" παιδια κι εγγονια

Anonymous said...

@Αγρινο.

1. Δεν με ενδιαφερει το 85 με ενδιαφερει το 2004. Απο πιον ακουστικε το επιχειρημα οτι φταιει η κριτική?

2. Τον κατς τον εχω ικανο για ολα.
Αφου σε συνεντευξη του εφτασεν στο σημιο να πει του Χριστοφια οτι αν δεν υπαρχουν διαφορες στο κυπριακον με τον τασσ τοτε δεν υπαρχει λογος να ειναι υποψηφιος μετα απο κατι περιεργες δηλωσεις του δημητρη οτι δεν υπηρχαν διαφορες. Στην οποιαν μαλιστα ειπεν οτι θα μιλησει οταν πρεπει να μιλησει (αλλος χρησμος τζαι τουτος- μασα φυλλα δαφνης ο σατανας πριν να ανοιξει το στομαν του)

Επίσης αμα διαβασεις το αρθρο του μετα το δημοψηφισμα "οταν η ηγεσια ειναι ετοιμη και ο λαος οχι" τζαμαι να δεις σαντανομαν. Ο ανθρωπος δεν παιζεται, ακροβατη εν παιχτης, ευτυχως εν μαζίν μας σε τουτον το ματς.


Σαντανοματα - Παραμετροι που πρεπει να ληφθουν υποψη.

1. Ο Δημητρης πως θα ξανασεκονταρε τασσο? ηθέλε τασσο?.

( προσωπικη αποψη)

Θα με πεις ρομαντικο η αφελη αλλα τα ματια του Δημητρη δεν λεν ψεματα. Ουτε η φατσα του Ανδρου.

2. μετα τις εκλογες ουσιαστικα του Δημητρη του μενουν τρια χρόνια μεχρι να φκει με συνταξη απο Γ. Γ.

3. Αποτελεσματα ευρωεκλογων, βουλευτικων και εσσωκοματικών εκλογων για το ΑΚΕΛ.


@Acera Ο μαλακτος Κας εν ο μονος που εχει περαση στους συναγεριμικους και τους καμνει να τον ψηφησουν. Βλεπε σταυρους και ποσοστα ευρωεκλογων. O Νικ Αν ειναι ενας funky master of ceremony. Ανοιξεν την στραταν του δημητρη μες την δεξιαν "ο τασσος θα φερει διχοτομισην" , "θα συγγκρουστουν οι δυο φιλοσοφιες", " εμεις θα ειμαστε στον Β γυρο θελουμε τους ορθα και λογικα σκεφτομενους πολιτες να μας ψηφισουν" Δηλαδη βρε συναγερμικοι αν ο Κας δεν περασει οσοι εισαστεν λογικοι και ορθα σκεφτομενοι ψηφιστε την ορθην φιλοσοφιαν.

Τι κανει νιαου νιαου στα κεραμιδια?

ο Δημητρης.

Ασε που με το βρισιδι που του εριξαν από το ΔΗΚΟ τωρα δεν εχουν μουτρα σε πεπριπτωσην που δεν περασει ο τασσ να βγουν να πουν τους δηκοηκους Κασουλιδην διοτι θα πεσει το γελιον της αρκουδας.

Anonymous said...

Μακάρι να βγάλουν τον Νεοκλή αλλά εγώ φοβούμαι ότι άχαρος και δογματικός Άντρος θα είναι ο επόμενος ΓΓ. Ο Νεοκλής είναι πολύ προοδευτικός για το ΑΚΕΛ. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα.

Anonymous said...

Και μια άλλη πιθαότητα ως ο "αστάθμητος παράγοντας" του παιχνιδιού:

Στο στρατόπεδο του τΑΣΣΟΥ να χρησιμοποιήσουν κάποιες "γνώσεις" τους για να κάμουν χαλάστρες στο ΑΚΕΛ. Φακέλους δεν είχε (έχει) μόνο η Επαγρύπνηση. Και οι πρώτοι (φίλοι) έσονται έσχατοι (εχθροι). Ποιός θα είναι ο αδύναμος κρίκος;

Από το δημοψήφισμα έλεγα ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του τΑΣΣΟΥ (εξασφάλιση της αυτοκρατορίας του και για άλλες 3 γενιές) ήθελε καθάρισμα και στα δεξιά και στα αριστερά. Στα δεξιά το κανόνισε με τους ΕΥΡΩΚΟ... απομένει η αριστερά.

Αγρινό Ηλίθιο

Aceras Anthropophorum said...

Αγρινέ η αριστερά μπορεί να του φκεί ο τάφος του Τάσσου (ο πολιτικός). Τώρα να δούμεν τι λαλεί ο Κυπριακός λαός. Προς το παρόν τραβά με την εξουσίαν ώς ήθησται.

Για την διαδοχή του Χρις μπορεί ναν τζαι γεναίκα που θα παιχτεί. Εξαρτάται τι έργον θα παράξει τζαι τί λαϊκόν έρισμαν θα αποκτήσει στο δημόσιον πόστον που κατέχει τωρά. Εν αλήθκεια ότι το Ακέλ δεν είναι η ΦΕΑΤΙ.

Κουτσομπόλες, ρέ κουτσομπόλες. Εν τζαι φεύκει σας τίποτε...

Anonymous said...

Τη δημαρχίνα θά την κάμει ο Κάτσος με τα κρεμμυδάκια, θα της βάλει τζιαι λλίο λεμονούι τζιαι θα την φάει για πρόγευμα.

Anonymous said...

@Αcera

1. Δυστυχως προς το παρον η αριστερα ειναι αυτη που εκαμεν το τασσον προεδρον ας ελπισουμεν οτι θα τον τελιωση. Κατα που λεει και η λαική θυμοσοφια εγω σε εκτισα φουρνε μου εγω θα σε χαλασω.

2 Το τιπ εδωκεν μας το ο ιδιος ο Δημητρης με μιαν δηλωσην του στο ασχετο οτι μπορει και γυναικα να γινει Γ. Γ. λεγοντας μαλιστα οτι υπαρχει μια τετοια που μπορει να ηγηθει ΑΚΕΛ( δεν θυμαμε που εγινε η δηλωση αλλα σχολιαστικε στα παραπολιτικα της σημερινη και υπολογισαν οτι εινε για την κορη του που εμιλαν)

Ε, αμαν εισε ολιγον κουτσομπολης -ολιγον ειπα- και ξερεις τις συμπαθειες (μην πω αγαπες και παρεξηγηθει) του δημητρη και του γουστα του acera-οι σνομπ στην πολη- το πιασαμε το υπονοουμενο.

Με την ΦΕΑΤΙ το εκανες κουτσια καθαρισμενα.

Υ. Γ Ε αφου την αγαπας πες της να πιασει δουλειαν διοτι δεν ειδαμε να αλαζει κατι στην Λευκωσια προς το παρον.