28.9.07

Μα εν ξεκάθαρο!


Μικρό προβάδισμα στον Τάσσο δίνει η παγκύπρια δημοσκόπηση που έγινε για το ΡΙΚ. Συγκεκριμένα: "[...]έδωσε τα ακόλουθα ποσοστά για την πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο: Τάσσος Παπαδόπουλος 30%, Δημήτρης Χριστόφιας 29%, Ιωάννης Κασουλίδης 26%, Κώστας Θεμιστοκλέους 1%, Λευκό 4%, αναποφάσιστοι 3%, "δεν απαντώ" 7%. Το περιθώριο στατιστικού λάθους είναι συν-πλην τρία." Δεν λέω ότι σκόπιμα επιλέξαν τον τίτλο του άρθρου, λαλώ σας όμως ότι πιο κατάλληλος τίτλος θα ήταν: "Πολύ κοντά για προβλέψεις" ή "Κανένα ξεκάθαρο προβάδισμα." Και αυτό είναι το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να φκάλει κάποιος με +/-3% στατιστικό λάθος και 10% στο αναποφάσιστοι/δεν απαντώ.

Φυσικά οι εκλογές εν μακριά... ακόμα έξι υπέροχοι μήνες "συζητήσεων" στες τελεοράσης, αναλύσεων και α(υ)νανίσματος. Πάλε καλά που έβαλα κι άλλα λεφτά στην κάρτα για το DVDάδικο....

56 comments:

Lexi_penitas said...

Γενικά συμπεράσματα: (Λαμβάνοντας υπόψη τις προηγούμενες έρευνες).

1. Ο Τάσσος συρρικνώνεται περαιτέρω. Το θέμα είναι να μην σταθεροποιηθεί. Ακόμα δεν φάνηκε τάση σταθεροποίησης όμως ο ρυθμός πτώσης των ποσοστών μειώθηκε.

2. Ο Δημήτρης συνεχίζει από εκεί που έμεινε. Συνεχής αύξηση και μάλιστα με συσπείρωση των Ακελικών ΜΟΝΟ στο 83%. Αναμφίβολα η υποψηφιότητα με τη μεγαλύτερη δυναμική.

3. Ο Γιαννάκης έμεινε στάσιμος. Η έλλειψη δυναμισμού της υποψηφιότητας του φαίνεται και στη πορεία των ποσοστών του. Αν δεν κάνουν κάτι ΔΕΝ τους βλέπω να ανακάμπτουν.

Αξιοπρόσεκτα σημεία:

1. Μόνο το 34% θεωρεί τον Τάσσο ως τον καταλληλότερο να χειριστεί το Κυπριακό. Το 76% φυλλορόησε.

2. Στην ερώτηση "ποιος βρίσκεται πιο κοντά στο λαό" ο Δημήτρης ξεπέρασε το σύνολο των ποσοστών των άλλων δύο.

3. Ο Γιαννάκης πρέπει να προβληματιστεί με το 16% που τον θεωρεί να είναι κοντά στο λαό. Ούτε ένας στους δύο συναγερμικούς.

Αποψεις:

1. Το +/-3% στατιστικού λάθους και οι 140 μέρες μέχρι τις εκλογές μπορούν να τα ανατρέψουν όλα. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν πρέπει να προτάσσονται όπως έκανε ο αξιόλογος κατά τα άλλα Στυλιανίδης στο ΡΙΚ κατά τη συζήτηση της δημοσκόπησης, (πρώτη φορά τον είδα τόσο συγχυσμένο)που λίγο πολύ έβγαλε το Γιαννάκη πρώτο.

2. Το κοινότυπο "οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τη τάση της στιγμής" λέει ότι ο Γιαννάκης χρειάζεται ακόμα 7% για να κλειδώσει τη συμμετοχή του στο 2ο γύρο.

3. Ο Τάσσος ΔΕΝ μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του. Το 1%-2% που μπορεί να του δόσει ακόμα η ΕΔΕΚ και το Ευροκό μπορούν να του το πάρουν στο διπλάσιο ο Δημήτρης και ο Γιαννάκης. Αυτό βγαίνει από τις μέχρι τώρα συσπειρώσεις.

4. Ο Δημήτρης έχει τα φόντα να περάσει πρώτος στο 2ο γύρο. Μόνο τη συσπείρωση του κόμματος του να ανεβάσει στο 91%-92%, δηλαδή τους μισούς από αυτούς που δεν τον ψηφίζουν σήμερα (83% συσπείρωση ΑΚΕΛ). Θεωρώ ότι θα το καταφέρει.

5. Ο Γιαννάκης έχει πολλά να κάνει ακόμα. Πρώτον, να μαζέψει τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ. Δεύτερο, να μειώσει πολιτικά τον Τάσσο. Να κάνει συστηματικά ζημιά στην εικόνα του μετριοπαθούς και σώφρονα πολιτικού που ακόμα φαίνεται να έχει μέσα στους ψηφοφόρους ο Τάσσος. Να ξεσκεπάσει την αναξιοπιστία τον αναχρονισμό και την αλαζονεία του. Ας μη χάνει χρόνο και δυνάμεις με το Χριστόφια. ΔΕΝ μπορεί να τον επηρεάσει. Στο κάτω κάτω αν περάσει θα το κάνει στο 2ο γύρο.

6. Η δεξαμενή ψήφων του 10% δεν είναι δεδομένη για κανένα. Σε πολύ μικρό βαθμό θα την επηρεάσουν οι αποφάσεις των Οικολόγων, του ΑΔΗΚ και των ΕΔΗ. Η δυναμική της κάθε υποψηφιότητας και η εξέλιξη της παράστασης νίκης θα παίξουν πρωτεύοντα ρόλο.

Τελική άποψη: Στο 2ο γύρο περνούν Δημήτρης και Τάσσος. Η μόνη δυνατή ανατροπή είναι να προωθηθεί ο Γιαννάκης αντί του Τάσσου.

Anonymous said...

Αγαπητέ lexi_penitas,

Γιατί τόση έννοια για τον Γιαννάκη αλλιώς Ιωάννη;

1. "Ο Γιαννάκης έμεινε στάσιμος... Αν δεν κάνουν κάτι ΔΕΝ τους βλέπω να ανακάμπτουν."

2. "Ο Γιαννάκης πρέπει να προβληματιστεί με το 16% που τον θεωρεί να είναι κοντά στο λαό."

3. "... δεν πρέπει να προτάσσονται όπως έκανε ο αξιόλογος κατά τα άλλα Στυλιανίδης στο ΡΙΚ κατά τη συζήτηση της δημοσκόπησης, (πρώτη φορά τον είδα τόσο συγχυσμένο)που λίγο πολύ έβγαλε το Γιαννάκη πρώτο."

4. "... ο Γιαννάκης χρειάζεται ακόμα 7% για να κλειδώσει τη συμμετοχή του στο 2ο γύρο."

5. "Ο Γιαννάκης έχει πολλά να κάνει ακόμα... Ας μη χάνει χρόνο και δυνάμεις με το Χριστόφια."

6. "Η μόνη δυνατή ανατροπή είναι να προωθηθεί ο Γιαννάκης αντί του Τάσσου."

Τελικά εσύ lexi_penitas με ποιους είσαι; Ή μήπως μοιάσαμε της παροιμίας που λαλεί... "ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου";

Anonymous said...

Μικρα και ασημαντα

Συσπειρωση του ΔΗΣΥ 85%. Το 85% του 30,33% (ποσοστο ΔΗΣΥ 2006)=25,7805%. Κατι παει λαθος στο 26% του Γιαννακη εκτος αν το ΔΗΣΥ σήμερα έχει ποσοστα κατω του 30%

1% επιπροσθετη συσπειρωση του ΑΚΕΛ ή ΔΗΣΥ ισουτε περιπου με 3,5% συσπειρωση της ΕΔΕΚ.

1% επιπροσθετη συσπειρωση του ΑΚΕΛ ή ΔΗΣΥ ισουτε περιπου με 1,70% συσπειρωση του ΔΗΚΟ

1% επιπροσθετη συσπειρωση του ΑΚΕΛΔΗΣΥ και μειωσει κατα 1% των ΑΚΕΛΔΗΣΥΚΩΝ που ψηφιζουν τασσο θα χρειαστει 7% συσπειρωση της ΕΔΕΚ ή 3,4% συσπειρωση του ΔΗΚΟ για να καλυφθει

Το ΔΗΚΟ εχει την πιο ψηλή συσπειρωση.

Προβλεψη/ευσεβοποθισμος

1. 2ος Γυρος Δημητρης Κασουλιδης εστω και οριακα.

2. Σε περιπτωση που εστω και σε μια δημοσκοπηση ο τασσος εμφανιστει δευτερος θα υποστει κατραπατσιαν. Με προδοοοοοσαν οι φιλοι μου Αχχχχχχχχ ατιμη εξουσια

Aceras Anthropophorum said...

Έχω περίπου την ίδιαν προαίσθησην με τον axl. Το ότι το Δησύ πάντα τα εκατάφερνεν την δωδεκάτην στο παρελθόν πρέπει να λειφθεί υπ΄όψην. Και δεν είναι τυχαία που τα καταφέρνει την δωδεκάτην. Έχει ανθρώπους στα χωριά τζαι στις συνοικίες που κάθουνται πας τα φκιά των αμφιταλαντευομένων μέχρι τα μεσάνυχτα της προηγούμενης των εκλογών. Έχουν κόσμον που πάει να συνάξει τους γέρους που τα γεροκομεία η ώρα 6 το πρωίν την ημέρα των εκλογών. Έχουν φοιτητικές παρατάξεις που φέρνουν κόσμον που το εξωτερικό. Ποιός φοιτητής θα πα να ψηφίσει έναν γέρο 73 χρονών, τζαι μάλιστα του Δήκο (73 οξά 75; κάπου έχασα τον λοαρκασμόν). Μόνον οι φοιτητές τζαι οι ξενιτεμένοι έχουν 10 φορές παραπάνω εκλογικόν βάρος που το ΑΔΗΚ που καφχιέται ότι θα καθορίσει το αποτέλεσμαν των εκλογών. Νομίζω ότι την υστάτην θα τερματίσει πρώτος ο Χριστόφιας με δεύτερον τον Κασουλίδη. Αν ξεπεράσει ο Τάσσος τον Κασουλίδη θα είναι για τρίχες.

Lexi_penitas said...

Αγαπητέ 'Άνευ δεύτερης σκέψης', παρόλο που δεν νομίζω να έχουν σημασία οι δικές μου προθέσεις, ναι, προσωπικά δεν θέλω να περάσει ο Τάσσος στο δεύτερο γύρο και σίγουρα να μην επανεκλεγεί. Αν περάσεις από το μπλογκ μου, σε πιο εκτεταμένο ποστ που θα αναρτήσω σε λίγο θα δεις ακόμα περισσότερες νουθεσίες προς το επιτελείο Κασουλίδη. Μακάρι να τα διαβάζουν και να τα κάνουν πράξη.

Τώρα οι δικές μου ερωτήσεις: Συμφωνείς με την ανάλυση; Μήπως σε κάτι που γράφω διαφωνείς. Μήπως κάποια πτυχή δεν την κάλυψα; Μήπως έμεινε πίσω κάτι σημαντικό; Εδώ είναι η ουσία.

Φιλικά πάντα, αναμένω...

Anonymous said...

Acera

Δες και αυτη,

Α ΓΥΡΟΣ

http://www.philenews.com/main/main.asp?gid=217&id=509765&issuenum=17219

Β ΓΥΡΟΣ

http://www.philenews.com/main/main.asp?gid=217&id=509764&issuenum=17219

Anonymous said...

Νομίζω ότι ο Χριστόφιας έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να περάσει το δεύτερο γύρο. Έχει συσπειρώσει το ΑΚΕΛ στο 85%, σιγά-σιγά θα το πάρει στο 95% και μαζί τις ψήφους που παίρνει από άλλα κόμματα περνά δεύτερο γύρο.

Η άλλη θέση (που δεν θα είναι κατά ανάγκη η δεύτερη, μπορεί να είναι και η πρώτη) θα παιχτεί μεταξύ των άλλων δύο. Ο Κασουλίδης δείχνει στάσιμος τώρα αλλά αυτό οφείλεται σε κάποιο βαθμό στο ότι δεν έχει πολλή προβολή. Ήταν μακριά από τη δημοσιότητα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πολλοί νέοι δεν τον ξέρουν. Πάντως είναι δύσκολη η θέση του γιατί πρέπει να καταφέρει να συσπειρώσει τους ΟΧΙδες του ΔΗΣΥ και να αποσπάσει σημαντικό μέρος των ΟΧΙδων του ΕΥΡΩΚΟ χωρίς να κακοφανίσει τους ΝΑΙνέκους που τον υποστηρίζουν. Είναι λεπτή η ισορροπία.

Kyprios said...

Μπορεί κανένας να βρει δημοσκοπήσεις του Σεπτέβρη του 2003, 1997 ή 1993 και τα αντίστοιχα exit polls των εκλογών; θα ήταν ενδιαφέρον να συγκρίνουμε τη συσπέιρωση των κομμάτων τέτοιαν εποχή με το ποσοστό που παίρνουν.

Ανήρ Πάφιος said...

Σωστός ο Κύπριος, αν και στις συγκεκριμένες εκλογές υπάρχει έντονος και ο απράγοντας "δημοψήφισμα", ο οποίος παραδόξως ακόμα δεν φαίνεται να επενεργεί ιδιαίτερα. Άντε ελαφρώς υπερ Τάσσου, οι δυο άλλοι είναι μάλλον εκεί όπου θα τους αναμενε κανείς.

Anonymous said...

Tο ΡΙΚ έβαλε τις κάρτες και το βίντεο που παρουσίασε τη δημοσκόπηση στη σελίδα του, http://www.cybc.com.cy/ekloges/dimoskopisi.html , για όσους ενδιαφέρονται να έχουν όλα τα στοιχεία.

Sceptic Anonymous said...

Η πλάκα ξέρετε τι θα γίνει αν περάσει ο Χριστόφιας δεύτερο γύρο; Θα βγει ο Τάσσος, επειδή θα κινητοποιηθεί η 'αντικομμουνιστική' ταξιαρχία.

Ότι έπαθε ο Βασιλείου το 1993 έτσι θα πάθει και ο Χριστόφιας. Κατα βάθος τα κόμπλεξ μας δεν τα ξεπερνούμε, έτσι νομίζω και ελπίζω να βγω ψεύτης. Φυσικά και ο Χριστόφιας να βγει εγώ προσωπικά δεν προσδοκώ σε κάτι καλύτερο, αλλά και σε αυτό το σημείο ελπίζω να διαψευστώ πανηγυρικά.

Με άλλα λόγια περιμένω τα χειρότερα για να μην μου κακοφάνει.

Anonymous said...

Epimevo oti o Tassos tha piasei gyro sto 40% stov prwto gyro. H stratigikn tous mexri twra exei petixei:

a) para to ti leve oloi ta pososta tou dev peftouv. Eblepa tes grafikes parastaseis sto http://www.cypruselections.org eivai olofavero oti avtos pou exei tnv ptosn eivai o Kasoulidis. Iouvio/Iooulio o Tassos eixe fysika psilotera pososta alla tote dev eixe 3ekatharisei n ypopsifiotita Xristofia.

b) Prwto tous melima ntav va piasouv ta pososta apo to AKEL dioti 3erouv oti to AKEL exei dyvamn va syspirovei ta pososta tou ara av eixe chance kavevas va klepsei pososta apo to AKEL eprepe va to kavei voris (gia va empedothei sto mialo tous to oti tha psifisouv allov). Gia avto ebgale tov Lilika prosta grygora. Eivai favero oti megalo pososto (10% or so) tha psifisei tasso sto telos. Exei twra 3 mnves pou e3avklelthike n ypopsifiotita Xristofia, to empedosav avto to 10% oti tha psifisouv allov.. diskola allasouv.

c) Exei kai megales diaroes apo DISI (kapou 10%) xoris va doulepsei pavo tou arketa akoma. Twra pou e3asfalise ta pososta apo AKEL exei sira o DISI. Egw pistevw stes epomeves liges bdomades/meres tha doume mia strofn tou epiteliou tou Tassou prws DISI meria. Idika twra pou fevete oti o Giannakis epiase tnv kato bolta.. tha tou dosouv poupavo me to thema OXI/NAI. Dev tha 3afviastw va bgalouv stnv epifavia kai megala ovomata ypostiriktwv TAssou apo DISI (e.g. Kossi, Matsi, agovistes tns EOKA klp)... etsi tah statheropoinsouv kai av3nsouv kai tes diaroes apo DISI.

d) me tnv av3nsn twv diaroov apo DISI oi epomeves dnmoskopisis tha dixvouv poio 3ekathara oti miovovte oi pithavotites tou Giannakis va perasei stov Devtero gyro.. kai oti kai av perasei eivai xamevos apo xeri (idi n dnmoskopisi tou RIK dixvei oti xavei ave3artita tou poios eivai o avtipalos tou stov devtero gyro). Avto to aisthima tha doulepsei katalitika evavtio tou Giannaki... polloi psyfoforoi tou DISI (atoma tou kefaleou, atoma pou eivai kovta stnv e3ousia, atoma tns EOKA/De3ias, atoma tou OXI) tha douv oti dev exouv chance vikis ypostirizovtas tov Giannaki kai tha kavouv tnv kivisi va psyfisouv TAsso apo tov prwto gyro... egw pistevw oti tha ypar3ei eva snowball effect pou tha eivai katalitiko gia tnv ypopsifiotita Giannaki..

Kati allo pou prepei va paratirisete (to eipa kai palia) kamia dimoskopisi dev edive stov Basiliou (stnv devtern ypopsifiotita tou otav ntav idi proedros) 40% ! oute tou Kliridi (stnv devtern ypopsifiotita tou) 40% kai omos to epiasav... pavta yparxei prws to telos eva reuma yper tou ifistamevou proedro (kyriarxei stov kypro psyfoforo to dilima 'kala tnv exw me tnv yfistamevn kybervisi giati va to diakivdivevsw va tous alla3w ?'

Anonymous said...

40% στο πρώτο γύρο ο τΑΣΣΟΣ πιάνει ΜΟΝΟ αν πετύχει α)πλήρη συσπείρωση της ΕΔΕΚ (σε σχέση με προγούμενες βουλευτικές) ΚΑΙ β)την μεγάλη πλειψηφία των αναποφάσιστων / αδιευκρίνιστων.

Δεν βλέπω πως θα τα καταφέρει αυτά.

Αγρινό Ηλιθιο

Anonymous said...

anonimous 40%

Σωστη η αναλυση σου για τη στρατηγικη του τασσου.

Τωρα αν θα τα καταφερει να κρατησει τους ΑΚΕΛικους ειναι το στοιχημα - καποιος μπορει να πει αυτο που λες, καποιος μπορει να σου αντιταξη οτι εκαψαν νωρις τα χαρτια τους και τωρα εχει ολο το χρονο η μηχανη του ΑΚΕΛ να δουλεψει.

Πανω στο ΔΗΣΥ εχει ηδη ξεκινηση να δουλευει. Στο πλαισιο αυτο ειναι και τα περιεργα αποτελεσματα της δημοσκοπησης του ΡΙΚ οπου για πρωτη φορα υπαρχει τοση διαφορα μεταξυ χριστοφια κασουλιδη καθως και τοσο χαμηλο ποσοστο του κασουλιδη 26% (85%*30,33=25,78 πως γινεται ο κασουλιδης να εχει μονο 26%???? η απαντηση θα βρεθει στην αναλυση του δειγματος και στα ποσοστα που θα εδειχναν για τα κομματα με βαση το δειγμα της ερευνας αυτης). Οπως σωστα ειπες προσπαθουν να περασουν το μηνυμα οτι ο κασουλιδης χανει οπως και να εχει.(Αμαν εισε κουτσομπολης σαν εμενα θα ηξερες οτι αυτο ξεκινησε να ακουγεται πριν εμφανιστη η δημοσκοπιση αυτη.)

Στην δημοσκοπιση αυτη υπαρχει και το ευτραπελο της ΕΔΕΚ Που σωστα εντοπισε το Αγρινο

"Πολλά μπορούν να ειπωθούν για τη
δημοσκόπηση του ΡΙΚ σε σχέση και με τον τρόπο διεξαγωγής της αλλά και με τα αποτελέσματα που τις προάλλες μας παρουσίασε το Ίδρυμα.

Από τα αποτελέσματα όμως εγώ ξεχώρισα ένα:

Ψηφοφόροι

ΕΔΕΚ 2006

Σήμερα:

Παπαδόπουλος 57

Χριστόφιας 17

Κασουλίδης 9

Αδιευκρίνιστη Ψήφος 17

Εάν είναι αληθινά αυτά τα αποτελέσματα, τούτο σημαίνει πως ένα 40 % περίπου των ψηφοφόρων της στις τελευταίες βουλευτικές «αλλάζει μάρκα» ή ακόμη το σκέφτεται.

Ceci n’est pas une pipe !!!

Λέω ΕΑΝ γιατί σε άλλη ερώτηση σχετική με την στήριξη των ψηφοφόρων στην απόφαση του κόμματος τους για τις προεδρικές –όπως σωστά εντόπισε ο Άντρος Κυπριανού του ΑΚΕΛ –το ποσοστό που συμφωνά με τη στήριξη τΑΣΣΟΥ είναι ψηλότερα (78%). Υπήρχε πρόβλημα στο τρόπο διεξαγωγής της δημοσκόπησης, κάποιοι αποφάσισαν να κάνουν πλάκα, κάποιοι έδειξαν την προτίμηση τους στο ένα ερώτημα αλλά την έκρυψαν στο άλλο... ή μήπως αυτή είναι
ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΔΕΚ;"

Τελος για τα ποσοστα που πηραν ο βασιλειου και κληριδης ενω καμια δημοσκόπηση δεν τους εδειχνε να περνουν τοσο εχεις δικαιο αλλα αυτο δεν ισχυει για τους προεδρους αλλα για αυτον που προηγητε.

Δεν ξερω τη θα γινει στο τελος αλλα κατι μου λεει οτι και οι αλλοι εμαθαν το παιχνιδι.

Anonymous said...

Ρε παίδες, μην παρασύρεστε από την δημοσκόπηση του ΡΙΚ. Εν μαειρεμένη. Έσιει κανένα που πιστέφκει ότι σε δεύετερο γύρο Χριστόφια-Κασουλίδη θα έχουμε 56-44; Η δημοσκόπηση του Φιλελεύθερου που είναι πιο πρόσφατη από αυτή του ΡΙΚ και έγινε από τη RAI που είναι πιο σοβαρή εταιρεία από τη CYMAR δίνει 34.6 στον Τάσσο, 33.3 στο Κασουλίδη και 31.4 στο Χριστόφια και σε δεύτερο γύρο μεταξύ Χριστόφια-Κασουλίδη δίνει 51,3-48,7. Πολύ διαφορετικοί και πολύ πιο πιστευτοί αριθμοί. Όλες οι δημοσκοπήσεις είναι μαειρεμένες σε κάποιο βαθμό και πρέπει να τις φιλτράρουμε ανάλογα.

Aceras Anthropophorum said...

Αυτή η αναξιοπιστία των ινστιτούτων έρευνας είναι ενδεικτική της ηγεμονίας τζαι της πειρατείας της πολιτικής πάνω σε ούλλες τες πτυχές της ζωής. Θεωριτικά η δουλειά κάθε ιδιωτικής επιχείρησης είναι να βκάλλει ριάλια τζαι θεωρητικά ο κύκλος δουλειας της εξαρτάται από την ποιότητα του προϊόντος. Στην προκειμέμην περίπτωση την αξιοπιστία του αποτελέσματος. Αυτή η ποιότητα προϊόντος μοιάζει με την ποιότητα της εκπαίδευσης (βλέπε ιδιαίτερα), την ποιότητα των δημοσίων έργων και των εργοληπτικών εταιριών που κερδίζουν τις δημόσιες προσφορές (βλέπει κομπιναδόροι), την ποιότητα της δημοσιογραφίας (βλέπε γιαννάκης, καρεκλάς κλπ) τζαι γενικά της τηλεοπτικής παραγωγής (άναψε την τηλερόραση), της περίθαλψης στα κρατικά νοσοκομεία (ο θεός να μεν σας το δείξει να αρωστήσετε). Το κακό είναι ότι αυτός ο καρκίνος ξέρει να προσαρμόζεται τζαι στα ευρωπαϊκά νομικά τζαι διοικητικά πλαίσια. Κρίμα όλα αυτά τα νέα παιδιά που σπουδάζουν, που έχουν τόσες δυνατότητες τζαι για να τες εξασκήσουν πρέπει να δηλώσουν πρώτα υποταγήν σε αυτόν το καταραμένον σύστημα. Τζαι άπαξ τζαι πεις μια φορά yes man ετέλειωσες. Εμνουσιήσαν σε.

Anonymous said...

Αγαπητέ lexi_penitas,

1. Το άρθρο σας με τις παραινέσεις και τις συμβουλές σας προς τους συναγερμικούς για το πώς να δουλέψουν καλύτερα για να χάσει ο Παπαδόπουλος δεν το ‘χω διαβάσει ακόμα. Δεν βιάζομαι, αλλά θα το κάνω κάποια στιγμή.

2. Δεν νομίζετε πως είναι και σχήμα οξύμωρο, εσείς, ένας αριστερός (έτσι συμπέρανα από τα γραφόμενα σας, αλλά δεν ξέρω, ίσως να περιλαμβάνεστε κι εσείς σε αυτούς τους αριστερούς που το 2003 ψηφίσαν τον Κληρίδη) και υποστηρικτής της υποψηφιότητας Χριστόφια να δίνετε συμβουλές στο επιτελείο (και στους οπαδούς) ενός από τους κυριότερους ανθυποψήφιους του Χριστόφια;

3. Δεν είναι πιο σωστό και πιο αριστερό να επιχειρηματολογήσετε και να πείσετε τους αμφιταλαντευόμενους και προβληματιζόμενους οπαδούς του ΔΗΣΥ να ψηφίσουν Χριστόφια; Μήπως αυτό σημαίνει την αποδοχή από μέρους σας ότι ο κόσμος είναι κοτσιανιασμένος σε συγκεκριμένα κόμματα δηλ. μαντρίζεται και δεν αλλάζει εύκολα ή φεύγει από το μαντρί; Γιατί όπως κάποιοι λαλούν αν φύγει από το μαντρί θα τον φάει ο λύκος, διαφορετικά αν μείνει θα το πουλήσει ή θα το φάει ο αφέντης του!!! (Πως θα αλλάξουμε τον κόσμο αν θεωρούμε πως τελικά οι άνθρωποι δεν αλλάζουν;)

Anonymous said...

@AXL

"...Οπως σωστα ειπες προσπαθουν να περασουν το μηνυμα οτι ο κασουλιδης χανει οπως και να εχει.(Αμαν εισε κουτσομπολης σαν εμενα θα ηξερες οτι αυτο ξεκινησε να ακουγεται πριν εμφανιστη η δημοσκοπιση αυτη.)..."

Στο μπούκικο της γειτονιάς μου έχει ένα παιδί που όποτε δει τον Κασουλίδη στην τηλεόραση αρχίζει το τροπάριο... "ο άχρηστος, μα άδε τον ίντα βλάκας, μόνο βλακίες λαλεί, θα τον σhίσει ο τΑΣΣΟΣ, εν 40% που τον πρώτο γύρον που θα πκιάει ο τΑΣΣΟΣ..."

Το συγκεκριμένο τροπάριο το επαναλαμβάνει τόσο συχνά πλέον και με τόσο πάθος που με ανάγκασε να αρχίσω να αναρωτιέμαι "ποιόν προσπαθεί να πείσει και τι είναι που τον φοβίζει";

Έχω την εντύπωση πως το "Γραφείο Ντιρεκτίβων" του τΑΣΣΟΥ (δηλ. το Γραφείο που αποφασίζει ποιές ατάκες θα ακούσουμε από αδελφούς Ηλιάδη, Χρ. Ιακώβου και άλλα Παπαγαλάκια) είναι αυτό που ξεκίνησε την Ιστορία με το 40%.

Άραγε φοβούνται τόσο τον Κασουλίδη; Πιότερο από τον Χριστόφια; Η απλά φοβούυνται τον πρώτο γύρο πιότερο από τον δεύτερο, ασχέτως αντιπάλου;

Αγρινό Ηλίθιο

Yiota said...

απο τη στιγμή που τη δημοσκόπηση την έφερε στα φώτα της δημοσιότητας το ρικ, δεν μπορώ να κρίνω αντικειμενικά. μην ξεχνάτε πως στο χώρο του μάρκετινγκ τα πράγματα λειτουργούν διαφορετικά και ίσως ...λέω ίσως η εταιρεία που ανέλαβε τη δημοσκόπηση με ένα μικρό ποσοστό ατόμων να έχει προσθέσει λίγο πιπέρι, απλά και μόνο για να κάνει πιο πικάντικη τη δημοσκόπηση. με συγχωρείτε αλλά αν διενεργούσε το υποτιθέμενο γραφείο μου (αν είχα )τη λεγόμενη δημοσκόπηση ίσως να δεχόμουνα και ένα μεγάλο ποσό χρημάτων για να δεχτώ να προσθέσω
το συγκεκριμένο μπαχαρικό..

Lexi_penitas said...

Αγαπητέ Άνευ,

1. Κατ' αρχή δήλωσα επανειλημμένα και ξεκάθαρα ότι πρωταρχικό μου μέλημα είναι να φύγει ο Τάσσος. Το ανάπτυξα τόσο εδώ σε κείμενα και σε σχόλια όσο και στο μπλογκ μου. Ο μόνος σίγουρος τρόπος γι' αυτό είναι να μείνει εκτός 2ου γύρου. Με βάση τις δικές μου προβλέψεις ο Χριστόφιας περνά. Λοιπόν μας μένει ο Κασουλίδης. Επιπρόσθετα, θεωρώ ότι πιο εύκολα θα είναι τα πράγματα για τον Χριστόφια αν αντιμετωπίσει τον Κασουλίδη αντί του Τάσσου στο 2ο γύρο.

2. Το 2003 ψήφισα Τάσσο και έκτοτε μέμφομαι τον εαυτό μου όπως χιλιάδες άλλοι που βλέπαμε τη κολοσυρμαθκιά της κουφής τζιαι πήαμε τζιαι βάλαμε το σιερι μας μεσ' το στόμα της.

3. Δεν θεωρώ κανένα κοτσιανιασμένο. Το κοτσιάνιασμα του κόσμου το προωθουν θέσεις σαν τη δική σου που λέει ότι αφού είμαι αριστερός πρέπει να υποστηρίζω αποκλειστικά εκείνο που με έχει "κοτσιανιασμένο".

4. Εδώ δεν ήρθαμε να αλλάξουμε το κόσμο. Αλλά σίγουρα πιο εύκολα αλλάζει αν εγώ βρίσκω δύναμη, σπάζοντας τα διλήμματα με τα οποία μεγάλωσα, να συμβουλεύω τον δεξιό τι θα κάνει παρά να περιχαρακώνομαι σε παρωχημένες αντιπαλότητες του παρελθόντος. Ποιος έχει πιο μεγάλη πιθανότητα να τον πείσει, ένας δογματικός μονοκόμματος αριστερός ή εγώ;

Lexi_penitas said...

Υπολόγιζα ότι το ΡΙΚ θα είναι ένα εξάρτημα στο επιτελείο του Τάσσου αλλά να φτάσει στο σημείο να μαγειρεύει ή να "πειράζει" δημοσκοπήσεις δεν το περίμενα. Μετά από την έντονη αμφισβήτηση της δημοσκόπησης και αφορμή την εξίσωση του ΑΧL πιο πάνω,εκανα μια μικρή αριθμητική άσκηση. Η 2η στήλη δείχνει το πόσο παίρνει, με βάση την έρευνα, από τα κόμματα. Η 3η δείχνει τα ποσοστά των κομμάτων στις προηγούμενες βουλευτικές. Για τα μικρά κόμματα έκανα υποθέσεις.

ΑΚΕΛ 1% 31.13 0.31
ΔΗΣΥ 85% 30.34 25.79
ΔΗΚΟ 4% 17.91 0.72
ΕΔΕΚ 9% 8.91 0.80
ΕΥΡΩΚΟ 25% 5.73 1.43
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 10% 1.95 0.20
ΕΔΗ 20% 1.56 0.31
ΚΕΠ 55% 1.22 0.67
ΕΥΡΩΔΗ 55% 0.44 0.24

Σύνολο 30.47

Πράγματι το 26% που του δείχνει η δημοσκόπησης δείχνει πολύ παράδοξο.

Anonymous said...

Εγω παντως δεν καταλαβω γιατι καποιοι αποφασιζουν ετσι ευκολα οτι εν στημενη η ερευνα. Πετε μου ενα καλο λόγο. Επειδη την εκαμε το ΡΙΚ η οτι εν μας αρεσκουν τα αποτελεσματα της εν αποδικνυει τιποτε

Εν θυμουμε να ειπε καποιος κατα την παρουσιαση οτι και τα 1000 ατομα που ελαβαν μερος στην δημοσκοπηση ειχαν ψηφισει και στις περασμενες εκλογες καποιο κόμμα. Καποιοι φανταζομαι ειτε ειναι νεοι ψηφοφόροι, αλλοι εριξαν λευκο κ.ο.κ και αρα μπορει να εξηγήσει την διαφορα του 4% που βρηκε ο lexi_penitas για τον Γιαννακη.

Anonymous said...

akribos, n dnmoskopisn perilambavei kai pososto vewv psyfoforwv kai atomov pou stes perasmeves ekloges dev psifisav... emfaves oti o Kasoulidis dev ta paei kala se toutes tes omades (idika stouv veous).

av thimaste o Stylianidis to dikaiologise oti oi veoi dev tov 3erouv dioti eivai stnv europn :)

Anonymous said...

Μα από ότι θυμούμαι ο Κασουλίδης έχει τα καλύτερα ποσοστά ανάμεσα στους νέους, άρα η εξήγηση δεν μπορεί να είναι αυτή που έδωσαν τα δύο τελευταία σχόλια.

Aceras Anthropophorum said...

Έν εκατάλαβα ρε Λεξιπένητα. Δηλαδή για να μεν είσαι μονοκόμματος δογματικός αριστερός πρέπει να είσαι έτοιμος να ψηφίσεις ή να συνεργαστείς με τους συναγερμικούς;

Anonymous said...

Ε, αυτό θα ήταν μία ένδειξη ρε ΑΑ!

Anonymous said...

ιλλαντρε
το ενα δεν αποκλειει το αλλο. Μπορει σε ολοκληρη την ερευνα (και στους 1000) να εχει τα πιο ψηλα ποσοστα αλλα σε αυτους που δεν εψηφισαν στις περασμενες εκλογες να υστερει σε ψηφους. Επισης δεν μιλαμε μονο για νεους ψηφοφορους αλλα και για ατομα που εριξαν λευκο η απείχαν απο τις εκλογες
Για να γινω ποιο κατανοητος
Η λογικη του lexi_penitas ισχυει μονο αν υποθεσουμε οτι και τα 1000 ατομα της ερευνας ειχαν ψηφισει καποιο κομμα στις περασμενες εκλογες.
Τωρα για παραδειγμα αν 150 που τουτους (15%) δεν εψηφισαν στις περασμενες εκλογες και ο Ιωαννης παιρνει μονο ενα 3% και οι αλλοι 2 που 6% εν φυσικο οτι τα ποσοστα του θα πέσουν ασχετως του οτι αλλα δειχνουν οι συσπειρωσεις των κομματων που αφορα μονο τους αλλους 850 της ερευνας.

Lexi_penitas said...

Αψερα,

θα προσπαθήσω να το πω όσο πιο κατανοητά γίνεται. Δεν χρειάζομαι κανένα να μου μάθει το βίο και τη πολιτεία της Δεξιάς. Έζησα και το 74 και τη δεκαετία που κυβερνούσε ο Κληρίδης. Τζιαι αν είναι ένα πράγμα που μου μένει μέσα στο μυαλό από τότε είναι το όργιο της ΕΟΚΑ Β μετά το πραξικόπημα. Τούτα έγιναν που ήμουν 17. τώρα είμαι 50. Είναι ανάγκη τζιαί τα παιθκιά μου τζιαι τα αγγόνια μου να μεγαλώσουν τζιαι να γεράσουν μέσα στο ίδιο κλίμα εθνικού διχασμού; Και αν μου πείς ότι αυτοί φταίνε και ότι δεν απολογήθηκαν ποτέ για το έγκλημα τους πάλι δεν αλλάζει τίποτε. Το θέμα είναι, αν θέλεις να θεωρείσαι πρωτοπόρος να βρεις εσύ τη λύση στη αλλεργία που έχει η μια παράταξη για την άλλη

Γι' αυτό: Θεωρώ αναχρονισμό να αποκλείεται εκ των προτέρων οποιαδήποτε συνεργασία με το ΔΗΣΥ ειδικά υπό το φως πιθανών εξελίξεων στο κυπριακό. Με ποιους θα το λύσει ο Χριστόφιας αν εκλεγεί. Με τον Συλλούρη, τον Αγγελίδη το Κουταλιανό και το Λιλλήκα. Μέχρι που θα πάει η βαλίτσα της έχθρας και της αντιπαλότητας δηλαδή; Διερωτώμαι πως θα συνεννοηθούμε με τον Ταλάτ και τον Σερντάρ. Ή θα βοηθήσουμε τη νέα γενιά να ξεχωρίζει το ταξικό από το εθνικό ή θα την κάνουμε να απαξιώσει εντελώς την πολιτική μιλώντας και διδάσκοντας την με δεδομένα του 60 και του 70. Δεν λέω ότι τους εμπιστεύομαι. Είναι καθαρά εκφραστές του μεγάλου κεφαλαίου και της μασονικής κάστας που κυβερνά. Ένας από τους κύριους, ίσως ο κυριότερος πολιτικός στόχος τους είναι η αποδυνάμωση της αριστεράς. Όμως ο Τάσσος και η παρέα του εφανήκαν ακόμα πιο μαστόροι πας τούτο.

Έχουν μαζί τους το 1/3 του λαού και αυτό το λαό πρέπει να βρούμε ΕΜΕΙΣ το τρόπο να τον προσεγγίσουμε. Δεν είπα θα τους ψηφίσω. Αν όμως βρεθώ στο δίλημμα Τάσσος ή Γιαννάκης τότε σίγουρα θα ψηφίσω το Γιαννάκη. Η δημοσκόπηση είπε ότι μαζί μου θα ψηφίσει και το 25% των ψηφοφόρων του Χριστόφια.

Ελπίζω να έγινα κατανοητός, αλλιώς συνεχίζουμε.

Lexi_penitas said...

Rincewind, έχεις δίκιο. Η άσκηση θεωρεί δεδομένο ότι και οι 1000 ψήφισαν το 96 με τα ίδια ποσοστά. Respect.

Aνεξάτητα όμως από αυτό τους έχω άξιους όχι για παραποίηση δημοσκοπήσεων μόνο, αλλά και για πολύ χειρότερα. Τη προβοκάτσια τη σπούδασε ο Τάσος από το 60. Με το σχέδιο Ακρίτας έκανε το master του.

Lexi_penitas said...

Εννοώ το 2006 :) Ατε, πάω για ύπνο, τζιαι το πρωϊ εθθα ξυπνώ.

Anonymous said...

H kalhterh apavtisn se avtous pou amfisbitisav tnv dimoskopisi tou RIK:

http://www.maxinewspaper.com/index.php?news=7911

akoma mia dnmoskopisi.. egive peripou tov idio kairo me avtnv tou RIK (kata akribia eva meros tns meta apo avtnv tou RIK) kai ta pososta eivai sxedov ta idia (otav givei avagogn me tov tropo pou tnv ekave to RIK i.e. va metrithouv movo ta evkira psifodeltia):

Tassos (RIK 35%, ANT1 35.6%), Xristofias (RIK 33%, ANT1 32.2%), Kasoulidis (RIK 31%, ANT1 31.3%)

to paramithi tns ptosns Tassou teliose (apo tov Ioulio ta pososta tou eivai stathera - av oxi kai me sxetikn statheri mikri avodo), to paramithi tns dyvamikns Kasoulidi teliose (emnve apo peziva fevete)..

amav dite kai ta pososta diarowv apo ta kommata eivai syvkrisima.. 12% tou AKEL psifizei Tasso, kapou 10% tou DISI psifizei Tasso... o Xristofias exei kerdi apo EDEK (giatre ate kame kamia dnlosn va tous soropseis :)

Anonymous said...

Μα έκαμε και η Μάχη ιστοσελίδα; Πόμπα, να έχουμε και μια ποιοτική εφημερίδα να διαβάζουμε.

Λεξιπένητα, βλέπω μια αντίφαση σε αυτό που λες. Από τη μια δηλώνεις έτοιμος να αφήσεις τις έχθρες του παρελθόντος και να συνεργαστείς αν χρειαστεί με τον ΔΗΣΥ (και πολύ καλά κάμνεις). Από τον άλλη όμως πάλι καταφέρνεις να μιλάς για το ένα τρίτο των Κυπραίων ως αν να είναι λεπροί. Μιλάς για τη Δεξιά σαν να είναι μια συμπαγής και διαχρονική οντότητα και την ταυτίζεις με τον σημερινό ΔΗΣΥ, αποδίδοντας έτσι έμμεσα ευθύνες στους σημερινούς ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ για το τι έγινε πριν 30 και 40 χρόνια.

Προσωπικά δεν με εκφράζει ούτε η ταπέλλα του δεξιού ούτε του αριστερού. Με αρέσουν οι αριστεροί για την ανθρωπιά και την πνευματικότητά τους αλλά δεν αντέχω την κακομοιριά και τον ουτοπισμό τους. Μου αρέσουν οι δεξιοί για το δυναμισμό τους αλλά με πνίγει ο υλισμός και ο εθνοθρησκευτισμός (αν υπάρχει έτσι λέξη). Στις τάξεις του ΔΗΣΥ σήμερα υπάρχει αρκετός συντηρητισμός αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και πολλοί μετριοπαθείς και προοδευτικοί άνθρωποι, η δε ηγεσία ανήκει καρά κόρον στη δεύτερη κατηγορία. Να υπενθυμίσω και πάλιν ότι τουλάχιστο το μισό από το 24% του ΝΑΙ προήλθε από το ΔΗΣΥ. Όμως το ΑΚΕΛ εξακολουθεί να καλλιεργεί το μίσος εναντίον όλων αυτών των ανθρώπων και να τους θεωρεί ως τον υπ' αριθμόν ένα εχθρό. Έχω την εντύπωση ότι ο ΔΗΣΥ δεν λειτουργεί έτσι. Το βλέπω αυτό και στο σόι μου όπου υπάρχουν παραδοσιακοί εθνικόφρονες και κομμουνιστές. Οι εθνικόφρονες/Συναγερμικοί δεν εμπιστεύονται τους κομμουνιστές/ΑΚΕΛικούς, αλλά δεν μου φαίνεται να τους μισούν. Αντίθετα οι ΑΚΕΛικοί απεχθάνονται με πάθος τους Συναγερμικούς. Άλλωστε φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις. Πολύ περισσότεροι Συναγερμικοί είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν Χριστόφια παρά ΑΚΕΛικοί Κασουλίδη.

Αν το ΑΚΕΛ και ο Χριστόφιας θέλουν πραγματικά να απαλλαγούμε από τον Τάσσο πρέπει να επικεντρώσουν τα πυρά τους εκεί και να θάψουν επιτέλους τον μπαμπούλα της "δεξιάς".

kkai-Lee said...

Νομίζω ότι τζείνον που χρειάζεται ο τόπος είναι:

Ένα πολιτικό έντιμο, τολμηρό, που θα φέρει τζιαι θα εφαρμόσει άλλες ιδέες από τες συνηθισμένες που δεν απέδωσαν, αποδεκτόν τζιαι που την άλλην πλευρά, που να έσιει πίσω του κόσμο να τον στηρίξει σε κάθε του απόφαση, που να μεν φοηθεί να πάρει αποφάσεις για την Κύπρο, που να θωρεί το μέλλον με αισιοδοξίαν, που να νοιαστεί τζιαι για τον απλό κόσμο τζιαι τα προβλήματα του, που να μπορεί τέλος πάντων να σηκώσει το βάρος μιας λύσης, τζιάμαν γινεί η λύση να την κάμει να δουλέψει.

Ξέρω ότι τζιαι εσείς το ίδιο θέλετε.

Εγιώ εθκιάλεξα

Aceras Anthropophorum said...

Ίλλανδρε υπάρχουν τζαι αριστεροί με μεγάλο δυναμισμό τζαι χωρίς μοιρολατρία. Έσιει που γίνουνται τζαι μαστόροι χωρίς όμως να γίνουνται αφέντες (αν εν πραγματικοί αθρωπιστές). Ο ουτοπισμός μαζί με την αθρωπιάν χρειάζουνται για να σχεδιάσεις τον στόχον έναν αέραν πιό τζεί που ότι μπόρεις να κάμεις εύκολα. Είναι αυτόν που σε τραβά μπροστά. Αν βάλλεις στόχον το εφικτόν, το μόνον που παράγεις είναι να ποδηλατεύκεις επι τόπου. Να αναπαράγεις αυτόν που εκληρονόμησες. Η κοινωνία δεν πάει ομπρός έτσι. Η Κοινωνία χρειάζεται (τζαι) αθρώπους που να έχουν τα πόθκια τους πας την γήν τζαι την σκέψη τους μες το όνειρο. Αλλοιώς φκάλλει έναν σκατόκοσμον με εγωιστές που μόνον την πούγκαν τους θωρούν, τσιφούτηες που δεν φακκούν πενιάν, άμπα να ψοφήσει ο άλλος δίπλα τους. Η ουτοπία του σήμερα εν η χαρά του αύριον.

Εγώ φίλε Ίλλανδρε δεν αγαπώ την δεξιά στην Κύπρο, όχι μόνο γιατί της κρατώ κατζίαν που το πράξικόπημαν τζαι που τα όσα εκάμαν τους αριστερούς να τραβήσουν που τον τζαιρόν της Εόκας, δεν την αγαπώ διότι δεν αγαπώ την ιδεολογίαν της όπως την εφαρμόζει στην Ευρώπην. Ο Συναγερμός και ο Κασουλίδης πας την ιστοσελίδαν τους παραπέμπουν στο Λαϊκόν Ευρωπαϊκόν Κόμμαν που γαμά τους φτωχούς στες παραπάνω χώρες της Ευρώπης. Ο Κασουλίδης αντιγράφει τα συνθήματα του Σαρκοζύ, του μεγαλύτερου συντηρητικού μεγαλομανή που εγέννησεν η Γαλλία μετά τον Βοναπάρτην. Αν μιλάς Γαλλικά πιάσε την συνθηματολογίαν του Σαρκό τζαι μετάφραστην για να εύρεις την φρασεολογίαν του Κασουλίδη. Ρίξή, η Κύπρος (γαλλία) που κερδίζει κλπ. Κάμνω χάζιν θα θκιαβάζω τα γλασέ feuillevolant τζαι τα πολυθεαματικά show του Κασουλίδη. Η Δεξιά στην Γαλλία όμως, άπαξε τζαι εκράτησεντην εξουσίαν, θέλει να ξιμπερτέφκει με τον αιώναν του φωτός (αν έτσι μεταφράζεται le ciecle des lumieres). Θέλει κοινωνίαν που να δουλέφκει πολλά τζαι να σκέφτεται λλίον. Τζαι η φάση είναι που δεν αντρέπουνται τζαι δηλώνουντα τζαι κορτώννουν τζιόλας. Άσε που θέλουν να πιάσουν το Carcher να ξισταυλίσουν τες φτωχογειτωνιές (που εκτίσαν) από το αληταριό. Έτσι λύουν τα προβλήματα που δημιουργεί η ανεργία της κοινωνίας που κυβερνούν.

Όι Ιλλανδρε μου. Με έτσι αθρώπους η αριστερά δεν έσιει να κάμει αλίσιη βερίσιη. Να συνεργαστεί μαζύ της για το κυπριακόν όπως εσυνεργάστην ο Χριστόφιας με τον Κληρίδη όταν εδιαπραγματεύετουν. Αν φκεί ο Κασουλίδης να του σταθεί δίπλα του τζαι να μεν τον πολεμίσει για μικροπολιτικά ωφέλη ναί(όι όπως παρ επιπτώντως ο Κληρίδης τζαι ο Κασουλίδης εκάμαν του Βασιλείου προς το τέλος της θητείας του τζαι επήραν το κυπριακόν 10 χρόνια πίσω). Το ίδιον να κάμει τζαι ο Συναγερμός αν ιφκεί ο Χριστόφιας. Αυτόν είναι εθνική συμφιλίωση, όχι αλλοξοκωλίες. Εγώ την εθνικήν συμφιλίωσην την εννωώ κάτι όπως την συνάντησην που εκάμαν ούλλοι οι πολιτικοί αρχηγοί με τον Σημίτην τζαι ανάλαβεν ο καθένας τες ευθύνες του. Έντιμα τζαι σταράτα. Μακάρι να γινεί αυτό τζαι είναι αρκετό για να λυθεί το Κυπριακόν (αν αφήσει η Τουρκία να λυθεί χωρίς να θέλουν να τους δώσουμεν τζαι κώλον). Τζαι το κυπριακόν χωρίς την συνεργασίαν τζαι μιας μεγάλης μερίδας του μυαλωμένου μη εθνικιστικού κέντρου δεν λύεται βιώσιμα (δήκο τζαι εδέκ ΝΑΙ έσιει τζιαι ποτζείνους που θέλουν λύσην).

Τζαι για να μεν παρεξηγούμαστιν, τον Σαρκοζύ, τους Μπερλουσκονικούς, τους Αθναρικούς τζαι τους χριστιανοδημοκράτες δεν τους μισώ. Απλά δεν μπορώ να τους αγαπήσω σαν πολιτικό ρεύμα. Πόσον τόσον να τους εμπιστευτώ. Άλλον είναι βέβαια να τους εμπιστευτώ τζαι άλλον τι θα κάμω αν βρεθώ μες τα θκυό στενά.

Anonymous said...

Δεν θα μπω στα ιδεολογικά γιατί δεν θα συνεννοηθούμε. Απλώς να επισημάνω ένα πραματάκι: η κοινωνικοοικονομική ιδεολογία του ΔΗΣΥ δεν διαφέρει καθόλου από αυτήν της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ. Οι δε τελευταίοι είναι (και πάντα ήταν) πιο σκληροί στο Κυπριακό. Άρα το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνεργάζεται με ΔΗΚΟ/ΕΔΕΚ αλλά σιχαίνεται τον ΔΗΣΥ (στάση που δυστυχώς φαίνεται να συμμερίζεσαι κι εσύ) δεν έχει καμιά σχέση με ιδεολογίες και κουραφέξαλα αλλά είναι αρτηριοσκληρωτισμός, φανατισμός και μικροκομματικό συμφέρον.

Anonymous said...

Μα γιατι όλοι οι τΑΣΣΟΙκοι γράφουν ανώνυμα;

Αγρινό Ηλίθιο

Aceras Anthropophorum said...

Το Δήκο τζαι η Εδέκ δεν έχουν σαν θρησκεία το να ιδιοτικοποιήσουν τους ιμικρατικούς για παράδειγμα, ούτε τζαι το θεωρούν σαν δείκτην του μοντέρνου τζαι του προοδευτικού. Δεν λέω ότι όλοι στο Δησύ είναι Σαρκοζύδες (ή θαυμαστές του) αλλά πέτε μας να δούμε τί είναι το reference; Το να λαλούμεν Ευρώπη, όπως λαλούμεν "Παναγία" εν πολλά εύκολη λύση. Ευρώπες έσιει πολλές. Ποιάν ευρώπην εν που αγαπά τζαι θέλει να αντιγράψει ο Κασουλίδης;

Πάντως το να μην σ΄αρέσει η νεοφιλελέυθερη ιδεολογία αν είναι αρτηριοσκληροτικός φανατισμός φαίνεται ότι έπιασεν με η αρτηριοσκλήρωση πρίν να γεράσω. Όποιος δεν συφωνεί μαζί σου Ίλλανδρε λαλεί κουραφέξαλλα. Αρέσκεις μου που έχεις μιάν πιλάντζαν τζαι ζυάζεις πόσον μοντέρνος τζαι πόσον προοδευτικός, αρτηριοσκληρομένος ή οπισθοδρομικός εν ο καθένας. Όποιος την τρέχουσαν τάξην πραγμάτων δεν ασπάζεται πρέπει να πάει στο μουσείο σύφωνα με την πιλάντζαν σου. Εγώ έχω αλλο 40 χρόνια μίνιμουν να ζήσω. Άλλαξε πιλάντζαν. Τζαι για να ξέρεις φανατικός δεν είμαι. Τους φανατικούς δεν τους πεϊντίζω όπως δεν πεϊντίζω τους λάτρες του νεοφιλελευθερισμού που κλείουν τα μάθκια τους τζαι δεν θωρούν τα βουνάρκα αθρώπινα τζαι περιβαλλοντικά απόβλητα που παράγει σαν after effects ο αλοάρκαστος φιλελευθερισμός. O neofileleftherismos που αθθίζει στην ευρώπην είναι ιδεολογία. Ζωντανή. Τζιαι μήν μου αρχίσεις πάλε τα περί σταλινικού κομμουνισμού διότι τζείνη είναι ιδεολογία ποσπασμένη. Μιλουμεν για πράματα που συμβαίνουν τωρά τζαι επιλογές που έχουμεν μπροστά μας.

Anonymous said...

Με πιλάντζα κρατώ με τίποτε, ούτε είπα τζείνο που με κατηγορείς. Είπα απλώς ότι το ΔΗΚΟ τζιαι η ΕΔΕΚ δεν διαφέρουν σε τίποτε από τον ΔΗΣΥ. Το ΔΗΚΟ συνδέεται με τους Φιλελεύθερους στην Ευρώπη, στους οποίους παρεμπιπτόντως ανήκει τζιαι ο αριστερός σου ο Βασιλείου με τους ΕΔΗ. Η ΕΔΕΚ έσιει καταγραμμένη θέση υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. Τζι εσύ απαντάς μου με αερολογίες περί νεοφιλελευθερισμού. Που σου νέφκω, που πάεις, λαλεί τζι ο Λεξιπένητας.

Ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι ιδεολογία. Πες μου ένα κόμμα ή κίνημα που ονομάζεται νεοφιλελεύθερο. Δεν υπάρχει. Είναι ένας όρος που επινόησε η συντηρητική αριστερά για να χρησιμοποιά ως ρετσινιά εναντίον οποιαδήποτε πολιτικής και πολιτικού θέλουν να χτυπήσουν. Εν μας αρέσκει κάποιος; Εν νεοφιλελεύθερος. Εκαθαρίσαμεν. Πού να εξηγούμε τώρα γιατί εν λάθος τζείνο που λέει. Ο ίδιος ο όρος εν τελείως λανθασμένος. Επιλέγηκε για να παραπέμπει στην περίοδο του φιλελευθερισμού του 19ου αιώνα με την οποία όμως ο σημερινός κόσμος δεν έχει καμία σχέση.

Αν φαίνουμε νευριασμένος είμαι, διότι δεν είναι η πρώτη φορά που με κατηγορείς άδικα τζιαι μου αποδίδεις πράματα που δεν είπα. Έμαθες το καλά το μάθημα σου τον τζαιρό που ήσουν εδονίτης. Εν μας αρέσκει κάποιος; Εν φασίστας, εν καπιταλίστας, εν φιλοαμερικάνος, εν πραξικοπηματίας, εν νεοφιλελεύθερος. Ατε παρέτα μας.

Σταρχεία μου said...

Ένα, δύο, ένα, δύο... όβερ, όβερ... Χάνω σας...
Η εξέλιξη της συζήτησης εν δυστυχώς η μεγαλύτερη απόδειξη, ότι θα σφαχτούν πάλαι ο Νικηφόρος-Δημήτρης με τον Αθανάσιο-Ιωάννη και απερίσπαστος θα περάσει ανάμεσόν τους νικητής ο Ττόμης Β'-Τάσσος τζαι δε θα ξέρουμεν πόθεν μας ήρτεν.
Για μένα σύνθημα και των δυο μεγάλων πρέπει να είναι "όχι άλλος Τάσσος" και στην ανάγκη να συνεργαστούν. Συζητούμε περιχαρείς για τον πρώτο γύρο. Μα αν περάσει ο Τάσσος, έστω και δεύτερος, είναι ο σίγουρος νικητής.
Αν ο Τάσσος φαίνεται να παραμένει πρώτος ή δεύτερος (ο Θεός να μεν το δείξει), τότε εγώ θα ρίξω ψήφο στον τρίτο όποιος και να είναι!

Lexi_penitas said...

Ρε Ιλλαντρε, μα εν εσιεις το θεό σου ώρες ώρες. Που κατάλαβες ότι μιλώ για το 1/3 των Κυπρίων σαν να πρόκειται για λεπρούς; Απλά επιχειρηματολογούσα στην ανάγκη να πείσει η αριστερά την εμπιστοσύνη του 1/3 του λαού που ακολουθεί τον ΔΗΣΥ. Και ήταν απάντηση τόσο στο σχόλιο του Ανευ όσο και του Ασέρα.

Πάντως εύκολα παίρνεις φωτιά τζιαι δεν βοηθά στη ανάπτυξη του διαλόγου. Επίσης εύκολα αρπάζεσαι από λέξεις και στήνεις υπόθεση όπως με την περίπτωση των "λεπρών"

Νομίζω ότι αντιλαμβάνεσαι πλήρως ότι ο όρος φιλελευθερισμός με τον τρόπο που τον χρησιμοποιεί ο Ασέρας είναι ξεκάθαρο ότι εννοεί τη μορφή του καπιταλισμού που αναπτύσσεται σήμερα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και προωθείται από τις δυνάμεις που ελέγχουν την Ε.Ε. Χωρίς πραγματική έγνοια για τους μη προνομιούχους και με μπόλικες παροχές στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Μια πολιτική που απέχει πολύ από το να είναι ανθρωποκεντρική.

Τώρα γιατί το έκανες τόσο θέμα κολλώντας πάνω στη λέξη νεοφιλελευθερισμός δεν ξέρω. Νομίζω ότι εύκολα απορρίπτεις ότι προέρχεται από αριστερά. Με λίγα λόγια κάνεις αυτό για το οποίο κατηγορείς τον Ασέρα. Αλλιώς δεν μπορώ να εξηγήσω την οργή σου.

Άτε, βάρτε ούλλοι τη μάππα χαμέ αν θα κάμουμε παιχνίδι.

Anonymous said...

Όοοοπππααααααααααα …….. Η συζήτηση άψε τζιαι πήρεν! Ανάψαν τα αίματα τζιαι πάμε για καφκάν! Ο illantros έχασε την ψυχραιμία του τζιαι … “εν να τραβηχτούν μασιέρκα, εν να τραβηκτούν οι ππάλες, τζιαι εν να σσιηστούν κκελλάες …”!

Ήρεμα παιθκιά! Είναι τζιαι η μέρα της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας σήμερα, τζιαι έπρεπε να επικρατεί πνεύμα εθνικής ομοψυχίας. (Φυσικά αλλιώς ερμηνεύει η τάξη των αστών την εθνική ομοψυχία και αλλιώς οι εργαζόμενοι. (Εθνική ομοψυχία = Ταύτιση των σκέψεων, αντιλήψεων και ενεργειών των εργαζομένου ενός τόπου με τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών ούτως ώστε οι τελευταίοι να καταφέρουν να επιβιώσουν οικονομικά και άλλως πως στην πάλη τους με τους ξένους κεφαλαιοκράτες στην έσχατη των περιπτώσεων που δεν τα ‘χουν κάνει πλακάκια μαζί τους!)


Δεν μου λες όμως illantros το να υπήρξε κάποιος Εδονίτης στα νιάτα του ρετσινιά είναι ή το προπατορικό αμάρτημα; Aceras θα κάνεις αυτοκριτική;

Παραδέχομαι πως είστε και οι δύο, Aceras και illantros μεγάλοι παίχτες (εδώ στη blogσφαιρα) και δεν μπορείτε να μείνετε που κάτω! Πως όμως θα διαπαιδαγωγηθούμε κι εμείς οι νεώτεροι (όχι ηλικιακά αλλά ως νέοι bloggers) σωστά; Κάπου στο ενδιάμεσο σας κινείται και ο lexi_penitas (βγαίνοντας από τα δεξιά του Aceras και από τα αριστερά του illantros).

Στον εξυχρονιστή σύντροφο lexi_penitas οφείλω μια απάντηση σε όσα ενδιαφέροντα ανάφερε (και σε κάπως οργίλο ύφος) σε 1-2 σημειώματα του απαντώντας και σε απόψεις δικές μου! Όμως επειδή δεν με παίρνει τώρα ο χρόνος (θα προσπαθήσω να το κάνω εντός των ημερών) απλά να πω ότι πρέπει επιτέλους σαν Αριστερά (εγώ δέχομαι τους πολιτικούς διαχωριστικούς όρους “Αριστερά” και “Δεξιά”), να συνδυάσουμε την προσπάθεια για επίλυση του κυπριακού προβλήματος με μια ουσιαστική αλλαγή και του κοινωνικού συστήματος εμπλέκοντας σε αυτό εκείνες τις κοινωνικές ομάδες (και από τις δύο κοινότητες) που δεν είναι εξαρτημένες από ιδιοτελή (οικονομικά) συμφέροντα είτε εντοες της Κύπρου είτε εκτός!

Φτάνουν οι κατραπατσιές που εφάαμεν υιοθετώντας τη θέση ότι πρώτα προχωράμε με την επίλυση του “εθνικού” προβλήματος και μετά βλέπουμε για οτιδήποτε άλλο (σοσιαλιστικό μετασχηματισμός της κοινωνίας). Δηλαδή κοντολογίς και με δυο λόγια να συνδυάσουμε το εθνικό με το κοινωνικό (για να μην πω “ταξικό” και μου προσαφθούν πάλι οι χαρακτηρισμοί “δογματικός” και “μονοκόμματος” και ίσως και “παπαρηγικός”!

Ελπίζω να μην έριξα λάδι στην φωτιά!

Anonymous said...

Και επειδή η συζήτηση πάει να χαλάσει και για να “κάτσουμε και την μάππαν χαμε” ξεφεύγοντας για λίγο από τις ατέρμονες συζητήσεις καθώς και τις αναγνώσεις των συζητουμένων περί των εκλογών (αυτών που πέρασαν στην Ελλάδα και αυτών που θα ‘ρθουν στην Κύπρο), θα τολμήσω να σας κάνω 2-3 εισηγήσεις για βιβλία (λογοτεχνικά) που διαβάζονται ευχάριστα και μπορεί να αποδειχτούν και χαλαρωτικά. (Μπορεί όμως να προκύψει και το αντίθετο. Να πυροδοτήσουν νέες συζητήσεις αλλά αυτό δεν είναι κακό. Εξ άλλου η τέχνη είναι μέσα από τις διάφορες αντιθέσεις (και αντιπαραθέσεις) που δημιουργούνται λόγω της διαφορετικότητας των θέσεων μας είναι να επιτυγχάνεται τελικά η σύνθεση!!!

1. “Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς τρομοκράτες”.
Συγγραφέας: Βαγγέλης Κάλιοσιης
Εκδόσεις: Καστανιώτης 2006
Θέμα: Το βιβλίο αφηγείται την μυθιστορία τριών ανθρώπων, διαφορετικών ηλικιών, που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, οι οποίοι όμως συναντούνται σε μια τράπεζα και συμμετέχουν στην ληστεία της. Ο ένας (ένας προβληματιζόμενος αριστερίζων νέος) συμμετέχει προγραμματισμένα και οργανωμένα για να πλήξει το άτιμο το σύστημα, ο άλλος (βετεράνος κομμουνιστής ολίγο τι αιρετικός και αντάρτης του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ) εκούσια βοηθάει τον πρώτο και ο τρίτος (ένας οικογενειάρχης μικροαστός οδηγός ημιφορτηγού υπάλληλος σε εταιρεία) που τον χρησιμοποιούν οι άλλοι δυο παρά τη θέληση του για να διαφύγουν. Στην εξέλιξη της υπόθεσης εμπλέκονται εκτός φυσικά από την Αστυνομία και τα Media επίσης και η Αντιτρομοκρατική (τους πήρανε για τρομοκράτες τελικά – βλέπεις δώσανε 500 ευρώ μπαξίσι σε ένα πακιστανό που τους καθάρισε τα τζάμια του ημιφορτηγού στα φανάρια) καθώς και ένας παπάς, παλιός ταγματασφαλίτης, μια μυστήρια κυρία και διάφοροι άλλοι …
Αν δεν έχετε κάτι καλύτερο να κάνετε διάβασε το … Έχεi
πλάκα!!!

2. “Ο Άλλος”
Συγγραφέας: Παύλος Μεθενίτης
Εκδόσεις: Καστανιώτης 2005
Θέμα: Το μυθιστόρημα εξιστορεί τις περιπέτειες ενός 45ρη οικογενειάρχη υπαλλήλου (λογιστή) μιας ιδιωτικής εταιρείας ο οποίος μη αντέχοντας άλλο την καταπίεση από το οικογενειακό του περιβάλλον (μητέρα, σύζυγος, γιος) και από τον εργοδότη του (να του φτιάχνει λογιστικώς τις ματσαράγκες της εταιρείας του έναντι πινακίου φακής), κάνει την προσωπική του
επανάσταση (το ποτήρι ξεχειλίζει όταν ανακαλύπτει ότι η συμβία του έχει εραστή), βουτάει ένα σημαντικό ποσό χρημάτων από τον εργοδότη του, οικειοποιείται μια χαμένη ταυτότητα ενός άλλου και γίνεται ένας “Άλλος” και κινάει για άλλες πολιτείες και σχέσεις. Όμως όπως λέει και ο ποιητής (αν δεν κάνω λάθος ο Καβάφης), “όπου και να πας το παρελθόν σου θα σε κυνηγάει”.
Ή ακόμα όλα εδώ πληρώνονται (συμπέρασμα μετά την ανάγνωση του βιβλίου).

3. Για όσους όμως προτιμούν κάτι με πιο έντονο πολιτικό χρώμα και χροιά (είναι και το κλίμα της εποχής) και από κάποιο πιο γνωστό και καταξιωμένο συγγραφέα είναι το παλιό (αλλά πάντοτε διαχρονικά επίκαιρο “Χαμένη Άνοιξη” του Στρατή Τσίρκα (Εκδόσεις Κέδρος). Κι εγώ τώρα το διαβάζω. Το μυθιστόρημα αναπαρασταίνει με μαεστρία το πολιτικό κλίμα της εποχής και τα γεγονότα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν την Ιουλιανή αποστασία του 1965 (όπως έμεινε να λέγεται στην πολιτική ορολογία) που οδήγησε στην κατάρρευση της κυβέρνησης της Ένωσης Κέντρου υπό τον Γεώργιο Παπαντρέου τον πρεσβύτερο. Μέσα από την ιστορία του Αντρέα και της Φλώρας (των βασικών ηρώων του μυθιστορήματος) παρουσιάζονται οι επεμβάσεις των αμερικανών στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, οι ίντριγκες του παλατιού, οι εξαγορές βουλευτών της Ένωσης Κέντρου αλλά και η πάλη του κόσμου ενάντια σε όλα αυτά με τις απεργίες και τις διαδηλώσεις.

(Και μια προεκλογική παρένθεση: Πριν μερικές εβδομάδες διάβασα στον “Φιλελεύθερο” ένα άρθρο κάποιου δόκτορα πολυπραγματογνώμονα που έκανε σύγκριση της Ιουλιανής αποστασίας με την “αποστασία” Χριστόφια (τα εισαγωγικά δικά μου), όπως αποκαλούσε την αποχώρηση του ΑΚΕΛ από την τριμερή και τη διεκδίκηση της προεδρίας με την υποψηφιότητα του Γενικού του Γραμματέα. Με ότι ξέρει χαίρεται ο καθένας!!!)

4. Και τέλος σε όσους αρέσει η ιστορία και τα ιστορικά αναγνώσματα και τούτα δοσμένα με ένα ανατρεπτικό και πρωτότυπο τρόπο (θα τολμήσω να πω και μαρξιστικά) και με μπόλικο χιούμορ (και για όσους δεν το ‘χετε κάνει ακόμα καιρός να το διαπράξετε) πάντα επίκαιρα είναι και τα βιβλία (καμιά 10ρια) του Βασίλη του Ραφαηλίδη από τις Εκδόσεις “Εικοστός Πρώτος”.

Θα συνεχίσω και με άλλες εισηγήσεις και προτάσεις για βιβλία λίαν συντόμως.

Anonymous said...

@Σταρχεία μου

"...Αν ο Τάσσος φαίνεται να παραμένει πρώτος ή δεύτερος (ο Θεός να μεν το δείξει), τότε εγώ θα ρίξω ψήφο στον τρίτο όποιος και να είναι!"

Α, μπράβο!

Μόνο που...

Το ΑΚΕΛ ακόμα κρατά πισινή με θέσεις τύπου "δεν ψηφίζουμε δεξιό", "θα συναντηθούμε στο 2ο γύρο (κοτόπουλο ή βοδινό..;)".

Ο δε Κασουλίδης δεν έχει κάνει τίποτε για να αποστασιοποιηθεί από την "υπερεθνική" μερίδα του ΔΗΣΥ που ενδόμυχα (και ίσως ενδο-καλπηκά) στηρίζει τΑΣΣΟ. Αντιθέτως, φροντίζει να τους καλοπιάνει (κάτι συναντήσεις με τον Ττόμυ ΙΙ, κλπ.).

Συμφωνώ πως ο πρώτος γύρος είναι ο πιο σημαντικός, αλλά έτσι όπως χειρίζουνται τα πράγματα οι λεβέντες Δημήτρης και Ιωάννης... στο τέλος θα μου αφήσουν ως μόνη επιλογή τον.... Θεμιστοκλέους. Αν μη τι άλλο θα έχω να περηφανεύομαι ότι έριξα ψήφο ξεκάθαρα ΝΑΙνέκα.

Αγρινό Ηλίθιο

Anonymous said...

@Αγρινο

Δεν φοβουνται κανενα. Απλα προσπαθουν να τσιμπισουν ψήφους απο τη δεξια με το συνθημα ο κασουλιδης χανει.

@rincewind

Δεν ξερω τι εγινε και εφυγαν τα σχολια σου. Σωστα οπως ειπες το ενα δεν αναιρη το αλλό. Αλλα κατι δεν μου κολλα στο 26%. Χρειαζεται πολλα τραβημενα ΑΝ για να βγει, οπώς δεν κολλα και το ευτραπελο της ΕΔΕΚ και η μεγαλη διαφορα που παρουσιαζει για πρωτη φορα ο χριστοφιας με τον κασουλιδη. (αλλη ερευνα του ιδιου καιρου στο φιλελευθερο τους δινει 2% διαφορα)

Για να μπορεσουμεν να βρουμε την ακρη θα πρεπει να εχουμε στοιχια οπως η δυναμη των κομματων με βαση την δημοσκοπηση αυτη, τα ποσοστα των νεών ψηφοφορων που συμετηχαν στην ερευνα και πως τοποθετούνται, τα ποσοστα αυτον που ψηφησαν αποχη στις περασμενες εκλογες και πως τοποθετουνται σημερα κλπ.

@ 40%

ΤΟ παραμυθην ετελιωσεν λες, και συγκρινεις δημοσκοπησεις διαφορετικων εταιριων.

Ελα να διαβασεις την δημοσκποπηση του Φιλ. η οποια ειναι μερος μιας σειρας απο δημοσκποπισεις και διχνει συνεχη πτωση.

http://www.phileleftheros.com.cy/main/main.asp?gid=217&id=509765&issuenum=17219

@ Για δυνατους λυτες

Ο φος φαιρνει κολασην.

Anonymous said...

Λεξιπένητα: απέδωσα τη χρήση του τρίτου προσώπου του πληθυντικού ως αναφορά σε όλους, ίσως να αναφερόσουν μόνο στην ηγεσία. Αν είναι έτσι τότε ο όρος λεπρός όντως ήταν υπερβολικός και απολογούμαι που σε παρεξήγησα. Όσο για τον νεοφιλελευθερισμό, για αυτόν δεν φταίω εγώ, δεν τον εισήγαγα εγώ στη συζήτηση. Αλλά αδικείς με όταν λες ότι απορρίπτω ότι προέρχεται από την αριστερά. Δες ξανά τι έγραψα πιο πάνω. Απλώς τυγχάνει να κατέχω καλά το θέμα. Και μου δίνει στα κέρατα η τακτική του να προσπαθούμε να κτίζουμε τείχη εκείπου δεν υπάρχουν.

anef_thymou: δεν είναι καθόλου επιλήψιμο για κανένα να πέρασε από το κατηχητικό (έτσι τα λέω) της ΕΔΟΝ, της Εκκλησίας της Κύπρου, της ΝΕΔΗΣΥ, ή οποιουδήποτε άλλου. Όταν είμαστε μικροί πάμε όπου μας στέλλουν και πιστεύουμε ότι μας λεν. Το θέμα είναι όταν μεγαλώσουμε και πήξει ο νους μας να είμαστε σε θέση να ξεπεράσουμε τα σύνδρομα που μας δημιούργησαν σε εκείνα τα ευαίσθητα χρόνια και να μπορέσουμε να δούμε τα πράγματα σωστά.

Επειδή έχει δίκαιο ο Λεξιπένητας ότι παίρνω μπουρλότο εύκολα, επιβάλλω στον εαυτό μου επταήμερο αποκλεισμό από το μπλογκ για αποτοξίνωση. Καλή βδομάδα σε όλους.

Κομσομόλος said...

Σύντροφε ANEF_... διάβασα και γώ το άρθρο για τον Παπαντρέου και τον "αποστασία" Χριστόφια. Υπήρξε απάντηση από άλλο σύντροφο στην Χαραυγή και ακολούθησε συζήτηση 2-3 βδομάδων.

Τώρα, μια και έκανα παρέμβαση, ας πω και γω κάτι για το θέμα:
Με χαλάει όταν αριστεροί διαφόρων αποχρώσεων συζητάμε για κάτι το οποίο έπρεπε να είναι δεδομένο. Το ΑΚΕΛ ήταν, είναι(και ελπίζω να είναι) το αντρόσιην του κεφαλαίου στην Κύπρο. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΟΕΒ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΒΕ. Στο δίλημμα Τάσσος-ΟΕΒ η απάντηση για κάποιον αριστερό δεν μπορεί να είναι ΟΕΒ. (Και φυσικά υιοθετώ πολιτικούς διαχωριστικούς όρους όπως αριστερά και δεξιά, δεν ζω στην Ντισνευλαντ). Δεν λέω,όύτε ο Τάσσος είναι καλύτερος. Στο συγκεκριμένο δίλημμα τι θα κάνω εγώ προσωπικά; ΟΤΙ ΠΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ. Και όποιος με πει κομματόσκυλλο θα απαντήσω:ΓΑΒ.

Το ΑΚΕΛ είναι το πιο τίμιο κόμμα στην Κύπρο και αξίζει να έχουμε εμπιστοσύνη στις αποφάσεις του(ναι, έκανε λάθη στο παρελθόν, αλλά και μεις ως άτομα κάναμε, δεν θα μας ξαναεμπιστευθούμε;).

Ένιγουέι, λέω να ανοίξω και γω μια τέτοια συζήτηση στο μπλογκ μου, αλλά θα ήθελα και τη συμμετοχή και τασσικών/συναγερμικών, διότι καλό είναι να τα λέμε μεταξύ μας αλλά όταν παραγίνεται, παράγεται ματαιοδοξία και εσσωστρέφια.

Ευχαριστώ
προλετάριος
proletariakon.blogspot.com

Anonymous said...

Πένητας... τώρα τι έχεις να πεις;

Ξέρεις για ποιό θέμα μιλώ, ε;

Αγρινό Ηλίθιο

Anonymous said...

Προσωπικη αποψη

Το 2008 θα μας δωσουν ακόμη μια ευκαιρια να επανενωσουμε τον τοπο μας με μιαν ομοσπονδιακη λυση.

Ειμαι απο αυτος που θεωρουν πως υπαρχει τεραστία διαφορα μεταξυ αριστερας και δεξιας.

Στην συγκεκριμενην περιπτωσην ομως ψηφιζω Κυπρο χωρις δευτερη σκεψη, μαλλον χωρις σκεψη, ουτε στην συζητηση για το ποσον αριστερος ειναι ο τασσος και οι πολιτικες των υποστιρικτων του δεν βρισκω λογο να μπω.

@Αγρινο

Αφου υπαρχουν και αυτοι ελα μεσα να αλαξουμε την συλογικη σοφια και αστα κλωσματα.

Χρονος: 140 μερες.

Μεθοδολογια: Mιλας, στα βλογ, στις λαικες οργανωσης στους καφενες, στις μπυραριες στο στρατον που πατε εφεδροι, στην δουλιαν σας κλπ. Εξηγατε που οδηγει ο τασσος και η παρεα του την Κυπρο. Αν σας πουν την αγγουρα που μας ειπεν ο προλεταριος οτι παρα να βγει η δεξια προτιμα να αποξενωσουμε 3000 χρονια ιστοριας, ρωταται τους να σας πουν απο ποτε η αριστερα κανει τετοια πραγματα. Οταν θα σας αρχισουν το τροπαρι για το πραξηκοπημα πεστε τους πιοι στελνουν συγχαριτηρια στον τασσο και πιοι ειναι οι πιο φανατικοι υποστιρικτες του και οσους εχουν ηθικους φραγμους οδηγιστε τους στο Λευκο/αποχη λεγοντας τους ας ριξουν λευκο και ας μας αφησουν να παμε την Κυπρο παρακατω.

Ο Προλεταριος το εκαμε ξεκαθαρο οτι πει το κομμαν. Ας κανουμε το κομμα να πει το δικο μας.

Ασκηση: Aνελαβε τον προλεταριον στο Βλογ του. :) :) :)

Tο ονειρο μου

Κασουλιδης Χριστοφιας β γυρος και να αρνηθουν και οι δυο να συνεργαστουν με αυτους τους τυπους. Να τους τελιωσουμε μια για παντα διοτι ειναι γνωστο πως ιδεολογια εχουν την μασα και οταν μεινουν εκτος εξουσιας θα οδηγηθουν σε διαλυση.

Τι? εν ορομαν που εθωρουν? Ε κατα που ειπε και καποιος αλλος αριστερος «ειμαστε ρεαλιστες διεκδικουμε το αδυνατο»

ΥΓ επειδι δεν ειμε τοσο υπερανο το ονειρο μου τελιωνει με τον Δημητρη προεδρον :) :) αλλα στη αστοσιαν φελα τζαι το χαλαζιν

Σταρχεία μου said...

Axl ζηλεύω την αισιοδοξία σου. Πού είδες λύση το 2008; Το πολύ να αναστρέψουμε το αρνητικό κλίμα. Το πουλλίν επέτασεν. Δεν έσσιει άλλον κοκό για μας. Η τουρκία αυτό που ήθελε το πέτυχε. Ίντα να μας διά σημασίαν τωρά τζαι να πάει; Με τα υπόλοιπα συμφωνώ.

Anonymous said...

@Σταρχεια σου

Δεν ειδα λυση το 2008 ειπα οτι θα μας δωσουν ακομα μια ευκαιρια για ομοσπονδιακη λυση.

Αυτο βγαινει, απο τις δηλωσεις των ξενων (Βλεπε Burns, Joan Ryan
http://www.youtube.com/results?search_query=Joan+Ryan
απο αλλους αξιωματουχους της EU, που την Ντοραν κλπ) επισεις δες τις εκθεσεις των think tank π.χ

http://www.crisisgroup.org

(βλεπε εκθεση για τουρκια 17.8.2007 και για κυπρο 3.2006 σημ. κατεβασε ολoκληρα τα report σε pdf) Οπου θα ανακαλυψεις οτι αυτη οι κακοι ανθρωποι που βυσσοδομουν εναντιων τις κυπρου sic συστηνουν στην τουρκια να αποσυρη τα στρατευματα και εποικους.

Δες επισης τις δηλωσεις των δικων μας πολιτικων, των τουρκοκυπριων και των τουρκων π.χ Ερτογαν στα UN.

Σου συνηστω να φιλτραρης αυτα που γραφονται στις κυπριακες εφημεριδες οι οποιες συνηθως ειναι ραπτομηχανες (ειδικα ο Φιλευλευθερος εχει κατρακυληση πολυ).

Την πληροφορηση σου καλυτερα να την περνεις κατευθιαν απο την πηγη βλεπε state dp. EU server, UN κλπ.

Τωρα αν θα την πιασουμε αυτη την ευκαιρια εν αλλου παπα ευαγγελιο.

Ειδη τα αντιπαλα στρατοπεδα ετοιμαζονται.

Οι μεν σφυριζουν αδιαφορα, δεν συμβενει τπτ, μην μεγαλοποιητε τα πραγματα, ο Παλμας με αρθρο του λεει οτι το μονο που μπορουμε να κανουμε ειναι να λεμε ΟΧΙ και να προστατευσουμε αυτα που εχουμε και οσον αντεξουμεν.

Αποψη δικη μου.

Ουσιαστικα αποκριβουν την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.


Οι αλλοι σειρνουν πιστολίες, εν θα μεινει τιποτε, οδηγουμαστε σε διχοτομηση, αναβαθμηζονται, ταρασετε και θα μας μεινη η τατσα κλπ.

Η διαφορα μεταξυ αριστερας και δεξιας εν οπως το παχνιδιν μπροστα σε τουτον τον "πολεμο". Οταν τελιωσουμε με τουτον μαλωνουμεν και για το ποιος εν ο καλυτερος.

Κομσομόλος said...

@axl

Σε καμία περίπτωση δεν είπα ότι παρα να βγει η δεξια προτιμώ να αποξενωσουμε 3000 χρονια ιστοριας...Αυτό που είπα και επιμένω είναι ότι για την αριστερά είναι αδιανόητο να συνεργαστεί με τον επίσημο εκπρόσωπο του κεφαλαίου. Και σε καμία περίπτωση δεν εισηγούμαι Τάσσο στον 2ο γύρο. Τον θεωρώ εξίσου επικίνδυνο.

Δεν έχω εισήγηση για το δίλημμα Τάσσος-Κασουλίδης. Δεν είμαι άβουλο ον, απλά επιλέγω να έχω εμπιστοσύνη στο κόμμα μου.

Το ουσιαστικό είναι ότι ο Δημήτρης θα περάσει 2ο γύρο, και μάλιστα πανηγυρικά. Μόνο και μόνο η συζήτηση περί 2ου γύρου χωρίς αυτόν, πλήττει την υποψηφιότητα του.

@"Ο Προλεταριος το εκαμε ξεκαθαρο οτι πει το κομμαν. Ας κανουμε το κομμα να πει το δικο μας." Κατ'αρχήν για ποιο κόμμα μιλάς; Διότι εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να υιοθετήσω την αντίληψη "να κάνουμε το κόμμα να πει το δικό μας ή το δικό τους" κτλ. Το κόμμα είναι το σύνολο των μελών και ανήκει όχι σε κανένα άλλο παρά μόνο στην ιδεολογία του σοσιαλισμού. Τώρα, αν κάποιοι (στο κόμμα) μπέρδεψαν τα μύδια με τα φρύδια και τον ναύτη με τον καντηλαναύτη, αυτό είναι άλλο θέμα.

Όσο για την άσκηση: "Aνελαβε τον προλεταριον στο Βλογ του", το topic υπάρχει εδώ και 2 μέρες. Κοπιάστε να τα πούμε.

Σταρχεία μου said...

@axl
Σε ευχαριστώ για τις συμβουλές σου. Το 2008 είναι κοντά και θα διαπιστώσουμε αν πράγματι το ενδιαφέρον είναι ουσιαστικό.

Εγώ πάντως μυρίζομαι πολύ άσχημο παιχνίδι. Είναι δυνατόν να ξύπνησαν όλοι σε προεκλογική περίοδο; Μήπως σπρώχνουν τις εντυπώσεις προς κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση; Μήπως η κάθε πλευρά (κυρίως ΗΠΑ και Τουρκία) βολεύονται, αν ξαναβγεί ο Τάσσος, και του δίνουν τώρα μια ώθηση; Μήπως;

Anonymous said...

@proletariο

1. Προσωπικη αποψη

Η πολιτικη του τασσου μας οδηγη στην οριστικη και τελεσιδικη αποξενωση απο 3000 χρονια ιστοριας.

Λες

" Στο δίλημμα Τάσσος-ΟΕΒ η απάντηση για κάποιον αριστερό δεν μπορεί να είναι ΟΕΒ. "

Ε λοιπον για μενα η απαντηση στο πιο πανω διλημμα με βαση το προηγουμενο που ειπα η απαντηση ειναι ΟΕΒ.

Αν αυτο με κανει μη αριστερο τοτε δεν με ενοχλει καθολου το να μην ειμε.

2. Ειπα να καμουμεν το κομμα να πει το δικο μας. Σωστα λες το κομμα δεν ανηκει σε κανενα αποκλειστικα, ανηκει σε ολους και στην ιδεολογια του σοσοιαλισμου. Στο συγγκεκριμενο θεμα αν οι ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ των μελων υοθετηση την αποψη μας σαν ορθη (συλογικη σοφια) τοτε το κομμα θα πει το δικο μας, Σωστα?

3. Την ασκηση την ειπα να χαριτολογοντας (βλεπε γελια). Στο κατω κατω της γραφης πoιος ειμε εγω να δινω οδηγιες? Ενταξει οτι ειμαι νακκον ψουμνισμενος εν αληθκεια αλλα οχι και ετσι. :))))

Anonymous said...

Προς illantros (ιλαντρος),

Δεν ξέρω αν είσαι ακόμα σε blogo-αποτοξίνωση (ή σε καραντίνα γενικώς) αλλά τα σχόλια σου σε δικές μου αναφορές χρήζουν απαντήσεων, έστω και κάπως καθυστερημένα. Αν μη τι άλλο γίνεται και διάλογος και έχει και ολίγο action – αν το πάρουμε από την φαιδρά του πλευρά.

Ούτε και μπορώ να γνωρίζω σε ποιες οργανώσεις (κομματικές ή μη) ή σε ποια εκκλησία ή θρησκευτική ομάδα έχεις θητεύσει στα παιδικά ή στα εφηβικά σου χρόνια και έχεις υποστεί κατήχηση (ίσως να ήσουν και στα λυκόπουλα) αλλά φαίνεται πως οι εμπειρίες σου ήταν τραυματικές. Τα σύνδρομα που σου έχουν δημιουργηθεί και οι πιθανές ενοχές για τη μελανή αυτή σελίδα της ζωής σου δεν τα ‘χεις ξεπεράσει ακόμα. Τούτο έχει σαν αποτέλεσμα διάφορα γεγονότα και καταστάσεις να τα κρίνεις με ισοπεδωτικό και απαξιωτικό τρόπο προσπαθώντας να τα “ποντινάξεις” (αποσείσεις) από πάνω σου για να μην σε βαραίνουν και να σε ενοχλεί η συνείδηση σου (τα βράδια).
Έχω μια υποψία σε συνδυασμό και με την φωτογραφία του Κάστρο που έχεις βάλει στο profile σου ότι μπορεί να υπήρξες εδονόπουλο ή κρυπτοεδονίτης – όπως λέμε κρυπτοχριστιανός ή κρυπτοκομμουνιστής. Εκτός πάλι και αν την φωτογραφία την έβαλες γιατί σου αρέσουν τα πούρα!

Επίσης όταν λες “... και πήξει ο νους μας …”, σίγουρα εννοείς ότι μέσα από τις γνώσεις που αποκτήσαμε και τις εμπειρίες που βιώσαμε έχουμε ωριμάσει πια. Πιθανό πλέον στα 40 ή στα 50 μας να μην μας χαρακτηρίζει ο ενθουσιασμός και η παρορμητικότητα των νεανικών μας χρόνων και να βλέπουμε και να αναλύουμε τα πράγματα πιο σφαιρικά και πιο συγκρατημένα, αλλά τούτο δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη πως είμαστε και σωστοί σε αυτά που λέμε και κάνουμε, έστω και αν διαβάζουμε και έγκριτες διεθνούς φήμης (αστικές) εφημερίδες όπως η “Economist” ή η “Mond” ή θεωρούμε αναχρονιστικό και παρωχημένο να διαβάζουμε “Χαραυγή”. (Και δεν θα είμαστε in σε τέτοια περίπτωση!)

Επί της ουσίας τώρα:
Κατά την γνώμη (και γνώση) τη δικιά μου όταν διαλογιζόμαστε και αναλύουμε διάφορα γεγονότα (και καταστάσεις), είτε πολιτικά, είτε ιστορικά ακόμα και οικογενειακά ή προσωπικά και παρουσιάζουμε τις απόψεις και θέσεις μας πρέπει να έχουμε κατά νου ότι τα γεγονότα αυτά δεν συντελούνται ξεκάρφωτα ή μεμονωμένα και ούτε και εξετάζονται απομονωμένα από το υπόλοιπο γίγνεσθαι. Αντίθετα έχουν μια αλληλοεπίδραση και αλληλεξάρτηση μεταξύ τους δημιουργώντας ένα μεγάλο σύνολο αλληλοεπιρεαζομένων (είτε άμεσα είτε έμμεσα) καταστάσεων. Το κάθε τι στη ζωή μας έχει επηρεαστεί ή επηρεάζεται από κάτι άλλο ή είναι εξέλιξη μιας άλλης παλαιότερης κατάστασης. Γι’ αυτό και πρέπει να ψάχνουμε για τα βαθύτερα αίτια μιας κατάστασης (π.χ. ενός πολέμου) που συνήθως δεν είναι άλλα από κοινωνικά και οικονομικά (πρώτα και πάνω απ’ όλα οικονομικά).

Γι’ αυτό δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε και πολιτικά ορθό να υπερτονίζουμε την “κατήχηση” που πιθανό να γίνεται γενικά από όλες τις κομματικές οργανώσεις νεολαίας και να μην βλέπουμε ότι από τα γεννοφάσκια μας δεχόμεθα όχι απλά κατήχηση αλλά πλύση εγκεφάλου για να αποδεχτούμε σαν μεγαλώνουμε το υφιστάμενο κοινωνικοοικονομικό σύστημα. Οι υπερασπιστές της καπιταλιστικής τάξης πραγμάτων, δηλ. το κεφάλαιο και η αστική τάξη με τους αυλικούς της, (και μην μου πεις ότι μιλώ με παρωχημένους όρους), έχουν σαν προμετωπίδα το τρίπτυχο “Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια”, αξίες που πιστεύουν ότι αποτελούν τα κύρια συστατικά για μια καθώς πρέπει αστική κοινωνία (άσχετο αν οι απανταχού εθνικόφρονες τα έχουν καταγαμήσει). Χρησιμοποιούν όλους τους μηχανισμούς και θεσμούς που τους παρέχονται ή έχουν στη διάθεση τους (ΜουΜουΕ, εκπαιδευτικό σύστημα, σχολεία, εκκλησία, νόμους και κανονισμούς) συμπεριλαμβανομένων και συγκεκριμένων κομματικών οργανώσεων για να κρατήσουν την εξουσία τους και να εξοστρακίσουν οποιουσδήποτε “τρομοκράτες” οι οποίοι νομίζουν πως επιβουλεύονται αυτή την εξουσία.

Και πέραν αυτού δεν είναι ούτε σωστό να τσουβαλιάζουμε στην ίδια σακκούλα (στο ίδιο σακί) μαζί με όλους τους άλλους και τις αριστερές νεολαιίστικες οργανώσεις.
Αυτές οι οργανώσεις κάνουν ένα τιτάνιο (και πολλές φορές άνισο) αγώνα για να αντιπαλέψουν με τον ατομικισμό, την απάθεια και την αδράνεια που καλλιεργείται σκόπιμα στους νέους του σήμερα καθώς και με τα ναρκωτικά που διοχετεύονται έντεχνα για να αποκοιμίζουν την νεολαία από τα καυτά καθημερινά προβλήματα. Τεραστία προσπάθεια γίνεται τις αριστερές οργανώσεις νεολαίας για να μεταδοθούν κάποια διαφορετικά, προοδευτικά μηνύματα όχι μόνο στους νέους αλλά γενικά σ’ όλους τους ανθρώπους, για να αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτονται και λειτουργούν, να ξεπεράσουν ταμπού, προκαταλήψεις και σύνδρομα (όπως τα αποκαλείς κι εσύ), που τους έχει φυτέψει στο μυαλό η αστική προπαγάνδα.
Και δεν είναι τυχαίο που μέσα στα ιδεολογήματα και στερεότυπα της αστικής προπαγάνδας είναι και θέσεις όπως αυτές που εσύ και κάποιοι άλλοι “προοδευτικοί” και “χωρίς παρωπίδες” bloggers μεταφέρουν: Π.χ. η ισοπέδωση όλων των πολιτικών ηγεσιών αλλά και των πολιτικών πρακτικών των κομμάτων (ας πούμε, ακούγεται να λέγεται τι ΑΚΕΛ, τι ΔΗΣΥ), ή η εξίσωση των αστών πολιτικών με τους ηγέτες της Αριστεράς (τι Χριστόφιας, τι Κασουλίδης) ή η προσπάθεια για απολιτικοποίηση της νεολαίας και γενικότερα της κοινωνίας με το αιτιολογικό ότι δεν μας απαραίτητοι οι πολιτικοί. Λένε, ας πούμε, πως κάποιοι θα κερδίσουν στις εκλογικές αναμετρήσεις (δεν έχει σημασία ποιοι), αυτοί οι κάποιοι, θα κυβερνήσουν (και αφού φαν καμπόσα) θα κάνουν κάποια έργα στο τέλος και έτσι και το κράτος θα έχει λειτουργήσει και όλοι θα είναι happy!!!

Πολιτική όμως, δεν είναι μόνο οι συζητήσεις (ας πούμε, μέσα από τα chats και τα blogs), αλλά και η πρακτική ενασχόληση με τα κοινά και η παραγωγή έργου. Και εδώ είναι που ο καθείς επιλέγει με ποιους θα πάει. Κι εγώ σαν εργαζόμενος (έστω και αν ανήκω στην λεγόμενη επιστημονική διανόηση – δηλ. φύσει αλλά και θέσει) δεν μπορεί παρά να ‘μαι με την Αριστερά. Γιατί η Αριστερά είναι ανθρωποκεντρική και στη θεωρία και προ πάντων στην πράξη παρά τις επί μέρους τυχόν αδυναμίες, λάθη και συμβιβασμούς.

Αυτααααααα …


Υ.Γ. 1: Δεν ξέρω, μπορεί να έχεις γίνει μπαρούτι και μαζί μου με αυτά που έχω γράψει! Εγώ, παρεμπιπτόντως, δεν θεωρώ ότι ο θυμός είναι εγκληματική και κολάσιμη πράξη, όμως πρέπει να εξασκούμε αυτοέλεγχο για να μην οδηγηθούμε σε δυσάρεστες και άβολες καταστάσεις. Ο άνθρωπος που θυμώνει είναι άνθρωπος ζωντανός και εκφραστικός, με ενεργητικότητα και μαχητικότητα και με αναπτυγμένο το συναίσθημα για το τι είναι άδικο και λανθασμένο. Αν όμως αυτά τα συναισθήματα δεν διοχετευτούν μέσα σε σωστά κανάλια έκφρασης και αντίδρασης, ο άνθρωπος ο θυμοθκιάρης μπορεί να γίνει και αυταρχικός και δεσποτικός.


Υ.Γ. 2: Δεν θα ήταν άσχημο, (αντίθετα θα διεύρυνε τους ορίζοντες των γνώσεων σου), αν διάβαζες και λίγο Μαρξ ή/και Έγκελς. Μπορεί και να μειδιάς ειρωνικά τώρα αλλά αυτό θα σου δώσει τη δυνατότητα να δεις τουλάχιστον τι εστί διαλεκτική και πως αναλύουν κάποιοι άλλοι τα τεκταινόμενα. Σαν πρώτη δόση σου εισηγούμαι τρία βιβλία και μην τρομάξεις με τους τίτλους τους:

1. Το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος – Μαρξ & Έγκελς.
2. H καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους - Φρίντριχ Έγκελς.
3. Η Αποικιοκρατία στην Ασία – Καρλ Μαρξ.

Καλό διάβασμα!!!

08/10/2007

Anonymous said...

Anef_pareksigisews:

Ευχαριστώ για τα σχόλια. Επειδή μάλλον κανείς δεν παρακολουθεί πλέον αυτή τη συζήτηση (κι εγώ κατά τύχη είδα το σχόλιο σου), εισηγούμαι να γενικεύσεις λίγο το κείμενο σου (απλώς για να μην απευθύνεται μόνο σε μένα) και να ξεκινήσουμε μια καινούρια συζήτηση με βάση αυτό. Στείλε σε παρακαλώ ένα μήνυμα στο Νούλλη με το email σου για να σου δώσει πρόσβαση.

Θα σου απαντήσω εν τάχει σε ότι αφορά εμένα:

1. Το μόνο σύνδρομο που μου έμεινε από τα παιδικά/εφηβικά μου χρόνια είναι η απέχθεια στον προσηλυτισμό. Θα πω περισσότερα όταν αναρτήσεις το άρθρο σου.

2. Λες ότι είσαι εργαζόμενος. Αυτό σημαίνει απλώς ότι δεν είσαι άνεργος, ή έχει και κάποιους άλλους συνειρμούς; Κι εγώ εργάζομαι, όχι σε φάμπρικα βέβαια, αλλά ούτε κι εσύ από ότι φαίνεται. Μπορώ να θεωρούμαι κι εγώ εργαζόμενος; Ή πρέπει να θέλω κιόλας να ανατρέψω το σύστημα; Ή πρέπει το εισόδημα μου να μην ξεπερνά κάποιο όριο; Ελπίζω να μην φαίνομαι καυστικός, πάντα είχα αυτή την απορία.

3. Μην ανησυχείς, ούτε οι τίτλοι των βιβλίων με τρομάζουν, ούτε το περιεχόμενο τους. Άμα έβρεις ευκαιρία διάβασε κι εσύ λίγο Άνταμ Σμιθ, John Stuart Mill και John Locke.

Καλή σου μέρα.

Noullis said...

Do any of you intend on publishing a novel? The pages would be there but I doubt if he sales would follow.

Blaaaaaaah blah, fucking blah!!!