Σαν χέλια γλοιώδικα έχουν πουληθεί,
τους έχω σιχαθεί.
10.10.07
Ακόμα ένα είδωλο καταρρέει
Ανδρέας Χρίστου. Το αγαπημένο παιδί των προοδευτικών αριστερών. Παιδί του λαού, χαμηλών τόνων, μετριοπαθής, ναινέκος. Και τίμιος. Προπάντων τίμιος. Τουλάχιστον έτσι νομίζαμε. Μέχρι που έγινε υπουργός. Κι άρχισαν να ακούγονται διάφορα. Ότι κι αυτός όπως τους άλλους είναι. Αλλά δεν είχαμε αποδείξεις με χαρτόσημα. Τώρα ξέρουμε. Τι ξενοδοχείο, τι εμπορικό κέντρο. Το ίδιο πράμα είναι. Να τον χαιρόμαστε κι αυτόν. Και το κόμμα του. Ψηφίστε ΑΚΕΛ. Μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα τα συμφέροντα του NKS Group.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
88 comments:
Τι εγινε και τα πήρες? Έχει μετοχές ο Α.Χ.? ή τα πήρε από τον Σιακόλα για τις πολεοδομικές?
Σορι, αλλά από πού και ως πού υπήρξε "είδωλο" ο Α.Χ.; Της διαπλοκής και αυτός, όπως όλοι οι άλλοι. Κανείς δεν βγάζει άχνα για το σκάνδαλο των πολεοδομικών ζωνών. Η ιστορία ξεκινά από ιδρύσεως της κυπριακής μπανονοκρατίας και θα συνεχίζεται εσαεί.
Αντι-είδωλος
to radio ASTRA dev to eixe palia o Shiakolas kai to agorase apo avtov to AKEL ?
Ταχά?
O Shakolas en itan na gorasei tin omonoia?
O Ze Elias en epsoumnize pou to Debenhams?
O Pavlos Pavlou en edoulefke sto RIK?
En egorasa tileorasi pou tin Scandia, alla ekrousen epeidi en eiha air-condition spiti, jai efya jai afika tou oula kleista mes ton lalaro?
I Volvo en kamnei ta kalytera station wagon?
Siga siga en na vrethei i alithkeia.
@demetris:
Volvo? Volvo, reee???
Audi Allroad.
Symperasma: o Tseriotis 8elei na'gorasei thn Lemeso!
Ο illantros (ιλαντρος), να πούμε, αν και χαιρέκακα, κακοπροαίρετα και προκατειλημμένα, έθεσε, να πούμε, ένα ζήτημα που απασχολεί κάθε ιδεολόγο Αριστερό (όπως λέει και ο Aceras “τον τελευταίος των Μοϊκανών”, μπορεί όμως να είναι και ο τελευταίος των μαϊντανών, εν ιξέρω!!!).
Το ζήτημα της διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος από ένα κόμμα της Αριστεράς (που είτε συμμετέχει σε μια αστική κυβέρνηση συνεργασίας ή συνασπισμού είτε κυβερνά από μόνη της – Θεός φυλάξει!), δεν είναι καθόλου εύκολη και απλή υπόθεση. Το κεφάλαιο (μικρό kai μεγάλο) εξασκεί πιέσεις για υποχωρήσεις παραχωρήσεις και συμβιβασμούς (και όποιος αντέξει!) Εξ άλλου η διαπλοκή, φαινόμενο σύμφυτο του καπιταλιστικού συστήματος και κυριαρχεί παντού!
Ο ένας (υπουργός) δεν άντεξε και τόσο (και τελικά σηκώθηκε και έφυγε), ενώ ο άλλος είχε και κότσια και τσαμπουκά (και πολεοδομικές ζώνες ανακάλεσε!).
Όμως, illantros, και οι δύο, να πούμε, είχαν στηρίξει, το ΝΑΙ (η λέξη ναινέκηδες μου τη δίνει, να πούμε). Τώρα, να πούμε, γιατί, έχουμε μπλέξει και το ΝΑΙ σε αυτή την ιστορία τη διαπλεκόμενη (σερσέ - αναζητήσατε - την Πολεοδομία!!!), μόνο εσύ ξέρεις, να πούμε!!! (Μάλλον τα μπούτια μας έχουμε μπλέξει, να πούμε!!!).
Ιλλαντρε συμπεριφέρτηκες σαν να περίμενες την ευκαιρία της ζωής σου να τη δόκεις τους αριστερούς πας τη κκελλέ. Το ποστ σου θα το παρομοίαζα με καπνογόνο. Παρασύρεις τη συζήτηση με δυο γραμμές, όπου λίγο πολύ κατηγορείς τον ΑΧ σαν φαγάνα, σε αντιαριστερή κατεύθυνση. Μπορείς και καλύτερα.
Και όταν μιλάς για είδωλα σκέψου μόνο για μια στιγμή τι είδωλα έχει φτιάξει ο Καπιταλισμός σήμερα. Εντελώς στη τύχη, Ψινάκης, Γαρμπή, Τατιάνα, Μπέκαμ, Λεονάρντο και ένα σωρό άλλοι δεν είναι είδωλα της σημερινής αριστεράς.
@noullis: Aaaa, esy jai i Marina Shakola eisasten.
Symperasma: "Democracy is in its essence a system of variety, and this applies equally well to what is on offer politically: democracy is not a constitution but a bazaar filled with all possible constitutions, where anyone can choose to perceive whichever variety they please.(...) Democracy is the regime of multiple accomodations."
Akoueis? "AccomModations".
Ανευ, η διαπλοκή δεν είναι χαρακτηριστικό του καπιταλιστικού συστήματατος αλλά της ύπαρξης του κράτους. Όσο υπάρχει κράτος, θα υπάρχει διαπλοκή. Ανεξαρτήτως συστήματος.
Λεξιπένητα, δεν χρειαζόταν να περιμένω καθόλου, είναι τόσες πολλές οι αμαρτίες του ΑΚΕΛ που μπορώ να γράφω καθημερινά και να μην τελειώνω. Δεν ξέρω γιατί το γενικεύεις και θεωρείς ότι τάχω με τους αριστερούς. Προσέχω πάντα να είμαι συγκεκριμένος στην κριτική μου για να μην κατηγορώ κανένα άδικα. Κακώς ερμήνευσες την κριτική μου ως σε γενική επίθεση κατά της αριστεράς (εκτός αν ταυτίζεις την αριστερά με το ΑΚΕΛ - ελπίζω όχι).
Ούτε μπορώ να καταλάβω πώς κατάφερες να μετατρέψεις το θέμα σε ιδεολογική αντιπαράθεση μεταξύ καπιταλισμού και κάποιου συστήματος-φάντασμα που ακόμα δεν έχει επινοηθεί.
Σε μια φιλελεύθερη (και καπιταλιστική) δημοκρατία ο καθένας διαλέγει τα είδωλα του. Άλλοι διαλέγουν τη Γαρμπή, άλλοι τον Καϊάφα, άλλοι τον Κάστρο και άλλοι τον Μαντέλα. Αλήθεια, πες μου, ποια είναι τα είδωλα της αριστεράς σήμερα;
Ίλλαντρε γράφεις: "Το αγαπημένο παιδί των προοδευτικών αριστερών." Φαίνεται δεν ήσουν πολύ προσεκτικός σε αυτή την περίπτωση.
Γνωρίζεις πολύ καλά ότι δεν ταυτίζω την αριστερά με το ΑΚΕΛ. Δεν παύει όμως να είναι το κόμμα που ανάθρεψε πολλές γενιές αριστερών με τα καλά και τα κακά του. Και σήμερα για μένα η επιλογή Χριστόφια είναι μονόδρομος για τους αριστερούς. Να χαίρεσαι που αν βγει θα έχει να δέχεται έλεγχο και κριτική και από τα αριστερά.
Όσο για είδωλα εμένα μου είναι αχρείαστα. Δεν παύουν όμως πολλοί μεγάλοι, Μαντέλα, Γκάντι, Τσε, και ένα σωρό άλλες κορυφαίες μορφές που έπαιξαν ρόλους απλησίαστους για κοινούς θνητούς όπως εσένα και μένα, να μου προκαλούν το θαυμασμό
Προφανώς είχα λάθος. Σε συζητήσεις με αριστερούς πάντα μου παρουσίαζαν τον ΑΧ ως πρότυπο. Φαίνεται κάτι ξέρατε και δεν μας το λέγατε. Για αυτό άλλωστε κανένας δεν έσπευσε να τον υπερασπιστεί.
Ο Τσε φάνηκε τυχερός γιατί τον έφαγαν νωρίς. Διαφορετικά θα κατέληγε κι αυτός ένας αποτυχημένος δικτατορίσκος όπως ο Κάστρο, ο Αράφατ και τόσοι άλλοι. Φαίνεται συμφωνούμε ότι ο Γκάντι και ο Μαντέλα ήταν δύο από τις σπουδαιότερες φυσιογνωμίες του 20ού αιώνα. Αυτοί οι δύο άνθρωποι θα έπρεπε να ήταν πρότυπα για την αριστερά. Πότε όμως άκουσες το ΑΚΕΛ να μιλά για τον Μαντέλα; Αντίθετα ανέκαθεν στήριζε παρανοϊκούς και διεφθαρμένους και κυρίως κομμουνιστόπληκτους και αντι-αμερικανούς δικτάτορες. Τελευταίο παράδειγμα ο Τσάβεζ, ο οποίος ετοιμάζεται να εγκαθιδρύσει τον εαυτό του ισόβιο δικτάτορα αλλά για τους περισσότερους αριστερούς είναι ήρωας γιατί τα βάζει με τον καπιταλισμό και τους αμερικάνους. Να ξαναμιλήσουμε σε 5-10 χρόνια όταν η δημοκρατία θα είναι ανάμνηση και η οικονομία θα έχει καταστραφεί. Ο Μαντέλα δεν αμφισβήτησε τους αμερικανούς και τον καπιταλισμό, άρα δεν μας κάνει για πρότυπο. Άσχετα αν ήταν η κύρια δύναμη πίσω από την κατάλυση του απάρτχαϊντ, ο άνθρωπος που μετά από τριάντα χρόνια φυλακή ανάλαβε τα ηνία της χώρας του και την οδήγησε προς τα εμπρός, χωρίς καμιά διάθεση εκδικητικότητας αλλά με σύνθημα την αλήθεια και τη συμφιλίωση. Και αφού έβαλε τα πράγματα στη σωστή πορεία αποσύρθηκε για να αναλάβουν άλλοι τα ηνία.
Κατηγορήθηκα για κακεντρέχεια (και διάφορα άλλα αϊπια) και ότι τάχω με τους αριστερούς. Καθόλου δεν τάχω με τους αριστερούς. Αντίθετα τους θεωρώ συμμάχους ενάντια στον εθνικισμό, το ρατσισμό, τη ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία, την καταστροφή του περιβάλλοντος. Αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα. Αν επικεντρωθούμε σε αυτά, έχουμε ελπίδες. Αν επιμένετε να ψάχνετε κομμουνιστικές ή άλλες χίμαιρες, δεν κάνουμε τίποτα.
Αυτόν το ποστ είναι φήμη ή πληροφορία; Αν είναι πληροφορία που μπορώ να μάθω παραπάνω; Με ενδιαφέρει.
To ANC kofkei pisw dialadi se themata diafthoras jai diaplokis, mias jai anaferes ton Mandela?
Etsi doulefkei i demokratia - ws diaspora symferwntwn jai kalopiasmatwn gia to 'meso' kalo kai tin 'koini isihia'.
Agia prwtypa en yparhoun.
Oso afora to apartheid jai genika tin afriki en polloi pou efyan nwris (i.e. Lumumba) pou isws na eihan perissotero varos pou ton Mandela. Isws, omws.
Acera,
Το θεμα με τις πολεοδομικες αδειες του Σιακολα ειναι αρκετα συνγχισμένο. Για να καταλαβεις το θεμα ξεκινησε το 1997 και ακολουθος εγινε αλλαγη χρησης απο ξενοδοχειο σε εμπορικο κεντρο. Για να γινουν οι αλλαγες μεσολαβισαν οι γνωματευσεις καμποσων "εμπειρογνομωνων" που εγκριναν τις μελετες για αλλαγες. Λαβε υποψη οτι η πολεοδομια ζητα γνωματευσεις απο υπηρεσια περιβαλλοντος (Υπουργειο Γεωργιας) και απο το Υπουργειο Συγκοιωνιών.
Οπως καταλαμβενεις το κολανι πιανει πολους.
Αφου ομως η τελικη εγγριση δινεται απο το Υπουργειο Εσωτερικων στην συγγεγκριμενη περιπτωση θα τα ειχα με τον ΑΧ αν ηταν ακομη υπουργος και δεν εδινε παραιτηση. Οπως τα ειχα και με την Ντινα Ακκελιδου και με τον Θρασου. Διοτι η αριστερα θα επρεπε να διαφερει.
Στοιχια οτι τα πηρε ο ΑΧ δεν φαινεται να υπαρχουν.
@demetris: σωστά αυτά που λες, αλλά δεν αναιρούν αυτά που λέω. Άλλο Μαντέλα, άλλο Μουγκάπε.
@aceras: το υπουργικό Κληρίδη ενέκρινε άδεια για ξενοδοχείο το 1997 υπό κάποιους όρους. Αυτή η απόφαση ήταν τυπικά νόμιμη αλλά οι τελικές άδειες που δόθηκαν δυο χρόνια αργότερα δεν ήταν σύμφωνες με την απόφαση του υπουργικού. Αυτή ήταν η πρώτη λαθκιά.
Το 2005 επί ΑΧ ο Σιακόλας ζήτησε αλλαγή της άδειας για να κτίσει εμπορικό κέντρο αντί ξενοδοχείου. Αυτό έπρεπε να πάει στο Συμβούλιο Παρεκκλίσεων (το οποίο ιδρύθηκε το 1999 αν θυμάμαι καλά μετά από πρόταση νόμου του ΑΧ και του Τάσου Παπαδόπουλου!) Ο ΑΧ ισχυρίζεται ότι η αλλαγή χρήσης ήταν επουσιώδης και για αυτό δεν έστειλαν την αίτηση του Σιακόλα στο Συμβούλιο αλλά την ενέκτριναν εσωτερικά. Η Επίτροπος Διοικήσεως, το ΕΤΕΚ, και η δική μου κοινή λογική λεν ότι οι δύο χρήσεις είναι πολύ διαφορετικές. Άλλες οι επιπτώσεις ενός ξενοδοχείου, άλλες αυτές ενός εμπορικού κέντρου.
Ο Πολίτης της περασμένης Δευτέρας έχει όλα αυτά στο πρωτοσέλιδο του.
Αν τα πήρε ή όχι δεν ξέρω. Απλώς καταγράφω γεγονότα. Από κει και πέρα ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του.
Παρεμβαίνω για να πω ότι δεν είναι απαραίτητο να τα πάρει κάποιος για να κάνει "λαδκιά".Τα πράγματα ως γνωστόν στην Κύπρο, λειτουργούν και με ένα απλό τηλεφώνημα του φίλου, του κουμπάρου, του γείτονα. Αλλά και μόνο στο άκουσμα του ονόματος "Σιακόλα" κάποιοι και ψηλά ιστάμενοι και χαμηλά, στέκονται σούζα. Ο άνθρωπος εκατάφερε, δεν ξέρω πώς, να τα έχει καλά με όλες τις κυβερνήσεις. Ακόμα και αν δεν τους λαδώνει άμεσα. "Ζητά μας κάτι ο Σιακόλας, εννα πούμε όχι;" Όχι βέβαια και καμπάνες κτυπάμε άμα λάχει...
ΥΓ. Είπε μια ωραία κουβέντα ο Σταύρος Ευαγόρου, πως όνειρο του είναι να δει υπουργούς να βαρούν καμπάνες στα εγκαίνια χασάπικου. Καλός, αλλά αν δεν έφευγε το ΑΚΕΛ που την κυβέρνηση, ποιος μας λέει ότι ανάμεσα στους 5 που βαρούσαν καμπάνες για τα εγκαίνια του The Mall,δεν θα ήταν και υπουργοί του ΑΚΕΛ;
Μ.Μ.
Εγώ δεν θα επαναλάβω για την κωλοσυρμαθκιάν της κουφής, και ναι, πολύ σωστά κατάλαβες illantre, δεν τον είχαν και πολλοί πρότυπο τον ΑΧ, γι'αυτό δεν τον υπερασπίζεται κανένας τωρά.
Δεν θα σχολιάσω τα περί δικτάτορα Φιντέλ, Τσάβεζ κτλ. Αυτά τα αφήνω να παίξουν κι άλλοι. Απλά να πω ότι ναι, γίγαντας ο Μαντέλα, παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης, αλλά το απαρχάιντ είναι εκεί. Αρώτα τζαι κανέναν που επίεν ως τζαμε να σου πει. Οι ασπρουλιάρηες ακόμα κάμνουν ότι θέλουν...Οι διακρίσεις είναι στα ύψη.
Πάει ο Κυπραίος, βλέπει μια ταπέλλα που γράφει "ΦΟΥΡΝΟΣ bakery", ώπα λαλεί, δικός μας τούτος. Συνοδευόταν από ένα Νοτιοαφρικανό, μαύρο, και όταν μπήκαν μέσα, άρχισε ο φούρναρης να τους βρίζει, και κυρίως τον λευκό(κυπραίο) που κουβάλησε τον σκυλλάραπα στο μαγαζί του. Επολοήθηκεν ο κυπραίος τζαι λαλεί του φούρναρη: Ρε κουμπάρε είμαι που την Κύπρο, ίντα φωνάζεις; Απαντά ο φούρναρης: Σόρυ ρε πατρίδα, έν εκατάλαβα ότι εν μιλάς εγγλέζικα, φκάλε το πουστόμαυρο πόξω τζαι έλα να σου τζεράσω μια πύρα παωμένη.
Ώσπου υπάρχει τουτο το σύστημα θα υπάρχουν και διακρίσεις, και ρατσισμός και ξενοφοβία...
@ προλετάριος
Τούτο το τελευταίο τί είναι προσωπική εμπειρία, άκουσες το που κάπου; Αποδεικνύει τίποτε; Σπουδαία τα λάχανα έσχιει ένα Κυπραίο ρατσιστή στην Ν.Α. Πάρακατω, τόσα χρόνια μισαλλοδοξίας εν να εξαφανιστούν δια μαγείας; Πάντως σίγουρα τα πράγματα είναι καλύτερα παρά όταν ο Μαντέλα ήταν θεωρητικά πάντα 'τρομοκράτης'.
Επίσης άλλος ο αράπης και άλλος ο Αφρικάνος. Αν ο φούρναρης ήταν αγράμματος δεν σημαίνει πως πρέπει να ανακυκλώνουμε τα λάθη του.
Απορώ που απορούν κάποιοι για τον Αντρέα Χρίστου. Δαμαι ήταν έτοιμος να παραδώσει την Κύπρο στους Τούρκους, εννά κολλήσει σε μια χαλάρωση (ξεχείλωση) στην Αθαλάσσα. Για τον απλό κόσμο αν είπε Ναι ή Όχι στο δημοψήφισμα δεν έχει σημασία. Ο κόσμος ο απλός δύσκολα μπορούσε να βγει που το λαβύρινθο του Ανάν. Οι "κορυφαίοι" πολιτικοί μας όμως που είπαν Ναι δεν έχουν κανένα ελαφρυντικό. Ο Χρίστου ήταν που τους πρωτεργάτες.
Κεντρί
Δετε ρε ηντα large ανθρωπος εν το κεντρι. Εμας συνχωρα μας διοτι ειμαστεν νακκον φτανοι.
@ Κεντρι
Ατε ουστ ρε μαννοκκικιρε κεντικελένη που δαμε, που ηρτες να μας πεις οτι δεν εξεραμεν τι εκαμναμεν.
Οποιος διαφωνει μαζι σου ειναι βλακας ή βλακας εισε εσυ που δεν μπορεις να αντιληφθεις οτι καποιος αλλος μπορει να εχει διαφορετικο τροπο σκεψης απο εσενα?
@AXL
φίλε μου απου'σιει μούγια μουγιάζεται. Εγώ πάντως δεν έβρισα κανένα ούτε αποκάλεσα κανένα βλάκα, Από την άλλη αν θυμούμαι καλά τον καιρό του δημοψηφίσματος κυκλοφόρησε και το σλογκαν "οι έξυπνοι ψηφίζουν Ναι".
Κεντρί
Βρέ κεντρί λαλείς ότι ο κάποιος ήταν έτοιμος να πουλήσει την πατρίδα του επειδή εψήφισε ναι στο δημοψήφισμα τζαι θεωρείς ότε δεν έβρισες κανένα;
Αλήθκεια πως μπορεί κάποιος με τόσην ευκολία να βαβτίζει τους συμπατριώτες του προδότες επειδή έχουν άποψην διαφορετικήν για το πως θα επανώσουν την πατρίδα τους. Άμαν σας ακούω έτσι έρκεται μου να ξεράσω. Τζαι λαλώ καλά έκαμες τζαι έφυες τζαι έριξες πέτραν πίσω σου που τούτον τον τόπον όπου οι μισοί είναι προδότες τζαι οι άλλοι μισοί προδότες τον προδοτών. Συνεχίστε έτσι τζαι θα κάμετε χαΐριν.
Αν το σύστημα καταφέρνει να γεννά Σιακόλες,
τζιαι αν οι Σιακόλες καταφέρνουν να κάμνουν ότι θέλουν τζιαι κανένας ( ή σχεδόν κανένας ) να μεν μπορεί να τους πει όι
Τζιαι αν επιτυχία για τον καθένα μας ένι να γινούμεν Σιακόλες ή έστω τα παιθκιά μας να γινούν Σιακόλες γιατί εν τζιαμάι ( νομίζουμεν ) η ευτυχία,
στα ευλοημένα τα ριάλια δηλαδή
τζιαι αν ξιστρατίσουμε λλίον πο τζείνην την στράτα,για πελλοί είμαστε για ταραμένοι
Ινναμπου θέλω να πώ?
Θέλω να πω ότι επιάαμεν λάθος στράτα
Σε τούντην στράτα ο τίμιος εν άχρηστος γιατί αδικά τα κοπελλούθκια του
Ο ιδεολόγος εν γραφικός τζιαι περιπαίζουν ( μεν ) τον
Με τον επαναστάτη κάμνουν ( κάμνουμεν) χάζι
Θαμπωννούμαστε άμα δούμε κανέναν εκατομμυριούχον σαν τον Σιακόλα
για κανέναν κλέφτην που εγώρασε τα χωραφούθκια τους φτωχούς για έναν ψουμί τζιαι ένα χαλλούμι τζιαι τωρά πουλά ( τους ) τα εκατοστάες σιηλιάες λίρες,
για κανέναν που έπιαεν τα ριάλια που εφύλαεν ο κόσμος λίρα - λίρα για να σάσει τα παιθκιά του τζιαι εδώκαν του κάτι κόλλες, μετοχές ιμίσιη μου, τζιαι αφήκαν τους ( μας ) με θκυο σιείλη καμένα
για κανέναν που αλλάσσει τες λιμουζίνες σαν τα πουκάμισα τζιαι έσειει σπίθκια με πισίνες
Με τούτα θαμπωννούμαστεν
Τούτα θέλει τζιαι ο τροχός για να τζιυλήσει
( Ο τροχός που ννα μας τσιλλίσει πουκάτω )
ΠΟΙΟΣ θα μπορούσε να πει του Σιακόλα μεν καμείς Μολλ τζιαι κάμε ξενοδοχείο
Ο Α.Χ. ? εγιώ ? εσού ?
Ας υποθέσουμεν ότι ο Α.Χ. ελάλεν του όι
Κάτι κοπέλια είσειεν να πουν, δικαιωμένοι για τα πιστεύω τους, « έτον κουμμουνιστήν τον οπισθοδρομικόν, βάλλει αντρόσιην στην ανάπτυξη . Εν τούτους που θέλετε να βκάλετε στην εξουσίαν έννα αναστήσουν τον Στάλιν να μας σφάξει ούλλους».
Για αυτό σας λαλώ
Φάτε να φάμε
@Aceras Anthropophorum
Δεν αποκάλεσα προδότη τον ΑΧ. Αμφισβητώ την πολιτική του κρίση όπως και τη δική σου. Η πατρίδα μας φίλε μου δεν είναι μοιρασμένη για να χρειάζεται επανένωση. Απαλλαγή από την κατοχή χρειάζεται. Οι Ε/Κ και οι Τ/Κ δεν έχουν πρόβλημα να συμβιώσουν. Η τουρκία είναι το πρόβλημα και οι βλέψεις της στην Κύπρο. Το Σχέδιο Ανάν παρέδιδε την Κύπρο στην Τουρκία. Αν ακολουθούσαμε τις απόψεις σου θα αναγκαζομασταν να σε ακολουθήσουμε και στη ξενητιά. Όσο για τα υπόλοιπα που γράφεις, μόνος σου κάμνεις παναϋριν.
Κεντρί
@Κεντρι
Απο οτι φαινεται ουτε τι γραφεις δεν κατανοεις.
Εγραψες οτι ειμαστεν ετοιμοι να παραδωσουμεν την κυπρον στους τουρκους αλλα εμεις εχουμεν δικαιολογιαν διοτι δεν ειμαστεν πολιτικοι!!!!! και μετα ηρθες και μας το παιζεις παναγια παρθενη στα οροι ξενη και μας λες οτι εσυ δεν εβρισες κανεναν και οποιος εχει μυγα μυγιαζεται???
Κατα τα αλλα καμνεις τζαι τον σιεηττανην που δεν εξεγελαστικες οπως τον τον κόσμο τον απλόν(sic) που δύσκολα μπορούσε να βγει που το λαβύρινθο του Ανάν και ψηφησε ναι.
Καλε τι διανοια εισε εσυ?
Πε μου κοφτην εβαλες? οξα την ωραν που στροφαρει ο νους σου να παθεις κανεναν χατταν τζαι να τα καμεις ουλλα ποζαυλιν?
Κκαΐλή είσαι μεγάλος. Έτσι ανθρώπους που περιγράφεις εγνώρισα στην Νικαράγουα το 1990. Ο Ορλάνδο Πινέδα ονειρεύκετουν έναν κόσμο που ούλλοι θα εξέραν να γράφουν τζιαι να θκιαβάζουν, να παέννουν στο γιατρόν άμαν εν άρωστοι τζαι να τους περιποιείται χωρίς λευτά. Έπιασεν την επαρχίαν του San Juan del Sur με 70% αναλφαβητισμόν τζαι την επαράδωσεν 4 χρόνια μετά την επανάστασην με 40%. Του ανατέθηκεν πιό δύσκολη αποστολή. Να βοηθήσει τες πουτάνες να ξεφύγουν που την εκμετάλλευσην χωρίς να χρησημοποιήσει ούτε βίαν ούτε εξαναγκασμόν. Οι Σαντινίστας δεν εθέλαν να αλλάξουν τον κόσμον με απαγορεύσεις όπως εγίνηκεν με τες πουτάνες της Κούβας το 59. Ο Ορλάνδο Πινέδα εσπίτωσεν 850 πουτάνες με ένα πανέξυπνον τρόπον. Άνοιξεν σχολήν για κομμώτριες. Όποια επήεννεν για τέχνην επαραλάμβανεν μιάν βαλιτσούαν μανικιούρ τζαι βαφτικά. Είσιεν όμως υποχρέωσην να κάμνει τζαι 10 ώρες μάθημαν την εφτομάδαν για να μάθει να θκιαβάζει τζαι να λοαρκάζει για να κάμνει κουμάντον την δουλειάν της. 2 χρόνια σχολείον τζαι μετά δεν είχαν ανάγκην πιον να εκδίδουνται διότι εκερδίζαν παραπάνω που την κομμωτική. Ότι έκαμνεν ο Ορλάνδο Πινέδα δεν το έκαμνεν για τα ριάλια. Το ίδιον τζαι ο φίλος μου ο Juan. Ονειρεύτην έναν σχολείον τζαι έναν ιατρείον στο barrio Aquadalinqua, μιά τενεκεδούπολην όπου οι αθρώποι εζούσαν που τα ποσκούπιδα. Έκαμεν το. Τζιαι όταν το ουτοπικόν όνειρον του εσυνετρίβην πάνω στην σκληρήν πραγματικότηταν που ανάγκαζεν τους γονιούς να εκμεταλλεύκουνται τα μωρά τους τζαι να τα πέμπουν να θκιακονούν για να φκάλουν το πιάτον το ρίζιν που τους επέτρεπεν να μην πεθάνουν, ανάστησεν το ξανά, στήνοντας επιτελείον εθελοντριών μανάδων που εμαειρεύκαν των μωρών. Με 20 λίρες που τους επέμπαμεν που την Κύπρον ετρώαν 20 μωρά για ένα μήνα. Το σκολείον του Χουάν εγέμωσεν με 1200 κοπελλούθκια που επαένναν για να φάσιν τζαι συν τοις άλλοις να μάθθαίνουν τζαι λλία γράμματα. Ο Χουάν τα έκαμνεν τα όλα αυτά εθελοντικά. Τέθκοιους αθρώπους εγνώρισα τζαι στην Κούβαν. Όχι στα κόμματα τζαι στες πολιτικές διαδηλώσεις όπου μιλά για 5 ώρες ο Τάσσος τους τζεικάτω. Μες τα όρη τζαι μεσα στα ακάμωτα. Τζεικάτω που ακόμα ο κόσμος δεν εδιεφθάρην που τον τουρισμόν τζαι που το δολλάριον. Όταν εσυνάντησα σε μιάν πεζοπορίαν που έκαμνα μόνος μου τον Jorjito με τες ποΐνες τζαι τα μαυρισμένα σιέρκα, έπινεν τον καφέν του η ώρα 6 το πρωίν. Εφίλεψεν με τζαι έμαθεν μου τί σημαίνει αλληλεγγύη. Όι τζείνη που φωνάζουν καλοταΐσμένα επαναστατόπουλλα στες παρελάσεις της πρωτομαγιάς στην Λευκωσία τζαι το Παρίσσιν. Τζείνην του campessino (του χωρκάτη) που ξαπολά το σπίτιν του τζαι πάει 2 χρόνια εθελοντής στην Αϊτήν για να μάθει τους "αμόρφωτους" campessinos πως να κάμνουν την γήν να αθθίσει. Εξήγησεν μου για τες κλιματικές αλλαγές (το 1998), για την ανάγκην να περάσουμεν στην βιολογικήν κουλτούραν διότι η γή δεν αντέχει τα λιπάσματα τζαι τα ψεκάσματα. Έμαθεν μου ότι η μόρφωση δεν είναι μόνον μέσα στα πανεπιστήμια που γενιέται, τζαι πους η καθαρότητα, η βαθύτητα της σκέψης δεν εξαρτάται πόσον γιαλλιστά είναι τα τζιουνούρκα παπούτσια που φορείς. Αυτός που μου εμίλησεν ακόμα πιο κοντά με τον τρόπον που μιλάς Κκαϊλή ήταν ο Κάρλος. Ο διευθυντής του ξενοδοχείου Capri που είχαμεν σαν αποστολήν να μελετήσουμεν ενεργειακά. Εμπαίνναμεν που την πόρταν την κύριαν τζαι έδειξεν μου τον πόρτατζιην. Mira λαλεί μου. Τούτος κερδίζει μεταξύ 10 τζαι 20 φορές παραπάνω που τα 25 δολάρια που κερδίζω σαν διευθυντής. Κουβαλεί βαλίτσες τζαι τζιεπώννει έναν δολάριον ποτζεί, 5 δολλάρια ποδά για τιπς. Έσιει αυτοκίνητον Mitsubishi τζιουνούρκον. Τα λευτά όμως τι να τα κάμω βρε Aceras λαλεί μου άμαν δεν είναι ο κόσμος ούλλος που εν ευτυχισμένος. Πως μπορώ να χαρώ τα παιδκιά μου άμαν θωρώ άλλα μωρά ανυπόλυτα τζαι πεινασμένα στους δρόμους. Για να πλουτίσουμεν ούλλοι θέλει παραπάνω χρόνον τζαι παραπάνω δουλειάν. Δεν έχω να γοράζω των μωρών μου καθημέρα τζαι παιχνίδιν, ο ένας όμως εν ταλέντον στο θέατρον τζαι ο άλλος εν πελλαμένος πας τα μαθηματικά. Έσιει 10 χρόνια που γνώρισα τον Κάρλος, που τότες μέχρι σήμερα που θκιάβασα το σχόλιον σου Κκαϊλή δεν άκουσα πλάσμαν να μιλά σαν τζείνον. Ευτυχώς που έσιει εκλογές στην Κύπρον τζαι διούν μας την ευκαιρίαν να βρεθούμαστιν, να συζητούμεν τζαι τίποτε το ουσιαστικόν. Πόσα τοις εκατόν έπιασεν ο Τάσσος εις τες τελευταίες δημοσκοπήσεις; Τί είπεν ο Ομήρου στην τελευταίαν πατριωτικήν ατάκαν; Πως θα κάμει την Κύπρον ευρώπην ο Κασουλίδης; Τί είπεν στην τελευταίαν ατάκαν εναντίον του Ταλάτ ο Χριστόφιας; Νεννέκες!! προδότες νενέκες που θα ξεπουλούσατε τον τόπον σας. Όχιδες που θέλετε ούλλοι διχοτόμησην, ηλήθιοι τριτοκοσμικοί. Καπιταλίστες στανλινικοί. Δεν μας χέζεις βρε Νταλάρα. Η καλύτερα, δεν μας κατουράς ρε Πάριε!
Πον να ρτω Κύπρον να βρεθούμεν να πιούμεν καμιάν ποτσούν ούζο ρέ Κκαϊλή. Στην υγείαν της λίρας που δεν θα υπάρχει. Τζαι στη δική μας.
Τώρα μάλιστα. Εκτυπήσαμε ρέστα. Ευτυχώς όμως δεν είναι όλα μαύρα. Μια προσφατή γιαπωνέζικη έρευνα έδειξε ότι ο αυνανισμός προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη.
Κεντρί
Ο αυνανισμός χρησημεύκει να εκτρέπεις συζητήσεις με βαθυστόχαστους ειρμούς τύπου ο τάδε τζαι ο τάδε "ήταν έτοιμος να παραδώσει την Κύπρο στους τούρκους".
Πατριωτικέ κυπριακέ λαέ αυνανίστου και σύ. Μπορέις! Να γλυτώσεις τζαι που τον καρκίνον του προστάτη.
Eidete re giati epsifisen OXI o kosmos? Gia na prostatepsoun ton prostati tous sior. Efou lalei to jai i epistimi: o ananismos porstatevei apo ton karkino tou prostati. Ean anti moutso epianamen pale ta gamisia en tha eporftanes na pieis 'Hynw' jai itan na gemwsei i Kypros karkinopatheis.
Arages sou en kanena tama tou Tassou ouli touti i kouventa telika?
Xa Xaaaa. Bre Demetri o Tassos omws tipote na kamei den exei me autin thn kobenta. 75 xronon anthropos oute gia moutsio endiaferete oute gia gamisia. Einai apla prostatis.
En eishen prostati diko tou omws?
Oxa en fimes, logia tou aera, parapliroforisi.
"Ti simasia ehei?" na mou peis jai sy.
Εν η ιδέα μου άραγε; Σχηματίζω τούντην εντύπωση ότι τούτοι οι αντι-α(υ)νανιστές που μπαίνουν τζιαι ξαπολούν τες απαξιωτικές τζιαι υβριστικές βαρέλλες τους μιάζουν τζιαι στο ύφος τζιαι στο ήθος με το Τάσσο.
Ακούσετε κανένα επιχείρημα που λλόου τους ως τωρά; Σκέτα μυρικαστικά. Όπως εγραψε νομίζω ο Ίλλαντρος αλλού ... σχέδιο Αννάν ... σχέδιο Αννάν... σχέδιο Αννάν ... σχέδιο Αννάν ... σχέδιο Αννάν ...
Να προσέχουμε όμως Λεξιπένιτα μου να μην μας τραβούν κάτω (δεν το λέω για σένα, μιλώ γενικά και πιάννει με και μένα το κολάνι). Δεν είναι επειδή κάποιος αποκαλεί πουλημένους όσους υποστηρίξαν το σχέδιο Ανάν που πρέπει να ππέσουμεν πάνω του τζαι να τον θεωρούμε ότι θέλει τη διχοτόμηση ή να τον ξιτιμάζουμε τζαι μείς. Αν όσοι εψηφίσαν ΟΧΙ θέλουν διχοτόμηση, η Κύπρος επούτσισεν την. Αν όσοι εν να ψηφίσουν Τάσσο το κάμνουν διότι θέλουν διχοτόμηση, η Κύπρος πάλε επούτσισεν την τζαι να κλείσουμεν τζαι το μπλογκ. Δεν αξίζει να συντυχάννουμεν.
Εν αλήθκεια ότι ποττέ δεν άκουσα ένα τασσικόν να πει τίποτε πέρα που τα γνωστά ανανικά τζαι το τετριμένο "επειγόμαστε για λύση λειτουργική που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα" . Τζαι θα έθελα πολλά κάποιος τασσικός να μπεί στον κόπο να μας πεί, όχι τι θέλει ο Παπαδόπουλλος, τι θέλει τζεινος. Όχι τι δεν θέλει. Αυτό το ξέρω τζαι ίσως να είναι το ίδιο που δεν θέλω τζαι γώ. Τι θέλει να μας πει τζαι τί είναι διαθετιμένος να δεχτεί σε μιά διαπραγμάτευση.
Ma jai semiologika an to deis o Tassos exekinise tin thiteia tou ws proedros, vrahnos, shedon afwnos jai animporos na arthwsei logo. Jai se jeino to perifimo diaggelma pale to pio simantiko pou parathese itan enas psefto-lygmos, enan pniximo diladi. Enan aeran koupanisto me lia logia.
Ara...
@ Aceras Anthropophorum
Άν και είσαι και εσύ ένοχος για υβρυστική συμπεριφορά θα σου πω τι θέλω:
Ελευθερία: να φύγει ο Τουρκικός στρατός και να παύσει να "εγγυάται" την ελευθερία μας η Τουρκία
Δημοκρατία: όλοι οι Κύπριοι να έχουν στη χώρα τους ακριβώς τα ίδια δικαιώματα (ανθρώπινα κα πολιτικά) που απολαμβάνουν σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης και αν μετοικήσουν.
Συνταγματικές ρυθμίσεις που δεν θα καθιστούν την πλειοψηφία όμηρο της μειοψηφίας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα δεχόμουν να είναι η μειοψηφία έρμαιο της πλειοψηφίας.
Εγγυήσεις ότι η εφαρμογή οποιασδήποτε λύσης συμφωνηθεί δεν θα εξαρτάται από την καλή θέληση της Τουρκίας. Έχουμε πικρά πείρα αφού ποτέ δεν εφάρμοσαν οποιαδήποτε συμφωνία.
Δεν είμαι Τασσικός αλλά θα ψηφίσω τον Τάσσο γιατί οι άλλοι ήταν έτοιμοι να δεχτούν το Ανάν. Αυτό σημαίναι πως δεν μπορώ να τους εμπιστευτώ.
Αυτά εν ολίγοις. Είμαι βέβαιος πως δεν διαφωνείς με τα παραπάνω. Η διαφορά μου με τους πλείστους ανανικούς που συζητώ είναι ότι δεν πιστεύουν πως μπορούμε να τα πετύχουμε. Η άποψή μου είναι πως αν δεν τα πετύχουμε και δεχτούμε οτιδήποτε λιγότερο, θα καταστραφούμε. Μια ανελεύθερη και αντιδημοκρατική λύση, όση καλή θέληση και αν επιδείξουμε, θα καταρρεύσει πολύ σύντομα και θα μαζεύουμε τα κομμάτια.
Δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε τέτοια λύση, αλλά δεν είμαι και αυτόχειρας, να δεχτώ δηλαδή μια λύση τύπου Ανάν.
Κεντρί
@Κεντρι
"Δημοκρατία: όλοι οι Κύπριοι να έχουν στη χώρα τους ακριβώς τα ίδια δικαιώματα (ανθρώπινα και πολιτικά) που απολαμβάνουν σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης και αν μετοικήσουν."
"Συνταγματικές ρυθμίσεις που δεν θα καθιστούν την πλειοψηφία όμηρο της μειοψηφίας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα δεχόμουν να είναι η μειοψηφία έρμαιο της πλειοψηφίας."
Μπορεις να τα αναλυσεις λιγο περισοτερο για να συνενοουμαστεν?
Διοτι η ηγεσια μας και ο τασσος μαζιν υποστηριζουν οτι θελουν λυσην ΔΔΟ βασισμενη στην πολιτικη ισοτητα.
Πως αντιλαμβανεσαι την εφαρμογην αυτον που ειπες μεσα σε μιαν ΔΔΟ?
O anonymous πιο πανω ειμαι εγω.
@ AXL
Φίλε μου δεν είναι δική μου δουλειά να συμφιλιώσω τη ΔΔΟ με την ελευθερία και τη δημοκρατία. Αν ΔΔΟ σημαίνει σχέδιο Αναν ή παρεμφερές, τότε έχουμε πρόβλημα. Οι ηγετες μας που ομνύουν πίστη στη ΔΔΟ να μας εξηγήσουν πως θα τα καταφέρουν. Διαφορετικά, να μας το πουν καθαρά ότι διαπραγματεύονται λύση που θα μας μεταρέψει από ελεύθερους πολίτες ημικατεχόμενης χώρας σε ημιελεύθερους πολίτες ενός προτεκτοράτου. Σε μια τέτοια περίπτωση, επειδή δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει δρόμος επιστροφής, μάλλον θα δούμε μαζική έξοδο Ε/Κ προς την Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ.
Κεντρί
Xiou, pitomougia, xiou!
Κεντρί,
Δεν μας είπες αν εσύ πιστεύεις ότι μπορούμε να πετύχουμε αυτά που λες. Αν ναι, τότε ζούμε σε διαφορετικούς κόσμους οπότε μπορούμε να σταματήσουμε τη συζήτηση. Αν όχι, τότε πρέπει να μας πεις και τι είναι εκείνο που νομίζεις ότι μπορούμε να πετύχουμε και που είναι καλύτερο από το σχέδιο Ανάν.
Διότι δεν γίνεται μόνο να λες όχι. Πρέπει να έχεις και εναλλακτική πρόταση.
@Κεντρι
Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου της 12ης Φεβρουαρίου 1977
Παρατίθεται το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στην οποία κατέληξαν στις 12 Φεβρουαρίου 1977 κατά τη διάρκεια συνάντησης υπό την αιγίδα του Γ.Γ. του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών:
1. Επιζητούμε μια ανεξάρτητη, αδέσμευτη δικοινοτική ομόσπονδη Δημοκρατία.
2. Το έδαφος υπό τη διοίκηση της κάθε κοινότητας πρέπει να συζητηθεί υπό το φως της οικονομικής βιωσιμότητας ή παραγωγικότητας και της ιδιοκτησίας γης.
3. Θέματα αρχών όπως η ελευθερία διακίνησης, ελευθερία εγκατάστασης, το δικαίωμα περιουσίας και άλλα εξειδικευμένα ζητήματα, είναι ανοικτά για συζήτηση, λαμβάνοντας υπόψη τη θεμελιώδη βάση ενός δικοινοτικού ομοσπονδιακού συστήματος και ορισμένες πρακτικές δυσκολίες, οι οποίες μπορεί να προκύψουν για την τουρκοκυπριακή κοινότητα.
4. Οι εξουσίες και αρμοδιότητες της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα είναι τέτοιες, ώστε να διασφαλίζουν την ενότητα της χώρας λαμβανομένου υπόψη και του δικοινοτικού χαρακτήρα του κράτους.
Αυτη ειναι η συμφώνια κορυφης η οποια καθοριζει λιγο πολυ το πλαισιο του τι σημαινει ΔΔΟ.
Ο Τασσος στην συντευξη του μας ειπε οτι σπαταλησε απο τις τρεις ωρες την μιαμιση για να πεισι τον Ταλατ να βαλουν το πιο κατω στη συμφωνια:
Συμφωνία 8ης Ιουλίου 2006 μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ
Δέσμη Αρχών
1. Δέσμευση για την επανένωση της Κύπρου με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Κατσε αποφασισε εσυ αν συμβιβαζονται ή οχι αυτα που ειπες με το πιο πανω και αν η δικη σου ερμηνια διχνει οτι δεν συμβιβαζονται τοτε κατι δεν παει καλα με την λογικη σου διοτι ψηφιζεις καποιον που συμφωνα με το τι λεει θελει ΔΔΟ.
Εκτος παλι και αν θεωρεις οτι ειναι ψευτης. Οποταν παο πασο ψηφισε ενα ψευτη που φοβαται να πει την αληθεια και τι πιστευει.
Σε περιπτωση που αποφασισεις οτι η ΔΔΟ συμβιβαζεται με αυτα που θες δαμε ειμαστε, να μας πεις πως ερμηνευεις την εφαρμογη αυτων των αρχών εντος της ΔΔΟ.
Για τους αλλους πολιτικους δεν ξερω αλλα η θεση του Δημητρη Χριστοφια ειναι η ακολουθη:
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. Χριστόφιας: Καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του τόπου η επίλυση του Κυπριακού
«Ηεπίλυση του Κυπριακού είναι καθοριστικής σημασίας προϋπόθεση για να διασφαλιστεί το μέλλον του τόπου μας» τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, πρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας σε συγκέντρωση στελεχών της ΕΔΟΝ χθες στα Περβόλια. Χωρίς λύση του Κυπριακού, με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, «το μέλλον της πατρίδας και του λαού μας, παραμένει αιωρούμενο και υπό αμφισβήτηση» υπογράμμισε ο Δ. Χριστόφιας υπογραμμίζοντας πως παραμένει αιωρούμενη, και η ζωή και η προοπτική των νέων «γιατί εσείς είσαστε το μέλλον και η προοπτική».
Ταυτόχρονα ο Δ. Χριστόφιας επεσήμανε πως «η δική μας η γενιά, εμείς που αύριο θα παραδώσουμε σε εσάς τη σκυτάλη, έχουμε καθήκον και υποχρέωση να διασφαλίσουμε σε εσάς όλες εκείνες τις συνθήκες και προϋποθέσεις, για να μπορέσετε να ζήσετε σε μια πατρίδα ενωμένη και ελεύθερη, με ασφάλεια και ειρήνη».
Στην ομιλία του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, πρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας αφού εξέφρασε χαρά γιατί βρέθηκε ξανά ανάμεσα στα πρωτοπόρα νιάτα της Κύπρου, τους ΕΔΟΝίτες και ΕΔΟΝίτισσες, συνεχάρη την Οργάνωση της ΕΔΟΝ για τη συνέχιση και την αναβάθμιση της μορφωτικής της δραστηριότητας, αλλά και για τη γενικότερη δράση της στον πολιτικό, τον πολιτιστικό, τον κοινωνικό τομέα, που πάντοτε αποβαίνει προς το καλώς νοούμενο συμφέρον της νέας γενιάς και του τόπου. «Γιατί η ΕΔΟΝ, δίπλα στο ΑΚΕΛ και το υπόλοιπο λαϊκό κίνημα, πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει πάρα πολλά για να πάει ο τόπος και μπροστά, για να πετύχει ο λαός μας πρόοδο και προκοπή» τόνισε.
Αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ομιλία του στο Κυπριακό ο Δ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στο προδοτικό πραξικόπημα της 15ης του Ιούλη του 1974 που έδωσε το πρόσχημα για τη βάρβαρη τουρκική εισβολή της 20ης του Ιούλη και σημείωσε πως «μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής, της κατοχής σχεδόν του 40% του εδάφους του νησιού, της βίαιης μετακίνησης πληθυσμών και της προσφυγοποίησης κοντά διακόσιων χιλιάδων ανθρώπων στην ίδια τους την πατρίδα, δημιουργήθηκε μια άκρως δυσμενής κατάσταση που επέβαλλε προβληματισμό όσον αφορά τους τρόπους επανένωσης της πατρίδας και του λαού μας».
Η ομοσπονδία είναι η μόνη εφικτή λύση
Μπροστά στα νέα αδυσώπητα δεδομένα, αμέσως μετά την τουρκική εισβολή, τόνισε, «άρχισαν να γίνονται σκέψεις για ομοσπονδία. Όπως είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του ο τότε Υπουργός Εξωτερικών αείμνηστος Ιωάννης Χριστοφίδης, οι σχετικοί προβληματισμοί είχαν αρχίσει ήδη πολύ νωρίς μετά την εισβολή, με σχετικές διαβουλεύσεις των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας».
Κανείς, συνέχισε, δεν ισχυρίζεται ότι η ομοσπονδία είναι το ιδανικό σύστημα για την Κύπρο, που είναι πολύ μικρή για να έχει πρόβλημα αποκέντρωσης και διοίκησης αχανών εκτάσεων. Ούτε και είναι τόσο πλούσιο κράτος που να μην την επηρεάζει η δαπανηρή αυτή πολιτειακή δομή των πολλαπλών οργάνων εξουσίας, πρόσθεσε. «Όμως, η ομοσπονδία είναι ο μόνος εφικτός τρόπος επανένωσης της πατρίδας και του λαού μας. Μπροστά στην εφιαλτική κατάσταση που μας κληρονόμησε η Χούντα και οι πραξικοπηματίες, η επιστροφή στο ενιαίο κράτος ήταν εφικτή μόνο μέσα στις βιβλιοθήκες των ερευνητών» επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Η ομοσπονδία, σε τελευταία ανάλυση, είναι η αναγκαία τομή μεταξύ των κεντρομόλων και των φυγόκεντρων δυνάμεων. Αφενός διασφαλίζει το ένα κράτος, με μία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια και αφετέρου παρέχει ευρεία εδαφική και θεσμική αυτονομία στις δύο κοινότητες».
Ήταν ακριβώς ο πιο πάνω προβληματισμός, συνέχισε ο Δ. Χριστόφιας, που οδήγησε τον Μακάριο στην υπογραφή της Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου του 1977 με τον Ντενκτάς, που συνιστούσε και την επίσημη πλέον αποδοχή της δικοινοτικής ομοσπονδίας με δυο περιφέρειες που κατόπιν καθιερώθηκε και υιοθετήθηκε απ' όλους τους διεθνείς οργανισμούς αλλά και τις δυο κοινότητες ως διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. «Ακολούθησε, δύο χρόνια μετά, η δεύτερη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου Κυπριανού-Ντενκτάς, που επαναβεβαίωσε την πιο πάνω δέσμευση» πρόσθεσε.
Ανοιχτή ή συγκαλυμμένη αμφισβήτηση
Αναφερόμενος στην ανοιχτή ή συγκαλυμμένη αμφισβήτηση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που παρατηρείται σήμερα ο Δ. Χριστόφιας υπογράμμισε πως αυτό «χωρίς ίχνος υπερβολής παίρνει την πολιτική ζωή του τόπου τριάντα χρόνια πίσω».
Άλλοι, συνέχισε, απορρίπτουν συνολικά την ομοσπονδία, άλλοι απορρίπτουν τη διζωνική με το επιχείρημα ότι είναι όρος αδόκιμος στο συνταγματικό δίκαιο και δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία Μακαρίου-Ντενκτάς, άλλοι λένε ότι τώρα που μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση άλλαξαν υπέρ μας τα δεδομένα και οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου είναι ξεπερασμένες. Ακολούθως ο Δ. Χριοστόφιας προέβη σε ανάλυση του περιεχομένου της « διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».
Για την ομοσπονδία, σημείωσε, ειπώθηκε τελευταίως ότι υπάρχουν περίπου πενήντα κράτη με τη συγκεκριμένη πολιτειακή δομή και ότι είναι όλα διαφορετικά μεταξύ τους. Συνεπώς, πρόσθεσε, σύμφωνα με αυτή την ανάλυση, ο ίδιος ο όρος δεν σημαίνει και πολλά πράγματα και ο καθένας μπορεί να δίνει σε αυτόν διαφορετικό περιεχόμενο και συνέχισε:
«Η αλήθεια είναι ότι σήμερα υπάρχουν καμιά εικοσαριά ομοσπονδιακά κράτη (τα οποία, όμως, καταλαμβάνουν σχεδόν τη μισή έκταση του πλανήτη και στα οποία ζει περίπου το 40% του πληθυσμού της γης) και πράγματι δεν βρίσκεις ούτε δύο που να μοιάζουν εντελώς μεταξύ τους. Η κάθε ομοσπονδία έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Ορισμένες ιδρύθηκαν με συνένωση χωριστών κρατών( κλασικές ομοσπονδίες του 19ου αιώνα - ΗΠΑ, Γερμανία, Ελβετία), άλλες ιδρύθηκαν με αποκέντρωση ενιαίου κράτους (όλες σχεδόν οι σύγχρονες ομοσπονδίες με τελευταίο παράδειγμα το Βέλγιο), άλλες ιδρύθηκαν για αποκέντρωση αχανών κρατών, άλλες για ιστορικούς λόγους και άλλες για αντιμετώπιση προβλημάτων μεταξύ διαφορετικών εθνοτήτων. Όλα αυτά εξηγούν το γιατί υπάρχουν διαφορές από ομοσπονδία σε ομοσπονδία. Αυτή όμως, είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι υπάρχουν και κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα όλων ανεξαιρέτως των ομοσπονδιών τα οποία και καθορίζουν το περιεχόμενο του όρου».
Έτσι, συμπλήρωσε «η κάθε ομοσπονδία αποτελείται από δύο τουλάχιστον περιφέρειες, καθεμιά από τις οποίες έχει δικά της όργανα εξουσίας (κυβέρνηση, βουλή, δικαστήρια) και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά από το ενιαίο κράτος, του οποίου οι επαρχίες δεν έχουν δικά τους όργανα εξουσίας αλλά υπάγονται απευθείας στην κεντρική εξουσία. Και αφού υπάρχουν κεντρικά και περιφερειακά όργανα εξουσίας, είναι απαραίτητος ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων μεταξύ τους. Οι βασικές αρμοδιότητες, που διασφαλίζουν την ενότητα του κράτους, ανήκουν στο κέντρο ενώ οι περιφέρειες των ομοσπονδιακών κρατών έχουν ταυτόσημες αρμοδιότητες. Εννοείται ότι όλες οι ομοσπονδίες έχουν μία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια και διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, στοιχεία που διαχωρίζουν την ομοσπονδία από τη συνομοσπονδία και δικαίως απαιτούμε να γίνουν δεκτά από την τουρκοκυπριακή πλευρά».
Αναφερόμενος στον όρο «διζωνική» ο Δ. Χριστόφιας είπε πως πράγματι δεν περιλαμβάνεται στη Συμφωνία Υψηλού επιπέδου του 1977, «αφού, όμως, λέμε ότι μας ενδιαφέρει το περιεχόμενο και όχι η ταμπέλα, ας δούμε το σχετικό περιεχόμενο της εν λόγω συμφωνίας:
«(1) Επιδιώκουμε μια ανεξάρτητη, αδέσμευτη, δικοινοτική ομοσπονδιακή Δημοκρατία.
(2) Το έδαφος που θα τελεί υπό τη διοίκηση κάθε κοινότητας θα πρέπει να συζητηθεί υπό το φως της οικονομικής βιωσιμότητας ή παραγωγικότητας και της ιδιοκτησίας γης.
(3) Ζητήματα αρχών όπως της ελευθερίας διακίνησης, ελευθερίας εγκατάστασης, το δικαίωμα περιουσίας και άλλα ειδικά θέματα, είναι ανοιχτά προς συζήτηση λαμβανομένης υπόψη της θεμελιώδους βάσης ενός δικοινοτικού ομοσπονδιακού συστήματος και ορισμένων πρακτικών δυσκολιών που θα μπορούσαν να εγερθούν για την τουρκοκυπριακή κοινότητα».
Ασφαλώς, συμπλήρωσε, στη συμφωνία γίνεται λόγος και για διασφάλιση της ενότητας της χώρας, όρος που απευθύνεται στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Το ερώτημα για τη δική μας πλευρά, πρόσθεσε, είναι κατά πόσον δεχόμαστε τις παραγράφους 2 και 3. «Αν ναι, τότε δεχόμαστε το περιεχόμενο της διζωνικής που δεν είναι άλλο από την ύπαρξη δύο ζωνών (ή πολιτειών όπως ονομάζονται στις ΗΠΑ ή γαιών όπως ονομάζονται στη Γερμανία ή καντονίων όπως ονομάζονται στην Ελβετία ή επαρχιών όπως ονομάζονται στον Καναδά, αυτό δεν έχει ουσιαστική σημασία), καθεμιά από τις οποίες θα διοικείται από την αντίστοιχη κοινότητα, χωρίς φυσικά αυτό να συνεπάγεται εθνικά αμιγείς πληθυσμούς. Στις ομόφωνες ελληνοκυπριακές προτάσεις του 1989 προνοείται σχετικά ότι «κάθε κοινότητα θα διοικεί μια περιφέρεια η οποία θα έχει ισότιμη υπόσταση έναντι της άλλης περιφέρειας».
Ο Δ. Χριστόφιας υπέδειξε ταυτόχρονα πως κακώς γίνεται σύγκριση με τις ζώνες στη Γερμανία μετα το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο γιατί εκείνες δεν είχαν καμιά απολύτως σχέση με την πολιτειακή δομή της χώρας και, συνεπώς, συγκρίνονται ανόμοιες καταστάσεις.
Όσον αφορά την «ταμπέλα», ανέφερε, «στη συνέχεια έγινε δεκτή και αυτή αφού όλα τα σχέδια του ΟΗΕ που υποβλήθηκαν μετά τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου προνοούν ρητώς για διζωνική ομοσπονδία όσον αφορά την εδαφική πτυχή, δηλαδή υιοθετούν τον όρο και του προσδίδουν το περιεχόμενο που αναφέραμε πιο πάνω». Το ίδιο, πρόσθεσε, και πληθώρα ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Κανένα από τα πιο πάνω σχέδια δεν απορρίφθηκε λόγω αναφοράς σε διζωνική» υπέδειξε τονίζοντας πως «για να μην πηγαίνουμε μακριά, η ίδια η συμφωνία της 8ης Ιουλίου, υπό τον τίτλο «Δέσμη Αρχών» προνοεί:
«1. Δέσμευση για την επανένωση της Κύπρου με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».»
Ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε επίσης πως η τουρκοκυπριακή πλευρά απέρριπτε την πιο πάνω αρχή αλλά τελικά, με επιμονή της ελληνοκυπριακής πλευράς, αναγκάστηκε να την αποδεχθεί και πρόσθεσε: «Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος στην πρόσφατη διακαναλική συνέντευξή του, ανάλωσε το μισό χρόνο της συνάντησης για να πείσει τον Ταλάτ να δεχθεί τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».
Τέλος, συνέχισε, ο όρος «δικοινοτική», όπως καθορίζεται από τον ίδιο τον ΟΗΕ, σημαίνει ότι και οι δύο κοινότητες θα συμμετέχουν αποτελεσματικά στα όργανα και τις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας. «Αυτό το στοιχείο δεν είναι νέο. Περιλαμβάνεται και στο Σύνταγμα του 1960. τόνισε.
Να απαντήσουμε χωρίς περιστροφές
Συμπερασματικά, τόνισε ο Δ. Χριστόφιας «αν είμαστε ειλικρινείς ότι μας ενδιαφέρει το περιεχόμενο και όχι η ταμπέλα, τότε δεν μπορούμε να επιλέγουμε μόνο εκείνα τα βασικά στοιχεία της ομοσπονδίας που τη διαχωρίζουν από τη συνομοσπονδία (μία κυριαρχία, διεθνής προσωπικότητα και ιθαγένεια, σεβασμός των βασικών ελευθεριών κ.ο.κ.) αλλά να «ποιούμεν την νίσσαν» όσον αφορά τα βασικά στοιχεία που τη διαχωρίζουν από το ενιαίο κράτος. Πρέπει να απαντήσουμε χωρίς περιστροφές: Δεχόμαστε ότι η λύση του Κυπριακού θα προνοεί για δύο ζώνες ή όπως άλλως ήθελαν ονομαστεί, καθεμιά από τις οποίες θα διοικείται από την αντίστοιχη κοινότητα και θα έχει δικά της όργανα εξουσίας και αρμοδιότητες, ταυτόσημες με εκείνες της άλλης περιφέρειας; Δεχόμαστε ότι και οι δύο κοινότητες θα έχουν αποτελεσματική συμμετοχή στα όργανα και τις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας; Αν ναι, τότε δεχόμαστε τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Αν όχι, τότε είναι τις ίδιες τις Συμφωνίες του 1977 και του 1979 που απορρίπτουμε και τα περί ταμπέλας και περιεχομένου συνιστούν υπεκφυγές».
Είναι σήμερα, μετά την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εφικτή η αποδέσμευση από τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και η επιδίωξη για κατ' ουσίαν ενιαίο κράτος, διερωτήθηκε; «Αν αυτό είναι το συμπέρασμά μας τρία χρόνια μετά την ένταξη και την ώρα που αγωνιζόμαστε με νύχια και με δόντια να αποτρέψουμε την αναβάθμιση του ψευδοκράτους, φοβούμαστε ότι αιθεροβατούμε» και συνέχισε: «Αν μη τι άλλο, ας αναλογιστούμε τι μηνύματα στέλλουμε τη στιγμή που η Καγκελλάριος της Γερμανίας, η μέχρι πρόσφατα φίλη της Κύπρου κ. Ρόττε και τόσοι άλλοι ισχυρίζονται ότι ήταν λάθος η ένταξη πριν τη λύση γιατί, δήθεν, τώρα πια δεν μας ενδιαφέρει η λύση. Ας μας προβληματίσει το πρόσφατο απαράδεκτο ψήφισμα του γερμανικού κοινοβουλίου όπου, μεταξύ άλλων, ζητείται αποδοχή όχι μόνο του απευθείας εμπορίου αλλά και των θεσμών του ψευδοκράτους».
Ο Δ. Χριστόφιας υπέδειξε παράλληλα πως «ακόμα και οι πιο προοδευτικές δυνάμεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν πρόκειται να μας κατανοήσουν αν στρεψοδικήσουμε και διεκδικήσουμε λύση ενιαίου κράτους. Θα χάσουμε έτσι την αξιοπιστία μας ανάμεσα σε εκείνες τις δυνάμεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα αλλά και στην ίδια την Τουρκία που θέλουν συμβιβαστική διευθέτηση».
Οι πολέμιοι της Ομοσπονδίας οδηγούν σε διχοτόμηση
Συνεχίζοντας ο Δ. Χριστόφιας επανέλαβε πως «το δίλημμα που έθεσαν μπροστά μας το πραξικόπημα, η εισβολή και η μακρόχρονη κατοχή είναι μεταξύ ομοσπονδίας και διχοτόμησης. Η επιστροφή στις εποχές της αμφισβήτησης του ομοσπονδιακού συμβιβασμού, όσο καλοπροαίρετη και αν είναι, σε τελευταία ανάλυση οδηγεί στην επισημοποίηση της διχοτόμησης. Ακόμα χειρότερα, μέσα στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η αναστολή της εφαρμογής του κεκτημένου στα κατεχόμενα και η θεώρηση των Τουρκοκυπρίων ως Ευρωπαίων πολιτών, δεν υπάρχει καθαρή διχοτόμηση. Αργά ή γρήγορα με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε σε ένα δικοινοτικό κράτος στις ελεύθερες περιοχές και σε ένα αμιγώς τουρκικό στα κατεχόμενα. Θα ξεγράψουμε, δηλαδή ένα μεγάλο μέρος της πατρίδας μας χωρίς να έχουμε και το καθαρά ελληνοκυπριακό κράτος όπως, ίσως, ονειρεύονται ορισμένοι. Και ασφαλώς, μια τέτοια στρεβλή διευθέτηση, με κανένα έλεγχο στα κατεχόμενα και απρόσκοπτη ροή εποίκων, δυνητικά σε ευθετότερο χρόνο θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγήσει σε νέες περιπέτειες και χαμένες πατρίδες».
«Να γιατί εμείς παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την έξαρση των αντιομοσπονδιακών τάσεων. Να γιατί θα εξακολουθήσουμε να αγωνιζόμαστε με αποφασιστικότητα και επιμονή για ειρηνική, συμφωνημένη λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και του 1979 που προνοούν για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία» υπογράμμισε ο Δ. Χριστόφιας τονίζοντας: «Αυτά, μεταξύ άλλων σημαίνουν ότι η λύση πρέπει να αποκαθιστά την ανεξαρτησία, κυριαρχία εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να διασφαλίζει τη μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, την αποχώρηση των εποίκων, τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένου του δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Εκ των ων ουκ άνευ είναι ο αποκλεισμός των όποιων δικαιωμάτων μονομερούς στρατιωτικής επέμβασης και η αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων ενώ η αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου παραμένει στόχος.
Αποσπασμα απο την Χαραυγη 16.09.2007
Κουτσια καθαρισμενα που τον Δημητρην οι αλλοι εχουν αντερα?
Καλον προβληματισμον. Εκτος αν θεωρεις οτι πρεπει να φκαλουν αλλοι τα καστανα απο την φωτια για σενα.
Θα περιμενω την απαντησην σου.
@ Illantos
Δεν είμαι αισόδοξος. Όμως, απορρίπτω τη λογική ότι αν δεν έχω μεγάλες πιθανότητες να βελτιώσω το Σχ. Ανάν, πρέπει να το δεχτώ ή να μη μιλώ. Βάζεις ένα ψευδοδίλημμα αλλά θα σου απαντήσω: Αν έχω να επιλέξω μεταξύ αυτού που θεωρώ καταστροφή και μιας μικρής πιθανότητας να πετύχουμε βιώσιμη λύση, επιλέγω το 2ο. Η αυτοκτονία δεν είναι επιλογή για μένα. Κατά την άποψή μου αυτό εισηγείσαι.
Δεν λέω μόνο όχι. Λέω ναι σε μια βιώσιμη λύση. Μια λύση τύπου Ανάν δεν θα είναι βιώσιμη, άρα δεν θα είναι λύση. Δεν έχω ψευδαισθήσεις ότι μετά την απόρριψη του Ανάν τα πράγματα είναιεύκολα. Προτιμώ όμως την ισχνή ελπίδα από την βεβαιότητα της καταστροφής.
Αν εσύ πιστεύεις ότι το Ανάν ήταν καλή λύση, δεν έχουμε σημείο επαφής. Αν όμως πιστεύεις ότι το Ανάν ήταν κακό αλλά το καλύτερο που μπορούμε να πετύχουμε, τότε μπορούμε να μιλούμε έστω και αν διαφωνούμε στις εκτιμήσεις μας.
Κεντρί
@Κεντρι
Σε περιπτωση που αποφασισεις οτι η ΔΔΟ δεν σου κανει τοτε ελα να μιλισουμε για τις αλλες πιθανες λυσεις και για το που οδηγει η μη λυση.
Η γη δεν σταματα να γυριζει υπαρχει και η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
@AXL
Η τελευταία παράγραφος του αποσπάσματος από τη Χαραυγή της 16.09.2007 με καλύπτει. Διάβασε το post μου πιο πάνω για τη λύση που επιθυμώ.
Το πρόβλημα με το Χριστόφια είναι ότι δεν τον πιστεύω γιατί είπε Ναι στο Ανάν. Το Ανάν δεν ικανοποιούσε αυτά που λέει τώρα ότι θα επιδιώξει.
Κεντρί
@κεντρι
Η τελευτεα παραγραφος σε καλυπτει λες.
Παμε τωρα να μας πεις τι δεν καλυπτε το σχεδιο Αναν συμφωνα με εσενα.
ΒΤW ελα τζαι την ομιλιαν του Χριστοφια στην Παγκυπρια συνδιασκεψη για το Σχεδιο Αναν για την αποφαση του ΑΕΚΛ τζαι δειξε μου το ΝΑΙ που ειπε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - Ομιλία στην έκτακτη Παγκύπρια Συνδιάσκεψη
Αναβολή των δημοψηφισμάτων για να εργαστούμε για λύση
Θα δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη και την αγάπη του λαού προς το ΑΚΕΛ
Ο προσδιορισμός «ιστορικές στιγμές» είναι από τις λίγες φορές που δικαιολογείται πέρα ως πέρα. Πραγματοποιούμε σήμερα μια συνδιάσκεψη που θα κρίνει τη διαδικασία, αποκορύφωμα της οποίας είναι τα δημοψηφίσματα η έκβαση των οποίων θα θέσει σφραγίδα στο παρόν και το μέλλον της Κύπρου και του λαού της, αλλά και του Κόμματός μας. Δικαιολογημένα τα βλέμματα ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων, είναι στραμμένα σε τούτη εδώ την αίθουσα. Σε μας εναποθέτουν τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους. Σηκώνουμε στους ώμους μας βαρύ, αλλά τιμητικό φορτίο. Αυτό το τιμητικό ρόλο δεν μας τον έχει χαρίσει κανένας. Τον κατακτήσαμε με αγώνες και θυσίες, με τη συνέπεια, τις θέσεις μας, την καθημερινή επαφή μας με το λαό, από τον οποίο προερχόμαστε και τον οποίο υπηρετούμε. Πιστεύω ακράδαντα ότι τούτες τις δύσκολες ώρες θα δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη και την αγάπη του λαού προς το ΑΚΕΛ.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σε τούτη εδώ την αίθουσα είναι στραμμένη και η προσοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας, του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος της οποίας καθίσταται η Κύπρος, γενικά της διεθνούς κοινότητας.
Ομοσπονδία και επαναπροσέγγιση
Συντρόφισσες, σύντροφοι,
Από το 1974 που συντελέστηκε το διπλό έγκλημα του φασιστικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, το ΑΚΕΛ παλεύει με όλες του τις δυνάμεις για απαλλαγή από την κατοχή, για ειρηνική επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων Ε/κυπρίων, Τ/κυπρίων, Αρμένηδων, Μαρωνιτών και Λατίνων. Από το 1974 και εντεύθεν, ο λαός μας, Ε/κύπριοι και Τ/κύπριοι, πληρώνουμε καθημερινά το τίμημα της εγκλήματος και της προδοσίας. Χιλιάδες φορές έχουμε τονίσει ότι αυτό το τίμημα δεν μπορεί παρά να βρει την αντανάκλασή του και στο ίδιο το περιεχόμενο της λύσης. Τα λέμε αυτά γιατί θέλουμε να λέμε την αλήθεια στο λαό, γιατί σκεφτόμαστε ρεαλιστικά, μακριά από ευσεβοποθισμούς και ωραιοποιήσεις της πραγματικότητας. Πολλοί, που και σήμερα αρνούνται την καταβολή του τιμήματος της λύσης, στην πραγματικότητα εκείνο που αρνούνται είναι την παραδοχή του εγκλήματος και της προδοσίας. Και προτιμούν να οδηγήσουν την Κύπρο σε καινούργιες ατραπούς παρά να δεχτούν ότι η λεγόμενη εθνικοφροσύνη εγκλημάτησε σε τούτο τον τόπο και ότι η ιστορία περιμένει στο ταμείο για να εξοφληθούν τα οφειλόμενα.
Το ΑΚΕΛ τολμούσε πάντα να παίρνει δύσκολες αποφάσεις, όταν πίστευε ότι αυτές υπηρετούν το συμφέρον του λαού και του τόπου. Πριν ακόμα επιστρέψει ο Μακάριος από την αναγκαστική εξορία, η Κ.Ε. του Κόμματός μας απευθύνθηκε στον Πρόεδρο Μακάριο και τον κάλεσε να σκεφτεί το ενδεχόμενο ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού προκειμένου να σωθεί η Κύπρος. Ο Μακάριος είχε τη διορατικότητα να αντιληφθεί ότι μόνο η ομοσπονδιακή λύση θα μπορούσε να αποτρέψει την οριστική διχοτόμηση και να επανενώσει την Κύπρο. Και είχε την τόλμη να αποδεχτεί λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας. Το ΑΚΕΛ συνειδητά και με πάσα ειλικρίνεια υιοθέτησε τη γραμμή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Από το 1977 το ΑΚΕΛ προσπάθησε να ενδιατρίψει στο περιεχόμενο και στις ιδιομορφίες της λύσης που αποδεχθήκαμε. Με τόλμη διακηρύξαμε ότι στα πλαίσια μιας ομοσπονδίας η πολιτική ισότητα είναι συστατικό της στοιχείο. Διακηρύξαμε με παρρησία ότι εφόσον μιλούμε για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία αναπόφευκτα μια περιοχή θα βρίσκεται υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Υπερασπιστήκαμε ευθύς εξαρχής το δικαίωμα των προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Ταυτόχρονα, χωρίς να φοβούμαστε το πολιτικό κόστος, διακηρύξαμε ότι για ορισμένους η επιστροφή θα σήμαινε επιστροφή υπό τ/κυπριακή διοίκηση. Και αυτήν τη θέση, την πολύ οδυνηρή την διατύπωσα προσωπικά πλείστες τόσες φορές και μπροστά στους συνεπαρχιώτες μου Κερυνειώτες. Δεν δεχόμαστε λοιπόν ότι ως ΑΚΕΛ δεν είπαμε την αλήθεια. Δεν δεχόμαστε ότι χαϊδέψαμε τα αφτιά του κόσμου με ωραιοποιήσεις, εύηχα συνθήματα και μισόλογα.
Στους πρώτους ήδη μήνες μετά την εισβολή, το ΑΚΕΛ διακήρυξε την πολιτική της επαναπροσέγγισης Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων πιστεύοντας ακράδαντα ότι η επαναπροσέγγιση είναι το στέρεο θεμέλιο του κοινού αγώνα για τη σωτηρία της κοινής μας πατρίδας αλλά και η απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει η λύση που θα εξευρεθεί. Διακηρύξαμε ότι η επαναπροσέγγιση είναι συστατικό στοιχείο του αντικατοχικού αγώνα. Σήμερα η επαναπροσέγγιση γίνεται καθολικά αποδεχτή. Από άλλους με ειλικρίνεια, από άλλους με λιγότερη ειλικρίνεια. Έγινε θα έλεγα και του συρμού να το παίζει κάποιος επαναπροσεγγιστής. Τότε, όμως, που το ΑΚΕΛ διακήρυσσε και πάλευε για την επαναπροσέγγιση δέχθηκε επιθέσεις, λοιδορήθηκε, προπηλακίστηκε Στον αντίποδα της επαναπροσέγγισης βρίσκεται ο εθνικισμός-σωβινισμός. Το ΑΚΕΛ ήταν και παραμένει ο πιο συνεπής, ανειρήνευτος πολέμιος του εθνικισμού-σοβινισμού σε όποια μορφή και αν εκδηλώνεται.
Εμείς οι ΑΚΕΛιστές κατεβαίναμε σε συλλαλητήρια και εκδηλώσεις κρατώντας και τιμώντας την κυπριακή σημαία σε εποχές που άλλοι θεωρούσαν προδοσία να κρατάς το σύμβολο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για τούτο και προκαλούν βάναυσα τα αισθήματά μας όταν βλέπουμε σήμερα τον ίδιο κόσμο να οχυρώνει τον εθνικισμό του πίσω από την κυπριακή σημαία.
Όλα αυτά για το ΑΚΕΛ και την ομοσπονδία, την επαναπροσέγγιση, την σημαία και την πάλη κατά τα εθνικισμού τα τονίζω γιατί εδώ στην Κύπρο, Ε/κύπριοι και Τ/κύπριοι έχουμε την τάση να ξεχνούμε. Και έχουμε την τάση να υποβαθμίζουμε τους αγώνες και την προσφορά δεκαετιών.
Ο αγώνας της Κύπρου
Συντρόφισσες, σύντροφοι,
Ο κυπριακός λαός στον αγώνα του για δικαίωση στηρίχθηκε και στηρίζεται στην Ελλάδα, τον ελληνικό λαό τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις του και τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Για τούτη τη στήριξη αισθανόμαστε απέραντη ευγνωμοσύνη.
Για αρκετά χρόνια, πέρα από την συμπαράσταση της Ελλάδας, στον αγώνα μας για δικαίωση στηριχθήκαμε επίσης στη βοήθεια και αλληλεγγύη των σοσιαλιστικών χωρών και του Κινήματος των Αδεσμεύτων. Το πόσο πολύτιμη και σημαντική ήταν αυτή η βοήθεια το συνειδητοποιούμε σήμερα που δεν υπάρχει η σοσιαλιστική κοινότητα και που το Κίνημα των Αδεσμεύτων δεν διαδραματίζει το ρόλο που κάποτε διαδραμάτιζε.
Η δραματική αλλαγή στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και της κοινότητας των σοσιαλιστικών κρατών οδήγησε στη λεγόμενη «νέα τάξη πραγμάτων» και τη σχεδόν μονοκρατορική επιβολή του ιμπεριαλισμού στις διεθνείς σχέσεις. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η επικράτηση αυτή είναι προσωρινή. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ως αποτέλεσμα της πάλης των λαών και ως αποτέλεσμα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, θα αλλάξουν τα πράγματα. Θα γυρίσει ξανά ο τροχός της ιστορίας. Κανένας όμως δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα γίνει αυτό. Μέχρι τότε, οι αγωνιζόμενοι λαοί είναι υποχρεωμένοι να διεξάγουν την πάλη τους μέσα στις αντίξοες συνθήκες της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων.
Η νέα τάξη πραγμάτων επιδείνωσε τα διεθνή δεδομένα γύρω και από το Κυπριακό. Είμαστε και εμείς υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέσα στα δεδομένα της εποχής μας, όπου το διεθνές δίκαιο και ο χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, ακόμα και αυτός τούτος ο Διεθνής Οργανισμός, πλείστες τόσες φορές εξυπηρετεί τα συμφέροντα της μοναδικής υπερδύναμης. Και η κατάσταση αυτή οδηγεί σε κατάφωρες αδικίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Αισθανόμαστε και εμείς αυτή την κατάφωρη αδικία. Πόσες φορές το Κόμμα μας μίλησε για υποκρισία των ισχυρών, για τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά; Πόσες φορές δεν καταγγείλαμε τους σχεδιασμούς πέραν του Ατλαντικού; Ορισμένοι σύντροφοι, διαπαιδαγωγημένοι με τα ιδανικά και τις αξίες αυτού του Κόμματος, επαναστατούν μπροστά στην αδικία, τους εκβιασμούς και τις απειλές. Δίκαιη η οργή τους, που είναι οργή όλων μας. Μόνο που αυτήν την οργή πρέπει να ξέρουμε να την χαλιναγωγούμε και να την καναλιάζουμε στο σωστό δρόμο αγώνα.
Η λύση του Κυπριακού, το είπαμε άπειρες φορές, θα είναι ένα συμβιβασμός με τους Τ/κύπριους συμπατριώτες μας. Θα έχει μήπως και στοιχεία συμβιβασμού με τον ιμπεριαλισμό; Μέσα στις συνθήκες της «νέας τάξης» είναι αναπόφευκτο να έχει και τέτοια στοιχεία. Βέβαια μπορούμε να επιλέξουμε την οδό του ασυμβίβαστου αγώνα, που φαινομενικά είναι και η πλέον επαναστατική, η πλέον μαρξιστική, αν θέλετε. Φαινομενικά όμως, γιατί αν αυτός ο ασυμβίβαστος αγώνας θα έχει ως αποτέλεσμα να περνά ο καιρός και να παγιώνεται η διχοτόμηση, πρέπει να διερωτηθούμε αν έχουμε την πολυτέλεια της αναμονής. Πρέπει να διερωτηθούμε πώς θα είναι η Κύπρος αν περάσουν ακόμα μερικές δεκαετίες με άλυτο το Κυπριακό. Και τέλος πρέπει να διερωτηθούμε αν στο τέλος της ημέρας η ασυμβίβαστη γραμμή στο όνομα του μαρξισμού είναι πράγματι επαναστατική γραμμή ή εντελώς το αντίθετο. Υπάρχουν παραδεχτοί και απαράδεχτοι συμβιβασμοί. Πρέπει να αξιολογήσουμε τον συμβιβασμό που σήμερα βρίσκεται μπροστά μας και όχι να απορρίψουμε τον κάθε συμβιβασμό. Αυτή πιστεύω πως είναι η πραγματική μαρξιστική προσέγγιση.
Αξιολογώντας τα διεθνή δεδομένα πρέπει να πούμε πως δεν άλλαξαν όλα εναντίον μας. Η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας δημιούργησαν μια καινούργια συγκυρία, που δεν υπήρχε προηγούμενα. Μια συγκυρία που έδωσε ήδη μια πρωτοφανή κινητικότητα στο Κυπριακό. Μια συγκυρία και ορισμένα καινούργια δεδομένα που μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης για να σπάσουν τα μακρόχρονα αδιέξοδα, τα οποία προκαλούσε η τουρκική αδιαλλαξία. Το Κόμμα μας είχε τη διορατικότητα να δει αυτά τα καινούργια δεδομένα, να προσαρμόσει ανάλογα την πολιτική του και μακριά από ευσεβοποθισμούς και εξωπραγματικές προσεγγίσεις, να τα αξιοποιήσει στην πάλη για τη λύση του Κυπριακού.
Προσπάθειες λύσης
Συντρόφισσες, σύντροφοι,
Από την επομένη της τουρκικής εισβολής άρχισαν οι προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. Όλες αυτές οι προσπάθειες, στα χρόνια που ανασκοπούμε, προσέκρουαν στην αδιάλλακτη πολιτική της Τουρκίας και την επιμονή της για λύση δυο ξεχωριστών κυρίαρχων κρατών στην Κύπρο. Ταυτόχρονα πρέπει να παραδεχτούμε ότι μερικές φορές η ε/κυπριακή πλευρά δεν απέφυγε λανθασμένους χειρισμούς που μας στοίχισαν.
Τότε ακριβώς που άλλαζαν εις βάρος μας τα ισοζύγια στον κόσμο εμφανίστηκαν οι Ιδέες Γκάλι. Αποτύχαμε να αξιοποιήσουμε εκείνη την ευκαιρία. Και τούτο κύρια γιατί η συντηρητική δεξιά ενταφίασε τις Ιδέες Γκάλι στο όνομα παραταξιακών και εκλογικών συμφερόντων.
Η άνοδος της συντηρητικής παράταξης στην εξουσία το 1993, η αντιφατική πολιτική που ακολουθήθηκε για μια δεκαετία, τα σκαμπανεβάσματα και οι λανθασμένοι χειρισμοί, ζήμιωσαν τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.
Η κρίσιμη στροφή στο Κυπριακό έγινε το 1999 με την εμφάνιση της θέσης «όλα στο τραπέζι». Από εκείνη τη στιγμή και μετά είχαμε σταδιακή απομάκρυνση από το πνεύμα και το γράμμα των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Το ΑΚΕΛ φορτικά υπεδείκνυε και προειδοποιούσε για τους κινδύνους αυτής της εκτροπής. Το ΑΚΕΛ υπεδείκνυε ότι αυτή η εκτροπή θα έθετε τη σφραγίδα της στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και στην ίδια τη λύση. Οι τότε κυβερνώντες υποτιμούσαν τους κινδύνους. Κώφευαν στις προειδοποιήσεις μας και τις απέρριπταν. Δυστυχώς όμως το ΑΚΕΛ δικαιώθηκε.
Η νέα πρωτοβουλία για επίλυση που Κυπριακού που εκδηλώθηκε το 2002 και πήρε τη μορφή του Σχεδίου Ανάν, φέρει ακριβώς το στίγμα και είναι απότοκο όλων των πιο πάνω δεδομένων. Είναι απότοκο του χρόνου που διέρρευσε από το 1974 και που παγίωσε κάποια δεδομένα, είναι απότοκο της νέας τάξης πραγμάτων, της εκτροπής από το γράμμα και το πνεύμα των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, της αντιφατικής πολιτικής κατά τη δεκαετία της διακυβέρνησης του τόπου από τη συντηρητική παράταξη.
Το ΑΚΕΛ αξιολόγησε το Σχέδιο Ανάν καταγράφοντας τα αρνητικά αλλά και τα θετικά του στοιχεία. Επειδή κρίναμε ότι παρά τα αρνητικά του στοιχεία το Σχέδιο προνοεί για μια επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο, το αποδεχθήκαμε ως βάση για διαπραγμάτευση. Το ίδιο αποφάσισε στη μεγάλη του πλειοψηφία και το Εθνικό Συμβούλιο. Οι εκτιμήσεις ότι με τη λύση που προτείνει το Σχέδιο Ανάν διαλύεται τάχα η Κυπριακή Δημοκρατία και ότι το Σχέδιο νομιμοποιεί και εμβαθύνει τη διχοτόμηση δεν είναι ορθές και δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Αν ήταν αυτές οι εκτιμήσεις μας τότε δεν θα έπρεπε να γίνει αποδεχτό το Σχέδιο Ανάν ούτε καν ως βάση διαπραγμάτευσης. Όχι μόνο έγινε δεκτό σαν βάση διαπραγμάτευσης αλλά φορτικά επαναλαμβάναμε όλοι μας, προεξάρχοντος του Προέδρου ότι ως ε/κυπριακή πλευρά δεν επιδιώκουμε αλλαγές στην ουσία και τη φιλοσοφία του Σχεδίου. Επιδιώξαμε βέβαια αλλαγές που έχουν σχέση με τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα της λύσης. Επιδιώξαμε ν' αποτρέψουμε την ικανοποίηση απαιτήσεων της Τουρκίας που βρίσκονται εκτός της φιλοσοφίας του Σχεδίου. Και καλά κάναμε.
Η αρνητική στάση και η κωλυσιεργία της Άγκυρας και του κ. Ντενκτάς δεν επέτρεψαν για αρκετό χρόνο να υπάρξει διαπραγμάτευση και συμφωνία επί του Σχεδίου. Η άνοδος του Ερντογάν στην εξουσία στην Τουρκία, οι μαζικές κινητοποιήσεις των Τ/κυπρίων υπέρ της λύσης και της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα δημιούργησαν μια διαφορετική κατάσταση. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανένας ότι η διαπάλη στην Τουρκία μεταξύ των δυνάμεων που εμμένουν στη σκληρή αδιάλλαχτη γραμμή στο Κυπριακό και των δυνάμεων που συνειδητοποιούν ότι το Κυπριακό είναι εμπόδιο στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας, έχει φτάσει στο τέλος της με νίκη της δεύτερης τάσης. Προφανώς όμως έχουμε ένα συμβιβασμό όπου οι στρατηγοί, ή πιο σωστά η πλειοψηφία των στρατιωτικών, επιτρέπουν στον Ερντογάν να χειριστεί το Κυπριακό και να αποδεχτεί ακόμα και ένα συμβιβασμό στη βάση του Σχεδίου Ανάν. Πέραν τούτου, ο Ερντογάν κατόρθωσε να προωθήσει ορισμένα πακέτα εκδημοκρατικοποίησης της χώρας και να δώσει την εντύπωση ότι περιορίζει την ανάμειξη του στρατού στην πολιτική ζωή. Με αυτά τα δεδομένα η διεθνής κοινότητα έγινε καλός δέκτης των διαβεβαιώσεων Ερντογάν ότι θέλει να λύσει το Κυπριακό και όλες οι πιέσεις στράφηκαν προς την ε/κυπριακή πλευρά.
Αποτέλεσμα των πιέσεων ήταν οι συναντήσεις στη Ν. Υόρκη όπου συμφωνήθηκε συγκεκριμένη διαδικασία που προέβλεπε α) εντατικές διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, β) διευρυμένες διαπραγματεύσεις με την παρουσία της Ελλάδας και της Τουρκίας, γ) επιδιαιτητικό ρόλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ αν τα πρώτα δυο στάδια δεν απέφεραν αποτέλεσμα ή εξακολουθούσαν να υπάρχουν κενά και, τέλος, (δ) διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.
Είναι κοινή διαπίστωση ότι δεν υπήρξε ουσιαστική διαπραγμάτευση ούτε στην Κύπρο ούτε στην Ελβετία. Ως αποτέλεσμα τούτου ο Γ.Γ. προχώρησε και άσκησε τον επιδιαιτητικό του ρόλο που είχε ως κατάληξη το Σχέδιο Ανάν 5.
Το ΑΚΕΛ όλο αυτό το διάστημα εργάστηκε σκληρά μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Εθνικό Συμβούλιο για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Επέδειξε σοβαρότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Στήριξε με ειλικρίνεια, αποφασιστικότητα και συνέπεια τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε όλα τα στάδια των διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων. Φορτικά τόνιζε και υπεδείκνυε στους ιθύνοντες των Ηνωμένων Εθνών και γενικά στον διεθνή παράγοντα την ανάγκη θετικής ανταπόκρισης στα ζητήματα που έθετε η ε/κυπριακή πλευρά ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνημένη, πιο λειτουργική και βιώσιμη λύση.
Η ανταπόκριση των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς παράγοντα στα αιτήματα της ε/κυπριακής πλευράς δεν ήταν η αναμενόμενη. Ενώ αντίθετα έτεινε ευήκοο ους στις απαιτήσεις που έθεσε η Άγκυρα. Θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της τ/κυπριακής κοινότητας στην Ελβετία ευθυγραμμίστηκαν πλήρως με τις θέσεις της τουρκικής κυβέρνησης. Αλλά και πριν από τη Νέα Υόρκη και την Ελβετία κάναμε προσπάθειες για συντονισμό συζητώντας σε ειδικές επιτροπές το Σχέδιο Ανάν χωρίς κανένα αποτέλεσμα, ένεκα μη ανταπόκρισης της άλλης πλευράς. Προσπάθειες κατέβαλα και στη Λουκέρνη επίσης για άμεση επαφή και συζήτηση χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Το ΑΚΕΛ ευθύς εξ αρχής είχε διακηρύξει ότι θα τοποθετηθεί οριστικά επί του Σχεδίου Ανάν όταν θα έχει μπροστά του το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Διακηρύξαμε επίσης ότι για να πάρουμε την τελική μας απόφαση θα ζυγίσουμε όχι μόνο τα θετικά και αρνητικά του Σχεδίου, αλλά και όλες τις παραμέτρους που συνθέτουν σήμερα το Κυπριακό, τις επιπτώσεις ή τις προοπτικές από ένα ενδεχόμενο «ναι» ή ένα ενδεχόμενο «όχι».
«Εκφραστές κομματικής πολιτικής»
Εδώ θα ανοίξω μια παρένθεση για να τονίσω το εξής. Δυστυχώς στελέχη και βουλευτές του Κόμματος δεν κατόρθωσαν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους να αποστασιοποιηθούν από τις προσωπικές τους απόψεις. Τοποθετούνταν μεταδίδοντας το χρώμα αυτών των απόψεων και μάλιστα ορισμένες φορές αυτό ήταν ιδιαίτερα εμφανές έως και απαράδεκτο όταν εμφανίζονταν σύντροφοι ως οι ακραιφνείς και μόνοι εκφραστές της κομματικής πολιτικής. Οι υπερβολές είτε προς το «όχι» είτε προς το «ναι» έδιναν λανθασμένη εικόνα και δεν βοηθούσαν το Κόμμα στην προσπάθειά του. Συνέβαλαν στην καλλιέργεια της σύγχυσης μέσα στον κόσμο της Αριστεράς και ευρύτερα στο λαό. Ο αρνητισμός που απέπνεαν πολλά δημοσιεύματα της «Χαραυγής» αλλά και η εμφανής τοποθέτηση υπέρ του «ναι» που έβγαινε από εκπομπές του ΑΣΤΡΑ επέτειναν τη σύγχυση. Αυτά τα φαινόμενα είναι ανεπίτρεπτα για ένα κόμμα όπως το δικό μας που συνέχιζε όλο αυτό τον καιρό να προβληματίζεται και να μοχθεί για να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα.
Είναι όμως και κάτι άλλο που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Στελέχη και μέλη του Κόμματος έπεσαν στην παγίδα της άκρατης προπαγάνδας ενός στείρου «όχι» που εκπέμπεται καθημερινά από πολλές κατευθύνσεις. Ένεκα αυτής της προπαγάνδας διαμόρφωσαν άποψη, αρνούμενοι ν' ακούσουν τον όποιο προβληματισμό της ηγεσίας του Κόμματος. Παρουσιάστηκαν έτοιμοι, ακόμα και με την υποψία ότι πιθανό η ηγεσία του Κόμματος να κλείνει προς τη μια ή την άλλη άποψη, ν' αφορίσουν με απαράδεχτους χαρακτηρισμούς και ορισμένοι πολύ «φανατικοί» να ζητήσουν και την κεφαλή μας επί πίνακι.
Μια τέτοια συμπεριφορά είναι επιεικώς απαράδεχτη και εκτός του τρόπου λειτουργίας του Κόμματός μας. Υπεύθυνα για τη λήψη αποφάσεων είναι τα εκλελεγμένα όργανα του Κόμματος. Σ' αυτήν την περίπτωση είναι η έκτακτη Παγκύπρια Συνδιάσκεψη στην οποία συμμετέχουν όλοι οι εκλελεγμένοι σύντροφοι και συντρόφισσες από τα κάτω μέχρι τα πάνω. Αυτή η Συνδιάσκεψη θα πάρει και την τελική απόφαση την οποία όλοι πρέπει να σεβαστούμε και να υλοποιήσουμε σκεφτόμενοι και την επόμενη μέρα. Ο τόπος θα έχει ανάγκη από ένα ισχυρό και ενωμένο ΑΚΕΛ ιδιαίτερα την επόμενη μέρα το άμεσο και το απώτερο μέλλον.
Δεν μπορεί και δεν πρέπει οδηγούμενοι από το συναίσθημα να προκαλέσουμε ζημιά στο Κόμμα μας, γιατί αυτή η ζημιά θα αγγίξει σίγουρα και τον τόπο.
Σχέδιο Ανάν 5
Συντρόφισσες, σύντροφοι,
Η αντικειμενική, νηφάλια, επιστημονική ανάλυση του Σχεδίου Ανάν 5 που βρίσκεται σήμερα ενώπιον μας μάς οδηγεί στις πιο κάτω βασικές διαπιστώσεις:
- Με το Σχέδιο Ανάν επανενώνεται η Κύπρος. Η Κυπριακή Δημοκρατία μετατρέπεται σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία υπό την ονομασία Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.
- Τερματίζεται η κατοχή με τη σταδιακή αποχώρηση 39 και πλέον χιλιάδων στρατευμάτων.
- Επιτυγχάνεται η σταδιακή επιστροφή 85 μέχρι 90 χιλιάδων προσφύγων υπό Ελληνοκυπριακή διοίκηση. Διασφαλίζεται σταδιακά το δικαίωμα επιστροφής υπό τ/κυπριακή διοίκηση μέσα, αλήθεια, από πολλές δυσκολίες και σκοπέλους.
- Γενικά αποκαθίστανται έστω και σταδιακά τα ανθρώπινα δικαιώματα και βασικές ελευθερίες.
- Προνοούνται αποτελεσματικοί μηχανισμοί ξεπεράσματος αδιεξόδων που δεν υπήρχαν στο Σύνταγμα του 1960.
- Η μεταβατική περίοδος περιορίζεται σε 45 μόνο μέρες. Όλα τα όργανα του κράτους θα βρίσκονται σε ισχύ από την πρώτη στιγμή.
- Θα περιοριστεί το ποσοστό ροής ανθρώπων από την Τουρκία στο 5% του πληθυσμού που θα έχει την εσωτερική ιθαγένεια της τ/κυπριακής συνιστώσας πολιτείας, για περίοδο 19 χρόνων ή μέχρι την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Στη συνέχεια θα εφαρμόζεται ο ειδικός νόμος για την ιθαγένεια που απαγορεύει την αλλοίωση της δημογραφικής σύνθεσης του νησιού.
- Θα υπάρχει μια Κεντρική Τράπεζα και το νόμισμα θα εξακολουθήσει να είναι η Κυπριακή Λίρα.
- Διανοίγεται μακροπρόθεσμα η προοπτική πραγματικής επανένωσης και ειρηνικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Ταυτόχρονα στις εκτιμήσεις μας δεν αποκρύβουμε ότι στο Σχέδιο εξακολουθούν να υπάρχουν και αρνητικές πτυχές όπως είναι:
- Η μη ικανοποιητική ρύθμιση της πτυχής της ασφάλειας καθώς και η απουσία απτών εχέγγυων για την εφαρμογή της λύσης δημιουργεί αντικειμενικά αίσθημα ανασφάλειας.
- Η παραμονή ενός αριθμού 60-70000 εποίκων.
- Η παραμονή 6.000 στρατιωτών από Τουρκία και Ελλάδα μέχρι το 2011, 3.000 μέχρι το 2018 και, σε μόνιμη βάση, εκτός αν συναποφασίσουν διαφορετικά, 950 και 650 αντίστοιχα, μετά το 2018.
- Η ύπαρξη μίας μόνιμης παρέκκλισης από το κοινοτικό κεκτημένο, εκείνης που προνοεί ότι η μόνιμη εγκατάσταση μη ομιλούντων την τουρκική στο τ/κυπριακό συνιστών κράτος δεν θα υπερβαίνει το 1/3 του τουρκόφωνου πληθυσμού.
Δεν διαφεύγει της προσοχής μας ότι η πολυπλοκότητα πολλών διατάξεων της λύσης και οι ασάφειες που εξακολουθούν να υπάρχουν εγκυμονούν ορισμένους κινδύνους. Κατά συνέπεια απαιτείται πολλή καλή θέληση για να λειτουργήσει η προτεινόμενη λύση και μέχρι σήμερα δεν έχουμε απτά δείγματα αυτής της βούλησης από την πλευρά της Τουρκίας. Από την άλλη, όμως, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι η Κύπρος από την 1η του Μάη εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα το περιβάλλον της λύσης θα είναι ριζικά διαφορετικό από τα σημερινά δεδομένα. Δεν πρέπει επίσης να διαφεύγει της προσοχής μας πως δεν θα είναι προς το συμφέρον των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Τουρκίας να δημιουργεί νέες εντάσεις στο νησί.
Πάντοτε λέγαμε -και εμείς ως ΑΚΕΛ το εννοούσαμε- ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι ένας οδυνηρός συμβιβασμός. Το στοιχείο της αδικίας και του συμβιβασμού, όχι μόνο με την τ/κ κοινότητα, υπάρχει έντονο και στο Σχέδιο Ανάν 5.
Είναι γι' αυτό που κανείς από εμάς δεν επέστρεψε ενθουσιασμένος από την Ελβετία.
Πρέπει να σας πληροφορήσω, συντρόφισσες και σύντροφοι, πως η ηγεσία του Κόμματος και ιδιαίτερα ο Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος της Βουλής κάναμε φοβερές προσπάθειες πριν φτάσουμε στην τελευταία φάση της διαδικασίας να πείσουμε όλους τους συνομιλητές μας να μας βοηθήσουν για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους πολίτες να κατανοήσουν την ανάγκη αποδοχής ενός οδυνηρού συμβιβασμού.
Ζητούσαμε επίμονα να ικανοποιήσουν αιτήματά μας που έχουν σχέση με τη λειτουργικότητα αλλά και την ασφαλή εφαρμογή μιας λύσης. Ζητήσαμε να παραχωρηθεί κάτι που να μπορεί να ψηλαφίσει ο κόσμος. Είναι αλήθεια ότι ικανοποίησαν στον ένα ή τον άλλο βαθμό απαιτήσεις του Προέδρου με επίκεντρο τη λειτουργικότητα της εκτελεστικής εξουσίας και της οικονομίας.
Είναι όμως επίσης αλήθεια πως οι μεσολαβητές και τα Ηνωμένα Έθνη προσπάθησαν περισσότερο να βοηθήσουν τον κ. Ερντογάν γι' αυτό και ικανοποίησαν αιτήματα της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς, κάποια από τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν σημαντικά και κάποια με συμβολισμό.
Παροξυσμός αρνητισμού
Συντρόφισσες, σύντροφοι,
Εμείς κάνουμε μια νηφάλια και κατά το δυνατό αντικειμενική ανάλυση του Σχεδίου. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε στην ίδια την κοινωνία. Οι θιασώτες του «όχι» εκμεταλλεύτηκαν το κενό που αντικειμενικά δημιουργούσε τόσο ο δικός μας προβληματισμός όσο και άλλων, για να παρουσιάσουν και μάλιστα με τα πιο μελανά χρώματα τις αρνητικές και μόνο πτυχές του Σχεδίου. Υπήρξε υπερβολή, διαστρέβλωση και παραπληροφόρηση. Το υπαρκτό αίσθημα ανασφάλειας, που οφείλεται στη μακρόχρονη παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων και στην ντε φάκτο διχοτόμηση, έτυχε εκμετάλλευσης. Οι αντίπαλοι της ομοσπονδιακής λύσης με αφορμή τα αρνητικά στοιχεία του Σχεδίου Ανάν βρήκαν την ευκαιρία να στρέψουν τα πυρά τους ενάντια σε αυτήν τούτη τη λύση ομοσπονδίας. Οι εθνικιστές κάθε απόχρωσης βρήκαν την ευκαιρία να χύσουν ξανά το δηλητήριο του εθνικισμού-σοβινισμού. Όσοι αισθάνονται να βολεύονται με την παρούσα διχοτομική κατάσταση εξαπέλυσαν σταυροφορία κατά του Σχεδίου καπηλευόμενοι την Κυπριακή Δημοκρατία. Δημιουργήθηκε έτσι ένας παροξυσμός αρνητισμού στην ε/κυπριακή κοινωνία που δεν επιτρέπει τον νηφάλιο προβληματισμό και τη νηφάλια συζήτηση. Με τον πιο εύκολο τρόπο η διαφορετική άποψη χαρακτηρίζεται προδοσία.
Ανεξάρτητα από τις προθέσεις του Προέδρου, το συναισθηματικά φορτισμένο διάγγελμά του, με πολλές από τις εκτιμήσεις του οποίου δεν συμφωνούμε, επιδείνωσε την κατάσταση.
Ως ΑΚΕΛ συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του απλού πολίτη, που έμαθε να ζει με μια σχετική σιγουριά και που φυσιολογικά διστάζει να αναλάβει το δημιουργικό ρίσκο που προϋποθέτει μια λύση. Ο απλός πολίτης επιθυμεί τη λύση Κυπριακού, αλλά δικαιολογημένα θα ήθελε να έχει κάποιες αξιόπιστες διαβεβαιώσεις ότι η υλοποίηση της λύσης δεν θα εξαρτάται από την καλή θέληση και μόνο της Τουρκίας.
Κατανοούμε λοιπόν τους προβληματισμούς των πολιτών. Δεν μπορούμε όμως να δείξουμε την παραμικρή κατανόηση προς τους εθνικιστικούς Π αντιομοσπονδιακούς κύκλους που με τον παροξυσμό τους απειλούν να οδηγήσουν τον τόπο σε περιπέτειες.
Πρόταση Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ
Όλα όσα περιέγραψα πιο πάνω μας προβλημάτισαν πάρα πολύ τις τελευταίες μέρες στα Σώματα του Κόμματος. Είναι προφανές ότι το κλίμα που επικρατεί, έστω και αν το ΑΚΕΛ ταχθεί υπέρ του «ναι», δεν πρόκειται να αναστραφεί μέχρι την ημέρα του δημοψηφίσματος. Εμείς δεν επιδιώκουμε ένα «ηχηρό όχι» στο δημοψήφισμα γιατί ένα τέτοιο «όχι» θα έχει σοβαρές επιπτώσεις. Μεταξύ άλλων θα οδηγήσει στην απόρριψη του Σχεδίου Ανάν ακόμα και ως βάση για διαπραγμάτευση.
Το ΑΚΕΛ δεν συμμερίζεται την άποψη ότι η παρούσα είναι τελευταία ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού. Αφ' ετέρου όμως, μετά από ένα καινούργιο αδιέξοδο -για το οποίο σίγουρα θα καταλογισθούν ευθύνες στην ε/κυπριακή πλευρά, ενώ η Τουρκία και η τ/κυπριακή πλευρά ενδεχόμενα θα εισπράξουν επαίνους- θα υπάρξουν αναπόφευκτα αρνητικές επιπτώσεις, που δεν πρέπει να υποτιμούμε.
Έχοντας υπόψη όλα αυτά, η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, που συνήλθε στις 9 και 10 Απριλίου 2004, ύστερα από ενδελεχή συζήτηση, διαμόρφωσε την εξής πρόταση προς την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του Κόμματος.
1. Το ΑΚΕΛ ως κόμμα σοβαρό, το οποίο θέλει να τιμά την ιστορία και τους αγώνες του, υποσχέθηκε στον κυπριακό λαό ότι θα ενδιατρίψει με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ψυχραιμία και σε βάθος στις εξελίξεις που αφορούν τη λύση του κυπριακού προβλήματος.
2. Το ΑΚΕΛ έχει λάβει σοβαρότατα υπόψη τα ισοζύγια δυνάμεων διεθνώς, το διεθνή παράγοντα και τις απόψεις του, ιδιαίτερα τις απόψεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας.
3. Έχει ενδιατρίψει σε βάθος στην κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό μέτωπο και στη διάσπαση που το χαρακτηρίζει, την ώρα που επιβάλλεται η μεγαλύτερη συναίνεση και ενότητα.
4. Πρώτιστα, όμως, το ΑΚΕΛ έχει λάβει σοβαρότατα υπόψη το λαό και τους εργαζόμενους, Ε/κύπριους και Τ/κύπριους, από τον οποίο προέρχεται και αποκλειστικά υπηρετεί.
5. Λήφθηκαν επίσης υπόψη τα αισθήματα ανασφάλειας τα οποία διακατέχουν την πλειοψηφία των Ε/κύπριων συμπατριωτών μας, είτε αυτά προέρχονται από τη μακρόχρονη παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων και την ντε φάκτο διχοτόμηση είτε αυτά καλλιεργούνται από ορισμένους κύκλους.
6. Λήφθηκε υπόψη το γεγονός ότι το Σχέδιο Ανάν παρουσιάστηκε τον τελευταίο καιρό μπροστά στο λαό με υπογραμμισμένα τα αρνητικά του στοιχεία και υποβαθμισμένα τα θετικά του στοιχεία.
7. Το ΑΚΕΛ έχει εμπεδώσει στη συνείδηση του λαού, με τη ζωή και τη δράση του την αντίληψη ότι τάσσεται υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης που ποτέ δεν απέκρυψε ότι θα είναι οδυνηρή, ως αποτέλεσμα του φασιστικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, που ακολούθησε.
8. Σήμερα το Κόμμα μας βρίσκεται μπροστά σε ένα Σχέδιο που τα θετικά του στοιχεία με την πιθανή αποδοχή του θα μπορούσαν, παρά τους κινδύνους, να δημιουργήσουν ελπιδοφόρα προοπτική για ειρηνική συμβίωση Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων. Το ΑΚΕΛ δεν συμμερίζεται εκτιμήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σχετικά με πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν και ιδιαίτερα με την εκτίμηση ότι αυτό «δεν καταλύει την ντε φάκτο διχοτόμηση, αλλά αντίθετα τη νομιμοποιεί και την εμβαθύνει». Η ηγεσία του Κόμματος θα αναπτύξει διάλογο με τον Πρόεδρο σ' αυτά τα ζητήματα στα πλαίσια της συνεργασίας μας.
9. Η Κ.Ε. διαπιστώνει πως η κατάσταση που δημιουργήθηκε στο εσωτερικό μέτωπο οδηγεί στην απόρριψη του Σχεδίου, ακόμα και ως βάση για διαπραγμάτευση, πράγμα που ενισχύει τον εθνικισμό-σοβινισμό και μειώνει τις δυνατότητες βελτίωσης του Σχεδίου κυρίως στα θέματα που άπτονται της ασφάλειας και της σιγουριάς στην εφαρμογή του.
10. Συνυπολογίζοντας όλα τα αντικειμενικά δεδομένα που είναι σήμερα μπροστά μας, το ΑΚΕΛ καλεί τα Ηνωμένα Έθνη και το διεθνή παράγοντα να προχωρήσουν στην αναβολή των δημοψηφισμάτων για μερικούς μήνες ώστε να προηγηθεί η δυνατότητα αντικειμενικής παρουσίασης του Σχεδίου στο λαό, να δοθεί η δυνατότητα διαπραγμάτευσης στη βάση που αναφέραμε πιο πάνω και κάλυψης των κενών που υπάρχουν, έτσι που να καταστεί δυνατή η έγκριση του από τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων.
11. Σε αντίθετη περίπτωση το ΑΚΕΛ θα είναι υποχρεωμένο να μην υποστηρίξει την έγκριση του Σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα.
12. Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ καλεί τους Τ/κύπριους συμπατριώτες μας να επιδείξουν κατανόηση απέναντι στις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των Ε/κυπρίων, να συνεχίσουν να εμπιστεύονται το ΑΚΕΛ και να συνεχίσουμε από κοινού τον αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας.
Η αναβολή που ζητούμε δεν στοχεύει στον ενταφιασμό του Σχεδίου Ανάν. Θέλουμε να δοθεί ευκαιρία ενός νηφάλιου διαλόγου γύρω από Σχέδιο Ανάν ώστε να μπορέσουμε να εξηγήσουμε στο λαό αντικειμενικά το περιεχόμενό του χωρίς δαιμονοποιήσεις και χωρίς ωραιοποιήσεις.
Ζητούμε την αναβολή ώστε να αξιοποιηθεί ο χρόνος για να διορθωθούν κάποιες λανθασμένες πρόνοιες που προκαλούν λειτουργικά προβλήματα έτσι που η επόμενη των δημοψηφισμάτων να μας βρει ακόμα πιο έτοιμους για τη λύση.
Τέλος, ζητούμε την αναβολή ώστε να αξιοποιηθεί ο χρόνος για μια διαπραγμάτευση που φυσικά δεν θα οδηγήσει σε ένα άλλο Σχέδιο αλλά τουλάχιστο θα δώσει διασφαλίσεις ότι η εφαρμογή του Σχεδίου θα προχωρήσει έτσι όπως προβλέπεται στο ίδιο το Σχέδιο. Υπάρχει η ανάγκη αυτών των διασφαλίσεων για να διασκεδαστούν οι δικαιολογημένες ανησυχίες και επιφυλάξεις που οδηγούν σήμερα αρκετό κόσμο στην άρνηση.
Ανανεώνουμε σήμερα την έκκλησή μας προς τον ΟΗΕ και τον διεθνή παράγοντα. Εάν ο στόχος τους είναι πραγματικά η επίλυση του Κυπριακού στη βάση του Σχεδίου Ανάν και όχι απλώς η επίρριψη ευθυνών ή η διευκόλυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, πρέπει και εκείνοι, όπως και εμείς, να έχουν ως στόχο ένα «ναι» και από τις δύο κοινότητες. Ας εργαστούν για να δημιουργηθεί η ευκαιρία αυτού του «ναι» και στις δυο κοινότητες.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής δεν έπεσε στο κενό. Αντίθετα έχει δημιουργήσει κινητικότητα. Τόσο η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών όσο και πολλοί άλλοι στο διεθνή χώρο δεν απορρίπτουν την εισήγησή μας. Βολιδοσκοπούν και διαβουλεύονται με όλους τους ενδιαφερόμενους για τις δυνατότητες εφαρμογής της.
«Ραντεβού» με την ιστορία
Συντρόφισσες, σύντροφοι,
Από το βήμα της έκτακτης παγκύπριας συνδιάσκεψης του ΑΚΕΛ απευθύνουμε θερμό συναγωνιστικό χαιρετισμό προς τους συμπατριώτες μας Τ/κυπρίους μαζί με την εκτίμησή μας για την πάλη που διεξάγουν για λύση και ένταξη στην Ε.Ε. Θέλουμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι το ΑΚΕΛ θα παραμείνει πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για επίλυση του Κυπριακού και για επαναπροσέγγιση. Ταυτόχρονα ζητούμε να δείξουν κατανόηση προς τις ανησυχίες και προβληματισμούς μας. Είναι και προς το δικό τους συμφέρον να υπάρξουν διασφαλίσεις που να μας επιτρέπουν να υλοποιήσουμε κατά τον πιο ομαλό τρόπο μια λύση που αφ' εαυτής θα είναι δύσκολη. Δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι σε τελική ανάλυση εμείς, ο κυπριακός λαός, είμαστε η εγγύηση της λύσης. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να κατοχυρώσουμε όσο μπορούμε περισσότερο τις προϋποθέσεις της λύσης για να αρχίσουμε την κοινή μας ζωή με τα καλύτερα δυνατά δεδομένα.
Συντρόφισσες, σύντροφοι,
Στο δικό μας «ραντεβού» με την ιστορία απαντούμε «παρών«. Κοιτάζουμε κατάματα τον κυπριακό λαό, Ε/κυπρίους και Τ/κυπρίους. Δεν έχουμε τίποτε για το οποίο να ντρεπόμαστε. Αντίθετα σήμερα, 63 χρόνια από την ίδρυση του τιμημένου ΑΚΕΛ, αισθανόμαστε υπερηφάνεια για το Κόμμα μας, τους αγώνες του, για τις θυσίες που έδωσε. Είμαι σίγουρος πως ύστερα από γόνιμο, συντροφικό, ακελικό διάλογο θα πάρουμε τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για την Κύπρο μας και το λαό μας, για το Κόμμα μας και το μεγάλο Λαϊκό Κίνημα.
Τα υπέρ και τα κατά του σχεδίου
ΥΠΕΡ
- Επανενώνεται η Κύπρος. Η Κυπριακή Δημοκρατία γίνεται δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία.
- Τερματίζεται η κατοχή, φεύγουν 39.000 στρατιώτες
- Επιστροφή 85-90 χιλιάδες προσφύγων υπό Ε/Κ διοίκηση
- Σταδιακή διασφάλιση του δικαιώματος επιστροφής υπό Τ/Κ διοίκηση
- Σταδιακή αποκατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων
- Μηχανισμοί ξεπεράσματος αδιεξόδων που δεν υπήρχαν το ‘60
- Πολύ μικρή μεταβατική περίοδος – όλα τα όργανα αμέσως στη θέση τους
- Περιορίζεται για 19 χρόνια η ροή Τούρκων
- Μία Κεντρική Τράπεζα, νόμισμα η κυπριακή λίρα
- Προοπτική πραγματικής επανένωσης και ειρηνικής συμβίωσης Ε/Κ – Τ/Κ
ΚΑΤΑ
- Μη ικανοποιητική ρύθμιση της πτυχής της ασφάλειας, απουσία απτών εχεγγύων για εφαρμογή της λύσης
- Παραμονή 60-70 χιλιάδων εποίκων- Παραμονή στρατευμάτων
- Η πρόνοια περί μόνιμης εγκατάστασης μη ομιλούντων την τουρκική στην τ/κ πολιτεία, συνιστά μόνιμη παρέκκλισ
@ AXL
Ήδη απάντησα στο ψευδοδίλημμα που θέτεις.
Το ζητούμενο τώρα είναι αν όσοι μας μιλούν για λύση με τις προδιαγραφές που θέτει ο χριστόφιας το εννοούν ή απλώς προσπαθούν να μας ξεγελάσουν. Λυπούμαι αλλά ο Χριστόφιας και Ο Κασουλίδης δεν μπορούν να γίνουν πιστευτοί. Άσε που ο Κασουλίδης δεν γεμίζει την καρέκλα. Ελαφρών βαρών.
Κεντρί
@ AXL
Να αφήσουμε τις σοφιστείες και τις 2ωρες ομιλίες στα συνέδρια του ΑΚΕΛ.
Όλοι ξέρουμε την απόφαση του πολιτικού γραφείου του ΑΚΕΛ (10-4 Ναι). Ξέρουμε και τις απεγνωσμένες προσπάθειες του Χριστόφια να πείσει τον Powel να εγγυηθεί την εφαρμογή του Ανάν. Δεν τον ενοχλούσε το Σχέδιο μόνο η εφαρμογή του τον απασχολούσε.
Και επειδή δεν προκειται να περάσω την Παρασκευή το βράδυ για να σε πείσω ότι το Ανάν ήταν ένα έκτρωμα θα προσθέσω απλώς 2 πράγματα.
(α) η δήλωση του αμερικάνου ΥΠΕΞ ότι ανάμεσα στα ανταλλάγματα προ την Τουρκία για τη βοήθεια που θα πρόσφερε για την εισβολή στο ΙΡΑΚ ήταν και η Κύπρος υπό τη μορφή του Σχ. Ανάν.
(β) Μια καλή και σοβαρή ακαδημαϊκή ανάλυση του Σχεδίου Ανάν θα βρεις στο ομωνυμο βιβλίο του Άγγελου Συρίγου, καθηγητή στο Πάντειο.
Κεντρί
@ Κεντρι
Παμε τωρα να δουμε την
"δήλωση του αμερικάνου ΥΠΕΞ ότι ανάμεσα στα ανταλλάγματα προ την Τουρκία για τη βοήθεια που θα πρόσφερε για την εισβολή στο ΙΡΑΚ ήταν και η Κύπρος υπό τη μορφή του Σχ. Ανάν."
Ο αμερικανος ΥΠΕΞ που δεν ειναι ΥΠΕΞ αλλα σημερα υφυπουργος εξωτερικων και το καιρο της δηλωσης συμφωνα με το Μαριο Ευριβιαδη ηταν αξιωματουχος στο εθνικο συμβουλιο των ΗΠΑ ειναι ο Daniel Fried.
Συμφωνα λοιπον με τον Μαριο Ευριβιαδη στο Αθρο του Κυπρος μια Ευρωπαικη Λυση ημερομηνιας 29/6/2005 το οποιο βρισκεται στο
http://www.iaa.gr/aa/item.asp?ItemID=275 (καμετε κλικ sto pdf)
Η δηλωση αυτη εγινε απο τον Ντανιελ Φριντ εγινε στις 26/6/2003 δηλαδη 8 μηνες πριν το τελικο σχεδιο Αναν 5(τοτε το σχεδιο που υπηρχε ηταν το σχεδιο Αναν 3 αυτο που αποριθφηκε το οποιο μαλιστα ειχε αποριφθη απο τον Ντεκτας στη Χαγη και η ευθυνη ηταν στην Τουρκικη πλευρα συμφωνα με το συμβουλιο ασφαλειας) στη διαρκεια ενημερωσης ομαδας ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ για το κυπριακο σε συσχετισμο με το Σχεδιο Αναν.
Στην ομαδα συμμετειχε και ο Αρης Αναγος ο οποιος ειναι αυτος που κρατησε σημειωσεις.
Συμφωνα λοιπον με αυτες τις σημειωσεις ο Φριντ ειπε " οταν προσπαθουσαμε να πεισουμε την τουρκια να επιτρεψει τη διελευση των στρατιωτων μας μεσα σπο το εδαφος τησ στο Β. Ιρακ της προσφεραμε 2 κινιτρα : 1) αρκετα δισεκατομμυρια δολαρια σε δωρεες και 2) την κυπρο υπο την μορφη του σχεδιου Αναν"
Σημειωση το Σχεδιο Αναν 1 παραδωθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2002 πολυ πριν να αποφασισουν δηλαδη οι ΗΠΑ οτι θα κανουν δωρο στην τουρκια την κυπρο μεσω αυτου του σχεδιου.
Το δε σχεδιο 3 που απεριψε ο Ντεκτας τον Μαρτη του 2003 ηταν καλυτερο απο το σχεδιο Αναν 1.
Το 12 του 2003 ο Προεδρος παπαδοπουλος ζητησε με επιστολη του την εναρξη διαπραγματευσεων για λυση πριν την ενταξη με Βαση το σχεδιο Αναν, δηλαδη ενα σχεδιο το οποιο εδινε την κυπρο σαν δωρο στην Τουρκια αλλα αυτος ο κυριος Αναγος φαινεται δεν θεωρησε σωστο να ενημερωση το προεδρο για αυτο. Επισης η τουρκια ΔΕΝ συνενεσε για να παιρασουν στρατευματα απο το εδαφος της κατι που επηρεασε αρνητικα τις σχεσεις της με τις
ΗΠΑ.
Το αποτελεσμα τον διαπραγματευσεων αυτων ηταν το σχεδιο Αναν 5.
Στις 26/5/2004
11 μηνες μετα την δηλωση του Φριντ και ενα μηνα μετα το δημοψηφισμα ενας δημοσιογραφος κανει τον ακολουθο διαλογο με τον Richard Boucher εκπροσωπο του State Department:
QUESTION: Another disclosure -- another disclosure on Cyprus.
MR. BOUCHER: You're getting all hyped up over --
QUESTION: Another disclosure on Cyprus. According to an article written by established Greek-American organization, to be published soon in a very well known American magazine, a full copy of which is in my possession, reveals the following:
"Why then the consternation about the rejection of the Annan plan? Because the true purpose was not the claimed goal of the reunifying the island, divided since the Turkish invasion of 1974, but the one stated by Mr. Daniel Fried, a senior State Department official. At a public meeting in Washington on June 26, 2003, in the presence of this writer and others, Mr. Fried declared: 'When we were trying to persuade Turkey to allow the passage of our troops through its territory into Northern Iraq, we offered Turkey two incentives, several billion dollars in grants and loans, and Cyprus, in the form of the Annan Plan.' When Turkey refused passage, the billions were dropped; however, the Annan plan survived, until it was dropped by the Cypriots on April 24th."
Can you comment on that? Because it's coming from the mouth of Mr. Fried, Daniel.
MR. BOUCHER: Daniel Fried works at the National Security Council.
QUESTION: But at times he was --
MR. BOUCHER: He's a State Department officer.
QUESTION: Correct.
MR. BOUCHER: He's been Ambassador to Poland. He now works at the National Security Council.
Second of all, I think the United States has been quite clear that we have worked for a settlement between the two communities in Cyprus since long before Saddam Hussein took power in Iraq, since long before the issues of Iraq's invasions and weapons of mass destruction programs and other things became an issue. The United States' record on trying to reconcile the two communities and bring them together is abundant and clear, and has not -- the reasons for our trying to do that have not changed in -- year to year. They've been consistent since 1963.
QUESTION: What about the connection between Iraq and the Annan plan?
MR. BOUCHER: There is no connection between Iraq and the Annan plan.
Ολοκληρη η ενημερωση βρισκεται εδω
http://www.state.gov/r/pa/prs/dpb/2004/32860.htm
Και απο τοτε αρκετοι δημοσιογραφοι εδω στην κυπρο κυκλοφορουν την δηλωση αυτη του Ντανιελ Φριντ ο οποιος αφου εσπουρτισεν ετσι πραμαν σε ελληνοαμερικανους που εκραουσαν σημειωσεις (τζαι εξεχασαν να το πουν του προεδρου τζαι αφηκαν τον να ζητα διαπραγματευσεις τζαι εφαεν τα μουτρα του ενο εφταιεν η τουρκια για το ναυαγιο της χαγης) επιασεν τζαι προαγωγην.
Σαν παλιο σινεμα
και σαν τη χαλιμα
που μιλαει με τα παιδια.
And the beat goes on.
Για το πιο πανω θα επανελθώ τις επομενες λιγες μερες με περισοτερα και με ονοματα διαφορων δημοσιογραφων στο Διαγγελμα μου για τη Δημοσιογραφια "Για να ξερετε τι τρωτε"
Κεντρί,
Φαίνεσαι ρεαλιστής και νομίζω θα συνεννοηθούμε. Λες ότι θεωρείς ότι το Σχέδιο Ανάν είναι κακό και το απορρίπτεις, έστω κι αν δεν πιστεύεις ότι έχουμε πολλές πιθανότητες να το βελτιώσουμε. Όμως πρέπει πάντα να συγκρίνουμε με την εναλλακτική επιλογή, που είναι η επιλογή της μη λύσης. Που μας οδηγεί αυτη; Μάλλον συμφωνείς ότι είμαστε σε μια πορεία όπου τα πράγματα γίνονται χειρότερα όσο περνά ο καιρός και οδηγούμαστε σε ταϊβανοποίηση. Είναι αυτή η κατάληξη καλύτερη από το σχέδιο Ανάν; Μια κατάληξη όπου (α) τα κατεχόμενα εδάφη χάνονται οριστικά, (β) οι Τ/Κ θα έχουν όλα τα δικαιώματα του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς καμιά υποχρέωση και (γ) θα έχουμε 150 χλμ ανοιχτό σύνορο με την Τουρκία χωρίς κανένα λόγο στο ποιος μπαίνει στο νησί;
@ AXL
Τα περί Daniel Fried αποδεικνύουν ένα απλό πράγμα. Το Ανάν ήταν μια προσπάπεια να ικανοποιηθεί η Τουρκία. Γι'αυτό και η φιλοσοφία του είναι τέτοια που επι μέρους βελτιώσεις δεν πρόκειται να το κάνουν βιώσιμο και λειτουργικό.
Αν το αποδεχόμασταν, οι ΗΠΑ θα είχαν "λύσει" ένα χρόνιο πρόβλημα και η Τουρκία θα απαλλασσόταν από ένα βαρίδι στο λαιμό. Αν το απορρίπταμε, η Τουρκία θα αποενοχοποιείτο για την εισβολή-κατοχή και η ευρωπαϊκή της πορεία θα διευκολύνετο. Ο στόχος επίτεύχθηκε.
Δεν φταίνε οι ΗΠΑ όμως που οι Κληρίδης-Βασιλείου και Σια αποδέχτηκαν όλα εκείνα που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της φιλοσοφίας και πολλών επιμέρους ρυθμίσεων. Δεν έχει νόημα να μιλούμε για Ανάν 1,2,...5. Όλα είχαν την ίδια φιλοσοφία, γι'αυτό και χρειάζεται να ξεκινήσουμε από άλλη βάση.
Εμείς τώρα δεν θα διαπραγματευθούμε μεταξύ μας ένα σχεδιο λύσης. Εμείς καλούμαστε να αποφασίσουμε ποιός είναι ο καταλληλότερος για Πρόεδρος. Σύμφωνα με αυτά που παραθέτεις από τη Χαραυγή, ο Χριστόφιας λέει:
"Αυτά, μεταξύ άλλων σημαίνουν ότι η λύση πρέπει να αποκαθιστά την ανεξαρτησία, κυριαρχία εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να διασφαλίζει τη μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, την αποχώρηση των εποίκων, τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένου του δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Εκ των ων ουκ άνευ είναι ο αποκλεισμός των όποιων δικαιωμάτων μονομερούς στρατιωτικής επέμβασης και η αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων ενώ η αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου παραμένει στόχος."
Δυστυχώς δεν μπορώ να τον πιστέψω γιατί το Σχέδιο Ανάν το οποίο ο Χριστόφιας (και η ελίτ του ΑΚΕΛ)υποστήριξε, δεν ικανοποιεί αυτά που διακυρήττει.
Ο Τάσσος θα καταφέρει κάτι καλύτερο; Είπα και προηγουμένως πως δεν είμαι αισιόδοξος. Αν αποφύγει τα λάθη και αν έχει και εσωτερική υποστήριξη (και όχι υπονόμευση π.χ. ΔΗΣΥ) υπάρχουν μικρές πιθανότητες. Η υποστήριξη του ΑΚΕΛ είναι σημαντική γι'αυτό και η απογοήτευση για την απόφαση για κάθοδο του Χριστόφια. Ελπίζω να μη κοπούν όλες οι γέφυρες. Δύσκολο όμως γιατί αναμένω Τάσσο-Χριστόφια στο 2ο γύρο. Η σύγκρουση μπορεί να βγει εκτός ελέγχου που θα είναι ότι χειρότερο.
@ Illantros
Φίλε, ας αγωνιστούμε για το καλύτερο χωρίς ηττοπάθεια, ας διεκδικήσουμε αυτό που δικαιούμαστε (Ε/Κ & Τ/Κ) χωρίς εκ των προτέρων εκπτώσεις ρεαλισμού και όταν έχουμε ένα νέο αποτέλεσμα ας το συγκρίνουμε με τη μη λύση.
Αν με ρωτάς τι προτιμώ, το Αναν ή τη μη λύση, προτιμώ τη μη λύση γιατί μου δίνει μικρή έστω ελπίδα να πετύχω κάτι καλύτερο. Το Αναν όχι.
Νομίζω έχουμε εξαντλήσει τα περί Ανάν. Θα συμφωνήσουμε να διαφωνούμε.
Anonymous πιο πάνω είναι το Κεντρί
@Κεντρι
1.Μαλλον δεν εκαταλαβες τι γραφω για την περιπτωση του Ντανιελ Φριντ και ΑΝ εγινε ποτε τετοια δηλωση η αν αυτη η δηλωση ειναι ενας μυθος απλα για να εχουμεν να λαλουμεν καλος απορριψαμε το σχεδιο. Ξαναδιαβασε τι γραφω και δες ποσες ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΑ υπαρχουν σε αυτη την ιστορια.
2. Σε ρωτησα και πριν να μου πεις τι δεν ικανοποιει κατα την αποψη σου απο τα πιο κατω σχεδιο Αναν και αρνηθηκες.:
"Αυτά, μεταξύ άλλων σημαίνουν ότι η λύση πρέπει να αποκαθιστά την ανεξαρτησία, κυριαρχία εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να διασφαλίζει τη μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, την αποχώρηση των εποίκων, τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένου του δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Εκ των ων ουκ άνευ είναι ο αποκλεισμός των όποιων δικαιωμάτων μονομερούς στρατιωτικής επέμβασης και η αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων ενώ η αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου παραμένει στόχος."
ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΖΗΤΩ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ ΕΤΣΙ ΓΕΝΙΚΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ.
Αν εxεις διαθεση να συζητησουμε τοτε στην διαθεσην σου. Και για να περνουμε τα θεματα εναν εναν ξεκινα απο εκει που μειναμε πριν.
Τι δεν ικανοποιει το σχεδιο συμφωνα με εσενα?
----------------------------------------------------------------
ΥΓ. Για να ξεκινησεις το homework σου αφου καταληξουμεν στα πιο πανω θα μας πεις πως ο τασσος ο οποιος συμφωνα με εσενα διαφωνει και θα φερει κατι καλυτερο ΑΠΟΔΕΚΤΙΚΕ αυτα που:
"οι Κληρίδης-Βασιλείου και Σια αποδέχτηκαν όλα εκείνα που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της φιλοσοφίας και πολλών επιμέρους ρυθμίσεων. Δεν έχει νόημα να μιλούμε για Ανάν 1,2,...5. Όλα είχαν την ίδια φιλοσοφία, γι'αυτό και χρειάζεται να ξεκινήσουμε από άλλη βάση."
και η ΑΠΟΔΟΧΗ τους δεν ειναι οπως "ολοι ξερουμε" αλλα με ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ.
Αλλα αυτα μετα.
Και για να μην παρεξηγηθω ενοω οτι ο τασσος αποδεκτικε τη φιλοσοφια.
Αν τζαι Αν τζαι Ανάν. Ετέλιωσε, σιόρ, γιατί εν το καταλαβαίνετε; Ο μόνος που επωφελείται που την συζήτηση περί Ανάν, εν ο Τάσσος για να διατηρήσει τον εθνικισμό σε ψηλά επίπεδα. Άκουσα τον προχτές σε σύναξη του Ευρωκό τζαι εβοήθηκα. Ήταν όπως τον βρικόλακα. Τζαι ασφαλώς είπεν τους πάλαι ότι δεν απεμπολίσει τζαι δεν θα απεμπολίσει. Εκτός από άρνηση, έχει και θέση; Γιατί δεν ακούμε τίποτε για την επόμενη μέρα. Ούτε από τους άλλους υποψήψιους που πέφτουν στην παγίδα του τζαι εξακολουθούν να συζητούν για το καλώς ή κακώς, πεθαμένο σχέδιο. ΕΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΤΙ ΚΑΜΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣ.
Μ.Μ.
Τι καλά θα ήταν να μαθαίναμε κάτι από την ιστορία...
Επέτειος Μικρασιατικής καταστροφής. Στο σχολείο ένας συνάδελφος (ιστορικός!)διάβασε λόγο - από μια ομιλιοκεττάππα: "Οι Έλληνες, αν και αγωνίστηκαν με τόλμη και αυτοθυσία, έπεσαν θύματα του τουρκικού εθνικισμού!"
Άτε ρε! Τίποτε άλλο;
Για πόσα χρόνια μετά έλεγαν κάτι Τάσσοι καλαμαράδες για επιστροφή και αγώνα; Δε δέχτηκαν κανένα συμβιβασμό. Έλεγαν στους πρόσφυγες της Σμύρνης ότι θα γυρίσουν, όταν οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές. Πέρασαν 85 χρόνια... Οι πρόσφυγες έμειναν στις παράγκες τους γύρω από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Πώς μπορεί να είμαστε τόσο ηλίθιοι; Πότε με χρόνια με καιρούς έγιναν πάλι δικά μας; Γιατί πάντα οι ίδιες βλακείες και τα ίδια βλακώδη συνθήματα; Γιατί είμαστε τόσο δειλοί μπροστά στις τολμηρές αποφάσεις;
Τι θα βρουν να λένε σε 50 χρόνια που η Κύπρος θα μας ανήκει το πολύ κατά το ήμισυ; Η μεγαλύτερη προδοσία έγινε στην Κύπρο - από εμάς. Δεν μας πούλησε κανένας, όπως ισχυρίζεται ο πιο "τα ρίχνω στους άλλους" στίχος που έχω ακούσει ποτέ (δεν είναι η πρώτη σας φορα που μας πουλήσατε κ.λ.π.).
Συμφωνία της 8ης Ιουλίου. Χα! Πέ αλλό 'να. 150 επιτροπές. Ποιον περιπαίζετε;
Κανείς δε θα τολμήσει να υπογράψει οποιαδήποτε λύση στην Κύπρο από τους σημερινούς. Αυτό είναι σίγουρο.
Κεντρί, αν όντως είσαι διατεθειμένος να ξεγράψεις με τόση ευκολία τα κατεχόμενα, να έχεις δίπλα σου την Τουρκία και να σας χωρίζει ένα πορώδες σύνορο, να συντηρείς τους Τ/Κ, να ζεις συνεχώς σε μια κατάσταση όπου θα βλέπεις τα πράγματα να βαίνουν προς το χειρότερα, τότε όντως δεν έχουμε τίποτε άλλο να πούμε.
Φίλε μου εγώ δεν είμαι καθόλου δογματικός. Ήμουν υπέρ του σχεδίου Ανάν επειδή έτσι έκρινα ότι είναι σωστό. Αν ο λαός θέλει διχοτόμηση, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Να την κάνουμε εδώ και τώρα. Αυτό που δεν ανέχομαι είναι η κοροϊδία του κόσμου και ο διασυρμός της πατρίδας μου από κοντόφθαλμους και ανεύθυνους ηγέτες.
Δεν ξέρω αν είσαι πρόσφυγας, εγώ δεν είμαι. Οι πρόσφυγες είναι οι μόνοι που λυπούμαι σε όλη αυτή την ιστορία. Αυτούς που ταλαιπωρήθηκαν τόσα χρόνια με πολύ λίγη στήριξη, αυτούς που κοροϊδέψαμε ως κράτος, τους τάζαμε επιστροφή και πράσινα άλογα, και τώρα τους αφήνουμε στα κρύα του λουτρού. Ντρέπομαι πραγματικά που το σκέφτομαι, κι ας μην φταίω.
@ AXL
Νομίζω ότι αυτή η συζήτηση δεν εξυπηρετεί πλέον. Η άποψη μου για το Ανάν στηρίζεται σε δική μου μελέτη, δεν είναι δοτή (δεν ύπαινίσσομαι ότι η δική σου είναι). Σέβομαι τις απόψεις σου αλλά τις απορρίπτω.
Επομένως, ανεξάρτητα από το τι δέχτηκε ή δε δέχτηκε ο Τάσσος, ξέρω τι δέχτηκαν οι υπόλοιποι και δεν τους εμπιστεύομαι. Έχω ήδη εξηγήσει πόσο αισιόδοξος είμαι μετά από 33 χρόνια ανιστόρητης πολιτικής από τους φωστήρες μας.
Ένα τελευταίο. Γιατί και οι δύο ανθυποψηφιοι του Τάσσου δεν έχουν το πολιτικο θάρρος να πουν ποια ήταν η θέση τους στο Ανάν;
Ο Κασουλίδης προσπαθεί να υπαινιχθεί ότι μπορεί να ψήφισε και Όχι ενώ πολεμούσε για το Ναι. Δεν καταλαβαίνει ότι αυτό είναι χειρότερο αφού, αν έτσι είναι, θα έχει υποτάξει το χρέος του προς την πατρίδα στην κομματική πειθαρχία. Κόμμα πάνω από την πατρίδα.
Ο Χριστόφιας ήταν υποστηρικτής του Ναι. αναγκάστηκε να πει Όχι γιατί ο κόσμος του ΑΚΕΛ δεν θα τον ακολουθούσε και θα κινδίνευε το ΑΚΕΛ με διάσπαση. Αν δεν είναι έτσι, ας δημοσιεύσει την ομιλία του στην Κ.Ε. τη Μεγ. Παρασκευή.
Όσοι επιδιώκουν την Προεδρία του κράτους πρέπει να έχουν το θάρρος της γνώμης τους και επίσης το θάρρος να πουν mea culpa (αν νομίζουν ότι έκαναν λάθος). Μπορεί να μην τους ψηφίσουμε, όμως θα τους σεβόμαστε. Όσο και αν σέβομαι τον άνθρωπο και πολιτικό Χριστόφια, με απογοητεύει η προσπάθεια του να αποκρύψει τις πραγματικές του θέσεις.
Κεντρί
Κεντρί,
Μόλις ξαναδιάβασα το αρχικό σου μήνυμα σε αυτό το νήμα όταν σχολίαζες τον ΑΧ. Πολύ-λίγο μας λες ότι όσοι ήταν υπέρ του σχεδίου Ανάν είτε ήταν ηλίθιοι και δεν το κατάλαβαν, είτε ήταν πουλημένοι. Τζιαι κατά τ' άλλα κάμνεις μας τζιαι τον διανοούμενο....
@Κεντρι
1. Μολις εκοψαμεν μεσα διοτι επρεπεν να γινουμεν συγκεγκριμενοι συρνουμεν εναν η συζητηση δεν εξυπηρετη σας σεβομαι (σημερα, εκτες με το που εμπηκες αλλα μας ειπες αλλα εμεις ειμαστεν Large πλασματα χαριζουμεν)και μετα πας παρακατω αφηνοντας ακομη εναν ατεκμηριωτο ισχυρισμο ο οποιος ΔΕΝ μπορει να αποδικτει και ζητας την ομιλια του Xριστοφια στην Κ.Ε την μεγαλη παρασκευη (εισε σιγουρος οτι εν την ομιλια στην Κ.Ε ξα εν τιποτε αλλον που θελεις?). Αφου ρε μεγαλε και να σου την δοσει την ομιλια (ο χριστοφιας οχι εγω) αν δεν γραφη αυτα που θες θα μας πεις οτι την παραποιησε. ( ΒΤW εγω δεν ξερω αν ηταν του ΝΑΙ μονον κουβεντες ακουω ποτζι ποδα)
Αφου λοιπον το σχεδιο συμφωνα με εσενα ειναι θεμα ερμηνιας ας το αφησουμεν λοιπον στην ακρη και ας δουμε πως βρεθηκαμε με το σχεδιο Αναν 5 στο χερι και την αναγκη για αποριψη του.
(αντιγραφω απο την σελιδα του Γραφειου Τυπου και πληροφοριων της Κυβερνησης)
Ευθύνες στην Τουρκοκυπριακή πλευρά και στην Τουρκία για τα αποτελέσματα της Χάγης
Ευθύνες στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στην Τουρκία για τα αποτελέσματα της Χάγης επέρριψαν ξένες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί. Χαρακτηριστικά αναφέρονται πιο κάτω τα ακόλουθα:
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ρίτσιαρντ Μπάουτσιερ δήλωσε ότι « Οι ΗΠΑ θεωρούν ως πολύ λυπηρό το γεγονός ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ραούφ Ντενκτάς έχει αρνηθεί στους Τουρκοκύπριους την ευκαιρία να καθορίσουν το δικό τους μέλλον και να ψηφίσουν για ένα τόσο θεμελιώδες θέμα.». Επίσης, ο κ. Μπάουτσιερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπήρχαν πλεονεκτήματα από την επίτευξη συμφωνίας, όχι μόνο για το λαό της Κύπρου ή για την ασφάλεια της Τουρκίας, αλλά και για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. (12.3.2003)
Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Χάνεϊ, σε δήλωσή του στο πρακτορείο Reuters εξέφρασε τη λύπη του για τα αποτελέσματα της Χάγης και πρόσθεσε «.... όμως δεν νομίζω ότι ο κ. Ντενκτάς του άφησε (του κ. Ανάν) άλλη επιλογή.» (11.3.2003)
Επίσης ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Denis MacShane εξέφρασε την απογοήτευσή του γιατί ο κ. Ντενκτάς δεν «άρπαξε» την ευκαιρία που του προσφέρθηκε με το σχέδιο Ανάν για λύση του προβλήματος και ανέφερε ότι η Τουρκική Κυβέρνηση θα έπρεπε να ασκήσει πιο πολλή πίεση πάνω στον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Τη δήλωση αυτή έκανε ο Δρ. ΜacShane, απαντώντας σε ερωτήσεις Βρετανών Βουλευτών, μετά την κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής των Κοινοτήτων για τις σχέσεις Βρετανίας - Ε.Ε, την 1η Απριλίου, 2003.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Φρεντ Έκχαρντ, ερωτηθείς ποιος ευθύνεται για την κατάρρευση των συνομιλιών, απάντησε: «Έχετε δει στη δήλωσή μου ότι ο Ελληνοκύπριος ηγέτης επέδειξε προθυμία να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, υπό ορισμένους όρους. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι το σχέδιο ήταν απαράδεκτο. Έτσι, μπορείτε να εξαγάγετε τα δικά σας συμπεράσματα.» (11.3.2003)
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του αρμοδίου για τη Διεύρυνση Επιτρόπου κ. Γκύντερ Φερχόιγκεν, Ζιαν-Κριστόφ Φιλορί δήλωσε ότι στο τέλος του 2004 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζοντας την έκθεσή της για την Τουρκία, θα έχει να αντιμετωπίσει μια κατάσταση όπου μια υποψήφια χώρα δεν θα αναγνωρίζει ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, πράγμα που θα καταστήσει πολύ δύσκολη την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Ο κ. Φιλορί απάντησε καταφατικά σε ερώτηση αν η Ευρωπαική Επιτροπή θεωρεί ότι μετά την 1.5.2004 ένα τμήμα της ΕΕ θα βρίσκεται υπό κατοχή, και τόνισε ότι η κατοχή τμήματος της Κύπρου εξακολουθεί πάντα να θεωρείται παράνομη από τη διεθνή κοινότητα συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ.
Η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας
Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, η οποία δόθηκε στα ενδιαφερόμενα μέρη στις 4 Απριλίου 2003, επιρρίπτει ξεκάθαρα την ευθύνη για την αποτυχία των προσπαθειών του για λύση του Κυπριακού, από τον Ιούνιο του 1999 μέχρι τις 11 Μαρτίου του 2003, στον κ. Ντενκτάς. Η έκθεση αποτελεί ουσιαστικά ένα χρονικό της άρνησης του κ. Ντενκτάς να εμπλακεί σε ουσιαστικές και ειλικρινείς διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού.
Ενδεικτικά, αναφέρονται πιο κάτω τα ακόλουθα αποσπάσματα από τα κεφάλαια Παρατηρήσεις και Συνομιλίες εκ του σύνεγγυς της έκθεσης:
Παρατηρήσεις
«130. ...Αλλά όσον αφορά την αποτυχία αυτής της τελευταίας προσπάθειας πιστεύω ότι ο κ. Ντενκτάς φέρει την πρωταρχική ευθύνη...»
«132. ... Εκφράζω τη λύπη μου για την πρόσφατη αποτυχία του (του κ. Ντενκτάς) να διορίσει έγκαιρα Τουρκοκύπριους μέλη Τεχνικών Επιτροπών. Πέραν των τριών από πέντε μήνες που ήταν διαθέσιμοι χάθηκαν. Η απόφαση του κ. Ντενκτάς να σταματήσει τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων στην εργασία των Επιτροπών, αμέσως μετά την αναχώρησή μου από το νησί στο τέλος Φεβρουαρίου, ήταν ένα περαιτέρω πλήγμα στις υπό εξέλιξη προσπάθειες».
«134. ...Ο κ. Ντενκτάς στη Χάγη απέρριψε την έκκλησή μου να παραπέμψει το Σχέδιο σε δημοψήφισμα... . Αντιμέτωπος με την άτεγκτη αντίθεση του κ. Ντενκτάς να συζητήσει αξιόπιστους τρόπους για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, δεν είχα άλλη επιλογή παρά να τερματίσω τη διαδικασία».
Συνομιλίες εκ του σύνεγγυς
«24. ...δεν μπόρεσα ποτέ να πείσω τον κ. Ντενκτάς ότι οι «πραγματικότητες» του κυπριακού προβλήματος δεν είναι μόνο οι πραγματικότητες για το τι ισχύει επί του εδάφους αλλά και οι πραγματικότητες του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς πολιτικής».
Σ’ ό,τι αφορά τη στάση της Ελληνοκυπριακής πλευράς, ο κ. Ανάν αναφέρει, μεταξύ άλλων στην έκθεσή του, ότι στη Χάγη ο κ. Παπαδόπουλος τον ενημέρωσε ότι αν εκπληρώνονταν κάποιοι όροι ήταν έτοιμος να δεσμευτεί να θέσει το Σχέδιο σε δημοψήφισμα και ότι ήταν διατεθειμένος να μην ξανανοίξει ουσιαστικές πρόνοιες του Σχεδίου, αν και η άλλη πλευρά ήταν διατεθειμένη να κάνει το ίδιο. Ο κ. Ανάν είπε επίσης ότι παρόλο που ο κ. Παπαδόπουλος ανέλαβε την ηγεσία της ελληνοκυπριακής πλευράς σε πολύ προχωρημένο στάδιο των διαπραγματεύσεων, αποδέχθηκε ότι υπήρχε συνέχεια με τον προκάτοχό του.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιρρίπτει ευθύνες στον Ντενκτάς
Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα με αριθμό 1475 (14.4.2003), με το οποίο εκφράζει λύπη γιατί λόγω της αρνητικής προσέγγισης του Τουρκοκύπριου ηγέτη, με αποκορύφωμα τη θέση που τήρησε στις συναντήσεις της 10ης και 11ης Μαρτίου 2003 στη Χάγη, δεν κατέστη δυνατόν να τεθεί το σχέδιο Ανάν σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.
Επίσης δίνει την πλήρη υποστήριξή του στο προσεκτικά ισοζυγισμένο, όπως το χαρακτηρίζει, σχέδιο του Γενικού Γραμματέα της 26ης Φεβρουαρίου 2003, ως μία μοναδική βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, και καλεί όλους τους ενδιαφερομένους να διαπραγματευτούν στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, χρησιμοποιώντας το σχέδιο για να φθάσουν σε συνολική διευθέτηση.
Τέλος, αφού επαναβεβαιώνει όλα τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Σ.Α. με ιδιαίτερη αναφορά στο ψήφισμα 1250 (1999) 29 Ιουνίου 1999 με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού, τονίζει την πλήρη υποστήριξή του στην αποστολή των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα.
Πρόεδρος Παπαδόπουλος : Μετά την ψηφοφορία στα κατεχόμενα θα απευθυνθούμε στο ΓΓ των ΗΕ
Στις 25.11.2003 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτέλεσε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου.
Στις 27.11.2003 ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έδωσε συνέντευξη Τύπου στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Στην εναρκτήρια δήλωση του, μεταξύ άλλων, ανέφερε : «Θα πρέπει να πω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ε/Κ κοινότητα προσβλέπουν στην επίλυση του Κυπριακού μόνο μέσω των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων με βάση το Σχέδιο Ανάν. Η Ε/Κ κοινότητα, ιδιαίτερα, από την αρχή έχει πει ότι παραμένει πρόθυμη και έτοιμη για συνομιλίες με βάση το Σχέδιο Ανάν, οποτεδήποτε μας καλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Η κατάσταση βρίσκεται σε στασιμότητα, ενόψει της ψηφοφορίας που θα γίνει στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 14 Δεκεμβρίου. Αμέσως μετά από αυτή την ψηφοφορία - και τονίζω στο σημείο αυτό - ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα παρακαλέσουμε εκ νέου τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να επαναλάβει την πρωτοβουλία του για να αρχίσει νέος γύρος των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων».
Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έστειλε επιστολή στον ΓΓ των ΗΕ
Υλοποιώντας την εξαγγελία του στη συνέντευξη Τύπου στην ΄Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Ελλάδα ( 27.11.2003) ότι θα απευθυνθεί στο ΓΓ των ΗΕ μετά την ψηφοφορία στα κατεχόμενα ανεξάρτητα του ποιος θα είναι ο νικητής, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέστειλε επιστολή στον κ. Ανάν ζητώντας την επανεμπλοκή του στο Κυπριακό.
Πρόσκληση για συνομιλίες στη Νέα Υόρκη απευθύνει στα μέρη ο ΓΓ του ΟΗΕ
Στα τέλη Ιανουαρίου 2004 ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο καθώς και με τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας και δήλωσε ότι όλοι παρουσιάζονταν έτοιμοι να επαναρχίσουν συνομιλίες. Ενθαρρυμένος από τις επαφές του, απηύθυνε, στις 4 Φεβρουαρίου, γραπτή πρόσκληση στους Ε/Κ και Τ/Κ ηγέτες για νέες συνομιλίες, στη Νέα Υόρκη στις 10 Φεβρουαρίου, στη βάση του σχεδίου του. Στόχος των διαπραγματεύσεων θα ήταν να τεθεί ένα ολοκληρωμένο κείμενο σε χωριστά δημοψηφίσματα τον Απρίλιο του 2004, πράγμα που παρείχε τη δυνατότητα, σε περίπτωση έγκρισης της προτεινόμενης λύσης, να ενταχθεί μια επανενωμένη Κύπρος στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004. Ο ΓΓ έγραψε επίσης στους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου ζητώντας τους να έχουν έτοιμους αντιπροσώπους για την περίπτωση.
Μετά από τρεις μέρες συναντήσεων στην έδρα του ΟΗΕ συμφωνήθηκε, στις 13 Φεβρουαρίου, ότι οι δύο πλευρές θα άρχιζαν διαπραγματεύσεις με καλή πίστη στη βάση του σχεδίου Ανάν για να συμφωνήσουν σε αλλαγές που να εμπίπτουν στις παραμέτρους του σχεδίου. Σε περίπτωση συνέχισης του αδιεξόδου και μη επίτευξης συμφωνίας, παρά τη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας, τότε μόνο θα μπορούσε ο Γενικός Γραμματέας, με τη μέγιστη επιφύλαξη, να υποβάλει κάποιες ουσιαστικές εισηγήσεις για οριστικοποίηση του κειμένου, το οποίο θα ετίθετο τότε στις δύο κοινότητες σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επέμεινε στην εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις – και συγκεκριμένα στην προσφορά τεχνικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – ώστε η λύση να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο.
Δήλωση Προέδρου Παπαδόπουλου στη Νέα Υόρκη (13.2.2004)
Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι η Ε/Κ πλευρά επιζητούσε για αρκετό καιρό πριν και υπέβαλε προς τούτο γραπτή έκκληση στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να επανασυγκαλέσει συνομιλίες στη βάση του σχεδίου Ανάν, με στόχο την επανένωση του νησιού πριν την 1η Μαΐου 2004 και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μιας επανενωμένης Κύπρου. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η επιτυχία ή όχι των συνομιλιών που θα ακολουθούσαν εξαρτιόταν από την αλλαγή της στάσης της τουρκικής πλευράς και από το αν αυτή θα επιδείκνυε την αναγκαία πολιτική βούληση.
Αναφερόμενος στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
«Οι χειρισμοί της Ε/Κ πλευράς οδήγησαν την Τ/Κ πλευρά πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βάση το σχέδιο Ανάν που μέχρι χθες το αποκαλούσε «νεκρό και ενταφιασμένο».
Ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα να αποφασίζει για τα σημεία όπου θα υπάρχει συνεχές αδιέξοδο, τώρα περιορίζεται στη βάση του σχεδίου και δεν είναι ανοικτό για θέματα που πιθανόν να εγείρει η τουρκοκυπριακή πλευρά εκτός σχεδίου. Τρίτον και πολύ σημαντικό είναι η ανάμιξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε όλα τα στάδια των διαπραγματεύσεων, πολύμορφη και σε διάφορα επίπεδα.(Σημείωση: Τα δυο τελευταία σημαίνουν σημαντική βελτίωση της επιστολής Ανάν της 4/2/2004).»
Και τωρα Αντιγραφο απο το διαγγελμα για αποριψη του σχεδιου.
Αν ο κυρίαρχος λαός με την ψήφο του απορρίψει το Σχέδιο, σε μια βδομάδα η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταστεί πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πετύχουμε ένα στρατηγικό στόχο που από κοινού θέσαμε για να αναβαθμίσουμε και να θωρακίσουμε πολιτικά την Κυπριακή Δημοκρατία
Παρατηρησεις
Νομιζω με αυτα λυνεται το μυστηριο γιατι οι Ξενοι ηθελαν λυση πριν την ενταξη.
Διοτι το ζητησε ο ιδιος ο προεδρος της Δημοκρατιας τασσος παπαδοπουλος.
Αποριες
1)Το ερωτημα ειναι αφου ο προεδρος πιστευε οτι θα δυναμωσουμε με την ενταξη μας στην EU τοτε προς τι οι επιστολες προς τα UN για λυση πριν την ενταξη?
2)Τωρα το σχεδιο το αποκαλουν αλλοι νεκρο και ενταφιασμενο και χαιρονται δηλαδη ο σκοπος ηταν να το αποριψουμεν εμεις? Αφου ειχαμε αυτο που θελαμε τι πηγαμε και φαγαμε τα μουτρα μας? Γιατι να εμπιστευθω ξανα αυτον τον ανθρωπο ο οποιος με τους χειρισμους ενω ειχε στο χερι αυτο που ηθελε με την ευθυνη να βαρενει την τουρκια τα καταφερε να την απεγκλωβησει και να φορτωσει την ευθυνη σε εμας με ολα τα συνεπακολουθα που βλεπουμε?
Κεντρι περιμενω απαντησεις.
@ Illantros + AXL
Ο Τάσσος τα έκαμε μαντάρα στο 2μηνο μέχρι και περιλαμβανόμενης της Ν. Υόρκης. Τουλάχιστον το παραδέκτηκε. Είπε το mea culpa. Ο Χριστόφιας και ο Αναστασιάδης τι τον συμβούλεψαν στη Ν.Υόρκη; Απ'ότι μας είπε ο Τάσσος τις προάλλες, μόνο ο Ομήρου είχε επιφυλάξεις για επιδιαιτησία κλπ.
Για το είπε ο Χριστόφιας στην Κ.Ε. ξέρουμε από μέλη της Κ.Ε., αλλά ας μας το πει ο ίδιος, γιατί τόση μυστικοπάθεια, και τότε και μέχρι σήμερα; τι έχει να κρύψει.
Ευχαριστώ για την ανοχή και τη μεγαλοσύνη. Ότι είχαμε να πούμε σ'αυτό το στάδιο το είπαμε. Θα σας παρακολουθώ και θα ξαναμιλήσουμε. Επαναλαμβάνω, σέβομαι την άποψή σας αλλά την απορρίπτω. Όμως από υβρισίες κατά του Τάσσου και οποιου τον προτιμά από το δικό σας αλλο τίποτε σ'αυτό το blog. Βάλτε λίγη τάξη στις τάξεις σας, και τότε θα μπορούμε να παίζουμε μπάλα έστω και στο δικό σας γήπεδο. Είναι ή δεν είναι αυτό το blog του Ναι και του Χριστόφια;
bye bye
Κεντρί
kentri,
Esi ise adropos bou ipe OHI. san karakiozi petasese pano kato je edoses kipro stous turks. Oulos strato turk jame. pios en na tou pei go away, re karakiozi? O taSSos sou? Angourin. 4 hronia pezi ti poullou tou. ama kourasti na tin pezi monos to maybe you can go to Strakka je pezis tin esi. Leshin, prodoti. Angourin sto kolo sou!!!!
Κεντρί: "Ο Τάσσος τα έκαμε μαντάρα στο 2μηνο μέχρι και περιλαμβανόμενης της Ν. Υόρκης"
Ο Τάσος τα έκανε μαντάρα γενικώς. Πρώτα δέχτηκε το σχέδιο Ανάν στη Χάγη. Με κάποιες επιφυλάξεις βέβαια, αλλά είμαι είσαι αντίθετος με τη φιλοσοφία δεν δέχεσαι με επιφυλάξεις, απορρίπτεις ολοκληρωτικά. Από τον Μάιο του 2003 έστελλε επιστελές δεξιά κι αριστερά ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με βάση το σχέδιο Ανάν. Αφού ήταν εναντίον της φιλοσοφίας του (και όχι στις λεπτομέρειες) γιατί το έκαμε;
Αλλά το αποκορύφωμα ήταν το δίμηνο μετά τη Νέα Υόρκη. Εκεί όπου εμουλάρωσε, εκλείστηκε μες το γραφείο του τζιαι δεν εμίλαν σε κανένα. Οπότε εκάμαν το σχέδιο σκατά τζι επασάραν μας το.
Και μετά το δημοψήφισμα; Τον Ιούνη του 2004 έδωσε άφεση αμαρτιών στην Τουρκία. Το Δεκέμβρη της έδωσε πράσινο φως για έναρξη διαπραγματεύσεων χωρίς ουσιαστικό αντάλλαγμα εν μέσω αλαλαγμών για βέτο. Το Δεκέμβρη του 2005 με τον Λιλλήκα θα έσωζε την αξιοπρέπεια της ΕΕ αλλά τελικά πάλε εφάμε τη γλώσσα μας. Η Κύπρος έγινε μαύρο πρόβατο, η κατοχή ξεχάστηκε, και το μόνο που απασχολεί τον έξω κόσμο είναι η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων. Κι εμείς αυτοχειροκροτούμαστε.
Αυτός είναι ο τραγικός απολογισμός της πενταετίας Τάσσου Παπαδόπουλου και Δημήτρη Χριστόφια. Γράφω τα τζιαι διερωτούμαι πώς είναι δυνατόν ένας νοήμων άνθρωπος να σκέφτεται να ξαναψηφίσει αυτόν τον άνθρωπο. Τζιαι ακόμα δεν εξεκινήσαμε να μιλούμε για τον αυταρχισμό, τα ελλείμματα δημοκρατίας, τα φυσικά αέρια, και όλα τα άλλα.
Αλλά είπεν ΟΧΙ. Για αυτό και μόνο θα τον ξαναψηφίσουν. Για να λέει ΟΧΙ και να κοιμούνται άνεννοιας. Με τον Τάσσο δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Ούτε να σκέφτεσαι. Λες ΟΧΙ, και καθάρισες.
Ερώτηση: Γιατί ΜΟΝΟ οι ΟΧΙές επαναφέρουν τη συζήτηση για τα ναι και τα όχι;
Απάντηση: Πε και συ. Ή μάλλον Λιλλήκα πε μας.
Μήπως να θυμηθούμε και το δημοψήφισμα για την Ένωση; Ποιοι μαλάκες εψήφισαν όχι τότε; Όι θέλω να μάθω. Προδότες, αλήτες, τσιράκκια τους Τούρκους, ξιμαρισμένοι, λέσσιες. Να κάψουμεν τα αγγόνια τους να καθαρίσει ο τόπος. Άμπα τζαι εν τούτοι που εψηφίσαν ναι τωρά τζαι επολλύνασιν; Διότι τζείνοι ήταν 5% τζαι τούτοι εγινήκαν 26%. Πολλυνίσκει το κακόν τζαι έννεν καλά.
Ίλλαντρε που τους εθθυμήθεις τους πρόσφυγες; Άλλοι ξιμαρισμένοι. Για να πιάουν πίσω τα χωραφούθκια τους εθέλαν να ρισκάρουμεν εμείς τα developments μας. Άκου ρε κουμπάρε. Συμφεροντολόγοι α! Ιντα τζείνοι οι εγκλωβισμένοι; Ίντα μεινίσκουν ποτζί τζαι έσιει 33 χρόνια επρίσαν μας τα με τη μουρμούραν τους; Εν σαρέσκει κουμπάρε; Σήκου έλα ποδά. Αμάν πιον!
@Κεντρι
Το Blog δεν εινα κανενος, ειναι ανοικτο για ολους αν θελεις μπορει να σε καμουν και μελος- εγω τουλαχιστον το βρηκα τυχαια συμμετειχα στις συζητησης και με εκαναν μελος και γραφω και δικα μου διαγγελματα τωρα. Για εναν περιεργο λογο οι τασσικοι εν γραφουν πολλα δαμεσα ισως γιατι εν εχουν κατι να πουν. Δοκιμασαν καποιοι να γραψουν αλλα μολις ξεκινησει η συζητησης κοφκουνται του βουρου διοτι η συζητηση δεν εξυπηρετη πλεον ή διοτι δεν εχουν τι να απαντησουν διοτι θα εκτεθουν. Εγω θα χαρω να σας εχουμε εδω.
Παμε τωρα στους δυο μηνες- Απο τον 12/2003 μεχρι τον 3/2004 εν τεσσερεις οι μηνες. Ο τασσος ειπεν mea culpa μας ειπες. Να βαλουμεν τα πραματα με την σειρα. Ο πρωτος που ειπε οτι εκανε λαθος ηταν ο Δητρης Χριστοφιας σε εκπομπη του Γ. Καρεκλα μετα την αποφαση της συνδιασκεψης του ΑΚΕΛ για να κατεβει υποψηφιος. ο Προεδρος ζητησε συγνωμη στην συνεντευξη τον Σεμπτεμβρη και το συγνωμη του αφορουσε ΜΟΝΟ την Επιδιαιτησια .
Δεν ζητησε συγνωμη για το γεγονος οτι αυτοεγκλωβιστικε σε συνομιλιες για λυση πριν την ενταξη ενω συμφωνα με τα οσα λεει μετα την ενταξη θα ειμαστε πιο ισχυροι.
Μαλιστα εγκλωβιστικε σε ενα σχεδιο του οποιου διαφωνη με την ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ (επισημη πλεον παραδοχη απο τον Συντονιστη Γ. Λιλλικα 12.10.2007 στην εκπομπη του απο Μερα σε Μερα του ΡΙΚ). Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ του σχεδιου αρεσκει μας εν μας αρεσκει εν Διζωνικη Δικοινοτικη Ομοσπονδια (αυτο υποστηριζουν τα Η.Ε αυτο υποστηριζουν και ολοι στο εξωτερικο).
Επισης ειναι καιρος να μας πουν και τι εκανε στο Μπουρκεστονγκ ο Τασσος (Οσες μερες επιεν δηλαδη) Διαπραγματγευτικε ή ΟΧΙ. Ο Λιλλικας παντος (απο μερα σε μερα 12.10.2007) κατηγορισε τον Ντεκτας μονο για την πρωτη φαση για την δευτερη στο Μπουρκεστονγκ δεν ειπε λεξη.
Παμεν παρακατω, αφου διαφωνη με την Φιλοσοφια σημενη οτι ο Ανθρωπος ειναι Ψευτης (δες δικες του δηλωσης) αυτο τον εχει καταστηση παντελως αναξιοπιστο στο εξωτερικο και για αυτο κανενας μα κανενας δεν του δινει σημασια τι λεει. Οτι δεν του δινει κανενας σημασια δεν ειναι δικο μου αλλα του Βασιλη Παλμα κυβερνητικου εκπροσωπου «Όταν οι Τούρκοι διαπραγματεύονται από ...θέσεως Αττίλα με την ηχηρή συμπάθεια και κάλυψη των Αγγλο-αμερικανών και την βουβή απάθεια και συγκάλυψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πώς θα επιβάλει τη θέλησή της η Κύπρος;» Οπερ εδει δειξε Φιλελευθερος 9.9.2007. Ευρωπαικη Ενωση εν οι ΕΤΑΙΡΟΙ μας. Στο ιδιο αρθο ο Παλμας σε ακομη ενα ξεσπασμα ειλικρινιας παραδεχεται οτι η πολιτικη τους ειναι να λενε μονο ΟΧΙ διοτι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ αντιγραφω και παλι απο το αρθρο «Δεν μπορούμε να επιβάλουμε κ α λ ή λύση, μπορούμε όμως να παρεμποδίσουμε κ α κ ή λύση! Εκ των πραγμάτων, βρισκόμαστε σε κατάσταση αδυναμίας επιβολής καλής και έντιμης λύσης» - Ακομη μια λαθος εκτιμηση του Προεδρου δηλαδη οτι θα ειμαστε πιο δυνατοι. Πιο δυνατοι προεκυψαν οι Τ/Κ τελικα.
Ο Λιλλικας και παλι στην εκπομπη απο μερα σε μερα 12.10.2007 Αναρωτηθηκε μεγαλοφώνος γιατι οι ξενοι να δωσουν κατι καλυτερο απο το σχεδιο Αναν σε καποιο που το δεκτηκε. Ενω αν βγει ενας προεδρος ειπεν ξεκαθαρα οχι και διαφωνει και με την ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ (ΔΔΟ) θα του δωσουν κατι καλυτερο για να ειναι σιγουροι οτι θα πει ναι. Θα συμφωνισω μαζι του ( αν και ο Βασιλης Παλμας διαφωνη –τελικα ξερουν τι τους γινεται?) σε καποιο βαθμο. Αν βγει ενας αξιοπιστος που ειπε ΟΧΙ και ζητησει κατι νουσιμο μεσα στα παλισια της φιλοσοφιας δηλαδη ΔΔΟ θα του το δωσουν (Βλεπε αποφαση συνδιασκεψης του ΑΚΕΛ και αλλαγες που εισηγηθηκαν στο εθνικο συμβουλιο). Αν ομως ειναι αναξιοπιστος διοτι λεει Ψεματα και διαφωνει με την ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ της ΔΔΟ η οποια περιλαμβανεται σε ολες τις συμφωνιες γιατι να ασχοληθουν μαζι του?
Τι ασχολείστε με τον Χρίστου...Ο σύντροφος Δημήτρη εν καλύτερος που έγλειφεν ούλλοι μέρα για να βάλει την κόρη του στο ΘΟΚ όταν εμείς με τόσες σπουδες στο θέατρο και συμμετοχές σε παραστάσεις περιμένουμεν ακόμα.
ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΩ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΟΧΙ ΠΙΑ ΑΚΕΛΙΚΟΣ.
Από τη Σημερινή
Κυριακή, 30 Μαίου 2004
Γιατί το ΑΚΕΛ ψέλλισε «όχι», ενώ ήθελε να φωνάξει «ναι»
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
TΟΥ ΓIΩPΓOY XPIΣTOΔOYΛIΔH
Στις 14 Απριλίου, το Π.Γ. του ΑΚΕΛ αποφάσιζε να πεί ΝΑΙ στο Σχέδιο Ανάν. Λίγες μέρες μετά, άλλαζε άποψη. Στη συνέχεια, αποφάσιζε να καλέσει το λαό να μην ταχθεί υπέρ ενός ηχηρού ΟΧΙ, αν και αυτό, πουθενά δεν καταγραφόταν στο κείμενο της Συνδιάσκεψης του κόμματος. Ο λαός όμως είχε πάρει τις αποφάσεις του.
Ο καθένας μπορεί τώρα να ερμηνεύσει κατά την κρίση του το χρονολόγιο των, εν πολλοίς, σπασμωδικών κινήσεων της ηγεσίας του ΑΚΕΛ. Το βέβαιο είναι ότι το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της ηγεσίας, μια ανάσα πριν από το δημοψήφισμα, φαινόταν φοβισμένα αποφασισμένο να στηρίξει το Σχέδιο Ανάν. Και αν δεν το έπραξε, αυτό μάλλον οφείλεται στο ότι, με βάση επιστημονικές ενδείξεις, διαπίστωσε πως, αφενός ο κυπριακός λαός θα το απέρριπτε, αφετέρου η πλειοψηφία της κομματικής βάσης δεν θα το δεχόταν. Ο κόσμος του ΑΚΕΛ ήταν προαποφασισμένος για το ΟΧΙ και σίγουρα δεν συσπειρώθηκε σε ποσοστό 80%, επειδή ο Δημήτρης Χριστόφιας τον κάλεσε να… μην απορρίψει πολύ το Σχέδιο. Το εκπληκτικό όμως συνέβη στη Λεμεσό, στο δήθεν προπύργιο των «ενδοτικών» Ανδρέα Χρίστου, Κίκη Καζαμία κ.ά., καθώς και μιας ομάδας μεσαίων στελεχών, τα οποία κομπάζουν ότι η θεώρηση τους επί του κυπριακού, αποτελεί το Ευαγγέλιο κάθε πραγματικού αριστερού. Η Λεμεσός λοιπόν, ψήφισε κατά 80% και πλέον, ΟΧΙ…
Ωστόσο, η θετική γνωμοδότηση για το Σχέδιο, προϊόν σχετικής έκθεσης του διεθνολόγου και στενού συνεργάτη του Δημήτρη Χριστόφια, Τουμάζου Τσελεπή, είναι εκεί, ως επίσημο κομματικό έγγραφο, εγκεκριμένο από την Κ.Ε. Τουτέστιν και σήμερα και μέχρι να αλλάξει αυτή η απόφαση, το επίσημο ΑΚΕΛ θεωρεί το Σχέδιο Ανάν, το οποίο απέρριψε ο λαός, ως τη βάση λύσης του Kυπριακού. Και αυτό είναι ένα ουσιαστικό πρόβλημα για το μεγαλύτερο κόμμα του τόπου.
Θεωρεί ότι με κάποιες νεφελώδεις εγγυήσεις, μπορεί να γίνει αποδεκτό. Αυτή είναι η ουσία του πράγματος. Πώς, όμως, το ΑΚΕΛ έφθασε μέχρι την αποδοχή ενός Σχεδίου, για το οποίο ο γενικός του γραμματέας δήλωσε στις 4 Απριλίου ότι «το αποτέλεσμα των συνομιλιών είναι ετεροβαρές υπέρ των τουρκικών απαιτήσεων και παράγει την εντύπωση ότι η πρώτη έγνοια και προτεραιότητα είναι, όχι τόσο η λύση του Kυπριακού, αλλά η προώθηση της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας»;
Την απάντηση την έδωσε, λίγες εβδομάδες πριν, ένας από του φανατικούς θιασώτες του ΝΑΙ, ο βουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου. «Αριστερός», είχε γράψει σ’ ένα άρθρο-ύμνο στον κ. Ντε Σότο, με τίτλο «Οδός Άλβαρο Ντε Σότο», «είναι αυτός που καταφέρνει να προσαρμόζει τα συμφέροντά του με τα συμφέροντα των ισχυρών».
Ταύτιση
Αριστερός, δηλαδή, είναι ο Μουμπάρακ ή παλαιότερα ο Πινοσέτ, όχι ο παλαιστινιακός λαός ή ο χιλιανός λαός. Αυτοί είναι απλώς δυσπροσάρμοστοι…
Συνοπτικά, η ηγεσία του ΑΚΕΛ ψέλλισε το ΝΑΙ, επειδή έκανε το μεγάλο συμβιβασμό με τη νέα τάξη πραγμάτων, την οποία σε άλλες περιπτώσεις, που αφορούν κοινωνικοοικονομικά ζητήματα, στήνει στο εδώλιο, είπε όμως σχεδόν ΟΧΙ, ένεκα του ότι αντιλήφθηκε εγκαίρως ότι ο λαός δεν θα την ακολουθούσε.
Η ανώτατη ηγεσία του ΑΚΕΛ (βλέπε Π.Γ.)-πλην ενός ηρωικού μέρους της (Ανδρούλα Γκιούρωφ, Αντώνης Χρυσοστόμου, Λάκης Θεοδούλου, Ντίνος Κωνσταντινίδης κ.ά.), στο οποίο το κόμμα μελλοντικά, για λόγους που οι λίγοι γνωρίζουν και οι πολλοί αγνοούν, ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕI ΝΑ ΑΠΟΤIΣΕΙ ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ, αποφάσισε να ταυτιστεί με εκείνην τη μειοψηφική ομάδα του κόμματος, που είναι έτοιμη να αποδεχθεί την κάθε λύση. Με εκείνην την ομάδα που έκανε τα στελέχη του Συναγερμού και των ΕΔΗ να βγαίνουν στον ΑΣΤΡΑ και να νιώθουν σαν στο σπίτι τους, που παρά το ακελικό, ασθενικό ΟΧΙ, συμμετείχε, τρεις μέρες πριν από το δημοψήφισμα, σε εκδήλωση υπέρ του ΝΑΙ, που επαγγέλλεται τον εκσυγχρονισμό, αλλά επευφημεί τις αναγχρονιστικές πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν, που απεχθάνεται το ΔΗΚΟ, ακριβώς όπως το απεχθάνεται ο Παπαπέτρου, που περνά γενεές δεκατέσσερις τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ακριβώς όπως το πράττει ο Αναστασιάδης, που ήθελε τον Δημήτρη Χριστόφια υποψήφιο Πρόεδρο -όπως και ο Αναστασιάδης- για να χάσει και να εκδιωχθεί. Δυστυχώς, μετά από δέκα χρόνια κριτικής στην κληριδική σχολή σκέψης, η ηγεσία του κόμματο, βρέθηκε ένα βήμα πριν από την υιοθέτηση αυτής της φιλοσοφίας. Θα προχωρήσει ή θα κάνει πίσω; Ιδού το ερώτημα.
Ανδρούλα Γκιούρωφ, you are my hero!
Πάντως αν παραβλέψουμε τους αφρούς που βγάζει από το στόμα του ο ανώνυμος (ποιος που ούλλους; υιοθετήστε ένα ψευδώνυμο σιόρ, εν σιίλια ριάλια;) και αν εξαιρέσουμε τον φόρο τιμής στην Γκιουρωφούλα, όλα τα άλλα που λέει εν σωστά.
Από τη Σημερινή
Κυριακή, 30 Μαίου 2004
Γιατί το ΑΚΕΛ ψέλλισε «όχι», ενώ ήθελε να φωνάξει «ναι»
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
TΟΥ ΓIΩPΓOY XPIΣTOΔOYΛIΔH
Στις 14 Απριλίου, το Π.Γ. του ΑΚΕΛ αποφάσιζε να πεί ΝΑΙ στο Σχέδιο Ανάν. Λίγες μέρες μετά, άλλαζε άποψη. Στη συνέχεια, αποφάσιζε να καλέσει το λαό να μην ταχθεί υπέρ ενός ηχηρού ΟΧΙ, αν και αυτό, πουθενά δεν καταγραφόταν στο κείμενο της Συνδιάσκεψης του κόμματος. Ο λαός όμως είχε πάρει τις αποφάσεις του.
Ο καθένας μπορεί τώρα να ερμηνεύσει κατά την κρίση του το χρονολόγιο των, εν πολλοίς, σπασμωδικών κινήσεων της ηγεσίας του ΑΚΕΛ. Το βέβαιο είναι ότι το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της ηγεσίας, μια ανάσα πριν από το δημοψήφισμα, φαινόταν φοβισμένα αποφασισμένο να στηρίξει το Σχέδιο Ανάν. Και αν δεν το έπραξε, αυτό μάλλον οφείλεται στο ότι, με βάση επιστημονικές ενδείξεις, διαπίστωσε πως, αφενός ο κυπριακός λαός θα το απέρριπτε, αφετέρου η πλειοψηφία της κομματικής βάσης δεν θα το δεχόταν. (– ΑΤΡΑΝΤΑΚΤΟ ΕΠΕΙΧΙΡΗΜΑ – ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΛΕΕΙ ΜΑΛΛΟΝ, ΤΟΣΗ ΣΙΓΟΥΡΙΑ, ΝΑ ΥΠΗΡΧΕ ΑΛΛΟΣ ΛΟΓΟΣ, ΑΣ ΠΟΥΜΕΝ ΜΙΑΝ ΣΤΡΑΤΗΓΗΚΗ ΟΤΙ ΕΝΑΝ ΟΧΙ ΜΕ ΣΩΣΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΤΙΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕΝ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2004 ΟΤΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΦΕΡΝΕ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ 6 ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ Α? )Ο κόσμος του ΑΚΕΛ ήταν προαποφασισμένος για το ΟΧΙ και σίγουρα δεν συσπειρώθηκε σε ποσοστό 80%, επειδή ο Δημήτρης Χριστόφιας τον κάλεσε να… μην απορρίψει πολύ το Σχέδιο. Το εκπληκτικό όμως συνέβη στη Λεμεσό, στο δήθεν προπύργιο των «ενδοτικών» Ανδρέα Χρίστου, Κίκη Καζαμία κ.ά., καθώς και μιας ομάδας μεσαίων στελεχών, τα οποία κομπάζουν ότι η θεώρηση τους επί του κυπριακού, αποτελεί το Ευαγγέλιο κάθε πραγματικού αριστερού. Η Λεμεσός λοιπόν, ψήφισε κατά 80% και πλέον, ΟΧΙ… (ΤΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΕΙΠΕΝ ΔΗΜΗΤΡΗΝ ΑΝΤΙ ΤΑΣΣΟΝ ΗΝΤΑ ΚΑΚΟΝ ΕΠΑΡΑΣΗΡΤΗΚΑΝ? )
Ωστόσο, η θετική γνωμοδότηση για το Σχέδιο, προϊόν σχετικής έκθεσης του διεθνολόγου και στενού συνεργάτη του Δημήτρη Χριστόφια, Τουμάζου Τσελεπή, είναι εκεί, ως επίσημο κομματικό έγγραφο, εγκεκριμένο από την Κ.Ε. Τουτέστιν και σήμερα και μέχρι να αλλάξει αυτή η απόφαση, το επίσημο ΑΚΕΛ θεωρεί το Σχέδιο Ανάν, το οποίο απέρριψε ο λαός, ως τη βάση λύσης του Kυπριακού (Ο ΚΥΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗΝ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΟΛΑ ΤΑ ΟΧΙ ΗΤΑΝ ΤΑ ΙΔΙΑ. ΤΟ ΑΠΕΡΗΨΑΝ ΟΛΟΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕΝ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ ΑΠΟΡΗΨΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΔΟ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΣΚΕΨΗΣ. )Και αυτό είναι ένα ουσιαστικό πρόβλημα για το μεγαλύτερο κόμμα του τόπου. (ΠΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ? ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΧΕΙ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΔΔΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΑΥΤΗ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΚΑΙ Ο ΤΑΣΣΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΤΟΠΗΝ ΜΕΓΑΛΛΗΣ ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΟΥ (ΒΛΕΠΕ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2008))
Θεωρεί ότι με κάποιες νεφελώδεις εγγυήσεις, μπορεί να γίνει αποδεκτό. ( ΜΑ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΜΝΩ ΛΑΘΟΣ ΤΟ ΑΚΕΛ ΚΑΤΑΘΕΣΕΝ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΖΗΤΗΣΕΝ ΜΟΝΟΝ ΝΕΦΕΛΩΔΕΙΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ?????) Αυτή είναι η ουσία του πράγματος. Πώς, όμως, το ΑΚΕΛ έφθασε μέχρι την αποδοχή ενός Σχεδίου, (ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΑΚΕΛ ΨΗΦΗΣΕΝ ΝΑΙ ΟΠΩΣ ΞΕΡΟΥΜΕΝ)για το οποίο ο γενικός του γραμματέας δήλωσε στις 4 Απριλίου ότι «το αποτέλεσμα των συνομιλιών είναι ετεροβαρές υπέρ των τουρκικών απαιτήσεων και παράγει την εντύπωση ότι η πρώτη έγνοια και προτεραιότητα είναι, όχι τόσο η λύση του Kυπριακού, αλλά η προώθηση της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας»;( ΕΙΠΑΜΕΝ ΟΤΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ.)
Την απάντηση την έδωσε, λίγες εβδομάδες πριν, ένας από του φανατικούς θιασώτες του ΝΑΙ, ο βουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου. «Αριστερός», είχε γράψει σ’ ένα άρθρο-ύμνο στον κ. Ντε Σότο, με τίτλο «Οδός Άλβαρο Ντε Σότο», «είναι αυτός που καταφέρνει να προσαρμόζει τα συμφέροντά του με τα συμφέροντα των ισχυρών».
Ταύτιση
Αριστερός, δηλαδή, είναι ο Μουμπάρακ ή παλαιότερα ο Πινοσέτ, όχι ο παλαιστινιακός λαός ή ο χιλιανός λαός. Αυτοί είναι απλώς δυσπροσάρμοστοι…
Συνοπτικά, η ηγεσία του ΑΚΕΛ ψέλλισε το ΝΑΙ, επειδή έκανε το μεγάλο συμβιβασμό με τη νέα τάξη πραγμάτων, την οποία σε άλλες περιπτώσεις, που αφορούν κοινωνικοοικονομικά ζητήματα, στήνει στο εδώλιο, είπε όμως σχεδόν ΟΧΙ, ένεκα του ότι αντιλήφθηκε εγκαίρως ότι ο λαός δεν θα την ακολουθούσε. (ΓΙΑ ΗΤΑΝ ΜΑΛΛΟΝ? ΤΩΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗΝ ΤΟΥ ΤΟ ΠΑΙΔΙΝ ΕΣΙΟΥΡΕΦΤΗΚΕΝ? ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ ΕΠΕΙΣΕΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΤΟΥ)
Η ανώτατη ηγεσία του ΑΚΕΛ (βλέπε Π.Γ.)-πλην ενός ηρωικού μέρους της (Ανδρούλα Γκιούρωφ, Αντώνης Χρυσοστόμου, Λάκης Θεοδούλου, Ντίνος Κωνσταντινίδης κ.ά. (ΔΑΜΕ ΕΧΕΙ 4 ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΣΟΙ ΕΝ ΤΟΥΤΟΙ ΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΕΝ ΤΑ ΜΕΛΟΙ ΤΟΥ Π.Γ? ΤΙ ΣΤΟ ΘΚΙΑΟΛΟ ΤΟ 10-4 ΕΠΙΕΝ ΤΟΥ ΒΡΟΝΤΟΥ? ΕΝ ΨΕΜΑΝ? ΕΝ ΠΑΡΑΜΥΘΗΝ ΤΗΣ ΧΑΛΙΜΑΣ? ΕΝ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΦΕΝΕΝ? ), στο οποίο το κόμμα μελλοντικά, για λόγους που οι λίγοι γνωρίζουν και οι πολλοί αγνοούν, ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕI ΝΑ ΑΠΟΤIΣΕΙ ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ, (ΤΩΡΑ ΠΟΥ Η ΑΝΔΡΟΥΛΛΑ ΠΛΥΝΙΣΚΕΙ ΤΟΝ ΤΑΣΣΟΝ ΤΖΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΟΥΛΕΦΚΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΦΚΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΠΑΤΑΛΕΠΣΑΝ?) αποφάσισε να ταυτιστεί με εκείνην τη μειοψηφική ομάδα του κόμματος, που είναι έτοιμη να αποδεχθεί την κάθε λύση. Με εκείνην την ομάδα που έκανε τα στελέχη του Συναγερμού και των ΕΔΗ να βγαίνουν στον ΑΣΤΡΑ και να νιώθουν σαν στο σπίτι τους, που παρά το ακελικό, ασθενικό ΟΧΙ, συμμετείχε, τρεις μέρες πριν από το δημοψήφισμα, σε εκδήλωση υπέρ του ΝΑΙ, που επαγγέλλεται τον εκσυγχρονισμό, αλλά επευφημεί τις αναγχρονιστικές πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν, που απεχθάνεται το ΔΗΚΟ, ακριβώς όπως το απεχθάνεται ο Παπαπέτρου, που περνά γενεές δεκατέσσερις τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ακριβώς όπως το πράττει ο Αναστασιάδης, που ήθελε τον Δημήτρη Χριστόφια υποψήφιο Πρόεδρο -όπως και ο Αναστασιάδης- για να χάσει και να εκδιωχθεί. Δυστυχώς, μετά από δέκα χρόνια κριτικής στην κληριδική σχολή σκέψης, η ηγεσία του κόμματο, βρέθηκε ένα βήμα πριν από την υιοθέτηση αυτής της φιλοσοφίας. Θα προχωρήσει ή θα κάνει πίσω; Ιδού το ερώτημα. (ΤΩΡΑ ΠΟΥ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΙΠΕΝ ΔΗΜΗΤΡΗΝ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΕΣΥΝΤΑΧΘΗΚΕΝ Η ΜΕΙΟΨΗΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ? ΑΣ ΡΩΤΗΣΗ ΤΟΝ ΠΑΠΑΛΗΝ ΤΟΥ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙ ΠΟΙΟΙ ΕΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΟΥ ΦΙΛΟΙ. ΚΑΙ ΑΣ ΜΑΣ ΓΡΑΨΕΙ ΕΝΑΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΠΑΠΑΛΗ ΤΟΥ)
ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΕ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΣΧΟΛΙΑ
Πολλύν αθκιάσιν...
Για τον anonymous (μήνυμα 14/10/2007 – 16:48):
“… όταν εμείς με τόσες σπουδές στο θέατρο και συμμετοχές σε παραστάσεις περιμένουμεν ακόμα.” “ …ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΩ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΟΧΙ ΠΙΑ ΑΚΕΛΙΚΟΣ.”
Δηλαδή ρε anonymous, (είπαμε το “ρε” ως προσφώνηση δεν μου αρέσει καθόλου έλα όμως που μου βγαίνει στην προκειμένη περίπτωση), αν σου εκανονίζαν δουλειά ήταν να ήσουν τζιαι Αριστερός τζιαι Ακελικός ακόμα;
Anef_pareksigisews,
Ένας Αριστερός που είναι και Ακελικός.
14/10/2007 – 10:52μ.μ.
Και κάτι για τον illantros (ιλαντρος) που έγραψε και ανάρτησε το κειμενάκι και δημιούργησε ρεκόρ παρεμβάσεων:
O illantros (ιλαντρος) έβαλε το post για να πικκάρει τους αριστερούς με τον Αντρέα τον Χρίστου γιατί έχει τζιαι τούτος (ο ιλαντρος) πρόβλημα με το ΑΚΕΛ. Κάτι τον ενοχλεί στους αριστερούς που όμως δεν το έχει προσδιορίσει ούτε ίδιος ακόμα.
Πιθανό παιδικές τραυματικές εμπειρίες: Nα το δείρανε τα εδονόπουλα), ή το κομμουνιστικό (αμαρτωλό) παρελθόν κάποιου μέλους της οικογένειας του η οποία ανήκε στην παραδοσιακή δεξιά, ή κάποια εσωτερική πάλη με το εαυτό του ένεκα του ότι αναγνωρίζει μεν τα ουμανιστικά μηνύματα της αριστεράς αλλά παράλληλα παραμένει προσκολλημένος στην γοητεία της μπουρζουαζίας, ή ακόμα οι ενοχές του (όντας κάποτε αριστερός) λόγω των λαθών που έγιναν στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες …
Γι’ αυτό συχνά πυκνά σύρνει τζιαι τσακρούες τζιαι μάσκουλα όπως κάμνουν οι μιτσιοί το Πάσκα, όπως και η τελευταία … Πάντοτε φυσικά ψαρεύοντας σε θολά νερά!!!
Είναι γεγονός όμως πως το τελευταίο θέμα προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών, άλλα κάπου η συζήτηση ξέφυγε από το δρόμο της και βγήκε και στο πεζοδρόμιο!
Από τον ΑΧ καταλήξαμε να συζητάνε για το Σχέδιο Ανάν! Ε, ρε μανία που έχουν κάποιοι …
Όμως τελικά illantros (ιλαντρος), ξέρεις ποια η διαφορά μεταξύ διαπλοκής και πολιτικής ευθύνης;
Και διαπλοκή θα υπάρχει ενόσω το χρήμα παραμένει μια “σταθερή και αναγνωρισμένη πανανθρώπινη αξία”! Γιατί το άτιμο το παραδάκι όταν υπάρχει και το κατέχεις ανοίγει και πόρτες και παράθυρα και λύνει στο πι και φι προβλήματα. Με δυο λόγια “…όλοι τα παίρνουνε”!
(Σε κάποιους φυσικά ίσως να δημιουργεί προβλήματα γιατί αγχώνονται πως θα τα πολλύνουν τα λεφτά τους, λες και θα τα πάρουν μαζί τους, φέρ’ ειπείν να πούμε.)
Όμως “ουδέν κακό αμιγές καλού” που έλεγαν και οι αρχαίοι ημών και υμών προγόνοι (παρ’ όλο που για το ημών έχω τις επιφυλάξεις μου). Η διαπλοκή τελικώς βοηθά και στην δικαιότερη κατανομή του εθνικού εισοδήματος (και πλούτου) καθώς συντείνει στο κατάλληλο φούσκωμα του πενιχρού και ισχνού βαλαντίου διαφόρων υψηλόβαθμων και υψηλόμισθων λειτουργών. (Στο κάτω κάτω λειτούργημα εξασκούν οι άνθρωποι).
Εξ άλλου illantros (ιλαντρος), αν ένας υπουργός της Αριστεράς κάνει υποχωρήσεις στο κεφάλαιο εκείνοι που πρέπει να έχουν παράπονα είμαστε εμείς οι αριστεροί και όχι οι απολογητές (όπως και η αφεντιά σου)του καπιταλιστικού συστήματος το οποίο τελικά εξυπηρετείται.
Και μια τελευταία ερώτηση (υπάρχουν και πολλά άλλα, αλλά δεν με παίρνει ο χρόνος): Το ύλαντρον ξέρεις τι εστί illantros (ιλαντρος);
Anef_pareksigisews,
ένας Αριστερός.
14/10/2007 – 11:31
@Kentri
Αγαπητέ φίλε σε ευχαριστώ που έμπηκες στον κόπον να απαντήσεις στην ερώτησην που σου έθεσα. Τωρά καταλάβω σε καλλύττερα. Αυτές τες ανυσηχίες θέτεις είχα τζαι γώ ως την τελευταίαν στιγμήν πριν το δημοψήφισμα όπου εταλαντέυκουμουν αν έπρεπεν να ψηφιστεί το σχέδιον ή όι, τζαι έλπιζα ότι μετά την απορρηψην του σχεδίου θα έρκετουν μιά λύση με τα χαρακτηρηστικά που περιγράφεις.
Δυχτυχώς όμως λύση δεν θα έρτει διότι ο Τάσσος δεν την θέλει. Η λύση που θέλει ο Τάσσος εν η διχοτόμηση. Μακάρι να λανθάνουμαι, αυτόν προσευχουμαι νύχταν τζαι μέραν. Η πεποίθηση μου όμως είναι ότι ο Ντεκτάς ενίκησεν. Και ο Ντεκτάς και ο Τασσος που ενικήσαν δεν είναι προδώτες για τον λαόν τους ούτε ο ένας ούτε ο άλλος. Νομίζουν ότι έτσι δεν θα θάψουμεν άλλον κόσμον, και σύν τοις άλλοις έτσι θα συνεχίζουν να θυσαυρίζουν οι οικογένειες τους τζαι οι κουμπάροι τους.
Λαλείς φίλε μου "Όσοι επιδιώκουν την Προεδρία του κράτους πρέπει να έχουν το θάρρος της γνώμης τους και επίσης το θάρρος να πουν mea culpa (αν νομίζουν ότι έκαναν λάθος). Μπορεί να μην τους ψηφίσουμε, όμως θα τους σεβόμαστε. Όσο και αν σέβομαι τον άνθρωπο και πολιτικό Χριστόφια, με απογοητεύει η προσπάθεια του να αποκρύψει τις πραγματικές του θέσεις." Νομίζω ότι τρέφεις ψευδαισθήσεις για τη ειλικρίνεια αυτού που θα ψηφίσεις. Πριν να εκλεγεί εκμυστηρεύτηκεν φίλου μου του οποίου εζητιάνεφκεν την υποστήριξην (που δεν είναι δημοσιογράφος τζαι δεν μου λέει ψέματα) ότι το κυπριακόν δεν θα λυθεί τζαι του εξήγησεν τζαι γιατί. Ο δε κύριος Τζιωνής που έχει την ευθύνην να διαπραγματευτεί τζαι να σπάσει δήθεν το αδιέξοδον, όταν κουμπάρος του (του Δήκο αλλά μη διχοτομηστής) τον αρώτησεν μες τες ημέρες που εκάμναν την συμφωνίαν της 9ης ιουλίου αν έσιει τίποτε να ελπίζουμεν, τον άφηκεν σίξυλον λέοντας του "ούτε σε 40 χρόνια κουμπάρε". Αυτά που σου λέω δεν θα σου τα επιβεβαιώσει κανένας φίλε μου, διότι όπως το λές τζαι συ οι πολιτικοί στην Κύπρον ποτέ δεν λένε την αλήθκειαν πρώτα πρώτα στους οπαδούς τους. Κάποτε φέφκει τους καμιά αλήθκεια όταν μιλούν σε στενόν κύκλον τζαι αν έχεις την τύχην να είσαι στο πεδίον του κουτσομπολιού μαθαίνεις τζαι σύ κάτι να ξέρεις τι γίνεται. Αν θέλεις πίστεψε με. Απλά σου τα λαλώ για να καταλάβεις γιατί δεν πιστεύω πιον ούτε στες έντιμες ευελπιστίες που τρέφεις για τον Τάσσον, ούτε στα ανέντιμα ππουστέματα αυτών που μας κυβερνούν τζαι περιπέζουν τον κόσμον χωρίς αντροπήν μέραν μεσομέριν ότι θέλουν λύσην χθες.
ANALysis vs. synthesis...
anef:
Οι απόπειρες σου να με ψυχαναλύσεις είναι ενδιαφέρουσες αλλά πέφτεις αρκετά έξω. Έχω πει και στο παρελθόν ότι μου αρέσει η αριστερά για την ανθρωπιά της αλλά μου τη δίνουν η κακομοιριά και ο ουτοπισμός. Και ναί, έχω ιδιαίτερα έντονες απόψεις (αρνητικές εννοείται) για το ΑΚΕΛ γιατί είναι ένα κόμμα που ανήγαγε την υποκρισία σε τρόπο ζωής. Και ακριβώς ο λόγος που έγραψα για τον ΑΧ είναι για να επισημάνω μια από τις πολλές πτυχές αυτής της υποκρισίας. Έχεις δίκαιο ότι εσείς οι αριστεροί έπρεπε να έχετε παράπονα αλλά επειδή φαίνετε ντρέπεστε να τα παραθέσετε είπα να βοηθήσω :-)
Υ.Γ. Δεν είχα υπόψιν μου την νεοελληνική εκδοχή της λέξης ίλλαντρος. Ήξερα μόνο αυτή του Βασίλη Μιχαηλίδη. Ευχαριστώ για την επισήμανση.
@ Ανευ και Ιλλαντρο. Πέντε λεπτά διάλειμμα. Πέτε μας τζιαι μας τις έννοιες των λέξεων τζιαι ενδιαφέρει.
@Acera
Πισω στο ΑΧ
Στήλες - ΕΔΟΞΕΝ
Σκάνδαλο με περικεφαλαία
Θεωρούν ότι είμαστε μειωμένης αντίληψης πρόσωπα. Θεωρούν ότι νοητικά υστερούμε και ότι οι μόνοι που αντιλαμβάνονται τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις είναι οι ίδιοι. Αυτή φαίνεται να είναι η πεποίθησή τους. Άλλως πώς δεν εξηγείται η έπαρση και γενικότερα το ύφος του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου και των ιθυνόντών του Τμήματος Πολεοδομίας, που εδώ και μια εβδομάδα, προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι ουδέν μεμπτό έγινε σχετικά με τις αναπτύξεις στο Εμπορικό Κέντρο Σιακόλα. Οι ενέργειες του πρώην Υπουργού Εσωτερικών, της Πολεοδομίας καθώς και η παρέμβαση του Προέδρου, συνθέτουν σκάνδαλο. Σκάνδαλο μέγα και πρωτοφανές στην ιστορία αυτού του τόπου. Και θα εξηγήσουμε γιατί είναι πρωτοφανές. Η ευρύτερη περιοχή του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας επέτρεπε συγκεκριμένες αναπτύξεις. Όχι, όμως εμπορικές αναπτύξεις για λιανικό εμπόριο, ούτε και τουριστικές αναπτύξεις (κτίσιμο ξενοδοχείων και συναφών δραστηριοτήτων). Έτσι, όταν το 1997, το Υπουργικό Συμβούλιο του Γλαύκου Κληρίδη έδινε στην εταιρεία ITTL Trade Tourist & Leisure Ltd άδεια να κατασκευάσει και να λειτουργήσει στην περιοχή ξενοδοχείο 300 κλινών, αυτό το έπραττε ΚΑΤΑ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας. Δηλαδή ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ των προνοιών του Σχεδίου, επειδή το Υπουργικό πίστευε ότι με αυτή την άδεια εξυπηρετείτο το δημόσιο συμφέρον. Πρόκειται γι' αυτό το Συμφέρον, το οποίο καταταλαιπωρείται και βαφτίζεται από ιδιωτικό σε δημόσιο ανάλογα με το πως συμφέρει στους εκάστοτε καρτούντες. Όμως, είτε καλώς είτε κακώς, η εξουσία του Υπουργικού για ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΙΣ προνοείτο από το Νόμο. Κακώς, λέμε εμείς. "Κακώς προνοείται", είπαν και οι κύριοι Τάσσος Παπαδόπουλος και Ανδρέας Χρίστου, που ήταν τότε βουλευτές και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ, αντίστοιχα. Έτσι, λοιπόν, ύψωσαν φωνή διαμαρτυρίας και ενεργούντες ως καλοί και άξιοι νομοθέτες κατέθεσαν κοινή πρόταση νόμου, με την οποία καταργείτο αυτή η χωρίς έλεγχο και απεριόριστη εξουσία του εκάστοτε Υπουργικού Συμβουλίου. Κατά πιο σωστή έκφραση, περιόριζαν αυτή την ανεξέλεγκτη εξουσία του Υπουργικού. Πολύ σοφά ενεργώντας, επινόησαν τη δημιουργία ενός επιστημονικού σώματος, το αποκάλεσαν Συμβούλιο Παρεκκλίσεων, το οποίο θα εξέταζε κάθε αίτηση για αναπτύξεις, οι οποίες θα παρέκκλιναν από τις χρήσεις που το κάθε Τοπικό Σχέδιο προνοεί σε συγκεκριμένες και εκ των προτέρων καθορισμένες περιοχές ανάπτυξης. Θέλεις, κύριε, να πάρεις άδεια να κατασκευάσεις κολέγιο σε μια οικιστική περιοχή, στην οποία δεν προνοείται τέτοιου είδους ανάπτυξη; Θα υποβάλεις, λοιπόν, την αίτησή σου, αυτή θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Παρεκκλίσεων κι αυτό με τη σειρά του θα τη μελετήσει. Και πολύ πιθανόν να κάμει και δημόσια ακρόαση, στην οποία οι κάτοικοι και οι διάφοροι θα εκφράσουν τις απόψεις τους (για την οχληρία που θα δημιουργηθεί, την κυκλοφορία κ.λ.π.). Το Συμβούλιο θα πει τελικά την άποψή του και θα ετοιμάσει έκθεση, την οποία θα παραπέμψει στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αλίμονο στο Υπουργικό που θα έρθει να ανατρέψει τη θέση του Συμβουλίου, ενός επιστημονικού Σώματος. Θεσμοθετήθηκε, λοιπόν, αυτό το Συμβούλιο και το 1999 άρχισε να λειτουργεί. Όλοι είπαν "μπράβο" στη Βουλή, αλλά τα περισσότερα "μπράβο" εισέπραξαν οι πρωτεργάτες της νέας νομοθεσίας Τάσσος Παπαδόπουλος και Ανδρέας Χρίστου. Για να δούμε, όμως, τι έκαναν το 2005 όταν βρέθηκαν ο ένας στην καρέκλα του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο άλλος στην καρέκλα του Υπουργού Εσωτερικών; Συνέβη και επαληθεύθηκε αυτό που οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήθελαν να πουν με τη φράση "αρχή άνδρα δείκνυσι". Εκείνη τη χρονιά, η εταιρεία σκέφθηκε ότι δεν ήθελε να κατασκευάσει ξενοδοχείο και το ζήτησε με αίτησή της. Στη θέση του ξενοδοχείου ζήτησε να κατασκευάσει το γνωστό σε όλους μας ΙΚΕΑ. Το θέμα έπρεπε να πάει στο Συμβούλιο Παρεκκλίσεων. Αν γινόταν αυτό, θα το μάθαινε όλος ο κόσμος. Θα γινόταν ακρόαση, θα μιλούσαν όλοι για την πήχτρα της κυκλοφορίας που θα δημιουργούσε ένα τέτοιο έργο, θα φώναζαν οι εφημερίδες, ο κόσμος όλος και θα έλεγαν "τι πάτε να κάμετε, ρε αθεόφοβοι, δίπλα στο Νοσοκομείο" και τελικά ΙΚΕΑ στην περιοχή δεν θα γινόταν. Η μόνη λύση που απέμενε ήταν να παρακαμφθεί το Συμβούλιο και μαζί με αυτό να "πνιγεί" στα μουλωχτά η νομοθεσία των κυρίων Τάσσου και Χρίστου. Έτσι, εν κρυπτώ και παραβύστω, ο κ. Χρίστου έδωσε την έγκρισή του, με το επιχείρημα, άκουσον, άκουσον, ότι η αλλαγή χρήσης δεν ήταν ουσιώδης. Βρε αμάν, να φύγει ένα ξενοδοχείο και στη θέση του να κατασκευαστεί ΙΚΕΑ, δεν πρόκειται για ουσιαστική χρήση; Το ένα θα έφερνε 1000 ανθρώπους μάξιμουμ στην περιοχή ημερησίως και το άλλο 40 χιλιάδες ημερησίως. Όμως, παρά την έγκριση του κ. Χρίστου, πάλι δεν μπορούσε να κτιστεί το ΙΚΕΑ. Κι αυτό, επειδή το Τοπικό Σχέδιο προνοούσε ότι στην περιοχή "απαγορεύονται αναπτύξεις λιανικού εμπορίου". Άμα θέλεις, όμως, και κυρίως όταν είσαι εξουσία βρίσκεις χίλιους τρόπους. Και βρήκαν. Πήγαν στο αρμόδιο για τα Τοπικά Σχέδια Συμβούλιο, το Πολεοδομικό, και ζήτησαν την εξάλειψη της πιο πάνω πρόνοιας. Και την αντικατάστασή της με άλλη που να επιτρέπει "αναπτύξεις λιανικού εμπορίου". Οι μετέχοντες στο Συμβούλιο έλεγαν όχι, αλλά όντες δημόσιοι υπάλληλοι οι πλείστοι, πείστηκαν δια "πιέσεως", γνωστή μέθοδος στην Κύπρο, και έτσι εξασφαλίστηκε πλειοψηφία υπέρ του "ναι". Υπήρχε, όμως, κι άλλο πρόβλημα. Η νέα πρόνοια δεν ίσχυε. Θα ίσχυε μόνο όταν το Υπουργικό Συμβούλιο θα ενέκρινε το Τοπικό Σχέδιο. Αυτό έγινε τον Οκτώβριο του 2006. Έλα όμως που οι κυβερνώντες ήθελαν εδώ και τώρα να ισχύσει. Και αφού είναι εξουσία και "ό,τι θέλουμε κάνουμε", έβαλαν σε εφαρμογή την αλλαγή της πρόνοιας από τον Οκτώβρη του 2005. Υπήρχε λόγος για τη βιασύνη, πολύ μεγάλος λόγος, τον οποίο εγώ είμαι σίγουρος ότι γνώριζαν πολύ καλά οι κυβερνώντες. Αν στην Κύπρο είχαμε εισαγγελικές αρχές, άξιες του ονόματός τους, θα επενέβαιναν και θα έβαζαν τα πράγματα σε τάξη, έστω και σήμερα που όλα βγήκαν στη φόρα. Για τα παρεπόμενα και τις συνέπειες αυτών των αποφάσεων, τι άλλο να πούμε από αυτά που βιώνουμε όλοι πλέον τον τελευταίο μήνα; Εξάλλου, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.
ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΜΑΚΡΙΔΗ
Κωδικός άρθρου: 747110
ΠΟΛΙΤΗΣ - 15/10/2007, Σελίδα: 13
Ειχα την εντυπωση οτι η αλλαγη εγινε με την συμφωνη γνωμη των διαφορων ειδικων/τεχνοκρατων. Αλλα αν ισχυουν αυτα που γραφει ο κ. Μακριδης Ο Α.Χ πρεπει να δωσει εξηγησεις.
Χαχα, μετά από 80 σχόλια εκαταλήξαμε στον ΑΧ πάλε!
Λεξιπένητα, φαίνεται στα κατηχητικά της ΕΔΟΝ δεν σαν εμαθαίναν την 9η Ιουλίου του Βασίλη Μιχαηλίδη, παρόλο που είχε και επαναπροσεγγιστικά μηνύματα :-). Μεταφέρω μερικούς στίχους:
Σφάξε μας ούλους τζι' ας γενή το γαίμαν μας αυλάτζιν,
κάμε τον κόσμον ματζιελλειόν τζιαι τους Ρωμιούς τραούλλια,
αμμά ξέρε πως ίλαντρον όντας κοπή καβάτζιν
τριγύρου του πετάσσουνται τρακόσια παραπούλια.
Το 'νιν αντάν να τρώ' την γην τρώει την γην θαρκέται,
μα πάντα τζιείνον τρώεται τζιαι τζιείνον καταλυέται.
Ολόκληρο το άσμα εδώ.
Μετά την ερώτηση του anef το έψαξα στο google και βρήκα το περιοδικό ύλαντρον όπου υπάρχει και ο ορισμός με την εναλλακτική γραφή. Προφανώς έπρεπε να το γράφω με ένα λάμβδα αντί δύο.
Lexi_penitas & illantros (ιλαντρος):
Όντως το συγκεκριμένο λογοτεχνικό περιοδικό υπάρχει και είναι εν κυκλοφορία … και το ύλαντρον είναι το αιωνόβιο δέντρο!!! (Η λέξη ύλαντρον φέρει και δασεία στο ύψιλον).
Εσύ με ποια έννοια το χρησιμοποιείς illantros (ιλαντρος) και μάλιστα γράφοντας το με ιώτα; Αν λάβουμε υπόψη πως έχεις και φωτογραφία του Φιντέλ Κάστρο στο profile σου είναι επειδή ο Κάστρο είναι αιωνόβιος και ψηλός σαν δέντρο;
15/10/2007 – 9:26 μ.μ.
Εν να σε απογοητεύσω βρέ (?)ίλλανδρε αλλά ξέρεις ότι ο Βασίλης Μιχαϊλήδης πρίν να τον κάμουν "εθνικόν ποιητήν" ήταν αυτόν που ήταν. Έσιει μιάν μελέτην που λαλεί ότι ακριβώς οι στοίχοι που έβαλες άλλα θέλουν να πούν. Αν ενδιαφέρεσαι μπορώ να έβρω references αλλά πρέπει να τηλεφωνήσω στην Κύπρον. Να σου αφιερώσω έναν αλλον του Β. Μ. με πιό ξεκάθαρα νοήματα που έκαμεν για τον φίλον του τον Μούτσιον την ημέραν που γιόρταζεν. Απολαύστε Βασίλην Μιχαηλιδην
Στην υγειάν σου μπάρπα Μούτσιο
Τζι ο θεός να βοηθήσει
όσους βίλλους έσιει ο κόσμος
πάνω τ΄άλλου να τους στήσει
Να σου κάμει μιαν καρέκλαν
διποτριπλοκαβλωμένην
Να σε κάμει βασιλέαν
πάνω που την οικουμένην.
Αν δεν έμπης εις το νόημαν να εξηγήσεις το βαθύ, μα το βαθύτατον νόημαν του νιού που δεν καταλιέται αγαπητέ (????)ίλλανδρε γόρας το βιβλίον του Λάμαχου με τα μυλλωμένα τραούθκια τζαι θκιάβας τον αμολόητον, τους εφτά μαστόρους με τον ύμνον για την δημιουργίαν του πουθκιού τζαι διάφορα άλλα που σίγουρα θα σε βάλουν στην σωστήν ορνέραν επεξήγησης της εθνικής μας ποιητικής δημιουργίας.
Εγώ τη λέξη τη θυμούμουν από το σχολείο. Μου είχε κάνει εντύπωση, δεν ξέρω γιατί. Δεν ξέρω ποια είναι η σωστή ορθογραφία. Ακόμα και στο σάιτ του Ύλαντρον δίνουν τον ορισμό "Ψηλό, μεγάλο, πανώριο, αντρειωμένο, αιωνόβιο δένδρο (γεράνδρυον>γέραντρον>γίλαντρον)", το τελευταίο με ιώτα.
Ο Φιντέλ καμία σχέση, εν που άλλο ανέκδοτο.
aceras: εν γνωστά τα μυλλωμένα του ΒΜ. Το συγκεκριμένο δεν το είχα ερμηνεύσει έτσι, αλλα τωρά που το λαλείς άρεσεν μου!
Aceras,
Εξέχασε “το πάλιωμα του βίλλου με τον πούττο”, που το ίδιο βιβλίο, αλλά εν αθθύμουμε αν είναι του Βασίλη του Μιχαηλίδη.
Το cd με τα τραούδκια που ανάφερες (και κάποια άλλα) το ‘χεις;
Και το Λάμαχος, όπως πιθανόν να γνωρίζεις, είναι ψευδώνυμο γνωστού μελετητή της κυπριακής λαϊκής ποίησης.
16/10/2007 – 5:11 μ.μ.
EIGHTY SIX!!!!!!!!!
Εσπάσαμεν πιέλλαν αλλά κανένας δεν με έπεισεν ακόμα ότι ο ΑΧ εν παλιάθρωπος. Πριν λίες μέρες ο μεγυστάνας φίλος του Σαρκοζύ Lagardaire είπεν "c'est une chose d'etre incompetant et une autre d'etre malhonete. Je suis un encompetant" Σε ελεύθερην μετάφρασην: "άλλον να έισαι ατζιαμής τζαι άλλον ενέντιμος. Είμαι ένας ατζιαμής". Για μία φορά συμφωνώ με ένα μεγιστάνα.
Ωππα, 87!!
Μήνυμα Νο. 88! – Όλεεεε
Aceras,
Φαίνεται όμως ότι είναι επαναλαμβανόμενα ατζιαμής. Κι αυτό δεν είναι υπέρ του.
Η πρώτη (τεχνοκρατική) πράξη που έκανε όταν ανάλαβε το υπουργείο ήταν να υπογράψει (για δημοσίευση) και χωρίς δευτέρες σκέψεις τις νέες Πολεοδομικές Ζώνες και τα νέα Τοπικά Σχέδια που είχαν ετοιμαστεί από τις Πολεοδομικές Αρχές κατά τη θητεία προηγούμενης κληριδοσυναγερμικής διακυβέρνησης. Και φαντάζεστε τι παραχωρήσεις θα είχαν γίνει σε μεγαλοϊδιοκτήτες γης και πιθανό και σε άλλες εύρωστες οικονομικά ομάδες πίεσης που σίγουρα θα είχαν λόγω της οικονομικής τους δύναμης και προσβάσεις στην πολιτική εξουσία και στην κρατική μηχανή! (Αυτές οι σχέσεις είναι αμφίδρομες ένεκα των διαπλεκομένων συμφερόντων).
18/10/2007 – 7:45 π.μ.
Post a Comment