Commentary on political developments in Cyprus aiming to improve the quality of objective analysis -
Σχολιασμός πολιτικών εξελίξεων στην Κύπρο με στόχο τη βελτίωση της αντικειμενικής ανάλυσης
16.10.07
Άποψη
Γιατί δεν πρέπει να ξαναβγεί ο Τάσσος, αλλά (μάλλον) θα ξαναβγεί - εδώ
Υπάρχει βάση σε αυτά που λέει ο Ρολάνδης, αλλά εξακολουθώ να επιμένω σε σημείο που γίνομαι φορτικός, ότι το κλειδί της λύσης δεν το έχουμε εμείς. Πάλι υπερτιμούμε τις ικανότητες μας. Η μπάλα βρίσκεται στο τουρκικό γήπεδο, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μην βάζουμε αυτογκολ, αλλά στο σκορ είμαστε πίσω έτσι και αλλιώς.
Αμφιβάλλω αν υπάρχει κοινός παρανομαστής μεταξύ της Ε/Κ πλευράς, των Τ/Κ και της Άγκυρας. Αν δεν μας εγγυηθούν την δική μας ασφάλεια (οικονομική και πολιτική) δεν θα βρεθεί λύση ποτέ.
Όσο για την διχοτόμηση νομίζω υποφέρουμε μαζικώς που κόμπλεξ ενοχής. Αν φταίμε εμείς μια φορά η Τουρκία φταίει δέκα. Αρα δεν μπορώ να καταλάβω προς τι τούτη η μανία να φορτώσουμε την διχοτόμηση στο Τάσσο.
Κανένας δεν φόρτωσε τη διχοτόμηση στο Τάσσο. Αμφιβάλλεις δηλαδή ότι την προτιμά έναντι της ΔΔΟ; Το μόνο σίγουρο αν επανεκλεγεί είναι ότι θα μας τη φορτώσει.
Και τα 7 σχέδια που μας παρουσιάστηκαν ήταν σκατά σιόρ; Τωρά παρακαλούμε να είχαμε κανένα που τζιείνα. Όπως κάποτε με μαθηματική ακρίβεια θα πεθυμήσουμε και το Αναν.
Όποιος δεν επεθύμησεν ακόμα το σχέδιο Αναν, ... δεν ξέρει πού πατά τζαι πού παέννει.
Η κατάστασή μας είναι τραγική και οι μάζα του κυπριακού λαού περι άλλων τυρβάζει (με την βοήθεια και των όσων επιδιώκουν την σημερινή στασιμότητα και απραξία που αποπροσανατολίζουν εσκεμμένα τον κόσμο). Επιμένω πως μεγάλο ρόλο παίζει η άγνοια και έλλειψη μόρφωσης (πολιτικής και γενικής). Απο το 1977-τόσο που συμφωνήσαμε να επιδιώξουμε ΔΔΟ, κανείς απο τους κυβερνώντες δεν εξήγησε στο κόσμο τί σημαίνει ομοσπονδία και πως λειτουργεί. Και όχι επειδή κάποιοι ξέρουμε, να θεωρούμε πως ξέρουν όλοι.
@ sceptic anonymous: άτε φταίει η τουρκία, ε καί? κόφτει τους? εμάς όμως κόφτει μας και πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε λαμβάνοντας υπ' όψιν την σημερινή κατάσταση πραγμάτων (σφαιρικά). Άς κάμουμε εμείς ότι απαιτείται για να βρούμε λύση κι' ας είναι η μπάλα σε άλλο γήπεδο (άν είναι).
Κοίτα επειδή τα πολλά λόγια εν φτωσχια, να βάλλουμε ένα στοίχημα. Να ψηφίσω Δημήτρη με την ελπίδα ότι θα φκει πρόεδρος. Το λοιπόν εάν βκει πρόεδρος εγώ σας λέω το κυπριακό πάλε δεν θα λυθεί. Αν λυθεί να σας κεράσω (ΛΠ και seaviewer). Και για να δείτε την καλή μου πρόθεση είμαι διατεθειμένος να του δώκω όσο χρόνο θέλει. Ή ακόμα καλύτερα να βάλω και τον Κασουλίδη μέσα. Ότι ούτε και εκείνος θα το λύσει.
Φταίμε σε πολλά πράματα και συμφωνώ ότι ο κόσμος κοιμάται τον ύπνο του δικαίου με τις δίκαιες και βιώσιμες λύσεις, αν και τελευταία νομίζω ότι εξύπνησε εκατάλαβε ότι θωρεί έργο εφιάλτη και για αυτό συνεχίζει με το παραμύθι της δίκαιης λύσης, επειδή είναι μια παρηγοριά. Άμα απωλέσεις και την ελπίδα σου τι σου μένει;
Αλλά το πιο μεγάλο μας πρόβλημα εν οι 40000 Τούρκοι στρατιώτες οι οποίοι δεν φεύκουν. Και για να φύουν θέλουν γη και ύδωρ (δικαίωμα επέμβασης) και επειδή ακριβώς εκαήκαμε στο κουρκούτι 1960-1974 τωρά φυσούμε και το γιαούρτι και νομίζω είναι και φυσιολογικό. Το να φύουν τα στρατεύματα μπορεί να γίνει, αλλά αν με την πρώτη κρίση που εν να έχουμε στη νέα ΔΔΟ ποιος μου εγγυάται εμένα ότι δεν θα ξανακάνουν ντου ποδά; Την δουλειά ξέρουν την καλά. Καλή ώρα τωρά φταίει τους το Ιράκ.
Λοιπόν εγώ δεν τα λέω που κατζία, σοβαρά παρακαλώ να βκω ψεύτης, αλλά νομίζω ότι δεν πρέπει να φταίει ο αγγελιοφόρος, τα μαντάτα άλλος τα καθορίζει.
Φίλε sceptic, το κυπριακό εν θα το λύσει με ο Χριστόφιας, με ο Κασουλίδης... για να λυθεί πρέπει να έχεις κάποιες συγκυρίες ώστε να είναι προς το συμφέρον κ των ΗΠΑ κ της ΕΕ να λυθεί... να μπουν στην διαδικασία εκείνοι για να προχωρήσει κάτι... Άμαν μπαίνουν στην διαδικασία τζαι θωρούν ότι τίποτε εν γίνεται, πέμου ένα λόγο να ασχολούνται μαζί μας... τι έχουν να καερδίσουν; Χαλλούμι;
Μιλάς ως αν να υπάρχει τρόπος να μετακινηθεί η Τουρκία και να μην απέχει 40 μίλια από τις ακτές της Κερύνειας. Ε δεν υπάρχει φίλε μου. Ότι και να κάνουμε η Τουρκία θα είναι εκεί. Δεν υπάρχει τρόπος να εξασφαλίσουμε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν θα ξαναεισβάλει. Αυτός είναι λόγος να μη λύνουμε το Κυπριακό; Να μην συμφωνούμε να φύγει ο κατοχικός στρατός διότι ύστερα μπορεί να ξανάρθει; Για όνομα του θεού!
Άσε που η πιθανότητα μιας εισβαολής είναι πάρα πολύ απομακρυσμένη. Νομίζεις ότι είναι τόσο εύκολο για μια χώρα να εισβάλει σε μια άλλη; Θα σου αντιστρέψω το παράδειγμα του Ιράκ που επικαλείσαι. Η Τουρκία θέλει να εισβάλει στο Βόρειο Ιράκ εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Κι όμως δεν το έκαμε. Γιατί; Διότι δεν είναι εύκολο να εισβάλεις σε ξένη χώρα, όσο καλή δικαιολογία και να έχεις. Σκέφτου πόσο κόστος είχε για την Τουρκία η εισβολή στην Κύπρο στις διεθνείς τις σχέσεις.
Οι επιλογές μας είναι δύο: είτε η Τουρκία έχει 40000 στρατό εδώ, είτε τους έχει στην Τουρκία. Εγώ προτιμώ το δεύτερο. Τώρα θα μου πεις, είναι δυνατόν να συμφωνήσει η Τουρκία να φύγει ο στρατός; Μα ήδη το έκαμε! Και πιστεύω ότι θα το ξανακάμει. Ο Ενρτογάν θέλει να κλείσει το Κυπριακό, το ίδιο και οι κακοί μας δαίμονες αγγλοαμερικάνοι. Βεβαίως δεν εξαρτάται μόνο από μας. Αλλά εξαρτάται και από μας. Για αυτό χρειάζεται πρόεδρος με πολιτικό κριτήριο, κάτι που ο νυν δεν διαθέτει.
"Αλλά το πιο μεγάλο μας πρόβλημα εν οι 40000 Τούρκοι στρατιώτες οι οποίοι δεν φεύκουν. Και για να φύουν θέλουν γη και ύδωρ (δικαίωμα επέμβασης) και επειδή ακριβώς εκαήκαμε στο κουρκούτι 1960-1974 τωρά φυσούμε και το γιαούρτι και νομίζω είναι και φυσιολογικό. Το να φύουν τα στρατεύματα μπορεί να γίνει, αλλά αν με την πρώτη κρίση που εν να έχουμε στη νέα ΔΔΟ ποιος μου εγγυάται εμένα ότι δεν θα ξανακάνουν ντου ποδά; Την δουλειά ξέρουν την καλά. Καλή ώρα τωρά φταίει τους το Ιράκ."
1. Δικαιωμαν επεμβασης εχουν και με βαση το συνταγμα του 60 -Δηλαδη το υφισταμενο συνταγμα μας.
2. Και αν κανενας δεν σου εγγυατε τιποτε? ακομη και αν σου εγγυηθει μπορει να μην τηρηση την υπογραφη του. Αυτο το κρατος το κατελησαν οι εγγυητες του με την αριστη συνεργασια των κατοικων του. Σημερα ποιος σου εγγυατε οτι δεν θα καμουν κατα κατω? Ακομη και αν δεν υπαρχουν εγγυητες πιος σου εγγυατε οτι δεν θα καμουν κατα την κυπρο- σωστα ειπες σημερα φταιει τους το ΙΡΑΚ εν εγγυητες ποτζι?
3. Για να φκεις ψευτης πρεπει πρωτα ο δικος μας προεδρος να προσπαθει να φερει λυση (ΔΔΟ). Αν ο προεδρος μας καθετε μεσα στο προεδρικον και δεν βγαινει εξω ή δεν γουσταρη αυτου του ειδους λυση (ΔΔΟ) δεν υπαρχει περιπτωση να εχουμεν λυσην.
4. Παω τζαι εγω το στοιχημαν αν δεχεσε αλλα αν λυθει παλε εγω θα τζαιρασω.
5. Ουτε εγω ειμε σιουρος τζαι του Δημητρη χρωστω του εναν ΟΧΙ που δαμε ως τον θκιαολον το μαυρον. Αλλα ηντα που να καμω? Ειμε τζογαδορος, θα πιασω τα chance μου.
Σκέπτικ είμαι όσο σκέπτικ τζαι σύ. Ο μόνος τρόπος να απαλλαγούμεν από 40 000 τούρκους στρατιώτες είναι η τουρκία να φκάλλει παραπάνω ριάλια (ή να χάννει λλιόττερα) συνεργώντας μαζί μας παρά να πολεμόντας μας. Δε τους άσπονδους φίλους γερμανούς τζαι γάλλους. Για να γινέι όμως κάτι τέθκοιον θέλουμεν πολιτικούς με όραμαν τζαι τόλμη.
Μαζί με την Τουρκία έχουμεν πολλύ ππαρά να βκάλουμεν, τζαι οι αγορές εν μεγάλες. Οι μόνοι συμμάχοι μας στο να απαλλαχτούμεν που τους 40 000 στρατιώτες είναι οι Τουρκοκύπριοι. Ούτε οι Αμερικάνοι, ούτε οι Γάλλοι, ούτε οι Ρώσσοι, ούτε καν οι Καλαμαράες έχουν δύναμην ή συμφέρον να μας βοηθήσουν. Άμαν φκάλεις τον φόβο που μας καταδέρνει τζαι μας τζαι τζείνους, οι τουρκοκύπριοι έχουν να κερδίσουν παραπάνω σε μιά ΔΔΟ όπως τζαι μεις. Ξέρεις, ο φόβος πολλές φορές φέρνει κόλασην. Βοβούμενοι τους Τούρκους θα τους παντρευτούμεν διαφορετικά τζαι χωρίς την θέληση μας σε μιά διχοτόμηση χάνοντας τα όλα τζαι χάννοντας την δυναμικήν να γινούν οι καλλύττεροι μας φίλοι για να μεν κινδυνέυκουμεν πιόν ούτε μεις που τζείνους ούτε τζείνοι που μας. Το κυπριακό θα λυθεί όταν σταματήσουμεν θεωρούμε την Τουρκία εχθρό τζαι κοιτάξουμε πως να γινούμε οι καλλύττεροι συνεργάτες. Ο φόβος εν το στοιχείον που συντηρεί τον φαύλον κύκλον "εμείς φοβούμαστεν την Τουρκία τζαι ζητούμε δικαίωση, κάμνουμεν όσον πόλεμον μπορούμε στους ΤΚ κάμνοντας τους να πληρώνουν τα σπασμένα της κατοχής, οι ΤΚ μας φοβούνται για τους ίδιους λόγους που τους φοβούμαστιν τζαι μείς τζαι ο φόβος τους συντηρείται από την έχθραν με την οποίαν τους χειριζόμαστεν, αυτού φοβούμενοι τζιαι μή εμπιστευόμενοι εμάς στρέφονται προς το μόνον ποκούμπιν που έχουν, την Τουρκίαν, αυτή η αναγκαστική αγάπη που έχουν προς την "μαμμαν" τους μας δικαιώνει τον φόβο μας τζαι μας κάμνει να φοβούμαστιν παραπάνω," τζαι πάμεν για νέον κύκλον.
Ο Χριστόφιας δεν θα λύσει το Κυπριακόν διότι δεν νομίζω ότι η τουρκία τωρά το χρειάζεται. Ο Τάσσος της έδωσεν ότι έθελεν. Μπορεί όμως να μας φκάλει που τον δρόμον που μας οδηγά σε αντίθετες κατευθύνσεις με τους ΤΚ τζαι να πείσει κόσμον που ποτζιεί ότι το συφέρον τους εν μαζύ μας εμάς τζαι την Ευρωπαϊκήν ένωσην παρά με την Τουρκίαν. Αν κάποιος δεί πιό μπροστά που τον φαύλον κύκλον του φόβου, ίσως αυτός που θα είναι πρόεδρος όταν η Τουρκία θα έχει ανάγκην από λύση να μπορέσει να πετύχει περισσότερα για μας. Ο Τάσσος το μόνον που μπορεί να μας φέρει είναι την κόλαση που φέρνει ο φόβος. Ιδίως που μιά τέθκοια κόλαση είναι θυσαυρός για δικηγορικά γραφεία τύπου Τάσσος & Σία ή άλλα τα παρόμοια τους.
Καλά γράφουν στο report του International Crisis ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους μέν είναι η ύπαρξη 40,000 στρατιωτών και για τους δε η ύπαρξη 40,000 δικηγόρων!
Σωστά, ως συνήθως τα λόγια σου Aceras, δκυό γάροι άμα πάν μαζί μπορούν να φάν ούλλο το άσιερο, άμαν όμως τραβά ο ένα δα τζιο άλλος τζι, μινίσκουν τζι δκυό νηστιτζιοί.
Κάτσε ρε "σοσιαλιστή". Δεν είπε κάτι τέτοιο για τους πρόσφυγες. Και επειδή όπου νάναι θα κοντοσυναχτούν τζαι οι ανώνυμοι τασσικοί, βάλλε τζαι κανένα ψευτόνομαν, (όπως το ψευδοκράτος)για να ξέρουμεν τζαι μεις σε ποιον απαντούμεν κάθε φοράν.
Ρε παιθκιά, αρέσκετε μου πολλά. Κάμνετε τες σωστές διαγνώσεις: το πρόβλημα εν η Τουρκία τζι ο κατοχικός στρατός των 40000, το κακό σχέδιο Ανάν που ούτε δίκαιον ούτε βιώσιμον ένι τζιαι που κανένας εν μας εγγυάται ότι ήταν νά εφαρμοστεί κλπ κλπ. Όμως η θεραπεία είναι να φύει ο Τάσσος, για ούλλα φταίει ο Τάσσος.
Εν σχιζοφρενικά τούτα ούλλα κοπέλια. Καταλαβαίνω το να με σας αρέσκει ο Τάσσος, αλλά επιτέλους να σταματήσουμε να του ρίφκουμε το φταίξιμο για την απόγνωσην μας.
Εμπλέξαμεν το 1974 που τους "εθνικόφρονες" τζιαι τη Χούντα, ακολουθήσαμεν λάθος στρατηγική για 30 χρόνια τζιαι εξυπνήσαμεν το 2004 να ανακαλυψουμεν ότι οι ηγέτες μας εσυζητούσαν τζιαι εδέχουνταν για 30 χρόνια μιαν-μιαν τες πρόνοιες του Ανάν.
Εννά έχουμεν αλλο μιάν (τελευταίαν) ευκαιρίαν το 2008. Εν είμαι σίουρος αν ο Τάσσος εν θα κάμει πάλαι τα λάθη του 2003-4, αλλά είμαι σίουρος ότι τζιείνοι που εδεκτήκαν το Αναν εννεν κατάλληλοι να ξαναδιαπραγματευτούν.
Ωραία, μπήκαμε στο ψητό. Πες μας φίλε εδεκίτη τι νομίζεις θα καταφέρει ο Τάσσος το 2008 με τη διαπραγματευτική δεινότητα που του αποδίδεις. Τζι αν με πείσεις να τον ψηφίσω τζι εγώ.
Ο τάσσος έχει που την μέρα που είπε ΟΧΙ δεν έχει επιτύχει τίποτε. Ο διεθνής παράγοντας είναι εναντίων μας ή τουλάχιστον αδιάφορος και προς τεκμηρίωση ορίστε τι λέει ο Βασίλης Πάλμας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος του τάσσου “Όταν οι Τούρκοι διαπραγματεύονται από ...θέσεως Αττίλα με την ηχηρή συμπάθεια και κάλυψη των Αγγλο-αμερικανών και την βουβή απάθεια και συγκάλυψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πώς θα επιβάλει τη θέλησή της η Κύπρος;” Όπερ έδει δείξε 9.9.2007 Φιλελεύθερος. Η ΕΕ είναι εταίροι μας και όχι εχθροί μας .
Ο τάσσος είτε σου αρέσει είτε όχι είναι αναξιόπιστος λόγο της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς και δηλώσεων του και όχι γιατί είπε ΟΧΙ. Αποδοχή βασικών αρχών και φιλοσοφίας του σχεδίου στη Χάγη και επίθεση κατά της φιλοσοφίας στο διάγγελμα του μετά που ο ίδιος ζητούσε επίμονα διαπραγματεύσεις με επιστολές του στα Η.Ε τον 12.2003. και με δηλώσεις του. Μέχρι και που δήλωνε ευτυχής που γλύτωσε το σχέδιο που ο ντεκτάς αποκαλούσε νεκρό και ενταφιασμένο
Έλα διάφορα να σου τεκμηριώσω τα πιο πάνω:
Δήλωση Günter Verheugen "Καταρχήν, το 1999 όταν εμείς διαμορφώσαμε και αλλάξαμε τη στρατηγική μας απέναντι της Κύπρου, ύστερα από ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΙ ΠΙΕΣΗ της ΕΛΛΗΝΟΛΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ,ΕΙΠΑΜΕ ΟΤΙ Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΕ. Αυτό έγινε σε ένα πλαίσιο αποδοχής και κοινής κατανόησης του γεγονότος ότι θα κάναμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να βοηθήσουμε την Κύπρο να ενταχθεί στην Κοινότητα και ταυτόχρονα η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ θα έκανε ότι ΠΕΡΝΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΧΕΡΙ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΧΟΤΟΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΕΚΕΙΝΗ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΠΕΠΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΝΑΜΕ ΣΕ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ. Είχα πάρα πολλές συζητήσεις με τον κ. Κληρίδη, αλλά και με τον κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ προς αυτή την κατεύθυνση και δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία εν προκειμένω. Είχαμε μία σαφέσταση συμφωνία. Εμείς να οργανώσουμε την προσχώρηση της Κύπρου και εσείς (Ελληνοκύπριοι) ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΤΑΙ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΕΜΠΟΔΙΟ. Δεν μπορούσαμε τη στιγμή εκείνη μιλήσουμε με τους Τουρκοκύπριους. ΖΗΤΩ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΣΧΕΣΗ.
Δεύτερον, και είναι αυτό το οποίο θέλω να υπογραμμίσω. Στα πλαίσια των προσπαθειών και πρωτοβουλιών του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών άρχισε μία διαπραγμάτευση. Αυτή η διαπραγμάτευση στιγματίστηκε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από το απόλυτο «όχι» των Τουρκοκυπρίων. Και είναι οι προσπάθειες της ΕΕ που συνέβαλαν στο να υπερπηδηθεί αυτό το εμπόδιο. ΚΑΘ’ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΟΝΙΖΕ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΕ ΚΑΙ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΠΛΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ. ΌΜΩΣ, ΜΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΑΝ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ANNAN.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΠΕ Ο Κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΑΡΝΗΣΗ ΟΛΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ.
ΕΓΩ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, Η ΟΠΟΙΑ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΖΗΤΟΥΣΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ Η.Ε. ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ, ΤΟ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΒΑΣΙΖΟΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΝ ΑΠΕΜΠΟΛΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΝΕΙΤΑΙ"
Πάμε τώρα στην σελίδα του Γραφείου Τύπου και πληροφοριών της Κυβέρνησης
Ευθύνες στην Τουρκοκυπριακή πλευρά και στην Τουρκία για τα αποτελέσματα της Χάγης
Ευθύνες στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στην Τουρκία για τα αποτελέσματα της Χάγης επέρριψαν ξένες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί. Χαρακτηριστικά αναφέρονται πιο κάτω τα ακόλουθα:
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ρίτσιαρντ Μπάουτσιερ δήλωσε ότι « Οι ΗΠΑ θεωρούν ως πολύ λυπηρό το γεγονός ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ραούφ Ντενκτάς έχει αρνηθεί στους Τουρκοκύπριους την ευκαιρία να καθορίσουν το δικό τους μέλλον και να ψηφίσουν για ένα τόσο θεμελιώδες θέμα.». Επίσης, ο κ. Μπάουτσιερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπήρχαν πλεονεκτήματα από την επίτευξη συμφωνίας, όχι μόνο για το λαό της Κύπρου ή για την ασφάλεια της Τουρκίας, αλλά και για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. (12.3.2003) Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Χάνεϊ, σε δήλωσή του στο πρακτορείο Reuters εξέφρασε τη λύπη του για τα αποτελέσματα της Χάγης και πρόσθεσε «.... όμως δεν νομίζω ότι ο κ. Ντενκτάς του άφησε (του κ. Ανάν) άλλη επιλογή.» (11.3.2003) Επίσης ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Denis MacShane εξέφρασε την απογοήτευσή του γιατί ο κ. Ντενκτάς δεν «άρπαξε» την ευκαιρία που του προσφέρθηκε με το σχέδιο Ανάν για λύση του προβλήματος και ανέφερε ότι η Τουρκική Κυβέρνηση θα έπρεπε να ασκήσει πιο πολλή πίεση πάνω στον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Τη δήλωση αυτή έκανε ο Δρ. ΜacShane, απαντώντας σε ερωτήσεις Βρετανών Βουλευτών, μετά την κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής των Κοινοτήτων για τις σχέσεις Βρετανίας - Ε.Ε, την 1η Απριλίου, 2003. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Φρεντ Έκχαρντ, ερωτηθείς ποιος ευθύνεται για την κατάρρευση των συνομιλιών, απάντησε: «Έχετε δει στη δήλωσή μου ότι ο Ελληνοκύπριος ηγέτης επέδειξε προθυμία να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, υπό ορισμένους όρους. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι το σχέδιο ήταν απαράδεκτο. Έτσι, μπορείτε να εξαγάγετε τα δικά σας συμπεράσματα.» (11.3.2003) Ο Εκπρόσωπος Τύπου του αρμοδίου για τη Διεύρυνση Επιτρόπου κ. Γκύντερ Φερχόιγκεν, Ζιαν-Κριστόφ Φιλορί δήλωσε ότι στο τέλος του 2004 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζοντας την έκθεσή της για την Τουρκία, θα έχει να αντιμετωπίσει μια κατάσταση όπου μια υποψήφια χώρα δεν θα αναγνωρίζει ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, πράγμα που θα καταστήσει πολύ δύσκολη την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Ο κ. Φιλορί απάντησε καταφατικά σε ερώτηση αν η Ευρωπαική Επιτροπή θεωρεί ότι μετά την 1.5.2004 ένα τμήμα της ΕΕ θα βρίσκεται υπό κατοχή, και τόνισε ότι η κατοχή τμήματος της Κύπρου εξακολουθεί πάντα να θεωρείται παράνομη από τη διεθνή κοινότητα συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ.
Η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας
Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, η οποία δόθηκε στα ενδιαφερόμενα μέρη στις 4 Απριλίου 2003, επιρρίπτει ξεκάθαρα την ευθύνη για την αποτυχία των προσπαθειών του για λύση του Κυπριακού, από τον Ιούνιο του 1999 μέχρι τις 11 Μαρτίου του 2003, στον κ. Ντενκτάς. Η έκθεση αποτελεί ουσιαστικά ένα χρονικό της άρνησης του κ. Ντενκτάς να εμπλακεί σε ουσιαστικές και ειλικρινείς διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού. Ενδεικτικά, αναφέρονται πιο κάτω τα ακόλουθα αποσπάσματα από τα κεφάλαια Παρατηρήσεις και Συνομιλίες εκ του σύνεγγυς της έκθεσης: Παρατηρήσεις «130. ...Αλλά όσον αφορά την αποτυχία αυτής της τελευταίας προσπάθειας πιστεύω ότι ο κ. Ντενκτάς φέρει την πρωταρχική ευθύνη...» «132. ... Εκφράζω τη λύπη μου για την πρόσφατη αποτυχία του (του κ. Ντενκτάς) να διορίσει έγκαιρα Τουρκοκύπριους μέλη Τεχνικών Επιτροπών. Πέραν των τριών από πέντε μήνες που ήταν διαθέσιμοι χάθηκαν. Η απόφαση του κ. Ντενκτάς να σταματήσει τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων στην εργασία των Επιτροπών, αμέσως μετά την αναχώρησή μου από το νησί στο τέλος Φεβρουαρίου, ήταν ένα περαιτέρω πλήγμα στις υπό εξέλιξη προσπάθειες». «134. ...Ο κ. Ντενκτάς στη Χάγη απέρριψε την έκκλησή μου να παραπέμψει το Σχέδιο σε δημοψήφισμα... . Αντιμέτωπος με την άτεγκτη αντίθεση του κ. Ντενκτάς να συζητήσει αξιόπιστους τρόπους για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, δεν είχα άλλη επιλογή παρά να τερματίσω τη διαδικασία». Συνομιλίες εκ του σύνεγγυς «24. ...δεν μπόρεσα ποτέ να πείσω τον κ. Ντενκτάς ότι οι «πραγματικότητες» του κυπριακού προβλήματος δεν είναι μόνο οι πραγματικότητες για το τι ισχύει επί του εδάφους αλλά και οι πραγματικότητες του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς πολιτικής». Σ’ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ, Ο Κ. ΑΝΑΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ, ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ, ΟΤΙ ΣΤΗ ΧΑΓΗ Ο Κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΟΤΙ ΑΝ ΕΚΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΟΡΟΙ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΝΟΙΞΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ, ΑΝ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΗΤΑΝ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ. Ο κ. Ανάν είπε επίσης ότι παρόλο που ο κ. Παπαδόπουλος ανέλαβε την ηγεσία της ελληνοκυπριακής πλευράς σε πολύ προχωρημένο στάδιο των διαπραγματεύσεων, αποδέχθηκε ότι υπήρχε συνέχεια με τον προκάτοχό του. Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιρρίπτει ευθύνες στον Ντενκτάς Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα με αριθμό 1475 (14.4.2003), με το οποίο εκφράζει λύπη γιατί λόγω της αρνητικής προσέγγισης του Τουρκοκύπριου ηγέτη, με αποκορύφωμα τη θέση που τήρησε στις συναντήσεις της 10ης και 11ης Μαρτίου 2003 στη Χάγη, δεν κατέστη δυνατόν να τεθεί το σχέδιο Ανάν σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Επίσης δίνει την πλήρη υποστήριξή του στο προσεκτικά ισοζυγισμένο, όπως το χαρακτηρίζει, σχέδιο του Γενικού Γραμματέα της 26ης Φεβρουαρίου 2003, ως μία μοναδική βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, και καλεί όλους τους ενδιαφερομένους να διαπραγματευτούν στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, χρησιμοποιώντας το σχέδιο για να φθάσουν σε συνολική διευθέτηση. Τέλος, αφού επαναβεβαιώνει όλα τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Σ.Α. με ιδιαίτερη αναφορά στο ψήφισμα 1250 (1999) 29 Ιουνίου 1999 με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού, τονίζει την πλήρη υποστήριξή του στην αποστολή των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα.
Πρόεδρος Παπαδόπουλος : Μετά την ψηφοφορία στα κατεχόμενα θα απευθυνθούμε στο ΓΓ των ΗΕ
Στις 25.11.2003 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτέλεσε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου. Στις 27.11.2003 ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έδωσε συνέντευξη Τύπου στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Στην εναρκτήρια δήλωση του, μεταξύ άλλων, ανέφερε : «Θα πρέπει να πω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ε/Κ κοινότητα προσβλέπουν στην επίλυση του Κυπριακού μόνο μέσω των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων με βάση το Σχέδιο Ανάν. Η Ε/Κ κοινότητα, ιδιαίτερα, από την αρχή έχει πει ότι παραμένει πρόθυμη και έτοιμη για συνομιλίες με βάση το Σχέδιο Ανάν, οποτεδήποτε μας καλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Η κατάσταση βρίσκεται σε στασιμότητα, ενόψει της ψηφοφορίας που θα γίνει στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 14 Δεκεμβρίου. Αμέσως μετά από αυτή την ψηφοφορία - και τονίζω στο σημείο αυτό - ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα παρακαλέσουμε εκ νέου τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να επαναλάβει την πρωτοβουλία του για να αρχίσει νέος γύρος των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων».
Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έστειλε επιστολή στον ΓΓ των ΗΕ
Υλοποιώντας την εξαγγελία του στη συνέντευξη Τύπου στην ΄Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Ελλάδα ( 27.11.2003) ότι θα απευθυνθεί στο ΓΓ των ΗΕ μετά την ψηφοφορία στα κατεχόμενα ανεξάρτητα του ποιος θα είναι ο νικητής, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέστειλε επιστολή στον κ. Ανάν ζητώντας την επανεμπλοκή του στο Κυπριακό.
Πρόσκληση για συνομιλίες στη Νέα Υόρκη απευθύνει στα μέρη ο ΓΓ του ΟΗΕ
Στα τέλη Ιανουαρίου 2004 ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο καθώς και με τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας και δήλωσε ότι όλοι παρουσιάζονταν έτοιμοι να επαναρχίσουν συνομιλίες. Ενθαρρυμένος από τις επαφές του, απηύθυνε, στις 4 Φεβρουαρίου, γραπτή πρόσκληση στους Ε/Κ και Τ/Κ ηγέτες για νέες συνομιλίες, στη Νέα Υόρκη στις 10 Φεβρουαρίου, στη βάση του σχεδίου του. Στόχος των διαπραγματεύσεων θα ήταν να τεθεί ένα ολοκληρωμένο κείμενο σε χωριστά δημοψηφίσματα τον Απρίλιο του 2004, πράγμα που παρείχε τη δυνατότητα, σε περίπτωση έγκρισης της προτεινόμενης λύσης, να ενταχθεί μια επανενωμένη Κύπρος στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004. Ο ΓΓ έγραψε επίσης στους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου ζητώντας τους να έχουν έτοιμους αντιπροσώπους για την περίπτωση. Μετά από τρεις μέρες συναντήσεων στην έδρα του ΟΗΕ συμφωνήθηκε, στις 13 Φεβρουαρίου, ότι οι δύο πλευρές θα άρχιζαν διαπραγματεύσεις με καλή πίστη στη βάση του σχεδίου Ανάν για να συμφωνήσουν σε αλλαγές που να εμπίπτουν στις παραμέτρους του σχεδίου. Σε περίπτωση συνέχισης του αδιεξόδου και μη επίτευξης συμφωνίας, παρά τη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας, τότε μόνο θα μπορούσε ο Γενικός Γραμματέας, με τη μέγιστη επιφύλαξη, να υποβάλει κάποιες ουσιαστικές εισηγήσεις για οριστικοποίηση του κειμένου, το οποίο θα ετίθετο τότε στις δύο κοινότητες σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επέμεινε στην εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις – και συγκεκριμένα στην προσφορά τεχνικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – ώστε η λύση να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο.
Δήλωση Προέδρου Παπαδόπουλου στη Νέα Υόρκη (13.2.2004)
Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι η Ε/Κ πλευρά επιζητούσε για αρκετό καιρό πριν και υπέβαλε προς τούτο γραπτή έκκληση στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να επανασυγκαλέσει συνομιλίες στη βάση του σχεδίου Ανάν, με στόχο την επανένωση του νησιού πριν την 1η Μαΐου 2004 και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μιας επανενωμένης Κύπρου. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η επιτυχία ή όχι των συνομιλιών που θα ακολουθούσαν εξαρτιόταν από την αλλαγή της στάσης της τουρκικής πλευράς και από το αν αυτή θα επιδείκνυε την αναγκαία πολιτική βούληση. Αναφερόμενος στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Οι χειρισμοί της Ε/Κ πλευράς οδήγησαν την Τ/Κ πλευρά πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βάση το σχέδιο Ανάν που μέχρι χθες το αποκαλούσε «νεκρό και ενταφιασμένο». Ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα να αποφασίζει για τα σημεία όπου θα υπάρχει συνεχές αδιέξοδο, τώρα περιορίζεται στη βάση του σχεδίου και δεν είναι ανοικτό για θέματα που πιθανόν να εγείρει η τουρκοκυπριακή πλευρά εκτός σχεδίου. Τρίτον και πολύ σημαντικό είναι η ανάμιξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε όλα τα στάδια των διαπραγματεύσεων, πολύμορφη και σε διάφορα επίπεδα.(Σημείωση: Τα δυο τελευταία σημαίνουν σημαντική βελτίωση της επιστολής Ανάν της 4/2/2004).»
Πρόσθεσε σε αυτά ένα κατεβατό δηλώσεις ότι το σχέδιο είναι βάση για διαπραγμάτευση, ότι είναι νεκρό, ότι δεν είναι νεκρό, ότι το αποδεχόμαστε για διαπραγμάτευση αλλά όχι σαν βάση για διαπραγμάτευση, ότι η υφιστάμενη κατάσταση είναι η δεύτερη καλύτερη λύση, ότι έκανε 1.5 ώρα να πείσει Τον Ταλατ να βάλουν στην συμφωνία της 8 Ιουλίου την Διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία την οποία όταν του είπαν να την εξηγήσει μάσησε τα λόγια του (συνέντευξη του τον 9.2007 σε όλα τα κανάλια ) κλπ κλπ και θα καταλάβεις ποιον είναι το πρόβλημα με τον τασσον.
Εγώ σε προσκαλώ να μου πεις τι έχει καταφέρει αυτός ο άνθρωπος μετά το ΟΧΙ.
Μην μου πεις ότι ούτε οι άλλοι θα κερδίσουν τίποτε διότι θα σου ζητήσω να μου πεις και την τύχη μου. Διότι φιλέ μου αυτό ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ γιατί δεν μπορείς να ζητάς τίποτα αν πρώτα εσύ δεν είσαι εντάξει. και ο Τάσος δεν είναι εντάξει. Ασε που ολόκληρη ένταξη πετύχαμε γιατί ήμασταν ένταξη και δεν υποσχέθηκε κανένας ότι θα λέγαμε ΝΑΙ σε οποιονδήποτε σχέδιο όπως μας λένε διάφοροι στην Κύπρο για να δικαιολογήσουν τις μαλακιές τους η δήλωση του Günter Verheugen είναι πιο πάνω και αυτό που λέει είναι ότι εμείς υποσχεθήκαμε να ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ την λύση, ότι το “ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΤΑΣΣΟΣ και ότι ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΠΕ Ο Κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΑΡΝΗΣΗ ΟΛΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ.” Kai ότι μπορεί να βγάλει “ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, Η ΟΠΟΙΑ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΖΗΤΟΥΣΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ Η.Ε. ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ, ΤΟ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΒΑΣΙΖΟΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΝ ΑΠΕΜΠΟΛΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΝΕΙΤΑΙ.”
Άλλη ερώτηση γιατί ένας να κάτσει να ασχοληθεί ξανά με τούτον το άνθρωπο εν συνεπείς εν αξιόπιστος? Που ξέρουν ότι εν θα τους βάλει να βουρούν και στο τέλος να μην διαπραγματεύεται ?
Τελευταία ερώτηση για να τελειώνουμε, το ΑΚΕΛ δεκτικέ το σχέδιο Ανάν? Έτσι για να ξέρουμε δηλαδή διότι έχει 3.5 χρόνια νόμιζα είπε ΟΧΙ.
Υ.Γ Προς τακτικούς συγγνώμη που επαναλαμβάνω συνέχεια τα ιδία και τα ιδία αλλά αφού κάθε φορά έχουμε και έναν καινούργιο τι να κάμω?
Φίλε τούτον το κατεβατόν εν μου λαλεί τίποτε που εν ξέρω. Εν έχω ψευδαισθήσεις για τα λάθη του Τάσσου. Τουλάχιστον την τελευταίαν στιγμήν έκαμεν το σωστόν. Τζιείνον που εγώ εδιαμόρφωσα την άποψιν ότι εν το σωστόν. Εννεν ο Τάσσος που με έπεισεν ότι ήταν σωστόν. Οι άλλοι θκυο είπαν μας ότι το Ανάν ήταν καλόν. Αρα έχουμεν διαφορετικές αξίες. Γι'αυτόν εν τους εμπιστεύκουμαι καθόλου. Εν ζήτημαν αξιών και εκτίμησης τι εν βιώσιμον. Βιώσιμον τζιαι άδικον, κατάφωρα άδικον, εν μπορούν να συνυπάρξουν. Προτιμώ να ρισκάρω με τον Τάσσον παρά με τζείνους που επιστεύκαν πως το έκτρωμαν ήταν να λύσει το προβλημα.
Πρός 'προλετάριο Δήμητρας Επενδυτικής΄ Ζητάς από τον Σοσιαλιστή να μην κρύβεται με ψευδώνυμο κανεί ολά όλοι οι άλλοι δεν είναι με ψευδώνυμα αλλά με τους αριθμούς της Πολιτικής τους ταυτότητας. Στείλε μου την ΕΠΑΓΡΥΠΝΙΣΗ να με έβρει. Μια ζωή ΧΑΦΙΕΔΕΣ είσαστε .
@Εδεκίτης "Οι άλλοι θκυο είπαν μας ότι το Ανάν ήταν καλόν. Αρα έχουμεν διαφορετικές αξίες. Γι'αυτόν εν τους εμπιστεύκουμαι καθόλου. Εν ζήτημαν αξιών και εκτίμησης τι εν βιώσιμον. Βιώσιμον τζιαι άδικον, κατάφωρα άδικον, εν μπορούν να συνυπάρξουν. Προτιμώ να ρισκάρω με τον Τάσσον παρά με τζείνους που επιστεύκαν πως το έκτρωμαν ήταν να λύσει το προβλημα"
Ναι, θέλω να πω ότι η πλειοψηφία της ηγεσίας του ΑΚΕΛ εψήφισεν τζιαι υποστήριξεν το Ναι. Αλλάξαν την απόφσιν τους μέσα σε μια νύχτα γιατί αν επιμέναν ο κόσμος του ΑΚΕΛ θα τους εμαύριζεν. Τουλάχιστον να έσιετε το θάρρος της γνώμης σας τζιαι να μεν χώνεστε πίσω που το δάκτυλο σας.
Να σου πω τζιαι κάτι άλλον. Τούτα που κάμνετε, να μεν παραδέχεστε δηλαδή τη θέση σας ούτε εσεις ούτε ο Κασουλίδης, πείθουν μας πως εν μπορούμεν να σας εμπιστευτούμε γιατί προσπαθείτε να μας εξαπατήσετε.
1) Είσαι ένας κοινός ΨΕΥΤΗΣ σε προκαλώ να μου βρεις την απόφαση για ΝΑΙ του ΑΚΕΛ. Ψες Ν. Κατσουριδή είπε ότι ουδέποτε πάρθηκε απόφαση για ΝΑΙ και ότι ξεκίνησε η συνέδρια μίλησαν κάποιοι χωρίς να τοποθετηθούν όλοι και συνέδρια διακόπηκε η δεύτερη συνέδρια κατέληξε στην απόφαση/εισήγηση που ήταν και η απόφαση της συνδιάσκεψης. Ο λιλλικας που καθόταν διπλά του δεν είπε λέξη.
Με βάση τη δική σου λογική και η ΕΔΕΚ ήταν του ΝΑΙ αρώτα τον Γιαννάκην να σου πει τους προβληματισμούς του.
2)Εγώ ψήφισα ΝΑΙ και δεν φοβάμαι ούτε ντρέπομαι να το πω και μάλιστα υποστηρίζω ότι η κατάσταση τώρα είναι χειρότερη και αν θέλεις κάμε μιαν σύγκριση του τι προέβλεπε το σχέδιο και τι έχουμε σήμερα και πες μου πήγε κανένας σπίτι του? έφυεν κανένας τούρκος στρατιώτης? Σταμάτησαν να έρχονται έποικοι? Α ναι ξέχασα η τουρκία δεν θα το εφάρμοζεν και ποιος μας εγγυάται? ΠΟΥΤΤΟΙ
1. Ο κόσμος τόσιει τούμπανον τζι εμείς κρυφόν καμάριν. Γιατί εν διούν την ομιλίαν του Χριστόφκια στην Κεντρ. Επιστροπή του ΑΚΕΛ τη Μεγάλη Παρασκευή στη δημοσιότητα;
2. Εγώ εν άκουσα τίποτε που τον Ομήρου υπέρ του Σχεδίου. Η ομιλία του στημ Κεντρ. Επιτροπήν της ΕΔΕΚ ήταν που τα καλλίτερα κείμενα που εθκιάβασα γιατί να απορρίψουμεν το σχέδιο. Που την άλλην η ομιλία του Χριστόφκια στην συνδιάσκεψιν του ΑΚΕΛ έπρεπε να τιτλοφορείται "100 λόγοι γιατί πρέπει να υπερψηφίσουμεν το Ανάν αλλά εννά το απορρίψουμεν για να το κάμουμεν τσιμεντο".
3. Εν είσαι ακελικός; Εν έσιεις το θάρρος να το παραδεκτείς όξα εδασκαλέψαν σε τα αφεντικά σου να εμφανίζεσαι ακομμάτιστός;
@ επενδυτής Κουμπάρε χωρίς αποδείξεις να μεν λαλείς ετσι κουβέντες. Τούτοι δαμέσα εν σοβαροί αθρώποι τζι έτσι ατεκμηριώτες κατηγορίες εν τες δέχουνται.
1.Ότι ομιλία και να σας δώσουν δεν θα δεχτείτε αν δεν γραφεί αυτά που θέλετε. Αφού στην δημοσιότητα έδωσαν και την πρόταση της Κ/Ε και την ομιλία του Χριστόφια στη συνδιάσκεψη. Η απόφαση της συνδιάσκεψης λέει τα υπέρ τα κατά του σχεδίου και ζητά να γίνουν αλλαγές σε θέματα λειτουργικότητας και δίνει έμφαση στα σημεία ασφάλειας και εγγυήσεων.
2.Δεν είπα την ομιλία του Γιαννάκη είπα τους προβληματισμούς του Γιαννάκη, μέχρι να καταλήξει και να γράψει την ομιλία. Αλλά ξέχασα ο Γιαννάκης είναι σταθερός άνθρωπος εν αλλάζει γνώμη –Υπουργός του συναγερμού, Υποψήφιος με την υποστήριξη του συναγερμού εναντίων του Τασσου, για λίγον όμως, μετά ο συναγερμός άλλαξε γνώμη και τον άφησε και αυτός πήγε με τον τασσο που έγινε κάλος, μιλάμε για άνθρωπο σταθερό σαν βράχο. Τέρας ευφυΐας και διορατικότητας.
3. Όχι δεν είμαι ΑΚΕΛικος αλλά είπαμε αν δεν σας πουν αυτό που θέλετε δεν υπάρχει περίπτωση να δεκτικέ οτιδήποτε άλλον.
4. Η πρόκληση για την σύγκριση ισχύει ακόμη.
5. ξέχασα να σου πω- ξέρω ποιος είσαι και θα το πω σε όλους τι έκανες να μάθουν όλοι τι παλιάνθρωπος είσαι.
Όποτε μας πουλάτε λουβάνες και θέλω ποσκόλιον θα απαντώ με λουβανες.
Όταν διαστρεβλώνεται την αλήθεια ή/και παρουσιάζεται ψεύτικα γεγονότα τότε δεν υπάρχει άλλη πιθανή εξήγηση που το να λαλείτε μαλακιές είτε που να είσαστε παραπληροφορημένοι ή που να είστε απλά ψεύτες.
Τι να κάμω πρέπει να σας πω την αλήθεια, είσαστε μεγάλα παιδιά και είναι καιρός να αντιμετωπίσετε την πραγματικότητα.
29 comments:
Ανατριχιαστικό!
Υπάρχει βάση σε αυτά που λέει ο Ρολάνδης, αλλά εξακολουθώ να επιμένω σε σημείο που γίνομαι φορτικός, ότι το κλειδί της λύσης δεν το έχουμε εμείς. Πάλι υπερτιμούμε τις ικανότητες μας. Η μπάλα βρίσκεται στο τουρκικό γήπεδο, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μην βάζουμε αυτογκολ, αλλά στο σκορ είμαστε πίσω έτσι και αλλιώς.
Αμφιβάλλω αν υπάρχει κοινός παρανομαστής μεταξύ της Ε/Κ πλευράς, των Τ/Κ και της Άγκυρας. Αν δεν μας εγγυηθούν την δική μας ασφάλεια (οικονομική και πολιτική) δεν θα βρεθεί λύση ποτέ.
Όσο για την διχοτόμηση νομίζω υποφέρουμε μαζικώς που κόμπλεξ ενοχής. Αν φταίμε εμείς μια φορά η Τουρκία φταίει δέκα. Αρα δεν μπορώ να καταλάβω προς τι τούτη η μανία να φορτώσουμε την διχοτόμηση στο Τάσσο.
Κανένας δεν φόρτωσε τη διχοτόμηση στο Τάσσο. Αμφιβάλλεις δηλαδή ότι την προτιμά έναντι της ΔΔΟ; Το μόνο σίγουρο αν επανεκλεγεί είναι ότι θα μας τη φορτώσει.
Και τα 7 σχέδια που μας παρουσιάστηκαν ήταν σκατά σιόρ; Τωρά παρακαλούμε να είχαμε κανένα που τζιείνα. Όπως κάποτε με μαθηματική ακρίβεια θα πεθυμήσουμε και το Αναν.
Όποιος δεν επεθύμησεν ακόμα το σχέδιο Αναν, ... δεν ξέρει πού πατά τζαι πού παέννει.
Η κατάστασή μας είναι τραγική και οι μάζα του κυπριακού λαού περι άλλων τυρβάζει (με την βοήθεια και των όσων επιδιώκουν την σημερινή στασιμότητα και απραξία που αποπροσανατολίζουν εσκεμμένα τον κόσμο). Επιμένω πως μεγάλο ρόλο παίζει η άγνοια και έλλειψη μόρφωσης (πολιτικής και γενικής). Απο το 1977-τόσο που συμφωνήσαμε να επιδιώξουμε ΔΔΟ, κανείς απο τους κυβερνώντες δεν εξήγησε στο κόσμο τί σημαίνει ομοσπονδία και πως λειτουργεί. Και όχι επειδή κάποιοι ξέρουμε, να θεωρούμε πως ξέρουν όλοι.
@ sceptic anonymous: άτε φταίει η τουρκία, ε καί? κόφτει τους? εμάς όμως κόφτει μας και πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε λαμβάνοντας υπ' όψιν την σημερινή κατάσταση πραγμάτων (σφαιρικά). Άς κάμουμε εμείς ότι απαιτείται για να βρούμε λύση κι' ας είναι η μπάλα σε άλλο γήπεδο (άν είναι).
Εγω πάντος δεν το επεθυμισα καθόλου οπως φυσικά και δεν θα πεθυμισω τον κ. Παπαδοπουλο οταν με το καλό τον Φεβρουάριο παει σπίτι του.
Κοίτα επειδή τα πολλά λόγια εν φτωσχια, να βάλλουμε ένα στοίχημα. Να ψηφίσω Δημήτρη με την ελπίδα ότι θα φκει πρόεδρος. Το λοιπόν εάν βκει πρόεδρος εγώ σας λέω το κυπριακό πάλε δεν θα λυθεί. Αν λυθεί να σας κεράσω (ΛΠ και seaviewer). Και για να δείτε την καλή μου πρόθεση είμαι διατεθειμένος να του δώκω όσο χρόνο θέλει. Ή ακόμα καλύτερα να βάλω και τον Κασουλίδη μέσα. Ότι ούτε και εκείνος θα το λύσει.
Φταίμε σε πολλά πράματα και συμφωνώ ότι ο κόσμος κοιμάται τον ύπνο του δικαίου με τις δίκαιες και βιώσιμες λύσεις, αν και τελευταία νομίζω ότι εξύπνησε εκατάλαβε ότι θωρεί έργο εφιάλτη και για αυτό συνεχίζει με το παραμύθι της δίκαιης λύσης, επειδή είναι μια παρηγοριά. Άμα απωλέσεις και την ελπίδα σου τι σου μένει;
Αλλά το πιο μεγάλο μας πρόβλημα εν οι 40000 Τούρκοι στρατιώτες οι οποίοι δεν φεύκουν. Και για να φύουν θέλουν γη και ύδωρ (δικαίωμα επέμβασης) και επειδή ακριβώς εκαήκαμε στο κουρκούτι 1960-1974 τωρά φυσούμε και το γιαούρτι και νομίζω είναι και φυσιολογικό. Το να φύουν τα στρατεύματα μπορεί να γίνει, αλλά αν με την πρώτη κρίση που εν να έχουμε στη νέα ΔΔΟ ποιος μου εγγυάται εμένα ότι δεν θα ξανακάνουν ντου ποδά; Την δουλειά ξέρουν την καλά. Καλή ώρα τωρά φταίει τους το Ιράκ.
Λοιπόν εγώ δεν τα λέω που κατζία, σοβαρά παρακαλώ να βκω ψεύτης, αλλά νομίζω ότι δεν πρέπει να φταίει ο αγγελιοφόρος, τα μαντάτα άλλος τα καθορίζει.
Πάντα φιλικά
Φίλε sceptic,
το κυπριακό εν θα το λύσει με ο Χριστόφιας, με ο Κασουλίδης... για να λυθεί πρέπει να έχεις κάποιες συγκυρίες ώστε να είναι προς το συμφέρον κ των ΗΠΑ κ της ΕΕ να λυθεί... να μπουν στην διαδικασία εκείνοι για να προχωρήσει κάτι... Άμαν μπαίνουν στην διαδικασία τζαι θωρούν ότι τίποτε εν γίνεται, πέμου ένα λόγο να ασχολούνται μαζί μας... τι έχουν να καερδίσουν; Χαλλούμι;
sceptic:
Μιλάς ως αν να υπάρχει τρόπος να μετακινηθεί η Τουρκία και να μην απέχει 40 μίλια από τις ακτές της Κερύνειας. Ε δεν υπάρχει φίλε μου. Ότι και να κάνουμε η Τουρκία θα είναι εκεί. Δεν υπάρχει τρόπος να εξασφαλίσουμε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν θα ξαναεισβάλει. Αυτός είναι λόγος να μη λύνουμε το Κυπριακό; Να μην συμφωνούμε να φύγει ο κατοχικός στρατός διότι ύστερα μπορεί να ξανάρθει; Για όνομα του θεού!
Άσε που η πιθανότητα μιας εισβαολής είναι πάρα πολύ απομακρυσμένη. Νομίζεις ότι είναι τόσο εύκολο για μια χώρα να εισβάλει σε μια άλλη; Θα σου αντιστρέψω το παράδειγμα του Ιράκ που επικαλείσαι. Η Τουρκία θέλει να εισβάλει στο Βόρειο Ιράκ εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Κι όμως δεν το έκαμε. Γιατί; Διότι δεν είναι εύκολο να εισβάλεις σε ξένη χώρα, όσο καλή δικαιολογία και να έχεις. Σκέφτου πόσο κόστος είχε για την Τουρκία η εισβολή στην Κύπρο στις διεθνείς τις σχέσεις.
Οι επιλογές μας είναι δύο: είτε η Τουρκία έχει 40000 στρατό εδώ, είτε τους έχει στην Τουρκία. Εγώ προτιμώ το δεύτερο. Τώρα θα μου πεις, είναι δυνατόν να συμφωνήσει η Τουρκία να φύγει ο στρατός; Μα ήδη το έκαμε! Και πιστεύω ότι θα το ξανακάμει. Ο Ενρτογάν θέλει να κλείσει το Κυπριακό, το ίδιο και οι κακοί μας δαίμονες αγγλοαμερικάνοι. Βεβαίως δεν εξαρτάται μόνο από μας. Αλλά εξαρτάται και από μας. Για αυτό χρειάζεται πρόεδρος με πολιτικό κριτήριο, κάτι που ο νυν δεν διαθέτει.
@ Sceptic
"Αλλά το πιο μεγάλο μας πρόβλημα εν οι 40000 Τούρκοι στρατιώτες οι οποίοι δεν φεύκουν. Και για να φύουν θέλουν γη και ύδωρ (δικαίωμα επέμβασης) και επειδή ακριβώς εκαήκαμε στο κουρκούτι 1960-1974 τωρά φυσούμε και το γιαούρτι και νομίζω είναι και φυσιολογικό. Το να φύουν τα στρατεύματα μπορεί να γίνει, αλλά αν με την πρώτη κρίση που εν να έχουμε στη νέα ΔΔΟ ποιος μου εγγυάται εμένα ότι δεν θα ξανακάνουν ντου ποδά; Την δουλειά ξέρουν την καλά. Καλή ώρα τωρά φταίει τους το Ιράκ."
1. Δικαιωμαν επεμβασης εχουν και με βαση το συνταγμα του 60 -Δηλαδη το υφισταμενο συνταγμα μας.
2. Και αν κανενας δεν σου εγγυατε τιποτε? ακομη και αν σου εγγυηθει μπορει να μην τηρηση την υπογραφη του. Αυτο το κρατος το κατελησαν οι εγγυητες του με την αριστη συνεργασια των κατοικων του. Σημερα ποιος σου εγγυατε οτι δεν θα καμουν κατα κατω? Ακομη και αν δεν υπαρχουν εγγυητες πιος σου εγγυατε οτι δεν θα καμουν κατα την κυπρο- σωστα ειπες σημερα φταιει τους το ΙΡΑΚ εν εγγυητες ποτζι?
3. Για να φκεις ψευτης πρεπει πρωτα ο δικος μας προεδρος να προσπαθει να φερει λυση (ΔΔΟ). Αν ο προεδρος μας καθετε μεσα στο προεδρικον και δεν βγαινει εξω ή δεν γουσταρη αυτου του ειδους λυση (ΔΔΟ) δεν υπαρχει περιπτωση να εχουμεν λυσην.
4. Παω τζαι εγω το στοιχημαν αν δεχεσε αλλα αν λυθει παλε εγω θα τζαιρασω.
5. Ουτε εγω ειμε σιουρος τζαι του Δημητρη χρωστω του εναν ΟΧΙ που δαμε ως τον θκιαολον το μαυρον. Αλλα ηντα που να καμω? Ειμε τζογαδορος, θα πιασω τα chance μου.
Σκέπτικ είμαι όσο σκέπτικ τζαι σύ. Ο μόνος τρόπος να απαλλαγούμεν από 40 000 τούρκους στρατιώτες είναι η τουρκία να φκάλλει παραπάνω ριάλια (ή να χάννει λλιόττερα) συνεργώντας μαζί μας παρά να πολεμόντας μας. Δε τους άσπονδους φίλους γερμανούς τζαι γάλλους. Για να γινέι όμως κάτι τέθκοιον θέλουμεν πολιτικούς με όραμαν τζαι τόλμη.
Μαζί με την Τουρκία έχουμεν πολλύ ππαρά να βκάλουμεν, τζαι οι αγορές εν μεγάλες. Οι μόνοι συμμάχοι μας στο να απαλλαχτούμεν που τους 40 000 στρατιώτες είναι οι Τουρκοκύπριοι. Ούτε οι Αμερικάνοι, ούτε οι Γάλλοι, ούτε οι Ρώσσοι, ούτε καν οι Καλαμαράες έχουν δύναμην ή συμφέρον να μας βοηθήσουν. Άμαν φκάλεις τον φόβο που μας καταδέρνει τζαι μας τζαι τζείνους, οι τουρκοκύπριοι έχουν να κερδίσουν παραπάνω σε μιά ΔΔΟ όπως τζαι μεις. Ξέρεις, ο φόβος πολλές φορές φέρνει κόλασην. Βοβούμενοι τους Τούρκους θα τους παντρευτούμεν διαφορετικά τζαι χωρίς την θέληση μας σε μιά διχοτόμηση χάνοντας τα όλα τζαι χάννοντας την δυναμικήν να γινούν οι καλλύττεροι μας φίλοι για να μεν κινδυνέυκουμεν πιόν ούτε μεις που τζείνους ούτε τζείνοι που μας. Το κυπριακό θα λυθεί όταν σταματήσουμεν θεωρούμε την Τουρκία εχθρό τζαι κοιτάξουμε πως να γινούμε οι καλλύττεροι συνεργάτες. Ο φόβος εν το στοιχείον που συντηρεί τον φαύλον κύκλον "εμείς φοβούμαστεν την Τουρκία τζαι ζητούμε δικαίωση, κάμνουμεν όσον πόλεμον μπορούμε στους ΤΚ κάμνοντας τους να πληρώνουν τα σπασμένα της κατοχής, οι ΤΚ μας φοβούνται για τους ίδιους λόγους που τους φοβούμαστιν τζαι μείς τζαι ο φόβος τους συντηρείται από την έχθραν με την οποίαν τους χειριζόμαστεν, αυτού φοβούμενοι τζιαι μή εμπιστευόμενοι εμάς στρέφονται προς το μόνον ποκούμπιν που έχουν, την Τουρκίαν, αυτή η αναγκαστική αγάπη που έχουν προς την "μαμμαν" τους μας δικαιώνει τον φόβο μας τζαι μας κάμνει να φοβούμαστιν παραπάνω," τζαι πάμεν για νέον κύκλον.
Ο Χριστόφιας δεν θα λύσει το Κυπριακόν διότι δεν νομίζω ότι η τουρκία τωρά το χρειάζεται. Ο Τάσσος της έδωσεν ότι έθελεν. Μπορεί όμως να μας φκάλει που τον δρόμον που μας οδηγά σε αντίθετες κατευθύνσεις με τους ΤΚ τζαι να πείσει κόσμον που ποτζιεί ότι το συφέρον τους εν μαζύ μας εμάς τζαι την Ευρωπαϊκήν ένωσην παρά με την Τουρκίαν. Αν κάποιος δεί πιό μπροστά που τον φαύλον κύκλον του φόβου, ίσως αυτός που θα είναι πρόεδρος όταν η Τουρκία θα έχει ανάγκην από λύση να μπορέσει να πετύχει περισσότερα για μας. Ο Τάσσος το μόνον που μπορεί να μας φέρει είναι την κόλαση που φέρνει ο φόβος. Ιδίως που μιά τέθκοια κόλαση είναι θυσαυρός για δικηγορικά γραφεία τύπου Τάσσος & Σία ή άλλα τα παρόμοια τους.
Καλά γράφουν στο report του International Crisis ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους μέν είναι η ύπαρξη 40,000 στρατιωτών και για τους δε η ύπαρξη 40,000 δικηγόρων!
Σωστά, ως συνήθως τα λόγια σου Aceras, δκυό γάροι άμα πάν μαζί μπορούν να φάν ούλλο το άσιερο, άμαν όμως τραβά ο ένα δα τζιο άλλος τζι, μινίσκουν τζι δκυό νηστιτζιοί.
Δηλαδή παρομοιάζεις τους πρόσφυγες σαν γάρους επειδή θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Κρίμας....
Σοσιαλιστής
Κάτσε ρε "σοσιαλιστή". Δεν είπε κάτι τέτοιο για τους πρόσφυγες. Και επειδή όπου νάναι θα κοντοσυναχτούν τζαι οι ανώνυμοι τασσικοί, βάλλε τζαι κανένα ψευτόνομαν, (όπως το ψευδοκράτος)για να ξέρουμεν τζαι μεις σε ποιον απαντούμεν κάθε φοράν.
Ρε παιθκιά, αρέσκετε μου πολλά. Κάμνετε τες σωστές διαγνώσεις: το πρόβλημα εν η Τουρκία τζι ο κατοχικός στρατός των 40000, το κακό σχέδιο Ανάν που ούτε δίκαιον ούτε βιώσιμον ένι τζιαι που κανένας εν μας εγγυάται ότι ήταν νά εφαρμοστεί κλπ κλπ. Όμως η θεραπεία είναι να φύει ο Τάσσος, για ούλλα φταίει ο Τάσσος.
Εν σχιζοφρενικά τούτα ούλλα κοπέλια. Καταλαβαίνω το να με σας αρέσκει ο Τάσσος, αλλά επιτέλους να σταματήσουμε να του ρίφκουμε το φταίξιμο για την απόγνωσην μας.
Εμπλέξαμεν το 1974 που τους "εθνικόφρονες" τζιαι τη Χούντα, ακολουθήσαμεν λάθος στρατηγική για 30 χρόνια τζιαι εξυπνήσαμεν το 2004 να ανακαλυψουμεν ότι οι ηγέτες μας εσυζητούσαν τζιαι εδέχουνταν για 30 χρόνια μιαν-μιαν τες πρόνοιες του Ανάν.
Εννά έχουμεν αλλο μιάν (τελευταίαν) ευκαιρίαν το 2008. Εν είμαι σίουρος αν ο Τάσσος εν θα κάμει πάλαι τα λάθη του 2003-4, αλλά είμαι σίουρος ότι τζιείνοι που εδεκτήκαν το Αναν εννεν κατάλληλοι να ξαναδιαπραγματευτούν.
@ anonymous Σοσιαλιστής: Λυπάμαι, δεν κατάλαβες.
Ωραία, μπήκαμε στο ψητό. Πες μας φίλε εδεκίτη τι νομίζεις θα καταφέρει ο Τάσσος το 2008 με τη διαπραγματευτική δεινότητα που του αποδίδεις. Τζι αν με πείσεις να τον ψηφίσω τζι εγώ.
Εδεκιτη,
Ο τάσσος έχει που την μέρα που είπε ΟΧΙ δεν έχει επιτύχει τίποτε. Ο διεθνής παράγοντας είναι εναντίων μας ή τουλάχιστον αδιάφορος και προς τεκμηρίωση ορίστε τι λέει ο Βασίλης Πάλμας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος του τάσσου “Όταν οι Τούρκοι διαπραγματεύονται από ...θέσεως Αττίλα με την ηχηρή συμπάθεια και κάλυψη των Αγγλο-αμερικανών και την βουβή απάθεια και συγκάλυψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πώς θα επιβάλει τη θέλησή της η Κύπρος;” Όπερ έδει δείξε 9.9.2007 Φιλελεύθερος. Η ΕΕ είναι εταίροι μας και όχι εχθροί μας .
Ο τάσσος είτε σου αρέσει είτε όχι είναι αναξιόπιστος λόγο της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς και δηλώσεων του και όχι γιατί είπε ΟΧΙ. Αποδοχή βασικών αρχών και φιλοσοφίας του σχεδίου στη Χάγη και επίθεση κατά της φιλοσοφίας στο διάγγελμα του μετά που ο ίδιος ζητούσε επίμονα διαπραγματεύσεις με επιστολές του στα Η.Ε τον 12.2003. και με δηλώσεις του. Μέχρι και που δήλωνε ευτυχής που γλύτωσε το σχέδιο που ο ντεκτάς αποκαλούσε νεκρό και ενταφιασμένο
Έλα διάφορα να σου τεκμηριώσω τα πιο πάνω:
Δήλωση Günter Verheugen
"Καταρχήν, το 1999 όταν εμείς διαμορφώσαμε και αλλάξαμε τη στρατηγική μας απέναντι της Κύπρου, ύστερα από ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΙ ΠΙΕΣΗ της ΕΛΛΗΝΟΛΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ,ΕΙΠΑΜΕ ΟΤΙ Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΕ. Αυτό έγινε σε ένα πλαίσιο αποδοχής και κοινής κατανόησης του γεγονότος ότι θα κάναμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να βοηθήσουμε την Κύπρο να ενταχθεί στην Κοινότητα και ταυτόχρονα η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ θα έκανε ότι ΠΕΡΝΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΧΕΡΙ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΧΟΤΟΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΕΚΕΙΝΗ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΠΕΠΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΝΑΜΕ ΣΕ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ. Είχα πάρα πολλές συζητήσεις με τον κ. Κληρίδη, αλλά και με τον κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ προς αυτή την κατεύθυνση και δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία εν προκειμένω. Είχαμε μία σαφέσταση συμφωνία.
Εμείς να οργανώσουμε την προσχώρηση της Κύπρου και εσείς (Ελληνοκύπριοι) ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΤΑΙ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΕΜΠΟΔΙΟ. Δεν μπορούσαμε τη στιγμή εκείνη μιλήσουμε με τους Τουρκοκύπριους.
ΖΗΤΩ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΣΧΕΣΗ.
Δεύτερον, και είναι αυτό το οποίο θέλω να υπογραμμίσω. Στα πλαίσια των προσπαθειών και πρωτοβουλιών του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών άρχισε μία διαπραγμάτευση. Αυτή η διαπραγμάτευση στιγματίστηκε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από το απόλυτο «όχι» των Τουρκοκυπρίων. Και είναι οι προσπάθειες της ΕΕ που συνέβαλαν στο να υπερπηδηθεί αυτό το εμπόδιο. ΚΑΘ’ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΟΝΙΖΕ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΕ ΚΑΙ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΠΛΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ. ΌΜΩΣ, ΜΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΑΝ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ANNAN.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΠΕ Ο Κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΑΡΝΗΣΗ ΟΛΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ.
ΕΓΩ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, Η ΟΠΟΙΑ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΖΗΤΟΥΣΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ Η.Ε. ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ, ΤΟ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΒΑΣΙΖΟΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΝ ΑΠΕΜΠΟΛΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΝΕΙΤΑΙ"
Πάμε τώρα στην σελίδα του Γραφείου Τύπου και πληροφοριών της Κυβέρνησης
Ευθύνες στην Τουρκοκυπριακή πλευρά και στην Τουρκία για τα αποτελέσματα της Χάγης
Ευθύνες στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στην Τουρκία για τα αποτελέσματα της Χάγης επέρριψαν ξένες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί. Χαρακτηριστικά αναφέρονται πιο κάτω τα ακόλουθα:
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ρίτσιαρντ Μπάουτσιερ δήλωσε ότι « Οι ΗΠΑ θεωρούν ως πολύ λυπηρό το γεγονός ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ραούφ Ντενκτάς έχει αρνηθεί στους Τουρκοκύπριους την ευκαιρία να καθορίσουν το δικό τους μέλλον και να ψηφίσουν για ένα τόσο θεμελιώδες θέμα.». Επίσης, ο κ. Μπάουτσιερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπήρχαν πλεονεκτήματα από την επίτευξη συμφωνίας, όχι μόνο για το λαό της Κύπρου ή για την ασφάλεια της Τουρκίας, αλλά και για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. (12.3.2003)
Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Χάνεϊ, σε δήλωσή του στο πρακτορείο Reuters εξέφρασε τη λύπη του για τα αποτελέσματα της Χάγης και πρόσθεσε «.... όμως δεν νομίζω ότι ο κ. Ντενκτάς του άφησε (του κ. Ανάν) άλλη επιλογή.» (11.3.2003)
Επίσης ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Denis MacShane εξέφρασε την απογοήτευσή του γιατί ο κ. Ντενκτάς δεν «άρπαξε» την ευκαιρία που του προσφέρθηκε με το σχέδιο Ανάν για λύση του προβλήματος και ανέφερε ότι η Τουρκική Κυβέρνηση θα έπρεπε να ασκήσει πιο πολλή πίεση πάνω στον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Τη δήλωση αυτή έκανε ο Δρ. ΜacShane, απαντώντας σε ερωτήσεις Βρετανών Βουλευτών, μετά την κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής των Κοινοτήτων για τις σχέσεις Βρετανίας - Ε.Ε, την 1η Απριλίου, 2003.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Φρεντ Έκχαρντ, ερωτηθείς ποιος ευθύνεται για την κατάρρευση των συνομιλιών, απάντησε: «Έχετε δει στη δήλωσή μου ότι ο Ελληνοκύπριος ηγέτης επέδειξε προθυμία να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, υπό ορισμένους όρους. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι το σχέδιο ήταν απαράδεκτο. Έτσι, μπορείτε να εξαγάγετε τα δικά σας συμπεράσματα.» (11.3.2003)
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του αρμοδίου για τη Διεύρυνση Επιτρόπου κ. Γκύντερ Φερχόιγκεν, Ζιαν-Κριστόφ Φιλορί δήλωσε ότι στο τέλος του 2004 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζοντας την έκθεσή της για την Τουρκία, θα έχει να αντιμετωπίσει μια κατάσταση όπου μια υποψήφια χώρα δεν θα αναγνωρίζει ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, πράγμα που θα καταστήσει πολύ δύσκολη την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Ο κ. Φιλορί απάντησε καταφατικά σε ερώτηση αν η Ευρωπαική Επιτροπή θεωρεί ότι μετά την 1.5.2004 ένα τμήμα της ΕΕ θα βρίσκεται υπό κατοχή, και τόνισε ότι η κατοχή τμήματος της Κύπρου εξακολουθεί πάντα να θεωρείται παράνομη από τη διεθνή κοινότητα συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ.
Η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας
Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, η οποία δόθηκε στα ενδιαφερόμενα μέρη στις 4 Απριλίου 2003, επιρρίπτει ξεκάθαρα την ευθύνη για την αποτυχία των προσπαθειών του για λύση του Κυπριακού, από τον Ιούνιο του 1999 μέχρι τις 11 Μαρτίου του 2003, στον κ. Ντενκτάς. Η έκθεση αποτελεί ουσιαστικά ένα χρονικό της άρνησης του κ. Ντενκτάς να εμπλακεί σε ουσιαστικές και ειλικρινείς διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού.
Ενδεικτικά, αναφέρονται πιο κάτω τα ακόλουθα αποσπάσματα από τα κεφάλαια Παρατηρήσεις και Συνομιλίες εκ του σύνεγγυς της έκθεσης:
Παρατηρήσεις
«130. ...Αλλά όσον αφορά την αποτυχία αυτής της τελευταίας προσπάθειας πιστεύω ότι ο κ. Ντενκτάς φέρει την πρωταρχική ευθύνη...»
«132. ... Εκφράζω τη λύπη μου για την πρόσφατη αποτυχία του (του κ. Ντενκτάς) να διορίσει έγκαιρα Τουρκοκύπριους μέλη Τεχνικών Επιτροπών. Πέραν των τριών από πέντε μήνες που ήταν διαθέσιμοι χάθηκαν. Η απόφαση του κ. Ντενκτάς να σταματήσει τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων στην εργασία των Επιτροπών, αμέσως μετά την αναχώρησή μου από το νησί στο τέλος Φεβρουαρίου, ήταν ένα περαιτέρω πλήγμα στις υπό εξέλιξη προσπάθειες».
«134. ...Ο κ. Ντενκτάς στη Χάγη απέρριψε την έκκλησή μου να παραπέμψει το Σχέδιο σε δημοψήφισμα... . Αντιμέτωπος με την άτεγκτη αντίθεση του κ. Ντενκτάς να συζητήσει αξιόπιστους τρόπους για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, δεν είχα άλλη επιλογή παρά να τερματίσω τη διαδικασία».
Συνομιλίες εκ του σύνεγγυς
«24. ...δεν μπόρεσα ποτέ να πείσω τον κ. Ντενκτάς ότι οι «πραγματικότητες» του κυπριακού προβλήματος δεν είναι μόνο οι πραγματικότητες για το τι ισχύει επί του εδάφους αλλά και οι πραγματικότητες του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς πολιτικής».
Σ’ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ, Ο Κ. ΑΝΑΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ, ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ, ΟΤΙ ΣΤΗ ΧΑΓΗ Ο Κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΟΤΙ ΑΝ ΕΚΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΟΡΟΙ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΝΟΙΞΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ, ΑΝ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΗΤΑΝ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ. Ο κ. Ανάν είπε επίσης ότι παρόλο που ο κ. Παπαδόπουλος ανέλαβε την ηγεσία της ελληνοκυπριακής πλευράς σε πολύ προχωρημένο στάδιο των διαπραγματεύσεων, αποδέχθηκε ότι υπήρχε συνέχεια με τον προκάτοχό του.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιρρίπτει ευθύνες στον Ντενκτάς
Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα με αριθμό 1475 (14.4.2003), με το οποίο εκφράζει λύπη γιατί λόγω της αρνητικής προσέγγισης του Τουρκοκύπριου ηγέτη, με αποκορύφωμα τη θέση που τήρησε στις συναντήσεις της 10ης και 11ης Μαρτίου 2003 στη Χάγη, δεν κατέστη δυνατόν να τεθεί το σχέδιο Ανάν σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.
Επίσης δίνει την πλήρη υποστήριξή του στο προσεκτικά ισοζυγισμένο, όπως το χαρακτηρίζει, σχέδιο του Γενικού Γραμματέα της 26ης Φεβρουαρίου 2003, ως μία μοναδική βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, και καλεί όλους τους ενδιαφερομένους να διαπραγματευτούν στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, χρησιμοποιώντας το σχέδιο για να φθάσουν σε συνολική διευθέτηση.
Τέλος, αφού επαναβεβαιώνει όλα τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Σ.Α. με ιδιαίτερη αναφορά στο ψήφισμα 1250 (1999) 29 Ιουνίου 1999 με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού, τονίζει την πλήρη υποστήριξή του στην αποστολή των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα.
Πρόεδρος Παπαδόπουλος : Μετά την ψηφοφορία στα κατεχόμενα θα απευθυνθούμε στο ΓΓ των ΗΕ
Στις 25.11.2003 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτέλεσε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου.
Στις 27.11.2003 ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έδωσε συνέντευξη Τύπου στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Στην εναρκτήρια δήλωση του, μεταξύ άλλων, ανέφερε : «Θα πρέπει να πω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ε/Κ κοινότητα προσβλέπουν στην επίλυση του Κυπριακού μόνο μέσω των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων με βάση το Σχέδιο Ανάν. Η Ε/Κ κοινότητα, ιδιαίτερα, από την αρχή έχει πει ότι παραμένει πρόθυμη και έτοιμη για συνομιλίες με βάση το Σχέδιο Ανάν, οποτεδήποτε μας καλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Η κατάσταση βρίσκεται σε στασιμότητα, ενόψει της ψηφοφορίας που θα γίνει στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 14 Δεκεμβρίου. Αμέσως μετά από αυτή την ψηφοφορία - και τονίζω στο σημείο αυτό - ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα παρακαλέσουμε εκ νέου τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να επαναλάβει την πρωτοβουλία του για να αρχίσει νέος γύρος των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων».
Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έστειλε επιστολή στον ΓΓ των ΗΕ
Υλοποιώντας την εξαγγελία του στη συνέντευξη Τύπου στην ΄Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Ελλάδα ( 27.11.2003) ότι θα απευθυνθεί στο ΓΓ των ΗΕ μετά την ψηφοφορία στα κατεχόμενα ανεξάρτητα του ποιος θα είναι ο νικητής, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέστειλε επιστολή στον κ. Ανάν ζητώντας την επανεμπλοκή του στο Κυπριακό.
Πρόσκληση για συνομιλίες στη Νέα Υόρκη απευθύνει στα μέρη ο ΓΓ του ΟΗΕ
Στα τέλη Ιανουαρίου 2004 ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο καθώς και με τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας και δήλωσε ότι όλοι παρουσιάζονταν έτοιμοι να επαναρχίσουν συνομιλίες. Ενθαρρυμένος από τις επαφές του, απηύθυνε, στις 4 Φεβρουαρίου, γραπτή πρόσκληση στους Ε/Κ και Τ/Κ ηγέτες για νέες συνομιλίες, στη Νέα Υόρκη στις 10 Φεβρουαρίου, στη βάση του σχεδίου του. Στόχος των διαπραγματεύσεων θα ήταν να τεθεί ένα ολοκληρωμένο κείμενο σε χωριστά δημοψηφίσματα τον Απρίλιο του 2004, πράγμα που παρείχε τη δυνατότητα, σε περίπτωση έγκρισης της προτεινόμενης λύσης, να ενταχθεί μια επανενωμένη Κύπρος στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004. Ο ΓΓ έγραψε επίσης στους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου ζητώντας τους να έχουν έτοιμους αντιπροσώπους για την περίπτωση.
Μετά από τρεις μέρες συναντήσεων στην έδρα του ΟΗΕ συμφωνήθηκε, στις 13 Φεβρουαρίου, ότι οι δύο πλευρές θα άρχιζαν διαπραγματεύσεις με καλή πίστη στη βάση του σχεδίου Ανάν για να συμφωνήσουν σε αλλαγές που να εμπίπτουν στις παραμέτρους του σχεδίου. Σε περίπτωση συνέχισης του αδιεξόδου και μη επίτευξης συμφωνίας, παρά τη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας, τότε μόνο θα μπορούσε ο Γενικός Γραμματέας, με τη μέγιστη επιφύλαξη, να υποβάλει κάποιες ουσιαστικές εισηγήσεις για οριστικοποίηση του κειμένου, το οποίο θα ετίθετο τότε στις δύο κοινότητες σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επέμεινε στην εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις – και συγκεκριμένα στην προσφορά τεχνικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – ώστε η λύση να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο.
Δήλωση Προέδρου Παπαδόπουλου στη Νέα Υόρκη (13.2.2004)
Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι η Ε/Κ πλευρά επιζητούσε για αρκετό καιρό πριν και υπέβαλε προς τούτο γραπτή έκκληση στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να επανασυγκαλέσει συνομιλίες στη βάση του σχεδίου Ανάν, με στόχο την επανένωση του νησιού πριν την 1η Μαΐου 2004 και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μιας επανενωμένης Κύπρου. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η επιτυχία ή όχι των συνομιλιών που θα ακολουθούσαν εξαρτιόταν από την αλλαγή της στάσης της τουρκικής πλευράς και από το αν αυτή θα επιδείκνυε την αναγκαία πολιτική βούληση.
Αναφερόμενος στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
«Οι χειρισμοί της Ε/Κ πλευράς οδήγησαν την Τ/Κ πλευρά πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βάση το σχέδιο Ανάν που μέχρι χθες το αποκαλούσε «νεκρό και ενταφιασμένο».
Ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα να αποφασίζει για τα σημεία όπου θα υπάρχει συνεχές αδιέξοδο, τώρα περιορίζεται στη βάση του σχεδίου και δεν είναι ανοικτό για θέματα που πιθανόν να εγείρει η τουρκοκυπριακή πλευρά εκτός σχεδίου. Τρίτον και πολύ σημαντικό είναι η ανάμιξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε όλα τα στάδια των διαπραγματεύσεων, πολύμορφη και σε διάφορα επίπεδα.(Σημείωση: Τα δυο τελευταία σημαίνουν σημαντική βελτίωση της επιστολής Ανάν της 4/2/2004).»
Πρόσθεσε σε αυτά ένα κατεβατό δηλώσεις ότι το σχέδιο είναι βάση για διαπραγμάτευση, ότι είναι νεκρό, ότι δεν είναι νεκρό, ότι το αποδεχόμαστε για διαπραγμάτευση αλλά όχι σαν βάση για διαπραγμάτευση, ότι η υφιστάμενη κατάσταση είναι η δεύτερη καλύτερη λύση, ότι έκανε 1.5 ώρα να πείσει Τον Ταλατ να βάλουν στην συμφωνία της 8 Ιουλίου την Διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία την οποία όταν του είπαν να την εξηγήσει μάσησε τα λόγια του (συνέντευξη του τον 9.2007 σε όλα τα κανάλια ) κλπ κλπ και θα καταλάβεις ποιον είναι το πρόβλημα με τον τασσον.
Εγώ σε προσκαλώ να μου πεις τι έχει καταφέρει αυτός ο άνθρωπος μετά το ΟΧΙ.
Μην μου πεις ότι ούτε οι άλλοι θα κερδίσουν τίποτε διότι θα σου ζητήσω να μου πεις και την τύχη μου. Διότι φιλέ μου αυτό ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ γιατί δεν μπορείς να ζητάς τίποτα αν πρώτα εσύ δεν είσαι εντάξει. και ο Τάσος δεν είναι εντάξει. Ασε που ολόκληρη ένταξη πετύχαμε γιατί ήμασταν ένταξη και δεν υποσχέθηκε κανένας ότι θα λέγαμε ΝΑΙ σε οποιονδήποτε σχέδιο όπως μας λένε διάφοροι στην Κύπρο για να δικαιολογήσουν τις μαλακιές τους η δήλωση του Günter Verheugen είναι πιο πάνω και αυτό που λέει είναι ότι εμείς υποσχεθήκαμε να ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ την λύση, ότι το “ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΤΑΣΣΟΣ και ότι ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΠΕ Ο Κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΑΡΝΗΣΗ ΟΛΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ.” Kai ότι μπορεί να βγάλει “ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, Η ΟΠΟΙΑ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΖΗΤΟΥΣΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ Η.Ε. ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ, ΤΟ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΒΑΣΙΖΟΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΝ ΑΠΕΜΠΟΛΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΝΕΙΤΑΙ.”
Άλλη ερώτηση γιατί ένας να κάτσει να ασχοληθεί ξανά με τούτον το άνθρωπο εν συνεπείς εν αξιόπιστος? Που ξέρουν ότι εν θα τους βάλει να βουρούν και στο τέλος να μην διαπραγματεύεται ?
Τελευταία ερώτηση για να τελειώνουμε, το ΑΚΕΛ δεκτικέ το σχέδιο Ανάν? Έτσι για να ξέρουμε δηλαδή διότι έχει 3.5 χρόνια νόμιζα είπε ΟΧΙ.
Υ.Γ Προς τακτικούς συγγνώμη που επαναλαμβάνω συνέχεια τα ιδία και τα ιδία αλλά αφού κάθε φορά έχουμε και έναν καινούργιο τι να κάμω?
@AXL
Φίλε τούτον το κατεβατόν εν μου λαλεί τίποτε που εν ξέρω. Εν έχω ψευδαισθήσεις για τα λάθη του Τάσσου. Τουλάχιστον την τελευταίαν στιγμήν έκαμεν το σωστόν. Τζιείνον που εγώ εδιαμόρφωσα την άποψιν ότι εν το σωστόν. Εννεν ο Τάσσος που με έπεισεν ότι ήταν σωστόν. Οι άλλοι θκυο είπαν μας ότι το Ανάν ήταν καλόν. Αρα έχουμεν διαφορετικές αξίες. Γι'αυτόν εν τους εμπιστεύκουμαι καθόλου. Εν ζήτημαν αξιών και εκτίμησης τι εν βιώσιμον. Βιώσιμον τζιαι άδικον, κατάφωρα άδικον, εν μπορούν να συνυπάρξουν. Προτιμώ να ρισκάρω με τον Τάσσον παρά με τζείνους που επιστεύκαν πως το έκτρωμαν ήταν να λύσει το προβλημα.
Διαφωνούμεν φίλε, στα σημαντικά, τι να κάμουμεν.
Πρός 'προλετάριο Δήμητρας Επενδυτικής΄ Ζητάς από τον Σοσιαλιστή να μην κρύβεται με ψευδώνυμο κανεί ολά όλοι οι άλλοι δεν είναι με ψευδώνυμα αλλά με τους αριθμούς της Πολιτικής τους ταυτότητας. Στείλε μου την ΕΠΑΓΡΥΠΝΙΣΗ να με έβρει. Μια ζωή ΧΑΦΙΕΔΕΣ είσαστε .
Σοσιαλιστής
@Εδεκίτης
"Οι άλλοι θκυο είπαν μας ότι το Ανάν ήταν καλόν. Αρα έχουμεν διαφορετικές αξίες. Γι'αυτόν εν τους εμπιστεύκουμαι καθόλου. Εν ζήτημαν αξιών και εκτίμησης τι εν βιώσιμον. Βιώσιμον τζιαι άδικον, κατάφωρα άδικον, εν μπορούν να συνυπάρξουν. Προτιμώ να ρισκάρω με τον Τάσσον παρά με τζείνους που επιστεύκαν πως το έκτρωμαν ήταν να λύσει το προβλημα"
Τι θέλεις να πεις? Το ΑΚΕΛ ψήφισε ΝΑΙ?
@ AXL
Ναι, θέλω να πω ότι η πλειοψηφία της ηγεσίας του ΑΚΕΛ εψήφισεν τζιαι υποστήριξεν το Ναι. Αλλάξαν την απόφσιν τους μέσα σε μια νύχτα γιατί αν επιμέναν ο κόσμος του ΑΚΕΛ θα τους εμαύριζεν. Τουλάχιστον να έσιετε το θάρρος της γνώμης σας τζιαι να μεν χώνεστε πίσω που το δάκτυλο σας.
Να σου πω τζιαι κάτι άλλον. Τούτα που κάμνετε, να μεν παραδέχεστε δηλαδή τη θέση σας ούτε εσεις ούτε ο Κασουλίδης, πείθουν μας πως εν μπορούμεν να σας εμπιστευτούμε γιατί προσπαθείτε να μας εξαπατήσετε.
@Εδεκίτης
1) Είσαι ένας κοινός ΨΕΥΤΗΣ σε προκαλώ να μου βρεις την απόφαση για ΝΑΙ του ΑΚΕΛ. Ψες Ν. Κατσουριδή είπε ότι ουδέποτε πάρθηκε απόφαση για ΝΑΙ και ότι ξεκίνησε η συνέδρια μίλησαν κάποιοι χωρίς να τοποθετηθούν όλοι και συνέδρια διακόπηκε η δεύτερη συνέδρια κατέληξε στην απόφαση/εισήγηση που ήταν και η απόφαση της συνδιάσκεψης. Ο λιλλικας που καθόταν διπλά του δεν είπε λέξη.
Με βάση τη δική σου λογική και η ΕΔΕΚ ήταν του ΝΑΙ αρώτα τον Γιαννάκην να σου πει τους προβληματισμούς του.
2)Εγώ ψήφισα ΝΑΙ και δεν φοβάμαι ούτε ντρέπομαι να το πω και μάλιστα υποστηρίζω ότι η κατάσταση τώρα είναι χειρότερη και αν θέλεις κάμε μιαν σύγκριση του τι προέβλεπε το σχέδιο και τι έχουμε σήμερα και πες μου πήγε κανένας σπίτι του? έφυεν κανένας τούρκος στρατιώτης? Σταμάτησαν να έρχονται έποικοι? Α ναι ξέχασα η τουρκία δεν θα το εφάρμοζεν και ποιος μας εγγυάται? ΠΟΥΤΤΟΙ
3) Δεν είμαι ΑΚΕΛικος
@ AXL
1. Ο κόσμος τόσιει τούμπανον τζι εμείς κρυφόν καμάριν. Γιατί εν διούν την ομιλίαν του Χριστόφκια στην Κεντρ. Επιστροπή του ΑΚΕΛ τη Μεγάλη Παρασκευή στη δημοσιότητα;
2. Εγώ εν άκουσα τίποτε που τον Ομήρου υπέρ του Σχεδίου. Η ομιλία του στημ Κεντρ. Επιτροπήν της ΕΔΕΚ ήταν που τα καλλίτερα κείμενα που εθκιάβασα γιατί να απορρίψουμεν το σχέδιο. Που την άλλην η ομιλία του Χριστόφκια στην συνδιάσκεψιν του ΑΚΕΛ έπρεπε να τιτλοφορείται "100 λόγοι γιατί πρέπει να υπερψηφίσουμεν το Ανάν αλλά εννά το απορρίψουμεν για να το κάμουμεν τσιμεντο".
3. Εν είσαι ακελικός; Εν έσιεις το θάρρος να το παραδεκτείς όξα εδασκαλέψαν σε τα αφεντικά σου να εμφανίζεσαι ακομμάτιστός;
@axl
Το ΑΚΕΛ είπε ΟΧΙ για να τσιμετώσει το ΝΑΙ γιατί ήθελε να πάει η μετοχή του τσιμεντοποιίου πάνω. γιατί η ΔΗΜΗΤΡΑ μας ενφορτομένη μετοχές.
Επενδυτής
@ επενδυτής
Κουμπάρε χωρίς αποδείξεις να μεν λαλείς ετσι κουβέντες. Τούτοι δαμέσα εν σοβαροί αθρώποι τζι έτσι ατεκμηριώτες κατηγορίες εν τες δέχουνται.
1.Ότι ομιλία και να σας δώσουν δεν θα δεχτείτε αν δεν γραφεί αυτά που θέλετε. Αφού στην δημοσιότητα έδωσαν και την πρόταση της Κ/Ε και την ομιλία του Χριστόφια στη συνδιάσκεψη. Η απόφαση της συνδιάσκεψης λέει τα υπέρ τα κατά του σχεδίου και ζητά να γίνουν αλλαγές σε θέματα λειτουργικότητας και δίνει έμφαση στα σημεία ασφάλειας και εγγυήσεων.
2.Δεν είπα την ομιλία του Γιαννάκη είπα τους προβληματισμούς του Γιαννάκη, μέχρι να καταλήξει και να γράψει την ομιλία. Αλλά ξέχασα ο Γιαννάκης είναι σταθερός άνθρωπος εν αλλάζει γνώμη –Υπουργός του συναγερμού, Υποψήφιος με την υποστήριξη του συναγερμού εναντίων του Τασσου, για λίγον όμως, μετά ο συναγερμός άλλαξε γνώμη και τον άφησε και αυτός πήγε με τον τασσο που έγινε κάλος, μιλάμε για άνθρωπο σταθερό σαν βράχο. Τέρας ευφυΐας και διορατικότητας.
3. Όχι δεν είμαι ΑΚΕΛικος αλλά είπαμε αν δεν σας πουν αυτό που θέλετε δεν υπάρχει περίπτωση να δεκτικέ οτιδήποτε άλλον.
4. Η πρόκληση για την σύγκριση
ισχύει ακόμη.
5. ξέχασα να σου πω- ξέρω ποιος είσαι και θα το πω σε όλους τι έκανες να μάθουν όλοι τι παλιάνθρωπος είσαι.
@ AXL
Όπα, έχουμεν τζιαι απειλές τωρά; Μπράβο!
@ AXL
Κρίμας όταν δεν έχεις επιχειρήματα αρχίζεις τις πορδιές. Αν δεν αντέχεις την αντίθετη άποψη μείνε έξω από το blogspot.
Λογικός
@ Εδεκιτης
Νιώθεις να απείλησε? είσαι παλιάνθρωπος?
Έσιετε απίστευτο χάζι .
Όποτε μας πουλάτε λουβάνες και θέλω ποσκόλιον θα απαντώ με λουβανες.
Όταν διαστρεβλώνεται την αλήθεια ή/και παρουσιάζεται ψεύτικα γεγονότα τότε δεν υπάρχει άλλη πιθανή εξήγηση που το να λαλείτε μαλακιές είτε που να είσαστε παραπληροφορημένοι ή που να είστε απλά ψεύτες.
Τι να κάμω πρέπει να σας πω την αλήθεια, είσαστε μεγάλα παιδιά και είναι καιρός να αντιμετωπίσετε την πραγματικότητα.
Θενκιου φορ γιουαρ κοοπερεισιηον γουι αρ ατ γιουαρ ντισποσαλ φορ ενι φερδερ κλαριφικεησηιον γιου μει νιτ.
@ Λογικος
ΝΑΙ ΝΑΙ αυτός ο χείμαρρος επιχειρημάτων και η παράθεση γεγονότων του Εδεκιτης με έπνιξε.
Post a Comment