Commentary on political developments in Cyprus aiming to improve the quality of objective analysis -
Σχολιασμός πολιτικών εξελίξεων στην Κύπρο με στόχο τη βελτίωση της αντικειμενικής ανάλυσης
7.3.08
Αδρώποι που τους σιαίρεσαι.
Ξέρετε πολλούς Κυπραίους που να διαθέτουν τον νουν του τούτου;
''Ακόμα και ο γνωστός για το συνεχή απορριπτισμό του Σπύρος Κυπριανού θεωρούσε τον Παπαδόπουλο αρνητικό και ζημιογόνο για την Κύπρο, και τον απέλυσε από Συνομιλητή τον Ιούλιο του 1978΄΄
Ekatalava kala ti ennoei me thn katalhxh tou? "Ο λαός τότε θα κληθεί σε επιλογές αυτορύθμισης - δύσκολες από τη στιγμή που έχει δείξει τόση έλλειψη αυτοσεβασμού στον πρώτο γύρο των εκλογών." Ekatalava kala oti h efhmerida pou poula ta pio polla fylla sthn kypro exei toso pshla poiotika standards pou den exei provlhma na apokalei tous anagnwstes ths fthnous, arnia, enixeroun ti tous ginetai, re paidi mou htan anagkh na ginoun ekloges, na meinei o Tassos na mas prosexei gia panta apo tous kakous? Twra tha mou peite o Mikellides mas vrizei kathe evdomada, alla o Mikellides exei humor, kai to humor einai megalh ypothesh...
Ο δρ Ευστάθιος Αβραμίδης χαρακτηρίζει την ήττα του Τάσσου.. στις εκλογές ως.. ''Η αποκαθήλωση του Τάσσου Παπαδόπουλου''
Ως τωρά ξέραμε ΤΑΣΟΣ=ΔΕΥΚΑΛΙΟΝΑΣ μετά μάθαμε.. οτι ΤΑΣΟΣ=ΜΑΚΑΡΙΟΣ μετά.. ΤΑΣΟΣ=ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ τώρα μάθαμε και τα καινούργια..
ΤΑΣΟΣ=JUSUS CHRIST
...ok
Μετά συνεχίζει..
''οι εκλογές μετατρέπονται σε κομματικό στοίχημα και το εθνικό θέμα μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.’’
…Εγώ πάντως ψήφισα με κριτήριο ΜΟΝΟ το εθνικό θέμα.. Και να σου πώ ένα μυστικό? Δεν ψήφισα ΤΑΣΣΟ
‘’ Το θλιβερό γεγονός ότι οι πολίτες για διάφορους λόγους έδειξαν κομματική υπακοή και προσήλωση σε μικροσυμφέροντα και συμπεριφέρθηκαν χωρίς ανεξαρτησία σκέψης..’’
ΕΕ ΑΦΟΥ ΟΥΛΛΟΙ ΕΚΤOΣ ΠΟΥ EΣΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΚΕΣ!! Επρεπε να δείξουν τυφλή υπακοή στον εθνάρχη τους.. Και όπως έλεγε και ο ΤΟΜΜΥΣ Β να κλείσουν τα Μάτια και τα Αυτιά και να μην ακούν αυτά που τους λένε οι πράχτορες των Αμερικάνων..
…Η αλήθεια νιώθω λίγο σαν Jason BOURNE.. Θα έλεγα και James Bond.. αλλά μου λείπει η ASTON MARTIN..
Συνεχίζει..
''ανατροπή του Τάσσου Παπαδόπουλου, κατάφεραν ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ χρησιμοποιώντας τις μεγάλες μάντρες τους''
δηλαδή.. εγω..ΜΠΕΕ??
Και μετά λέει και το κορυφαίο..
‘’Αυτό θα είναι ολέθριο. Ο λαός τότε θα κληθεί σε επιλογές αυτορύθμισης..’’
Λαός = Η συνοπαρτζιά του τάσσου? οι οποίοι απο τώρα τάσσονται εκ των προτέρων εναντίων όποιασδήποτε λύσης προέρχεται από κάποιον άλλον εκτός από τον ΤΑΣΣΟ.. που ουτε ό ίδιος δεν ξέρει τι θέλει.. (η ξέρει αλλά δεν μας λέει)
(α..σωστό περιεχόμενο? Give me a break..)
Να θυμίσω ότι ο Τασσος ψήφισε εναντίων στο σύνταγμα Ζυρίχης-Λονδίνου ΜΕΤΑ.. Ψήφισε εναντίων στις ιδέες Γκάλη και προτιμούσε το σύνταγμα της ΖΥΡΙΧΗΣ.. ΜΕΤΑ.. ψήφισε εναντίων στο ΑΝΑΝ.. και δήλωσε ότι προτιμούσε τις ΙΔΕΕΣ ΓΚΑΛΗ! Και τώρα τάσσονται εκ των προτέρων υπέρ του νέου ΟΧΙ..
"Θυμάμαι που στο Εθνικό Συμβούλιο, πριν 25-30 χρόνια, Γλαύκος Κληρίδης και Εζεκίας Παπαϊωάννου μιλούσαν σχεδόν την ίδια γλώσσα, αλλά τους χώριζε η άβυσσος της ιδεολογίας."
Αχ αυτές οι ιδεολογίες....
Μην χάνετε το χρόνο σας να ασχολείστε με τον δρα Ευστάθιο Αβρραμίδη. Αυτές τις αισχρότητες τις γράφει τακτικά στον Φιλ εδώ και μήνες.
Ίλανδρε σίγουρα έχει δικαίομα ο κύριος Ευστάθιος να έχει την γνώμη του και επιβάλλετε να την εκφράζει. Αυτό είναι αυτονόητο
Ομως νομίζω ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο φίλ έχουν ξεπεράσει τα όρια
το να αποκαλείς το 62% του λαού αρνία των κομμάτων που δεν τους ενδιαφέρει το εθνικό συμφέρων δεν είναι ούτε γνώμη ούτε δημοσιογραφία είναι κάτι άλλο
λέει χαρακτηριστικά
''ανατροπή του Τάσσου Παπαδόπουλου, κατάφεραν ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ χρησιμοποιώντας τις μεγάλες μάντρες τους''
και πρόσεξε τις λέξεις που χρησιμοποίεί στο κείμενο (ανατροπή), (επιλογές αυτορύθμισης) κτλ ο κύριος δεν φτάνει που γράφει τόσο μεγάλες αθλιότητες υπονοεί ακόμα χειρότερα και μάλιστα με ύπουλους τρόπους
..και όλα αυτά σε μια εφημερίδα που την διαβάζει η μισή Κύπρος..
aceras, ton kairo pou o rolandis itan ypourgos den akousame kanena tis dikis sou ideologias na mas pei oti o rolandis exei nou. tora pou xaidevei tous aristerous apektisen noun?
Μα γιατί ξαφνιάζεσαι και εξεγείρεσαι ρε Κυριάκο; Εδώ είχαμε ολόκληρο πρόεδρο της δημοκρατίας που μιλούσε για πουλημένους ναινέκους. Και μέχρι προχτές ζητούσε από τον ανθυποψήφιο του να απολογηθεί για το ΝΑΙ του. Με τον Ευστάθιο Αβρααμίδη που ούτε η μάνα του δεν τον ξέρει θα ασχολούμαστε τώρα; Εκτός κι αν αυτός ο ΔΡ. είναι κανένα σημαίνον άτομο και δεν το ξέρω.
εγώ τον Ρολάνδη δεν τον συμπάθησα τωρά επειδή λέει αυτά που λέει στο συγκεκριμένο άρθρο. Τον εσυμπάθησα απο αυτά που μου διηγήθηκε ο μακαρίτης ο θείος μου για το πως εδιαπραγματέφκετουν με τους συντεχνιακούς όταν είχεν στην σέβεναπ ή όταν πριν τες εκλογές έκαμνεν αναλύσεις για τα πετρέλαια τζαι για το κυπριακό. Ξέρω επίσεις κουβέντες που τον τζαιρόν ήταν στο γυμνάσιον, μαζί με τον Λέλλον, τη γυναίκα του Γιαννάκη Μάτση τζαι άλλους εβδομηντάρηδες, αθθούς τότε της κυπριακής μπουρζουαζίας.
Τον τζαιρόν που ήταν υπουργός του Κληρίδη, υπουργός ήταν επίσης τζαι η Κλαίρη Αγγελίδου τζαι ο Ουράνιος Ιωαννίδης. Τζαι διστυχώς οι σώφρονες ιδέες του Ρ. δεν είχαν αρκετή δύναμην να πείσουν τον πρόεδρον του να σταματήσει να αναγιώννει κουφάες (δες γεγονότα με τους μοτορτζιήες, γεγονότα στην Δερύνεια, συνθηματολογία της Νεδησύ), ούτε τζιαι να κάμνει πολιτικές ενεργού υφαιστίου, εθνικιστικόν παροξισμόν σε παρελάσεις τζαι γυμνάσια Νικηφόρος, εκτόξευσην των κονδυλίων για τα όπλα, φιάσκα τύπου πυραύλοι S300. Για αυτόν είναι που δεν άξιζεν τον κόπο να ασχοληθείς είτε με τον Ρολάνδη, είτε με τον Γιώργο Βασιλείου. Η ουσία για μένα (τζαι για αυτούς της δικής μου ιδεολογίας, αν υπάρχουν..., εν πάσει περιπτώσε πές για τους μη εθνικιστές), ήταν να ππέσει η φάρα του εθνικισμού. Ενομίσαμεν ότι την ερίξαμεν πριν 5 χρόνια αλλά αυτοί που μας εγελάσαν εφανήκαν μεγαλλύττερες κουφάες. Όλα εδώ πληρώνονται όμως τζαι ο κόσμος έκαμεν αυτόν που έκαμεν στες τελευταίες εκλογές για να ποσπαζούμαστιν με τον εθνικισμόν μιαν τζαι έξω.
Έγινεν αυτόν που έγινεν όχι γιατί αυτοί που εμπήκαν είναι τζαι πολλά σπουδαίοι. Ο καθένας είναι σπουδαίος κάπου, σκάτά κάπου αλλού. Έγινεν αυτόν που έγινεν διότι το θάψιμον του εθνικισμού είναι ιστορική ανάγγη τζαι ο καλλύττερος να τον θάψει είναι ο Χριστόφιας ποδά (με την βοήθεια της νούσιμης δεξιάς) τζαι ελπίζω ο Τταλάτ ποτζεί (με την βοήθεια ελπίζω της νούσιμης δεξιάς τους που αυτήν την στιγμήν τυγχάνει να είναι ισλαμοδημοκράτες.
@Aceras Αν και ο Γιανναράς είναι από τους ανθρώπους τους οποίους διαβάζω και την άποψή τους, είτε διαφωνώ είτε συμφωνώ, την κρατώ, νομίζω ότι στην περίπτωση αυτή είναι λίγο αντιφαικός.
Αν δεχθούμε το ότι ο λαός έκρινε πατριωτικά το 2004 και ψήφισε μεγαλοπρεπώς "όχι", και όχι κομματικά, τότε οδηγούμαστε στο συμπέρασμα το ότι ο Τάσσος στην συνέχεια δεν έπεισε με τον χειρισμό του "Όχι".
Αλλιώς, απλά, οι ψηφοφόροι κατά κύριο λόγο ακολούθησαν και τότε την κομματική γραμμή τότε όπως και τώρα. Άρα δεν μιλούμε για "μεγαλείο" του λαού.
Δεν μπορεί ένας λαός να λαμβάνει ιστορικές αποφάσεις την μια και την άλλη όχι. Αναλόγως του αν συμφωνούμε με τις απόψεις του λαού κάθε φορά.
Η άλλη εκδοχή είναι ότι τότε έβλεπε ο κόσμος τον κίνδυνο (ο καθένας κάποιο δικό του μάλλον κίνδυνο) και πείσθηκε πιο εύκολα στο "Όχι", ενώ τώρα δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο και έτσι ψήφισαν πιο "παραδοσιακά".
Βλέπω όμως, και από τον εαυτό μου, ότι κατα κύριο λόγο ήταν ευθύνη του ίδιου του Τάσσου το ότι με την πολιτική του δεν έπεισε για κάποια προοπτική. Η όλη του στάση είχε ένα αρνητισμό και μια διστακτικότητα. Η ειρωνειά είναι ότι και οι δυο που πέρασαν στον δεύτερο γύρο βλέπουν την εξέλιξη με βάση αυτό που ο Τάσσος ξεκίνησε και ο ίδιος τελικά δεν έδινε την κάποια ελπίδα συνέχειας, την 8η Ιουλίου.
-----
Αναφορικά με το άρθρο του Νίκου Ρολάνδη νομίζω ότι είναι γενικά από τις πιο ψύχραιμες αναλύσεις που έχω διαβάσει. Πραγματικά αξιόλογη, ειληκρινής και καθαρά διατυπωμένη άποψη.
Κλείνοντας αναφέρω ότι αξίζει τον κόπο να διαβάσει κανείς ένα σημερινό άρθρο του Λυγερού στην Καθημερινή.
Μου είναι αδύνατο να πάρω στα σοβαρά ανθρώπους που χρησιμοποιούν ορολογίες όπως "τερατούργημα" και "εκτρωματική λύση" ή που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ως επιχειρήματα την υποτιθέμενη δήλωση Φριντ και τον επίσης υποτιθέμενο χρηματισμό των ΕΚ από τους Αμερικανούς.
Συμφωνώ με τον Ίλαντρο. Πρέπει να είμαστεν προετοιμασμένοι να ακούσουμεν τζαι να αντικρούσουμεν όσους δεν θέλουν να λυθεί το Κυπριακόν να κατηγορούν ότι προταθεί που τον οποιονδήποτε σαν έκτρωμαν τύπου Ανάν που απορρίφτηκεν απο το ηρωϊκόν 76%. Όχι βέβαια πέφτοντας στην κλάππαν υπερασπιζόμενοι το σχέδιον Ανάν, αλλά υπερασπιζόμενοι τες συγκεκριμένες τζαι πραγματικές πρόνοιες του οτιδήποτε ζυζητούμεν. Όσον πιο θεωριτικά συζητούμεν, τόσον παραπάνω πειστικοί θα φαίνονται αυτοί που μιλούν για εκτρώματα.
Ακόμα τζαι η Τουρκία δέχεται να ξανααρχίσουμεν που ξαναρχης χωρίς να συναφέρνουμεν το σχέδιον Ανάν, τζαι να πάρουμεν σαν βάση εκκίνησης ότιδήποτε μπήκε στο τραπέζι των συνομιλιών τα τελευταία 30 χρόνια (όπως είπεν τζαι ο Τάσσος όταν ήταν ακόμα αυτοκράτορας).
Ρε παίδες, αν όλα προχωρούν με την ίδια διαφορά ρυθμού όπως το ζήτημαν της Λήδρας, αρκέφκω να γίνουμαι αισιόδοξος ότι θα ζήσουμεν παραλλαές του τζαιρού, όπως ελάλεν τζαι ο Λιασίδης.
@Aceras "Όχι βέβαια πέφτοντας στην κλάππαν υπερασπιζόμενοι το σχέδιον Ανάν, αλλά υπερασπιζόμενοι τες συγκεκριμένες τζαι πραγματικές πρόνοιες του οτιδήποτε ζυζητούμεν."
Εγώ διαφωνώ. Νομίζω ότι το επόμενο σχέδιο θα είναι σχέδιο Ανάν με άλλο όνομα. Αν δεν είναι δε θα το δεχτούν οι Τούρκοι.
Έχουμε χρόνο τωρά να συζητήσουμε το σχέδιο Ανάν πιο ήρεμα. Παρόλο που δεν ήμουν στην Κύπρο το 2004 νομίζω ότι τότε ήταν αγώνας δρόμου να πουληθεί το σχέδιο στο λαό (εν μέσω προπαγάνδας των ΜΜΕ) πριν το δημοψήφισμα. Εξού και το Όχι για τσιμέντωμα του Ναι.
Διαφορετικά νοιώθω ότι προσπαθούμε να ξεγελάσουμε τον κόσμο, "να του πασάρουμε το Ανάν χωρίς να το καταλάβει". Και είμαι σίγουρος ότι έτσι θα προβληθεί από τους οπαδούς της μή λύσης πριν το επόμενο δημοψήφισμα με ολέθρια αποτελέσματα.
Κύπριε ο κόσμος δεν είναι μαννός. Αν του ξανασερβιριστεί το σχέδιον Ανάν δεν νομίζω να πάρει έστω τζαι αν το Ακέλ ψηφίσει ολόσωμο Ναι. Θα γινεί μια τέθκοια προπαγάνδα που δεν θα περάσει. Το σχέδιον Ανάν δεν ηταν η μόνη αλήθεια τζαι η μόνη έκδοση αυτών που θα μπορούσε η Τουρκία να δεκτεί. Εξάλλου πολλά πράματα πρέπει να αλλάξουν μόνον τζαι μόνον διότι που τον τζαιρόν που αγγαζιαριστήκαμεν εμείς στην ΕΕ έχουμεν πάρει συμβατικές υποχρεώσεις. Τζαι ο Χριστόφιας πρέπει να πάρει κάτι παραπάνω για να μπορέσει να δικαιολογήσει έναν ναι (π.χ την Καρπασίαν, η ακόμα χρονοδιάγραμμα για ολοκληρωτικήν αποστρατικοποίηση της Κύπρου, εγγυήσεις για το τί γίνεται σε περίπτωση που ξιπαίζουμεν για οποιοδήποτε λόγο...). Το Ακέλ είναι κόμμαν αρχών τζαι νομίζω ότι θα αγωνιστεί να πάρει αυτά που εζήτησεν το ΠΓ σαν αλλαγές πριν το δημοψήφισμαν. Νομίζω ότι η Τουρκία μπόρει να τα δεχτεί.
Ο Χριστόφιας το είπεν πολλά ξεκάθαρα. Πρέπει να δώσουμεν νόημα χειροπιαστό στην κάθε λέξη έτσι που ο κόσμος να ξέρει τι ψηφίζει όταν θα έρθει η ώρα. Δεν είναι λλίγη δουλειά να ορίσεις επακριβώς τα κύρια σε ένα νέο σύνταγμα. Σε αυτή τη διαδικάσία που πρέπει να είναι διαφανής (τζαι όχι να κόφκει τζαι να ράφκει ο κάθε Ντε Σόττος με τους υψηλα ιστάμενους διπλωμάτες μας) πρέπει να συμμετέχει ο λαός. Σε άλλες χώρες για να γινεί νέο σύνταγμα κάμνους λαϊκές συντακτικές επιτροπές. Εμάς γιατί όχι;
Ένα νέο σχέδιο θα είναι σίγουρα καλύτερο σε κάποια σημεία, χειρότερο σε άλλα. Εκτιμώ ότι μπορούμε να πετύχουμε καλύτερες ρυθμίσεις στα θέματα της αποχώρησης των στρατευμάτων, τις εγγυήσεις, τις μεταβατικές περιόδους. Τα πράματα θα είναι χειρότερα όσον αφορά περιουσίες και εποίκους.
Το σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι μια βιώσιμη και λειτουργική λύση είναι μια λύση που θα δίνει όσο το δυνατό περισσότερες εξουσίες στις πολιτείες. Όσα λιγότερα έχουμε να μοιράσουμε, τόσο το καλύτερο.
Η κατάσταση είναι πέρα ως πέρα γελοία μία ζωή να προσπαθείς να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας και ότι η γή τελικά γυρίζει γύρω που τον ήλιο και όχι ανάποδα..
Εγώ εκουράστηκα να προσπαθώ να πείσω τον κάθε παλαβό το τι εν καλό για εκείνο και τι εν κακό.. δαμέ ακόμα και αν τους τρίψεις την αλήθεια στην μούρη πάλε θα εθελοτυφλούν.. Δεν βλέπουν καν ούτε τις τραγικές συνέπιες που είχε το όχι. Ότι τους είπαμε έγινε είς διπλούν! Θύμάμαι ακόμα χαρακτηριστικά μια ειρωνεία εξέχοντος στελέχους της κυβέρνησης που έλεγε : ‘’Σε λίγο θα μας πουν οι οπαδοί του ΝΑΙ ότι αν πούμε όχι δεν θα ξαναβρέξει στην κύπρο..’’ ....(no comment) Και τα θετικά? Να τα βράσω τα θετικά! έλεγε ο ΠΙΝ..
Η απάντησή τους?
''Εν Τζαι έγινεν αναγνώριση..''
Ποιος μίλησε για αναγνώριση άνθρωποί μου?
Ότι θέλουν ας κάμουν, ας ψηφίσουν και πάλε OXI και στο επόμενο και στο μεθεπόμενο .
και.. Μιλάμε με τόση σιγουριά για το επόμενο δημοψήφισμα λές και είμαστε 100% βέβαιοι ότι θα έρθει..
Δεν βλέπουν ότι Η τουρκία μπορεί τωρα να βολευτεί στη μη λύση για άλλα δεκα χρόνια ώστι να ξαναρχίσει η διαδικασία της ένταξης.. ..κυριοι το πουλλιν επέτασεν
Αν έρθει νέο σχέδιο θα είναι μόνο χάριν στους Αμερικάνους και τους ξένους που θα πιέσουν την Τουρκία..
Ίσως να μην εξήγησα σωστά τι εννούσα με το "σχέδιο Ανάν με άλλο όνομα". Δεν εννοώ ότι θα είναι λέξη προς λέξη το ίδιο. Τα στοιχεία του Ανάν που απέρριψε ο λαός θα είναι και στο νέο.
Με το νέο σχέδιο έστω και αν πάρουμε όσα ζητά το ΑΚΕΛ: + Δεν θα επιστρέψουν όλοι οι πρόσφυγες (μάλλον πιο λίγοι από το Ανάν) + Δεν θα φύγουν όλα τα στρατεύματα (θα μείνουν τουλάχιστον όσα ειχαν το 60) και οι εγγυήσεις θα μείνουν + Ούτε όλοι οι έποικοι θα φύγουν + Δεν θα έχουμε μονοπώλιο στην εξουσία (άρα οι τούρκοι θα είναι "αφέντες στο βορρά και συνεταιροι στο νότο" όπως λεν κάτι συνθήματα. Μήν ξεχνάς ότι η Κύπρος είναι ελληνική)
Νομίζεις Aceras αν δεν τα δεχτεί τούτα ο κόσμος θα δεχτεί οποιοδήποτε σχέδιο μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε;
Μα με το αννάν Έφευγαν όλα τα στρατεύματα έμεναν 650 τουρκοι και 900 ελληνες και κάθε 3 χρόνια θα γινόταν προσπάθεια για οριστική αποχώρηση και από τις δύο πλευρές..
Αυτό το τόοσο θετικό το είδαν σαν αρνητικό! εε τι να ελπίζουμε πλέων?
Τα κοπελλούθκια που εγεννηθήκαν στα κατεχόμενα από έπικους και τώρα είναι 20-30 χρονών που θα πάνε?Αυτοί ξέρουν για πατρίδα τους την Κύπρο .Ατε να φύει ο στρατός όλοι δεν πρόκειτε να φ΄τουν που να φακκούμε χαμέ.Επίσης οι έπικοι που επεντρευτήκαν με τουρκοκύπριες/ους τι θα τους πούμε χωρίστε? ή μήπως θα διώξουμε και τις τουρκοκύπριες/ους .Φωνάζουμε να φύουν οι έπικοι άμα τους έβρετε ποιοί είναι να μου το σφυρίξετε κλέφτικαγια να μεν μας πάρουν χαπάρι και κρυφτούν.Αυτά που είπε ο Ρολάνδης είναι σωστά και μετρημένα λόγια που ο κάθε Κύπριος πρέπει να τα σκέφτετε.
Μα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο (που εμείς επικαλούμαστε) είναι παράνομο να τους διώξεις.. και κάθε χρόνος που περνά όλο και περισσότεροι θα έχουν αναφαίρετο δικαίωμα να μείνουν.. Ξέρω προκαλεί πόνο και αγανάκτηση τούτο που λέω αλλά τι τι να κάμω να λέω και γω παραμύθια του τάσσου?... ου… της χαλιμάς.. Οσο πιο γρήγορα το αποδεχτούμε και σταματήσουμε να ζούμε στην άρνηση είναι προς το δικό μας καλό..
Demetris Christofias was elected president of Cyprus last month on a promise to resolve the conflict between Greek and Turkish Cypriots and to reunite the island. What makes him so confident of being able to bring peace to Cyprus? And how will his communist views shape his policies? Mr Christofias has given his first international television interview as president to EuroNews.
EuroNews: Demetris Christofias, welcome to EuroNews, what do you think was it that convinced the majority of Cypriots to vote for you?
Christofias: I owe my election to the enormous and lengthy struggle that my political movement and I have been engaged in. The aim has always been the salvation of Cyprus, its independence, and the fulfilment of independence through the ending of foreign interference in Cyprus. Our movement's understanding of the lives of ordinary people was important in my election. But a very important factor was the persuasiveness of our stance on the solution to the Cyprus problem, for the ending of the occupation and the peaceful cohabitation of Greek Cypriots and Turkish Cypriots in the context of a bi-zonal, bi-communal federation.
EuroNews: You campaigned for election on a promise to try to reunite Cyprus. What do you think it is that you have that other people who have tried to resolve this issue over the past 34 years don't have?
Christofias: Like I said, I have a long-standing history over many years of struggle for the peaceful cohabitation of Greek Cypriots and Turkish Cypriots. Even though people in our country had very strong feelings against the occupation and against foreign interference, we have always promoted the idea that Turkish Cypriots are not our enemies, that through a social awareness Turkish Cypriots are our brothers.
EuroNews: Your predecessor Tassos Papadopoulos was seen as a hardliner. You're seen more as a pragmatist, someone who is a conciliator. But how do you reassure Cypriots on this side that you're not going to give too much away to the other side?
Christofias: I think that it's wrong to consider Papadopoulos a hardliner. As far as I am concerned the fact that people voted for me makes it clear that they have been persuaded that I abide by the general principles on which the solution to the Cyprus problem must be constructed. These principles are the relevant resolutions of the United Nations, international law and European law. But at the same time I have given out the message that because I have very close links with Turkish Cypriots I can promote a solution to the Cyprus problem.
EuroNews: You owe your election in part to the movement of some prominent DIKO party supporters over to your side from the side of the defeated President Papadopoulos. That's going to limit your ability to make a lasting peace, isn't it?
Christofias: No, not at all. We have a programme, and this programme is well-known to the supporters of the Democratic Party (DIKO) and ADEK, the Socialist Party, both of which decided to support me in the second round. Nobody can say that our programme sells out the rights of the people
EuroNews: Kosovo has just been recognised as independent by a number of countries including many in the EU and the United States. What does that precedent potentially imply for a resolution of the Cyprus problem?
Christofias: I believe that on the basis of the Helsinki Final Act and also international law, states must retain their territorial integrity. In my opinion the same goes for Serbia. This precedent has no link to Cyprus. We have an invasion, we have an occupation, we have a violation of the territorial integrity and the sovereignty of the democracy of Cyprus. But it seems that some leaders in the Turkish Cypriot community and in Turkey have begun to be seduced by the idea that these two situations are the same.
EuroNews: There's been much made of the fact that you're a communist. How do you think that's going to complicate Cyprus's relations with other EU member states, particularly those in eastern Europe for whom communism is still very much a dirty word?
Christofias: This is not the time to analyse what the word 'communist' means and how Demetris Christofias believes social justice should be applied. But since you ask, social justice is at the heart of communism. The Cypriot people are sovereign and they have the right to determine their own fate. They trust Demetris Christofias as someone who fights for social justice, as someone who fights for the reunification of his country and they don't compare him to any other leaders from the past or the system that once existed in eastern Europe.
EuroNews: Your party AKEL, in its constitution, proclaims the creed of Marxism-Leninism. What place does that have in a modern, advanced, low-tax country like Cyprus?
Christofias: Our political movement is a stabilising factor to help the economy and the state to grow, but always with a social dimension - this is the difference. We apply Marxism, if I may be allowed to say, in a very creative way. We are not dogmatic. I should also add that in our party atheism is not a predominant feature. For instance, at least 95% of our party members and our leadership are people of religious faith. Advertising
Απόσμασμα από ακόμα μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην Χελένα Σμιθ της Γκάρντιαν:
"Christofias rejected the charges, angrily sidestepping the suggestion that he was even a communist at all. Asked whether Castro was a hero, he dismissed the question as 'highly provocative' and lashed out at the scaremongering. 'What is this, that I'm a Mediterranean Fidel Castro? I'm not. I'm the leader of a party that is peculiar, that's what it is. It's a party that cares for social justice, and the people of Cyprus know that.'"
28 comments:
Η κορυφαία ατάκα ήταν:
''Ακόμα και ο γνωστός για το συνεχή απορριπτισμό του Σπύρος Κυπριανού θεωρούσε τον Παπαδόπουλο αρνητικό και ζημιογόνο για την Κύπρο, και τον απέλυσε από Συνομιλητή τον Ιούλιο του 1978΄΄
όλα τα λευτά..
..εκατάστρεψε μας τούτος ο ΤΑσσος..
Poios xreiazetai anthrwpous san ton N.R. otan exeis anthrwpous san touton:
http://www.phileleftheros.com/main/main.asp?gid=474&id=540376
Ekatalava kala ti ennoei me thn katalhxh tou?
"Ο λαός τότε θα κληθεί σε επιλογές αυτορύθμισης - δύσκολες από τη στιγμή που έχει δείξει τόση έλλειψη αυτοσεβασμού στον πρώτο γύρο των εκλογών."
Ekatalava kala oti h efhmerida pou poula ta pio polla fylla sthn kypro exei toso pshla poiotika standards pou den exei provlhma na apokalei tous anagnwstes ths fthnous, arnia, enixeroun ti tous ginetai, re paidi mou htan anagkh na ginoun ekloges, na meinei o Tassos na mas prosexei gia panta apo tous kakous? Twra tha mou peite o Mikellides mas vrizei kathe evdomada, alla o Mikellides exei humor, kai to humor einai megalh ypothesh...
Σωστά, μόνο όσοι ήταν υπέρ του σχεδίου Ανάν δικαιούνται να βρίζουν τον κόσμο.
Ο δρ Ευστάθιος Αβραμίδης
χαρακτηρίζει την ήττα του Τάσσου.. στις εκλογές ως.. ''Η αποκαθήλωση του Τάσσου Παπαδόπουλου''
Ως τωρά ξέραμε ΤΑΣΟΣ=ΔΕΥΚΑΛΙΟΝΑΣ
μετά μάθαμε..
οτι ΤΑΣΟΣ=ΜΑΚΑΡΙΟΣ
μετά..
ΤΑΣΟΣ=ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
τώρα μάθαμε και τα καινούργια..
ΤΑΣΟΣ=JUSUS CHRIST
...ok
Μετά συνεχίζει..
''οι εκλογές μετατρέπονται σε κομματικό στοίχημα και το εθνικό θέμα μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.’’
…Εγώ πάντως ψήφισα με κριτήριο ΜΟΝΟ το εθνικό θέμα..
Και να σου πώ ένα μυστικό? Δεν ψήφισα ΤΑΣΣΟ
‘’ Το θλιβερό γεγονός ότι οι πολίτες για διάφορους λόγους έδειξαν κομματική υπακοή και προσήλωση σε μικροσυμφέροντα και συμπεριφέρθηκαν χωρίς ανεξαρτησία σκέψης..’’
ΕΕ ΑΦΟΥ ΟΥΛΛΟΙ ΕΚΤOΣ ΠΟΥ EΣΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΚΕΣ!!
Επρεπε να δείξουν τυφλή υπακοή στον εθνάρχη τους..
Και όπως έλεγε και ο ΤΟΜΜΥΣ Β να κλείσουν τα Μάτια και τα Αυτιά και να μην ακούν αυτά που τους λένε οι πράχτορες των Αμερικάνων..
…Η αλήθεια νιώθω λίγο σαν Jason BOURNE..
Θα έλεγα και James Bond.. αλλά μου λείπει η ASTON MARTIN..
Συνεχίζει..
''ανατροπή του Τάσσου Παπαδόπουλου, κατάφεραν ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ χρησιμοποιώντας τις μεγάλες μάντρες τους''
δηλαδή..
εγω..ΜΠΕΕ??
Και μετά λέει και το κορυφαίο..
‘’Αυτό θα είναι ολέθριο. Ο λαός τότε θα κληθεί σε επιλογές αυτορύθμισης..’’
Λαός = Η συνοπαρτζιά του τάσσου?
οι οποίοι απο τώρα τάσσονται εκ των προτέρων εναντίων όποιασδήποτε λύσης προέρχεται από κάποιον άλλον εκτός από τον ΤΑΣΣΟ.. που ουτε ό ίδιος δεν ξέρει τι θέλει..
(η ξέρει αλλά δεν μας λέει)
(α..σωστό περιεχόμενο? Give me a break..)
Να θυμίσω ότι ο Τασσος ψήφισε εναντίων στο σύνταγμα Ζυρίχης-Λονδίνου
ΜΕΤΑ..
Ψήφισε εναντίων στις ιδέες Γκάλη και προτιμούσε το σύνταγμα της ΖΥΡΙΧΗΣ..
ΜΕΤΑ..
ψήφισε εναντίων στο ΑΝΑΝ.. και δήλωσε ότι προτιμούσε τις ΙΔΕΕΣ ΓΚΑΛΗ!
Και τώρα τάσσονται εκ των προτέρων υπέρ του νέου ΟΧΙ..
(what a surpise)
"Θυμάμαι που στο Εθνικό Συμβούλιο, πριν 25-30 χρόνια, Γλαύκος Κληρίδης και Εζεκίας Παπαϊωάννου μιλούσαν σχεδόν την ίδια γλώσσα, αλλά τους χώριζε η άβυσσος της ιδεολογίας."
Αχ αυτές οι ιδεολογίες....
Μην χάνετε το χρόνο σας να ασχολείστε με τον δρα Ευστάθιο Αβρραμίδη. Αυτές τις αισχρότητες τις γράφει τακτικά στον Φιλ εδώ και μήνες.
Ίλανδρε σίγουρα έχει δικαίομα ο κύριος Ευστάθιος να έχει την γνώμη του και επιβάλλετε να την εκφράζει. Αυτό είναι αυτονόητο
Ομως νομίζω ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο φίλ έχουν ξεπεράσει τα όρια
το να αποκαλείς το 62% του λαού αρνία των κομμάτων που δεν τους ενδιαφέρει το εθνικό συμφέρων δεν είναι ούτε γνώμη ούτε δημοσιογραφία
είναι κάτι άλλο
λέει χαρακτηριστικά
''ανατροπή του Τάσσου Παπαδόπουλου, κατάφεραν ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ χρησιμοποιώντας τις μεγάλες μάντρες τους''
και πρόσεξε τις λέξεις που χρησιμοποίεί στο κείμενο (ανατροπή),
(επιλογές αυτορύθμισης) κτλ
ο κύριος δεν φτάνει που γράφει τόσο μεγάλες αθλιότητες υπονοεί ακόμα χειρότερα και μάλιστα με ύπουλους τρόπους
..και όλα αυτά σε μια εφημερίδα που την διαβάζει η μισή Κύπρος..
aceras, ton kairo pou o rolandis itan ypourgos den akousame kanena tis dikis sou ideologias na mas pei oti o rolandis exei nou. tora pou xaidevei tous aristerous apektisen noun?
Μα γιατί ξαφνιάζεσαι και εξεγείρεσαι ρε Κυριάκο; Εδώ είχαμε ολόκληρο πρόεδρο της δημοκρατίας που μιλούσε για πουλημένους ναινέκους. Και μέχρι προχτές ζητούσε από τον ανθυποψήφιο του να απολογηθεί για το ΝΑΙ του. Με τον Ευστάθιο Αβρααμίδη που ούτε η μάνα του δεν τον ξέρει θα ασχολούμαστε τώρα; Εκτός κι αν αυτός ο ΔΡ. είναι κανένα σημαίνον άτομο και δεν το ξέρω.
Αγαπητέ Μάντζικ,
εγώ τον Ρολάνδη δεν τον συμπάθησα τωρά επειδή λέει αυτά που λέει στο συγκεκριμένο άρθρο. Τον εσυμπάθησα απο αυτά που μου διηγήθηκε ο μακαρίτης ο θείος μου για το πως εδιαπραγματέφκετουν με τους συντεχνιακούς όταν είχεν στην σέβεναπ ή όταν πριν τες εκλογές έκαμνεν αναλύσεις για τα πετρέλαια τζαι για το κυπριακό. Ξέρω επίσεις κουβέντες που τον τζαιρόν ήταν στο γυμνάσιον, μαζί με τον Λέλλον, τη γυναίκα του Γιαννάκη Μάτση τζαι άλλους εβδομηντάρηδες, αθθούς τότε της κυπριακής μπουρζουαζίας.
Τον τζαιρόν που ήταν υπουργός του Κληρίδη, υπουργός ήταν επίσης τζαι η Κλαίρη Αγγελίδου τζαι ο Ουράνιος Ιωαννίδης. Τζαι διστυχώς οι σώφρονες ιδέες του Ρ. δεν είχαν αρκετή δύναμην να πείσουν τον πρόεδρον του να σταματήσει να αναγιώννει κουφάες (δες γεγονότα με τους μοτορτζιήες, γεγονότα στην Δερύνεια, συνθηματολογία της Νεδησύ), ούτε τζιαι να κάμνει πολιτικές ενεργού υφαιστίου, εθνικιστικόν παροξισμόν σε παρελάσεις τζαι γυμνάσια Νικηφόρος, εκτόξευσην των κονδυλίων για τα όπλα, φιάσκα τύπου πυραύλοι S300. Για αυτόν είναι που δεν άξιζεν τον κόπο να ασχοληθείς είτε με τον Ρολάνδη, είτε με τον Γιώργο Βασιλείου. Η ουσία για μένα (τζαι για αυτούς της δικής μου ιδεολογίας, αν υπάρχουν..., εν πάσει περιπτώσε πές για τους μη εθνικιστές), ήταν να ππέσει η φάρα του εθνικισμού. Ενομίσαμεν ότι την ερίξαμεν πριν 5 χρόνια αλλά αυτοί που μας εγελάσαν εφανήκαν μεγαλλύττερες κουφάες. Όλα εδώ πληρώνονται όμως τζαι ο κόσμος έκαμεν αυτόν που έκαμεν στες τελευταίες εκλογές για να ποσπαζούμαστιν με τον εθνικισμόν μιαν τζαι έξω.
Έγινεν αυτόν που έγινεν όχι γιατί αυτοί που εμπήκαν είναι τζαι πολλά σπουδαίοι. Ο καθένας είναι σπουδαίος κάπου, σκάτά κάπου αλλού. Έγινεν αυτόν που έγινεν διότι το θάψιμον του εθνικισμού είναι ιστορική ανάγγη τζαι ο καλλύττερος να τον θάψει είναι ο Χριστόφιας ποδά (με την βοήθεια της νούσιμης δεξιάς) τζαι ελπίζω ο Τταλάτ ποτζεί (με την βοήθεια ελπίζω της νούσιμης δεξιάς τους που αυτήν την στιγμήν τυγχάνει να είναι ισλαμοδημοκράτες.
Τη συνέντευξη του σύντροφου, πούρεκκου Ομονιάτη στο euronews δεν θα την ανεβάσει κανείς;
Αμα θκιαβάζω έτσι οδειρμούς (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_02/03/2008_261402) κάμνω μίλλες.
@Aceras
Αν και ο Γιανναράς είναι από τους ανθρώπους τους οποίους διαβάζω και την άποψή τους, είτε διαφωνώ είτε συμφωνώ, την κρατώ, νομίζω ότι στην περίπτωση αυτή είναι λίγο αντιφαικός.
Αν δεχθούμε το ότι ο λαός έκρινε πατριωτικά το 2004 και ψήφισε μεγαλοπρεπώς "όχι", και όχι κομματικά, τότε οδηγούμαστε στο συμπέρασμα το ότι ο Τάσσος στην συνέχεια δεν έπεισε με τον χειρισμό του "Όχι".
Αλλιώς, απλά, οι ψηφοφόροι κατά κύριο λόγο ακολούθησαν και τότε την κομματική γραμμή τότε όπως και τώρα. Άρα δεν μιλούμε για "μεγαλείο" του λαού.
Δεν μπορεί ένας λαός να λαμβάνει ιστορικές αποφάσεις την μια και την άλλη όχι. Αναλόγως του αν συμφωνούμε με τις απόψεις του λαού κάθε φορά.
Η άλλη εκδοχή είναι ότι τότε έβλεπε ο κόσμος τον κίνδυνο (ο καθένας κάποιο δικό του μάλλον κίνδυνο) και πείσθηκε πιο εύκολα στο "Όχι", ενώ τώρα δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο και έτσι ψήφισαν πιο "παραδοσιακά".
Βλέπω όμως, και από τον εαυτό μου, ότι κατα κύριο λόγο ήταν ευθύνη του ίδιου του Τάσσου το ότι με την πολιτική του δεν έπεισε για κάποια προοπτική. Η όλη του στάση είχε ένα αρνητισμό και μια διστακτικότητα. Η ειρωνειά είναι ότι και οι δυο που πέρασαν στον δεύτερο γύρο βλέπουν την εξέλιξη με βάση αυτό που ο Τάσσος ξεκίνησε και ο ίδιος τελικά δεν έδινε την κάποια ελπίδα συνέχειας, την 8η Ιουλίου.
-----
Αναφορικά με το άρθρο του Νίκου Ρολάνδη νομίζω ότι είναι γενικά από τις πιο ψύχραιμες αναλύσεις που έχω διαβάσει. Πραγματικά αξιόλογη, ειληκρινής και καθαρά διατυπωμένη άποψη.
Κλείνοντας αναφέρω ότι αξίζει τον κόπο να διαβάσει κανείς ένα σημερινό άρθρο του Λυγερού στην Καθημερινή.
@grx:
Μου είναι αδύνατο να πάρω στα σοβαρά ανθρώπους που χρησιμοποιούν ορολογίες όπως "τερατούργημα" και "εκτρωματική λύση" ή που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ως επιχειρήματα την υποτιθέμενη δήλωση Φριντ και τον επίσης υποτιθέμενο χρηματισμό των ΕΚ από τους Αμερικανούς.
Συμφωνώ με τον Ίλαντρο. Πρέπει να είμαστεν προετοιμασμένοι να ακούσουμεν τζαι να αντικρούσουμεν όσους δεν θέλουν να λυθεί το Κυπριακόν να κατηγορούν ότι προταθεί που τον οποιονδήποτε σαν έκτρωμαν τύπου Ανάν που απορρίφτηκεν απο το ηρωϊκόν 76%. Όχι βέβαια πέφτοντας στην κλάππαν υπερασπιζόμενοι το σχέδιον Ανάν, αλλά υπερασπιζόμενοι τες συγκεκριμένες τζαι πραγματικές πρόνοιες του οτιδήποτε ζυζητούμεν. Όσον πιο θεωριτικά συζητούμεν, τόσον παραπάνω πειστικοί θα φαίνονται αυτοί που μιλούν για εκτρώματα.
Ακόμα τζαι η Τουρκία δέχεται να ξανααρχίσουμεν που ξαναρχης χωρίς να συναφέρνουμεν το σχέδιον Ανάν, τζαι να πάρουμεν σαν βάση εκκίνησης ότιδήποτε μπήκε στο τραπέζι των συνομιλιών τα τελευταία 30 χρόνια (όπως είπεν τζαι ο Τάσσος όταν ήταν ακόμα αυτοκράτορας).
Ρε παίδες, αν όλα προχωρούν με την ίδια διαφορά ρυθμού όπως το ζήτημαν της Λήδρας, αρκέφκω να γίνουμαι αισιόδοξος ότι θα ζήσουμεν παραλλαές του τζαιρού, όπως ελάλεν τζαι ο Λιασίδης.
@Aceras
"Όχι βέβαια πέφτοντας στην κλάππαν υπερασπιζόμενοι το σχέδιον Ανάν, αλλά υπερασπιζόμενοι τες συγκεκριμένες τζαι πραγματικές πρόνοιες του οτιδήποτε ζυζητούμεν."
Εγώ διαφωνώ. Νομίζω ότι το επόμενο σχέδιο θα είναι σχέδιο Ανάν με άλλο όνομα. Αν δεν είναι δε θα το δεχτούν οι Τούρκοι.
Έχουμε χρόνο τωρά να συζητήσουμε το σχέδιο Ανάν πιο ήρεμα. Παρόλο που δεν ήμουν στην Κύπρο το 2004 νομίζω ότι τότε ήταν αγώνας δρόμου να πουληθεί το σχέδιο στο λαό (εν μέσω προπαγάνδας των ΜΜΕ) πριν το δημοψήφισμα. Εξού και το Όχι για τσιμέντωμα του Ναι.
Διαφορετικά νοιώθω ότι προσπαθούμε να ξεγελάσουμε τον κόσμο, "να του πασάρουμε το Ανάν χωρίς να το καταλάβει". Και είμαι σίγουρος ότι έτσι θα προβληθεί από τους οπαδούς της μή λύσης πριν το επόμενο δημοψήφισμα με ολέθρια αποτελέσματα.
Κύπριε ο κόσμος δεν είναι μαννός. Αν του ξανασερβιριστεί το σχέδιον Ανάν δεν νομίζω να πάρει έστω τζαι αν το Ακέλ ψηφίσει ολόσωμο Ναι. Θα γινεί μια τέθκοια προπαγάνδα που δεν θα περάσει. Το σχέδιον Ανάν δεν ηταν η μόνη αλήθεια τζαι η μόνη έκδοση αυτών που θα μπορούσε η Τουρκία να δεκτεί. Εξάλλου πολλά πράματα πρέπει να αλλάξουν μόνον τζαι μόνον διότι που τον τζαιρόν που αγγαζιαριστήκαμεν εμείς στην ΕΕ έχουμεν πάρει συμβατικές υποχρεώσεις. Τζαι ο Χριστόφιας πρέπει να πάρει κάτι παραπάνω για να μπορέσει να δικαιολογήσει έναν ναι (π.χ την Καρπασίαν, η ακόμα χρονοδιάγραμμα για ολοκληρωτικήν αποστρατικοποίηση της Κύπρου, εγγυήσεις για το τί γίνεται σε περίπτωση που ξιπαίζουμεν για οποιοδήποτε λόγο...). Το Ακέλ είναι κόμμαν αρχών τζαι νομίζω ότι θα αγωνιστεί να πάρει αυτά που εζήτησεν το ΠΓ σαν αλλαγές πριν το δημοψήφισμαν. Νομίζω ότι η Τουρκία μπόρει να τα δεχτεί.
Ο Χριστόφιας το είπεν πολλά ξεκάθαρα. Πρέπει να δώσουμεν νόημα χειροπιαστό στην κάθε λέξη έτσι που ο κόσμος να ξέρει τι ψηφίζει όταν θα έρθει η ώρα. Δεν είναι λλίγη δουλειά να ορίσεις επακριβώς τα κύρια σε ένα νέο σύνταγμα. Σε αυτή τη διαδικάσία που πρέπει να είναι διαφανής (τζαι όχι να κόφκει τζαι να ράφκει ο κάθε Ντε Σόττος με τους υψηλα ιστάμενους διπλωμάτες μας) πρέπει να συμμετέχει ο λαός. Σε άλλες χώρες για να γινεί νέο σύνταγμα κάμνους λαϊκές συντακτικές επιτροπές. Εμάς γιατί όχι;
Ένα νέο σχέδιο θα είναι σίγουρα καλύτερο σε κάποια σημεία, χειρότερο σε άλλα. Εκτιμώ ότι μπορούμε να πετύχουμε καλύτερες ρυθμίσεις στα θέματα της αποχώρησης των στρατευμάτων, τις εγγυήσεις, τις μεταβατικές περιόδους. Τα πράματα θα είναι χειρότερα όσον αφορά περιουσίες και εποίκους.
Το σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι μια βιώσιμη και λειτουργική λύση είναι μια λύση που θα δίνει όσο το δυνατό περισσότερες εξουσίες στις πολιτείες. Όσα λιγότερα έχουμε να μοιράσουμε, τόσο το καλύτερο.
Η κατάσταση είναι πέρα ως πέρα γελοία μία ζωή να προσπαθείς να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας και ότι η γή τελικά γυρίζει γύρω που τον ήλιο και όχι ανάποδα..
Εγώ εκουράστηκα να προσπαθώ να πείσω τον κάθε παλαβό το τι εν καλό για εκείνο και τι εν κακό.. δαμέ ακόμα και αν τους τρίψεις την αλήθεια στην μούρη πάλε θα εθελοτυφλούν..
Δεν βλέπουν καν ούτε τις τραγικές συνέπιες που είχε το όχι.
Ότι τους είπαμε έγινε είς διπλούν!
Θύμάμαι ακόμα χαρακτηριστικά μια ειρωνεία εξέχοντος στελέχους της κυβέρνησης που έλεγε : ‘’Σε λίγο θα μας πουν οι οπαδοί του ΝΑΙ ότι αν πούμε όχι δεν θα ξαναβρέξει στην κύπρο..’’
....(no comment)
Και τα θετικά? Να τα βράσω τα θετικά! έλεγε ο ΠΙΝ..
Η απάντησή τους?
''Εν Τζαι έγινεν αναγνώριση..''
Ποιος μίλησε για αναγνώριση άνθρωποί μου?
Ότι θέλουν ας κάμουν, ας ψηφίσουν και πάλε OXI και στο επόμενο και στο μεθεπόμενο .
και..
Μιλάμε με τόση σιγουριά για το επόμενο δημοψήφισμα λές και είμαστε 100% βέβαιοι ότι θα έρθει..
Δεν βλέπουν ότι
Η τουρκία μπορεί τωρα να βολευτεί στη μη λύση για άλλα δεκα χρόνια ώστι να ξαναρχίσει η διαδικασία της ένταξης..
..κυριοι το πουλλιν επέτασεν
Αν έρθει νέο σχέδιο θα είναι μόνο χάριν στους Αμερικάνους και τους ξένους που θα πιέσουν την Τουρκία..
Αν δεν το κάνουν.. λύση γιοκ.. ως το 2018..
sorry but that's the truth..
Ίσως να μην εξήγησα σωστά τι εννούσα με το "σχέδιο Ανάν με άλλο όνομα". Δεν εννοώ ότι θα είναι λέξη προς λέξη το ίδιο. Τα στοιχεία του Ανάν που απέρριψε ο λαός θα είναι και στο νέο.
Με το νέο σχέδιο έστω και αν πάρουμε όσα ζητά το ΑΚΕΛ:
+ Δεν θα επιστρέψουν όλοι οι πρόσφυγες (μάλλον πιο λίγοι από το Ανάν)
+ Δεν θα φύγουν όλα τα στρατεύματα (θα μείνουν τουλάχιστον όσα ειχαν το 60) και οι εγγυήσεις θα μείνουν
+ Ούτε όλοι οι έποικοι θα φύγουν
+ Δεν θα έχουμε μονοπώλιο στην εξουσία (άρα οι τούρκοι θα είναι "αφέντες στο βορρά και συνεταιροι στο νότο" όπως λεν κάτι συνθήματα. Μήν ξεχνάς ότι η Κύπρος είναι ελληνική)
Νομίζεις Aceras αν δεν τα δεχτεί τούτα ο κόσμος θα δεχτεί οποιοδήποτε σχέδιο μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε;
Μα με το αννάν
Έφευγαν όλα τα στρατεύματα έμεναν 650 τουρκοι και 900 ελληνες και κάθε 3 χρόνια θα γινόταν προσπάθεια για οριστική αποχώρηση και από τις δύο πλευρές..
Αυτό το τόοσο θετικό το είδαν σαν αρνητικό! εε τι να ελπίζουμε πλέων?
Ακριβώς Κυριάκο!
Ή προσπαθούμε να πείσουμε ότι οι 650 είναι κάτι το θετικό ή απελπιζόμαστε. Άν διαλέξουμε το πρώτο όμως δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο.
Τα κοπελλούθκια που εγεννηθήκαν στα κατεχόμενα από έπικους και τώρα είναι 20-30 χρονών που θα πάνε?Αυτοί ξέρουν για πατρίδα τους την Κύπρο .Ατε να φύει ο στρατός όλοι δεν πρόκειτε να φ΄τουν που να φακκούμε χαμέ.Επίσης οι έπικοι που επεντρευτήκαν με τουρκοκύπριες/ους τι θα τους πούμε χωρίστε? ή μήπως θα διώξουμε και τις τουρκοκύπριες/ους .Φωνάζουμε να φύουν οι έπικοι άμα τους έβρετε ποιοί είναι να μου το σφυρίξετε κλέφτικαγια να μεν μας πάρουν χαπάρι και κρυφτούν.Αυτά που είπε ο Ρολάνδης είναι σωστά και μετρημένα λόγια που ο κάθε Κύπριος πρέπει να τα σκέφτετε.
Μα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο (που εμείς επικαλούμαστε) είναι παράνομο να τους διώξεις.. και κάθε χρόνος που περνά όλο και περισσότεροι θα έχουν αναφαίρετο δικαίωμα να μείνουν..
Ξέρω προκαλεί πόνο και αγανάκτηση τούτο που λέω αλλά τι τι να κάμω να λέω και γω παραμύθια του τάσσου?... ου… της χαλιμάς..
Οσο πιο γρήγορα το αποδεχτούμε και σταματήσουμε να ζούμε στην άρνηση είναι προς το δικό μας καλό..
Ρε παίδες... εκείνη τη συνέντευξη του Χριστώφ. στο euronews μπρε... κάποιος να την ανεβάσει...
http://www.euronews.net/index.php?page=interview&article=473944&lng=1#
Demetris Christofias was elected president of Cyprus last month on a promise to resolve the conflict between Greek and Turkish Cypriots and to reunite the island. What makes him so confident of being able to bring peace to Cyprus? And how will his communist views shape his policies? Mr Christofias has given his first international television interview as president to EuroNews.
EuroNews: Demetris Christofias, welcome to EuroNews, what do you think was it that convinced the majority of Cypriots to vote for you?
Christofias: I owe my election to the enormous and lengthy struggle that my political movement and I have been engaged in. The aim has always been the salvation of Cyprus, its independence, and the fulfilment of independence through the ending of foreign interference in Cyprus. Our movement's understanding of the lives of ordinary people was important in my election. But a very important factor was the persuasiveness of our stance on the solution to the Cyprus problem, for the ending of the occupation and the peaceful cohabitation of Greek Cypriots and Turkish Cypriots in the context of a bi-zonal, bi-communal federation.
EuroNews: You campaigned for election on a promise to try to reunite Cyprus. What do you think it is that you have that other people who have tried to resolve this issue over the past 34 years don't have?
Christofias: Like I said, I have a long-standing history over many years of struggle for the peaceful cohabitation of Greek Cypriots and Turkish Cypriots. Even though people in our country had very strong feelings against the occupation and against foreign interference, we have always promoted the idea that Turkish Cypriots are not our enemies, that through a social awareness Turkish Cypriots are our brothers.
EuroNews: Your predecessor Tassos Papadopoulos was seen as a hardliner. You're seen more as a pragmatist, someone who is a conciliator. But how do you reassure Cypriots on this side that you're not going to give too much away to the other side?
Christofias: I think that it's wrong to consider Papadopoulos a hardliner. As far as I am concerned the fact that people voted for me makes it clear that they have been persuaded that I abide by the general principles on which the solution to the Cyprus problem must be constructed. These principles are the relevant resolutions of the United Nations, international law and European law. But at the same time I have given out the message that because I have very close links with Turkish Cypriots I can promote a solution to the Cyprus problem.
EuroNews: You owe your election in part to the movement of some prominent DIKO party supporters over to your side from the side of the defeated President Papadopoulos. That's going to limit your ability to make a lasting peace, isn't it?
Christofias: No, not at all. We have a programme, and this programme is well-known to the supporters of the Democratic Party (DIKO) and ADEK, the Socialist Party, both of which decided to support me in the second round. Nobody can say that our programme sells out the rights of the people
EuroNews: Kosovo has just been recognised as independent by a number of countries including many in the EU and the United States. What does that precedent potentially imply for a resolution of the Cyprus problem?
Christofias: I believe that on the basis of the Helsinki Final Act and also international law, states must retain their territorial integrity. In my opinion the same goes for Serbia. This precedent has no link to Cyprus. We have an invasion, we have an occupation, we have a violation of the territorial integrity and the sovereignty of the democracy of Cyprus. But it seems that some leaders in the Turkish Cypriot community and in Turkey have begun to be seduced by the idea that these two situations are the same.
EuroNews: There's been much made of the fact that you're a communist. How do you think that's going to complicate Cyprus's relations with other EU member states, particularly those in eastern Europe for whom communism is still very much a dirty word?
Christofias: This is not the time to analyse what the word 'communist' means and how Demetris Christofias believes social justice should be applied. But since you ask, social justice is at the heart of communism. The Cypriot people are sovereign and they have the right to determine their own fate. They trust Demetris Christofias as someone who fights for social justice, as someone who fights for the reunification of his country and they don't compare him to any other leaders from the past or the system that once existed in eastern Europe.
EuroNews: Your party AKEL, in its constitution, proclaims the creed of Marxism-Leninism. What place does that have in a modern, advanced, low-tax country like Cyprus?
Christofias: Our political movement is a stabilising factor to help the economy and the state to grow, but always with a social dimension - this is the difference. We apply Marxism, if I may be allowed to say, in a very creative way. We are not dogmatic. I should also add that in our party atheism is not a predominant feature. For instance, at least 95% of our party members and our leadership are people of religious faith.
Advertising
Μπράβο! Λείπει τώρα η εικόνα, έχει και αυτή τη σημασία της.
Απόσμασμα από ακόμα μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην Χελένα Σμιθ της Γκάρντιαν:
"Christofias rejected the charges, angrily sidestepping the suggestion that he was even a communist at all. Asked whether Castro was a hero, he dismissed the question as 'highly provocative' and lashed out at the scaremongering. 'What is this, that I'm a Mediterranean Fidel Castro? I'm not. I'm the leader of a party that is peculiar, that's what it is. It's a party that cares for social justice, and the people of Cyprus know that.'"
http://www.guardian.co.uk/world/2008/feb/24/cyprus
http://www.youtube.com/watch?v=q0uG2NttfWA
Post a Comment