Commentary on political developments in Cyprus aiming to improve the quality of objective analysis -
Σχολιασμός πολιτικών εξελίξεων στην Κύπρο με στόχο τη βελτίωση της αντικειμενικής ανάλυσης
23.3.08
Απόλαυση είναι...
... να περιδιαβάζεις τις Κυριακάτικες εφημερίδες και να γελάς με τα κείμενα του Βενιζέλου, του Ιγνατίου, του Ευρυβιάδη, του Ιακωβίδη, του Χαραλαμπίδη και τις δηλώσεις του Συλλούρη, του Περδίκη, του Ομήρου, του Αγγελίδη...
Ίλλανρε τους μισούς ποτούτους που ονόμασες πρέπει να έβρουμεν την υπομονήν να τους πείσουμεν να υποστηρίξουν λύσην όταν σύντομα θα έρτει η ώρα. Δύο δε ποτούτους, πρίν η περιρρέουσα να φκει στο σεργιάνιν για κυνήγι μαγισσών ήταν του ναι το 2004.
Μεν βιάσεσται. Βαστάξετε να κοντέψει η υπογραφή μιας λύσης τζαι θα τους δείτε που θα βλαστήσουν σαν τους γλίντους (γλίντοι είναι κάτι ππουφφουρομανίταρα με γλιώδην υφή που βλαστούν μες τα σπερμένα). Που το 30% που έπιασεν ο Τάσσος θα φκάλλουν περίπου το μισόν οι καθαρόαιμοι απορριπτικοί. Αν βάλεις τζαι έναν 10% τουρκοφάες μες τον συναγερμόν..., έτο έναν τέταρτον του κυπριακού λαού. Αν περιοριστούν τζειαμέ δεν θα μπορέσουν νομίζω να μπόρουν να τραυματίσουν το μέλλον του τόπου.
Κάποιοι από αυτούς τους τύπους υπάρχουν και εργάζονται στη δημοσιογραφία ενώ άλλοι ενασχολούνται με την πολιτική όπου διαμορφώνουν (μες το λέγειν) θέσεις και πολιτικές καθορίζοντας και εν μέρει τον τρόπο σκέψης της κοινής γνώμης.
Εγώ δεν διασκεδάζω ούτε και απολαμβάνω τα γραφόμενα κάποιων εξ αυτών (του πολύ Σάββα Ιακωβίδη, λόγου χάριν να πούμεν), ούτε νομίζω ότι “… ότι ο κόσμος που πείθουν ή παασύρουν ελλίανεν πολλά”. Αντίθετα μπορεί οι θέσεις και απόψεις τους να απηχούν παρωχημένες εποχές, δυστυχώς όμως βρίσκουν ακόμα πρόσφορο έδαφος σε διάφορους και συντηρούν την εμπάθεια και τη μισαλλοδοξία, κάτω από το μανδύα ενός πατριωτισμού τον οποίο μόνο οι ίδιοι καταλαβαίνουν.
Σήμερα εν αργία δακάτω τζαι ετηλεφώνησα στην οικογένειαν στην Κύπρο. Α αρφός μου είπεν μου ότι απόλαυση επίσεις είναι να αννοίεις την τηλεόρασην τζαι να μεν θωρείς τον Λιλλήκκαν να παίζει τον έξυπνον.
Ακριβώς αυτόν είπα. Επήεν τζαι χάθην όπως κάθε κατεργάρης που το παρακάμνει τζαι πέφτει σε σφάλμαν. Θα απολαύσεις λοιπόν την απουσίαν του από την μικρήν οθόνην σου. Ελπίζω για πάντα.
Επεθύμησα το Λιλλήκα, τον Νικολάκη, τον Κυριακούλη τον Κενεβέζο, τον Ρίκκο. Πούντα τούτα τα μωρά να τα χαρώ;
Άνευ, εγώ τα διασκεδάζω γιατί τους βλέπω που έχουν πανικοβληθεί. Αυτοί μια ζωή έτσι ήταν και έτσι θα είναι. Δεν με ανησυχούν γιατί τώρα αυτή η άποψη δεν είναι στην εξουσία και αυτό κάνει τεράστια διαφορά. Το σημαντικό είναι να σταθούν στον πόντο τους ο Χριστόφιας και ο Αναστασιάδης. Για τον τελευταίο δεν ανησυχώ, για τον Χριστόφ διατηρώ ακόμα κάποιες ανησυχίες αλλά λιγότερες από όσες είχα πριν ένα μήνα.
Δηλαδή ρε Acera όπως λες "Αν βάλεις τζαι έναν 10% τουρκοφάες μες τον συναγερμόν, έτο έναν τέταρτον του κυπριακού λαού". Δηλαδή όλοι του ΑΚΕΛ είναι της λύσης και εκατέληξες εκεί? όπως και το 2004?..αλλά θα μου πείς είναι πρόβατα και θα ακολουθήσουν ότι πει ο Αρχηγός Σύντροφος.
Αν ήταν πρόβατα ήταν να ψηφίσουν όλοι όχι στο δημοψήφισμαν, ήταν να ψηφίσουν όλοι Ακέλ στες ευρωεκλογές, ήταν να ψηφίσουν τον Νικηφόρο για αρχιπαπάν, ήταν να συνεχίζουν να ακολουθούν την ηγεσίαν τους που τα έκνιθεν του Τάσσου για 4 χρόνια τζαι θα εσυνέχιζεν να του τα κνίθει αν δεν εξισηκώννουνταν. Αυτά τα γεγονότα δείχνουν ότι ούτε οι ακελικοί είναι κουέλλες, ούτε η ηγεσία τους Στάλιες. Τζαι οι μεν άμαν δεν συμφωνούν δεν ακολουθούν, τζαι οι δε αλλάσσουν ακόμα τζαι στρατηγηκήν άμαν δεν εκφράζουν τον κόσμον τους.
Το ότι εν να έχει που φοούνται να σμίξουμεν με τα Τουρτζιά εν να έχει, αλλά δεν θα είναι 10%. Δεν νομίζω να είναι καν 3%.
ο Νίκος είναι από τη Γεωργία. Μένει τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Κύπρο. Κάθεται ακριβώς απέναντι από το πλαστικό τείχος. Εχει τελειώσει σχεδόν το δικό του σκίτσο. Εβαλε τον πιο "δύσκολο" τίτλο στη ζωγραφιά του: "Ανοίξτε τον τοίχο, ανοίξτε την καρδιά". Γιατί, τον ρωτάμε. Δυσκολεύεται να απαντήσει: "Πώς να στο πω; Γιατί πριν οι άνθρωποι ζούσαν εκεί, τώρα ήρθαν από δω αλλά θέλουν να πάνε πάλι εκεί, αλλά δεν μπορούν να πάνε. Πρέπει να πέσει το τείχος, να ανοίξουν το δρόμο για να πάνε".
Επειδή το λινκ μπορεί να μην δουλεύψει αύριο, κάμνω πέϊστ:
Πολίτης-Τελευταίες Ειδήσεις-26/3/08
Μαθητές ζωγραφίζουν τη Λήδρας
Ο ήλιος ψηλά και δυνατός. Παρά το λιοπύρι -και ας είναι Μάρτης- μια ομάδα παιδιών κάθεται απέναντι από το πλαστικό (πια) τείχος στο τέρμα της οδού Λήδρας και ζωγραφίζει. Δεν έμειναν και πολλά να ζωγραφίσουν οι μαθητές της ΒΤ Γυμνασίου της Φανερωμένης. Η εικόνα είναι γνωστή, καθώς οι περισσότεροι μένουν στην περιοχή και αντικρίζουν αυτό το τείχος κάθε μέρα. Η ειδική ομάδα ναρκαλιευτών των ΗΕ είναι εντός της νεκρής ζώνης και συνεχίζει τις εργασίες για εντοπισμό και εξολόθρευση των ναρκών. "Εξω" από το τείχος τα παιδιά αφήνουν την καλλιτεχνική τους διάθεση να παίξει με τα χρώματα και τα συναισθήματα. Η Ρόζα από τη Ρωσία ζει στην Κύπρο εδώ και 8 χρόνια. Είναι ευχαριστημένη, ευτυχισμένη. Θα είναι όμως ακόμα πιο ευτυχισμένη λέει όταν θα πέσει το τείχος. "Θα μου λείψει, αλλά θα είναι καλύτερα γιατί θα περνούμε ελεύθερα", είπε μιλώντας στο ΚΥΠΕ. Στη ζωγραφιά της έδωσε τον τίτλο "Σβαμπόντα", που σημαίνει "Ελευθερία" στα ρώσικα.
Η 14χρονη Αλένα απ τη Γεωργία ζει εδώ και 10 χρόνια στην Κύπρο. Η δική της ζωγραφιά είναι έντονη και έχει τίτλο "Λίγο πρινΖ". "Εβαλα αυτόν τον τίτλο γιατί αυτή θα είναι η τελευταία εικόνα που θα δούμε", είπε. Πώς αισθάνεσαι τώρα που θα πέσει το τοίχος τη ρωτάμε. "Καλά γιατι θα μπορώ να περνώ στην άλλη πλευρά και θα νιώθω χαρά, που θα δω και το άλλο μέρος". Και ο Νίκος είναι από τη Γεωργία. Μένει τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Κύπρο. Κάθεται ακριβώς απέναντι από το πλαστικό τείχος. Έχει τελειώσει σχεδόν το δικό του σκίτσο. Εβαλε τον πιο "δύσκολο" τίτλο στη ζωγραφιά του: "Ανοίξτε τον τοίχο, ανοίξτε την καρδιά". Γιατί, τον ρωτάμε. Δυσκολεύεται να απαντήσειΖ "Πώς να στο πωΖ Γιατί πριν οι άνθρωποι ζούσαν εκεί, τώρα ήρθαν από δω αλλά θέλουν να πάνε πάλι εκεί, αλλά δεν μπορούν να πάνε. Πρέπει να πέσει το τείχος, να ανοίξουν το δρόμο για να πάνε".
Ο Καμίλ από την Πολωνία διάλεξε τη λέξη "Βόνοσιου" για να δώσει τίτλο στη δική του ζωγραφιά. Δύσκολη η προφορά τηςΖΣημαίνει "Ελευθερία". "Εδωσα αυτόν τον τίτλο γιατί πρέπει να είναι έτσι, ελεύθερα. Να πηγαίνουν, να έρχονται". Τα ελληνικά του δεν είναι πολύ καλά και αποφεύγει να πει πολλά. Είναι προσηλωμένος στο έργο του. Οταν ανοίξει η Λήδρας μπορεί και να πάει, λέει, από την άλλη πλευρά. Δύο ομάδες, συνολικά τριάντα περίπου μαθητές της ΒΤ Γυμνασίου Φανερωμένης, επισκέφθηκαν λίγο πριν σχολάσουν την οδό Λήδρας. "Μια από τις τελευταίες μέρες-ελπίζουμε- πριν πέσει το τείχος και αποφασίσαμε μαζί με τα παιδιά να έρθουμε για να τους δοθεί η ευκαιρία να αποθανατίσουν μέσα από τα σχέδιά τους τις τελευταίες ώρες του τελευταίου τείχους, της τελευταίας μοιρασμένης πρωτεύουσας της Ευρώπης", ανέφερε ο Γιάννος Ιωάννου, καθηγητής Τέχνης στο Γυμνάσιο Φανερωμένης.
"Το συζητήσαμε λίγο στην τάξη πριν έρθουμε, αλλά τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα", πρόσθεσε. "Τα μηνύματα που θέλουν να δώσουν τα παιδιά είναι για τις τελευταίες ώρες αυτού του τείχους" συνέχισε ο κ. Ιωάννου, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα ζουν σε πολύ μικρές αποστάσεις από την πράσινη γραμμή, εντός της Παλιάς Λευκωσίας. "Η τελευταία εικόνα", "Η τελευταία ώρα", "Λίγες ημέρες πριν", είναι μερικοί ακόμη τίτλοι που χρησιμοποίησαν τα παιδιά για τις ζωγραφιές τους. Η ομάδα των μαθητών έχει τραβήξει το ενδιαφέρον και από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή.
Περίοικοι και καταστηματάρχες αναμένουν τη διάνοιξη της οδού Λήδρας. Η κ. Αντρη, πάντως, που δουλεύει σε ένα από τα καταστήματα ευελπιστεί ότι "θα έχουμε δουλειά και θα είναι μια καλή αρχή με τους Τ/κ, να έχουμε μια καλή λύση". "Παλιά που ήμασταν μαζί ήταν καλά", προσθέτει. Σε αντίθεση, μια άλλη κυρία στο απέναντι κατάστημα δεν αισιοδοξεί για το τελικό αποτέλεσμα. Ναι μεν οι δουλειές μπορεί να πάνε καλύτερα, εκτιμά, όμως "δεν νομίζω ότι οι Τούρκοι θα συναινέσουν σε λύση. Τα έχουν όλα, η οικονομία τους είναι πολύ καλά τώρα, όλα είναι καλά για αυτούςΖ". Ο κύριος που είναι έξω από το κατάστημα πιστεύει ότι το οδόφραγμα θα ανοίξει πιο πριν από τις 10 Απριλίου "που λένε και στις ειδήσεις".
Κόσμος πάει και έρχεται στο τέρμα της οδού Λήδρας. Προσπαθούν να δουν στην απέναντι πλευρά. Βγάζουν φωτογραφίες. Μια τελευταία φωτογραφία πριν πέσει το τείχος, όπως ψιθυριζόταν από το πρωί, από ξένους και ντόπιους. Στο οδόφραγμα βρέθηκε και εκπρόσωπος της αμερικανικής Πρεσβείας. Η έναρξη των εργασιών για αποναρκοθέτηση είναι καλή εξέλιξη όπως είπε, διατηρώντας την ανωνυμία του. Οι θέσεις της αμερικανικής Κυβέρνησης είναι γνωστές, είπε. "Στηρίζουμε τις όποιες προσπάθειες για λύση και επανένωση του νησιού".
Η ώρα είναι μετά τη μία και οι μαθητές αποχωρούνΖ Αλλοι θα πάνε για μάθημα χορού, άλλοι σχολούν. Ρίχνουν μια τελευταία ματιά στο τείχος και τις ζωγραφιές τους και φεύγουνΖ
Ανησυχώ γιατί με τούτα που επέρασεν τούτος ο τόπος εν εμάθαμε τίποτα. Τελικά είσαστε το ίδιο με τους άλλους που κατηγορείτε. Έχετε ένα μίσος απέναντι σε αυτούς που διαφωνείτε που δεν ταιριάζει σε αριστερούς ανθρώπους...αν είσαστε αριστεροί.
ta boys touta etoimazountai na fkoun na kapsoun OTI lisi ferei o Christofias. Exoun oso TV coverage theloun, kai ena matso fkiora dimisiografous pou piso tous.
i moni lisi einai ena kainourgio dinato kanali me alternative news coverage perki mou fkei i alli plevra ston aera epitelous.
kai men mou pite gia to plus tv... eipa dinato kanali, oxi miki mouse!
19 comments:
Ίλλανρε τους μισούς ποτούτους που ονόμασες πρέπει να έβρουμεν την υπομονήν να τους πείσουμεν να υποστηρίξουν λύσην όταν σύντομα θα έρτει η ώρα. Δύο δε ποτούτους, πρίν η περιρρέουσα να φκει στο σεργιάνιν για κυνήγι μαγισσών ήταν του ναι το 2004.
Τούτους άησ'τους, ο κόσμος που πείθουν ή παρασύρουν εν η ουσία.
Και η ευτυχία είναι ότι ο κόσμος που πείθουν ή παασύρουν ελλίανεν πολλά!
Μα πώς εξατμίστηκεν έτσι η παντοκρατορία του Τάσσου;
Μεν βιάσεσται. Βαστάξετε να κοντέψει η υπογραφή μιας λύσης τζαι θα τους δείτε που θα βλαστήσουν σαν τους γλίντους (γλίντοι είναι κάτι ππουφφουρομανίταρα με γλιώδην υφή που βλαστούν μες τα σπερμένα). Που το 30% που έπιασεν ο Τάσσος θα φκάλλουν περίπου το μισόν οι καθαρόαιμοι απορριπτικοί. Αν βάλεις τζαι έναν 10% τουρκοφάες μες τον συναγερμόν..., έτο έναν τέταρτον του κυπριακού λαού. Αν περιοριστούν τζειαμέ δεν θα μπορέσουν νομίζω να μπόρουν να τραυματίσουν το μέλλον του τόπου.
@ ‘Ύλαντρον,
Κάποιοι από αυτούς τους τύπους υπάρχουν και εργάζονται στη δημοσιογραφία ενώ άλλοι ενασχολούνται με την πολιτική όπου διαμορφώνουν (μες το λέγειν) θέσεις και πολιτικές καθορίζοντας και εν μέρει τον τρόπο σκέψης της κοινής γνώμης.
Εγώ δεν διασκεδάζω ούτε και απολαμβάνω τα γραφόμενα κάποιων εξ αυτών (του πολύ Σάββα Ιακωβίδη, λόγου χάριν να πούμεν), ούτε νομίζω ότι “… ότι ο κόσμος που πείθουν ή παασύρουν ελλίανεν πολλά”. Αντίθετα μπορεί οι θέσεις και απόψεις τους να απηχούν παρωχημένες εποχές, δυστυχώς όμως βρίσκουν ακόμα πρόσφορο έδαφος σε διάφορους και συντηρούν την εμπάθεια και τη μισαλλοδοξία, κάτω από το μανδύα ενός πατριωτισμού τον οποίο μόνο οι ίδιοι καταλαβαίνουν.
Anef_Oriwn
Δευτέρα 24/03/2008 – 6:57 μ.μ.
Σήμερα εν αργία δακάτω τζαι ετηλεφώνησα στην οικογένειαν στην Κύπρο. Α αρφός μου είπεν μου ότι απόλαυση επίσεις είναι να αννοίεις την τηλεόρασην τζαι να μεν θωρείς τον Λιλλήκκαν να παίζει τον έξυπνον.
ΜΑ πού το δείχνει το Λιλλήκα; Εγώ που τις εκλογές τζαι μετά εν έτυχεν να τον απολαύσω.
Ακριβώς αυτόν είπα. Επήεν τζαι χάθην όπως κάθε κατεργάρης που το παρακάμνει τζαι πέφτει σε σφάλμαν. Θα απολαύσεις λοιπόν την απουσίαν του από την μικρήν οθόνην σου. Ελπίζω για πάντα.
Επεθύμησα το Λιλλήκα, τον Νικολάκη, τον Κυριακούλη τον Κενεβέζο, τον Ρίκκο. Πούντα τούτα τα μωρά να τα χαρώ;
Άνευ, εγώ τα διασκεδάζω γιατί τους βλέπω που έχουν πανικοβληθεί. Αυτοί μια ζωή έτσι ήταν και έτσι θα είναι. Δεν με ανησυχούν γιατί τώρα αυτή η άποψη δεν είναι στην εξουσία και αυτό κάνει τεράστια διαφορά. Το σημαντικό είναι να σταθούν στον πόντο τους ο Χριστόφιας και ο Αναστασιάδης. Για τον τελευταίο δεν ανησυχώ, για τον Χριστόφ διατηρώ ακόμα κάποιες ανησυχίες αλλά λιγότερες από όσες είχα πριν ένα μήνα.
Μα που είναι αυτός ο Λιλλήκας ρε γαμώ το;
Συνάει λίρες. Κεφαλαιοποιεί τα επιχειρηματικά πλεονεκτήματα που απέκτησεν τόσα χρόνια γλύψιμον.
Δηλαδή ρε Acera όπως λες "Αν βάλεις τζαι έναν 10% τουρκοφάες μες τον συναγερμόν, έτο έναν τέταρτον του κυπριακού λαού". Δηλαδή όλοι του ΑΚΕΛ είναι της λύσης και εκατέληξες εκεί? όπως και το 2004?..αλλά θα μου πείς είναι πρόβατα και θα ακολουθήσουν ότι πει ο Αρχηγός Σύντροφος.
Αν ήταν πρόβατα ήταν να ψηφίσουν όλοι όχι στο δημοψήφισμαν, ήταν να ψηφίσουν όλοι Ακέλ στες ευρωεκλογές, ήταν να ψηφίσουν τον Νικηφόρο για αρχιπαπάν, ήταν να συνεχίζουν να ακολουθούν την ηγεσίαν τους που τα έκνιθεν του Τάσσου για 4 χρόνια τζαι θα εσυνέχιζεν να του τα κνίθει αν δεν εξισηκώννουνταν. Αυτά τα γεγονότα δείχνουν ότι ούτε οι ακελικοί είναι κουέλλες, ούτε η ηγεσία τους Στάλιες. Τζαι οι μεν άμαν δεν συμφωνούν δεν ακολουθούν, τζαι οι δε αλλάσσουν ακόμα τζαι στρατηγηκήν άμαν δεν εκφράζουν τον κόσμον τους.
Το ότι εν να έχει που φοούνται να σμίξουμεν με τα Τουρτζιά εν να έχει, αλλά δεν θα είναι 10%. Δεν νομίζω να είναι καν 3%.
Άσχετον αλλά θέλω να το φωνάξω
ΑΝΑΘΕΜΑ ΣΑΣ ΤΑΣΟ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕΤΕ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ
Τωρά το επρόσεξα ... "Ατμοκαθαριστήριον"???
Που κολλά?
http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=188811&-V=latestnews
ο Νίκος είναι από τη Γεωργία. Μένει τα τελευταία τέσσερα χρόνια
στην Κύπρο. Κάθεται ακριβώς απέναντι από το πλαστικό τείχος. Εχει τελειώσει σχεδόν το δικό του σκίτσο. Εβαλε τον πιο "δύσκολο" τίτλο στη ζωγραφιά του: "Ανοίξτε τον τοίχο, ανοίξτε την καρδιά". Γιατί, τον ρωτάμε. Δυσκολεύεται να απαντήσει: "Πώς να στο πω; Γιατί πριν οι άνθρωποι ζούσαν εκεί, τώρα ήρθαν από δω αλλά θέλουν να πάνε πάλι εκεί, αλλά δεν μπορούν να πάνε. Πρέπει να πέσει το τείχος, να
ανοίξουν το δρόμο για να πάνε".
Επειδή το λινκ μπορεί να μην δουλεύψει αύριο, κάμνω πέϊστ:
Πολίτης-Τελευταίες Ειδήσεις-26/3/08
Μαθητές ζωγραφίζουν τη Λήδρας
Ο ήλιος ψηλά και δυνατός. Παρά το λιοπύρι -και ας είναι Μάρτης- μια ομάδα παιδιών κάθεται απέναντι από το πλαστικό (πια) τείχος στο τέρμα της οδού Λήδρας και ζωγραφίζει. Δεν έμειναν και πολλά να ζωγραφίσουν οι μαθητές της ΒΤ Γυμνασίου της Φανερωμένης. Η εικόνα είναι γνωστή, καθώς οι περισσότεροι μένουν στην περιοχή και αντικρίζουν αυτό το τείχος κάθε μέρα. Η ειδική ομάδα ναρκαλιευτών των ΗΕ είναι εντός της νεκρής ζώνης και συνεχίζει τις εργασίες για εντοπισμό και εξολόθρευση των ναρκών. "Εξω" από το τείχος τα παιδιά αφήνουν την καλλιτεχνική τους διάθεση να παίξει με τα χρώματα και τα συναισθήματα.
Η Ρόζα από τη Ρωσία ζει στην Κύπρο εδώ και 8 χρόνια. Είναι ευχαριστημένη, ευτυχισμένη. Θα είναι όμως ακόμα πιο ευτυχισμένη λέει όταν θα πέσει το τείχος. "Θα μου λείψει, αλλά θα είναι καλύτερα γιατί θα περνούμε ελεύθερα", είπε μιλώντας στο ΚΥΠΕ. Στη ζωγραφιά της έδωσε τον τίτλο "Σβαμπόντα", που σημαίνει "Ελευθερία" στα ρώσικα.
Η 14χρονη Αλένα απ τη Γεωργία ζει εδώ και 10 χρόνια στην Κύπρο. Η
δική της ζωγραφιά είναι έντονη και έχει τίτλο "Λίγο πρινΖ". "Εβαλα
αυτόν τον τίτλο γιατί αυτή θα είναι η τελευταία εικόνα που θα δούμε",
είπε. Πώς αισθάνεσαι τώρα που θα πέσει το τοίχος τη ρωτάμε. "Καλά
γιατι θα μπορώ να περνώ στην άλλη πλευρά και θα νιώθω χαρά, που θα δω
και το άλλο μέρος".
Και ο Νίκος είναι από τη Γεωργία. Μένει τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Κύπρο. Κάθεται ακριβώς απέναντι από το πλαστικό τείχος. Έχει τελειώσει σχεδόν το δικό του σκίτσο. Εβαλε τον πιο "δύσκολο" τίτλο στη ζωγραφιά του: "Ανοίξτε τον τοίχο, ανοίξτε την καρδιά". Γιατί, τον ρωτάμε. Δυσκολεύεται να απαντήσειΖ "Πώς να στο πωΖ Γιατί πριν οι άνθρωποι ζούσαν εκεί, τώρα ήρθαν από δω αλλά θέλουν να πάνε πάλι εκεί, αλλά δεν μπορούν να πάνε. Πρέπει να πέσει το τείχος, να
ανοίξουν το δρόμο για να πάνε".
Ο Καμίλ από την Πολωνία διάλεξε τη λέξη "Βόνοσιου" για να δώσει τίτλο στη δική του ζωγραφιά. Δύσκολη η προφορά τηςΖΣημαίνει "Ελευθερία". "Εδωσα αυτόν τον τίτλο γιατί πρέπει να είναι έτσι, ελεύθερα. Να πηγαίνουν, να έρχονται". Τα ελληνικά του δεν είναι πολύ καλά και αποφεύγει να πει πολλά. Είναι προσηλωμένος στο έργο του. Οταν ανοίξει η Λήδρας μπορεί και να πάει, λέει, από την άλλη πλευρά.
Δύο ομάδες, συνολικά τριάντα περίπου μαθητές της ΒΤ Γυμνασίου
Φανερωμένης, επισκέφθηκαν λίγο πριν σχολάσουν την οδό Λήδρας. "Μια
από τις τελευταίες μέρες-ελπίζουμε- πριν πέσει το τείχος και αποφασίσαμε μαζί με τα παιδιά να έρθουμε για να τους δοθεί η ευκαιρία να αποθανατίσουν μέσα από τα σχέδιά τους τις τελευταίες ώρες του τελευταίου τείχους, της τελευταίας μοιρασμένης πρωτεύουσας της Ευρώπης", ανέφερε ο Γιάννος Ιωάννου, καθηγητής Τέχνης στο
Γυμνάσιο Φανερωμένης.
"Το συζητήσαμε λίγο στην τάξη πριν έρθουμε, αλλά τα παιδιά ήταν
ενθουσιασμένα", πρόσθεσε. "Τα μηνύματα που θέλουν να δώσουν τα παιδιά είναι για τις τελευταίες ώρες αυτού του τείχους" συνέχισε ο κ. Ιωάννου, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα ζουν σε πολύ μικρές
αποστάσεις από την πράσινη γραμμή, εντός της Παλιάς Λευκωσίας. "Η
τελευταία εικόνα", "Η τελευταία ώρα", "Λίγες ημέρες πριν", είναι
μερικοί ακόμη τίτλοι που χρησιμοποίησαν τα παιδιά για τις ζωγραφιές τους. Η ομάδα των μαθητών έχει τραβήξει το ενδιαφέρον και από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην
περιοχή.
Περίοικοι και καταστηματάρχες αναμένουν τη διάνοιξη της οδού Λήδρας. Η κ. Αντρη, πάντως, που δουλεύει σε ένα από τα καταστήματα ευελπιστεί ότι "θα έχουμε δουλειά και θα είναι μια καλή αρχή με τους Τ/κ, να έχουμε μια καλή λύση". "Παλιά που ήμασταν μαζί ήταν καλά", προσθέτει. Σε αντίθεση, μια άλλη κυρία στο απέναντι κατάστημα δεν αισιοδοξεί για το τελικό αποτέλεσμα. Ναι μεν οι δουλειές μπορεί να πάνε καλύτερα, εκτιμά, όμως "δεν νομίζω ότι οι Τούρκοι θα συναινέσουν σε λύση. Τα έχουν όλα, η οικονομία τους είναι πολύ καλά τώρα, όλα είναι καλά για αυτούςΖ". Ο κύριος που είναι έξω από το κατάστημα πιστεύει ότι το οδόφραγμα θα ανοίξει πιο πριν από τις 10 Απριλίου "που λένε και στις ειδήσεις".
Κόσμος πάει και έρχεται στο τέρμα της οδού Λήδρας. Προσπαθούν να δουν
στην απέναντι πλευρά. Βγάζουν φωτογραφίες. Μια τελευταία φωτογραφία πριν πέσει το τείχος, όπως ψιθυριζόταν από το πρωί, από ξένους και ντόπιους. Στο οδόφραγμα βρέθηκε και εκπρόσωπος της αμερικανικής Πρεσβείας. Η έναρξη των εργασιών για αποναρκοθέτηση είναι καλή εξέλιξη όπως είπε, διατηρώντας την ανωνυμία του. Οι θέσεις της αμερικανικής Κυβέρνησης είναι γνωστές, είπε. "Στηρίζουμε τις όποιες προσπάθειες για λύση και επανένωση του νησιού".
Η ώρα είναι μετά τη μία και οι μαθητές αποχωρούνΖ Αλλοι θα πάνε για μάθημα χορού, άλλοι σχολούν. Ρίχνουν μια τελευταία ματιά στο τείχος και τις ζωγραφιές τους και φεύγουνΖ
26/03/2008
Ανησυχώ γιατί με τούτα που επέρασεν τούτος ο τόπος εν εμάθαμε τίποτα. Τελικά είσαστε το ίδιο με τους άλλους που κατηγορείτε. Έχετε ένα μίσος απέναντι σε αυτούς που διαφωνείτε που δεν ταιριάζει σε αριστερούς ανθρώπους...αν είσαστε αριστεροί.
Kala re pethkia ton ΠΑΠΑΝ dipla giati en ton fefkete.en ton evarethikete.
ta boys touta etoimazountai na fkoun na kapsoun OTI lisi ferei o Christofias. Exoun oso TV coverage theloun, kai ena matso fkiora dimisiografous pou piso tous.
i moni lisi einai ena kainourgio dinato kanali me alternative news coverage perki mou fkei i alli plevra ston aera epitelous.
kai men mou pite gia to plus tv... eipa dinato kanali, oxi miki mouse!
Post a Comment