28.3.08

Τι κοινωνία;

Τι κοινωνίαν ανειρεύκεσαι για το 2020, όταν το κυπριακό θα έχει λυθεί, είτε με συμφωνία σε 1-2 χρόνια, είτε ντε φάκτο με την διχοτόμιση;


28 comments:

Aceras Anthropophorum said...

Η συζήτηση άρκεψεν ήδη στο ππόουστ The importance of a (w)hole. Επειδή τζειαμέ είναι εκτός τόπου και χρόνου, την μεταφέρω δαμαί.

Τζαι επειδή τείνουμεν να κολλούμεν πας τα κακά της τωρινής κοινωνίας, σας προσκαλώ να γράψετε λλίον science fiction για το σύντομον αύριον. Όι για το τι δεν θέλετε αλλά για το τι θέλετε.

Aceras Anthropophorum said...

Βάλλω για πρόκλησην κάτι που αντιγράφω από το proletariakon.blogspot.com.

"Για όσους ακόμα δεν κατάλαβαν: Η ύπαρξη Κομμουνιστικού Κόμματος είναι ιστορική αναγκαιότητα που παράγεται από την ανειρήνευτη ταξική σύγκρουση. Βγαίνει στο προσκήνιο την ώρα που ένα πρωτοπόρο τμήμα της εργατικής τάξης μπαίνει μπροστά για να δηλώσει το αυτονόητο: Ολη η εξουσία στους παραγωγούς όλου του πλούτου. Αυτό το μήνυμα παράγει στρατηγική, αυτό το μήνυμα παράγει αντικαπιταλιστική συσπείρωση και ανάλογη πρόταση πολιτικής εξουσίας. Αυτή η πορεία είναι ανεπίστρεπτη!" Ριζοσπάστης 05.03.08

Λέω για πρόκλησην διότι εγώ δεν πιστεύκω μιαν μπακκίραν. Πρώτον στην ανειρήνευτήν ταξική σύγκρουση τζαι δεύτερον στο ότι το κομμουνιστικόν κόμμαν είναι πρωτοπορο τμήμα της εργατικής τάξης. Αυτά βέβαια είναι ασήμαντα στο μεγάλον μου πρόβλημαν: Πώς διάς πρακτικά ΟΛΗΝ την εξουσίαν στους παραγωγούς όλου του πλούτου. Μου είναι πρόβλημαν διότι δεν ξέρω τι θα κάμουμεν με τους άλλους που δεν είναι οι παραγωγοί όλου του πλούτου, ούτε τζαι ξέρω αν το να δώσεις την εξουσίαν όλήν σε κάποιαν έστω τάξην, λύεις το πρόβλημαν της "ανειρήνευτης σύγκρουσης" μεταξύ αυτών που έχουν την εξουσίαν τζαι αυτών που δεν την έχουν.

Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous said...

Με το συμπάθειο... τα θέματα αυτής της συζήτησης, κατα την γνώμη μου, ανήκουν στη σφαίρα της θεωρίας, μονο. Και αφού στην πράξη άλλα βλέπουμε, ας ασχοληθούμε με αυτά. Βεβαίως, δεν προσπαθώ να αποστερήσω απ' όσους θέλουν να αναμετρηθούν στο πεδίο της θεωρίας κοινωνικών συστημάτων.

Πως βλέπω την κυπριακή κοινωνία σε λίγα χρόνια. Μετά από μια λειτουργική λύση, θα έχουμε πιστεύω μια κατα πόλυ μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη απο την τωρινή (και άνοδο του πληθωρισμού)με όλα τα επακόλουθα της: λεφτα σε πολλούς, κυρίως κτηματίες, σε ευέλικτους επιχειρηματίες και επιστήμονες που θα εκμελλευτούν τις συνθήκες, και φυσικά τα πιο πολλά κοινωνικά προβλήματα που εχουν να αντιμετωπίσουν ανεπτυγμένες χώρες, αν και σε μικρότερη κλίμακα.

Χωρίς λύση, πάλι κάπως παρόμοια, αλλά σε σαφώς μικρότερη κλίμακα.

Πως θα ήθελα να βλέπω εγώ τα πράγματα? Απλά: Απο την παραλία της Χρυσής Ακτής, επεξεργαζόμενος τα σχέδια μου για την επόμενη εξόρμηση για ψάρεμα στην Καρπασία και αλλού!

Έλατο Χελιδόνι said...

Το μόνο που χρειαζούμαστε εν να ανοίξουν τα σύνορα τζιαι να διαμορφωθεί μιά κυβέρνηση. Εν χρειαζούμαστε ούτε καφενεία ούτε μούχτην τσίπς στα καζίνο. Τα υπόλυπα εννα έρτουν σε μιάν ισορροπία που μόνα τους χωρίς επεμβάσεις.
Η λύση βασίζεται καθαρά στην οικονομική άνθιση τζιαι εκμετάλευση του τόπου που υπολογίζω εννάρτει μετά που μιάν εικοσαετία.
Τα υπόλοιπα εν λεπτομέρειες.

Anonymous said...

Ζουμ Ζουμ ταρατατζουμ κοιτάω τη μαγική σφαίρα και.... ο Νούλλης σε 10 χρόνια έχει αποφασίσει τελεσίδικα για όνομα του μπλογκ.

Ουφ!

Demetris said...

Kavlwmenin.

gregoris said...

αφού δημήτρη εσού λαλείς εν υπάρχει τωρά θέλεις την τζιαι σε στύση;

gregoris said...

σύντροφε ασέρα να σου απαντήσω με έναν άλλον τσιτάτο που την αυτοκρατορία των νέγκρι-χαρτ...
"...η επαναστατική πολιτική μαχητικότητα σήμερα πρέπει να ανακαλύψει και πάλι αυτό που ήταν πάντα η προσιδιάζουσα μορφή της- όχι αντιπροσωπευτική αλλά συντακτική δράση. η μαχητικότητα σήμερα είναι μια θετική, συντακτική και καινοτομική δραστηριότητα. αυτή είναι η μορφή στην οποία εμείς και όλοι όσοι εξεγείρονται εναντίον της εξουσίας του κεφαλαίου αναγνωρίζουμε εαυτούς ως μαχόμενους σήμερα..."

Aceras Anthropophorum said...

Ρε Γρηγόρη ως που μου λαλείς δικά σου καταλάβω. Άμαν αρκέφκεις τα τσιτάτα χάννουμαι. Ιδίως που τα ελληνικά μου δεν κανούν για να ξικοδικοποιήσω αυτόν που αναφέρεις. Εγύρεψα το λεξικόν αλλά μάλλον θα το εχαραντζίσαν τα μωρά. Επήα στο http://iate.europa.eu τζαι μου εμετάφρασεν συντακτική πράξη με acte constituant. Εχαντάκωσεν με παραπάνω. Χάτε μετάφραζε να συνεννοούμαστιν. Έχει και αγράμματους η εργατική τάξη.

Σχετικό με το θέμα που συζητούμε το φιλμ http://dl1.games.vip.ukl.yahoo.com/download/it/warner_mfu/index.html (Mio fratello è filio unico). Ήρτεν στην Κύπρο; Απαντά πολλά που τα ερωτήματα που ετεθήκαν όπως θα έθελα να τα απαντήσω τζαι γω.

Ίλαντρος said...

Ασέρα, σε ευχαριστώ. Ως τώρα ένιωθα λλίον ηλίθιος γιατί εν εκαταλάβαινα το Γρηγόρη. Χαίρομαι που έσιει τζι άλλους - τζιαι μάλιστα αριστερούς - που εν καταλαβαίνουν.

Ρε Γρηγόρη, είπα σου ξανά, αν θέλεις να σε καταλαβαίνουν και να σε παίρνουν σοβαρά πρέπει να μιλάς με γλώσσα και ορολογία του 21ου αιώνα και όχι του 19ου. Υπάρχει μια ασθένεια στην Κύπρο από την οποία πάσχουν οι περισσότεροι πολιτικοί ηκαι η οποία τους κάνει να χρησιμοποιούν εξεζητημένη γλώσσα με πολλά επίθετα και πομπώδεις εκφράσεις γιατί νομίζουν ότι έτσι εντυπωσιάζουν τον κόσμο. Μέγα παράδειγμα ο Λυσσαρίδης, και στην Ελλάδα ο μακαρίτης ο Παπανδρέου.

Θυμούμαι μια παλιά ατάκα του Χάρρυ Κλυν ο οποίος επερίπαιζε τον Καραμανλή (τον μεγάλο, όχι τον κρεμανταλά που έχουμε τωρά) γιατί δεν μιλούσε καθαρά. Αλλά ρε παιδιά, λέει ο Χάρρυ, δουλεύω τον καημένο τον Καραμανλή γιατί δεν τον καταλαβαίνουμε. Αλλά τον Ανδρέα όταν λέει "με βάση την ετεροχρονισμένη δομική αντιπαλότητα", ποιος τον καταλαβαίνει ρε γαμώ το;

Μεν κάμνεις τζι εσύ το ίδιο λάθος. Μίλα απλά για να σε καταλαβαίνει ο κόσμος. Αν δεν μπορείς να εξηγήσεις μια έννοια με απλά λόγια της καθημερινότητας αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ούτε κι εσύ ο ίδιος δεν την κατανοείς πλήρως.

gregoris said...

η συντακτική δύναμη (ενεργείν) της εργασίας (του πλήθους) αντιπαραβάλλεται με την συντεταγμένη δύναμη (δομή) του κεφαλαίου(αυτοκρατορία) ..."μπορούμε συνεπώς να ορίσουμε τη δυνητική δύναμη της εργασίας ως μια δύναμη αυτοαξιοποίησης η οποία υπερβαίνει τα όρια της, εκρέει προς τον άλλο και μέσα από αυτή την επένδυνση συγκροτεί ένα εκτεταμένο αίσθημα κοινότητας. οι κοινές ενέργειες της εργασίας, της εφυίας, του πάθους και του συναισθήματος διαμορφώνουν μια συντακτική δύναμη."...."σήμερα στη φάση της εργατικής μαχητικότητας που αντιστοιχεί στο μεταφορντικό και πληροφοριακό καθεστώς παραγωγής, εμφανίζεται η μορφή του κοινωνικού εργάτη στην οποία συνυφαίνονται τα διάφορα νήματα της άυλης εργατικής δύναμης. μια συντακτική δύναμη που συνδέει τη μαζική διανοητικότητα και την αυτοαξιοποίηση είναι το βασικότερο ζητούμενο"
ίλαντρε τούτη εν θεωρία του 21ου αιώνα όι του 19ου. ασέρα έννεν εύκολο να απλοποιήσω τζιαι να εκλαΪκεύσω θεωρίες...πίστεψε με όμως στα δικά μου γραπτά προσπαθώ. τωρά όμως εν εσύ που άρκεψες με τσιτάτο ορθόδοξο μάλιστα τζιαι είπα να απαντήσω με έναν ανορθόδοξο τζιαι αιρετικό. το κόμμα τζιαι η συντεχνία ήταν οι φορείς της ταξικής πάλης στον 20ο αιώνα για το σοσιαλιστικό τζιαι το αναρχοσυνδικαλιστικό κίνημα. σήμερα πρέπει να εφεύρουμε τζιαινούρκες μορφές πάλης γιατί τα δεδομένα εν διαφορετικά. οι αλυσίδες των εμπορευμάτων τζιαι οι πολιτικές εν παγκόσμιες τζιαι το δίχτυο τζιαι όι η γραφειοκρατία εν η βασική μορφή οργάνωσης. οι νέγκρι-χαρτ αναλύουν την τζιαινούρκα κατάσταση τζιαι αναπτύσσουν την έννοια της άυλης εργασίας τζιαι της βιοπολιτικής στην προσπάθεια τους να προσδιορίσουν την νέαν οντολογία της αντίστασης του πλήθους (εργασίας) κόντρα στην αυτοκρατία (παγκόσμιο κεφάλαιο)

gregoris said...

ίλαντρε εν έχω μπροστά μου τα στατιστικά του ΟΗΕ αλλά όταν τα έψαξα 2003-2004, ήταν ξεκάθαρα. οι οικονομικές ανισότητες έχουν αυξηθεί τόσο μεταξύ των κρατών όσο και εντός τους τις τελευταίες 3 δεκαετίες. αυτή είναι μια πραγματικότητα που θα την διαβάσεις σε πολλά εγχειρίδια κοινωνιολογίας.έχω πρόχειρο τζίνο του Γκίντενς page 378 "inequalities between the rich and the poor have widened dramatically as a result of government policies, changes in the occupational structure and unemployment"

Ίλαντρος said...

Γρηγόρη, οι κοινωνιολόγοι είναι συνήθως αριστερούληδες που προσπαθούν να αναδείξουν τα κακά του καπιταλισμού για αυτό να πιστεύκεις μόνο τα μισά από όσα λεν :-)

Η παρουσίαση του γιατρού χρησιμοποιά δεδομένα που το Human Development Report 2005. Για μια πιο εστιασμένη παρουσίαση κοίταξε εδώ: http://www.gapminder.org/downloads/presentations/human-development-trends-2005.html. Στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει και σύνδεσμος για την πηγή των δεδομένων. Αν πιστεύκεις ότι τα στοιχεία εν λανθασμένα θάθελα να το ξέρω.

Για το θέμα της έκφρασης, εγώ μιλούσα καθαρά για τη γλώσσα και τους όρους που χρησιμοποιάς, όχι για το περιεχόμενο. Ουδέποτε αμφισβήτησα τις γνώσεις σου.

gregoris said...

ίλαντρε με τον ίδιο αφοριστικό τρόπο μπορώ να σου το αντιστρέψω ότι οι οικονομολόγοι είναι δεξιούληδες τζιαι προσπαθούν να κρύψουν τα κακά του καπιταλισμού. πόσον μάλλον οι οικονομολόγοι της Παγκόσμιας Τράπεζας που είναι στρατευμένοι τζιαι με πολιτικές αρμοδιότητες. ο συγκεκριμένος κοινωνιολόγος, ο Γκίντενς ήταν πρύτανης του London School of Economics and political science (ένα νεοφιλελεύθερο εκπαιδευτικό κέντρο στο οποίο εφοίτησα) τζιαι σύμβουλος του Μπλερ που με τίποτε δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αριστερός. όσον αφορά τη σελίδα που μου έστειλες μιλά για τες τεράστιες ανισότητες που υπάρχουν τζιαι μετρά τες λάθος. εμειώθηκεν η φτώχεια επειδή έσιει λλιόττερους που πιάνουν κάτω που ένα δολάριο σήμερα σε σχέση με το 1970. η αγοραστική αξία όμως του δολαρίου σήμερα έννεν η ίδια με τζίνην του 1970. εμειώθηκεν σταθερά την τριανταετία λόγω του αυξημένου πληθωρισμού. τόσον απλά. είπα σου το ξανά. στες κοινωνικές επιστήμες συζητείται το πόσον τζιαι το γιατί, όι το αν της αύξησης των ανισοτήτων.

gregoris said...

πχ ο Σκλερ ένας άλλος κοινωνιολόγος διαφωνεί με τον Γκίντενς για τα αίτια της αύξησης των ανισοτήτων (ιστορική παρακμή της βιομηχανίας στην Δύση τζιαι κυβερνητικές πολιτικές) τζιαι αναπτύσσει την θεωρία της ταξικής πόλωσης ως αποτέλεσμα της δημιουργίας της παγκόσμιας καπιταλιστικής τάξης τζιαι των διασυνοριακών εμπορευματικών αλυσίδων

kyriakos said...

To όνειρο μου είναι ότι το 2020 θα πάρω την καμήλα μου θα φορέσω την τζελλαπία μου και θα ισιώσω προς την καρπασία.
Tο θερμόμετρο θα δείχνει 50C και όμως θα είναι μια δροσερή μέρα..
..θα επιδείξω το διαβατήριο μου στο οδόφραγμα και ο ψευδοφρουρός θα μου δώσει ψευδοχαρτούδι.
Οταν θα φτάσω στην καρπασία δεν θα κολυμπήσω διότι τα νερά θα είναι μολυσμένα από τα ραδιενεργά απόβλητα του πυρηνικού σταθμού ενέργειας της Τουρκίας..

Λίγο παραπέρα θα είναι μια σκουριασμένη διαφημιστική νταπέλα που θα γράφει … I LOVE TCRCyprus..

Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous said...

Κυριάκο, άν αυτό ευχεσαι για τον εαυτό σου, ίσως να σου αξίζει τέτοιο μέλλον.

Εγώ δεν θα πάρω, ευχαριστώ! Συνεχίζω να ελπίζω πως το μέλλον της Κύπρου θα είναι πολύ καλύτερο απ΄ όσα εσύ προβλέπεις. Και μήν ξεχνάς, η θετική σκέψη βοηθά ακόμα και τους απαισιόδοξους.

Ίλαντρος said...

Γρηγόρη, δυστυχώς έχασες τη ψυχραιμία σου και άρχισες πάλι να μιλάς για νεοφιλελεύθερους μπαμπούλες. Απέρριψες χωρίς δεύτερη σκέψη μια μελέτη επειδή την έγραψε ένας οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Παρόλο που το μόνο που κάνει είναι μια περιγραφή των δεδομένων των Ηνωμένων Εθνών στα οποία εσύ ο ίδιος με είχες παραπέμψει.

Επί της ουσίας, η σύγκριση που γίνεται είναι σε σταθερή αγοραστική αξία. Αλλά δεν χρειάζεται καμιά εξεζτητημένη ανάλυση. Είναι ένα πολύ απλό δεδομένο: τα τελευταία 30 χρόνια εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ξέφυγαν από την φτώχια λόγω της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Ασία (Κίνα, Ινδία, Κορέα, Μαλαισία, κ.λπ. Όταν δεν θέλεις να παραδεχτείς ένα τόσο εξόφθαλμο γεγονός, δεν ξέρω τι άλλο να πω. Ο καπιταλισμός έχει πολλά μειονεκτήματα αλλά έχει και ένα αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα: είναι μακράν το καλύτερο σύστημα παραγωγής πλούτου.

"It is one of the triumphs of the human that he can know one thing and still not believe it." - John Steinbeck

gregoris said...

ο καπιταλισμός δημιουργεί πλούτο. το θέμα είναι για ποιους. στον λεγόμενο τρίτο κόσμο δημιουργεί σχετικά καλοπληρωμένες δουλειές για κάποιους (επιστάτες, γραφειοκράτες, τεχνικούς κτλ) αλλά επίσης δημιουργεί πολλά sweat shops όπου το καθεστώς εργασίας πλήθος εργατών προσομοιάζει με δουλεία. τζιαι το ακαθάριστο εγχώριο προΪόν δεν είναι ο μοναδικός ούτε ο πιο σωστός δείχτης για να μετρηθούν οι ανισότητες. μπορεί συνολικά ο πλούτος μιας χώρας να αυξάνεται αλλά η ταξική πόλωση να εμβαθύνεται.

kkai-Lee said...

Αν θα λυθεί:

" Η Πρωταθλήτρια Ομόνοια κατέβαλε χθες την δεύτερη Τσιεττίν Καγιά με 3 - 1. Τον αγώνα παρακολούθησαν και οι βετεράνοι Πολιτικοί Δημήτρης Χριστόφιας και Μεχμετ Αλι Τταλάτ. Στους άλλους αγώνες το ΑΠΟΕΛ αν και νίκησε την ΠΑΕΕΚ Κερύνειας με 1-0, παραμένει ακόμα στην τρίτη θέση ( χε χε χε ) ( Έβαλα το έτσι για να μου περάσει λλίον το μαράζι που μας εδέραν εχτές οι λαστιχάρηες ). Η Ανόρθωση με προπονητή τον αεικίνητο Κεσπάγια νίκησε στο Γ.Σ.Ε. στο Βαρώσι τον Απόλλων Λεμεσού, με 2-0. Τον αγώνα παρακολούθησε και ο γηραιός πολιτικός κ. Νίκος Αναστασιάδης. Η τέταρτη ΜΕΑΠ στο Πέρα Χωριό νίκησε την ΕΠΑ Λάρνακος με 4-1.Τρία από τα τέσσερα γκολ πέτυχε ο εξελισσόμενος Αλί Χασσάν. Η Μικτή Κύπρου για πρώτη φορά στους Ομίλους της Ευρώπης. Στο χορό του χρυσομήλου, στον Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας, Μις Ενωμένη Κύπρος η Μαρία ……... Στην φωτογραφία αγκαλιά με την δεύτερη Αϊσhε…….. και οι δυο θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στα καλλιστεία στο Παρίσι. Το τουριστικό Γραφείο Κύπρος – Kibris ltd διοργανώνει τον «Γύρο της Κύπρου σε 8 μέρες». Τα Κυπριακά πετρέλαια δείκτης σταθερότητας της οικονομίας ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Το βιβλίο «50 χρόνια λάθη» θα διδάσκεται στα σχολεία στο μάθημα της ιστορίας ως
παράδειγμα για αποφυγή παρόμοιων λαθών στο μέλλον.

Αν δεν λυθεί:

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Τσαν Κι Σαν συνέταξε νέο σχέδιο λύσης του κυπριακού προβλήματος. Το νέο σχέδιο θα τεθεί σε δημοψήφισμα ( το πέμπτο στη σειρά ). Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι πολύ σημαντικό γιατί παίζεται σε όλα τα μπούκικα του κόσμου ( κάμνουν χάζι μαζί μας ). Πληροφορίες ότι θα ανοίξει η Λήδρας. Θέματα στις τελικές εξετάσεις " Δεν Ξεχνώ ". Όταν λέμε Χρυσοπράσινο Φύλλο τι εννοούμε ? ’. Οι τελειόφοιτοι παραπονέθηκαν ότι τα θέματα ήταν δύσκολα Στη γραμμή αντιπαράταξης αναλογικά τα περισσότερα φυλάκια σε σχέση με ολόκληρο τον κόσμο. Σκοπιές με το σύστημα της Αγοράς Υπηρεσιών γιατί δεν αρκούν οι κληρωτοί.

Σύμφωνα με το Τμήμα Στατιστικής ο πληθυσμός της Κύπρου διπλασιάστηκε από το 2000 αλλά οι Τ/Κ και οι Ε/Κ αποτελούν πλέον μειοψηφία . Πλειοψηφούν οι Έποικοι και οι παράνομοι. Και ο Σχολιαστής τελειώνει με την ακόλουθη φράση:

«Καλά να πάθουμε»

Ίλαντρος said...

Όσο καταθλιπτικά και να μας φαίνονται εμάς, τα sweatshops αποτελούν βελτίωση για αυτούς τους κακόμοιρους. Αυτοί που δουλεύουν στα sweatshops είναι οι προνομιούχοι. Αυτοί είναι που ξεφεύγουν από τη φτώχεια. Δεν ανεβαίνουν και πολύ ψηλά, αλλά αυτό τουλάχιστον κάνουν το πρώτο βήμα. Τα παιδιά τους θα έχουν καλύτερες ευκαιρίες.

Το ΑΕΠ δεν είναι ο μοναδικός δείκτης αλλά όλοι οι δείκτες σε παρόμοια συμπεράσματα οδηγούν. Κατάταξε τις χώρες με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και με βάση πιο "ανθρώπινους" δείκτες όπως παιδική θνησιμότητα, προσδόκιμο ζωής, κ.λπ. Η κατάταξη είναι πάνω-κάτω η ίδια. Ξαναδές και την παρουσίαση του Hans Rosling που τα δείχνει έτσι όμορφα.

Παρόλες τις μεμψιμοιρίες που ακούμε, η ανθρωπότητα ποτέ δεν ήταν σε τόσο καλή κατάσταση όσο σήμερα. Το προσδόκιμο ζωής μέχρι το 19ο αιώνα ήταν 30-35 χρόνια (τους καλούς τζαιρούς). Σήμερα στον αναπτυγμένο κόσμο είναι κοντά στα 80. (Λεπτομέρειες εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Life_expectancy). Κύρια δύναμη πίσω από αυτό ήταν ο φιλελευθερισμός και ο καπιταλισμός που οδήγησαν σε τεράστια τεχνολογική πρόοδο, οικονομική ανάπτυξη και ευημερία του ανθρώπινου είδους.

Anonymous said...

re pethkia ton ΠΑΠΑΝ dipla giati en ton fefkete.en ton evarethikete.

Ίλαντρος said...

Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα. Είδαμε τζι επάθαμεν να τον ξεφορτωθούμε, εν ανάγκη να τον θωρούμε κάθε πρωί ξημέρωμα;

Anonymous said...

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

Aceras Anthropophorum said...

Φίλε μου Κκαϊλή μου, θωρώ απέφυγες μαστορικά να επεκταθείς σε θέματα που να σε φέρουν σε αντιπαράθεσην με αθρώπους με τους οποίους χρειάζεται ίσως να συμμαχίσεις για να γινεί πραγματικότητα το πρώτον σενάριον που εφαντάστης.

Εγώ δεν θα είμαι τόσον ευγενικός όπως εσέναν. Εξίκκος σου η ενωμένη Κύπρος αν την κρατήσουμεν αιχμάλωτην σε μιαν ανθρώπινην οργάνωσην που έχει για μητέραν των αρχών την αρχήν του κέρδους. Τι θα γινεί στην πραγματικότηταν το 2020 άμαν στο όνειρον μου σήμερα αρκούμαι με μιαν αναπαραγωγήν της οργάνωσης που οδήγησεν τζαι οδηγεί στην λεηλασίαν των μή ανανεώσιμων φυσικών πόρων που τες παρούσες γενιές σε βάρος των επομένων;

Ολίγον με συγκινεί η παρούσα τεχνολογική πρόοδος τζαι ευημερία, εάν αντί να οδηγεί στην χαράν, οδηγεί στα αδιέξοδα, στην αχορταϊαν, στο άγχος, στην κατάθλιψην όπου έναν τόσον μεγάλον ποσοστόν των νέων δεν βρίσκει την ουσίαν της ζωής τζαι προτιμά να αυτοθανατώννεται ναρκόνωντας την ικανότηταν του να συγκινείται.

Δεν σιαίρουμαι την σημερινήν οικονομική ανάπτυξη τζαι δεν ονειρεύκουμαι να συνεχίσει με τον ίδιον τρόπον τζαι το 2020. Πως μπορείς να ονειρεύκεσαι έναν κόσμον που αναπτύσσεται χωρίς όρια μέσα σε έναν φυσικόν περιβάλλον που έχει όρια; Πως μπορείς να αγνοείς τους φυσικούς νόμους της ύλης τζαι να σε ενδιαφέρει μόνον η ιδεατή αξία που της διάς; Πως μπορείς να κάμνεις ιερήν μιαν αρχήν (το κέρδος με συνεπακόλουθον την ανάπτυξην) που οδηγεί σε μίαν αλοάρκαστην ολοέναν τζαι ταχύτερην μεταβολήν της ευγενούς μη ανανεώσιμης ύλης σε ποσκούπιδα; Πως μπορείς να καμαρώνεις την ανάπτυξην τζαι να μεν σε ανυσηχεί η ολοέναν τζαι ταχύτερη ανεπιστρεπτί μετατροπή του ενεργειακού μή ανανεώσιμου κεφαλαίου σε καπνόν; Τζαι να ταν μόνον η αδικία που αφαιρούμεν αυτόν το κεφάλαιον που τα παιθκιά μας για πελλάρες, στανάθθεμαν. Οι προπάπποι μας ευτυχίσαν χωρίς υδρογονάνθρακες, γιατί να μεν ευτυχίσουν τζαι τα παιθκιά μας. Τα όρια όμως του ανθρώπινου είδους δεν είναι μόνον οι πεπερασμένες ποσότητες πόρων που διαθέτουμεν. Είναι τζαι τα λεπτά ισοζύγια της φύσης που μας περιβάλλει.

Το ζιαφέττιν της κατανάλωσης με την οποίαν ο καπιταλισμός ναρκώννει αυτούς που παλιά εθεώρησεν επικίνδυνους να του διαταράξουν τον άγιον κανόναν της ιδιοκτησίας, δεν έφερεν το ανθρώπινον είδος μπροστά απλά στα όρια της γής. Τα εξεπεράσαμεν σε βαθμόν που ακόμα δεν μπορούμεν να υπολογίσουμεν τες συνέπειες. Το 2020 η μέση θερμοκρασία της Κύπρου θα είναι μισόν βαθμόν ψηλότερη από σήμερα τζαι το 2050 δύο (πιό θερμή που την Αίγυπτον). Το νερόν ακόμα λλιόττερον που ότι σήμερα τζαι το πετρόλαον 3-5 ευρώ το λίτρον. Δεν καμαρώνω τον καπιταλισμόν Ίλανδρε. Τον κατηγορώ. Γιατί για να οργανώσει τες σχέσεις τζαι τες ανταλλάγές αγαθών μεταξύ των αθρώπων με τρόπον που να διαφυλάσσει τα πλεονεκτήματα τζαι την κυριαρχίαν αυτών που οι κανόνες τζαι τα κριτήρια του ονομάζουν ιδιοκτήτες, για να φτάσει, έστω, στα φανταστά αποτελέσματα που αναφέρεις, έχει φκάλει φαλλιμέττον το υδρόγειον ισοζύγιον.


Το 2020 εύχουμαι οι νέοι να είναι καλλύττεροι από τους γονιούς μας τζαι ιδίως καλλύττεροι απο μας. Να έχουν διαφύγει από της χείμεραν του κέρδους τζαι να έχουν ανακαλύψει την ικανότηταν να αρκούνται τζαι να σιαίρουνται με αυτά που έχουν. Ναι μπόρουν να συγκινούνται χωρίς να χρειάζεται σιού τζαι καλά να κρούζουν ενέργειαν τζιαι να μεταβάλλουν μηχανικά την ύλην σε ποσκούπιδα. Να αγωνίζονται τζαι να συναγωνίζονται για το χάζιν, όχι για να πιαν παραπάνω, ή για την χαράν να τσαλαπατήσουν αυτόν που ήρτεν δεύτερος. Να πιάννουν παραπάνω αν δεν αφαιρούν άδικα αυτόν το παραπάνω που τον αδερφόν τους, ή από το άγγονιν τους ή το δισάγγονον τους. Να μπόρουν να πούν αδερφέ μου σε όποιον πλάσμαν έτυχεν να συναναστραφούν, χωρίς να το φοούνται ή να το θεωρούν κατώτερον. Να πιάννουν την καλλύττερην δουλειάν γιατί το αξίζουν με την κόπον τους τζαι τες ικανότητες τους τους τζαι όχι γιατι την ήβραν κληρονομιάν. Οι νέοι κανόνες της ζωής να τους επιτρέπουν να διαμοιράζουνται τους πόρους τζαι τον πλούτον ανάλογα με τες ανάγγες τζαι ανάλογα με τον κόπον που εδώσαν. Η αρχή που εφαρμόζει ένας πατέρας που διαμοιράζει τους περιορισμένους πόρους που διαθέτει προς τα πλάσματα που αγαπά, να γίνει η αρχή που διαμοιράζονται οι πεπερασμένοι πόροι που διαθέτει το σύνολον.

Οι ψεύτες τζαι οι παραπόττηες να μεν έχουν πέρασην διότι δεν τους προστατεύει ούτε ο νόμος, ούτε η εξουσία που διαθέτουν ούτε οι σχέσεις που διατηρούν με την εξουσίαν. Η δημοκρατία του Condoret να έχει αντικαταστήσει την απλήν αρχήν της πλειοψηφίας. Η πλειοψηφία του 50% να κάμνει το δικόν της εάν δεν έχει μιαν σεβαστήν μειοψηφίαν του 20% που να εναντιώννεται πολλά. Η δημοκρατία να έχει κερδίσει όχι μόνον στον τομέαν των πολιτικών δικαιώματων αλλά τζαι στον τομέαν της οργάνωσης στα εργοτάξια, στες φάμπρικες, στα ξενοδοχεία, στα γραφεία.

Οι οικονομολόγοι τζαι οι πολιτικοί να έχουν έβρει τους χρυσούς κανόνες που να μεν επιτρέπουν στους οκνιάρηες να εκμεταλλέυκουνται τους δουλευτάες, να μεν επιτρέπουν στον έναν να φάει τον κόπον του άλλου μούχτιν, ούτε να επιτρέπουν σε μιάν γενιάν να κλέφτει ή να δανείζεται αλοάρκαστα τους πόρους της άλλης, οι μή ανανεώσιμοι πόροι να έχουν κόστος τζαι η ιερή αρχή του κέρδους να έχει αντικατασταθεί με τον ιερόν σεβασμόν στην φύση που είναι η μάνα μας που μας βυζάννει.

Έτσι Κύπρος εν να αθθίζει, όπως εν να αθθίζει τζαι η καρκιά μου που εν να καμαρώννει την ζωήν, των αθρώπων, των χτηνών τζαι των φυτών.

Προς το παρόν καμαρώννω την ζωήν των χτηνών τζαι των φυτών. Αυτή των ανθρώπων με κάμνει πολλές φορές να θυμώννουμαι τζαι να επαναστατώ. Αν δεν πιστεύκεις πήεννε να δεις εδώ:
http://www.youtube.com/watch?v=Ulxe1ie-vEY&eurl=http://www.casseursdepub.org/index.php?menu=audiovisuel&sousmenu=pic_de_petrole

PB-CyFans said...

ονειρευκουμε μιαν ελευθερομενην τζαι επανενωμενην κυπρον! μακαρι να γινει τουτον τζαι τπτ αλλον εν θέλω...

stalamatia said...

Ρε κοπέλια κανονίστε πιο κοντινήν ημερομηνία τα ευλοημένα όι να γεράσω τέλεια !!!!.Αλήθκεια έτσι συντηχάνετε στη Κύπρο κάθε μέρα? μπράβο μπράβο σας θαύμασα.

kkai-Lee said...

Αγαπητέ Aceras

Διάβασα σήμερα το κείμενο σου.

Χαίρομαι που το κείμενο μου, που γράφτηκε με χιουμοριστική διάθεση, σε προκάλεσε για να πεις τις απόψεις σου, που όπως υποθέτω, γνωρίζεις ότι τις συμμερίζομαι.

Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί τις απόψεις σου θα τις δουν και άλλοι και με αυτόν τον τρόπο ελπίζω να προβληματιστούν.

Ο κόσμος του μέλλοντος ( όχι αποκλειστικά η Κύπρος ) που φαντάζομαι νομίζω βγαίνει διαχρονικά από τα κείμενα μου, όπως και οι ανησυχίες μου.

Το πετρέλαιο, για μένα είναι μια μαύρη, άσχημη πίσσα που όταν καίεται βγάζει δολοφονικό καπνό που απειλεί με ασφυξία τη γη.

Πόρρω απέχει από την ομορφιά ενός
Aceras Antropophorum ή μιας λαλλέδας ( που παρεμπιπτόντως δεν είδαμε φέτος με την ανομβρία, απότοκο και αυτό του φαινομένου του θερμοκηπίου )

Ο κόσμος του μέλλοντος για μένα είναι Κόσμος

Ειρηνικά ( λόγω ιδιοσυγκρασίας )

Κκαϊ -Λι