20.10.07

24 ώρες και 20 σχόλια αργότερα

Είμαι ακόμα στο σκοτάδι. Από όλους αυτούς που περνούν από το μπλογκ εβρέθηκε ένας να προσπαθήσει να δώσει μισή απάντηση. Κι αυτό εκτιμείται Τασσικέ, έστω κι αν διαφωνούμε. Η διαφωνία μας έγκειται κυρίως στο ότι νομίζω δεν ξεχωρίζεις την τακτική από τη στρατηγική. Στρατηγική είναι ένα σχέδιο το οποίο αποσκοπεί στην επίτευξη συγκεκριμένου στόχου. Τακτική είναι οι συγκεκριμένες κινήσεις που κάνεις στα πλαίσια του σχεδίου για να πετύχεις το στόχο. Όταν κάμνεις κινήσεις τακτικής χωρίς να έχεις στόχο και σχέδιο, απλώς κατσιαρίζεις. Ή, όπως έγραφε ο Κινέζος στρατηγός Σουν Τσου πριν από 20 αιώνες, «Η στρατηγική χωρίς την τακτική, είναι ο αργός δρόμος για τη νίκη, αλλά η τακτική χωρίς την στρατηγική είναι απλός θόρυβος πριν από την ήττα» (τι σου είναι το google).

Οι κινήσεις τακτικής λοιπόν δεν είναι αυτοσκοπός αλλά εξυπηρετούν το σκοπό που θέτει η στρατηγική. Αυτή τη στρατηγική είναι που δεν καταλαβαίνω. Ποιος είναι ο τελικός στόχος; Πώς υποβοηθείται η η επίτευξη αυτού του στόχου με κινήσεις που έχουν ως κύριο στόχο να δείξουν ότι ο άλλος είναι αδιάλλακτος (εσύ το είπες); Ιδίως όταν ο άλλος είναι ο ηγέτης των αδερφών μας Τ/Κ (εσύ τους αποκάλεσες έτσι);

Για να μην ρωτώ μόνο, να σας δώσω τη δική μου εκδοχή:

Στόχος του Τάσσου είναι η αποδέσμευση από τη ΔΔΟ και η επιδίωξη άλλου είδους λύσης με πρώτη επιλογή μια λύση όπου οι Ε/Κ θα κυριαρχούν επί των Τ/Κ και δεύτερη επιλογή το στάτους κβο.

Στρατηγική του μετά το δημοψήφισμα ήταν:
  1. Η εκμετάλλευση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας για εξασφάλιση ανταλλαγμάτων και βελτίωση της διαπραγματευτικής μας θέσης.
  2. Η εκμετάλλευση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ για ανατροπή των δεδομένων στο περουσιακό.
Σήμερα και οι δύο αυτοί πυλώνες της στρατηγικής του έχουν καταρρεύσει και ο Τάσσος το ξέρει (σε αντίθεση με πολλούς από αυτούς που τον υποστηρίζουν). Έτσι τώρα έχει περάσει στο στάδιο της διαχείρισης του Κυπριακού με κινήσεις τακτικής που απλώς αποσκοπούν στο ροκάνισμα του χρόνου και τον περιορισμό των ζημιών. Το αποτέλεσμα θα είναι η διαιώνιση του στάτους κβο και σταδιακή ταϊβανοποίηση των κατεχομένων.

Διαφωνεί κανείς;

12 comments:

Anonymous said...

Απορία:

Την αποδέσμευση από τη ΔΔΟ λες να την πετύχει δια της οδού στημένων δημοσκοπήσεων-ερευνών με μυρωδιά "Κοινωνίας των Πολιτών";

Ειδικά αν σε μια τέτοια "ΚτΠ" εισαγάγει τα τσιράκια του στις οργανώσεις απόδημων και στην Εκκλησία... δεν θα του είναι δύσκολο. Άσε που έτσι γίνεται και ο Λιλλήκ χρήσιμος.

Noullis said...

"Strategy is buying a bottle of fine wine when you take a babe out for dinner. Tactics is getting her to drink it."

...assuming, of course, that you have seen and really like the babe.

...with apologies to Frank Muir.

Σταρχεία μου said...

Δεν είμαι καθόλου σίγουρη για την ικανότητα του Τάσσου να αντιληφθεί την πραγματικότητα. Εμφανίζεται τόσο αλαζονικός, ώστε δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί να συνειδητοποίησε την τραγική μας θέση. Αλλιώς πώς μπορεί να συναντιέται με τον Ταλάτ και να επιμένει στην 8η Ιουλίου;
Είναι εφιαλτικο να σκέφτεται κανείς που μας οδηγεί αυτός ο δρόμος.
Ήδη η Ιστορία του Γύζη γράφει για μας γελώντας.

Anonymous said...

Μα που είναι όλοι οι Τασσικοί να μου εξηγήσουν τη στρατηγική του Μεγάλου Ηγέτη;

Ααααααα, ναι, είναι όλοι απασχολημένοι να γράφουν σε διάφορα άλλα νήματα και να παραπονιούνται ότι διώκονται, να διαμαρτύρονται για έλλειψη ελευθερίας έκφρασης, να υποβάλλουν υποβολιμαία ερωτήματα. Απόψεις δεν έχουμε δει.

Ιδού η Ρόδος, κυρίες και κύριοι. Εκφραστείτε! Καταθέστε άποψη. Ο Πρόσφυγας πεθαίνει να μάθει πότε θα πάει σπίτι του.

Anonymous said...

Ίλαντορς, περιμένω μιαν απάντηση στο ερώτημα που έθεσα πιο πάνω. Πστεύεις ότι ο τΑΣΣΟΣ έχει στήσει κατάσταση "ΚτΠ" που να τον βοηθήσει για απαλλαγή από την ΔΔΟ ή μόνο για το χάζι είχε συμπεριλάβει την "ΚτΠ" στις προτάσεις του;

Anonymous said...

Αγρινό, νόμιζα ήταν ρητορική η ερώτηση σου. Να σου πω την αλήθεια, μέχρι πριν 20 λεπτά θα σου έλεγα ότι είναι για να πουλήσει πνεύμα που το έκαμε. Αλλά τώρα που άκουσα στις ειδήσεις ότι ανασυστάθηκε η Παγκύπρια Κίνηση Πολιτών (100% Ευρωπαίοι Πολίτες, ολε!) για να στηρίξει την υποψηφιότητα Παπαδόπουλου, αρχίζω να πιστεύω ότι ίσως κάτι να είχε κατά νου.

Σταρχεία μου said...

Κηρύσσω τη σύσταση της Παγκόσμιας Κίνησης Πολιτών (εγώ τζαι ένας φίλος μου που τη Χιλή). Εν αποφασίσαμεν ποιον θα ψηφίσουμεν ακόμα για να τους έχουμεν ούλλους στο περίμενε. Ελπίζω να μεν τσακρίσουν ως τες εκλογές τζαι μείνουμεν έτσι.

nousimos kappa said...

He has done it once already in 2004. Tassos is the kind of "politician" that will not take blame by himself, but manipulate public opinion in order for the people to get the blame. This is what he did with the A plan when he did not reject it from the start, but kept on playing the game until the last minute, when he asked the Cypriot sheep, after they were completely brainwashed about the "evil" A plan, to reject it.

This is what he is setting up now as well. When the "second best solution" is in place, (when he gets re elected), he put public opinion to call for it. The true Ethnarch!

Ο Ανόητος said...

Σωστός. Σωστότατος. Και αν ξαναεκλεγεί, που πιθανότοτα θα ξαναεκλεγεί, η διχοτόμηση θα είναι οριστική, είτε υπό τη μορφή Ταιβανοποίησης είτε υπό τη μορφή ενδεχόμενης λύσης Κοσσυφοπεδίου. Φυσικά δεν θα είναι διχοτόμηση υπό την αυστηρή έννοια, καθ'ως με την Ευρωπαική ιδιότητα των Τουρκοκυπρίων - Κυπριακή ταυτότητα - θα οδηγήθουμε στη λύση "αφέντες στο Βορρά, συνέταιροι στο Νότο".
Επίσης, δεν σας προκαλεί απορία πως η πλειοψηφία των οπαδών του Τάσσου - ό μόνος Κυπρέος με δύο σ στο όνομα Τάσσσος - ματαιοδοξία; - προτιμούν να μείνουν "τζίνοι ποτζί και εμείς ποδά".

Anonymous said...

Ρε μα είσαι πολλά έξυπνος εσού. Ούλλοι εν παλαβοί και εσύ είσαι σωστός. Καθρέφτην έχεις?

Περίεργος

Anonymous said...

Σειρά επαφών προγραμματίζει ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κώστας Θεμιστοκλέους. Σήμερα, ο ανεξάρτητος υποψήφιος θα συναντηθεί στις 9 π.μ. με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή κ. Μίλλετ, στην Ύπατη Αρμοστεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Την Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου, ο κ. Θεμιστοκλέους θα συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι με τον κ. Γιώργο Περδίκη στα γραφεία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Εξάλλου, ο κ. Θεμιστοκλέους θα έχει συνάντηση την Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου, στις 10 π.μ., με την κ. Ηλιάνα Νικολάου, στα γραφεία της Επιτρόπου Διοικήσεως.

Anonymous said...

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΖΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕ ΠΕΝΤΕ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ

ΕΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΚΑΜΕ ΜΕ ΜΠΛΟΚ MESA SE PENTE LEPTA ΤΗΝ ΑΡΦΗ ΜΟΥ ΕΚΑΜΕ ΤΗΝ ΜΠΛΟΚ MESA SE 2 ΕΝΑ ΠΑΡΕΑΝ ΜΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟ ΠΟΥ ΕΜΠΙΚΕ ΣΤΙΣ 4 ΤΟΥ ΦΕΒΡΑΡΗ ΚΑΙ ΕΜΙΛΑΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ALLA PALE ΕΚΑΜΑΝ ΤΟΝ ΜΠΛΟΚ
ΤΕΛΟΣΠΑΝΤΩΝ ΤΗΝ ΜΙΣΗ ΚΥΠΡΟ ΕΚΑΜΑΝ ΤΗΝ ΜΠΛΟΚ

ΠΑΡΑΔΟΞΟΣ ΕΧΕΙ ΕΝΑ Γ.ΣΑΒΒΙΔΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΟΥΦΟΥΣ ΑΛΛΑ ΕΝ ΤΟΝ ΚΑΜΝΟΥΝ ΜΠΛΟΚ ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΡΚΗ ΤΖΑΜΕ ΑΛΟΠΟΣ

ΑΛΛΑΞΑ ΠΟΤΟΥΝΤΟ ΙΡ ΚΑΙ ΕΜΠΙΚΑ ΜΕ ΑΛΛΟ ΟΝΟΜΑ ΑΝΤΕΞΑ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΚΑΜΑΝ ΜΕ ΜΠΛΟΚ
ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΕΞΙΤΙΜΑΣΑ ΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΕ

ΚΑΙ ΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΥΝ ΚΑΘΕ 3 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΠΟΣΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΕΝ ΤΩ ΜΠΛΟΚ ΤΟΥΣ

ΑΤΕ ΟΛΑΝ ΚΙΤΣ ΠΟΥ ΤΖΑΜΕ ΠΑΛΙΟ ΦΑΣΙΣΤΕΣ

ΜΑ ΝΑ ΜΠΟΥ ΤΟΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΟΥΛΛΑ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΟΜΟΥΤΡΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ

ΠΑΝΤΙΣ ΤΖΕ ΑΜΑΝ ΟΝΟΜΑΣΩ ΤΟΥΣ ΚΟΤΣΙΡΟΥΣ ΜΟΥ ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΕΝ ΝΑ ΓΙΝΩ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ

ΛΑΜΠΡΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΨΕΙ ΑΝ Η ΞΑΝΑΦΚΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΜΟΥΣΤΑΚΑΛΛΗΣ ΓΙΔΟΒΟΣΚΟΣ ΚΟΠΕΛΙΑ