18.10.07

BREAKING NEWS - ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Του ανταποκριτή μας στην Ουάσιγκτον *

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με επιστολή του στα Η.Ε. ζητά να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επίλυσης του κυπριακού με τον καθορισμό ενός ασφυκτικού εξαμήνου χρονοδιαγράμματος και με επιδιαιτησία στο τέλος της διαδικασίας.

*Ο ανταποκριτής μας στην Ουάσιγκτον είναι έγκυρος δημοσιογράφος με αποκλειστικές πηγές

38 comments:

Anonymous said...

Ε πε αλλό 'ναν ρε.

Lexi_penitas said...

@AXL Βάλε και το σχετικό λινκ γιατί πολλοί μπορεί να νομίσουν ότι περιπαίζεις μας

Anonymous said...

Μόλις ακούσαμε τον Πάρι Ποταμίτη να μεταδίδει τά 8 σημεία της επιστολής του Τάσσου στον ΓΓ του ΟΗΕ. Τέτοιες ανοησίες εν εσιει τζιαι κανεί πιον να περιπαίζετε τον κόσμον. Κανεί μαύρην προπαγάνδαν. Εν αντρέπεστε τίποτε?

Anonymous said...

Αίσχος κύροι, αίσχος. Παίζετε με τον πόνο του λαού!

Yiota said...

τωρα θυμηθηκε? εν καιρω προεκλογικων?

Anonymous said...

Με λίγα λόγια να γίνουν οι εκλογές αύριο την Κυριακή γιατί σύμφωνα με σας τους επόμενους 4 μήνες η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει τίποτε.

ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ, πόσο μίσος στον πρόεδρο που τον εκλέξετε από τον πρώτο γυρώ συντρόφια.

Πρόσφυγας

milaz said...

Όι άππαρον....

Bananistanos said...

Υπάρχει έστω και έναν άτομα, ακόμα και μέσα στο ΔΗΚΟ, που ειλικρινά πιστεύει ότι τούτη η κίνηση του Τασσ, όπως και η προηγούμενη να συναντήσει τον Ταλατ, δεν είναι καθαρά προεκλογική? Και ότι την επομένη των προεδρικών, αν επανεκλεγεί, δεν θα τα βάλει όλα στο ψυγείο και θα θυμηθεί τις 120 επιτροπές τις 8ης Ιουλίου 2006? που btw ακόμα εν εξεκινήσαν.

Anonymous said...

Ο Τάσος εψηφίστηκε που το ΑΚΕΛ. Ακούσατε κανένα ηγετικό στέλεχος του να λέει, συγγνώμη εκάναμε λάθος. Άρα και η υποψηφιότητα Συντρόφια είναι καθαρά για σκοπούς κομματικής συσπείρωσης.

Έχει κανένα που τον ΔΗΣΥ που πιστέφκει ότι θα εκλεγεί ο Κασουλίδης? Ο Αναστασιάδης έκανε κίνηση ματ. Ήβρεν ένα θύμα τζιαμέ που δεν είχεν υποψήφιο και την ίδια ώρα εξοντώνει τον βασικό του έσωκομματικόν αντίπαλο.

Πέτε μου πως ενα σωθεί τούτος ο τόπος με αυτούς τους 'ηγέτες'


Ο Περίεργος

Anonymous said...

Δηλαδή όταν ο Κληρίδης μας έφερεν 3 μήνες πριν τες εκλογές του 2003 το σχέδιο Ανάν ήταν προεκλογική κίνηση; Ήταν για να επανεκλεγεί για 16 μήνες;

Αν ο Τάσσος δεν έκαμνεν τίποτε, θα μας ελαλούσετε: "έτον, εν θέλει λύση". Τώρα, μας λέτε ότι είναι προεκλογική κίνηση. Δεν βρίσκουμε την ίσιαν σας. Επιτέλους, κρίνετε τις πράξεις και το αποτέλεσμα και όχι τις δήθεν σκοπιμότητες.

Αν καταφέρει να υπάρξει κινητικότητα το 2008 θα είναι κακό; Αυτό να μας πείτε και να αφήσετε τες ψυχαναλύσεις του Τάσσου.

Anonymous said...

@ bananistano

Που τες ήβρες τες 120 επιτροπές; Ο Τάσσος κατέθεσε τα θέματα που θέλουμε να συζητήσουμε σε 9 κεφάλαια που προκύπτουν από τη σύνοψη του Εθνικού Συμβουλίου. Αν ήθελαν οι Τούρκοι να συζητήσουν θα ξεκινούσαν οι επιτροπές τη δουλειά τους το Μάρτη 2007 όταν Τζωνής-Περτέφ κατέληξαν σε συμφωνία. Όμως, η Τουρκία την ετορπίλλισε και υποχρέωσε τον Ταλάτ να ζητήσει επαναφορά του σχεδίου Ανάν. Κάτι που προφανώς θέλεις και εσύ διακαώς.

Κανεί πιον παραπλάνηση του κόσμου. Κανεί.

Demetris said...

"Kinitikotita" opws to ekavlwsa? Oxa "kinitikotita" opws to 'ela da re koumpare, perasmena xehasmena, touchou'?
Eshei kinitikotites jai kinitikotites, opws eshei kai kynikotites.
To oti mashete na kamei kinitikotiata en exisoute me to oti thelei lysi - pera tis lysis se vathos hronou jai mias kynikis paradohis in proxy oti 'eimasten kala etsi' (am de!).

Bananistanos said...

Το Αναν3 το 2003 ήταν αποτέλεσμα προσπαθειών μιας 10ετιας. Ο Τάσος ως προχτές έλεγεν ότι δεν υπάρχει λόγος να συναντηθεί με τον Ταλάτ ούτε για σούβλα στο Κελλάκι. Επισης να θυμίσω το περίφημο "κάποιος σοφός να μου πει τι είναι πρωτοβουλία". Φαίνεται εξήγησε του ο επικοινωνιολόγος του που οπου ναναι θα τον βάλει να ξυρίσει και το μουστάκι.

Anonymous said...

Εχετε δίκαιο. Μετά που 15 χρόνια πρσπαθειών (μην ξεχάννεις το Βασιλείου) και όταν είδαν ότι ο Τάσσος ήταν να κερδίσει τις εκλογές εβιαστήκαν να μας το φέρουν αμπα τζιαι χάσουμεν την ευκαιρία. Φέρτε πίσω τον Κληρίδη. Φέρτε τον μαζί με τους άλλους σοφούς, το Μητσοτάκη και το Σημίτη.

Anonymous said...

@ κανεί πιον

Πε τους τα κουμπάρε. Αμμα εν καταλάβουν. Ματαιοπονούμεν. Έσιει τζιαι πλάκαν όμως.

AXL said...

Εγώ μια μαλάκια έγραψα για να περάσω ευχαρίστα την ώρα μου ειρωνευόμενος την σπουδή που δείχνει ο τασσος για πρωτοβουλίες ενώ τόσο καιρόν έπαιζε χωστό.

Αυτά.

@Πρόσφυγας

Ποιος είπε τέτοιο πράγμα ?

«Με λίγα λόγια να γίνουν οι εκλογές αύριο την Κυριακή γιατί σύμφωνα με σας τους επόμενους 4 μήνες η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει τίποτε.»

Η απορία μας είναι που ήταν πέρσι και ήρθε φέτος?

@ Περίεργος.

Εσύ έχεις τετράγωνη λογική.
Αν τασσος θέλει να εκλέγετε μέχρι να πεθάνει και το ΑΚΕΛ δεν τον υποστηρίζει σημάνει ότι έκανε λάθος και δεν το παραδέχεται.

@ Κάνει πιον

“Δηλαδή όταν ο Κληρίδης μας έφερεν 3 μήνες πριν τες εκλογές του 2003 το σχέδιο Ανάν ήταν προεκλογική κίνηση; Ήταν για να επανεκλεγεί για 16 μήνες;”

Από το γραφείο τύπου και πληροφοριών
Επανέναρξη συνομιλιών - Σχέδιο Ανάν (4.12.2001-14.1.2003)

Στις 4 Δεκεμβρίου 2001 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Γλαύκος Κληρίδης συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ραούφ Ντενκτάς στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό κ. Alvaro de Soto. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην οικία του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Γλαύκος Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ραούφ Ντενκτάς συμφώνησαν τα ακόλουθα:
• Ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στα πλαίσια των καλών του υπηρεσιών θα καλέσει τους δύο ηγέτες σε απευθείας συνομιλίες.
• Ότι οι συνομιλίες αυτές θα διεξαχθούν στην Κύπρο και θα αρχίσουν στα μέσα Ιανουαρίου του 2002 σε κτίριο των Ηνωμένων Εθνών.
• Ότι δεν θα υπάρχουν προϋποθέσεις.
• Ότι όλα τα θέματα θα τεθούν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων
• Ότι θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με καλή πίστη μέχρι την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης.
• Ότι τίποτα δεν θα θεωρείται ότι έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα.
Με βάση την πιο πάνω συμφωνία, οι δυο ηγέτες πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, στις 16 Ιανουαρίου 2002 και αποφάσισαν να πραγματοποιούν τρεις συναντήσεις την εβδομάδα.
Εμπλοκή ΓΓ των Η.Ε στις συνομιλίες
Ο ΓΓ των Η.Ε, προκειμένου να υποβοηθήσει τη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών, έφθασε στην Κύπρο στις 14 Μαΐου 2002, όπου είχε συναντήσεις με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων. Κατά την αναχώρησή του στις 16 Μαΐου 2002 εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος του Ιουνίου οι δυο ηγέτες μπορούν να επιλύσουν όλα τα κύρια θέματα με την προϋπόθεση ότι θα επιτελέσουν το έργο τους με αποφασιστικότητα και με την απαραίτητη πολιτική βούληση.
Μέχρι τις 2 Ιουλίου 2002, πραγματοποιήθηκαν τέσσερις γύροι συνομιλιών χωρίς την επίτευξη προόδου, παρά το γεγονός ότι ο στόχος που τέθηκε για επίτευξη συμφωνίας ήταν ο Ιούνιος 2002.
Στις 6 Σεπτεμβρίου 2002 στο Παρίσι και το διήμερο 3-4 Οκτωβρίου 2002 στη Ν.Υόρκη ο κ. Ανάν είχε εντατικές διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων για γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δυο πλευρών. Μετά το πέρας των διαβουλεύσεων αυτών ο κ. Ντενκτάς υπεβλήθη σε εγχείρηση.
Ο ΓΓ των Η.Ε. κ.Ανάν υποβάλλει σχέδιο συνολικής λύσης
Στις 11 Νοεμβρίου 2002 ο Γ.Γ. των ΗΕ επέδωσε στις δυο πλευρές λεπτομερές σχέδιο για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού ζητώντας από τους δυο ηγέτες να εκφράσουν την αντίδρασή τους σε μια βδομάδα. Στις 18 Νοεμβρίου 2002 ο Πρόεδρος Κληρίδης επέδωσε την απάντηση της ελληνοκυπριακής πλευράς στον κ. ντε Σότο, εκφράζοντας την ετοιμότητά του να αρχίσει διαπραγματεύσεις χωρίς καθυστέρηση με βάση το έγγραφο ενώπιον των δυο ηγετών. Η τουρκοκυπριακή πλευρά, με καθυστέρηση εννιά ημερών, (27.11.2002 ) απάντησε επίσης ότι αποδέχεται το έγγραφο ως βάση για διαπραγματεύσεις.
Ο κ. Ανάν υποβάλλει αναθεωρημένο σχέδιο
Στις 10 Δεκεμβρίου 2002 ο κ. ντε Σότο επέδωσε στις δυο πλευρές επιστολές του ΓΓ των ΗΕ με αναθεώρηση της προταθείσας Βάσης για Συμφωνία για μια Συνολική Διευθέτηση του Κυπριακού Προβλήματος, που διαβιβάσθηκε στις 11.11.2002.
Στην επιστολή του, ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε από τους δύο ηγέτες να δώσουν στην αναθεωρημένη πρόταση την πιο επείγουσα προσοχή με στόχο την επίτευξη μιας αποφασιστικής ολοκλήρωσης , έτσι ώστε να καταστεί δυνατόν μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ. Ο ΓΓ έχει ζητήσει από τις δύο πλευρές να είναι διαθέσιμες στην Κοπεγχάγη αν αυτό καταστεί αναγκαίο.
‘Η Κύπρος έχει ραντεβού με την ιστορία’, αναφέρει στην επιστολή του ο ΓΓ. ‘Αυτό δεν πρέπει να χαθεί.’
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κοπεγχάγης
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης στις 13 Δεκεμβρίου 2002, αποφάσισε όπως η Κύπρος, μαζί με άλλες εννέα υποψήφιες για ένταξη χώρες, ενταχθεί στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004, χωρίς οποιεσδήποτε προϋποθέσεις. Έτσι, ο εθνικός στόχος της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ ολοκληρώθηκε, χωρίς όμως την επίλυση του Κυπριακού, παρά την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα που επέδειξε η ελληνοκυπριακή πλευρά.
Την ίδια μέρα ο Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Φρεντ Έκχαρντ εξέφρασε τη λύπη του για το ότι χάθηκε η παρούσα ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι η αναθεωρημένη πρόταση του ΓΓ της 10ης Δεκεμβρίου παραμένει στο τραπέζι και ότι οι δύο πλευρές εξέφρασαν την προθυμία τους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Καταλήγοντας, ο κ. Έκχαρντ είπε: « Μια ευκαιρία παραμένει, ιδιαιτέρως μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, για επίλυση του προβλήματος και επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης, η οποία θα επιτρέψει σε μια επανενωμένη Κύπρο να ενταχθεί στην ΕΕ ».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει λύπη για μη έγκαιρη ανταπόκριση τ/κ πλευράς
Στις 18 Δεκεμβρίου εκδόθηκε ανακοίνωση από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας Αlfonso Valdivieso ( Koλομβία) για την Κύπρο, στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι « τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα, ενημερώθηκαν από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό για τις διαπραγματεύσεις που έχουν λάβει χώρα τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την αποστολή που ανατέθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας στο Γενικό Γραμματέα με το ψήφισμά του 1250, που αποσκοπεί στην επίτευξη συμφωνίας για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος που θα λαμβάνει πλήρως υπόψη τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν την άποψη ότι η πρόταση που υποβλήθηκε στις 11 Νοεμβρίου, και αναθεωρήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου, προσφέρει μοναδική ευκαιρία για επίτευξη διευθέτησης στις προσεχείς εβδομάδες.
Εξέφρασαν λύπη που η τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν ανταποκρίθηκε εγκαίρως στις πρωτοβουλίες του ΓΓ και ζήτησαν εποικοδομητικές προσπάθειες από μέρους της για επίτευξη διευθέτησης, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προτάθηκε από το Γενικό Γραμματέα.
Τα μέλη του Συμβουλίου επέστησαν την προσοχή στη μοναδική ευκαιρία που υπάρχει για διευθέτηση αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος και στα οφέλη για όλους τους ενδιαφερομένους εάν ενεργήσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο, ώστε όλοι οι Κύπριοι να μπορέσουν να επωφεληθούν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προέτρεψαν όλους τους ενδιαφερομένους να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία να επιτύχουν μία ειρηνική, δίκαιη και διαρκή διευθέτηση στο Κυπριακό πρόβλημα προς όφελος όλου του λαού της και της ευρύτερης περιοχής.»
Κινητοποιήσεις Τ/Κ και δηλώσεις Ερντογάν εναντίον Ντενκτάς
Στις 26 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία μαζικό συλλαλητήριο, στο οποίο 30.000 Τουρκοκύπριοι ζήτησαν την αποδοχή του σχεδίου Ανάν για λύση του κυπριακού προβλήματος μέχρι της 28 Φεβρουαρίου 2003 και επέκριναν τον κ. Ντενκτάς για την αρνητική στάση που τήρησε στις διαπραγματεύσεις καλώντας τον ταυτόχρονα να παραιτηθεί γιατί έχει χάσει την ιδιότητα του συνομιλητή. Σε ομιλία του στο συλλαλητήριο ο Τ/Κ ηγέτης κ. Αkinci κατηγόρησε τον κ. Ντενκτάς ότι σύρει την Κύπρο σε μόνιμη διαίρεση. Διακήρυξη που εγκρίθηκε από το συλλαλητήριο αναφέρει: «Ανακοινώνουμε στον κόσμο ότι ο Ντενκτάς δεν αντιπροσωπεύει τους Τ/Κ. Ο αγώνας θα συνεχισθεί μέχρι να επιτύχουμε μόνιμη ειρήνη».
Εξάλλου ο αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κ.Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Rize TV ( 1.1.2003) επέκρινε τον κ. Ντενκτάς για την πολιτική που ακολουθεί στο Κυπριακό επισημαίνοντας τα πιο κάτω : «Δεν είμαι υπέρ της πολιτικής που ακολουθήθηκε στο Κυπριακό τα τελευταία 30 - 40 χρόνια. Το θέμα αυτό δεν είναι προσωπικό θέμα του κ. Ντενκτάς. Ο κ. Ντενκτάς λέει ότι το σχέδιο είναι διαπραγματεύσιμο αλλά δεν εμπιστεύεται την άλλη πλευρά. Θα θέσουμε κατά μέρος το θέμα εμπιστοσύνης. Από τη στιγμή που πιστεύουμε ότι το σχέδιο είναι διαπραγματεύσιμο, τότε θα διαπραγματευθούμε. Αν 30.000 Τ/Κ διαδηλώνουν στη Β.Κύπρο, τότε αυτό σημαίνει ότι κάτι τρέχει στη Β. Κύπρο. Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά γι’ αυτό το θέμα. Δεν μπορείς να αγνοήσεις τις απόψεις του κόσμου πάνω στο θέμα αυτό»
Επίσης, στις 14 Ιανουαρίου 2003, πέραν των 50,000 Τουρκοκυπρίων διαδήλωσαν για δεύτερη φορά σε 20 μέρες στην κατεχόμενη Λευκωσία υπέρ της επίτευξης συμφωνίας για το Κυπριακό μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, στη βάση του αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν, και της ένταξης στην Ε.Ε. Τα πυρά τους οι διαδηλωτές έστρεψαν και εναντίον του ηγέτη τους, κ. Ραούφ Ντενκτάς.
Κυρίαρχα συνθήματα της διαδήλωσης ήταν, «Ο Ντενκτάς πρέπει να παραιτηθεί», «Δεν θέλουμε να ζούμε σε ανοικτή φυλακή», «Υπέγραψε το σχέδιο μέχρι την 28η Φεβρουαρίου ή σήκω φύγε Ντενκτάς», «Θέλουμε την ειρήνη», «Ουδείς μπορεί να παρεμβάλει εμπόδια στην ειρήνη», «Η χώρα αυτή είναι δική μας» και «Φωνάξτε να σας ακούσει ο Ντενκτάς, φωνάξτε να σας ακούσει η Άγκυρα».
Ανάν και Μπάουτσερ για το συλλαλητήριο των Τ/Κ
Κληθείς να σχολιάσει τις κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων, ο ΓΓ του ΟΗΕ, κ. Κόφι Ανάν, είπε: «Πρώτα απ’όλα είμαι ευτυχής που ο λαός είναι στους δρόμους προωθώντας την ειρήνη και απαιτώντας ειρήνη και επανένωση. Νομίζω αυτό είναι κάτι για το οποίο έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά και στο οποίο πολλοί λαοί στην περιοχή προσδοκούσαν.»
Ερωτηθείς εάν είναι δυνατή η λύση του Κυπριακού με τον κ. Ντενκτάς στην ηγεσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο κ. Ανάν τόνισε ότι εναπόκειται στους πολίτες να αποφασίσουν ποιος είναι ο ηγέτης τους και στον ηγέτη να αποφασίσει αν θα παραμείνει ή θα παραιτηθεί. Προέτρεψε όμως τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο να ακούσουν τις φωνές των απλών ανθρώπων και την επιθυμία τους για ειρήνη, και εξέφρασε την εκτίμηση πως «είμαστε σε απόσταση βολής από την επανένωση της νήσου» και ότι «η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου είναι σταθερή».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ρίτσαρντ Μπάουτσερ δήλωσε, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, τα εξής: «Υπάρχουν πολύ μεγάλες διαδηλώσεις στην Κύπρο που δείχνουν ότι οι Τουρκοκύπριοι αντιλαμβάνονται τα σημαντικά οφέλη από την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης τώρα. Προφανώς δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο.»
Ερωτηθείς αν οι διαδηλώσεις είναι κάτι καλό, ο κ. Μπάουτσερ απάντησε πως «η ειρήνη είναι ένα καλό πράγμα, και οι άνθρωποι που διαδηλώνουν υπέρ της υποστήριξης αυτής της ευκαιρίας για ειρήνη υποστηρίζουν το σωστό πράγμα.»
Εξάλλου, «χωρίς προηγούμενο» χαρακτήρισε το μαζικό συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, κ. Τόμας Γουέστον, σε δήλωσή του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών στην Αθήνα, στις 16.1.2003, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη δημοκρατική έκφραση της βούλησης του λαού.
Οι Τεχνικές Επιτροπές επί το έργον
Τα μέλη των δύο ad hoc τεχνικών επιτροπών - Επιτροπή για Συμβάσεις και Επιτροπή για Νομοθεσίες του Κοινού Κράτους - που συστάθηκαν μετά από συμφωνία μεταξύ των δύο ηγετών στις 4 Οκτωβρίου 2002, στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση στις 7 Ιανουαρίου για να συζητήσουν διαδικαστικά θέματα και την τεχνική εργασία που επρόκειτο να ακολουθηθεί.
Συνεργάτης του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, κ. Άλβαρο ντε Σότο, επεσήμανε ότι οι τεχνικές επιτροπές θα συναντούνται παράλληλα με τις απευθείας συνομιλίες, προσθέτοντας ότι «η εργασία των επιτροπών αφορά την ετοιμασία κειμένων στα θέματα με τα οποία ασχολούνται και ακολούθως, η παρουσίαση των κειμένων αυτών στους δύο ηγέτες για έγκριση».
Εκπρόσωπος ΟΗΕ: «Τραγωδία» αν χαθεί ευκαιρία για λύση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου
Ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Fred Eckhard, δήλωσε στις 16 Ιανουαρίου ότι θα ήταν «τραγωδία» αν χανόταν η ευκαιρία για ολοκλήρωση των συνομιλιών για το Κυπριακό μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, θέλοντας προφανώς να ασκήσει εκ νέου πίεση στα ενδιαφερόμενα μέρη για επίτευξη γρήγορης λύσης στη βάση του αναθεωρημένου σχεδίου του ΓΓ και να συντηρήσει το αίσθημα της κινητικότητας αναφορικά με τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.
Επεσήμανε ακόμα ότι τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν το χρονικό διάστημα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου ως την «τελευταία καλή ευκαιρία» για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, και ότι οι συνομιλίες πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τότε ώστε να υπάρξει χρόνος για τα δημοψηφίσματα μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Ανάλογες δηλώσεις έκανε και στις 20 Ιανουαρίου, αφού τόνισε κατά την τακτική ενημέρωση Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ ότι εάν δεν εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου «είναι δύσκολο να δούμε ποια νέα ευκαιρία μπορεί να παρουσιαστεί η οποία να είναι συγκρίσιμη με την υπάρχουσα».
Ερωτηθείς αναφορικά με τη δήλωση του κ. Ντενκτάς με την οποία χαρακτήρισε το Σχέδιο Ανάν «έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας», ο κ. Eckhard ανέφερε ότι αν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε κάτι τέτοιο, ο ίδιος διαφωνεί μαζί του. Πρόσθεσε ότι «ο Γενικός Γραμματέας απλώς προσπαθεί να είναι μεσολαβητής, ούτε καν μεσολαβητής, αλλά να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες ώστε οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι να μπορέσουν να επιλύσουν τις διαφορές τους, να ενώσουν το νησί εγκαίρως για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενός ενωμένου κράτους. Προσπαθεί να τους βοηθήσει. Δεν θεωρώ ότι αυτό είναι έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας».

Διάλεξε είσαι ψεύτης ή παραπληροφορημένος ή απλά έκανες λάθος ημερομηνίες?

Α και τούτοι οι σοφοί μας έβαλαν στην ΕΕ . Ο τασσος είπε ένα ΟΧΙ και μετά μας έφερε τον μύρμηλλον.

@ Noullis
Ela Noullis…..eppesen pelatia den tous iftanw re koumpare pepse allo kanena taxin.

Noullis said...

@ AXL:

poses le3eis htan to 'post' tziai poses to 'comment sou??

Opou na'sai enna petaxtei tazisi o anef_prodiagrafwn tzia na mas klasei...

Tziai meta enna exw ton ka8e ppezebeggh na mou lalei oti eimai ataktos...

Tziai 'gw enna tous pw.........

Anonymous said...

@ AXL

Φίλε εν έχω όρεξη να δκιαβάζω μυθιστορήματα 1000 σελίδων. Αν μπορείς να μας δώσεις το resume σε 50-100 λέξεις θα σου απαντήσω. Διαφορετικά sorry η ζωή είναι σύντομη.

Πρέπει να είσαι ακελικός ή κάμνω λάθος; Γιατί οι ακελικοί έχουν μιαν ιδιαίτερην κλίσιν να σκοτώνουν τες συζητήσεις (τζιαι τους συνομιλητές τους) με χιονοστοιβάδες "επιχειρημάτων" και "στοιχείων".

Anonymous said...

Το resume είναι ότι είσαι είτε ψεύτης είτε παραπληροφορημένος είτε λαλείς μαλακιές.

“Δηλαδή όταν ο Κληρίδης μας έφερεν 3 μήνες πριν τες εκλογές του 2003 το σχέδιο Ανάν ήταν προεκλογική κίνηση; Ήταν για να επανεκλεγεί για 16 μήνες;”

Το μεγάλο κομμάτι είναι αντιγραφή των γεγονότων από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών που αποδεικνύει ότι αυτό δεν είναι η πραγματικότητα. Διότι η διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν από τις 16.01.2002.

Κάμνεις λάθος δεν είμαι ΑΚΕΛΙΚος.

@ Noullis & other

Οι απαντήσεις μου είναι μικρές αλλά επειδή ζούμε σε μια χώρα που ο καθένας ανοίγει το στόμα του και λέει ότι θέλει για να μην μπορεί κάποιος να παραποιεί την αλήθεια και τα γεγονότα κάνω copy paste από διάφορες πηγές τα πραγματικά γεγονότα.

Δεν μπορεί να γίνετε συζήτηση στη βάση του ο Κληρίδης έφερε το σχέδιο Ανάν 3 μήνες πριν τις εκλογές όταν αυτό είναι παραποίηση της αλήθειας. Ατέ και είπα εγώ οτι αυτό είναι ψεμα πως κάποιος θα ξέρει ποιος είναι ο σωστός?

Λαβε υπόψη ότι συνήθως την παραποίηση των γεγονότων την κάνουν αυτή που δεν έχουν επιχειρήματα.

Α! και μην νομίζεις ότι περιμένω να πείσω τον κάνει πιον. Αυτός είναι είτε βλάκας ή λέει ψέματα . Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να δώσω τις πληροφορίες και να βάλω τα ερωτήματα σε κάποιον που ενδιαφέρετε να μάθει την αλήθεια και να προβληματιστεί.
Αυτά.

Anonymous said...

Ρε axl, αυτες τις εκθέσεις σου των 3000 λέξεων κανένας δεν τις διαβάζει. Κάμνε καμιά σύνοψη.

Anonymous said...

@Ίλλαντρo

Τα σχόλια μου είναι μικρά. Τα μεγάλα κομμάτια είναι τα reference που μπορεί κάποιος να τα διαβάσει αν θέλει να δει πια είναι η αλήθεια.

Πως θα το κάμουμε? Με πιο τρόπον όταν λέει κάποιος έτσι έγιναν τα γεγονότα μπορείς να αποδείξει ότι λέει ψέματα. Θα πω εγώ λέει ψέματα? Ωραία εσιέσαμεν του τίτσιρου.

Λέει ο άλλος, ότι ο Κληρίδης και ο βασιλείου υποσχεθήκαν να δεχτούν οποίο σχέδιο μας φέρουν στη ΕΕ. Πως θα αποδείξω ότι αυτό είναι ψέμα αν δεν βάλω την ομιλία του Φερχόιγκεν.?

Δαμέ στην συγκεκριμένη ομιλία ο γερμανός ξεκάθαρα λέει ότι εξαπατήθηκε από τον τασσο και ο παραπάνω κόσμος λέει έννεν εν του είπε έτσι πράμα ο τάσσος εν τους άλλους που εννοεί διότι έτσι του είπαν διάφοροι πολιτικοί φωστήρες και αντικειμενικοί δημοσιογράφοι και η ομιλία του γερμανού ξεκάθαρα κατονομάζει τον τασσο.

Τεσπα στο εξής όταν το reference είναι μεγάλο θα το βάζω στο τέλος του κειμένου και θα βάζω αστεράκια.

Anonymous said...

@ AXL

"Το resume είναι ότι είσαι είτε ψεύτης είτε παραπληροφορημένος είτε λαλείς μαλακιές."

Τωρά που εδιαπιστώσαμεν το επίπεδο σου εν χρειάζεται να συνεχίσουμεν τη "σοβαρή" συζήτηση. Που τη μισαλλοδοξία είσαι "τυφλός τα τώτα τον τε νουν τα τ'όμμασι". Εμεις που ψηφίζουμεν Τάσσο θωρούμεν τζιαι τα καλά τζιαι τα κακά του. Εσείς ακόμα τζ' αν σας φέρει πίσω το Σχέδιον Ανάν εννά το απορρίψετε γιατί εννά σκέφτεστε "έφερεν το Τάσσος, άρα εν κακόν". Τα επιχειρήματα, οι παραπομπες τζαι ούλλη τούτη η πολυλογία εν προπέτασμα καπνού για να καλύψετε την απέχθειαν σας για όποιον διαφωνεί μαζί σας.

Κανεί πιον, κανεί.

Anonymous said...

Καλά τούτος ο κανεί πιον δεν παίζεται με τίποτε. Όλοι οι Τασσικοί είναι ανοιχτόμυαλοι και αντικειμενικοί, και όλοι οι υπόλοιποι είναι πορωμένους φανατίλες.

Ανοιχτόμυαλε μου εσύ.

Anonymous said...

@ illantros

Για να αισθάνεσαι καλά, εν εννοω ούλλους που εν εννεν Τασσικοί.

Εννοώ ότι οι πορωμένοι φανατίλες εν λλίοι, εν κάτι τύποι σαν εσένα. Οπότε μεν το γενικεύεις. Πάρε π΄νω σου τζιαι κόρτωσε.

Κανεί πιον να μας το παίζετε ανώτεροι τζιαι πεφωτισμένοι, στραβάρα σας.

Anonymous said...

@κάνει πιον

Ναι ενώ πριν συζητούσαμε. Έβαλα σου ολόκληρο κείμενο που το Γραφείο τύπου και πληροφοριών το όποιον αποδεικνύει ότι αυτό που λες δεν ισχύει και resume και είπες μου βάρκουμε να το διαβάσω βαλε μόνο resume.

Συζήτηση επιπέδου δηλαδή είναι να παρουσιάζουμε πράγματα όπως μας αρέσει?

Και όταν ο άλλος απαντά τεκμηριωμένα να του λέμε: Μα γιατί τα βάλεις τζείνα ούλλα? Λάμνα αρώτα γιατί τα βάζω θα μπορούσε να σου πει κάποιος, ενώ εγώ τα έβαλα για να σου βάλω το multiple choice.

Εκατάλαβες πέρτιτζε μου?

Εγώ τζίνον που εκατάλαβα παντός είναι ότι είσαι αχάριστος. Δεν κάνει που σου έδωκα και multiple choice για να σε ευκολύνω και δεν σε άφησα να βρεις από μόνος σου την απάντηση έχεις και παράπονο?

ΒΤW επειδή μάλλον δεν το εκατάλαβες, το τι λέμε είναι γιατί καθυστέρησε τόσο να υποβάλει τόσο απλές και προς την ορθή κατευθυνση πρότασεις χάνοντας τόσο χρόνο, που συμφώνα με τον ίδιο η απώλεια χρόνου δεν συμφέρει σε κανένα (συμφωνία της 8 Ιουλίου).

Και επειδή και στο παρελθόν ήταν αναξιόπιστος π.χ. είπε ότι θέλει να βγει πρόεδρος για να λύσει το κυπριακό με βάση το σχέδιο Αναν κλπ. κλπ. κλπ. έχουμε μια τάση να μην τον πιστεύουμε ότι τα κάνει γιατί τα θέλει αλλά γιατί θέλει να βγει πρόεδρος.

Χάτε στράφου πίσω τζαι εστεναχωρήθηκα. Πλιζ τοντ γκοου.

Anonymous said...

@ κανεί πιον

Φίλε απάντα τους. Εξήγα τους ότι άμα διαπραγματεύεσαι εν κατεβάζεις το βρατζίν σου με το που κάθεσαι στο τραπέζι. Το κάθε πράμαν στην ώραν του. Όμως επειδή τούτοι κυκλοφορούν μονίμως με κατεβασμένον το βρατζίν εν θα καταλάβουν.

Τες βρισιές για το πνευματικό σου επίπεδον με τες λαμβάνεις υπόψιν. Εν τζιαι μπορούμεν να είμαστεν ούλλοι Αϊνσταϊν όπως τους ανανιστές.

Demetris said...

@edekitis: Ananistain ennoeis re Adame en en? Eisai tipte dyslexikos jai dynete Kompo i glwssa sou? Ananistain gie mou. Oi Ainstain.

Anonymous said...

@κάνει πιον

Ρε μα είσαι φοβερός, τους έτρεψε σε φυγή. Περίμενε αύριο επίθεση. Απόψε η πλατφόρμα με την βοήθεια της πρεσβείας θα τους κάνει σεμινάριο για το πως θα σε αντιμετωπίσου.

Εσύ που φαίνεται πως είσαι άνθρωπος με νού πες μου αν είμαι εθνικιστής που θέλω να πάω στο σπίτι μου στην Κερύνεια? Έτσι μας εκάμα να νομίζουμε όλοι αυτοί οι νερόβραστοι.

Anonymous said...

@ εδεκίτη

Φίλε εκατάλαβα τους. Νομίζω. εν λλίον υψηλά νοήματα για λλόου μου τούτα που λαλούν αλλά ρωτώ τζιαι τη στετέν μου τζιαι κουτσά-στραβά φκάλλουμεν άκρην.

Ρε AXL (πάει το ρε) εν αλήθκεια που λαλεί ο εδεκίτης; φκάλλεις τσούννες; Έσιει καλές αλοιφές για την περίπτωσή σου.

Κανεί πιόν. Αλλάξετε τροπάριν.

Anonymous said...

@ πρόσφυγα

Εν τα βάλλουν κάτω τούτοι κουμπάρε. Εν όπως τους Ιεχωβάδες. Πόσοι που τούτους εν Τζιετυνιώτες ή Λευκονιτζιάτες για να ξέρουν τον πόνο του προσφυγα που εννα θυσιάσουν για να εφαρμόσουν τα σχέδια τους;
Αλλά εν έχω την αθκειάσιν τους. Τωρά εννα φύω τζιαι κρατάτε καλά.

Κανεί πιον, κανεί.

Demetris said...

Sorry re axl /

Allaxete eseis blog re aman en goustarete. I kamete diko sas jai giala.
Eshei 2 eftomades epirsen mas mia tassiki , meta-prosfygikoi pseftopatriotiki sovarofania jai mia anef_humour antilipsi tis pio parakmiakis politikis exousias stin evrwpi - ji as' opsete o mugabe jai o musharaf oxa...

O athrwpos ekatevazen sentonia - aniara men, emperistatwmen de - jai seis egurisete to (xafnika) sto 'eshei aloifes' jai sto 'ade epipedo'. To epiepdo en toso hamilo oso to katevazeis - ma magia en na mporeis na to heiristei se opoiodipote ypsos.

Dame en ixerete kan pios en o g.g. twn inwmenwn ethnwn jai prospathite na yperspistite tahamou dietheis prwtovoulies. Eto eipen to jai o idos. Me kinitikotita me kavlies. En para ma pra polla kourastiko na prospatheis na syzitisei sovara gia kati to toso ma toso gelio opws to kypriako opws en touti ti stigmi. Dioti en pera pou tragiki i katastasi.

To blog en gia tis ekloges tou 2008 - oute gia to anan oute gia tin kypriaki istoria tou tote ma gia tis pithanties pou prosferei - oses preosferei- i diadikasia eklogis politkis exousias se mia hwra me dimokratiko politevma. An to mono sas provlima me tin Kypro jai stin Kypro en to anan jai to pws lyete to Kypriako ektos diethnwn swmatwn jai symfwniwn, tote ta sentonia tou axl axizoun sas. Parakatw, ektos pou tis ftines koka-koles jai tis ftines shokolates, ehtos pou to oti to tameio koinwnikwn asfalisewn pousha pefteijai plakwnei mas oulous, akouw?


Kanei pion me to kanei sas pion. Ws ji o koullis skeftete pion na psifisei reeeeeeeeeeee.

Gamwta kerata mou damesa da. Eshei tosa hronia mes ta blogs prwti fora eida blog na zilefkei toson polla tou heiristou eidous editorial meeting se efimerida.

Ate.... Lypithite to meso toulahiston gamwta! Giala stin stete sas jai aiste tous pellous damesa. Kamnoumen kala - jai kales syzitiseis - monoi mas. I mallon diha sas.

(Oso gai to ti en to blog jai loipa peri logokrisias - en malakies. Pou ti stigmi pou mporeis na anoixeis 3000 blog aman theleis sto onoma sou poun tin logokrisia? Allon to eprises me skase - i pe kati ti pou na eshei noima jai syneheia - allon to skase men milas esy, kofkw se)

Anonymous said...

@Demetris

Μα γιατί κοιστοίζεις και βρίζεις. Με ποιού το δικαίωμα διώχνεις τον κόσμο από το blogspot. Μπορεί να σύρνει κανένα Γαλλικό μέσα μέσα αλλά για τον Βολταίρο δεν έμαθες ποτέ. Σίγουρα πρέπει να είσαι ένα Λευκωσιάτικο που έφαες ποολές λίρες του παπά στην Gallery Lafayette νομίζοντας πως σπούδασες κάτι.

Κρίμας γιατί η Γαλλία βγάζει Δημοκράτες.

Κρίμας......


Λογικός

Demetris said...

@logikos: Kati pou omws ematha me ta lefta tou papa, jai tis mamas jai tou papou mou - ws episis jai me ta lefta etairiwn jai polyethnikwn organismwn - sta xena en oti o moralismos jai i glwssiki semnotyfia en syhna to pio prosfiles proswpeio twn pleon amoralistwn koinwnika atomwn. Eidika stis Gallikes - jai gallikoy typou - demokraties.

Xanathkiavase to coment mou En ethkiwxa kanenan pou to blogspot. Oute kan pou to blog. Oute jai mporw - apodeixi to comment sou. Alla apou shei mougia mougiazete.

Anonymous said...

@ demetris

Μεν πικάρε σε, νομίζω είσαι ενήλικας, το πικάρισμα εν για τα μωρά. Μάθε να ακούς και αυτούς που διαφωνείς.

Αυτό είναι αριστερά.

Demetris said...

Akouw. Gi afton apantw. Eshei jairon pou akouw.

Anonymous said...

@ Πρόσφυγας

Εθνικιστής που θέλεις να πάεις στην Τζερύνια δεν είσαι. Κανένας δεν αποκάλεσε εθνικιστή κανένα γιατί θέλει να πάει σπίτι του.

@ εδεκιτης, κανει πιον κλπ

Να μεν κάθεστε υπό την επήρεια αλκοόλ ή/και άλλων
παραισθησιογόνων ουσιών μπροστά που τον υπολογιστή διότι αλλά γραφούμε και αλλά διαβάζεται και απαντάτε.

Όπως και να έχει. Δικαιούστε να απαντάτε ότι θέλετε να πισκαλάτε ο ένας του άλλου τζαι να στέλνετε μηνύματα συμπαράστασης.

@ Demetris

Re xtitziari kistimene azoulepses pou exw polles kourses?

Demetris said...

Na men fame jai meis ena kommati posumi re axl?
E ma sorin a.

Anonymous said...

Φίλοι, σύντροφοi και συνθαμώνες στα διάφορα blogs,

Με τους ρυθμούς που αναρτώνται τα νέα posts σ’ αυτό το blog (είτε αυτά έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο, είτε όχι – όπως π.χ. το κιτσαριό με το φωτομοντάζ για τον Περδίκη) και με την ταχύτητα που αρχειοθετούνται (περνούν εκτός οθόνης) τα παλαιότερα posts, έχω την άποψη πως για κάποια θέματα δεν υπάρχει ο χρόνος να γίνει ούτε ουσιαστική συζήτηση με την παράθεση θέσεων και απόψεων ούτε και διάλογος με επιχειρήματα. (Μερικές φορές η κατάσταση μου θυμίζει chat!). Πιο πολύ μονολόγους έχουμε ή κουβεντούλα μεταξύ των ολίγων τακτικών και εκλεκτών.
Με τους ρυθμούς που έχετε αναπτύξει, εγώ προσωπικά δηλώνω αδυναμία να σας παρακολουθήσω και να συμμετέχω με παρεμβάσεις μου γι’ αυτό και θα αναδιπλωθώ ομαλώς … Θα σας κοιτάζω εκ του μακρόθεν (και άμα λάχει, να πούμε, θα λαλώ τζιαι γιω κανένα λόο! “Δεν θα χάσει και η Βενετιά το βελόνι”, θα μου πείτε… όμως υπάρχουν πού ενδιαφέροντα θέματα όπου κάθε άποψη μπορεί να συμβάλει θετικά στη συζήτηση και στα συμπεράσματα της.
Είχα μισοετοιμάσει κάποια σχόλια για θέσεις και απόψεις μερικών bloggers (βασικά του Lexi_penitas και του Ύλαντρου), αλλά επιφυλάσσομαι. (Προς το παρόν οι σημειώσεις μου τελούν εν αναμονή!).

Πολύ καλό ήταν και το κείμενο του Νικόλα στις 18 του μηνός με τίτλο “Μαθήματα Κυπριακής Ιστορίας Χ” και θέμα το ξαναγράψιμο της Κυπριακής Ιστορίας. Ελπίζω σύντομα να τα καταφέρω να γράψω κάποια σχόλια και κυρίως για τις απόψεις του Σιαχούρα … Γι’ αυτό αγαπητέ Νικόλα έχε την έννοια … (Εξ άλλου δεν έχει συγκεντρώσει και πολλά σχόλια το κείμενο και ένα ακόμα κάτι έχει να πεοσθέσει…).

Κυριακή 21/10/2007 – 6:10 μ.μ.