Πριν από μερικές μέρες και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, έγινε μια σοβαρή συζήτηση για το περιουσιακό στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Περίπου πενήντα άτομα άκουσαν τον Αχιλλέα Δημητριάδη και την Εμινέ Ερκ να αναλύουν στα σημεία τη νομική μάχη για την πιο περίπλοκη ίσως πτυχή του κυπριακού προβλήματος και τις πολιτικές της προεκτάσεις. Το κοινό συμπέρασμα των δύο δικηγόρων ήταν ότι το περιουσιακό δεν θα λυθεί στα δικαστήρια, αλλά μόνο με συνολική λύση του κυπριακού.
Ανάμεσα στα άλλα, ο κύριος Δημητριάδης ανέλυσε το νομικό επιχείρημα της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο αφορά στον Κηδεμόνα των τουρκοκυπριακών περιουσιών. Συγκεκριμένα, ο Κηδεμόνας υποστηρίζει ότι θα διαχειρίζεται τις περιουσίες των τουρκοκυπρίων που δεν διαμένουν μόνιμα στα ελεύθερα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέχρι να λυθεί το κυπριακό. Το ίδιο ακριβώς επιχείρημα χρησιμοποίησε και η Τουρκία για τη μη επιστροφή της περιουσίας της Τιτίνας Λοϊζίδου και, σύμφωνα με τον κύριο Δημητριάδη, ο Κηδεμόνας θα έχει ακριβώς την ίδια τύχη με την Τουρκική κυβέρνηση.
Πέραν τούτου, ο Κηδεμόνας δεν έχει απλά την ευθύνη διαχείρησης, αλλά την ευθύνη καλής διαχείρησης. Αυτό σημαίνει ότι ο Τουρκοκύπριος ιδιοκτήτης ενός σπιτιού το οποίο διαχειρίζεται ο Κηδεμόνας δικαιούται όλα τα ενοίκια, στις κανονικές τιμές ενοικίων, από τη μέχρι στιγμής χρήση του. Όλοι γνωρίζουν ότι ο Κηδεμόνας κάνει εξαιρετικά κακή διαχείρηση, και ο προϋπολογισμός του βρίσκεται κάθε χρονιά στα κόκκινα. Ο κύριος Δημητριάδης λογικά διερωτάται που θα βρεθούν τα εκατομμύρια που θα κληθεί να πληρώσει ο Κηδεμόνας ως αποζημιώσεις στους Τουρκοκύπριους για τη διαχείρηση της περιουσίας τους.
Αυτά δεν είναι τα μόνα σημεία που περιπλέκουν την υπόθεση του Κηδεμόνα, αλλά είναι τα σημαντικότερα, και αυτά που μας φέρνουν σε ένα βασανιστικότατο ερώτημα.
Πως μπορεί ο κύριος Κασουλίδης να μοιράζει στους πρόσφυγες που ζουν σε Τουρκοκυπριακές περιουσίες την υπόσχεση ότι μετεκλογικά θα τους δώσει τίτλους ιδιοκτησίας;
Αν η άμεση μαζική απαλλοτρίωση από την Κυπριακή Κυβέρνηση των περιουσιών Τουρκοκυπρίων και η παράδοση τους σε Ελληνοκύπριους είναι μια ψεύτικη υπόσχεση, που ο κύριος Κασουλίδης ξεστομίζει με ανεύθυνο, λαϊκίστικο τρόπο γνωρίζοντας ότι αδυνατεί να την εκπληρώσει, τότε είναι η πιο χαμηλή μορφή ψηφοθηρίας μέχρι στιγμής σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία.
Αν όντως ο κύριος Κασουλίδης σκοπεύει να κάνει πράξη αυτή την υπόσχεση σε περίπτωση εκλογής του, τότε βρισκόμαστε μπροστά στη χειρότερη πολιτική απόφαση για το περιουσιακό από καταβολής του κυπριακού προβλήματος. Η απαλλοτρίωση θα είναι διάτρητη νομικά και θα αντιμετωπιστεί εύκολα μέσω του ΕΔΑΔ, ο Κηδεμόνας δεν θα έχει ποτέ τα λεφτά με τα οποία θα πρέπει να αποζημιώσει τους Τουρκοκύπριους ιδιοκτήτες της παράνομα απαλλοτριωμένης γης, και σε πολιτικό επίπεδο θα έχει επιτευχθεί ο στόχος του Ντεκτάς, που δεν είναι άλλος από την ανταλλαγή περιουσιών και την τελική διχοτόμηση.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
9 comments:
Όποιος αναμένει να πετύχουμε καλύτερες ρυθμίσεις από το σχέδιο Ανάν σε αυτό ή στα άλλα κεφάλαια (με εξαίρεση ίσως εκείνο των εγγυήσεων) πλανάται πλάνην οικτράν. Άσε που τα δεδομένα χειροτερεύουν με την ημέρα.
Μακάρι να φκώ ψεύτης αλλά εν ναρτει μια μέρα που εν να λαλούμε "ήντα μαλάκες είμαστε"
Ορισμένες φορές διερωτώμαι αν κάποιοι από το επιτελείο του Κασουλίδη θέλουν πραγματικά να βγει ή...
Ειδικά στο περιουσιακό, το σχέδιο Ανάν είχε τις καλύτερες ρυθμίσες που θα μπορούσαμε να πετύχουμε. Ούτε με κιάλια δεν πρόκειται να τις ξαναδούμε. Λυπάμαι Πρόσφυγα και λοιποί πρόσφυγες.
Για την πρόταση Κασουλίδη, έχω την εντύπωση ότι αναφέρεται σε περιπτώσεις όπου έχουν κτιστεί κατοικίες σε ΤΚ γη, π.χ., συνοικισμούς, αυτοστέγαση, κ.λπ. Δεν νομίζω να αναφέρεται σε περιπτώσεις ανθρώπων που ζουν σε ΤΚ κατοικίες. Δεν θα μπορούσε άλλωστε. Έχει δίκαιο ο Ριψάσπιδας ότι έγινε κακή διαχείριση και κακώς κτίστηκαν πολλά από όσα κτίστηκαν σε ΤΚ γη. Όμως αυτό που έγινε, έγινε. Δεν μπορείς τώρα να βγάλεις τον κόσμο έξω και να χαλάσεις τα σπίτια. Αυτή άλλωστε ήταν και η πρόνοια του σχεδίου Ανάν. Αυτοί που έκτισαν σε ΤΚ γη θα κρατούσαν την περιουσία (και αντίστοιχα στα κατεχόμενα).
Ως μη πρόσφυγας εγώ ντρέπομαι για τον τρόπο που η ΚΔ συμπεριφέρτηκε στους πρόσφυγες. Το να τους δώσουμε τίτλους είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε.
Και γω είχα μια κάποια απορία για τις μ******* που ξεστόμισε ο Κάσουλας. Τώρα βεβαιώθηκα. Φάουλ Κάσουλα.
Συμφωνώ απόλυτα. Και απορώ με τι επιχειρήματα και δίκιο θα πάμε στο ΕΔΑΔ ή στον όποιοδήποτε να διαμαρτυρηθούμε πως στο βορρά κοτσιανιάζονται τα σπίτια μας κι οι περιουσίες μας σε ξένους ή έποικους ή ΤΚύπριους. Θέλουμε και παπά να μας πει ποια θα είναι η απάντηση τους;
Το περιουσιακό, που είναι από τα πλέον σοβαρά και δύσκολα προβλήματα του όλου προβλήματος, αν λυθεί όπως θέλει ο Κασουλίδης, θα είναι πολύ μεγάλη ευκολία για την πολιτική του Ντενκτας, που είναι η διχοτόμηση. Άμα λυθεί κι αυτό το θέμα με τέτοιο βολικό για την Αγκυρα τρόπο, δεν βλέπω γιατί θα θέλει λύση ακόμη κι ο πιο μετριοπαθής ή φιλειρηνιστής Τκύπριος.
Δεν μπορώ να καταλάβω ποιο είναι το πρόβλημα. Περίμενα αντιδράσεις από τους υποστηρικτές του μακροχρόνιου, όχι από υποστηρικτές της λύσης.
Η γη που έχει κτιστεί, εκατέρωθεν της πράσινης γραμμής, δεν πρόκειται να επιστραφεί στον ιδιοκτήτη της. Ούτε με το σχέδιο Ανάν επιστρεφόταν, ούτε με κανένα άλλο σχέδιο. Σημειώστε: μιλώ για χωράφια στα οποία χτίστηκαν σπίτια, αεροδρόμια, κ.λπ. Αυτή η γη ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ θα απαλλοτριωθεί ούτως ή άλλως σε περίπτωση λύσης. Γιατί λοιπόν να μην το κάνουμε από τώρα για να δώσουμε στους πρόσφυγες κάτι; Όσο για το κόστος, κι αυτό είναι κάτι που το κράτος θα πρέπει να πληρώσει σε περίπτωση λύσης. Γιατί όχι τώρα που έχουμε και πλεονάσματα;
Για τη γη στην οποία έχουν κτιστεί δρόμοι, αεροδρόμια κλπ δεν τίθεται θέμα πέραν του οικονομικού (ότι τα λεφτά από την απαλλοτρίωση τους, τα οποία θα δοθούν στους ιδιοκτήτες έπρεπε να είναι στο ταμείο του Κηδεμόνα και δεν είναι).
Το μεγάλο πρόβλημα τίθεται με τα Τ/Κ σπίτια που έχουν δοθεί σε Ε/Κ πρόσφυγες, και τη Τ/Κ γη στην οποία έχουν κτιστεί συνοικισμοί για εκατοντάδες οικογένειες και αυτοστεγάσεις. Έστω και αν οι ρυθμίσεις είναι παρόμοιες, είναι ατυχές να λέμε ότι οι μονομερείς μαζικές απαλλοτριώσεις είναι το ίδιο πράγμα με την εφαρμογή συμφωνημένης λύσης.
Συνεπώς έχω την άποψη ότι δεν είναι τόσο απλό να το κάνουμε τώρα μονομερώς όσο υποστηρίζει ο Ίλαντρος.
Ίλλαντρε δεν είναι αβάσιμο έτσι όπως το λες, αλλά πάνω από όλα μετρά το ότι χάνουμε ένα δυνατό διαπρατευτικό χαρτί και στην ουσία λύνουμε το περιουσιακό με τρόπο διχοτομιτικό. Αυτά άλλωστε ήθελε κι ο Ντενκτας τόσα χρόνια.
Γιατί κέρδισε η Τιτίνα Λοιζίδου την υπόθεση αγωγής κατά της τουρκίας; Για να έρθουμε εμείς να τιτλοποιήσουμε σε ΕΚ τις δικές τους περιουσίες; Την στιγμή που τους αναγνωρίζουμε σαν Κύπριους νομιμους πολίτες; Δεν κολλά και δεν έχει ούτε λογική.
Ρε παιδιά, ας είμαστε ρεαλιστές. Η λύση του Κυπριακού, αν γίνει καμιά φορά, θα είναι διαχωριστική (για να μην πω διχοτομική όπως θέλει ο Ντενκτάς). Εμείς ποδά, τζείνοι ποτζεί, έτο θα πηγαινοερχόμαστε για ψώνια και τουρισμό.
Όντως το περουσιακό είναι το μεγαλύτερο αγκάθι. Ένας λόγος παραπάνω να το απλοποιήσουμε για να διευκολύνουμε τη λύση. Υπάρχει περίπτωση να πιάσουν πίσω οι ΤΚ τη που κτίστηκαν συνοικισμοί; Όχι. Υπάρχει περίπτωση να πιάσουν πίσω οι ΕΚ γη στην οποία κτίστηκαν αεροδρόμια, πανεπιστήμια, ή δεν ξέρω τι άλλο; Ούτε. Ας σταματήσουμε να παίζουμε κρυφτούλι κι ασ δούμε τη πραγματικότητα. Οι απαλλοτριώσεις θα γίνουν ούτως ή άλλως, γιατί να μην τις κάνουμε από τώρα; Νομικά δικαιολογούνται αφού η ανέγερση των συνοικισμών έγινε λόγω έκτακτης ανάγκης. Το ίδιο κάνουν και οι ΤΚ από την άλλη! (Φυσικά αυτοί κάνουν ψευδο-απαλλοτριώσεις.)
Post a Comment