22.10.07

ΕΜΕΙΣ ΕΝ ΤΖΙΑΙ...

Να μια ερώτηση που δεν θα ακουστεί από τα ΜΜΕ μας. Θα μπορούσε όμως να την απευθύνει κάποιος προς τους υποψήφιους ΠορδΕδρους:

Επειδή υπάρχουν ακραίες ομάδες και στις "δύο πλευρές" (βλέπε Χρυσή Αυγή, Γκρίζοι Λύκοι)... και λαμβάνοντας υπόψην τις συγκρούσεις του παρελθόντος......ως προετοιμασία για όποια λύση προνοεί συμβίωση των δύο κοινοτήτων (ΕΚ και ΤΚ), θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της προπαγάνδας τέτοιων ομάδων αλλά και για την προστασία των πολιτών από τυχόν βίαιες πράξεις ...είτε των ομάδων αυτών, είτε των όσων -έστω παρασυρόμενων -ακολουθήσουν το παράδειγμα τους.

Ποιά κατά την άποψη σας πρέπει να είναι αυτά τα μέτρα; Θα πρέπει να αφορούν μόνο την αστυνόμευση; Δεν πρέπει να περιλαμβάνουν μέτρα προετοιμασίας και των ίδιων των πολιτών για τη συμβίωση; Θα μπορούσε αυτή η προετοιμασία να ξεκινά και από την δημοτική / μέση εκπαίδευση; Ποια προετοιμασία πρέπει να γίνει στα εκπαιδευτικά ιδρύματα για να μπορούν να φιλοξενούν τους νέους πολίτες και των δύο κοινοτήτων;

Πως θα εντοπιστούν, σε ότι αφορά το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, τα πιθανά σημεία τριβής και με ποιό τρόπο θα δοκιμαστούν μοντέλα επίλυσης των προβλημάτων; Πως εξασφαλίζεται η ασφάλεια των πολιτών από εξάρσεις βίας; Πως αμβλύνονται οι οικονομικο-κοινωνικές αντιπαραθέσεις έτσι ώστε να μην ενισχύουν την εθνική-κοινοτική αντιπαλότητα; Τι άλλο μπορεί να γίνει;

Επίσης, πως θα αντιμετωπιστεί η πιθανή έχθρα από μέρους συγγενών των πεσόντων (κατά τις διακοινοτικές διαταραχές & την εισβολή) και των δύο κοινοτήτων; Θα υπάρξουν δίκες όσων φόνευσαν αμάχους; Θα υπάρξει αμνηστία; Όποια άλλα ερωτήματα τέτοιας φύσης, εφόσον αφορούν την καλύτερη προετοιμασία μια συμβίωσης... καλοδεχούμενα.

Όσοι καταφέρουν να μείνουν εντός θέματος κερδίζουν από ένα σατσhίν παπίλλαρους. Όσοι δε καταφέρουν να μην αναφέρουν φράσεις όπως "Το Χεσδιο Ναννά" και "Υπονόμευση του Προέδρου" κερδίζουν από ένα πίππιλον με γεύση βαβάτσινου!

64 comments:

Aceras Anthropophorum said...

Επιτέλους τζαι λλίον χρώμαν σε αυτόν το μπλογκ. Καλωσόρισες.

milaz said...

Αν ήταν όντως σκοπός μας η επανένωση τζαι αν όντως επιστεύκαμεν ότι φταίμε και εμείς για την κατάταση, τότε τούτα που λαλείς θα έπρεπε να είχαν γίνει που πολλά παλιά... όπως, προτείνεις, στα σχολεία κτλ... σαν προετοιμασία και σαν επένδυση για το μέλλον κ την αλλαγή... αλλά η γενική εντύπωση που έχουμε για τέτοια μέτρα εν ότι εν σχέδια των ξένων πάλε, "πουτουν τα σεμινάρια των Αμερικάνων" κτλ...

Anonymous said...

Αγρινό, πιστεύεις ότι η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να καθορίσει ως ένα από τους δύο μεγάλους στόχους της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς τη «Γνωριμία με τη ζωή και το έργο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄» θα μπορούσε να είναι ένα από τα μέτρα στα οποία αναφέρεσαι;

Σταρχεία μου said...

Είπες για τη παιδεία τζαι ετσίγκλισες με, επάτησες μου τον κάλλο που λαλούν.
Εγώ καλό μου Αγρινό δε βλέπω φως στο τούνελ προς το παρόν.
Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε ακόμα πολλή υπομονή μέχρι να έχουμε απομακρυνθεί χρονικά από τα γεγονότα που σημάδεψαν για πάντα αυτόν τον τόπο (55-74), ώστε οι άνθρωποι να έχουν πάρει την απαραίτητη απόσταση κυρίως συναισθηματικά.
Όταν ο πατέρας σου, ο θκειός σου ή η μάνα σου τραυματίστηκαν με οποιοδήποτε τρόπο από τα γεγονότα και σου τα αφηγούνται, τότε δεν μπορείς να είσαι μετριοπαθής. Όταν εσύ θα τα μεταφέρεις στα παιδιά σου ίσως τα καταφέρεις, ενώ τα παιδιά σου θα έχουν πάρει ήδη την απόσταση που χρειάζεται η αντικειμενική και ψύχραιμη θεώρηση της ιστορίας. Τότε ίσως να μην έχουν εκλείψει τα χρυσά αυγά, αλλά θα έχουν καταντήσει γραφικοί παρανομούντες σαν τους νεοναζί - απλά περιθωριακοί. Τότε θα περνούν πιο εύκολα και οι μετριοπαθείς γνώμες. Οι πληγές κλείνουν αργά, αλλά κλείνουν.
Στη δική μας δε γεωγραφική περιοχή κλείνουν ιδιαίτερα αργά, αφού το αίμα μας βράζει περισσότερο. Άρα υπομονή χρειάζεται.
Προς το παρόν θα πρέπει να ακούμε τα Λεμεσιανούθκια να μας λαλούν ότι φοούνται να παν στη Λευκωσία γιατί έσιει Τούρκους ξιμαρισμένους που μπορεί να τους απαγάγουν!

Σταρχεία μου said...

Ως τωρά χρωστάς τέσσερις τατσιές πιππίλαρους τζαι αλλότοσους πίππιλους βαβάτσινον.

milaz said...

illantre, your joking enen?

Anonymous said...

@Aceras
Φκαριστώ σου πολλά. Εψηφίσατε τζειπάνο οξά ακόμα;

@Μι.Λαζ.
Τζείνον το "Αν" μας εμάρανε. Αλλά ήβρες ευκαιρία τζιαι 'συ που δεν έβαλα στους όρους φράση με "Συνωμοσία των Ξένων" τζιαι εγέλασες μου... Περιμένω και άλλα σχόλια.

@Ιλαντρος
Ου καλό. Πιστεύκω. Πιστεύκω τζιαι στον Άη Βασίλη, στις Καλές Νεράιδες... ααα... τζιαι μιαν μέρα θα κερδίσω το Τζόκερ.

@Σταρχεία
Δεν είναι μόνο θέμα μετριοπάθειας. Δεν μπορείς να εξαναγκάσεις κανένα να είναι μετριοπαθής. Είναι -πρωτίστως -θέμα χειρισμού και των ακραίων απόψεων και καταστάσεων με σκοπό την ομαλή πορεία προς τη συμβίωση.

@Όλους
Πέραν από την παιδεία υπάρχουν και άλλα πεδία όπου μπορούσε να γίνει δουλειά... Είναι εξίσου σημαντικό να δημιουργηθούν πυρήνες αλληλεπίδρασης & συνθήκες προσομοίωσης της συμβίωσης για εξέταση των προβλημάτων. (π.χ. http://hlithioagrino.blogspot.com/2006/11/interaction-cores.html και οι αναρτήσεις που σχετίζονται με αυτό, υπάρχουν συνδέσεις στο τέλος του κειμένου)

Περιμένω να ακούσω γνώμες πριν εκφράσω και δικές μου απόψεις / εισηγήσεις... Μην αυτοπεριορίζεσται, δώστε αναλυτικές προτάσεις.

Anonymous said...

http://www.schools.ac.cy/dde/circular/data/Doc7109.pdf

Να και ένα σχετικό παραπολιτικό από το χθεσινό "Βήμα":

Αφότου ο Νίκολας Μπερνς απείλησε (ουσιαστικά έτσι γίνεται αντιληπτό στην Κύπρο) ότι οι ΗΠΑ θα ζητήσουν από τον ΓΓ του ΟΗΕ να προσπαθήσει για μία ακόμη απόπειρα επίλυσης του γνωστού προβλήματος, η κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου στην Κύπρο έδεσε τον γάιδαρό της. Μία φορά ακόμη να το (ξανα)πουν οι Αμερικανοί ότι ενδιαφέρονται για λύση και ο Τάσσος επανεκλέγεται για πλάκα. Δεν τους κοστίζει τίποτε των Αμερικανών. (Από λόγια και ειδικά στο Κυπριακό!..) Αντιθέτως, τους ευνοεί, διότι η συνέχιση της πολιτικής Τάσσου ανοίγει τον δρόμο για τη σύσφιγξη σχέσεων μεταξύ Τουρκοκυπρίων και ΕΕ. Είναι επόμενο λοιπόν η κυβέρνηση στην Κύπρο να ετοιμάζεται να το ρίξει έξω. Συγκεκριμένα, προκηρύσσει παγκύπριο μαθητικό διαγωνισμό σύνθεσης τραγουδιού, με θέμα τον Μακάριο και αφορμή τα 30 χρόνια από τον θάνατό του. Στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου (το οποίο είχε άποψη και για το βιβλίο της Ιστορίας εδώ...) επισημαίνεται ότι «οι συμμετοχές αφορούν τραγούδια με στίχους όχι ορχηστρικά», η διάρκεια των οποίων πρέπει «να είναι τρία με τέσσερα λεπτά», ενώ δεν επιτρέπεται «προηχογραφημένη ενορχήστρωση (playback)». Αν οι νεαροί στιχουργοί έχουν πρόβλημα έμπνευσης, το υπουργείο διατίθεται να τους διευκολύνει, προμηθεύοντάς τους με σχετικό υλικό (ωδές, εγκώμια κτλ., για τον Μακάριο). Τα τρία καλύτερα τραγούδια θα παρουσιασθούν στο προεδρικό μέγαρο και θα βραβευθούν αυτοπροσώπως από τον Τάσσο. Μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας αυτά, στις 7 Δεκεμβρίου...

Anonymous said...

Μα να γραφτεί βιβλίο το οποίο θα γράφει ότι ο αγώνας της ΕΟΚΑ απέτυχε?

Να γράφει για τις σφαγές της κοφίνου και τα σχέδια ΑΡΚΤΙΤΑΣ?

Αφού ο πρόεδρος μας είπε δεν έσπασε ρουθούνι Τ/Κ από το 1963 μέχρι το 74 (επρόσεχαν την ώρα που τους εσφάζαν τζαι έπαιζαν τους να μην τους σπάσουν τα ρουθούνια)

Τούτον είναι καθαρή υπονόμευση του πρόεδρου που μας εγλύτωσε που το καταραμένο σχέδιο Ανάν και μια προσπάθεια απενοχοποίησης της Τουρκίας και των Τ/Κ. ( I hate pipilous)

Anonymous said...

@AXL

No, no, no... no papillaros either for you dear. Tette... ahhaaa...

Σοβαρά τώρα. Ξεκολλάτε από το θέμα της Ιστορίας, υπάρχουν άλλα σημεία ΚΑΙ στην παιδεία (π.χ. τρόπος παράδοσης Διδακτικής Ύλης σε δικοινοτικά σχολεία, "μαθήματα γνωριμίας", Θρησκευτικότητα στα Σχολεία, κλπ.) ΚΑΙ σε άλλους τομείς όπου θα μπορούσε να γίνει προετοιμασία για συμβίωση (π.χ. η από κοινού εργοδότηση / επιχειρηματικές δραστηριότητες, η μετάφραση και προώθηση λογοτεχνικών / κινηματογραφικών έργων και ΠΟΛΛΑ άλλα).

Αήστε τα συνθηματικά για τους "ανώνυμους" τζιαι βάρτε λλίον να δουλέψουν τα 3 εγκεφαλικά κύτταρα που μας αφήκαν.

Anonymous said...

Η εισαγωγή της τουρκικής γλώσσας για τους ΕΚ(και της ελληνικής για τους ΤΚ) στην υποχρεωτική ύλη της μέσης εκπαίδευσης θα ήταν ένα καλό βήμα.

Lexi_penitas said...

Πραγματικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης:

Παιδεία: Λειτουργία πιλοτικού σχολείου ή σχολείων κοντά στη γραμμή αντιπαράταξης όπου εκ περιτροπής ομάδες παιδιών και από τις δύο κοινότητες θα φοιτούν μια μέρα τη βδομάδα στα μαθήματα που δεν έχουν πολλή θεωρεία όπως μουσικής, τέχνης, γυμναστικής όπου επίσης θα υπάρχει και μάθημα εκμάθησης της "άλλης" γλώσσας.

Κατάργηση δραστηριοτήτων που προάγουν τον εθνικισμό και το σωβινισμό από τα σχολεία των δυο κοινοτήτων.

Αστυνομία: Κοινές περιπολίες με Ε/Κ και Τ/Κ αστυνομικούς για αστυνόμευση της πράσινης γραμμής (ναρκωτικά κλπ).
Μείωση των οδοφραγμάτων από δύο σε ένα στη γραμμή αντιπαράταξης και στελέχωση από μικτή δύναμη Ε/Κ και Τ/Κ αστυνομικών.
Κοινά σεμινάρια υπό την αιγίδα της Ε.Ε., Ιντερπολ κλπ και κοινή δράση για αντιμετώπιση του εμπορίου λευκής σαρκός, διακίνησης ναρκωτικών κλπ.

Εμπόριο: Συνεργασία ή συνένωση των οργανισμών διάθεσης γεωργικών ή κτηνοτροφικών προϊόντων.
Ελεύθερη διακίνηση επαγγελματικών αυτοκινήτων που μεταφέρουν προϊόντα από τη μια στην άλλη μεριά.

Πολιτισμός Ενθάρρυνση και ενίσχυση των δικοινοτικών ομάδων μουσικών, ζωγράφων, συγγραφέων κλπ.
Διοργάνωση συναυλιών στα οδοφράγματα Πέργαμους Στροβιλιών, Λήδρα Παλας, Ζώδιας, Λιμνίτη με συμμετοχή κορυφαίων καλλιτεχνών με οικονομική στήριξη (επιδότηση)του κράτους και του "κράτους"

Αποκατάσταση δικαιοσύνης Επειδή εδώ θα πρέπει να πάει φυλακή και ο Ντενκτάς και ο Τάσσος και πολλοί άλλοι(γι 'αυτό το να στηθούν δίκες είναι πέρα που την ουτοπία) νομίζω θα πρέπει να δοθεί αμνηστία εκατέρωθεν αλλά να ονοματιστούν και να ντροπιαστούν οι ένοχοι.

Απερίφραστη καταδίκη των δολοφονιών από τις ηγεσίες των δυο πλευρών.

Νομοθεσία Θέσπιση κοινού νόμου και από τις δύο πλευρές, ο οποίος θα απαγορεύει και θα καταδικάζει πράξεις, δηλώσεις, δημοσιεύματα κλπ που προάγουν το μίσος και τη διαίρεση των δύο πλευρών. Αν αντίκειται στη κοινοτική νομοθεσία, να εξασφαλιστεί ειδική άδεια από την Ε.Ε.

Υπάρχουν πάρα πολλά που μπορούν να γίνουν επίσης σε επίπεδο δήμων, πανεπιστημίων και άλλων φορέων. Σε πολλούς μπορεί να ακούγονται ουτοπικά. Ο στόχος είναι να εντάξεις τους πολίτες σε αυτές τις διεργασίες. Αν οι ηγεσίες των δύο πλευρών τα αγκαλιάσουν με ειλικρίνεια και ενθουσιασμό και τα καλά ΜΜΕ μας μεταδίδουν το μήνυμα της ειρηνικής συμβίωσης με τη συχνότητα που ρίχνουν τώρα το φαρμάκι τους, τότε δεν θα έχουν υπόθεση οι γκρίζοι λύκοι και οι χρυσές αυγές. Θα τους τσακίσει ο λαϊκός θυμός.

Τούτα που έγραψα μπορεί να είναι μαλακίες για κάποιους. Ούτε τα μελέτησα ούτε τα συζήτησα με κανένα. Όπως εσκέφτουμουν, έγραφα. Φανταστείτε να κάτσουν διάφορες επιτροπές που τους διάφορους κλάδους να εύρουν μέτρα. Βρίσκουν χιλιάδες.

Όλα τα πιο πάνω με τη προϋπόθεση ότι υπάρχει πολιτική βούληση εκατέρωθεν.

Anonymous said...

Ψυχία & Πένητας

Χάτε... να δούμε πότε θα εμφανιστούν τζιαι οι "ανώνυμοι".

Ουάν σπέσιαλ παπίλλαρος με γεύση ΚΕΟ φορ δε μίστερ (αυτό με τους Δήμους παίζει άνετα άμα θέλουν... ) τζιαι έναν πίππιλλον τεκίλα φορ δε λέηντη...

Άλλος;

Anonymous said...

Τα πάντα είναι συνυφασμένα με την ιστορία.

Πως θα φτιάξεις δικοινοτικά/ πολυπολιτισμικά σχολεία με τα σημερινά βιβλία ιστορίας?

Πως θα δημιουργήσεις ανθρώπους έτοιμους να συνεργαστούν όταν αυτοί ξέρουν ότι κάλος τούρκος ο νεκρός τούρκος και οι άλλοι ονειρεύονται την εξολόθρευση όλων τον γκιαούρηδων?

Πως θα γίνει αποκατάσταση δικαιοσύνης και απολογίες χωρίς να γνωρίζουμε την πραγματική ιστορία?

Καλές και αγίες οι χορωδίες, οι πολιτιστικές και επιχειρηματικές συνεργασίες, οι δικοινοτικές κατασκηνώσεις κ. λ. π. αλλά χωρίς να πολεμήσεις το κακό στην ριζά του δεν υπάρχει μόνιμη θεραπεία. (Σημείωση υπάρχουν ειδή κάποια προγράμματα που επιχορηγήσεων για τέτοιου είδους δραστηριότητες τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τo UNDP και EU. Το ενδιαφέρον όμως δεν είναι μεγάλο.)

Κινήσεις με αρκετά δυνατό συμβολισμό θα ήταν η κατάργηση της ελληνικής σημαίας από όλα τα δημόσια κτήρια / σχολεία , η αλλαγή του εθνικού μας ύμνου και να σταματήσουν να είναι δημοσιές αργίες και να εορτάζονται με παρελάσεις και σχολικές εκδηλώσεις η 25η Μάρτιου, η 1η Απριλίου και η 28η Οκτώβριου.

@ lexi_Penitas
“Νομοθεσία Θέσπιση κοινού νόμου και από τις δύο πλευρές, ο οποίος θα απαγορεύει και θα καταδικάζει πράξεις, δηλώσεις, δημοσιεύματα κλπ που προάγουν το μίσος και τη διαίρεση των δύο πλευρών.”

Τι είναι αυτός ο φασισμός?

Σταρχεία μου said...

Συμφωνώ ότι δεν είναι μόνο θέμα μετριοπάθειας και υπομονής. Αν μπορούν να ληφθούν κάποια άμεσα μέτρα, αυτά θα μπορούσαν να είναι π.χ.
1) Οι σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό να γίνονται σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα εκτός ελληνικού χώρου, όπου οι μαθητές σε μικρές ομάδες θα συναντιούνται με άλλους ευρωπαίους μαθητές, αλλά και Τ/κ και Τούρκους.
2) Εργαστήρια στα σχολεία, όπου όλες οι μειονότητες της Κύπρου και η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα παρουσιάζουν τον πολιτισμό τους.
3) Επισκέψεις στα τουρκοκυπριακά σχολεία.
4) Δημιουργία υλικού με μαρτυρίες από την εποχή της ειρηνικής συμβίωσης και προώθησή του γενικότερα στα ΜΜΕ.
Προσωπικά πιστεύω ότι στους υπόλοιπους τομείς εκτός Παιδείας έχουν ήδη γίνει κάποιες προσπάθειες. Όμως αν οι νέοι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι να τις αγκαλιάσουν όντας προετοιμασμένοι από το σχολείο, τότε είναι καταδικασμένες. Τα μέτρα που προτείνω ίσως να φαίνονται χλιαρά. Γνωρίζοντας όμως την κατάσταση που επικρατεί νομίζω ότι ριζοσπαστικότερα μέτρα είναι καταδικασμένα.

Bananistanos said...

Ego diafono me to mageirema tis istorias. I istoria prepei na grafetai kai na didasketai oso pio antikeimenika ginete, an einai dynato apo tritous. Prosopika me enohlise otan sta 35 mou ematha gia pigadia me agnooumenous t/k kai tis alles sfages pou ekaman oi "dikoi mou". Stin periptosi mas an ta pedia mas xeroun oti kai oi e/k eglimatisan kata ton t/k isos misisoun ligotero tous tourkous kai anapoda.
Avto omos den tha exafanisei ton ratsismo pou doulevei iposinidita kai mas thelei na theoroyme toys eavtous mas kalyterous apo tous allous, opoioi kai naeinai avtoi oi alloi (t/k,rosopontioi...) kai na min theloume polla pare dose mazi tous.

PS: sorry gia ta latin, technikes diskolies

Anonymous said...

Όνειρα θερινής νυκτός. Αφού πάμε ολόϊσια για μη συμφωνημένη διχοτόμηση, με την οποία οι Αμερικανοί, οι Τούρτζιοι τζιαι βασικά ούλλοι όσοι έχουν πραγματική ισχύ τζιαι εξουσία στο Κυπριακό βολεύκουνται μια χαρά, με την συγκατάθεση της πλειοψηφίας των Ελληνοκύπριων τζιαι πιθανότατα - πλέον - τζιαι των Τουρκοκύπριων που επίσης μια χαρά φαίνεται να βολεύκουνται, συμβίωση δεν πρόκειται να υπάρξει, μεν σπαταλάτε τον χρόνο τζιαι την ενέργεια σας.

Σκεφτείτε καλλύττερα με ποιον τρόπο θα πάρουμε στον δεύτερο γύρο τον Κασουλίδη τζιαι τον Παπαδόπουλο, για να αναγκαστεί ο Χριστόφιας να στηρίξει Παπαδόπουλο τζιαι να βρίσκονται τζιαι οι δκυό τζιαμαί συγκυβέρνηση το 2013, όταν ο Τουρκικός πληθυσμός στα κατεχόμενα θα πλησιάζει αριθμητικά τον πληθυσμό των Ελληνοκύπριων, τζιαι θα έχουμε τζιαι καμμιά πενηνταρκά σιηλιάδες Τουρκοκύπριους ποδά με τες περιουσίες τους τζιαι τα πολιτικά τους δικαιώματα.

Θέλω τον Παπαδόπουλο τζιαι τον Χριστόφια τζιαμαί συγκυβέρνηση, να μας εξηγούν πως απέτρεψαν το 2004 την διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την οποία ήταν να γινούν οι Τούρτζιοι αφέντες στο Βορρά και συνέταιροι στον Νότο.

Anonymous said...

Γεία σας τζιαι χαρά σας. Δκιαβάζοντας μερικά post, αντιλαμβάνουμαι ότι σας έλειψα τζιαι τούτον τιμά με. Εχουμεν όμως τζιαι οικογένειες τζιαι δουειές τζιαι φίλους, εν τζιαι μπορούμεν να είμαστε ούλλη μέρα τζιαι κάθε μέρα στο blog να τσακκωννούμαστεν.

Οπωσδήποτε, στο θέμα.

Νομίζω ότι Ε/Κ τζιαι Τ/Κ αποδείξαν τούτα τα 4 τελευταία χρόνια, που τότε που ο Ντενκτας άνοιξεν τα συρματοπλέγματα, ότι εν έχουν πρόβλημα να συμβιώσουν. Πόσα επεισόδια εγίναν;

Αν θέλουμεν να υπάρξει αρμονική συμβίωση μετά τη λύση, εννά πρέπει η λύση να μεν δημιουργεί πικρίες τζιαι αίσθημα κατάφωρης αδικίας είτε στους μεν είτε στους δε. Διαφορετικά, οι ακραίοι εννά εκμεταλλευτούν τούτα τα αισθήματα για να δημιουργούν προβλήματα. Οι Ε/Κ εδείξαν πολλήν καλήν θέλησην τούτα τα 4 χρόνια: δωρεάν περίθαλψη, εργοδότηση χιλιάδων Τ/Κ, υποτροφίες για ιδιωτικά σχολεία κλπ. Εννά 'ταν καλά αν τζιαι οι Τ/Κ εσταματούσαν τον σφετερισμόν των περιουσιών μας.

Lexi_penitas said...

@Στροβόξυλο: Για να σου πουν "μπράβο, μια χαρά τα προφήτευες το 2007;" Όσο αφορά την ενέργεια του ο καθένας την σπαταλά όπου νομίζει καλύτερα.

@Όλους: Διερωτώμαι γιατί σχολιάζουν κάποιοι αν ο μοναδικός σκοπός τους είναι να σπέρνουν ακόμα μεγαλύτερη απογοήτευση και παροπλισμό.

@AXL: Καμιά ελευθερία στους εχθρούς της ελευθερίας, όπως λέει και μια φίλη μου. Θα μπορεί ο νόμος να έχει προσωρινή ισχύ. 5-10 χρόνια. Δηλαδή το ότι στη Γαλλία θεωρείται ποινικό αδίκημα η δημόσια αμφισβήτηση της γενοκτονίας των Αρμενίων θεωρείς το φασιστικό. Σαν να τζιαι πολλά ανεχτικό σε ακούω προς τα τέρατα που είναι άξιοι να ανατινάζουν στον αέρα κάθε προσπάθεια συνεννόησης.

Το λάθος που κάμνουν κάποιοι εδώ είναι ότι βλέπουν τα μέτρα που προτείνονται μέσα στο σημερινό απορριπτικό περιβάλλον. Έστω και τα πιο ανώδυνα ΜΟΕ ΔΕΝ θα λειτουργήσουν χωρίς καλή θέληση από τις ηγεσίες και ταυτόχρονη εποικοδομητική προβολή τους από τα ΜΜΕ ένθεν και ένθεν. Ίσως είμαι ρομαντικός αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι τούτος ο λαός (τζιαι που τες δκυο πλευρές)ενν το έχασε τέλλια.

Anonymous said...

@LEXI_PENITAS

"Καμιά ελευθερία στους εχθρούς της ελευθερίας, όπως λέει και μια φίλη μου. Θα μπορεί ο νόμος να έχει προσωρινή ισχύ. 5-10 χρόνια. Δηλαδή το ότι στη Γαλλία θεωρείται ποινικό αδίκημα η δημόσια αμφισβήτηση της γενοκτονίας των Αρμενίων θεωρείς το φασιστικό.;"

Ναι το θεωρώ φασιστικό και θεωρώ ότι είναι υποκριτικό από την ΕΕ να έχει χώρες μελή με τέτοια νομοθεσία και να ζητά από την Τουρκία να αλλάξει αντίστοιχη πρόνοια στον ποινικό της κώδικα.

"Σαν να τζιαι πολλά ανεχτικό σε ακούω προς τα τέρατα που είναι άξιοι να ανατινάζουν στον αέρα κάθε προσπάθεια συνεννόησης"
Τι να κάμω? Φύση αριστερή δημοκράτης και ανεχτικός μέχρι ηλιθιότητας.

Ότι δεν δέχομαι να μου κάνουν δεν δέχομαι να το κάνω δυο φόρες.

Σκέφτηκες τι θα κάνεις αν βρεθείς στην αντίθετη πλευρά? Α ξέχασα εσύ έχεις πάντα δίκαιο είσαι ο σωστός και κατέχεις την απολυτή αλήθεια.

@ Εδεκιτης

"Εννά 'ταν καλά αν τζιαι οι Τ/Κ εσταματούσαν τον σφετερισμόν των περιουσιών μας."

Η απορία μου είναι αν τον σταματήσουν πως θα αναπτυχθούν (απαίτηση και θέση και του πρόεδρου μας)? Τι έχει η Κύπρος έκτος από τουρισμό και ακίνητα? Που θα γίνουν οι δρόμοι τα νοσοκομεία τα ξενοδοχεία τα σχολεία τα εργοστάσια οι μαρίνες κλπ κλπ.

Άκουσες τον πρόεδρο να δεσμεύεται για κανένα χρονοδιάγραμμα για λύση? Για ποσό καιρό να σταματήσουν την ανάπτυξη τους?

Anonymous said...

@ αχλ

Δηλαδή αν κάποιος δεν έσιει ότι θέλει, δικαιολογείται να κλέφκει;

Όμως νομίζω πως είσαι εκτός θέματος.

Το θέμα είναι πως αποφεύγουμε τα προβλήματα στο μέλλον τζιαι ο τρόπος είναι να λύσουμε το κυπριακό με τρόπο που ούλλοι οι καλόπιστοι να αισθάνουνται δικαιοσύνη. Έτσι εννά απομονωθούν οι ακραίοι. Αν οι Τ/Κ συνεχίσουν με τη δικαιολογία που διάς εσύ τότε που εν η καλή πίστη τζιαι η καλή θέληση?

Lexi_penitas said...

AXL: "Α ξέχασα εσύ έχεις πάντα δίκαιο είσαι ο σωστός και κατέχεις την απολυτή αλήθεια."

Που το ήβρες τούτο τωρά ρε κουμπάρε; Τι να σου πω τωρα; Μάλλον εν αξίζει να ασχολούμαι.

Anonymous said...

Ματαιότης ματαιοτήτων τα πάντα ματαιότης. Συμβίωση δεν πρόκεται νε έχουμε (έστω και σε λύση τύπου Ανάν), οπότε δεν υπάρχει λόγος να προετοιμαζόμαστε για αυτήν. Χώρια και αγαπημένα. Συγγνώμη που είμαι κυνικός αλλά έτσι είναι τα πράματα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μαθαίνουμε τα παιδιά το πιο απλό, ότι δηλαδή δεν είμαστε η αρεία φυλή. Όταν το καταλάβουν αυτό τα υπόλοιπα έρχονται εύκολα.

@Λεξιπένητα: βεβαίως είναι φασιστικό να είναι ποινικό αδίκημα η έκφραση άποψης αντίθετης με την κυρίαρχη! Σοκαρίστηκα με το ερώτημα σου. Η ιστορία γράφεται από τους επιστήμονες, όχι από τα κοινοβούλια. Εδώ προσπαθούμε να ξεπεράσουμε την περιρρέουσα κι εσύ θέλεις να ποινικοποιήσεις την αντίθετη άποψη; Για όνομα του θεού!

Lexi_penitas said...

Ίλλαντρε να μην σοκάρεσαι. Μη συγκρίνεις αυτά που λέω με τη περιρρέουσα. Αν εννοείται να συνεχίσουμε να τους ανεχόμαστε όπως τώρα να εκφράζονται ξυλοκοπώντας Τουρκοκύπριους και όποιον μιλά για ειρήνη, να διαδηλώνουν εν παρατάξει στο Μνημόσυνο του Ισαακ και Σολωμού, να ανεβάζουν αγκυλωτούς σταυρούς και δεν ξέρω τι θα κάνουν σε περίπτωση που προχωρά μια λύση, τότε τι να πω.

Τόσο διδαχτήκαμε από το 63-74. Αυτό που σας βρίσκω σαν ελαφρυντικό είναι ότι τα μάθατε διαβάζοντας τα. Δεν ζήσατε τα θηρία σε δράση.

Αν δεν προστατέψουμε την δημοκρατία και την ελευθερία μας από τους εχθρούς της τότε δεν θα τη χαρούμε. Πως θα αμυνθείς Ιλλαντρε και AXL όταν μια ομάδα φασιστικά καθίκια σε ξυλοκοπήσουν ένα βράδυ που θα φεύγεις από μια δικοινοτική εκδήλωση και το κράτος το ανέχεται στο όνομα της δημοκρατίας.

Αυτό που προτείνω είναι παρωνυχίδα μπροστά στις χιλιάδες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που γίνονται καθημερινά στο πολιτισμένο κόσμο. Ρωτάτε και τον Ασερα που ζει στη πολιτισμένη Ελβετία.

Το αναγάγετε σε ζήτημα λες και πρότεινα να φυλακίζεται αδιακρίτως όποιος δεν συμφωνεί με τη λύση. Είπα ότι ο νόμος θα στρέφεται ενάντια σε κείνους που θα δυναμιτίζουν την λύση (κατ' επέκταση και την ειρήνη)

Σήμερα κατηγορούμε (σωστά) τον Μακάριο γιατί ανέχτηκε την ΕΟΚΑ Β και την παρανομία. Και ιδού τα αποτελέσματα της ανεκτικότητας του. Απλά σαν ένα μικρό παράδειγμα από την ιστορία. Δες και στάση των Γερμανών Σ/Δ εναντι του Χίτλερ.

Aceras Anthropophorum said...

Στην Ελβετία έχει αντιρατσιστικό νόμο που εψήφησεν τζαι η δεξιά. Όποιος πεί τετ ντε νεγκρ (tete de negre) για τες σιοκολατούες που μοιάζουν με την κκελλέν του νέγρου μπορεί να πάει φυλακήν. Πρέπει να πει τετ ντε σιοκολά (tete de chocolat) για να είναι νομικά καθώς πρέπει. Αν επίσεις πεις "ουστ που δαμέ πισσοκάη οβραίο" πάλε πάεις φυλακήν για negationisme.

Αυτό δεν εμπίδισεν βέβαια τον πολιτισμένον υπερήφανον ελβετικόν λαόν να ψηφίσει για πρώτην φορά κατά 29% έναν λαϊκίστικον ξενοφοβικόν εθνοκεντρικόν κόμμαν που θεωρεί τους ελβετούς ανώτερην ράτσαν τζαι θέλει να σύρει έξω τους ξιμαρισμένους ξένους. Εδώ στες εκλογές επικράτησεν το σκότος. Χάτε να δούμεν στην Κύπρον.

Aceras Anthropophorum said...

To link δείχνει καλλύττερα την εικόναν εδώ.

Εκτός θέματος φυσικά. Έχασα τους παπίλλαρους.

the Idiot Mouflon said...

@Ψυχία

Α, τώρα που θυμήθηκα. Στην υποχρεωτική ύλη, όχι. Ας μπει σαν μάθημα επιλογής, το δέλεαρ μιας θέσης π.χ. στην ΚΥΠ ή στο διπλωματικό σώμα θα δουλέψει νομίζω.

@ΑΧΛ

Ούτε εμένα με ενδιαφέρουν οι χορωδίες και οι κατασκηνώσεις. Εν όπως το Καρντασh. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι προσωπικές σχέσεις ήδη ενδιαφερομένων.

Για την Ιστορία, δεν γουστάρω ωραιοποίηση είτε "υπέρ του Έθνους", είτε "υπέρ της Συμβίωσης". Θα προτιμούσα να μαθαίναν οι Ελληνόψυχοι για το πως η μια εκ των δύο επαναστατικών κυβερνήσεων (νομίζω το 1828, μπορεί να κάνω λάθος στη χρονιά) έκανε τους Άγγλους επίσημους προστάτες του νέου Ελληνικού κράτους και δανείστηκε από αυτούς μεγάλα ποσά ... και πως έτσι σώθηκε η Επανάσταση του '21. Ακόμη καλύτερα, θα προτιμούσα να μαθαίναν πως υπάρχει και Ιστορία των Ασιατικών, προ-κολομβιανών και Αφρικανικών χωρών...

Για τις σημαίες διαφωνώ. Ασ' τους να κουβαλούν όποιες σημαίες θέλουν. Εγώ θα κουβαλώ μαυροκόκκινη με τζιέρατα.

Πιστεύω όμως στην κατάργηση των θρησκευτικών όρκων αλλά και του Ελληνορθόδοξου χαρακτήρα του κράτους και της παιδείας.

Για την νομοθεσία, κάπου βρίσκω σωστή την αντιμετώπιση τύπου "fighting words". Δεν γουστάρω την υπερβολική ευαισθησία... αλλά θα πρέπει να υπάρχει τρόπος να σταματήσεις κάποιον που θέλει να μπει π.χ. σε περιοχή με εβραίους κρατώντας πλακατ με υβριστικά συνθήματα για το ολοκαύτωμα (όπως τον Bruce Willis στο Die Hard IIΙ με ρατσιστικό πλακάτ κατά των μαύρων στο Χάρλεμ ένα πράμα).

@Σταρχείατης

Αυτά όλα είναι ωραία μα δεν αρκούν. Το θέμα είναι να φέρεις δίπλα-δίπλα όσους είναι φοβισμένοι / φανατισμένοι στις συνθήκες του ΤΩΡΑ και του ΑΥΡΙΟ. Στις πραγματικές δηλαδή συνθήκες που θα έχουν να αντιμετωπίσουν, στην εργασία με τα προβλήματα και τον ανταγωνισμό, σε περιβάλλον κοινωνικού ανταγωνισμού, κλπ. Το συνεχώς "πριν" βλάφτει.

@Μπανανιστανός.

Δες απάντηση σε Αχλ.

@Στραβόξυλο

Πολύ πιθανό να είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα. Να μην υπάρχει προοπτική. Άμα όμως δεχτώ να εγκαταλείπω ακόμη και τις ασκήσεις του μυαλού για τέτοια θέματα, τότε όχι μόνο κέρδισαν οι μισαλλόδοξοι... αλλά έτσι εξασφαλίζουν πως κανένας δεν θα βρεθεί να τους ζητήσει το λόγο μετά από 5-10 χρόνια. Δεν αντιλαμβάνεσαι πως ...άμα παραμείνουν εκεί... το 2013 θα έχουν εδραιώσει τις "αλήθειες" τους ως ευαγγέλιο και ο κόσμος θα το δεχτεί αδιαμαρτύρητα;

@ΕΔΕΚίτης

Βρε, βρε...

"...Νομίζω ότι Ε/Κ τζιαι Τ/Κ αποδείξαν τούτα τα 4 τελευταία χρόνια, που τότε που ο Ντενκτας άνοιξεν τα συρματοπλέγματα, ότι εν έχουν πρόβλημα να συμβιώσουν. Πόσα επεισόδια εγίναν;"

Δαμέ βρίσκεται όλη η ουσία της στρεβλής σας σκέψης. Αυτό που συμβαίνει τώρα εσύ το καταλαβαίνεις ως ΣΥΜΒΙΩΣΗ; Αγκαουγκαγκαγκαγκαγκγαουγκαγκα! Δηλαδή το second best solution θα μας το παρουσιάσετε και σαν αρμονική συμβίωση εσείς.

1) Δεν είναι συμβίωση σε ένα κράτος αυτό, είναι συνύπαρξη γειτόνων, ξέρω, θα μου πεις πως σου διέφυγε.

2) Που είδες να ζουμε μαζί αρμονικά; Περνούμε εμείς "απ΄εκεί" για τις παραλίες, την ομορφία, το ψάρι, τα καζίνο και τα καμπαρέ. Περνάν αυτοί "απ' εδώ" για δουλειά και ψώνια, για τις υπηρεσίες του κράτους. Και προσπερνούμε επιμελώς η μιά ομάδα την άλλη. Έτσι καταλάβεις τη λύση εσύ;

3) Επεισόδια υπήρξαν. Ψάξε και θα βρεις. Και αν μου πεις ότι ο φίλος μου ο Χρ. αθωώθηκε με τη βοήθεια του πρώην αστυνόμου-δικηγόρου του... θα φας παπίλλαρον με ταμπάσκο.

"...Αν θέλουμεν να υπάρξει αρμονική συμβίωση μετά τη λύση, εννά πρέπει η λύση να μεν δημιουργεί πικρίες τζιαι αίσθημα κατάφωρης αδικίας είτε στους μεν είτε στους δε..."

Τα αισθήματα πικρίας και κατάφορης αδικίας ΔΕΝ αφορούν μόνο την εισβολή και την κατοχή, τα αποτελέσματα τους και τα κατάλοιπα που θα υπάρχουν σε μια όποια λύση. Πικραμένος, αδικημένος και ίσως φοβισμένος μπορεί να νοιώσει και ένας ΤΚ που βλέπει τον βιαστή-εκτλεστή της μάνας του να λειτουργεί ως αστυνομικός / δικαστής/ δήμαρχος / καθηγητής στην πόλη όπου μένει και να έχει εξουσία απάνω του. Αυτό πως να το αντιμετωπίσουμε;

"...Οι Ε/Κ εδείξαν πολλήν καλήν θέλησην τούτα τα 4 χρόνια: δωρεάν περίθαλψη, εργοδότηση χιλιάδων Τ/Κ, υποτροφίες για ιδιωτικά σχολεία κλπ. Εννά 'ταν καλά αν τζιαι οι Τ/Κ εσταματούσαν τον σφετερισμόν των περιουσιών μας..."

Καλή θέληση οι συνταγματικά κατοχυρωμένες υποχρεώσεις μας; Έτσι καταλαβαίνεις εσύ την καλή θέληση;

Μιλάς βρε ΕΔΕΚίτη σαν να τζιαι ζεις σε άλλην χώρα. Εδώ σhυλλοβρίζουμε τους ίδιους τους αλλοδαούς που μετά εκμεταλλευόμαστε ως φτηνά εργατικά χέρια. Εκλαίαμε για την καταπίεση των "ηρωικών απογόνων των ελλήνων" στην πρώην Σοβιετική Ένωση τζιαι τωρά θέλουμε να τους στρέψουμε όλους πίσω.

Όπου σταθώ τζιαι όπου βρεθώ, πάντα βρίσκεται κάποιος να πει "οι βρωμότουρτζοι εν έχουν εμπιστοσύνη, τζείνοι ποτζεί τζιαι εμείς ποδά σιόρ", "οι πουστοκινέζοι, οι σκατορωσσοπόντιοι...", κλπ.

Ναι, βέβαια, είμαστε καλοκάγαθοι χριστιανοί... πανέτοιμοι για συμβίωση με τον όποιο "ξένο".

Συμβιώνω δεν σημαίνει απλώς συνυπάρχω στον ίδιο χώρο.

@ Ίλαντρος

Ματαιότης ματαιοτήτων, τα πάντα coca-cola.

Διαφωνώ και εγώ με την ποινικοποίηση της αντίθετης άποψης με εξαίρεση τύπου "fighting words". (http://en.wikipedia.org/wiki/Fighting_words)

@ Όλους

Έβαλα τούτο το ποστάκιον για λόγους δύο:

1) Για να δω πόσοι από τους "ανώνυμους" θα παραβιάσουν τις οδηγίες του Γραφείου Ντιρεκτίβας και θα εμπλακούν σε απαγορευμένη σύζήτηση χωρίς τη χρήση των πατριωτικών τσιτάτων. Ο ΕΔΕΚίτης αποπειράθηκε μα έκαμε πιο φανερό το τί ακριβώς θεωρούν οι οπαδοί του τΑΣΣΟΥ "συμβίωση" ("...Νομίζω ότι Ε/Κ τζιαι Τ/Κ αποδείξαν τούτα τα 4 τελευταία χρόνια, που τότε που ο Ντενκτας άνοιξεν τα συρματοπλέγματα, ότι εν έχουν πρόβλημα να συμβιώσουν..." )

2) Για να ΜΑΣ δείξω πως τα τόσα πολλά χρόνια συνθηματολογίας και τσιτάτων έχουν βλάψει τον εγκέφαλο ακόμη και όσων δεν θεωρούν τους ευατούς τους μισαλλόδοξους. Με λίγες εξαιρέσεις, δεν μπορέσαμε ως τώρα να παράξουμε μια σκέψη "εκτός πλαισίου". Τα περισσότερα που είπαμε αφορούσαν το θέμα της Παιδείας και της Ιστορίας γιατί είναι σε αυτά τα θέματα που ξεπλένουν τους εγκεφάλους μας τόσα χρόνια. Brainwash... anyone, anyone ?

Έδωσα ένα δικό μου παράδειγμα για χώρους κοινής εργασίας με βιοτεχνίες αλλά και τρόπο προβολής μιας τέτοιας προσπάθειας (πυρήνες αλληλεπίδρασης - δες λινκ αρκετά πιο πάνω). Αρνούμαι να πιστέψω πως τόσοι ανθρώποι με νουν δεν μπορούν να προτείνουν κάτι άλλο από αυτά που οι -για χρόνια -"Μάστροι" μας παπαγαλίζουν...

"Δίκαιη και Βιώσιμη", ναι. Αλλά άμα είναι αυτοί που θα ορίσουν το "δίκαιο" και το "βιώσιμο"... αφόδευσε εντός.

Ρίχτε ιδέες μπρε...

Anonymous said...

@ Ιδιωτικό αγρινό

Αν υπάρχει ένας που έχει στρεβλή σκέψη, είσαι εσύ. Απορρίπτεις τι είπα επειδή το λέει κάποιος που δεν είναι της δικής σου σχολής σκέψης τζιαι θεωρείς καθήκο σου να μου επιτεθείς.

Είπα εγώ ότι ούλλα εν μέλι γάλα; Είπα ότι τα 4 χρόνια εδείξαν ότι μπορούμε να συμβιώσουμε χωρίς σοβαρά επεισόδια μίσους τζιαι αντεκδίκησης. Δηλαδή υπάρχει μια καλή βάση για να κτίσουμε.

Προτείνεις κοινούς χώρους εργασίας. Σίγουρα 8-10,000 Τ/Κ εν δουλεύκουν σε απομονωμένα εργοτάξια. Δουλεύκουν με Ε/Κ. Σκέφτου κάτι πιο πρωτότυπο.

Εν συνταγματική μας υποχρέωση να προσφέρουμε υποτροφίες σε ιδιωτικά σχολεία; Η συνταγματική τους υποχρέωση να πληρώνουν φόρους; Μπορούμεν να κάμουμεν πιο πολλά για να καλλιεργήσουμεν καλή θέληση. ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΪΝΑΙ ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΑΥΤΗ Η ΣΤΑΣΗ.

Ο έμφυτος ρατσισμός του Κυπραίου (τζιαι ούλλων των λαών της γης) εν εκριζώνεται έτσι εύκολα. Θέλει χρόνια πολλά συμβίωσης τζιαι αλληλοανοχής.

Ενοχλήσεν σε που είπα: "Αν θέλουμεν να υπάρξει αρμονική συμβίωση μετά τη λύση, εννά πρέπει η λύση να μεν δημιουργεί πικρίες τζιαι αίσθημα κατάφωρης αδικίας είτε στους μεν είτε στους δε. Διαφορετικά, οι ακραίοι εννά εκμεταλλευτούν τούτα τα αισθήματα για να δημιουργούν προβλήματα." ... "Εννά 'ταν καλά αν τζιαι οι Τ/Κ εσταματούσαν τον σφετερισμόν των περιουσιών μας." Πραγματικά εν καταλάβω τι σε ενοχλεί στα πιο πάνω. Εξήγα μου χωρίς αφορισμούς τζιαι υπαινιγμούς για τη διανοητική μου κατάσταση.

Είσαι προκατηλειμμένος τζιαι πριν αρχίσεις να σκέφτεσαι για μέτρα προσέγγισης με τους Τ/Κ εννά κάμεις καλά να επανεξετάσεις τη στάση σου απέναντι στους Ε/Κ που εν συμμερίζουνται τες μονόπλευρες απόψεις σου.

Επίσης:
1) Μάστρον εν έχω.
2) Σταμάτα να προσβάλλεις.
3) Αν θέλετε να μιλάτε μόνοι σας πέτε μας το.

Anonymous said...

Λεξιπένητα, που σου νέφκω που πάεις. Εγώ μίλησα για δικαίωμα έκφρασης. Εσύ μου μιλάς για ξυλοδαρμούς και φόνους. Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Να παρακαλέσω να είμαστε πιο προσεκτικοί και να μην αφήνουμε αιχμές για τους άλλους.

Μπορεί να μην έζησα τη δεκαετία του 60 όμως δεν το θεωρώ δικαιολογία για να μην ξέρω τι έγινε και ούτε χρειάζομαι να μου το αναγνωρίζεις ως ελαφρυντικό.
Εσύ που τα έζησες θα έπρεπε να ξέρεις καλύτερα ότι τα μεγαλύτερα εγκλήματα τη δεκαετία του 60 έγιναν από το Κυπριακό κράτος ή με την ανοχή του. Αυτό το κράτος είναι που θέλεις να αποφασίζει τι δικαιούμαστε να λέμε και τι όχι; Αν είναι δυνατόν!

Η ελευθερία έκφρασης είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Αν αρχίσουμε εκπτώσεις εκεί, καήκαμε. Ο καθένας μπορεί να εκφράζει όποια άποψη θέλει και να ανεμίζει ότι σημαία θέλει. Το μόνο σημείο που δικαιολογεί παρέμβαση (κι αυτή πολύ προσεκτικά) είναι όταν η έκφραση υποκινεί τη βία (τα fighting words του Αγρινού).

Anonymous said...

@ΕΔΕΚίτης

"Είπα ότι τα 4 χρόνια εδείξαν ότι μπορούμε να συμβιώσουμε χωρίς σοβαρά επεισόδια μίσους τζιαι αντεκδίκησης."

Επιμένεις να αποκαλείς τη σημερινή κατάσταση "συμβίωση".

"...Προτείνεις κοινούς χώρους εργασίας. Σίγουρα 8-10,000 Τ/Κ εν δουλεύκουν σε απομονωμένα εργοτάξια. Δουλεύκουν με Ε/Κ. Σκέφτου κάτι πιο πρωτότυπο..."

Επειδή η μάζα των Κυπραίων -και ειδικά των νέων -δουλεύει στα εργοτάξια, έννεν; Οι παραπάνω που εργάζονται με τους ΤΚ είναι αλλοδαποί πλέον ή κάμνω λάθος; Το δε παράδειγμα που ανέφερα δεν αφορά μόνο την κοινή εργασία αλλά κυρίως την εξέταση των προβλημάτων που θα προκύψουν, κάτι σαν μοντέλο προετοιμασίας και μελέτης. Δες http://hlithioagrino.blogspot.com/2006/11/interaction-cores.html.

Για να καταλάβω που στηρίζεις το ότι υπάρχει ήδη συμβίωση ... πες μου σε ποιες και πόσες περιπτώσεις έχουμε :

1) ΕΚ να εργάζονται ως υφιστάμενοι σε ΤΚ. Είτε σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, είτε στο δημόσιο (κρατικές / δημοτικές υπηρεσίες).

2) ΕΚ και ΤΚ να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις για κοινωνική - οικονομική ανέλιξη;

Αν ως "συμβίωση" θεωρείς το μοντέλο της σχέσης μας με τους αλλοδαπούς οικονομικούς μετανάστες, ε ναι, τότε υπάρχει ήδη συμβίωση. Στην περίπτωση των ΤΚ το λέμε "Second best solution".

Εσύ επιμένεις στο θέμα του σφετερισμού περιουσιών, θεωρείς δηλαδή ότι υπάρχει άλλος τρόπος επιβίωσης για τους ΤΚ εφόσον διατηρείται ο διαχωρισμός και η διχοτόμηση.

Για την δική τους πικρία -παράδειγμα σου έχω δώσει -δεν αναφέρεσαι καθόλου. (Πικραμένος, αδικημένος και ίσως φοβισμένος μπορεί να νοιώσει και ένας ΤΚ που βλέπει τον βιαστή-εκτλεστή της μάνας του να λειτουργεί ως αστυνομικός / δικαστής/ δήμαρχος / καθηγητής στην πόλη όπου μένει και να έχει εξουσία απάνω του. Αυτό πως να το αντιμετωπίσουμε;). Δεν περιλαμβάνονται τέτοιες απαντήσεις στα εγχειρίδια του καλού πατριώτη;

Συμβίωση θα υπάρξει όταν η μάζα των ΕΚ δεχτεί πως μπορεί ένας ΤΚ να κατέβει στα καφέ της Μακαρίου με πιο ακριβό αυτοκίνητο από τους ίδιους και να σκοράρει... σόρρυ... να εντυπωσιάσει περισσότερες γκόμενες από εκείνους. (Πράγμα όχι δύσκολο αν λάβουμε υπόψη ότι πολύ πιθανόν εκείνος να μην έχει παραπάνω μεικ-απ στο πρόσωπο του από ότι τα γκομενάκια).

Ά-παναϊα μου. Ίνταμπου εξαπόλυσα τωρά; Πάω να κελιστώ πάλι στο δωμάτιο μου και να κτυπώ το κεφάλι μου με τους πίππιλους για 3 ώρες!

Ούιιιιιιιιιιιιιιιιι...

Lexi_penitas said...

Fighting words: Σόρρυ που δεν ήξερα τον όρο. ΑΥΤΟ ακριβώς εννοούσα με τις δηλώσεις και τα δημοσιεύματα που ζητώ να ποινικοποιηθούν. Νομίζω εξηγηθήκαμε.

Δεν είχα καμιά πρόθεση να σε μειώσω ή να σε προσβάλω. Η εκτίμηση γι' αυτά που λες είναι δεδομένη.Απλώς πιστεύω ότι άλλο να ζεις τα γεγονότα και άλλο να τα μαθαίνεις από αφηγήσεις.

Επίσης το Αγρινό έγραψε αυτά που έγραψε με την προϋπόθεση ότι το κράτος θα είναι θετικό στα διάφορα ΜΟΕ. Αν κατάλαβα καλά ζήτησε ένα είδος brainstorming για μέτρα που θα προάγουν και θα ενισχύουν την ειρηνική συμβίωση.

Μπορεί να ήθελε να μας ταξιδέψει για λίγο στη χώρα της (φρ)ουτοπίας.

Anonymous said...

@ Εδεκιτης

"Προτείνεις κοινούς χώρους εργασίας. Σίγουρα 8-10,000 Τ/Κ εν δουλεύκουν σε απομονωμένα εργοτάξια. Δουλεύκουν με Ε/Κ."

Σωστός για το ότι εργάζονται με Ε/Κ . Αλλά κάμε έναν έλεγχο για το πόσοι περνούν καθημερινά τα οδοφράγματα.

«Δηλαδή αν κάποιος δεν έσιει ότι θέλει, δικαιολογείται να κλέφκει;

Όμως νομίζω πως είσαι εκτός θέματος»

Απλά απάντησα γιατί αυτό δεν πρόκειται να γίνει και για ποιον λόγο είναι φαιδρό να λες είμαι υπέρ της ανάπτυξης αλλά να μην κτίζουν δηλαδή μην φτιάχνουν υποδομές. Κανένας δεν σε παίρνει στα σοβαρά διότι ακόμα δεν ανακαλύφθηκε τρόπος να αναπτύσσεσαι με υποδομές και κατασκευές να αιωρούνται στον αέρα.

«Εν συνταγματική μας υποχρέωση να προσφέρουμε υποτροφίες σε ιδιωτικά σχολεία; Η συνταγματική τους υποχρέωση να πληρώνουν φόρους;»

Εννοείς ότι όσοι Τ/Κ εργάζονται στο νότιο γεωγραφικό τμήμα της Κύπρου δεν πληρώνουν φόρους?

Σε ποια ιδιωτικά σχολεία Δίνουμε υποτροφίες? Αν εννοείς το English School έχασες.

«ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΪΝΑΙ ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΑΥΤΗ Η ΣΤΑΣΗ.»

Με τούτον συμφωνούμε π.χ θα μπορούσαν να αναστηλώσουν της εκκλησιές και τα κοιμητήρια μας . Θα μπορούσαν να αναθεωρήσουν και αυτοί τα βιβλία της ιστορίας τους κλπ κλπ.

Όμως γιατί στραβώνεται τόσο με την κριτική που κάνουμε προς τους δικούς μας? Γιατί για κάθε πράγμα που λέμε πρέπει ταυτόχρονα να λεμέ και για την Τ/Κ και Τούρκικη πλευρά? Χαλαρώστε τα βλέπουμε και τα ξέρουμε απλά εδώ μιλάμε για το δικό μας κομμάτι.

@ Αγρινό

Ούτε εγώ γουστάρω ωραιοποίηση της
ιστορίας.

Δεν είπα να απαγορευθεί η χρήση της σημαίας από τον κόσμο και σε οποιοδήποτε χώρο είπα στα Δημόσια κτήρια και σχολεία να μην αναρτάτε από το κράτος

Ελληνορθόδοξο κράτος. Συμφωνώ για το Έλληνο το ορθόδοξο δεν με ενοχλεί αν και εφόσον υπάρξει συνολική λύση μπορεί να γίνει και μουσουλμανικό. Αν καταλήξουμε ποτέ σε ενιαίο κράτος ας τα φύουν ούλα. Αλλά θέλώ χόλιτεϊς

Θέλω τα θρησκευτικά στα σχολεία να είναι προαιρετικά και να μην έχουν την μορφή της διδασκαλίας του χριστιανισμού αλλά να ασχολούνται γενικά με όλες τις θρησκείες .

Αν κάποιος θέλει να διδαχτεί το χριστιανισμό η εκκλησία μπορεί να κάνει κατηχητικά.

Συμφωνώ με το "fighting words" αν αυτό είναι υποκίνηση για έγκλημα. (και σηκώνει πολλή συζήτηση για να καθορίσεις τα όρια)

@LEXI_PENITAS
(Think people Think © Noullis)

Άλλο να λες δεν δέχομαι την υποκίνηση για εγκληματικές πράξεις βλεπε πιο πάνω)και τα εγκλήματα και άλλο να λες να ποινοκοποιηθεί η αντίθετη άποψη.

Δεν διαφωνώ για ξυλοδαρμούς και δολοφονίες κλπ .

@ Όλους

Ρατσισμός- έχω μιαν περίεργη αντίληψη για το θέμα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο μαύρος θίγετε άμα του πεις εν μαύρος. Ας μου πει τζαι τζίνος είσαι άσπρος. Τι είναι τούτον το κόμπλεξ που κουβαλούν για το χρώμα τους? Το ποιο πάνω ισχύει σε διάφορα πράγματα π.χ ο πούστης γιατί θίγεται άμα του πεις είσαι πούστης ο χόντρος όταν του πεις είσαι χόντρος κλπ. (ππουστοόπαιδο Respect http://ppoushtopaido.blogspot.com/)

Είναι καιρός ο καθένας να αγαπήσει τον εαυτό του διότι τα πάντα είναι Φυσιολογικά.

Ρατσισμός υπάρχει αν εσύ νοιώθεις ότι είσαι κατώτερος.

Α και την κοινωνία ποιος την γαμεί.

I love me and my world.

Aceras Anthropophorum said...

Την πιό efficient μεθοδο για αποφυγή συμπλοκών την εφάρμοσεν ο Ντενκτάς πρίν να ανοίξει τα οδοφράγματα. Εκυκλοφόρησεν τζιαμέ που έπρεπεν την διαταγήν "όποιος τζίσει σε Γιαούρην θα του κόψουμεν κκελλέν του". Τα "peace and love" εν για τους άλλους, όι για τα λέσια που εσπουρτήσαν την κκελλέν του Ισαάκ. Την εφάρμοσεν τζαι ο Κληρίδης με μεγαλύτερην δυσκολίαν όταν έπιασεν τους μοτορτζιήες μετά που εξεφύγαν που τον έλεγχον τζαι τους είπεν "τωρά έσσω σας μάνα μου, το παναΰριν ετέλειωσεν".

Αυτήν την υπηρεσίαν έχουν κκότσια να την προσφέρουν μόνο τύποι που έχουν ακόμα μες τα νύσια τους γιέμα τζαι που όσον τζαι να πλύνναν τα σιέρκα τους δεν εκαθάρισεν. Επίδρασην σε έτσι τύπους μόνον αθρώποι σαν τον Τάσσον, τον Ντεκτας ή τον Κληρίδην έχουν. Δεν νομίζω ότι η αστυνομία είναι ικανή να τους χειριστεί. Εδώ τους κκερχανιτζήες τζαι αδυνατεί να τους βάλει τάξην, όι δυνιτικούς εγκληματίες.

Demetris said...

Ep efkairias, thkivaste to jai touto.

Σταρχεία μου said...

Και γω έχω την εντύπωση ότι επαναπροσέγγιση έγινε τελικά μεταξύ λίγων, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς ήταν έτοιμοι για συμβίωση. Το θέμα όμως είναι ότι δεν μπορεί κανείς να αναγκάσει έναν φοβισμένο/ρατσιστή/απορριπτικό να έρθει σε επαφή με Τ/κ παρά μόνο δια νόμου. Τι νόμος θα μπορούσε να ήταν αυτός που π.χ. θα υποχρέωνε ή θα έδινε κίνητρα σε μεγάλες εταιρείες να εργοδοτήσουν και Τ/κ ως στελέχη; Αυτό θα ήταν αρκετά επίφοβο και τα αποτελέσματα αβέβαια. Ή ποιος θα έπαιρνε την ευθύνη να προωθήσει Ε/κ φοιτητές σε Τ/κ πανεπιστήμια; Το επίσημο κράτος δε θα εμπλεκόταν ποτέ σε δραστικά μέτρα, άρα δε θα μπορούσε να είναι καθολική μια τέτοια προσπάθεια.

Υ.Γ. Σήμερα ο Μικελλίδης είπε σοφή κουβέντα: "Τι περιμένεις από ανθρώπους που έχουν τα γονίδια όλων των τυχοδιωκτών της περιοχής;". Κάτι σαν τους Αμερικάνους - απόγονους των κατάδικων της Ευρώπης.

Anonymous said...

Ερώτηση προς όλους:

Θεωρείτε λογικό να πληρώνουμε φόρους έμεις οι εργαζόμενοι (όχι το κεφάλαιο) για να πηγαίνουν τα παιδιά των Τουρκοκυπρίων δωρεάν στο English school. Φυσικά το English school είναι το πιο προνομιούχο σχολείο της Κύπρου. Ποιό σχολείο έχει foodsall? Ποιό σχολείο παίρνει επιδότηση απο το κράτος. Έτσι είναι εκεί συναντώνται τα παιδιά του κεφαλαίου Ε/κ και Τ/κ .Συνοστίζονται οι 'αυτοκινητάρές' έξω από το σχολείο της δωρεάν παιδείας. Τα υπόλοιπα παιδιά πληρώνουν το απόγευμα για ιδιαίτερα. Πες τε μου γιατί επιχορήγηση σε ένα ιδιωτικό σχολείο? Γιατί πρέπει τα παιδιά των πλουσίων Τουρκοκυπρίων να πηγαίνουν δωρεάν.

Περίεργος

gregoris said...

@ περίεργε
1. οι τ/κ πληρώνουν στην αγγλική σχολή (μόνο για μια χρονιά δεν πλήρωσαν 2003-2004) σαν μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης (τζαι μόστρα του τάσσου ότι το κράτος του έσιει/παρέχει τζαι δικοινοτική εκπαίδευση
2. η αγγλική σχολή δεν είναι ιδιωτική αλλά ημικρατική αφού το συμβούλιο της διορίζεται που τον πρόεδρο
3. τωρά μάχουνται να κόψουν την χορηγία έτσι μπορείς να χαρείς
οι επιπτώσεις όμως εν πάνω στο εργασιακό καθεστώς των καθηγητών που εννά έχουν αντίχτυπο τζαι όι πάνω στο κεφάλαιο η την αστική τάξη

Anonymous said...

Να την κόψουν γιατί πρέπει να πληρώνει η εργατική τάξη για σας τους ζάπλουτους.

Στο κάτω κάτω τα άλλα ιδιωτικά παίρνουν επιχορήγηση?

Πρώτη φορά άκουσα ημικρατικό ίδρυμα που είναι private club

Περίεργος

Anonymous said...

to περίεργος
Εγω ειμαι περιεργος να μαθω τι ειναι το foodsall.

Και να μιλησουμε και λιο σοβαρα. Τουτο μας επείραξε τωρα αν καποιοι Τ/Κ παν δωρεαν? Και αν δεν ισχυει πλεον οπως ειπε ο gregory που πανω, κακως για εμενα. Τουτο το μετρο ειναι μια καλη αρχη στο θεμα συμβίωσης που εχει ως θεμα το παρων ποστ.
Και στο κατω κατω και διορθώστε με αν καμω λαθος αλλα δεν ειναι υποχρεωση της Πολιτειας να παρεχει δωρεαν εκπαιδευση σε ολους τους πολιτες?

Aceras Anthropophorum said...

Περίεργε προοδευτικέ απογοητευμένε αριστερέ πρόσφυγα ίσως και εδεκίτη ψυχίατρε (λυπούμαι αν έπιασεν το κολάνιν τζαι κανέναν που δεν έπρεπεν αλλά πως να σας ξεχωρίσω;), αυτά τα "προοδευτικά" "λαοφιλή" επιχειρήματα χρησημοποιεί η λαϊκιστικη άκρα δεξιά των Φλαμανδών νεοφασιστών για να διαλύσει το Βέλγιο (πρόσεξε όι να αγγριστείς τζαι να θυμώσεις, δεν σε αποκαλώ εσένα νεοφασίστα διότι δεν σε ξέρω, απλά λεω ποιοί τα χρησημοποιούν). Δεν είναι δίκαιο λένε οι Φλαμανδοί να πληρώνουμε εμείς φόρους για να παίρνουν οι φτωχοί άχρηστοι Βαλόνοι ανεργειακό επίδομα. Αυτά τα επιχειρήματα πιάνουν τόπο σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Τα δικό σου επιχείρημα μοιάζει απόλυτα με τα Βελγικά διότι εμπεριέχει τζαι τη διάσταση της δικοινοτικότητας.

Στην Ελβετία οι ακροδεξιοί φασιστοειδής ρατσιστές που πήραν 29% στις εκλογές της περασμένης κυριακής (ονομάζουνται Δημοκρατική Ένωση Κέντρου) εξεκινήσαν εξστρατείαν και την εκερδίσαν με σύνθημαν "είναι άδικο να πληρώνει η μεσαία τάξη και η εργατιά φόρους για να επωφελούνται οι επιτήδιοι από επίδομα ανικανότητας". Οι ανήμποροι εγινήκαν επιτήδιοι που να τους κάμει ο θεός ανήμπορους να δούν την γλύκαν. Εμειώσαν έτσι τα επιδόματα ανικανότητας και αναγκάζουν πολλούς ανάπηρους τωρά να δουλεύκουν πάρτ ταϊμ. Ο ράτσισμός τους δεν επεριορίστηκεν ενάντια στους μαύρους, τους αράπηες και τους γιουγκοσλάβους, το κολάνιν έπιασεν και τους φτωχούς ανάπηρους ελβετούς.

Η πικρόχολη συφεροντολογία πιάνει τόπον σε όλην την ευρώπην και είναι η ακμή του δώρατος των ακροδεξιών λαϊκίστικων κομμμάτων που θέλουν απλοϊκά συνθήματα να συνάξουν τες πρώην εργατικές μάζες που εψηφίζαν κομμουνιστές τζαι σοσιαλιστές. Βλέπω ότι στην κύπρο δεν θα αργήσει να έρτει τζαι αυτόν το φρούτον. Πολλές φορές σκεφτομαι καλλύττερα που δεν ελύθην το Κυπριακόν. Αυτά που λές είναι που φοβούμαι και που με κάνουν να πιστέυω ότι ένας μικρόκαρδος συμφεροντολόγος λαός δεν έχει ούτε τα κότσια, ούτε και την μεγαλοσύνη για να κτίσει ένα κοινό μέλλον και μιά κοινωνία που να εμπνέεται που αλληλεγγύη.

Να μήν πληρώνουν φόρους οι Κυπραίοι μάνα μου. Να φυλάουν τους ππαράες τους να παέννουν να τα ξοθκιάζουν σε έπιπλα στο ΙΚΕΑ, να φορτώνουν καρροτσούθκια ολόκληρα που που Ορφανίδη να τρών τον περίδρομον τους , να ξοθκιάζουν όσα μινίσκουν στα herbal life τζαι στα diet για να καταλιούν μύλλαν, τζαι αν μεινίσκουν ακόμα να τα τρών εις τους γιατρούς να ρίξουν την χοληστερόλην τους να μεν τους φάει καμιά καρδιακή προσβολή. Οι άλλοι ας φκάλουν ψόφον τζαι κορτάτζι τζαι η κοινωνική τζαι κοινοτική συνοχή ας πάει στ΄ανάθθεμαν. Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης δεν τα θέλουμεν ούτε μούχτιν να μας τα διούν, όι να πλυρώνουμεν τζαι πουπάνω.

Anonymous said...

Πίππιλλους, παπίλλαρους, περάστε κύριος...

Anonymous said...

Άλλοι στο ΙΚΕΑ και άλλοι στην Ελβετία.

Όσον αφορά τη δωρεάν παιδεία για την αριστοκρατία προτείνω να τους δώσουν που το Ραδιομαραθώνιο.

Σας προκαλώ να μας πείτε σε πιο σχολείο οι απόφοιτοι βρίσκουν τρόπο και δεν πάνε στρατιώτες.

Οι νεοφασίστες εν τούτοι που έχουν τις γαλανόλευκες στο κόμμα τους και στους συλλόγους-κουμαρτζίτικα.

Σύμφωνα με ότι λες 'Πολλές φορές σκεφτομαι καλλύττερα που δεν ελύθην το Κυπριακόν' . Το καταλάβαμε αυτό ΄τι δεν θέλετε λύση παρά μόνο αγορά για να τα παίρνετε και από τους φτωχούς Τουρκοκύπριους.

Παρεπιπτώντος ποιοί έχουν τα cafe στην Μακαρίου που άμα δούνε κανένα Τουρκοκύπριο του λένε ότι είναι κρατημένο.

Άτε όλα παρετάτε μας ρες ακροδεξιοί.

Περίεργος

Demetris said...

Proodeftikos stratokavlos. Goustarw.

@agrino: Proheira: oi dikastes toulahiston tou anwtatou dikaiounte na ertoun pisw jai na pian douelia. en ypirxe pote kanena 'diatagma' pou na tous petaxei exw. gia touto jai prosfata enas t/k dikastis ekerdisen ta dedoulevmena tou jai syntaxi. Lamvanontas yposin to poso dikigoristiko en to kratos mas isws en pou ton tomea tis aponomis dikaiosynis pou mporei na ginei kati riziko me makroprothesmo koinwniko antithytpo-jai oi panairkotiko 'i diki mou i patrida ehei moirastei sta dyo'. To edad pantos kati prepei na epsiliastiken.

Anonymous said...

Xtra large πίππιλλος (τώρα και με γεύση τεκίλα) για τον κύριο Δημήτρη.

Νεξτ...

Anonymous said...

@ aceras και άλλους

Απ' ότι ξέρω υποτροφίες ή χορηγίες παίρνουν Τ/Κ που φοιτούν σε ούλλα τα ιδιωτικά σχολεία. Εγώ το ανάφερα ως παράδειγμα καλής θέλησης που την πλευρά μας. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα μικρά-μικρά.

Επιμένω ότι καλή θέληση που τη μεγάλη πλειονότητα των Ε/Κ υπάρχει. Για να μεν αναστραφούν τα πράματα πρέπει τζιαι οι Τ/Κ να κάμουν κάποιες κινήσεις, γιατί ακουουνται μουρμουρκά. Ας μου υποδείξει κάποιος ποιές κινήσεις καλής θελησης εκάμαν οι Τ/Κ.

Με το να αυτομαστιγωννούμαστεν ότι φταίμε τζιαι εμείς γιατί εκάμαμεν το Α τζιαι το Β το 1963 ή το 1967 δεν λύει το πρόβλημα. Το πρόβλημα εν η κατοχή. Τζιαι δυστυχώς σήμερα Ο Ταλάτ ταυτίζεται με την κατοχή. Αφου εσυμφώνησεν τη διαδικασία Γκαμπάρι ας έρτει να την εφαρμοσουμε. Τζιαι αν έχουν αμφιβολίες για τον Τάσσον εννα αποδειχτεί μέσα που τη διαδικασία αν ο Τάσσος θέλει λύσην ή οϊ. Αλλά εν δέχεται η Τουρκία, γιατί η Τουρκία εν θέλει λύση. Θέλει την Κύπρο προτεκτοράτον της.

Άμα η Τουρκία μας αφήσει ήσυχους, με τους Τ/Κ εννά τα έβρουμεν.

Anonymous said...

@ Εδεκίτης

Συμφωνία 8ης Ιουλίου 2006

Συμφωνία 8ης Ιουλίου 2006 μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ
Δέσμη Αρχών

1. Δέσμευση για την επανένωση της Κύπρου με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
2. Αναγνώριση του γεγονότος ότι το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και η παράτασή του θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους.
3. Δέσμευση στη θέση ότι μια συνολική διευθέτηση είναι επιθυμητή, καθώς και εφικτή, και δεν θα πρέπει να καθυστερήσει περαιτέρω.
4. Συμφωνία για άμεση έναρξη διαδικασίας, η οποία θα διαλαμβάνει δικοινοτική συζήτηση θεμάτων που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του λαού και, ταυτόχρονα, εκείνων που αφορούν ουσιαστικά θέματα, και τα δύο εκ των οποίων θα συμβάλουν σε μια συνολική διευθέτηση.
5. Δέσμευση να διασφαλιστεί ότι θα επικρατήσει 'κατάλληλη ατμόσφαιρα' για να είναι η διαδικασία αυτή επιτυχής. Συναφώς, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι ουσιαστικά, τόσο για βελτίωση της ατμόσφαιρας όσο και για βελτίωση της ζωής όλων των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων. Επίσης, σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να τεθεί τέρμα στο ούτω καλούμενο 'παιχνίδι επίρριψης ευθυνών'.

Απόφαση των δύο ηγετών

Οι Τεχνικές Επιτροπές για θέματα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του λαού θα αρχίσουν το έργο τους μέχρι το τέλος Ιουλίου, νοουμένου ότι, κατά τον ίδιο χρόνο, οι δύο ηγέτες θα έχουν, επίσης, ανταλλάξει κατάλογο θεμάτων ουσίας και νοουμένου ότι τo περιεχόμενό του θα εξεταστεί από δικοινοτικές ομάδες εργασίας αποτελούμενες από εμπειρογνώμονες και θα οριστικοποιηθούν από τους ηγέτες.

Οι δύο ηγέτες θα συναντώνται περαιτέρω, από καιρού εις καιρό, όποτε κρίνεται χρήσιμο, για να δίνουν καθοδήγηση στις δικοινοτικές ομάδες εργασίας αποτελούμενες από εμπειρογνώμονες για να αξιολογούν την εργασία των Τεχνικών Επιτροπών.

------------------------------------------------------
Αυτό που αρνείσαι να καταλάβεις είναι ότι αυτή η συμφωνία και διαδικασία που προτείνει είναι η ίδια με αυτές που υπογραφήκαν το 1977 και1979. Μια τέτοια συζήτηση μπορεί να κρατήσει δεκαετίες για αυτόν και ο Ταλατ ζητά να καθαρισθεί χρονοδιάγραμμα (χρονοδιάγραμμα σημαίνει και απόδοση ευθυνών στο τέλος) κάτι που αρνήτε πεισματικά ο τάσσος.

Άντε τώρα να αποδείξεις ότι δεν είναι ο Ταλατ που δεν θέλει λύση.

Αν ήθελε λύση μέσα στα πλαίσια της ΔΔΟ ο τασσος τότε ποιο το πρόβλημα να δεσμευτεί σε χρονοδιάγραμμα?

Αν εσύ ήσουν ξένος ποιος θα πίστευες ότι είναι αυτός που δεν θέλει λύση ο τάσσος ή ο τάλατ?

Anonymous said...

@Απεμπλεκόμενος.

Νο πιππιλος φορ γιου μαϊ φρεντ.

Αλλά αφού επιμένεις.

"...Επιμένω ότι καλή θέληση που τη μεγάλη πλειονότητα των Ε/Κ υπάρχει. Για να μεν αναστραφούν τα πράματα πρέπει τζιαι οι Τ/Κ να κάμουν κάποιες κινήσεις, γιατί ακουουνται μουρμουρκά. Ας μου υποδείξει κάποιος ποιές κινήσεις καλής θελησης εκάμαν οι Τ/Κ..."

Τι σκατά μπορούν να κάμουν οι ΤΚ έχοντας πάνω στη κκελλέν τους ένα στρατό κατοχής; Γιατί την κατοχή τη θυμάστε μόνο άμα συμφέρει; Δεν αντιλαμβάνεσαι ότι ουσιαστικά ΜΟΕ μόνο η επίσημη δημοκρατία της Κύπρου δύναται να προωθήσει; Αφού λες πως η πολιτική τους ηγεσία ταυτίζεται με τον στρατό κατοχής, πες μου, εμεις τί κάναμε για να αποστασιοποιηθούν οι απλοί ΤΚ από την ηγεσία αυτή και τον στρατό;

Θα σου πω εγώ τι κάνουμε: υιοθετούμε ολοένα και περισσότερο τη στάση "εμείς ποδά, τζείνοι ποτζεί". Έτσι, σπρώχνουμε στα χέρια της Τουρκίας ακόμη και ΤΚ που σάπισαν για χρόνια στις φυλακές του Ντεκτάς.

"...Με το να αυτομαστιγωννούμαστεν ότι φταίμε τζιαι εμείς γιατί εκάμαμεν το Α τζιαι το Β το 1963 ή το 1967 δεν λύει το πρόβλημα. Το πρόβλημα εν η κατοχή. Τζιαι δυστυχώς σήμερα Ο Ταλάτ ταυτίζεται με την κατοχή...".

Το πρόβλημα δεν ξεκίνησε με την κατοχή αλλά με την πολιτική του τΑΣΣΟΥ θα τελειώσει εκεί. ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΥΜΕ πλέον ότι η απαρχή του προβλήματος ήταν η κατοχή. Σε λίγο θα γίνει κοινά αποδεκτή στην Ευρώπη η θέση της Τουρκίας ότι η εισβολή και η κατοχή ήταν απαραίτητα κακά για την προστασία των ΤΚ. Με δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι προτιμούμε την διχοτόμηση θα πείσουμε;

Θα μπορούσε μετά το δημοψήφισμα ο τΑΣΣΟΣ να πείσει ότι δεν μισούμε τους ΤΚ και δεν επιθυμούμε να επιβληθούμε σε αυτούς; Πιθανόν. Το κατάφερε έστω σε ελάχιστον βαθμό; ΟΧΙ. Ηχηρό όχι.

***

Επαναλαμβάνω. Η συζήτηση για το τι μπορούμε να πράξουμε στο Α ή Β θέμα ως προετοιμασία για μια λύση ενοχλεί τους λάτρεις της Ανώτερης Φυλής και τους οπαδούς (των) του Status Quo:

"...Whatever you want
Whatever you like
Whatever you say
You pay your money
You take your choise..."

Anonymous said...

@ αχλ + ηλίθιο αγρινό

Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Ας έρτει ο Ταλάτ να αποδείξει ότι ο Τάσσος εν θέλει λύση.

- Γεγονός: η Τουρκία εν ήθελεν την 8η Ιουλίου.

- Γεγονός: Τζωνής - Περτεβ εσυμφωνήσαν στη διαδικασία το Μάρτη αλλά ο Ταλάτ ετράβησεν πίσω τζιαι εξαναθθυμήθηκεν το Ανάν με την επιστολή του στον Κι Μουν

- Γεγονός: η Τουρκία χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να αναβαθμίσει τα κατεχόμενα τζιαι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το Κουρδικό για τούτον το σκοπό.

- Δική σας έμμονη ιδέα: Για ούλλα φταιει ο Τάσσος. Μπορεί. Αλλά ο Ταλάτ ας έρτει χωρίς όρυς να κουβεντιάσει. Τι έσιει να χάσει; Αν εσιετε δίκιο εννά αποδείξει ότι ο Τάσσος εν το εμπόδιο.

Εγώ όμως νομίζω ότι εν θέλουν την 8ην Ιουλίου γιατί εν τους βολευκει στα σχέδια τους. Έχοντας στο σιέρι το Ναι στο Σχέδιο Ανάν, προτιμούν να χώνουνται που πίσω του για να παίρνουν οφέλη.

Επαναλαμβάνω, το εμπόδιον εν η κατοχή, τζιαι ώσπου θωρούν οτι συμβιβαζούμαστεν με τα τετελεσμένα της κατοχής κανένας έθθα μας βοηθήσει να το λύσουμεν με τρόπον που να μπορούν οι καλόπιστοι τζιαι οι νούσιμοι (που εν η μεγάλη πλειοψηφία) να δεχτούν. Τζιαι τούτοι οι καλόπιστοι άμα δεχτούν, έχοντας τζιαι τες εμπειρίες του παρελθόντος, εννά προστατεύσουν τη λύση που τους ακραίους.

Με τον κυνισμό σας τζιαι τη μανία σας να απορρίπτετε όποιον διαφωνεί με τες ιδέες σας (τες εμμονές σας καλλίτερα) πρέπει να είσαστεν σε απόγνωση. Γιατί αν έσιετε δίκαιον τζιαι η πλειοψηφία εν ρατσιστές, εθνικιστές τζιαι ηλίθιοι, τα πράματα εν μαύρα, ελπίδα για την Κύπρο εν υπάρχει.

Noullis said...

@edekitis:

"- Γεγονός: η Τουρκία χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να αναβαθμίσει τα κατεχόμενα τζιαι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το Κουρδικό για τούτον το σκοπό."

Pe mou, epinnes pou to pou ta xaramata esy?

Anonymous said...

@ noullis

Ναι έπινα που το πρωιν. Τζιαι μεσ' το ποτήριν είδα το φως. Η Συρία ξαφνικά αποφάσισεν να θεραπεύσει μιαν αδικίαν γιατί εν γνωστόν πόσην ευαισθησίαν έχουν για τούτα τα θέματα. Τζιαι αποφασίσαν να φκάλουν τους Τ/Κ που την απομονωσην. Σίουρα η στάση της Συρίας εν έσιει καμιάν σχέσην με τα προβλήματά της με την Τουρκίαν. Εν θέση αρχής.

Noullis said...

@ edekitis:

A (say 'A')

le

xan

dre

tta

Demetris said...

@agrino: esheis me black bush? protimw.

Anonymous said...

@Εδεκιτης

Ο ταλατ το αποδεικνύει κάθε μέρα ότι ο τασσος εν θέλει λύση. Το πώς σου το είπα πιο πάνω. Απλά ο τασσος πούλα σας το παραμύθι των κακών ξένων που θέλουν το κακόν μας και για αυτό κάνουν όλα αυτά που κάνουν και ότι εν ο ταλατ που φταίει που θέλει να επαναφέρει το σχέδιο Ανάν.

Αν ήταν ανάποδα τα πράγματα (δηλαδή αν ήταν ο ταλατ που έφταιεν) τότε η ΕΕ δεν θα έπαιρνε αυτές τις αποφάσεις που παίρνει( ανάπτυξη και ξεαπομόνωση των κατεχομένων), δεν θα είχαμε τα ψηφίσματα του γερμανικού κοινοβουλίου, κλπ κλπ κλπ.

Anonymous said...

Αγαπητέ politispittas,

Εύχομαι να έχεις αναρρώσει από την γρίπη που σε ταλαιπωρούσε τις τελευταίες μέρες και να έχεις επανέλθει δριμύτερος στην έπαλξη σου (όχι την Χρυσοστομίδεια).

Στο προηγούμενο μήνυμα μου (ένα από τα πρώτα εδώ) είχα διερωτηθεί σε τι αποσκοπούσε η χρήση των όρων “Παγανισμός” και “Νεοπαγανισμός” (πέραν από την καθιερωθείσα ειδωλολατρική έννοια) για ένα θέμα που όπως αποδείχτηκε μπορούσε να αναπτυχθεί πιο απλά και πιο κατανοητά. (Και κολλήσαμε στις ορολογίες και όχι στην ουσία που είναι - αν σωστά την αντιλήφτηκα - η αποκατάσταση της σχέσης του Ανθρώπου με τη Φύση!

Όντως το θέμα διευκρινίστηκε πολύ εύστοχα από:

1. Τον Captain Harbour που έδωσε για τα γραφόμενα σου τον όρο "περιβαλλοντική ηθική" και ανέφερε ότι ο όρος αυτός “… χρησιμοποιείται στην επιστημονική κοινότητα και περιγράφει τον σεβασμό στην φύση, την ολιγάρκεια και τον ορθολογισμό.”

2. Και από τον/την JustAnotherGoneOff που ανάφερε ότι “… ο Παγανισμός …” “…ΔΕΝ είναι θρησκεία αλλά αντίληψη και στάση ζωής απέναντι στη φύση σύμφωνα με τους ηθικούς και κοινωνικούς κώδικες που ρυθμίζουν τις σχέσεις του ανθρώπου με το περιβάλλον.”

Φυσικά ουδέν κακό αμιγές καλού. Ψάχνοντας πιο πολύ το ζήτημα και για να μάθω και λίγα πράγματα περισσότερα, κατέληξα να διαβάζω το βιβλίο του James Lovelock, “Η εκδίκηση της Γαίας” (Εκδόσεις Λιβάνη, 2007) – δεν του είχα δώσει σημασία πιο πριν αν και το είχα δει σε κάποιο βιβλιοπωλείο. (Παρεπιπτόντως ο James Lovelock δεν είναι ανάμεσα στα περισπούδαστα ονόματα που ανάφερε ο/η -=OCEANBORN=- στο μήνυμα του στις 22/10/2007 – 4:43 μ.μ.).

Θα μπορούσα να γράψω και δυο λόγια θρησκειολογικού περιεχομένου ένεκα και της “κόντρας” μεταξύ του/της dokisisofi και του/της ερινύας (ας πούμε για το βίο και την πολιτεία κάποιων “αγίων”, πριν την αγιοποίηση τους, όπως ο Κωνσταντίνος ο επικαλούμενος και Μέγας και η μητέρα του), αλλά επιφυλάσσομαι για το μέλλον …

24/10/2007 – 11:35 μ.μ.



Μέσα από τη συζήτηση έχουν εκφραστεί όντως πολύ ενδιαφέρουσες και εποικοδομητικές απόψεις για τους τρόπους προσέγγισης, επαναπροσέγγισης και δημιουργίας κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ. (Ξεχωρίζω ιδιαίτερα κάποιες από τις εισηγήσεις των Lexi_penitas, σταρχεια μου, axl, κ.ά.).

Μια παρατήρηση ειδικά για τα ζητήματα της Ιστορίας: Η Ιστορία όπως αναλύεται και διδάσκεται από την αστική παιδεία μετατρέπεται σε εθνική προπαγάνδα σε μια προσπάθεια από τους κρατούντες να πείσουν τον κόσμο για την ανωτερότητα της δικιάς τους της πατρίδας, αλλά και ότι η χώρα τους, (η πατρίδα τους) κινδυνεύει από τις επίβουλες προαιώνιων και νεοφανών εχθρών.
Οι διάφοροι λαοί παρουσιάζονται με εχθρότητες μεταξύ τους για ζητήματα που βασικά προέκυψαν από την αντιπαράθεση και αντιπαλότητα μεταξύ των κυρίαρχων κοινωνικών ομάδων τους. Όμως κανείς δεν το λέει αυτό. Αντίθετα οι λαοί παρουσιάζονται σαν ενιαία σύνολα που έχουν λίγο πολύ τα ίδια συμφέροντα και όχι χωρισμένοι σε διαφορετικές κοινωνικές τάξεις και στρώματα με διαφορετικά συμφέροντα και στόχους. Και έτσι ως ενιαία σύνολα ανταγωνίζονται και να πολεμούν μεταξύ τους. Στην ουσία όμως ΕΙΝΑΙ οι κυρίαρχες κοινωνικές ομάδες και τάξεις στα διάφορα κράτη που αντιμάχονται η μια την άλλη (για εξυπηρέτηση των δικών τους οικονομικών συμφερόντων και για επέκταση της κυριαρχίας τους), συμπαρασύροντας όμως μαζί τους (είτε με τη βία είτε με την προπαγάνδα και το φανατισμό) και τον απλό λαό ο οποίος τελικά είναι αυτός που πληρώνει τη νύφη!

Για τεκμηρίωση αυτών που λέω, σας παραπέμπω στο ωραιότατο και διαλεκτικά γραμμένο τραγούδι του Μάνου Λοΐζου, “Τρίτος Παγκόσμιος”, τραγουδημένο από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου (δυστυχώς δεν θυμάμαι το στιχουργό). Το τραγούδι λέει: “… Ο Γιόχαν, ο Πέτρος, κι ο Φρανς, σε φάμπρικα δούλευαν φτιάχνοντας τανκς … κ.λπ., κ.λπ.”.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι μόνο μια αριστερή προοδευτική κυβέρνηση (που θα στέκει μακριά από εθνικιστικές αγκυλώσεις και ρητορείες για προαιώνιους εχθρούς), μπορεί στην ουσία να προωθήσει μια διαφορετική θεώρηση της Ιστορίας και την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Γι’ αυτό και επιβάλλεται η υπερψήφιση και εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

25/10/2007 – 12:33 π.μ.

Υ.Γ. 1: Σύντομα ελπίζω, (σε επόμενο μήνυμα μου) θα στείλω ακόμα ένα δικό μου κείμενο με σχόλια για το άρθρο “Πραγματικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης” του Lexi_penitas.

Υ.Γ. 2: Συμφωνώ με τον Εδεκίτη για τον χλευαστικό, μειωτικό και απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο κάποια μέλη της κυρίαρχης κάστας του blog αντιμετωπίζουν τους εκφραστές διαφορετικών από τις δικές τους απόψεις (οποιεσδήποτε να είναι και αφτες φτάνει να μην είναι φασιστικές και ρατσιστικές). Για κοιτάξτε το βρε … Αντωνάκηδες!

25/10/2007 – 12:41 π.μ.

Anonymous said...

Οπςςςςς … Στάληκε κατά λάθος και άλλο μήνυμα …

Ερώτηση: Πως διαγράφεται (από τον συγγραφέα) ένα ήδη σταλέν μήνυμα;

25/10/2007 – 1:08 π.μ.

Anonymous said...

Θα πρέπει διαχειριστής να σου το διαγράψει / αντικαταστήσει με το σωστό.

Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα του σχολιασμού χωρίς εγγραφή.

Anonymous said...

Anef_mianmix

Ειρωνία /σαρκασμός

Αρέσκει μου ρε, κκελέν τζαι φτιν, γουστάρω.

Να πάω να κοιταχτώ?

Επήα πολλές φόρες τζαι εκοιτάχτηκα, τζαι μέσα στο γυαλίν είδα έναν έξυπνο, όμορφο βρέφος (τώρα βλαστούν τα μαλλιά μου, τόπους τόπους ακόμα έχω χνούδι) με θεληματική μύτη σαν παπουτσόσυκο.

Anonymous said...

axl,

Με ‘πο ούλλα μέσα η mix; Να ‘χει τζιαι κρομμίν;

Εν σου είπα να πάεις καμμιάν φοράν να κοιταχτείς, axl!!!

Όμως όποιος έχει μούγια μουγιάζεται τζιαι αν θέλεις να παεις μάλλον καλό θα σου κάνει … Εν ννα φκεις τζιαι που την έννοια.

25/10/2007 – 8:05 μ.μ.

AXL said...

@ Anef_otigoustaris

Δεν είπα πουθενά ότι είπες αλλά αμάν ένοιωσες την ανάγκην να το ξεκαθαρίσεις/δηλώσεις καλά έκαμες τζαι εγώ έτσι κάμνω (καλή ώρα)για να διατηρώ την ψυχική μου υγεία.

Θα έφκαινα που την έννοια αν είχα.

Αλλά γιατί να έχω την έννοια επειδή οι άλλοι δεν μπορούν να με καταλάβουν?

Εν δικό τους το πρόβλημα όχι δικό μου. Εννεν?

Anonymous said...

axl,

Η συζήτηση κάτω από αυτό το post φαίνεται έχει ολοκληρωθεί, όμως εμείς τη κρατάμε ακόμα ζωντανή με διάφορες ασχετολογίες σ’ ένα διάλογο anef ουσιαστικής ουσίας, άλλα για την πλάκα μας! Αφού το γουστάρεις γιατί όχι?!

“… Αρέσκει μου ρε, κκελέν τζαι φτιν, γουστάρω...” (από το προτελευταίο σου μήνυμα). Εν για την ζαλατίνα που μιλάς;

“Αλλά γιατί να έχω την έννοια επειδή οι άλλοι δεν μπορούν να με καταλάβουν?
Εν δικό τους το πρόβλημα όχι δικό μου. Εννεν?” (από το προτελευταίο σου μήνυμα).
Αν αυτά που λαλούμεν θέλουμε να τα ακούν τζιαι άλλοι (και όχι να μπαίνουν που το ένα φτιν τζιαι να φκένουν που το άλλον), εν καλά να έχουμε την έννοια πως τα λαλούμεν για να μπορούν οι άλλοι να μας καταλάβουν. Αν όμως θέλουμε απλά να τα πούμε σ’ ένα μονόλογο μας και να λειτουργούμε σαν μοναχικοί καβαλάρηδες, από ψυχολογικής άποψης και πάλι καλό είναι γιατί μας βοηθάει να ποθυμάνουμεν!

Καλή μέρα να έχεις!

Και χρόνια πολλά στους Δημήτρηδες και τις Δημητρούλες!

25/10/2007 – 9:59 π.μ.

Anonymous said...

No papillaros, no pippilos, no cry.

Anonymous said...

Αδέλφια όλοι μαζί να φύγει ο ΤΑΣΣΟΣ. Ναι στο μέτωπο ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ.

Psychos

Anonymous said...

Παρακαλούμε το Γραφείο Ντιρεκτίβας να μας στείλει ένα επαγγελματία. Οι προσπάθειες του ερασιτέχνη δεν είναι πλέον διασκεδαστικές.

Anonymous said...

MA TI EINAI TOYTA POU LES GIA METRA PROSEGGISIS SIOOR?

EXEI KALLITERO METRO PROSEGGISIS PU TON EKLEGMENO PU TON LAO ARXIEPISKOPO MAS???

ME KOTZAMU SINTRIPTIKO 8% KAI 3%TOU TASOU 8+3 =11! EXOUN LAIKH ENTOLHN NA MAS SOSOUN!


AKOYSA 8A MAS GORASOYN OYLLOUS PU ENA PISTOLI NA PEZOUME OPU 8OROUME TK KAI NA TUS FKALUME PO3O META POSKUPIDA NA RESSEI O PAKISTANOS NA TA PIANEI..