6.11.07

ΑΠΟΡΙΑ

Θυμάται κανείς να μου πει πότε ήταν που το ΑΚΕΛ οργάνωσε / στήριξε μαζικές κινητοποιήσεις σε σχέση με αιτήματα της εργατικής / αγροτικής τάξης; Δεν εννοώ ειδικά θέματα και ξεχωριστές περιπτώσεις, π.χ. 25 πατατάρηδες / φορτηγατζήδες, κλπ. Μιλώ για γενικές, μαζικές κινητοποιήσεις για τα πάγια αιτήματα εργατών / αγροτών (σύνταξη, ωράριο, μισθός, συνθήκες εργασίας, συλλογικές συμβάσεις, κ.α.).

Εκτος και αν είναι αχρείαστες γιατί εύκολα τους δίνει το κεφάλαιο ότι ζητήσουν...

53 comments:

Anonymous said...

Με όλο τον σεβασμό, πιστεύω πως η απορία σας δεν λαμβάνει υπ' όψη την σημερινή κατάσταση πραγμάτων και θα ήταν καλύτερα να αποφεύγετο.

the Idiot Mouflon said...

Για καμία απορία δεν δέχομαι αποφυγή. Τουναντίον, άμα μου προτείνουν αποφυγή φωνάζω πιο δυνατά.

Έλατο Χελιδόνι said...

Εν υπάρχουν πάγια αιτήματα εργατών πλέον εκτώς που τους πατατάριες κτλ... Το μόνο αίτημα που υπάρχει εν για αξιοκρατεία...καταλαβαίνεις

Anonymous said...

gevika stnv kypro o kathevas xrisimopoia tnv dikn tou prosopikn dyvamn/epiron/meso/connections gia va epibalei ta symferovta tou.

katharo paradigma eivai n periptosn twv boskwv stnv dromola3ia (eivai krima oi avthropoi alla eivai gegovos oti dev mporei to kratos va everga syvesthimatika se tetoio sobaro thema).

epiav tnv kyriakn (vomizw) va sfa3ouv ta arvia... esoroftikav 10-20 atoma pou mova tous, efovazav , piezav klp... kai apofasise n kybervisi oti dev tha parei tnv telikn apofasi tnv devtera.

avta ta pramata snmbaivouv movo se tritokosmikes xores (opws eivai n kypros) kai oxi se sobara krati. va epibalei tnv thesn tou evas (n' 10 n' 20) atoma se sobaro thema dnmosias ygeias.

PS: Se sxesn me prongoumevo mnvnma alla sxetiko kai edw to comment mou. Nai to Tassikos sav ovoma to avkovistika apo prongoumeves syzntnseis mias kai eimouv o movos yper tou Tassou sto blog. Arxika egrafa me to pseudovymo 'Anonymous 40%'. To oti ypostirizw Tasso dev snmaivei oti symfovw mazi tou 100% oute oti tha kopsw tes flebes mou gia lloou tou :). Apla opws oloi mas, otav erxovte oi ekloges briskomaste mprosta se kapoies epiloges (Tassos, Christofias, Kasoulidis, Outopos) kai oloi mas dialegoume tnv kalhtern (kata tnv gvomn mas epilogn). Gia meva avtn eivai o Tassos, gia tous logous pou eimai sygouros tha exw tnv evkairia va avapti3w sto blog... dev snmaivei oti symfovw me ola osa kavei n' leei.. oute oti pistevw eivai o kalhteros pithavos proedros tns kyprou (mporei va yparxouv kaliteroi alla dev katebaivouv stes ekloges :). To brisidi klp apo diaforous ematha va to agvow.. apla dixvei tnv adyvamia (n' mn thelisi) merikwv va orthosouv logika epixirimata.. tipote allo.

gregoris said...

εξαρτάται τι εννοείς με το οργάνωσε τζιαι τι με το στήριξε
κατά καιρούς οργάνωσεν τζιαι εστήριξε διάφορες κινήσεις τζιαι καταστάσεις
η δεκαετία του 1940 όμως ήταν ίσως η μόνη εποχή έντονων μαζικών κοινωνικών αγώνων στην σύγχρονη ιστορία της Κύπρου τζιαι εν μέσα που τζίνους τους αγώνες που εσυγκροτήθηκεν το ΑΚΕΛ ως πολιτική δύναμη

Aceras Anthropophorum said...

Τα γαλλικά συνδικάτα παουρίζουν μες τες στράτες τζαι η γαλλία μιάν μέρα στες 5 δεν δουλεύκει. Οι κατάσταση της εργατικής τάξης εν σε πολλά χειρότερην κατάστασην που την Γερμανίαν ή ακόμα την Ελβετία όπου τα συνδικάτα συζητούν πρίν να φκούν στους δρόμους. Το ζητούμενον είναι το τί παίρνει ο εργάτης όι το τι ζητά, η ακόμα το πως το ζητά.

Sceptic Anonymous said...

Δκιάβασε την Διασκεπτική του Κατσιαούνη και εν να δεις αν έκαμε αγώνες το ΑΚΕΛ.

Anonymous said...

"η απορία σας δεν λαμβάνει υπ' όψη την σημερινή κατάσταση πραγμάτων και θα ήταν καλύτερα να αποφεύγετο"

Χα????

Περιμένω εναγωνίως να ακούσω για την προσφορά του ΑΚΕΛ στον τόπο από την Διασκεπτική και εντεύθεν.

Συγκεκριμένα, θαθελα να ακούσω ποια είναι η θέση του ΑΚΕΛ για:

- την Ένωση
- την ΕΟΚΑ
- τον Μακάριο
- το Δυτικό σχέδιο
- το Σπύρο Κυπριανού
- την ΕΟΚ/ΕΕ
- τον κομμουνισμό
- τον Τάσσο Δευκαλίωνα
- το σχέδιο Ανάν

Σε όλα αυτά τα θέματα το ΑΚΕΛ έχει κατά καιρούς εκφράσει περισσότερες από μία θέσεις οπότε αντιλαμβάνεστε τη σύγχιση μου...

Banana Republic Cyprus said...

Η στάση του ΑΚΕΛ έναντι στην ΕΟΚΑ είναι γνωστή φίλε ίλλαντρε. Και -παρόλο που δεν χαιρεκακώ με αυτό που θα πω- μάθατε κι εσείς το 2004 τι σημαίνει να σε σταμπαρίσκουν προδότη επειδή έχεις διαφορετική άποψη και δεν πας με το ρεύμα.

Banana Republic Cyprus said...

(συνέχεια)
Θα ήταν καλό να αποτελούσε ΔΙΔΑΓΜΑ για μερικούς (τονίζω το μερικούς) συναγερμικούς. Οι τελευταίοι που μπορούν να μιλούν για σχέδιο Αναν και σπίλωση είναι αυτοί που για δεκαετίες (και όχι μόνο 3 χρόνια) έκαναν ακριβώς το ίδιο με τον κόσμο του ΑΚΕΛ που διαφώνησε με τις τακτικές της ΕΟΚΑ.
Κάτι ηξέραν οι Κυπραίοι που έλεγαν "όπως στρώσεις έννα τζοιμιθείς" ή "έσιη ο τζαιρός γυρίσματα".

Anonymous said...

kkasjdkaj

Anonymous said...

BRC: "μάθατε κι εσείς..."

Φίλε μου, άνοιξε τα μάθκια σου. Τζιαι το νου σου. Αντιλήφθου ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν σκέφτονται πάντα με κομματικούς όρους όπως εσύ. Εμάθαν σας τόσα χρόνια μεσα σε τζείνο το κόμμα να χωρίζετε τον κόσμο σε καλούς τζιαι κακούς. Μόλις ακούσετε κάποιον να κατηγορήσει το ΑΚΕΛ αμέσως τον κατατάσσετε στους "άλλους", τους κακούς, τους φασίστες, τους πραξικοπηματίες, και πάει λέγοντας. "Μάθατε κι εσείς," μου λες. Ποιοι εμείς; Τι ξέρεις για μένα εκτός από αυτά που γράφω εδώ; Από που ως που έβγαλες το συμπέρασμα ότι ήμουν πάντα της πλειοψηφούσας άποψης; Σε πληροφορώ ότι το αντίθετο συμβαίνει. Οι απόψεις μου κατά κανόνα μειοψηφούν.

Άσε που ούτε καν εκατηγόρησα το ΑΚΕΛ. Υπέβαλα μόνο κάποια ερωτήματα. Πέτε μας να δούμε. Το ΑΚΕΛ ήταν υπέρ του αγώνα ή εναντίον; Ήταν υπέρ του Μακάριου ή εναντίον; Γιατί την μια μέρα δέχτηκε το δυτικό σχέδιο και την άλλη τον απέρριψε; Γιατί είμαστε στην ΕΕ αφού εν το ίδιο συνδικάτο με το ΝΑΤΟ; Στο σχέδιο Ανάν είναι υπέρ ή εναντίον;

Διαφωτίστε μας εσείς οι πεφωτισμένοι.

Aceras Anthropophorum said...

Για να είμαστιν δίκαιοι, να θα έπρεπεν να απαντήσουμεν για όλα τα κόμματα στες σχετικές ερωτήσεις που ετεθήκαν για το ΑΚΕΛ τζαι να δούμεν ποιοί εδικαιωθήκαν διαχρονικά. Τζαι για να είμαστιν ακόμα πιό δίκαιοι θα έπρεπεν να προσθέσουμεν ακόμα μερικά ερωτήματα (που δεν είναι κατ ανάγγη προς ώφελος του ΑΚΕΛ)

- την σχέση μας με τους τουρκοκύπριους
- τη σχέση της κύπρου με το ΝΑΤΟ
- τη σχέση με την ΕΕ
- την διαχείρηση του χρηματηστηρίου
- το ενιαίο αμυντικό δόγμα
- τους πυραύλους S300
- την στρατιωτική ρητορική
- την ιδέα αν η ελληνική φυλή είναι ανώτερη
- την αλληλεγγύη με άλλους λαούς
- την σχέση του κόμματος με τα μεγάλα ντζάκια της κύπρου
- την σχέση του κόμματος με τους τέος εοκαβητατζήδες
- την χρήση όπλων (ποιόν εσκότωσε ένα μέλος του)

Anonymous said...

Εσύ τι ξέρεις για μένα και μιλάς έτσι; Εγώ υπέθεσα ότι είσαι συναγερμικός, είναι αυτό ντροπή ή τίποτε το κακό για να αντιδράς σαν να σου βρίσαμε το σόι;
Και ευτυχώς που δεν είσαι κομματικοποιημένος δηλαδή. Εκτός κι αν θεωρείται κάποιος ακομμάτιστος όταν ακούει ΑΚΕΛ και βγάζει σπυριά ή βλέπει κόκκινους εφιάλτες στυλ ΕΣΣΔ ή ασπάζεται αβασάνιστα τις απόψεις συγκεκριμένων ιδεολογικών παρατάξεων που για δεκαετίες ΧΩΡΙΣΑΝ τον λαό σε προδότες και πατριώτες. Εσύ με γνωρίζεις και λες πως "Εμάθαν σας τόσα χρόνια μεσα σε τζείνο το κόμμα...";;; Ή μήπως εσύ μπορείς να λες αλλά οι άλλοι όχι; Δεν έχω σκοπό να ξαναμπώ σε "διαμάχη" μαζί σου, αλλά δεν γίνεται να γράφεις κάτι, να ζητάς απαντήσεις, κι αμα τις παίρνεις να κάνεις σαν να σε ξιτιμάσαμε. Και εν έτη 2007, όπου μόνο κάποια μειοψηφία μιλά για Ενωση ακόμη, είναι πολύ φυσιολογικό να οι απόψεις σου να μειοψηφούν! Δεν θα σου πω καν την άποψη μου για το θέμα ΑΚΕΛ-ΕΝΩΣΗ διότι μπορεί να πάθεις και τίποτε.
Αλλά πες μας τι σχέση έχουν όλα τα ερωτήματα σου με το θέμα; Διότι έθεσες μια σειρά απο ερωτήματα με ΚΡΙΤΙΚΗ διάθεση ΜΟΝΟ για το ΑΚΕΛ. Αν ακόμα σε ενοχλεί η στάση του ΑΚΕΛ για την ένωση, εν έτη 2007, τί να σου πω; Ότι έμαθες κάτι από την ιστορία; Δεν μπορώ να πω τέτοιο πράμα! Κι αν η άποψη σου είναι "Περιμένω εναγωνίως να ακούσω για την προσφορά του ΑΚΕΛ στον τόπο από την Διασκεπτική και εντεύθεν", τί θες να σου πούμε; Μπράβο; Ή να συμφωνούμε με ότι πεις; Αν αυτό θες, τουλάχιστον πες μας το. Αν δεν γουστάρεις να ακούεις αντίλογο, ΜΕΝ ΓΡΑΦΕΙΣ. Κάθε φορά δηλαδή που θα απαντούμε σε κάτι, έτσι έννα σε έχουμε; Αμα πια...

Anonymous said...

@ idiot mouflon
Τα σχόλια του Aceras με βρίσκουν σύμφωνο και ελπίζω να έκαναν πιο κατανοητή την προτρποπή μου (όχι φασιστική, φιλική μονο) πως η απορία σας δεν έχει στήριγμα για συζήτηση ουσίας.

Anonymous said...

@ Idiot Mouflon,

Έχω την αίσθηση ότι με την απορία που διατυπώνεις, όσο καλοπροαίρετα και να το δούμε, πιο πολύ θέλεις να υποβάλεις ότι “…το ΑΚΕΛ δεν οργάνωσε, στήριξε ή συμμετείχε σε κινητοποιήσεις σε σχέση με αιτήματα της εργατικής και αγροτικής τάξης”.

Εκτός και αν η αίσθηση μου είναι ψευδαίσθηση και η απορία σου ψευδoαπορία (όπως λέμε, φέρ’ ειπείν να πούμε, ψευδώνυμο).

Μήπως το ΑΚΕΛ (και η κυπριακή Αριστερά γενικότερα) είναι έννοιες γενικές, αόριστες και μεταφυσικές, χωρίς ανθρώπινη υπόσταση ή έχουν ως μέλη και στελέχη τους εξωγήινους (εξωγήινοι ήταν μόνο οι πραξικοπηματίες στην Κύπρο) και όχι ανθρώπους που ζουν και εργάζονται σ’ αυτό τον τόπο και οι οποίοι συνδικαλίζονται και συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις (μικρές ή μεγάλες δεν έχει σημασία) για ζητήματα κοινωνικά, εργατικά ή αγροτικά;

Συμπληρώνοντας αυτά που λαλεί τζιαι ο Aceras, θέλω να αναφέρω ότι οι κοινωνικοί και εργατικοί αγώνες δεν οργανώνονται κατά παραγγελία ή όποτε έχουν κάποιοι όρεξη, διάθεση ή ελεύθερο χρόνο (όπως παραγγέλνεις, φέρ’ ειπείν να πούμε, ένα στέκκιν medium ή well done στο εστιατόριο ή ένα γύρο με ταλλαττούρι στο take away), αλλά όταν υπάρχουν συνθήκες ώριμες και κατάλληλες, “συνθήκες ανάγκης και οργής”, (που έλεγε και ο ποιητής).

Με αυτά δεν θέλω να πω ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν πια σοβαρά εργατικά και αγροτικά προβλήματα και δικαιολογημένα αιτήματα, (η πάλη για καλυτέρευση της ζωής μας και για πιο δίκαια κατανομή του παραγόμενου εθνικού εισοδήματος αλλά και για ριζοσπαστικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία είναι συνεχής), όμως δεν έχουν την έκταση ή το μέγεθος που είχαν πριν 30-40 χρόνια. (Στον αγροτικό τομέα και ιδιαίτερα μετά την είσοδο μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση η κατάσταση έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη).

Με την ευκαιρία της αναφοράς μου στα αγροτικά προβλήματα και συναισθανόμενος πλήρως τον πόνο των ανθρώπων (ένεκα και της καταγωγής μου από γεωργοκτηνοτροφική οικογένεια - αυτές τις μέρες νοιώθω ωσάν μια ρότσα να μου έχει πλακώσει το στήθος), θέλω να εκφράσω τη συμπάθεια μου στους δοκιμαζόμενους κτηνοτρόφους που βλέπουν το βιος τους να χάνεται και να ξεκληρίζονται επαγγελματικά από τη μαζική σφαγής των ζώων τους λόγω των αρρωστιών που εκδηλώθηκαν σε αυτά. Κάποιοι σίγουρα φέρουν τεράστιες ευθύνες για το πώς φτάσανε τα πράγματα μέχρι σ’ αυτό το έσχατο σημείο.

Επανερχόμενος στο κυρίως θέμα, θα ήθελα ακόμα να πω πως σήμερα οι αγώνες των εργαζομένων δεν έχουν τη φύση και το περιεχόμενο που είχαν παλιά. Γιατί όντως ισχύει ακόμα και αυτό που υπονοείς Idiot Mouflon, ότι δηλ. το κεφάλαιο (αφού καρπούται τόσα από τον κόπο των εργαζομένων) τους δίνει και λίγα περισσότερα για να διατηρήσει (στην ουσία να εξαγοράσει) την εργατική ειρήνη.

Εκτός των συνηθισμένων εργατικών και αγροτικών κινητοποιήσεων και διεκδικήσεων, σήμερα έντονα μας καίνε και διάφορα άλλα προβλήματα για τα οποία πρέπει να μαζικοποιήσουμε τις κινήσεις και κινητοποιήσεις μας όπως π.χ. για την προστασία του περιβάλλοντος, ενάντια στον ρατσισμό και τις διακρίσεις παντός είδους (και κατά αυτών ακόμα των κομμουνιστών, όσο και αν δεν αρέσει σε κάποιους αυτό που λεω), για καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας για τους μετανάστες και τους οικονομικούς πρόσφυγες, για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενάντια στους πολέμους, την φτώχεια και την πεινά και τα λοιπά.


@ Sceptic Anonymous,

Πέραν από την Διασκεπτική (του Κατσιαούνη), ας διαβάσει οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται και το δεύτερο τόμο της Ιστορίας της Κύπρου του Κώστα Γραικού.


@ Ύλαντρος,

“ Περιμένω εναγωνίως να ακούσω για την προσφορά του ΑΚΕΛ στον τόπο από την Διασκεπτική και εντεύθεν.”
- Πρόσεχε μην σε πιάσει τζιαι το άγχος περιμένοντας και μας πάθεις τζιαι τίποτε (μη κακό σου!).

Τελικά όμως όπως τέθηκε το θέμα, εσύ βρίσκεσαι στο στοιχείο σου! Σου δόθηκε η ευκαιρία να χύσεις την αντιακελική σου χολή και δεν την αφήνεις να πάει χαμένη!
Τι κι αν σου πει κάποιος τις θέσεις του ΑΚΕΛ για τα ζητήματα που αναφέρεις. Αντί εσύ να διατυπώσεις θέση, κάθεσαι στην κλούβα και καρτεράς από τους άλλους να πουν κάτι (για το ΑΚΕΛ και την Αριστερά) και μετά να τοποθετηθείς, ως συνηθίζεις. Πιο πολύ για να επιβεβαιώσεις τον εαυτό σου και τις θέσεις σου το κάνεις και όχι για να κάνεις εποικοδομητική συζήτηση.
Πάντως σε όλα εκείνα που κατέγραψες και αναζητείς “εναγωνίως” πληροφόρηση, (και εκτός από αυτά που αναφέρει στο δεύτερο μήνυμα του ο Aceras), ξέχασες να αναφέρεις τη στάση του ΑΚΕΛ έναντι στον Κληρίδη και στον Βασιλείου, το ζήτημα του ευρώ, τις αρχιεπισκοπικές εκλογές και τη στάση του έναντι του νυν Αρχιεπισκόπου και μερικά άλλα … Τελικά μπόλικη είναι διαφώτιση σου χρειάζεται, Ύλαντρος!

Παρουσιάζεσαι Ύλαντρος, ότι είσαι ανοικτόμυαλος, ότι είσαι σε θέση να συζητήσεις το κάθε τι και ότι ακόμα είσαι έτοιμος να αλλάξεις και τις πολιτικές σου επιλογές. Παραδοσιακά, φέρ’ ειπείν να πούμε ψηφίζεις Συναγερμό, αλλά (όπως κάπου ανάφερες), κάποτε ψήφισες και τους ΕΔΗ. Δικαίωμα, γούστο και καπέλο σου. Δεν μου πέφτει λόγος, ούτε καν λέξη! Όμως δε μπορείς να μην αναγνωρίζεις και στους άλλους (και δη στην Αριστερά) αυτό που εσύ θεωρείς αυτονόητο για τον εαυτό σου.

Η πολιτική δεν είναι μια στατική και στάσιμη κατάσταση. Οι πολιτικές αναλύσεις και η διατύπωση θέσεων και απόψεων γίνεται μέσα στις δοσμένες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της συγκεκριμένης και αποφάσεις λαμβάνονται με βάσει αυτά τα εκάστοτε δεδομένα. Όταν τα πράγματα αλλάξουν, είναι φυσικό να αλλάξει και η πολιτική. Αλλιώς θα είμαστε δογματικοί! Αλλά φαίνεται πως “άλλοι έχουν τ’ όνομα και άλλοι την χάρη!”

Ακόμα κάτι: “ Αντιλήφθου ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν σκέφτονται πάντα με κομματικούς όρους όπως εσύ.” – Γιατί σχεδόν πάντα οι αυτοχαρακτηριζόμενοι ακομμάτιστοι αναμασούν τα στερεότυπα της Δεξιάς και ψηφίζουν δεξιά κόμματα; Είναι τυχαίο;



@ Banana Republic Cyprus (BRC),

“Διότι έθεσες μια σειρά απο ερωτήματα με ΚΡΙΤΙΚΗ διάθεση ΜΟΝΟ για το ΑΚΕΛ”. Αγαπητέ brc, η διάθεση δεν ήταν καθόλου ΚΡΙΤΙΚΗ αλλά ξεκάθαρα ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΗ!!! Το μάθαμε το κοπέλι! Να τι έλεγε σε μένα σε άλλο post (στο “Τι σημαίνει mytappin” πριν κάποιες μέρες:
“ Anef:
Θετικά σχόλια δεν συνηθίζω να κάμνω. Προτιμώ τα αρνητικά. Δημιουργείται παραπάνω χαβαλές. Ένας λόγος που επικρίνω αρκετά έντονα το ΑΚΕΛ είναι διότι εδώ κυκλοφορούν κάμποσοι ΑΚΕΛικοί και γίνεται συζήτηση. Τι θα κάνουμε, να γράφουμε για θέματα για τα οποία όλοι συμφωνούμε και να αλληλοχειροκροτούμαστε;” – Για χαβαλέ είναι δω ο άνθρωπος. Γι’ αυτό κάντε κι εσείς την πλάκα σας.


Τέλος, @ Idiot Mouflon & Tassikos,

Φράσεις του στυλ “πατατάρηδες” (αντί πατατοπαραγωγοί) και “βοσκοί” (αντί κτηνοτρόφοι – σήμερα σχεδόν κανένας δεν “βοσκεί” τα ζα του) αποπνέουν μια προσέγγιση υποτίμησης προς αυτούς τους ανθρώπους.

Κι εσύ Tassikos, μην απολογείσαι για τις πολιτικές σου επιλογές. Ξέρουμε και οι δυο πως κατά βάθος είναι λανθασμένες αλλά εγώ θα σε στηρίζω να τις λες (φτάνει να γίνεται συζήτηση).
Μόνο αφού γράφεις που γράφεις στα greeklish (θα υπάρχει λόγος υποθέτω), γράφε τουλάχιστον σωστά για να μην γίνεται κουραστική η ανάγνωση τους και να μην πονάμε τα ματάκια μας! Πόσες φορές να σου πω ότι το ν (νι) γράφεται με n (en) στα greeklish και όχι με v (vi)!!!

Anef_oriwn
07/07/2007 – 5:35 μ.μ. (Επέτειος 90χρονων Οκτωβριανής Επανάστασης).

Anonymous said...

Εγώ δεν ρώησα για 55-59 κλπ.

Ρώτησα συγκεκριμένα για τα θέματα που απασχολούν ειδικά τις τάξεις των εργατών / αγροτών. Η εισαγωγή των άλλων θεμάτων από ορισμένους απλά αποδεικνύει την ανικανότητα μας για σοβαρό διάλογο.

Όσοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για τέτοιες κινητοποιήσεις και πως τα όποια αιτήματα αλλιώς πρέπει να προωθηθούν... άποψη τους...

Εκείνοι όμως που δέχονται πως και αιτήματα υπάρχουν... και κινητοποιήσεις μαζικές χρειάζονται... πρέπει να εξηγήσουν και την απραξία του "κόμματος του Λαού".

Όμως...

...επειδή η πλύση εγκεφάλου των αυτοχθόνων της Κύπρου είναι καθολική

... επειδή μας μάθαν να ενδιαφερόμαστε ΜΟΝΟ για την μάχη των εντυπώσεων

...επειδή άμα ο "αντίπαλος" αναφέρει λέξεις / ερωτήματα / θέματα που δεν μας συμφέρουν τότε πρέπει να πετασούμαστε και εμείς αλαλάζοντας αντίστοιχες-αντίθετες λέξεις κλειδιά (όπως μας δείχνουνν απ' το χαζοκούτι)

...επειδή δεν μάθαμε να λέμε "στο Α θέμα ο Β πολιτκός ή το Γ κόμμα έχει άδικο / δίκαιο αλλά εγώ τον υποστηρίζω / τον απορρίπτω για τους εξής γενικότερους λόγους : 1...2...3... κλπ.

... για όλους αυτούς τους λόγους αντί για διάλογο έχουμε μια ασύμφωνη συμφωνία κωφών.

@ΘαλασσοΘεατής
Το ερώτημα παραμένει. Εκείνοι που πιστεύουν πως και αιτήματα υπάρχουν και οι μαζικές κινητοποιήσεις είναι αναγκαίες... πως εξηγούν την αδράνεια του ΑΚΕΛ;

Τη θέση ότι δεν υπάρχουν έντονες κοινωνικές / ταξικές συγρούσεις πλέον την ακούω συχνά και από συγκεκριμένους κύκλους. Ας ρίξουν μια ματιά προς Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ελλάδα μεριά.

Ακόμη όμως και αν το δεχτούμε αυτό, δεν μπορώ να το δεχτώ και ως απόδειξη του ότι δεν υπάρχουν έντονες ταξικές / κοινωνικές διαφορές. Δεν φτάνει η έλλειψη έντονης αντιπαράθεσης ως απόδειξη έλλειψης έντονων, μεγάλων χασμάτων. Δεν υπάρχει τίποτα στη λογική που να δικαιολογά τέτοιο αυτόματο συμπέρασμα.

Και για όσουυς ρωτάν "μα πότε στο παρελθόν είχαμε κατώτερες κοινωνικές τάξεις με στέγη, τροφή, διασκέδαση εξασφαλισμένα όπως τώρα;" (στον δικό μας "δυτικό κόσμο" βέβαια, ο "άλλος" δεν μετρά, δεν υπάρχει) θα απαντήσω ..."μα πότε η παραγωγή πλούτου ΓΕΝΙΚΑ είχε τέτοιο μέγεθος όπως τώρα;"

Η διαφορά ανάμεσα στους έχοντες και στους μη έχοντες μεγαλώνει. Ο χαμηλά αμοιβόμενος μπορεί να έχει σπίτι και τροφή... ο προνομιούχος όμως μπορεί να έχει ιδιωτικό τζετ, πρόσβαση και έλεγχο στα ΜΜΕ, δυνατότητα επηρεασμού της αγοράς αλλά και των προσωπικών αναγκών του καθενός, ... κλπ.

Δεν πιστεύω στα γκαζάκια και τους κουκουλοφόρους, δεν πιστεύω στον κρατισμό. Πιστεύω όμως πως αφού παράγουμε τόσα πολλά, θα έπρεπε να είχαμε όλοι περισσότερα... σύμφωνα με τις ικανότητες αλλά και τις ανάγκες του καθενός μας. Αν διαφωνείς με την πιο πάνω απλή πρόταση, να το συζητήσουμε σε άλλο θέμα. Αν συμφωνείς, τότε πς μου πως πιστεύεις ότι πρέπει να γίνεται η διεκδίκηση ...

Σημείωση: μαζικές κινητοποιήσεις δεν σημαίνει απαραιτήτως βίαια δράση που καταπατά τα δικαιώματα των άλλων.

Παράδειγμα, όσοι πλέον αποφοιτούν ή/και όσοι υποστηρίζουν αιτήματα των φοιτητών να εφαρμόζουν τρόπους αντίδρασης όπως μποϊκοτάζ σε εκπαιδευτικά ιδρύματα ειδικά ή μειωμένη κατανάλωση προιόντων για την αγορά γενικότερα / άρνηση να εργοδοτηθούν / γενική εκστρατεία διαφώτισης των άλλων κοινωνικών ομάδων, κλπ.

Αν κάποιος δεν πιστεύει στο δίκαιο τέτοιων αιτημάτων, δικαίωμα του. Άμα όμως ΛΕΕΙ πως τα πιστεύει... αλλά θεωρεί τέτοιες κινητοποιήσεις "ουτοπία"... φοβάμαι πως απλώς φυγοπονεί και ψάχνει για εύκολες λύσεις, δλδ. ή την αδράνεια ή την βίαια αντιπαράθεση (χαπάκια αδρεναλίνης που έλεγε και ο ποιητής, μέσο αυτοπροώθησης / ανέλιξης σε διαφορετικό κύκλο λέω εγώ).

Πιο ειλικρινές θα ήταν να σταθούμε μπρος στον καθρέφτη και να πούμε "είμαι ευτιχισμένος στον καπιταλισμό μου, καλά περνώ, καλύτερα να σωπάσω."

Anonymous said...

Χαιρετώ τους BRC και anef. Περίμενα πως και πως να βγείτε να υπερασπιστείτε το ΑΚΕΛ :-)

[Δεν θα ασχοληθώ με τις σασυναρτησίες του BRC, ο οποίος έβγαλε το συμπέρασμα πως είμαι ενωτικός. Ήμαρτον πιον.]

Τα ερωτήματα που έθεσα δεν είναι καθόλου άσχετα με το θέμα όπως το έθεσε το αγρινό. Η απάντηση είναι απλή. Το ΑΚΕΛ δεν είναι κόμμα επαναστατικό. Τουλάχιστον από την ανεξαρτησία και μετά, το ΑΚΕΛ κοντοσυνάχτηκε της εξουσίας και προσπαθεί να εξασφαλίσει μερίδιο από την πίτα. Σε όλες τις μεγάλες και κρίσιμες στιγμές της Κύπρου, το ΑΚΕΛ άλλαξε γνώμη. Είτε είχε αρχικά δίκαιο είτε όχι, στο τέλος πήγαινε με το ρεύμα. Ήταν εναντίον του αγώνα, μετά ήταν υπέρ. Ήταν εναντίον του Μακάριου, μετά τον στήριξε. Ήταν εναντίον της ΕΕ, μετά τη δέχτηκε. Ήταν υπέρ του σχεδίου Ανάν, μετά το απέρριψε. Στις κρίσιμες στιγμές, το ΑΚΕΛ πάει με το ρεύμα. Μην ξεχνάτε ότι στήριξε ή συμμετείχε σε όλες τις κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας εκτός από αυτή του Κληρίδη.

Το ΑΚΕΛ είναι ουσιαστικά μια ομάδα συμεφρόντων. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο. Προσπαθεί να εξασφαλίσει τον κόσμο του. Αυτό δεν είναι επιλήψιμο. Φυσιολογικό είναι. Είναι όμως εκνευριστικό όταν μας το παίζουν και ιδεαλιστές.

Βέβαια δεν είναι όλα αρνητικά. Το ΑΚΕΛ είχε μια διαχρονικά σωστή στάση έναντι των Τουρκοκυπρίων. Έχει επίσης σωστές θέσεις σε πολλά θέματα κοινωνικής υφής όπως το ρατσισμό, τη ανοχή στη διαφορετικότητα, και άλλα. Στην αντίπερα όχθη υπάρχουν οι διαχρονικά λανθασμένες προσεγγίσεις όπως ο αντι-δυτικισμός, η καλλιέργεια της διχόνοιας και τα ελλείμματα δημοκρατίας.

Bananistanos said...

Μιαν τζε εβάλαμε το ΑΚΕΛ στο στόχαστρο έχω τζ'εγώ μιαν απορία προς τους φίλους Ακελικούς. Ποιά είναι οι άποψη σας για τη συμμετοχή Χριστόφια στις μυστικές συναντήσεις Τάσου-Σερντάρ Ντεκτάς? Νομίζετε ότι οφέλεσε την πολυδιαφιμιζόμενη εμπιστοσύνη των τ/κ προς Χριστόφια?

Sceptic Anonymous said...

Ναι αλλά πως ήταν να γίνει επαναστατικό κόμμα το ΑΚΕΛ; Είδε τι έγινε και με το ΚΚΕ και εκατάλαβε πως πάει το παραμύθι. Ποιας άλλη παράταξη ήταν θύμα πολιτικής τρομοκρατίας για τόσο μεγάλο διάστημα;

Την δεκαετία του 1950 είχα φάει ήττα που την διασκεπτική. Μετά τους είχαν οι Αγγλοι στο μάτι. Μετά ήρθε ο Γρίβας και καθώς ελευθέρωνε την Κύπρο εσκότωνε και κανένα αριστερό να περνά η ώρα.

Ύστερα έρχεται η ανεξαρτησία με τον Μακάριο να έχει τουλάχιστον το 60% των ψήφων.

Το σύνταγμα της Ζυρίχης είχε και την συμφωνία κυρίων μεταξύ Καραμανλή και Μεντερές για να εμποδίσουν την εξάπλωση του κομμουνισμού στην Κύπρο

Το 1964 ο Παπανδρέου έστειλε ολόκληρη Μεραρχία στην Κύπρο για να μην γίνει κόκκινο το νησί αφού ο Μακάριος τάχα είχε αριστερές τάσεις.

Μετά επί Χούντας τί ήταν να κάμει το ΑΚΕΛ;

Η ανάγκη τα κάνει όλα. Αν δεν συνεργαζόταν με τον Μακάριο το πιο μεγαλό κόμμα της Κύπρου δεν θα έβγαζε ούτε και ένα βουλευτή, λόγω του πλειοψηφιακού συστήματος που είχαμε. Τωρά άλλαξε το σύστημα.

Ύστερα επί Χούντας ο Μακάριος δεν ήταν η καλύτερη επιλογή του ΑΚΕΛ; Σκεφτήτε πως θα ήταν τα πράγματα για το ΑΚΕΛ αν η Κύπρος ενωνόταν με την Χουντική Ελλάδα, την Ελλάδα των Ελλήνων Χριστιανών.

Τέλος ποιος πολιτικός δεν αλλάσει δηλαδή; Ο Κληρίδης με την πολιτική του ενεργού ηφαιστίου; Ο Μακάριος που εξεκίνηση για ένωση και υπέγραψε για ΔΔΟ; Για τον Κυπριανού δεν είμαι σίγουρος, άρα δεν θα σχολιάσω. Μόνο οι φανατικοί δεν αλλάσουν επειδή απλά κατέχουν αυτό που νομίζουν είναι η αλήθεια.

Κατ' εμένα το ΑΚΕΛ, παρ' όλα τα κακά του, είναι ίσως το πιο υπεύθυνο κόμμα. Αν έπιανε τα όπλα είτε το 1955-59 για να αντιδράσει στα προβοκάτσια της ΕΟΚΑ, η μετά το 1960 δεν θα είχει ούτε μισή Κύπρο σήμερα. Ήταν να γίνει Βοσνία μαζί με Κόσοβο και δεν θα ξέραμε που παν τα τέσσερα.

Έλατο Χελιδόνι said...

Αγρινέ επροκάλεσες τρικυμία.

Η πλειοψηφία δαμέ μάσιεται να φκάλει τρύπα μέστο νερό...
Εν μέστο γιαίμα μας να τσακκονούμαστε μόνοι μας ομως, εννεν?

Anonymous said...

anef:

"Γιατί σχεδόν πάντα οι αυτοχαρακτηριζόμενοι ακομμάτιστοι αναμασούν τα στερεότυπα της Δεξιάς και ψηφίζουν δεξιά κόμματα; Είναι τυχαίο;"

Πάλε θεωρίες συνωμοσίας. Οι ΕΔΗ εν δεξιό κόμμα;

Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία σου να καταλάβεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι μαντρισμένοι σε κομματικά κλουβιά. Πού να το καταλάβεις, αφού εσύ δεν λειτουργείς έτσι. Βλέπεις τα πάντα παραταξιακά. Είσαι απτό παράδειγμα αυτού που έλεγα για το ΑΚΕΛ ότι διαχωρίζει τον κόσμο σε δικούς μας και εχθρούς.

Εκαταντήσαμε να θεωρείται αρνητικό το ότι δεν είμαστε ταυτισμένοι με κόμμα και σε κάθε εκλογή ψηφίζουμε ελεύθερα και ανάλογα με τα δεδομένα της εποχής.

Anonymous said...

sceptic:

Αυτά που λες είναι λογικά. Ουσιαστικά ενισχύουν τη θέση μου. Εγώ δεν έχω απαίτηση από το ΑΚΕΛ να ήταν επαναστατικό κόμμα. Απλά θα ήθελα να δω μια συνέπεια λόγων και έργων. Το ΑΚΕΛ έκανε αυτό που θεώρησε ότι ήταν αναγκαίο για να επιβιώσει. Θυσίασε αρχές και θέσεις για να διασφαλίσει προνόμια. Αυτό δεν είναι ιδεολογία, είναι συμφεροντολογία. Την οποία δεν κατακρίνω, και ούτε θεωρώ ότι το ΑΚΕΛ είναι πιο συμφεροντολόγοι από τους άλλους. Απλώς επισημαίνω το φαινόμενο.

Εκεί που διαφωνώ μαζί σου είναι στη σύγκριση που κάνεις με άλλους πολιτικούς. Δεν νομίζω κανείς άλλος να είχε τις μεταστροφές που είχε το ΑΚΕΛ. Ο Μακάριος αμφιταλαντευόταν μεταξύ της λογικής της Κυπριακής Δημοκρατίας και της συναισθηματικής σύνδεσης με την ένωση. Ο Κυπριανού ήταν σταθερά συνωμοσιάκιας. Ο Κληρίδης ήταν σταθερά μετριοπαθής. Τα περί ενεργού ηφαιστείου αφορούν μια συγκεκριμένη τακτική, δεν ήταν αλλαγή θέσης. Και ο Τάσσος; Βράχος ο άνθρωπος. 50 χρόνια απορριπτικός!

Το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ δεν είναι κόμμα ιδεολογίας φαίνεται και από το γεγονός ότι δεν επηρεάστηκε καθόλου από την κατάρρευση του κομμουνισμού. Στην Ευρώπη (π.χ. Γαλλία, Ιταλία) υπήρχαν κομμουνιστικά κόμματα που ήταν κατά βάση ιδεολογικά, κόμματα της αριστερής διανόησης. Με την κατάρρευση του κομμουνισμού συρρικνώθηκαν ή κατέρρευσαν. Αντίθετα το ΑΚΕΛ όχι μόνο δεν συρρικνώθηκε αλλά αντίθετα κέρδισε ποσοστά, παρόλο ότι έχασε τα καλύτερα στελέχη του. Αυτό είναι συνέπεια του γεγονότος ότι αυτό που έδενε το ΑΚΕΛ δεν είναι η κομμουνιστική ιδεολογία αλλά η προάσπιση των συμφερόντων μιας τάξης. Το οποίο, επαναλαμβάνω ακόμα μια φορά, δεν είναι κακό. Αντίθετα είναι απόλυτα θεμιτό και φυσιολογικό. Και μπορούμε να πούμε ότι τα κατάφερε αρκετά καλά σε αυτό. Αυτό που εύλογα μπορεί να διερωτηθεί κανείς είναι αν θα μπορούσε να πετύχει περισσότερα ακολουθώντας μια διαφορετική πορεία.

Anonymous said...

@Ίλαντρος

Συμφωνώ με την προσέγγιση σου αλλά βρε μπουμπούνα... έχω λόγο που έβαλα μόο τα εργατο-αγροτικά σαν θέμα. Ήθελα να ασχοληθούμε λίγο με το ΣΗΜΕΡΑ, με τη συγκεκριμένη ομαδα ανθρώπων που υποστηρίζουν το ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ τρόπο αντίδρασης ... έχοντας υπόψη ότι έχουμε εκλογές.

Υπάρχουν κάποιοι αριστεροί που -καλώς ή κακός -υποστηρίζουν ότι πρέπει οι απαιτήσεις του ΑΚΕΛ για αυτές τις τάξεις πρέπει να είναι περισσότερες και ο τρόπος διεκδίκησης τους πρέπει να είναι εντονότερος (όχι κατ' ανάγκη βίαιος ή αντιδημοκρατικός). Λίγοι ίσως, αλλά υπάρχουν.

Τι έκαναν οι υποστηρικτές της υποψηφιότητας του Δημήτρη όταν άνοιξα τέτοιο θέμα; Ότι και οι τΑΣΣΟΙκοι όταν θέτεις θέμα που τους ενοχλεί. Κλωτσούν τη μάππα εκτός γηπέδου γιατί δεν πρέπει να ειπωθεί ΤΙΠΟΤΕ που να προβληματίσει ή να ενοχλήσει πιθανούς υποστηρικτές.

Αντί να θεωρήσουν την κριτική και τη συζήτηση ως τρόπο για να εξασφαλιστούν τα μέγιστα (έστω ως προεκλογικές υποσχέσεις) από τον αγαπημένο τους ... προτιμούν να υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα, ότι το θέμα τίθεται για να βλάψει την υποψηφιοτητα, ότι μιλούν οι "εχθροί του Λαού"...

Θα μπορούσαν να πουν "ναι, αν βλέπεις το θέμα από τη σκοπιά των όσων υποστηρίζουν τις κινητοποιήσεις... και αν αυτό το θέμα είναι το βασικό σας κριτήριο για το ποιόν θα ψηφίσετε... τότε βρέστε άλλον να ψηφίσετε, αν πιστεύετε πως υπάρχει καλύτερος".

Προτιμούν όμως να διατηρούν το αντικαπιταλιστικό λεξιλόγιο χωρίς να το υποστηρίζουν με πράξεις, να κρατούν κοντά τους "άτακτους" που διεκδικούν περισσότερα χωρίς η διεκδίκηση να είναι της μορφής που οι "άτακτοι" επιλέγουν.

Πάντα ήταν τέτοια η στάση του ΑΚΕΛ στην όποια κριτική. Ασπαζόμενοι το αμερικανικό (ή Σταλινικό) πρότυπο "Αυτός που έχει ΔΙΚΑΙΟ νικά, αυτός που ΝΙΚΑ έχει δίκαιο", αρνιούνται να δεχτούν ότι -έστω από συγκεκριμένες σκοπιές και με εξειδικευμένο τρόπο αιτιολόγησης -η ηγεσία μπορεί να μην είναι αλάνθαστη.

Διεκδίκηση και κινητοποιήσεις ΓΙΟΚ αλλά εσείς που τις υποστηρίζετε ΠΡΕΠΕΙ να μας ψηφίσετε... ειδαλιώς σημαίνει πως είστε προβοκάτορες, πεμπτοφαλαγγίτες, κρυφοδεξιοί, εχθροί του Λαού... και βάλε...

Η αλήθεια -κατ' εμένα -είναι πως εργατιά και αγροτιά σε λίγο δεν θα υφίστανται ως συγκροτημένες κοινωνικές τάξεις ... και το ΑΚΕΛ πρέπει να προβληματιστεί για το πως φτάσαμε ως εδώ.

Και μια μικρή ιστορία.

Όταν τη δεκαετία του 90 δούλευα εργάτης σε εργοστάσιο αναψυκτικών, όποτε βρισκόταν κοντά μου ο συντεχνιακός της ΠΕΟ... επίτηδες φυσούσα τη μύτη μου και άφηνα να φανεί το χαρτί με τη μύξα και τις μαυράδες (από τις αναθυμιάσεις του εξώστ των fork-lift). Κοίταζε από την άλλη.

Ρώτησα και κάποιος συν-εργάτες αν έθιξαν ποτέ το θέμα, να μας δώσουν έστω εκείνα τα χάρινα φίλτρα για το στόμα και τη μύτη. Μου υπέδειξαν να σκάσω. Κανείς δεν ήθελε να ασχοληθεί.

Τότε, με πλήρη αποκοπή του φόρου και χωρίς overtime, ο μισθός μου έφτανε το αστρονομικό ποσό των 63 λιρών τη βδομάδα (με full overtime έφτανες τα διπλάσια). Μπήκα μια μέρα στο γραφείο του Διευθυντή Παραγωγής. Ένας εκ των ιδιοκτητών μόλις είχε παρκάρει την Maserati του έξω από το γραφείο και παραπονιόταν στον Διευθυντή Παραγωγής πως "φέτος δεν βγάλαμε το ίδιο κέρδος όπως πέρσι". Έδωσα παραίτηση την ίδια μέρα. (Και από τότε δεν δούλεψα για κανέναν άλλο).

Με προσέγγισε ο συντεχνιακός "μου" μετά να μου πει "ρε, κάτσε λίγο καιρό ακόμα, αφού θα πάρουμε και αναδρομική αύξηση" (οι 63 θα γινόντουσαν 65.5 αν θυμάμαι καλά).

Φύσηξα πάλι τη μύξα μου.

Παίδες, το μόνο που είδα στο εργοστάσιο από εργατική αλληλεγγύη ήταν τα συναδελφικά καρφώματα στον επιστάτη, το γλείψιμο του επιστάτη για εξασφάλιση του "καλού πόστου" (με την λιγότερο δύσκολη εργασία) και του overtime που βολεύει, το κουτσομπολιό, οι ερωτήσεις τύπου "εσύ τι είσαι, ποιόν ψηφίζεις, ποιός εν ο τζύρης σου"...

Όσο για την αγροτιά, να σας πάρω στο χωριό του μακαρίτη του παππού μου, να δείτε πως σχεδόν όλοι άφησαν την καλλιέργεια της πατάτας για να δουλέψουν στα Ξενοδοχεία...

Προεκλογικά όμως, τούτα δεν πρέπει να τα λέμε... βλάπτουν την υποψηφιότητα και όσοι τα λεν είναι εργαλεία της δεξιάς (της μετριοπαθούς, η άκρα δεξιά του τΑΣΣΟΥ μπορεί να είναι ξανά αναγκαία).

Ε, ρε περιρρέουσα που μας αξίζει!

Anonymous said...

P.S. Na zisoun oi Mixalides...

Aceras Anthropophorum said...

Αγρινέ τί έκαμες ΕΣΥ για να αλλάξεις την διεφθαρμένη συνείδηση των εγωϊστών καρφών του εργοστασίου που δούλεψες; Γιατί δεν σε ακολούθησαν οι εργάτες στην αλτρουϊστική σου στάση; Άμα δεν σε ακολούθησαν εσένα που σε ξέραν τζαι εσυνέπασχες μαζί τους γιατί να ακολουθήσουν ένα γραφκιάν της ΠΕΟ που επέρναν μιά φορά τον μήμα; Συντεχνίες δεν είναι οι έμμισθοι των συντεχνιών. Συντεχνίες είναι η ομαδοποημένη δράση των εργατών. Έναν κίνημα δεν κάνει τους εργάτες. Είναι οι εργάτες που κάνουν το κίνημα.

Το πρόβλημα το μεγάλο είναι ότι κανένας δεν πιστεύκει πιον σε συλλογικές ευτυχίες. Ο καθένας την πάνταν του να σάσει. Η σοσιαλιστική προοπτική είναι παραλλήρημα για κάτι κουλτουριάρηδες πλέον (τους οποίους θα βρείς παραπάνω στο ΑΚΕΛ παρεπιπτώντος).

Anonymous said...

Το ΑΚΕΛ 'αγωνίζεται' να μήν περάσει η αφυπηρέτηση στο 63 έτος.
Προτείνω να το εφαρμόσει πρώτα για τους έμμισθους του κόμματος, συντεχνίες, Λαικό καφεκοπτείο, ΛΟΕΛ.

Έτσι θα αποδείξει ότι το εννοεί.

Anonymous said...

Πάλι πρόλαβε και με κάλυψε ο Aceras! Είχα σκοπό να κάνω παρέμβαση στα λεγόμενα του Idiot Mouflon για το συντεχνιακό υπάλληλο αλλά με πρόλαβε! Μακάρι να ‘ναι καλά!

Απλά να πω πως μέσα στα πλαίσια της νοοτροπίας μας “ας φκάλουν οι άλλοι σιορ τα κάστανα που την φωθκιάν, εμένα ας με αφήσουν ήσυχο” και της διαμορφωμένης σε συνθήκες σχετικής οικονομικής άνεσης κοινωνικής (και εργατικής) μας συνείδησης, (αδιαφορία, ατομικισμός, βόλεμα) είναι φυσιολογικό και αυτοί που διορίζονται ως συντεχνιακοί μας εκπρόσωποι να λειτουργούν ανάλογα! Πως αντιδρούμε εμείς όταν δεν μας ικανοποιεί η στάση της επίσημης συντεχνίας; Πως διεκδικούμε εμείς οι ίδιοι στο χώρο δουλειάς μας τα δικαιώματα μας; Απλά καρτερούμε το συντεχνιακό να έρθει κάθε 15 μέρες να μας δει για να του βάλουμε τα προβλήματα μας; Πολύ ουσιαστικό είναι αυτό που αναφέρει ο Aceras: “…Συντεχνίες δεν είναι οι έμμισθοι των συντεχνιών. Συντεχνίες είναι η ομαδοποημένη δράση των εργατών.”
Και στο κάτω κάτω όπως κάθε λαός έχει τον Πρόεδρο που του αξίζει έτσι και οι εργαζόμενοι σ’ ένα εργασιακό χώρο ή σε ένα τόπο έχουν την ηγεσία που τους αξίζει (διορισμένη, έμμισθη ή εκλεγμένη), όσο σκληρό και αν ακούγεται αυτό που λέω!
Οι προσωπικότητες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ιστορία και στην εξέλιξη των γεγονότων αλλά αν δεν υπάρχουν (στις περιπτώσεις εργατικών και άλλων κοινωνικών αγώνων) οι συνθήκες εκείνες “της ανάγκης και της οργής” που δημιουργούν αγωνιστικό και διεκδικητικό κλίμα, τότε τούτες (οι προσωπικότητες) δεν αναδεικνύονται!

Πέραν των πιο πάνω θα ήθελα ν’ αναφερθώ σε μερικά άλλα σημεία από τα μηνύματα του Idiot Mouflon (πολλά προκύπτουν αλλά ας μην το παρακάνουμε):
1. Γράφεις Idiot Mouflon: “Ρώτησα συγκεκριμένα για τα θέματα που απασχολούν ειδικά τις τάξεις των εργατών / αγροτών. Η εισαγωγή των άλλων θεμάτων από ορισμένους απλά αποδεικνύει την ανικανότητα μας για σοβαρό διάλογο”.- Παρεμφερή θέματα πάντα προκύπτουν Idiot Mouflon … Μην γίνεσαι απόλυτος!

2. “Αντί να θεωρήσουν την κριτική και τη συζήτηση ως τρόπο για να εξασφαλιστούν τα μέγιστα (έστω ως προεκλογικές υποσχέσεις) από τον αγαπημένο τους ... προτιμούν να υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα, ότι το θέμα τίθεται για να βλάψει την υποψηφιοτητα, ότι μιλούν οι "εχθροί του Λαού"...”. Εγώ πάντως δεν αντιλήφτηκα κανένα απ’ όσους πήραμε τον λόγο και είπαμε κάποια πράγματα φίλα προς το ΑΚΕΛ και την Αριστερά να αποκαλέσαμε κανένα “εχθρό του Λαού” ή ότι “…βλάπτουν την υποψηφιότητα και όσοι τα λεν είναι εργαλεία της δεξιάς…”. Μήπως τα είχες μεσα σου όλα αυτά και ήθελες να τα αποβάλεις;

3. Πάντως στο πρώτο σου μήνυμα στις 7/11/2007 – 18:47, είπες και πολύ ωραίες κουβέντες και είπα κι εγώ πως μας την βγαίνεις από αριστερά … Στο δεύτερο κάπου τα χάλασες. Π.χ. πολύ ορθά τα λες για τα ζητήματα που αφορούν την κατανομή του πλούτου στην Κύπρο όπως:

3.1 “… Η διαφορά ανάμεσα στους έχοντες και στους μη
έχοντες μεγαλώνει. Ο χαμηλά αμοιβόμενος μπορεί να έχει σπίτι και τροφή... ο προνομιούχος όμως μπορεί να έχει ιδιωτικό τζετ, πρόσβαση και έλεγχο στα ΜΜΕ, δυνατότητα επηρεασμού της αγοράς αλλά και των προσωπικών αναγκών του καθενός, ... κλπ.”

3.2 “Πιστεύω όμως πως αφού παράγουμε τόσα πολλά, θα έπρεπε να είχαμε όλοι περισσότερα... σύμφωνα με τις ικανότητες αλλά και τις ανάγκες του καθενός μας. Αν διαφωνείς με την πιο πάνω απλή πρόταση, να το συζητήσουμε σε άλλο θέμα. Αν συμφωνείς, τότε πες μου πως πιστεύεις ότι πρέπει να γίνεται η διεκδίκηση ...” – Κρυπτοκομμουνιστής είσαι Idiot Mouflon;

4. Στο Εκλογικό Πρόγραμμα του Δημήτρη Χριστόφια (που θα κυκλοφορήσει σύντομα) πιστεύω πως θα υπάρχουν συγκεκριμένες εισηγήσεις για πολλά θέματα που σε απασχολούν.

5. Τέλος … “Όσο για την αγροτιά, να σας πάρω στο χωριό του μακαρίτη του παππού μου, να δείτε πως σχεδόν όλοι άφησαν την καλλιέργεια της πατάτας για να δουλέψουν στα Ξενοδοχεία…” – Η συρρίκνωση της γεωργίας, η μείωση του ποσοστού του πληθυσμού που απασχολείται στην γεωργία και η προλεταριοποίηση αυτών των αγροτών (των “πατατάρηδων” όπως τους αποκαλείς) είναι χαρακτηριστικά της άναρχης καπιταλιστικής ανάπτυξης αγαπητέ Idiot Mouflon! Το κεφαλαίο επενδύει σε τομείς όπου θα έχει πιο πολλά κέρδη (τουρισμός, ανάπτυξη γης).

Εν κατακλείδι από τα πιο πάνω λεγόμενα σου (για το χωριό του παππού σου) φαίνεται πως είμαστε και κοντοχωρκανοί!

Anef_oriwn
08/11/2007 – 8:20 μ.μ

Anonymous said...

Ύλαντρος,

“Χαιρετώ τους BRC και anef. Περίμενα πως και πως να βγείτε να υπερασπιστείτε το ΑΚΕΛ :-)” – Απορία δικιά μου τώρα: το “εναγωνίως” έγινε “πως και πως”; Μήπως τελικά είσαι κρυπτοακελικός και αγωνιούσες μπας και δεν τα καταφέρουμε να υπερασπιστούμε το ΑΚΕΛ;

Ξέρω ότι κατά βάθος μας πας πάρα πολύ και ότι δεν μπορείς να κάνεις δίχα μας! Ασχολούμενος μαζί μας απέκτησε και περιεχόμενο και νόημα η ζωή σου και σου δίνεται παράλληλα και η ευκαιρία να καταθέσεις από τα σώψυχα σου τις βαθυστόχαστες πολιτικές σου αναλύσεις (βασικά περί ΑΚΕΛ).

Μόνο που μετά λύπης μου συνεχώς παρατηρώ ότι τα μαργαριτάρια, οι φαιδρότητες, οι αντιφάσεις, η έλλειψη επιχειρημάτων, η εμπάθεια και η οξεία αντιακελίτιδα θρύβουν σε όλα τα κείμενα σου. Παραδείγματα πολλά …

Έχουμεν τζιαι λαλούμεν λοιπόν …

1. “…Το ΑΚΕΛ δεν είναι κόμμα επαναστατικό.” - Ο μέγας επαναστάτης του 21ου αιώνα αποφάνθηκε μια και καλή: Το ΑΚΕΛ δεν είναι κόμμα επαναστατικό! Δεν πληροί τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία ο Επαναστάτης Ύλαντρος κατατάσσει τα κόμματα της Αριστεράς σε επαναστατικά και μη! (Παρεμπιπτόντως, χτες τίμησες την 90η Επέτειο της Μεγάλης Οχτωβριανή Σοσιαλιστικής Επανάστασης;).

2. “… Εγώ δεν έχω απαίτηση από το ΑΚΕΛ να ήταν επαναστατικό κόμμα….” – Τώρα ησυχάσαμε … Και θα κοιμόμαστε ήσυχοι που δεν έχεις τέτοιες απαιτήσεις!

3. “…Σε όλες τις μεγάλες και κρίσιμες στιγμές της Κύπρου, το ΑΚΕΛ άλλαξε γνώμη…” …. “…Εκαταντήσαμε να θεωρείται αρνητικό το ότι δεν είμαστε ταυτισμένοι με κόμμα και σε κάθε εκλογή ψηφίζουμε ελεύθερα και ανάλογα με τα δεδομένα της εποχής.” – Γιατί το ΑΚΕΛ δεν δικαιούται “… μετά δεδομένα της εποχής”, να επανεκτιμήσει τις θέσεις του και ν’ αλλάξει πολιτική για κάποιο ζήτημα;

4. “…Άσε που ούτε καν εκατηγόρησα το ΑΚΕΛ. Υπέβαλα μόνο κάποια ερωτήματα…” – Επί σκοπού και υποβολιμαία ήταν τα ερωτήματα σου. Ας μην κρυβόμαστε.

5. “…Εμάθαν σας τόσα χρόνια μεσα σε τζείνο το κόμμα να χωρίζετε τον κόσμο σε καλούς τζιαι κακούς …” – Οι άνθρωποι δεν χωρίζονται σε καλούς και κακούς αλλά σε έχοντες και μη έχοντες σε πλούσιους και λιγότερο πλούσιους, σε πεινασμένους και χορτάτους … Και όλες αυτές οι ανισότητες και αντιφάσεις γεννούν αντιπαραθέσεις και την πάλη για ένα πιο δίκαιο κόσμο που μόνο η Αριστερά μπορεί να αγωνιστεί!

6. “…Το ΑΚΕΛ είναι ουσιαστικά μια ομάδα συμεφρόντων…” …. “…Προσπαθεί να εξασφαλίσει τον κόσμο του. Αυτό δεν είναι επιλήψιμο…” – Τότε γιατί κλαψουρίζεις σαν την μωρή παρθένα; Όμως εκτός από καμιά 200ρια θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία και μερικούς ανώτερους κρατικούς αξιωματούχους τι άλλο εξασφάλισε το ΑΚΕΛ ειδικά επί Μακαρίου και Κυπριανού; Εκτός και αν οι αριστεροί είναι πολίτες δευτέρας κατηγορίας!

7. “…Το ΑΚΕΛ έκανε αυτό που θεώρησε ότι ήταν αναγκαίο για να επιβιώσει. Θυσίασε αρχές και θέσεις για να διασφαλίσει προνόμια …” – Κάμνεις μου μπακκίρες ποια εν τούτα τα προνόμια; Το ότι διεκδικεί την εξουσία; Το ότι απαιτεί να αντιμετωπίζονται ισότιμα τα μέλη και οι οπαδοί του; Κανεί σιορ προκατάληψη!

8. “…υπάρχουν οι διαχρονικά λανθασμένες προσεγγίσεις όπως ο αντι-δυτικισμός, η καλλιέργεια της διχόνοιας και τα ελλείμματα δημοκρατίας.” – Η πάλη ενάντια στις ξένες επίβουλες (εγώ θα τις πω και με το όνομα τους, ιμπεριαλιστικές επιβουλές) είναι αντιδυτικισμός; Και η απαίτηση για τιμωρία των υπατιών για την καταστροφή της Κύπρου είναι διχόνοια; Για ποια ελλείμματα δημοκρατίας μιλάς; Δεν είναι το ΑΚΕΛ που κατέλυσε τη δημοκρατία, σκότωσε και έχυσε αδελφικό αίμα!

9. “…Το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ δεν είναι κόμμα ιδεολογίας φαίνεται και από το γεγονός ότι δεν επηρεάστηκε καθόλου από την κατάρρευση του κομμουνισμού …” – Μα αφού το ΑΚΕΛ δεν είναι κομμουνιστικό κόμμα – Γιατί σε ενοχλεί εσένα αυτό;

10. “…Στην Ευρώπη (π.χ. Γαλλία, Ιταλία) υπήρχαν κομμουνιστικά κόμματα που ήταν κατά βάση ιδεολογικά, κόμματα της αριστερής διανόησης. Με την κατάρρευση του κομμουνισμού συρρικνώθηκαν ή κατέρρευσαν.” – Τελικά αυτό σε τρώει εσένα! Που δεν συρρικνώθηκε το ΑΚΕΛ!

11. “…Αυτό είναι συνέπεια του γεγονότος ότι αυτό που έδενε το ΑΚΕΛ δεν είναι η κομμουνιστική ιδεολογία αλλά η προάσπιση των συμφερόντων μιας τάξης.” – Γλαύκα στη Αθήνα κομίζεις Ύλαντρος ή ψαρεύεις σε θολά νερά; Μα αφού το ΑΚΕΛ “… θυσίασε αρχές και θέσεις…”, όπως λες. Πόσες υποχωρήσεις έκανε το ΑΚΕΛ (σε βάρος των συμφερόντων της εργατικής τάξης) και για το λεγόμενο εθνικό συμφέρον;

12. “Εκαταντήσαμε να θεωρείται αρνητικό το ότι δεν είμαστε ταυτισμένοι με κόμμα και σε κάθε εκλογή ψηφίζουμε ελεύθερα και ανάλογα με τα δεδομένα της εποχής.” – Εμείς δικαιούμαστε να ψηφίζουμε το Κόμμα που θεωρούμε ότι έχει “…μια διαχρονικά σωστή στάση έναντι των Τουρκοκυπρίων … σωστές θέσεις σε πολλά θέματα κοινωνικής υφής όπως το ρατσισμό, τη ανοχή στη διαφορετικότητα …”;

Αυτά για την ώρα Ύλαντρος!

Καλό σας βράδυ και ότι ποθείτε να το πάθετε!

Anef_ empatheias
08/11/2007 – 10:40 μ.μ.

Banana Republic Cyprus said...

Ευτυχώς ρε Ίλλαντρε που δεν είσαι κομματικοποιημένος. τουλάχιστον οι Ακελικοί κάνουν κριτική και εκθέτουν τις απόψεις τους (σωστές ή λάθος) λέγοντας και σε ποια παράταξη ανήκουν. Εσύ δηλαδή που μας το παίζεις ακομμάτιστος απλά και μόνο για να "μπορείς" να αντικρούεις ότι πούμε για την δική σου παράταξη, τον συναγερμό, με την πρόφαση "μα ποιος σας είπε ότι είμαι συναγερμικός, ξέρετε με;", είσαι κατά πολύ χειρότερος.
Μου θυμίζεις την γάτα στο κεραμίδι που της εθυμώσαν γιατί ενιαούριζε και τους είπε "που το ξέρετε ότι είμαι εγώ; είδετε με να νιαουρίζω;"

Anonymous said...

@ANEF OUSIAS & Ανθρωποφόρον

Την ιστορία με το εργοστάσιο δεν την ανέφερα ως απόδειξη των πεποιθήσεων μου αλλά ως ένα περιστατικό από το οποίο ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Όπως τα δικά του συμπεράσματα για την ταξική συνείδηση μπορεί να βγάλει κάποιος από τον αδιαμαρτύρητο τρόπο που ΕΜΕΙΣ, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, "ετανούσαμε του μάστρου" να κλέψει δις το δημόσιο (μια ους καταναλωτές και μια το κράτος μέσω ψευδών δηλώσεων για καταστροφή προιόντων και αογρά νέων ΄πρώτων υλών)... σβήνωντας τις ημερομηνίες λήξης των αναψυκτικών που επιστρέφονταν με θίνερ... και τα περνούσαμε από κομμάτι της παλίας μηχανής, που φυλάχτηκε ειδικά για τούτο το σκοπό, προς εκτύπωση νέας ημερομηνίας.

@ANEF OUSIAS

Τα υπόλοιπα που λες στο μακρυνάρι σου ΔΕΝ αφορούν το κύριο ερώτημα του ποστάκιου: Τι έχει να πει το ΑΚΕΛ για όσους υποστηρίζουν μια γραμμή (μαζικές κινητοποιήσεις, έντονες διεκδικήσεις), για την οποία το ΑΚΕΛ δεν μπορεί ή δεν θέλει να δώσει ξεκάθαρη απάντηση και έτσι προτιμα τα μισόλογα, με την ελπίδα πως θα κερδίσει τη ψήφο τους.

Το ίδιο κάνει και σε πολλά άλλα θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού. Τούτα τα "ΟΧΙ για να τσιμεντώσουμε ΝΑΙ, τα "ναι μεν αλλά..." δεν τα δέχομαι από κανένα. Και -ναι -τα ίδια κάνει και ο Κασουλίδης με το "όλοι μαζί".

Σαν ψηφοφόρος εγώ θέλω να ακούσω "ναι, είμαστε υπέρ τέτοιας στάσης" ή "όχι, δεν συμφωνούμε". Δεν μπορώ να δεχτώ το "συμφωνούμε αλλά πρέπει να μεν το λαλούμε τωρά για να μεν χάσουμε τις ψήφους όσων διαφωνούν"... ή το "διαφωνούμε αλλά εσείς θα μας ψηφίσετε γιατί από όσους διαφωνούν με μας συγγενεύεται πιότερο".

Εάν υποστηρίζεις την υποψηφιότητα του Χριστόφια, σε παρακαλώ απάντα μου ξεκάθαρα:
1) Ποιά ,με βάση τα όσα έχεις ακούσει από τον Χριστόφια και το επιτελείο του ως τώρα, είναι η θέση του στο συγκεκριμένο θέμα (μαζικές κινητοποιήσεις, έντονες διεκδικήσεις).

2) Εάν το ΑΚΕΛ δεν εκφράζει αυτή την άποψη γιατί όσοι την υιοθετούν να μην λειτουργήσουν ως ξέχωρη οντότητα (που ίσως να αναδείξει και δικό της υποψήφιο);

Banana Republic Cyprus said...

Καλά ρε Αγρινό, εγώ δέχομαι πως δεν υπάρχει ξεκάθαρη γλώσσα στα όσα αναφέρεις. Αλλά γιατί δεν αναφέρεις και τον Τάσσο που:
α. στην προεκλογική του εκστρατεία το 2003 κάθε 5 λεπτά έφκαιννε στην τηλεόραση και έλεγε ότι δεσμευεται για λύση με βάση το σχέδιο ΑΝΑΝ (τα έλεγε για το χάζι άτσιαπις σου όξα για να κάμει τους αριστερούς να τον ψηφίσουν;)
β. το 2003 αποδέκτηκεν το
γ. το 2004 είπεν μας ότι εν διχοτομικό και έκτρωμα.
δ. μετά το δημοψήφισμα έλεγε μας ότι σχέδια σαν το ΑΝΑΝ δεν πεθαίνουν ποτέ.
ε. το 2005 είπεν ότι εν πεθαμένο και θαμμένο.
ζ. λαλεί μας τη μια μέρα ότι θέλει ύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και την άλλην λαλεί μας ότι έχει ταύτιση απόψεων με το Ευρωκό που είναι αντιομοσπονδιακοί.
ζ. "εξιτίμαζε" τον κασούλα που του έλεγε να βρεθεί με τον ταλάτ.
η. μια μέρα πριν πάρει απόφαση το ακελ να κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές και 2 βδομάδες μετά που έσιεσε και έγρισεν τον κασούλα, επίεν να βρεθεί με τον ταλάτ.

Τούτες τες διγλωσσίες, γιατί εν τες θωρείς; Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν ζητάς ίσιες και εξηγημένες κουβέντες; Μόνο το ΑΚΕΛ για σένα κρίνεται σε αυτό το θέμα, της διγλωσσίας; Όξα να πιστέψω πως από όσα είπες στο σύνολο τους, αυτό που σε χαλά πιο πολύ από όλα είναι ότι το ΑΚΕΛ δεν κάνει κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις;

Anonymous said...

Ετσιάκκαρες τζιαι το μπλογκ μου τζιαι ούλλα τα ποστ μου δαμέσα τζιαι σε άλλα φόρουμς που ποστάρω τζιαι ήβρες ότι δεν αναφέρω τα του τΑΣΣΟΥ; Ούτε τότε τον ψήφισα, ούτε τωρά...

Ρώτα τους άλλους να δούμε αν με θεωρούν τΑΣΣΟΙκο.

Απλά, από τον τΑΣΣΟ δεν περιμένω τίποτες, από την αρισερά περίμενα πολλά.

Anonymous said...

ΥΓ. ΔΕΝ είπα ότι εγώ ζητώ τέτοιες κινητοποιήσεις, έκαμα ξεκάθαρο στα σχόλια ότι έθεσα το θέμα ακριβώς για να μπει το ερώτημα "γιατί θέλουν τη ψήφο ανθρώπων... τις απόψεις των οποίων ΔΕΝ ασπάζονται ή -έστω -δεν μετατρέπουν σε πράξεις;"

Και για να καταλάβεις, το επόμενο φυσιολογικό ερώτημα είναι "γιατί μετά οι ίδιοι λεν 'μην ψηφίσετε τον ΤΑΔΕ γιατί δεν εκφράζει τις Α ή Β θέσεις σας'..."

Anonymous said...

anef_ypothesis:

Έσπασες νέο ρεκόρ. Έγραψες σχόλιο 744 λέξεων που δεν λέει απολύτως τίποτα (ναι, το έβαλα στο word για να μου τις μετρήσει).

αγρινό:

συγγνώμη φίλε μου αν πήρα το θέμα αλλού. Θεώρησα ότι είναι όλα συνδεδεμένα.

BRC:

Είναι εκπληκτικό το ότι δεν μπορείς να καταλάβεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν ταυτίζονται με κόμματα. Θέλεις σώνει και καλά να με κατατάξεις σε μια ομάδα, στους "άλλους", τους κακούς, για να μπορείς να με κατηγορήσεις για ότι στραβό κάνει ή έχει κάμει αυτή η ομάδα. Δεν θέλω ρε φίλε. Δεν καταλαβαίνεις ότι αυτό που προσπαθείς να κάνεις είναι ανήθικο; Δεν είμαι κανένας που κρύβει τις απόψεις μου. Ότι έχω να πω το λέω σε αυτό το μπλογκ χωρίς περιστροφές (κρυβόμενος πίσω από την ανωνυμία βέβαια, μακάρι ναν καλά :-). Είναι όλα καταγραμμένα. Σχολίασε τις απόψεις μου, αλλά μην προσπαθείς να μου φορτώσεις απόψεις άλλων. Για όνομα του θεού.

Τσιαο αμιγος.

Anonymous said...

Ύλαντρος,

Κούνια που σε κούναγε!!!

Τα σχόλια της προηγούμενης παρέμβασης μου ήταν ένα απάνθισμα από τα μαργαριτάρια, τις φαιδρότητες, τις αντιφάσεις, την έλλειψη επιχειρημάτων, την εμπάθεια και η οξεία και αγιάτρευτη αντιακελίτιδα που θρύβουν σε όλα τα κείμενα σου.
Δεν έχεις υπόθεση και με όσα γράφεις “ …δεν λες απολύτως τίποτα …”. Νάσαι καλά όμως … Μας δίνεις την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις θέσεις της Αριστεράς!

Anef_prokatalipsis
10/11/2007 – 11:38π.μ.

Anonymous said...

anef_metrou:

"Μας δίνεις την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις θέσεις της Αριστεράς!"

Πράγματι, και τι αποκάλυψη αποτελούν! Για λίγο καιρό είχα αναθαρρήσει διαβάζοντας νούσιμους ανθρώπους όπως τον Λεξιπένητα, τον Ακέρατο, το Αγρινό και άλλους. Ευτυχώς που ήρθες κι εσύ να με επαναφέρεις στην τραγική πραγματικότητα.

Anonymous said...

Νούσιμος;

Επρόσβαλες με τωρά... πάω να πασαλειφτώ με κόλλα, να τζυλιστώ μες τα αγκάθκια τζιαι να φορήσω πoροτοκαλί ημίψηλο με πράσινες βούλες. Έχω ένα ιματζ να διατηρήσω...

Anonymous said...

‘Ύλαντρος (γέρικο και απαίδευτο δέντρο),

Τα περιθώρια και οι πιθανότητες για μια εποικοδομητική συζήτηση σε πρώτο και δεύτερο πρόσωπο (μεταξύ μας δηλαδη), με επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα έχουν εξαντληθεί! Πλέον οποιοιδήποτε προσπάθεια είναι περιττή και anef_ περιεχομένου, λόγου και αιτίας! (Και δεν θα τα βάψω και μαυρα!).
Επιφυλάσσω όμως το δικαίωμα στον εαυτό μου να σχολιάζω (σε τρίτο πρόσωπο πλέον) οτιδήποτε από τα γραφόμενα σου αντιδρά το είναι μου!
Θεωρώ ότι οι σκέψεις, οι απόψεις και οι θέσεις οι δικές μου που κατέθεσα μέχρι τώρα καθώς και μερικών άλλων θαμώνων του blog (όπως του BRC, του Aceras, του Sceptic), προσέδωσαν περισσότερο ενδιαφέρον και action στις συζητήσεις και βοήθησαν αυτές να ξεφύγουν από την στασιμότητα της επανάληψης των ιδίων μονολόγων και της αλληλοχειροκρότηση!

Τους ανεμομύλους, τα σπαθκιά τζιαι τα κοντάρκα κράτησε τα για τον εαυτό σου! Θα σου χρειαστούν!

Τέλος και εν κατακλείδι, εξαιρετικά αφιερωμένοι σε σένα (Υλ)_αντράκι, οι πιο κάτω στίχοι από τραγούδι του εξαίρετου Διονύση Τσακνή (του ανένταχτού αλλά κομμουνίσταρου αυτού τραγουδοποιού):

“Όσοι μας μισήσατε,
Ανέραστοι να μείνετε,
Κουφάλες δεν ξοφλήσαμε”!

Anef_misous
10/11/2007 – 11:45 μ.μ.

Anonymous said...

Επί της ουσίας...

1) Ποιά ,με βάση τα όσα έχεις ακούσει από τον Χριστόφια και το επιτελείο του ως τώρα, είναι η θέση του στο συγκεκριμένο θέμα (μαζικές κινητοποιήσεις, έντονες διεκδικήσεις).

2) Εάν το ΑΚΕΛ δεν εκφράζει αυτή την άποψη γιατί όσοι την υιοθετούν να μην λειτουργήσουν ως ξέχωρη οντότητα (που ίσως να αναδείξει και δικό της υποψήφιο); Γιατί το ΑΚΕΛ θέλει τη ψήφο ανθρώπων... τις απόψεις των οποίων ΔΕΝ ασπάζεται ή -έστω -δεν μετατρέπει σε πράξεις;

3) Έχοντας υπόψη αυτή τη στάση του ΑΚΕΛ, πως δικαιολογείται η στάση του "Αριστεροί, μην ψηφίσετε μη αριστερό γιατί δεν σας εκφράζει";

Anonymous said...

@ Idiot Mouflon,

Παρ’ όλο που τα γραφόμενα μου τα αποκάλεσες Anef_ousias και αφού επιμένεις να υποβάλλεις αγωνιωδώς κάποια ερωτήματα και να περιμένεις εναγωνίως (όπως κάποιος άλλος) απαντήσεις θα προσπαθήσω αύριο (αν βρω χρόνο) να δώσω τις δικές μου θέσεις.

Όμως μια δικιά μου ερώτηση για αν γίνει και καλύτερη η συζήτηση:
Γράφεις Idiot Mouflon: “ Έχοντας υπόψη αυτή τη στάση του ΑΚΕΛ, πως δικαιολογείται η στάση του "Αριστεροί, μην ψηφίσετε μη αριστερό γιατί δεν σας εκφράζει"; Αν νομίζεις κάτι τέτοιο συμβαίνει γιατί δεν αναλαμβάνεις την πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας άλλη κίνηση στο χώρο της Αριστεράς (είτε καθαρά εκλογική είτε και πιο μακράς διάρκειας);

Πιο πολλά αύριο, ίσως!

Anef_oriwn
11/11/2007 – 2:32 π.μ.

AXL said...

Αγρίνε

Αν θέλεις να γίνουν τα πιστεύω σου απόψεις της αριστεράς έχεις δυο επιλογές

1. να κάνεις νέο κόμμα

2. να γίνεις μέλος του ΑΚΕΛ και να προσπαθήσεις να αλλάξεις την συλλογική σοφία.

Πρέπει να αντιλήφθης ότι δεν μπορεί ένα κόμμα του 30+% να εκφράζει απόλυτα όλες τις απόψεις των ανθρώπων που το αποτελούν ποσό δε μάλιστα στις προεδρικές οπού απαιτητέ το 50%+1.

Απλά δες σε πόσα θέματα διαφωνήσαμε 20 πλάσματα που είμαστε δαμέσα.

Είναι αυτό που σας είπα από τον πρώτο καιρό, διαφωνώ σε χίλια σκατά με το ΑΚΕΛ τώρα όμως συμφωνώ στο να φύγει ο τασσος για αυτόν και έσυρα κοντά.

Νομίζω ότι το μας λάθος είναι που δεν γινόμαστε μελή και να προσπαθήσουμε να περάσουμε τις απόψεις μας στις ομάδες βάσης.

Έλατε μέσα να τους πιάμεν το κόμμα :))))

Anonymous said...

Μα είσαι κομμουνιστής, ω Λόγιε anef?

Οι κομμουνιστές γράφουν τα καλύτερα τραγούδια, αυτό να λέγεται. Αν περιορίζονταν στα τραγούδια και άφηναν την άσκηση πολιτικής σε άλλους ο κόσμος θα ήταν καλύτερος.

Όπως μου έλεγε τις προάλλες ο (γνήσιος ιδεαλιστής) κομμουνιστής ξάδελφος μου,

"Ξάδελφε, φοβού τους κομμουνιστές όταν γίνουν εξουσία."

Δυστυχώς ΑΧΛ, τα περιθώρια να αλλάξει το ΑΚΕΛ είναι πολύ περιορισμένα. Η αρτηριοσκληρωτική ομάδα Χριστόφιας- Κατσουρίδης-Άντρος-Πάμπης ελέγχει πλήρως την κατάσταση. Οι πιο μετριοπαθείς έχουν περιθωριοποιηθεί. Η Μαύρου στο Δήμο Λευκωσίας, ο Χρίστου στο Δήμο Λεμεσού. Ο Ευαγόρου είναι μετριοπαθής αλλά έχει κι αυτός αρκετή δόση αρτηριοσκλήρωσης. Ο Χατζηγεωργίου είναι στο περιθώριο. Ο Συλικιώτης είναι ο μόνος ανοιχτόμυαλος που είναι κοντά στην ηγεσία.

Δύσκολοι καιροί για πρίγκηπες.

Anonymous said...

@ Ιλανδρος

Για τον Χατζηγεωργίου έχω διαφορετική άποψη από εσένα.

Ο Ανδρέας πρώτα από όλα να κάμει την αυτοκριτική του για τον τασσο.

Τον Άνδρο αδικείς τον. Λόγο της θέσης που έχει πρέπει να καταπιέζει πολλές φορές τα πιστεύω του γιατί εκφράζει την συλλογική σοφία. (Τα ιδία ισχύουν και για κάποιους άλλους που είναι εκλεγμένα η έμμισθα στελέχη και δημόσια πρέπει να εκφράζουν τις θέσει στου κόμματος)

Η Ελένη να κερδίσει το στοίχημα. (Για να μεν με έβρουν τα νευρά)

Ο Νεοκλής είναι μια λεβεντιά.

Υπάρχουν και οι «χαμηλών τόνων» και η «δεύτερη γραμμή».

Η δεύτερη γραμμή είναι το κλειδί.

Το ΑΚΕΛ αλλάζει αν αλλάξουν οι απόψεις των ομάδων βάσης.

Εγκαταλείποντας το κόμμα όμως δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι.
Είναι σαν να αφήνεις το λεωφορείον να πηγαίνει προς τον γκρεμό και να μην τραβάς χειρόφρενο.

Οι ανοιχτόμυαλοι μετρούν μιαν επιτυχία.

Να θυμάσαι πάντα όσον μεγαλώνει έναν κόμμα τόσο ποιο πολλές οι απόψεις που πρέπει να καλύψει, και εκεί γίνονται οι θυσίες τζαι γμτο το στανιό μου έχουν μας σίουρους τζαι ξέρουν ότι την ώρα όπου πρέπει έχουμε τον στοιχειώδη νουν να αυτομαστιγοθούμε και να πάμε να τους ψηφίσουμε. (Δεν εννοώ ότι αυτό γίνετε σε κάθε εκλογές αλλά καλή ώρα τώρα δες πόσον αυτομαστιγομά ππέφτει τζαι θα πάμεν όπως τους γάρους να ψηφίσουμε τον Δημήτρην τζαι δεν μας κάνει που θα τον ψηφίσουμε κάμνουμε του τζαι προεκλογική)

Κατισhη μας που την επαγρύπνηση :)

Lexi_penitas said...

Illandros, will you stop ruining my bad reputation? :))

Τζιαι βαρτη μάππα χαμαί ρε φίλε. Είσαι σαν τη πεζίνα που της βάλλουν φωθκιά. Δαμέσα δεν εχει ΟΥΤΕ ΕΝΑ αριστερο αρτιοσκληρωμένο. Αν έθκιαβαζες προσεκτικά τα κείμενα του Μπανανόφυλλου στο μπλογκ του θα άλλαζες γνώμη. Αλλά εν τζιαι τζείνος φούρνος πυρούμενος ώρες ώρες.

Συνάξετε το νους σας να δούμε πως φέφκει ο Τάσσος. Τούτος εννεν τόπος να φκάλλετε αποθημένα. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να κάμουμε 1000 συζητήσεις σε πρώτο τζιαι δευτερο πρόσωπο χωρίς να φτάνουμε σε αδιέξοδα. Άτε να δω!

Anonymous said...

@ Idiot Mouflon,

Κατ’ αρχήν αντιπαρέρχομαι την προσωνυμία ANEF OUSIAS, με την οποία με προσφωνείς (θα το θεωρήσω, ένεκα και των αγνών και αγαθών συναισθημάτων που με πιάνουν για τους πάσχοντες συνανθρώπους), ως ένα εκλεπτυσμένο ειρωνικό χαριτολόγημα, (υποθέτω πως θα βρισκόσουν σε πνευματο- συναισθηματική φόρτιση και θυμική φόρτωση), γιατί αν το πάρω κυριολεκτικά τότε η όλη μας κουβέντα καταντάει ANEF_ SIMASIAS, LOGOU KAI AITIAS!!! (ή να σε αποκαλούσα κι εγώ ΠΑΝΗΛΗΘΙΟ ΑΓΡΙΝΟ, αλλά δεν θα το κάνω!).

Όμως ποια θα ήταν η OUSIA; Να συμφωνήσουμε σε όλα;

Για την εταίρα προσωνυμία “ανθρωποφόρον”, παρ’ όλο που δεν με αφορά άμεσα καθώς απευθύνεται σε άλλο πρόσωπο, διερωτούμαι τι να εννοείς … Ποια έννοια δίνεις στο “ανθρωποφόρον”; Κάτι παρόμοιο όπως το οπωροφόρο (δέντρο), που σημαίνει το δέντρο που φέρει, κουβαλάει στα κλαδιά του οπώρες δηλ. φρούτα; (Γιατί δεν το λέμε και φρουτοφόρο;). Ή το αεροπλανοφόρο (πλοίο), που σημαίνει πλοίο που κουβαλάει αεροπλάνα; Το “ανθρωποφόρον” είναι κάποιο υποκείμενο ή αντικείμενο που κουβαλάει ανθρώπους; Φέρ’ ειπείν να πούμε, λεωφορείο, ταξί, αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης, πλοίο, φέρυ-μπόουτ, αεροπλάνο, ελικόπτερο, τρένο, τραμ, τρόλεϊ, τράκτορ με ή χωρίς καρότσα, ποδήλατο, μοτόρα, αμάξι μ’ ένα ή δυο άλογα (το ένα ναναι μαύρο και το άλλο άσπρο), καμήλα, γαϊδούρι, τάρανδος (που μεταφέρει και τους Αη Βασίληδες) ….

Μετά από αυτή την ANEF OUSIAS, εισαγωγή περνάω στα ερωτήματα σου:

1. “…Τα υπόλοιπα που λες στο μακρυνάρι σου ΔΕΝ αφορούν το κύριο ερώτημα του ποστάκιου:” –
1.1. Αν κατάλαβα καλά, εμμέσως πλην σαφώς υπονοείς ότι δεν είναι επιθυμητά τα μακρινάρια, τα συναξάρια, τα σεντόνια και οτιδήποτε το μακρύ ή το μακρόσυρτο; Δυστυχώς θα σε απογοητεύσω γιατί και το παρόν μήνυμα θα είναι μακρύ!
1.2. Πιστεύω αυτά που είχα γράψει στο μήνυμα μου στις 08/11/2007, αμέσως ή εμμέσως είχε σχέση με το θέμα! Δεν είμαστε σε τάξη σχολείου και θα απαντάμε αυστηρά επί των ερωτήσεων.

2. Idiot Mouflon, έχεις κάνει ολόκληρο θέμα και αναζητάς εναγωνίως απαντήσεις πάνω σε ένα γενικό και αόριστο ερώτημα και όταν μάλιστα εσύ δηλώνεις πως: “…ΔΕΝ είπα ότι εγώ ζητώ τέτοιες κινητοποιήσεις…” – Ποιος ο λόγιος για αυτό το καρκασhιαλλικκιν τότε; Ανάλαβες μήπως εκπρόσωπος τύπου καμιάς ομάδας που προτίθεται να διεκδικήσει δυναμικά τα δικαιώματα της; (Τελευταία είναι και της μόδας αυτό …Οι Λυμπιανοί, φέρ’ ειπείν να πούμεν, διόρισαν κάποιο δικηγόρο να τους εκπροσωπεί και να φωνάζει επισήμως για λλόυ τους, λες και οι ίδιοι δεν μπορούσαν να βρουν και να εκλέξουν κάποιο δικό τους γι’ αυτό το σκοπό!).

3. “Ποιά ,με βάση τα όσα έχεις ακούσει από τον Χριστόφια και το επιτελείο του ως τώρα, είναι η θέση του στο συγκεκριμένο θέμα (μαζικές κινητοποιήσεις, έντονες διεκδικήσεις).” – Για ποιες κινητοποιήσεις μιλάς Idiot Mouflon; Κάθε περίπτωση είναι και διαφορετική και εξετάζεται και ξεχωριστά με τα δικά της δεδομένα, φίλε μου. Υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις και το ΑΚΕΛ αρνήθηκε να τις στηρίξει; Ποιοι υποβάλουν αυτά τα ερωτήματα; Πρόσφατα είχαμε την κινητοποίηση των φοιτητών με θέσεις ενάντια στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και αν δεν κάνω λάθος το ΑΚΕΛ την στήριξε … Ή μήπως εννοείς ότι το ΑΚΕΛ πρέπει να ξεκινήσει μια εκστρατεία για επαναστατική αλλαγή του κοινωνικοοικονομικού μας συστήματος ή να ξεκινήσει να προβάλλει μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις; Μα αφού εσύ λες πως δεν «…ζητώ τέτοιες κινητοποιήσεις…»! Δεν είναι ξεκάθαρες οι θέσεις σου αγαπητό Idiot Mouflon, και κάπου αντιφάσκουν μεταξύ τους …

4. “…συμφωνούμε αλλά πρέπει να μεν το λαλούμε τωρά για να μεν χάσουμε τις ψήφους όσων διαφωνούν...” – Εγώ δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο … Ποιοι τα λένε αυτά; Σου τα ψιθυρίζουν στο αυτί κάποιοι υψηλόβαθμοι του κόμματος;

5. “…Έχοντας υπόψη αυτή τη στάση του ΑΚΕΛ, πως δικαιολογείται η στάση του "Αριστεροί, μην ψηφίσετε μη αριστερό γιατί δεν σας εκφράζει;” – Εσένα, όπως έχει διαμορφωθεί το εκλογικό σκηνικό σε εκφράζει κάποιος μη αριστερός, δηλ. κάποιος εκτός Δημήτρη Χριστόφια; (Νομίζω πως εσύ πρώτος πρέπει να ξεκαθαρίσεις τις θέσεις σου και να μην προσπαθείς να δημιουργήσεις σύγχυση). Εγώ προσωπικά θα απαιτώ μια πιο ανθρωποκεντρική πολιτική, μια πολιτική υπέρ των χαμηλά αμειβομένων …

6. “…Εάν το ΑΚΕΛ δεν εκφράζει αυτή την άποψη γιατί όσοι την υιοθετούν να μην λειτουργήσουν ως ξέχωρη οντότητα (που ίσως να αναδείξει και δικό της υποψήφιο);” – Στο ‘χω ήδη εισηγηθεί Idiot Mouflon και στο είπε και ο axl:
6.1. Anef_: “…γιατί δεν αναλαμβάνεις την πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας άλλη κίνηση στο χώρο της Αριστεράς (είτε καθαρά εκλογική είτε και πιο μακράς διάρκειας);”
6.2. axl: “…1. να κάνεις νέο κόμμα…”
Εμπρός Idiot Mouflon, πεδίο δόξης λαμπρό ανοίγεται μπροστά σου! (Μια τέτοια κίνηση όμως πιστεύω πως θα είχε τη σημασία της σε βουλευτικές εκλογές και όχι σε προεδρικές όπου το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο και πολυσύνθετο, αλλά εσύ αποφασίζεις).

7. Τέλος δεν κατάλαβα το νόημα του αλλού post σου για τους εργαζόμενους στην “Χαραυγή” … Τελικά κανείς δεν εδέησε να σου απαντήσει ακόμα, ίσως και ένεκα της λανθάνουσας ειρωνείας που περιείχε και το δώρο της προσφοράς σου: “…Όποιος προσφέρει την πιο ολοκληρωμένη απάντηση κερδίζει ένα πούρο.” (Πολύ γενναιόδωρος είσαι, Idiot Mouflon. Εγώ πάντως δεν θα απαντήσω, πρώτο γιατί δεν εργάζομαι στην “Χαραυγή” και δεύτερο γιατί δεν μου αρέσει το κάπνισμα! Τι θα κάνω τα πούρα; Αν ήταν καμιά πότσα ζιβανία το δώρο, τότε θα το σκεφτόμουν!

Αυτά τα λίγα (!) για τώρα, Idiot Mouflon!

Καλό βράδυ!

Και ότι ποθείτε (ο καθείς) να το πάθετε!

Anef_oriwn
12/11/2007 – 12:12 π.μ.

Anonymous said...

Τις απολογίες μου σε όσους τους έχω καταστρέψει την υπόληψη. Αυτό που έκαμα είναι σαν να έρχεται ο Ερντογάν ή ο Μπους και να επαινεί το Χριστόφια ή τον Κασουλίδη.

Λεξι, δεν αποκάλεσα κανένα εδώ μέσα αρτηριοσκληρωτικό. Ούτε ακόμα και αυτόν τον anef :-) Με τον BRC δεν έχω πρόβλημα εκτός του ότι επιμένει να προσπαθεί να με μαντρίσει. Κάτι το οποίο είναι, και επιμένω σε αυτό, αντιδεοντολογικό.

Συμφωνώ μαζί σου ότι προτεραιότητα είναι να φύγει ο Τάσσος. Εγώ είμαι έτοιμος να στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις ένα "μεγάλο συνασπισμό" στο δεύτερο γύρο (αν δεν καταφέρουμε να ξεφορτωθούμε τον Τάσσο που τον πρώτο). Όμως φοβούμαι ότι η επικρατούσα άποψη στο ΑΚΕΛ είναι όπως αυτή που εκφράζει ο anef και η οποία θεωρεί τον ΔΗΣΥ/Κασουλίδη ως τον υπέρτατο εχθρό. Και δεν θα μπορέσουν να κάμουν την υπέρβαση, ούτε για να στηρίξουν Κασουλίδη αν περάσει αυτός, ούτε για να προσελκύσουν τις ψήφους των Κασουλιδικών αν περάσει ο Χριστόφιας.

Anonymous said...

ΑΧΛ,

Ο Χατζηγεωργίου μου αρέσει γιατί λέει κάτι διαφορετικό. Δεν μου αρέσει ο αφ’ υψηλού κουλτουρέ αέρας του, αλλά μπορώ να τον αγνοήσω.

Για τον Άντρο θα διαφωνήσω. Το γεγονός ότι είναι εκπρόσωπος δεν αποτελεί δικαιλογία. Ο λόγος του είναι ξύλινος και δογματικός. Αποκρουστικός θάλεγα. Όταν κάνει κριτική δίνει την εντύπωση ότι απεχθάνεται αυτόν για τον οποίο μιλά. Είναι πάρα πολύ παραταξιακός, λειτουργεί στη φιλοσοφία του διαχωρισμού σε καλούς και κακούς. Με τέτοιους ανθρώπους δεν πάμε μπροστά.

Anonymous said...

@ Ιλαντρος

Ο μεγάλος συνασπισμός δεν είναι ανάγκη να δημιουργήσει ένα τερατούργημα, δηλαδή μια αριστερή κυβέρνηση με υπουργούς της δεξιάς ή μια δεξιά κυβέρνηση με υπουργούς της αριστεράς.

Η συνεργασία μπορεί να γίνει μέσα στα πλαίσια του εθνικού συμβουλίου άντε το πολύ πολύ να γίνει συνεργασία σε επίπεδο υπουργείου εξωτερικών και άμυνας και αυτό πίνει νερό λόγο των διαφορετικών προσεγγίσεων σε θέματα ΕΕ, ΝΑΤΟ, και Συνεταιρισμού για την Ειρήνη.

Μια τέτοια συνεργασία θα απόδειξη ότι η συνεργασία δεν γίνετε για χάρη της καρέκλας και το διαμοιρασμό της εξουσίας αλλά για χάρη του κυπριακού προβλήματος.

Για το ποια είναι η επικρατούσα άποψη μεν βιάζεσαι να αποφασίσεις.

Anonymous said...

Αποδείξει

Anonymous said...

ΑΧΛ:

Συμφωνώ ότι ο συνασπισμός μπορεί να είναι άτυπος ή περιορισμένης κάλυψης (για το Κυπριακό μόνο).

Όμως εξακολουθώ να είμαι απαισιόδοξος. Τι να κάμω, δεν εμπιστεύομαι το ΑΚΕΛ. Έχω άδικο;

the Idiot Mouflon said...

@anef_oriwn

Έγραψες μια ολάκερη παράγραφο για το "Ανθρωποφόρο". Άμα κάμει παράπονο ο Aceras (που δεν μου έκαμε τόσο καιρό που τον αποκαλώ έτσι) τότε να πολοηθείς τζιαι εσύ. Τωρά τι ζόρι τραβάς; Ότι μπορεί να έχουμε μια αλληλοκατανόση σου διαφεύγει;

Για τα υπόλοιπα, εξήγησα τα με 117 διαφορετικούς τρόπους. Ξανά μανά. ΕΠΙΤΗΔΕΣ έβαλα το ερώτημα για να διαφανεί η απροθυμία του ΑΚΕΛ να εκφράσει καθαρή θέση ... προκειμένου να κερδίσει ψήφους και η απροθυμία του να εγκαταλείψει αγαπημένα τσιτάτα.

Ταυτόχρονα ... θεωρεί το ΑΚΕΛ ότι άλλοι υποψήφιοι δεν ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ να λάβουν ψήφους από συγκεκριμένες μερίδες του λαού γιατί "δεν τις εκφράζουν".

Δεν βρέθηκε ένας υποστηρικτής της υποψηφιότητας Χριστόφια να πει "όχι, δεν είναι αυτή η θέση μας και αν αυτό δεν σας εκφράζει... βρέστε άλλον να ψηφίσετε". 'Η να πει "μπορεί κάποιος υποψήφιος να μην σε εκφράζει σε όλα αλλά να τον ψηφίσετε αν σας εκφράζει σε αυτό που βρίσκετε ως το πιο σημαντικό". Το ίδιο περιμένω από όλους τους υποψήφιους.

Όσο αφορά τα συλλογικά συμβόλαια... η εφημερίδα που αντιστέκεται πιο σθεναρά σε αυτό το πάγιο αίτημα ... όχι μόνο των αριστερών δημοσιογράφων, όχι μόνο της ΕΣΚ... αλλά και της Ευρωπαικής και της Διεθνούς ομοσπονδίας Δημοσιογράφων ... είναι η "Χαραυγούλα". Και ναι, τούτο το παράπονο (για τα Σ.Σ.) το άκουσα από "κομματόσκυλο".

Όσο για το ποιον θα ψηφίσω... δεν αποφάσισα αλλά δεν θα ψηφίσω κανέναν που λέει "αν είσαι αληθινός αριστερός / δεξιός τότε υποχρεωτικά θα ψηφίσεις αριστερό / δεξιό υποψήφιο".

Anonymous said...

@ Idiot Mouflon,

Μερικά ακόμα σχόλια για να κλείνουμε το θέμα και με συγχωρείς που τελευταία μονοπώλησα τον πολύτιμο χώρο των σχολίων του post σου. (Αν εσύ θες να επανέλθεις εγώ δεν έχω το δικαίωμα να σου στερήσω αυτό το δικαίωμα. Εξ άλλου δικό σου post είναι …).

1. “…Έγραψες μια ολάκερη παράγραφο για το "Ανθρωποφόρο". ..” – Απορία υπόβαλα για το νόημα του νεοφανούς αυτού όρου. Δεν είχα πρόθεση να διαταράξω τη σχέση σου με τον Aceras! (Τώρα αν έγραψα ολόκληρη παράγραφο το ζόρι δικό μου ήτανε … Και που ξέρεις μπορεί να είμαι και μαζόχας!)

2. Παρά την 118η προσπάθεια σου να μου εξηγήσεις ένα πολύ θεωρητικό και αόριστο προβληματισμό σου (που δεν αφορά εσένα αλλά τρίτους, όπως λες), σου επαναλαμβάνω κι εγώ (δεν ξέρω για ποια φορά, ίσως 4η ή 5η) το ερώτημα μου: “… “…γιατί δεν αναλαμβάνεις την πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας άλλης κίνησης στο χώρο της Αριστεράς (είτε καθαρά εκλογική είτε και πιο μακράς διάρκειας);” – για να μην υποβάλλεις και τον εαυτό σου σε τέτοια διλήμματα.

3. Για τα της “Χαραυγής” δεν μπορώ να σου απαντήσω γι’ αυτό εισηγούμαι να αποταθείς απ’ ευθείας στη “Χαραυγούλα”.

4. Αναφαίρετο δικαίωμα σου να ψηφίσεις όποιο γουστάρεις ή ακόμα και κανένα Idiot Mouflon. Δεν μου πέφτει λόγος!

Anef_oriwn
15/11/2007 – 7:42 π.μ.