7.11.07

Quiz

Όπως μετέφραζα το το πιο κάτω κείμενο από το Fascism watch για τις ανάγκες άλλου μπλογκ σκέφτηκα ότι, ελλείψει επικαιρότητας ας κάνουμε ένα κουίζ εδώ και όποιος το κερδίσει να πάρει βραβείο ένα γλειφιτζούρι με γεύση chilly (για να μάθει να μεν σκέφτεται πελλάρες).

Το ζητούμενο είναι να βρεις όσο πιο πολλές ομοιότητες, με πραγματικές καταστάσεις του σήμερα, (όχι σε φασιστικά καθεστώτα) σου έρχονται στο μυαλό.

Το κείμενο είναι το εξής:

Ο Δρ. Λόρενς Μπριτ, πολιτικός επιστήμονας, μελέτησε τα φασιστικά καθεστώτα του Χίτλερ (Γερμανία)Μουσολίνι (Ιταλία), Φράνκο (Ισπανία), Σουχάρτο (Ινδονησία), και Πινοσέτ (Χιλή). Βρήκε ότι και τα πέντε καθεστώτα είχαν 14 κοινά χαρακτηριστικά, τα οποία ονόμασε τα χαρακτηριστικά της ταυτότητας του φασισμού.

1. Δυναμικός και συνεχής εθνικισμός – Τα φασιστικά καθεστώτα χρησιμοποιούν συστηματικά «πατριωτικά» σύμβολά, συνθήματα, τραγούδια και άλλα παρόμοια στοιχεία. Η χρήση της σημαίας γίνεται παντού ακόμα και τυπωμένη σε ρούχα και άλλα αντικείμενα.

2. Έλλειψη σεβασμού στην αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. – Λόγω τάχα του φόβου από τους «εχθρούς» και την ανάγκη ασφάλειας, οι πολίτες σε φασιστικά καθεστώτα πείθονται ότι η παραγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αναγκαιότητα λόγω ανάγκης. Οι άνθρωποι τείνουν να «μην βλέπουν» ή ακόμα και να «εγκρίνουν» βασανιστήρια, εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, δολοφονίες, φυλακίσεις χωρίς δίκη, κ.α.

3. Η κατάταξη ομάδων ανθρώπων στη κατηγορία Εχθρός/αποδιοπομπαίος τράγος. – Οι πολίτες ενθαρρύνονται να δείχνουν πατριωτικό ζήλο για την ανάγκη εξάλειψης του κοινού εχθρού ή απειλής. Φυλετικές, εθνικές ή θρησκευτικές μειονότητες, φιλελεύθεροι, σοσιαλιστές, κομμουνιστές, κ.α

4. Ανάδειξη των ενόπλων δυνάμεων ως τον υπέρτατο θεσμό. – Ακόμα και σε περιόδους σοβαρών οικονομικών προβλημάτων ο στρατός έχει την προτεραιότητα στη κατανομή οικονομικών κονδυλίων σε βάρος των πολιτών. Ιδιαίτερη αίγλη αποδίδεται στους στρατιωτικούς και στο καθήκον της στράτευσης.

5. Χοντροειδής σεξισμός. – Οι κυβερνήσεις φασιστικών καθεστώτων αποτελούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από άνδρες. Ο διαχωρισμός των φύλων γίνεται πολύ πιο έντονος. Οι εκτρώσεις βρίσκονται υπό διωγμό, και ευδοκιμεί η ομοφυλοφοβία και οι νόμοι ενάντια στην ομοφυλοφιλία.

6. Έλεγχος των μέσων μαζικής ενημέρωσης – Σε κάποιες περιπτώσεις τα ΜΜΕ βρίσκονται κάτω από πλήρη έλεγχο ενώ σε άλλες ελέγχονται έμμεσα μέσω κανονισμών ή συμπαθούντων ιδιοκτητών ΜΜΕ. Η λογοκρισία είναι κοινός τόπος, ιδιαίτερα σε περιόδους πολέμου.

7. Εμμονή με την Εθνική Ασφάλεια – Ο φόβος χρησιμοποιείται σαν μοχλός επιβολής από τη κυβέρνηση πάνω στη μάζα.

8. Το καθεστώς και η εκκλησία συμμαχούν – Οι κυβερνήσεις φασιστικών κρατών χρησιμοποιούν την επικρατούσα θρησκεία για να ελέγχουν τη κοινή γνώμη. Η χρήση θρησκευτικής ρητορικής και φρασεολογίας συνηθίζεται από τους κυβερνητικούς ηγέτες, ακόμα και σε εκείνες τις περιπτώσεις που τα θρησκευτικά δόγματα βρίσκονται σε αντιδιαστολή με τις κυβερνητικές πολιτικές και πρακτικές.

9. Το κεφάλαιο προστατεύεται – Η βιομηχανική και επιχειρηματική αριστοκρατία είναι συνήθως αυτή που τοποθετεί τους κυβερνητικούς ηγέτες στις θέσεις τους, δημιουργώντας έτσι ένα αμοιβαίως ωφέλιμο συνεταιρισμό κυβέρνησης/επιχειρηματιών και μια ελίτ εξουσίας.

10. Η οργάνωση των εργαζομένων διώκεται – Επειδή η οργανωτική ικανότητα και ισχύς των εργαζομένων είναι η μοναδική πραγματική απειλή ενάντια στις φασιστικές κυβερνήσεις, τα εργατικά συνδικάτα διαλύονται εντελώς ή καταπιέζονται ασφυκτικά.

11. Υποβάθμιση των διανοουμένων και των τεχνών – Τα φασιστικά καθεστώτα προωθούν ή/και ανέχονται εχθρικές συμπεριφορές ενάντια στους ακαδημαϊκούς και τη πανεπιστημιακή κοινότητα. Δεν είναι ασύνηθες, καθηγητές πανεπιστημίων και άλλοι ακαδημαϊκοί να λογοκρίνονται ή ακόμα και να συλλαμβάνονται. Η ελεύθερη έκφραση στις τέχνες διώκεται ανοικτά και οι κυβερνήσεις συνήθως αρνούνται οικονομική υποστήριξη στις τέχνες.

12. Εμμονές με το έγκλημα και τη τιμωρία – Στα φασιστικά καθεστώτα η αστυνομία έχει σχεδόν απεριόριστη δύναμη στην επιβολή του νόμου. Οι άνθρωποι συνήθως παραβλέπουν την αστυνομική παραβίαση των ατομικών ελευθεριών και της αστυνομικής βίας στο όνομα του πατριωτισμού. Συνήθως η εθνική αστυνομία έχει απεριόριστη δύναμη.

13. Χωρίς φραγμούς ευνοιοκρατία και διαφθορά – Τα φασιστικά καθεστώτα συνήθως κυβερνώνται από ομάδες φίλων και συνεργατών οι οποίοι διορίζουν ο ένας τον άλλο στα διάφορα κυβερνητικά πόστα, και χρησιμοποιώντας τη δύναμη και την εξουσία που τους παρέχει η θέση τους, προστατεύουν τους φίλους τους από οποιαδήποτε λογοδοσία. Δεν είναι ασυνήθιστο σε τέτοια καθεστώτα, εθνικοί πόροι ακόμα και θησαυροί να οικειοποιούνται ή ακόμα και να κλέβονται από τους κυβερνητικούς ηγέτες.

14. Εκλογές με δόλο – Σε αρκετές περιπτώσεις οι εκλογές στα φασιστικά καθεστώτα είναι σκέτη παρωδία. Σε άλλες περιπτώσεις, στις εκλογές μεθοδεύονται εκστρατείες σπίλωσης (ακόμα και δολοφονίες) υποψηφίων της αντιπολίτευσης, χρήση του νομοθεσίας για να ελέγχεται ο αριθμός των ψηφοφόρων και τα όρια των εκλογικών περιφερειών, και η ποδηγέτηση των ΜΜΕ. Οι φασίστες συχνά χρησιμοποιούν το δικαστικό σώμα για να μεθοδεύουν και να ελέγχουν τις εκλογές.

Μεν επιστέψετε ότι θέλω να κάμω κουίζ. Έτσι όπως εθώρουν τα χαρακτηριστικά του φασισμού έναν ένα, έπιαμμε το παράπονο. Τελικά πόσο απέχουμε από μερικά από αυτά;

12 comments:

Yiota said...

@lexipenita
να μου επιτρεψεις να εξηγήσω τον πίνακα:
Ο πίνακας "Guernica" του Πικάσο αντιπροσωπεύει με λίγα λόγια τις συνέπειες του πολέμου και
προπαντώς του φασισμού.
Α. Μητέρα: Ο πίνακας αρχίζει αριστερά με μια γυναίκα-μητέρα που κρατάει το νεκρό παιδί στην αγκαλιά της.
Β. Ταύρος: Επάνω και κοντά της απεικονίζεται ο ταύρος. Ο ταύρος δεν είναι μόνο ο φασισμός, αλλά η βιαιότητα και το σκοτάδι.
Γ. Πουλί: Δίπλα πάνω στο τραπέζι, ένα πουλί. Ο συμβολισμός των ψυχών που χάνονται.
Δ. Πολεμιστής: Λίγο χαμηλότερα κάτω, κείται το σώμα του νεκρού πολεμιστή. Είναι διαμελισμένος. Προσεκτικότερο κοίταγμα μας αποκαλύπτει ότι πρόκειται για άγαλμα. Είναι η μοναδική ανδρική φιγούρα, γιατί όλο το δράμα παίζεται από γυναίκες. Ο Πικάσο επίτηδες σχεδίασε τον πολεμιστή με το ένα χέρι από τη μια και το άλλο από την άλλη πλευρά, έτσι ώστε η στάση αυτή να θυμίζει τη σταύρωση. Ο νεκρός πολεμιστής, είναι συμβολική μορφή της θυσίας του Ισπανικού λαού. Αν πρόκειται για άγαλμα, τότε μαζί με το λαό δοκιμάζεται η ιστορία και ο πολιτισμός του τόπου.
Ε. Άλογο: Στο κέντρο ακολουθεί η μορφή ενός αλόγου που πληγωμένο από λόγχη, χλιμιντρίζει από τον πόνο. Έχει τον κυρίαρχο ρόλο σ’ αυτόν τον πίνακα και συμβολίζει το λαό που απεγνωσμένα φωνάζει ζητώντας βοήθεια.
ΣΤ. Γυναίκα με λάμπα: Το πιο φορτισμένο στοιχείο της σύνθεσης είναι η μορφή της γυναίκας, που βγαίνει από το παράθυρο, κρατώντας μια λάμπα πετρελαίου. Συμβολίζει το ρόλο της συνείδησης που έρχεται να φωτίσει αυτά που γίνονται τριγύρω.
Ζ. Γυναίκες: Προς τα δεξιά του πίνακα απεικονίζεται μια γυναικεία μορφή που προσπαθεί να γλιτώσει από το βομβαρδισμό. (από www.zouri.gr)

Τελικά στην νήσο Κύπρο υπάρχουν πολλά κοινά με πρώην φασιστικά καθεστώτα, όσον αφορά μμε, εκλογές, αναξιοκρατία, κουμπαροκρατία, θρησκεία αλλά εμείς ως άβουλα ανθρωπάκια τα ανεχόμαστε ε ?

p.s : ΟΙΜΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

Anonymous said...

@ Lexi_penitas και γιώτα

Για την Κύπρο δεν ισχύει ούτε ένα από τα κριτήρια ποσο μάλλον και τα 14 όπως ισχυρίζεστε:

1. Ποιός εθνικισμός; το να θέλουμε ελευθερία για την πατρίδα μας λέγεται πατριωτισμός.

2. Ποια ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται συστηματικά; Μεμονωμένα περιστατικά παρατηρούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου.

3. Ποιές ομάδες πολιτών καταδιωκονται;

4. Η Εθνική Φρουρά κάθε άλλο παρά υπέρτατος θεσμός θεωρείται. Οι αμυντικές δαπάνες έχουν μειωθεί τα τελευταία 5 χρόνια.

5. Ποιός σεξισμός; έχουμε δρομο ακόμα για ισότητα των φύλων αλλά δεν είναι κυβερνητική πολιτική η περιθωριοποίηση των γυναικών.

6. Καμιά εφημερίδα και κανένας τηλεοπτικός σταθμός δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση. Ακόμα και το ΡΙΚ προβάλλει περισσότερο την αντιπολίτευση από την κυβέρνηση. Ελάχιστα μέσα υποστηρίζουν τον Πρόεδρο.

7. Ποια εθνική ασφάλεια; Είμαστε σχεδόν ξέφραγο αμπέλι.

8. Είναι η αντιπολίτευση που προσπάθησε να εκλέξει αρχιεπίσκοπο της αρεσκείας της. Ακόμα και το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ. Με προφανείς στόχους. ήθελαν αρχιεπίσκοπο του Ναι.

9. Ποια κόμματα έχουν τις καλύτερες (και επωφελείς) σχέσεις με το μεγάλο κεφάλαιο; ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ

10. Ποια συντεχνία διώκεται; Ή μήπως το αντίθετο συμβαίνει; Χρησιμοποιούνται από την αντιπολίτευση για να δημιουργούν προβλήματα στην κυβέρνηση π.χ. στάση εργασίας της ΟΕΛΜΕΚ.

11. Υποβάθμιση των διανοούμενων, συλλήψεις ακαδημαϊκων στην Κύπρο; Αυτή η κυβέρνηση χτίζει δύο νέα μέγαρα του πολιτισμού και δημιούργησε 5 νέα πανεπιστήμια (2 δημόσια και 3 ιδιωτικά).

12. Μάλλον δημόσια αταξία επικρατεί παρά τάξη. Ποιός παραβλέπει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Ποια απεριοριστή δύναμη έχει η αστυνομία; Δεν μιλούμε για μεμονωμένα περιστατικά αλλά για συτηματική βία.

13. Η ευνοιοκρατία στην Κύπρο είναι ενδημική. Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω. Δεν ανακαλύφθηκε τα τελευταία 5 χρόνια.

14. Εκλογές παρωδία; Αυτό βλέπουμε αυτή την προεκλογική περίοδο; Εδώ οι ανθυποψήφιοι του Τάσσου οργιάζουν στη συκοφαντία και τη σπίλωση όποιου τον υποστηρίζει.

Είπαμε να ασκείται κριτική και σκληρή μάλιστα. Δεν είμαστε το τέλειο κράτος ούτε κοινωνία αγγέλων. Έχουμε πολλά κακά και πολλά ελλείμματα. Αλλά να προσπαθείτε να μας πείσετε ότι ζούμε σε φασιστικό καθεστώς παει πολύ. Μόνο στα αρρωστημένα από μίσος και προκατάληψη μυαλά σας.

Κανεί πιον ρε, κανεί. Τέτοια προπαγάνδα θα την εζήλευκεν τζιαι ο Γκαίμπελς.

Lexi_penitas said...

@κανεί πιον: Πάτα τζιαι λλίο στόπερ το γιο μου.

1. Πού μίλησα για τη κυβέρνηση μας;

2. Που είδες να αναφέρομαι σε φαινόμενα των τελευταίων 5 χρόνων;

3. Είπα: Τελικά πόσο απέχουμε από μερικά από αυτά;

Αν τώρα εσύ βρήκες την ευκαιρία να με εξισώσεις με το Γκέμπελς τι να πω;

Επί της ουσίας και αντιπαρερχόμενος τη φτηνή και απρόκλητη φιλο-Τασσική ρητορική σου:

Ναι! Πολλά από τα χαρακτηριστικά που απαριθμούνται στο άρθρο, όχι μόνο δεν καταφέραμε να τα εξαλείψουμε αλλά καλά κρατούν. Τόσο σε επίπεδο κοινωνίας όσο και κυβερνητικής πολιτικής.

1. Εθνικισμός: Άκουσες πολλές φορές πολιτικούς ηγέτες να αναφέρονται σε κυπριακό λαό όταν μιλούν για τα δίκαια των Κυπρίων; (εξαίρεση το ΑΚΕΛ). Κυπριακός ελληνισμός είναι η έκφραση, λες και η Κύπρος είναι Ελληνική. Μπορώ να γράφω μέχρι αύριο για εθνικιστικές πολιτικές και πρακτικές αλλά μένω μόνο με το πιο πάνω.

2. Ανθρώπινα δικαιώματα: Εσιεις ακουστά τες μαυρούες, τες πουτάνες που τες ανατολικές χώρες, τους βρωμοασιάτες τζιαι Αραβες, τους κκιλιντζιρους τους τουρκους τους πόντιους τζιαι ούλλους τους άλλους διαφορετικούς ανθρώπους που ζουν ανάμεσα μας; Άκουσες για την υπηρεσία αλλοδαπών και τα έργα της;

3. Άκουσες τίποτε για εναρμόνιση της νομοθεσίας για την ομοφυλοφιλία;

4. Σεξισμός: Από τους περίπου 30 υπουργούς του Τάσσου πόσες ήταν γυναίκες; 2-3;

5. Έλεγχος των ΜΜΕ: Ακόμα γελώ με το σχόλιο σου (σόρρυ τζιόλας) Που ήσουν το τζιαιρό της περιρρέουσας πέμου;

6. Η Εκκλησία παρεμβαίνει στη πολιτική και όλοι βγάζουν το σκασμό. Έχει προνομιακή φορολογική μεταχείριση και η ηγεσία της είναι σε όλα τα πρωτόκολλα.

7. Πολιτισμός: Τι ποσοστό του προϋπολογισμού πάει για το πολιτισμό; Επίσης ρώτα να μάθεις για τους άνεργους, υποαπασχολούμενους και ετεροαπασχολούμενους καλλιτέχνες και ξαναμιλούμε. Δεν μας σώζει ούτε ένα ούτε δύο μέγαρα πολιτισμού. Όσο για το επίπεδο της δημόσιας παιδείας δεν λέω τίποτε για να μη καταντήσω κουραστικός. Άρεσε μου όμως, που έβαλες τζιαι 3 ιδιωτικά πανεπιστήμια στα έργα του Τάσσου. Έν έσιεις το θεό sου ρε φίλε

8. Σχέσεις με το κεφάλαιο: Ονόμασε μου σε παρακαλώ τα 10-15 τζάκια που αποτελούν την κάστα που κατέχει τα πόστα και διανέμει το πλούτο στη Κύπρο. Είμαι σίγουρος ότι θα τα βρεις.

Αυτά είναι μόνο μερικά σημεία για προβληματισμό. Αν εσένα δεν σε ενοχλούν και δεν μαραζώνεις δικαίωμα σου. Εγώ μαραζώνω επειδή πιστεύω ότι αξίζαμε καλύτερης τύχης. Εκτός και αν όχι.

Αυτά τα κακά δεν μας τα έφεραν ούτε οι Τούρκοι ούτε οι Εγγλέζοι. Είναι οι δικοί μας ηγεσία και η ανοχή της πλειοψηφίας που τα βλέπει και γυρίζει το βλέμμα μπας και βάλει σε κίνδυνο τη "καλοπέραση" της.

Κουμπάρε μια χαρά περνούμε. Σπιτούιν μας, αυτοκίνητο, τα κοπελλούθκια μια χαρά, σουβλούα τη Κυριακή, ποιος σε αρωτά; Το μοττο του Κυπραιου.

Μήπως είσαι και εσύ ένας από αυτούς που γυρίζει το βλέμμα στα κακώς έχοντα;

Sceptic Anonymous said...

Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αλλά παρά Πακιστάν, Μπανγκλαντές ή Τουρκία, καλύτερα Κύπρος. Συμφωνούμε;

Anonymous said...

Πράγματι μου θυμίζει την 15 Ιουλίου του 1974 που μετεξελίχθηκαν σε ΔΗΣΥ και έστειλαν στην ευρωβουλή πραξικοπιματία υπουργό.

Μου θυμίζει επίσης το πάθος κάποιων ιεραρχών που αγόραζαν ποδοσφαιριστές σε διάφορα σωματεία και έψηναν το ψάρι στα χείλη των άλλων.

Anonymous said...

Το "παρών" τους στην προεκλογική μάχη δηλώνουν επίσης οι Παντελής Κούρος και Μανώλης Χριστοφίδης, που επί σειρά ετών ήταν στο πλευρό του Γλαύκου Κληρίδη. Η λίστα των πρώην Υπουργών που τάσσονται υπέρ του υποψηφίου συμπληρώνεται από τους: Λεόντιο Ιεροδιακόνου, Τάκη Κληρίδη, Νίκο Ρολάνδη. Από τις τάξεις των πρώην Βουλευτών που στηρίζουν την υποψηφιότητα ξεχωρίζουν λόγω κομματικής προέλευσης ο Σταύρος Αμπίζας (πρώην Βουλευτής ΔΗΚΟ ΚΟΙΝΟΣ ΞΕΚΤΙΖΑΣ) και ο Πάρης Λένας (από το ΝΕΔΗΠΑΠΑ προσχώρησε στο ΔΗΚΟ), ενώ συμπεριλαμβάνονται και οι πρώην Βουλευτές ΔΗΣΥ: Αντώνιος Ανδρέου, Δήμος Γεωργιάδης, Ανδρέας Γεωργίου, Γεώργιος Γεωργίου, Κώστας Ερωτοκρίτου, Κωνσταντίνος Λόρδος, Ανδρέας Μαθηκολώνης, Κατερίνα Παντελίδου (πρώην ΔΗΚΟ αλλά ενταγμένη στον ΔΗΣΥ ΑΠΟ ΤΟ 1998), Αντρέας Παπαπολυβίου, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Αυγερινός ΠΑΠΑΡΕΣ (πρώην αγωνιστής ΕΟΚΑ ΚΑΙ ΕΟΚΑ Β), Χρίστος Ρότσας, Ευάγγελος Σαμμούτας και Ζαχαρίας Ζαχαρίου.

Συγχαρητήρια

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

@ Lexi_penitas

Οϊ εν είμαι καλοπερασάκιας που γυρίζει το βλέμμα αλλού. Ούλλη μέρα γκρινιάζω για τα χάλια μας. Όμως από το να γκρινιάζει κάποιος και να εντοπίζει τα προβλήματα και τα ελλείμματα μέχρι το να παρουσιάζει τη χώρα μας ως φασιστικό καθεστώς υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Με εκνευρίζει ιδιαίτερα όταν πολιτικοί ταυτισμένοι για δεκαετίες με φασιστικές καταστάσεις κάθε απόχρωσης, παρουσιάζονται σήμερα ως ηρακλείς της δημοκρατίας. Ιδιαίτερα με εκνευρίζει όταν άνθρωποι που κόπτονται για τη δημοκρατία ήταν έτοιμοι να δεχτούν μια ρατσιστική λύση του Κυπριακού.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

@ περιεργο

ρε κουμπάρε, εν μπορείς να πεις, έχουν επίπεδο δαμέσα. Καλλίτερα να ποφεύγεις να τους απαντάς γιατί με έτσι επιχειρήματα που έχουν εθθα τα φκάλεις πέρα.

Lexi_penitas said...

Τα τρία σβησμένα ποστς εγώ τα έσβησα. Τουλάχιστον στα δικά μου κείμενα δεν θα ανεχτώ αλήτες να έρχονται και να βρίζουν απρόκλητα με τις χειρότερες βρισιές. Αν κάποιος το θεωρεί αντιδημοκρατικό έσιει ξύδι.