20.2.08

Γιατί Χριστόφιας;

Το είχα αναφέρει από καιρό σε κάποιο μου σχόλιο. Για μένα οι πανηγυρισμοί θα περιορίζονταν μόνο σε περίπτωση ήττας του Τάσσου. Το πανηγύρισα με τη ψυχή μου. Δεν παύω όμως σαν άνθρωπος που μπολιάστηκε με τις πανανθρώπινες ιδέες του ανθρωπισμού, της ισότητας, της δικαιοσύνης και του αγώνα για μια πιο δίκαια κοινωνία, να μην βλέπω και να μην αναδεικνύω τα σημεία υπεροχής του υποψήφιου της Αριστεράς σε σχέση με τον ανθυποψήφιο του. Για τους σκοπούς αυτού του κομματιού θα περιοριστώ μόνο στις διαφορές σε σχέση με το κυπριακό.

Τώρα που και το ΔΗΚΟ αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα Χριστόφια, πολλοί φίλοι φοβήθηκαν ανασύσταση της τριμερούς με το Χριστόφια πρόεδρο. Διαφωνώ! Για δύο λόγους: Πρώτον, η τριμερής της περασμένης πενταετίας στηριζόταν σε κοινό πρόγραμμα λύσης που αθέτησε ο Τάσσος κοροϊδεύοντας το ΑΚΕΛ και τον λαό. Η νέα κυβέρνηση θα στηρίζεται στο πρόγραμμα του Χριστόφια. Η δεύτερη και πιο σημαντική διαφορά είναι το ίδιο το πρόσωπο του Προέδρου. Με τις ενισχυμένες εξουσίες που του δίνει το σύνταγμα είναι σε θέση να εφαρμόσει το πρόγραμμα του χωρίς να υποκύπτει σε πιέσεις. Και δεν υπάρχει καμιά σύγκριση όσον αφορά την αξιοπιστία μεταξύ Χριστόφια και Τάσσου.

Να είστε σίγουροι ότι σε ενδεχόμενο ενός νέου σχεδίου λύσης (που παρεπιπτόντως δεν μπορεί να διαφέρει και πολύ από το ΑΝΑΝ, τα υπόλοιπα είναι για τους ονειροπόλους) ο Χριστόφιας θα βρει αντιμέτωπους και πάλι τους ίδιους ανθρώπους. Αυτούς που θα έβρισκε και ο Κασουλίδης. Το θέμα είναι να μην βρουν ο ένας τον άλλο. Είμαι πεισμένος ότι μια άτυπη συνεννόηση μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ για αλληλοϋποστήριξη σε περίπτωση διλημμάτων λύσης είναι όσο τίποτε άλλο αναγκαία. Έτσι κι' αλλιώς είναι γνωστές οι διαφορετικές τους αντιλήψεις στα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα και τις οποίες για τους σκοπούς αυτής της ανάλυσης και μόνο τους αφήσαμε έξω. Μη ξεχνούμε όμως ότι η μη λύση είναι το αγκάθι για απρόσκοπτη πρόοδο και ευημερία σε όλους τους υπόλοιπους τομείς. Η οποιαδήποτε ευημερία θα βρίσκεται υπο αίρεση. Χωρίς λύση, η σημερινή φαινομενική ασφάλεια και ευημερία που νιώθει ο μέσος Κύπριος έχει ημερομηνία λήξης.

Οι δυνάμεις που στηρίζουν τον Χριστόφια (και εννοώ τη βάση και όχι τις ηγεσίες) διαφέρουν κατά παρασάγγας από εκείνες που στηρίζουν Κασουλίδη. Από τη μια (Κασουλίδης) έχουμε φιλελεύθερους αστούς, μικροαστούς και εργαζόμενους που πραγματικά επιθυμούν λύση. Έχουμε όμως και τους πιο σκληρούς εθνικιστές και απορριπτικούς, τους πολέμιους της όποιας λύσης που δεν θα είναι εθνικά καθαρή. Από την άλλη (Χριστόφιας) έχουμε τη τεράστια μάζα των εργαζομένων και των μικροαστών που προσβλέπει σε λύση και επανένωση έστω και με αβαρίες προκειμένου να επικρατήσει η διαρκής ειρήνη και να ανοίξει ο δρόμος για ευημερία σε μια δικοινοτική διζωνική πατρίδα. Έχουμε όλους τους ακτιβιστές που τόσο προπηλακίστηκαν από τον Τάσσο και τις δυνάμεις του ΟΧΙ.

Δηλαδή πέρα από μια συμπαγή μάζα που είναι πλειοψηφία και στα δύο στρατόπεδα και επιθυμεί λύση, το υπόλοιπα των δυνάμεων που στηρίζουν τον καθένα από τους δύο χρωματίζει τα δύο άκρα του πολιτικού στερεωματος. Του Χριστόφια οι υπέρμαχοι του ΝΑΙ, του Κασουλίδη οι υπέρμαχοι του ΟΧΙ.

Δεν μπορεί να αφήνει κανένα αδιάφορο ούτε η εσπευσμένη επίσκεψη του Κασουλίδη στον Αρχιεπίσκοπο και η υποστήριξη που πέτυχε, αλλά ούτε και η υποστήριξη που έσπευσαν να του προσφέρουν οι σύνδεσμοι αγωνιστών, η ΣΕΚ, τα "αθλητικά" σωματεία ΑΠΟΕΛ, Απόλλων, Ανόρθωση, ΑΕΚ, ο Μάτσης, η ΜΑΧΗ και σίγουρα το πιο απορριπτικό κομμάτι του ΔΗΚΟ, Αγγελίδης, Κολοκασιδης κλπ. Η επιρροή που θα έχουν αυτοί μαζί με το σκληρό απορριπτικό και αρρωστημένα εθνικιστικό κομμάτι του ΔΗΣΥ στο νέο πρόεδρο είναι καταλυτική. Στον μόνο υποψήφιο που αυτές οι δυνάμεις ΔΕΝ έχουν πρόσβαση είναι ο Δημήτρης Χριστόφιας!

Οι ντηβέλοπερς και όλο το κομμάτι του μεγάλου κεφαλαίου που για καθαρά ιδιοτελείς σκοπούς αντιδρά στη προοπτική λύσης, είτε βρίσκεται κοντά στο Κασουλίδη από την αρχή είτε προσχώρησε μετά το πρώτο γύρο. Ο Χριστόφιας δίνει περισσότερα εχέγγυα αντίδρασης στις επιταγές των οικονομικών παραγόντων από τον Κασουλίδη που λόγω ιδεολογικών και πολιτικών καταβολών θα είναι μαζί τους σαν το νύσhι με το κρέας.

Ευχή όλων είναι να κρατηθούν οι υποσχέσεις. Αν ο Χριστόφιας εκλεγεί θα ήθελα να υπουργοποιήσει (αφού θα είναι υποχρεωμένος) νούσιμους ανθρώπους από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ. Ο Μάρκος Κυπριανού στο εξωτερικών είναι ένα καλό παράδειγμα. Τέτοιοι υπάρχουν και άλλοι. Επίσης ΔΕΝ θα πρέπει να περιφρονήσει το μέρος του λαού που θα ταχτεί με τον αντίπαλο του. Δεν θέλουμε να σπρωχτούν μάζες σε ένα νέο ΟΧΙ μόνο και μόνο από αντιπολιτευτική διάθεση. Ας θυμηθούμε το 93. Αλλά είναι πάνω απ' όλα δείγμα πολιτικού πολιτισμού ο σεβασμός στον αντίπαλο, αλλά και επειδή η αξιοποίηση εκείνων των δυνάμεων που ψηφίζουν Κασουλίδη και θέλουν λύση, θα δώσει πολύ περισσότερο δυναμισμό και κάλυψη στο Χριστόφια να αντιμετωπίσει και να συρρικνώσει το απορριπτικό μέτωπο.

Κάπου αλλού έγραψα ότι θα είμαι στην αντιπολίτευση όποιος και να εκλεγεί. Και το εννοώ. Όπως ο κόσμος της Αριστεράς έσπρωξε το ΑΚΕΛ να παρατήσει τον Τάσσο έτσι πρέπει να σπρώξει να γίνει το όραμα πραγματικότητα. Και τώρα θα έχει πολλούς να σπρώχνουν και πέραν της Αριστεράς. Η δική μας πίεση πρέπει να είναι πολλαπλάσια της πίεσης των απορριπτικών. Να βοηθήσουμε (όποιος και να είναι ο νέος πρόεδρος) να υλοποιήσει τα υπεσχεμένα.

Προσδοκώ σε ένα επικοδομητικό διάλογο μακρυά από αφορισμούς βωμολοχίες κλπ. Ελπίζω οι 3 μέρες που μεσολάβησαν να μας βοήθησαν να βγάλουμε τα απωθημένα μας :)

73 comments:

Anonymous said...

Για όλους τους πιο πάνω λόγους και άλλους - λευκό... που την μιάν εν ο Αρχιεπίσκοπος, που την άλλη ο Πιττοκοπίτης. Που την μίαν εν ο Πάλμας-"μα γιατί εν λαλεί σόρρυ ο Κασ για το ΝΑΙ", που την άλλην εν οι σύνδεσμοι αγωνιστών, υιών και θυγατέρων... ΛΕΥΚΟ... εν τζαι πολύν τους...

Lexi_penitas said...

Είπαμε να σοβαρομιλούμε. Πόση βαρύτητα έχει ο Πιττοκοπίτης και ποσο είναι δυνατον ο Χριστόφιας να του βάλει φτίν. Μην ξεχνάς πως στο Π.Γ. του ΔΗΚΟ ο Πιττοκοπίτης ψήφισε Κασουλίδη. Εμένα πιο πολύ κατί τέτοια με ανησυχούν:

Αντιγράφω από τον Φιλ. Πρόσεξε τι απάντησε ο Κασουλίδης

«Ανταλλάξαμε απόψεις. Εκφράσαμε τις ανησυχίες μας τόσο για το εθνικό θέμα που ενδιαφέρει την Εκκλησία όσο και για το Υπουργείο Παιδείας το οποίο πολύ μας ανησυχεί. Εχουμε μιλήσει στις λεπτομέρειες και ο κ. Κασουλίδης είναι σύμφωνος με τις επιθυμίες της Εκκλησίας να έχει λόγο πάνω στο θέμα της παιδείας μας γιατί αν χάσουμε τα παιδιά μας που είναι η ελπίδα του μέλλοντος αυτού του τόπου δεν μας σώζει τίποτα», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, προσθέτοντας πως το θέμα αυτό ανησυχεί πολύ την Εκκλησία.

Ο κ. Κασουλίδης είπε πως αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συζήτηση των πνευματικών και εθνικών ανησυχιών της Εκκλησίας έναντι των πολιτικών εξελίξεων.

Anonymous said...

Ειδικά με αυτό που λες με τους ντιβέλοπερς, αποδεικνύεις πόσο μακριά είσαι από την πραγματικότητα φίλε μου. Κι αυτό διότι όλοι ξέρουμε ποιος γνωστός ντιβέλοπερ χρηματοδότησε την εκστρατεία του Σύντροφου Χριστόφια. Το ότι τα βαρίδια του ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ είναι στο ΑΚΕΛ δίνουν ακόμα ένα λόγο αυτοί που είναι πράγματι υπέρ μιας λύσης ΔΔΟ, να ψηφίσουν Γιαννάκη Κασουλίδη, όπου μακριά από τα δεσμά του Τάσσου, θα μπορεί να υπο-στηρίξει μια τέτοια λύση.

Anonymous said...

Λεξιπένητα, κάμνεις το ίδιο λάθος που κάμνει η αριστερά εδώ και 30 χρόνια. Αντί να κρίνεις με βάση πολιτικές, κρίνεις με βάση σύμβολα. Τι κι αν οι σύνδεσμοι αγωνιστών στηρίζουν Κασουλίδη; Οι άνθρωποι είναι τελείως περιθωριοποιημένοι και δεν επηρεάζουν τίποτα. Έτο θα κάμνουν μνημόσυνα, θα βγάζουν πατριωτικά λογύδρια, αλλά δεν τους ακούει κανείς. Άσε που όταν λες για την "τεράστια μάζα των εργαζομένων και των μικροαστών που προσβλέπει σε λύση και επανένωση" μάλλον ονειρεύεσαι. Και για τα περί κεφαλαίου επίσης είσαι εκτός πραγματικότητας.

Αντί να ανησυχείς για συνταξιούχους όπως το Μάτση, δεν νομίζεις ότι θα πρέπει να ανησυχείς για το Λιλλήκα, τον Νικόλα Παπαδόπουλο, τον Πάλμα, τον Κενεβέζο, τον Ομήρου, τον Περδίκη, και όλους τους άλλους που θα αποτελούν πλειοψηφία στο Υπουργικό Συμβούλιο; Δεν ανησυχείς για ποιος θα είναι Υπ. Εξωτερικών; Δεν σε ενοχλεί ότι ξαναστήθηκε η πλατφόρμα του ΟΧΙ; Δεν διερωτάσαι γιατί ο Τάσσος θέλει τόσο πολύ το Χριστόφια; Μην υποτιμάς τη σημασία της δέσμευσης που έγινε. Ακόμα και ο Κληρίδης την περίοδο 1993-1998 είδε κι έπαθε ώσπου να ξεμπλέξει από το ΔΗΚΟ.

Συμφωνώ μαζί σου σε ένα σημείο, για τον αρχιεπίσκοπο. Εκείνο θεωρώ ότι ήταν μεγάλο φάουλ του Κασουλίδη.

Ίλαντρος

Unknown said...

Η Κύπρος είναι ελληνική, είπεν φίλε μου Γιώτης... Τούτον εν κάτι πολλά διαφορετικόν που το "είμαι και νιώθω έλληνας", ξέρεις. Τζιαι ας εμάσιετουν ύστερα να τα σάσει για τα που έσιει μέσα στην καρκιάν του τζιαι ξέρω γω... Τωρά, αν εσέναν πείθει σε ότι εννά καταφέρει να παντρέψει την ιδέαν του περί ελληνικής Κύπρου - ολόκληρης δηλαδή, ως χώρας - με την ΔΔΟ, εξήγα μας το τζι εμάς πέρκι το δούμεν...

gregoris said...

φίλε γιώτη η λύση του κυπριακού δεν είναι μόνο η υπογραφή ενός συντάγματος αλλά η καθημερινή συύπαρξη τζιαι συνεργασία με τους τ/κ, τζιαι η ελληνοχριστιανική φράξια στο δησυ που όπως αποδεικνύεται είναι ακόμα κυρίαρχη αποτελεί τροχοπέδι στην όποια λύση ΔΔΟ. ο τάσσος εσχόλασε. όμως η εφεν, το δρασίς κες, η νεδησύ τζιαι η εκκλησία θα είναι αυριανά εμπόδια στην λύση

Lexi_penitas said...

Φίλε Γιώτη, δεν ισχυρίστηκα ότι και στο ίδιο το ΑΚΕΛ δεν υπάρχουν δυναμεις που αντιτάσσσονται στη λύση. Ειναι όμως η μειοψηφία. Και με τη σωστη πολιτική η τεράστια πλειοψηφία των Ακελικών θα ακολουθήσει την πορεία της ηγεσίας. Επιχείρησα μια σύγκριση των δυνάμεων που υποστηρίζουν τους δυο υποψήφιους. Δεν νομίζω ότι οι Αγγελίδηες, Κουταλιανοί κλπ να παίξουν όποιοδήποτε ρόλο στις αποφάσεις του Χριστόφια. Εξαλλου δεν νομίζω ότι ατόν θα ψηφίσουν

Anonymous said...

Παναϊα μου ρε Λεξιπένητα, ανάφερες τζιαι τον Κουταλιανό που τον είχα ξεχάσει προηγουμένως τζι εσηκώστηκε η τρίχα μου. Μπρρρρρ......

Ίλαντρος

Lexi_penitas said...

Ίλλαντρε (χαιρομαι που μας ξανάρθες) μόνο και μόνο που βάζεις και το Λιλλήκα στους πιθανούς αυριανούς υπουργούς φανερώνει την αποσταση που έχεις από τις πραγματικότητες του ΑΚΕΛ. Ο ανθρωπος είναι παρελθόν. Και ο Χριστόφιας δεν πρόκειται να υπουργοποιήσει δηλωμένους αντιομοσπονδιακούς. Είπαμεν, εχει πληθώρα νούσιμων ανθρώπων σε αυτούς τους χώρους. Ο Σαρρης ας πούμε ήταν αντιομοσπονδιακός; Γι' αυτό μη βάζεις ψευτικα διλήμματα.

Η συνειδητή υποτίμηση που επιχειρείς στο ρόλο που μπορεί να παίξει η εθνικιστική απορριπτική πτέρυγα του ΔΗΣΥ ακυρώνεται με μόνο τη θύμιση του τι έκαναν το 2004. Είναι ΚΑΙ συμπαγής, ΚΑΙ υπολογίσιμη. Και δεν μου φαίνεται ο Κασουλίδης να έχει ούτε τη πυγμή αλλά ούτε και τη διάθεση να τους παραμερίσει.

Anonymous said...

Λέξη-πένητα ο Πιττοκοπίττης εν παρέας με τον Τάσσο, άρα εν Χριστόφια που ήθελε:
According to reports, DIKO leader Marios Karoyan and long-time members Nicos Pittokopitis, Government Spokesman Vassilis Palmas, and Kyriacos Kenevezou were behind Christofias.
από το πρωτοσέλιδο του cyprus mail σήμερα.

Να σου πω... έχουν και οι δκυο πράματα που με κάμνουν κ ανυσηχώ.. πιστεύω ότι και οι δυο όμως, εν αρκετά μετριοπαθείς... τώρα πως εννα την δουν όταν φκουν στην εξουσία εν άλλο πράμα φυσικά... το ότι κ οι δυο διούν ΥΠΕΞ στο ΔΗΚΟ εν μεγάλο φάουλ... κατά τα άλλα εν με κόφτει... αν φκει ο ένας εννα κάμνουν μνημόσυνα, αν φκει ο άλλος εννα μας μιλά για ιμπεριαλισμούς... απλά μεν ξεχνάς ότι ο Κασ είπε ναι, ο Χριστοφ είπε όχι για να κάμει κάτι με τσιμέντα;

Ότι γίνει... για μένα όποιος κ αν φκει δεν αλλάζει τίποτε... το ότι δεν φκαίνει ο Τασσ όμως, είναι αλλαγή...

Anonymous said...

Ακριβώς το τι έγινε το 2004 είναι απόδειξη αυτού που λέω. Ο ΔΗΣΥ στάθηκε στον πόντο του και στήριξε την πολιτική που θεωρούσε ορθή παρά τις αντιδράσεις της εθνικιστικής του πτέρυγας. Σε αντίθεση με το ΑΚΕΛ το οποίο υπέκυψε στις πιέσεις των δικών του φανατικών....

Δεν θεωρώ τον Λιλλήκα πιθανό υπουργό. Θα είναι εκεί γύρω όμως να περιφέρεται και να επηρεάζει. Και στο Υπουργικό Συμβούλιο θα υπάρχει πλειοψηφία απορριπτικών. Δηλωμένους αντιομοσπονδιακούς δεν θα υπουργοποιήσει ο Χριστόφιας αλλά υπάρχουν πολλοί αδήλωτοι όπως ξέρεις πολύ καλά. Ποιος νομίζεις ότι θα υπουργοποιήσει από το ΔΗΚΟ; Από την ΕΔΕΚ; Πες μας να δούμε.

Ί.

Υ.Γ. Το Σαρρή που τον θυμήθηκες; Μακάρι να το βάζατε υπουργό αλλά δεν σας κάμνει διότι είναι... νεοφιλελεύθερος (ιμισh).

Anonymous said...

Αυτό που με προβληματίζει είναι η ξαφνική αποστροφή από αρκετούς σχολιαστές προς την υποψηφιότητα Χριστόφια μετά την υποστήριξη του από το ΔΗΚΟ. Με προβληματίζει γιατί ανήκω κι εγώ σ'αυτούς, αρχικά με ξενέρωσε και με φόβισε και μένα η προοπτική εκ νέου συνεργασίας ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ.

Όμως, αναρωτιέμαι, θα ήταν καλύτερα τα πράγματα για το μέλλον της χώρας αν το ΔΗΚΟ συμπορευόταν με το ΔΗΣΥ; Ακόμα 3 μέρες έχουν περάσει και το πρόσωπο της υποψηφιότητας Κασουλίδη έχει πάρει μεγάλη στροφή προς τις ελληνοχριστιανικές αξίες και άλλα παρόμοια (πάμε πάλι 50 χρόνια πίσω - πάνε οι ευρωπαϊκές λύσεις και το 'Μπροστά'). Φανταστείτε σε ποιο σημείο θα φτάναν όλα αυτά αν το ΔΗΣΥ έκανε κυβέρνηση με το (απορριπτικό και οπισθοδρομικό) ΔΗΚΟ.

Το κακό που θα επέλθει με την συνεργασία ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ θα είναι κατά τη γνώμη μου σαφώς μικρότερο από την συνεργασία ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ. Κι επειδή η πιθανότητα το ΔΗΚΟ να λαμβάνει μέρος στην επόμενη κυβέρνηση ήταν τεράστια νοουμένου πως αυτό 'ορίζει' τον νικητή, τότε καλύτερα που υποστήριξε Χριστόφια.

Κατά τ'άλλα συμφωνώ πως είναι επιτακτική ανάγκη το ΑΚΕΛ να συνεργαστεί με το ΔΗΣΥ σε περίπτωση εκλογής του υποψηφίου του. Μόνο τότε θα μπορέσει πραγματικά η πιθανή κυβέρνηση Χριστόφια να υλοποιήσει αυτή την πολυπόθητη ενότητα. Το ίδιο ισχύει και στην αντίθετη περίπτωση, παρόλο που πλέον είναι από χλωμή έως κίτρινη η εκλογή Κασουλίδη.

Bananistanos said...

@ λεξι

Αυριο που θα σου βάλουν τον Νικολάκη ΥΠΕΞ* να μας κάμνει 10 φορές σχειρόττερα ρεζίλι που τον λιλίκκα να ξαναμιλίσουμε.

Αρέσκει μου που λαλείς ότι ο Χριστόφιας δεν θα υποκίπτει σε πιέσεις ενώ τα τρία υπουργεία θα τα ελέγχει ο Τάσος , με το ΥΠΕΞ συμπεριλαμβανομένο. Τζε ο Νικολάκης ΥΠΕΞ θα κάμνει ότι του λαλεί ο Χριστόφιας τζε όϊ ότι του λαλεί ο παπάς του που θα έχει και κυρίαρχο ρόλο στο κυπριακό!!! Και οι Αγγελιδιδες και κουταλιανοί εν θα επηρεάζουν τζε θα επηρεάζουν ο Μάτσης και οι συνδέσμοι ετοιμοθανάτων αγωνιστών!


Κατηγοράς τον Κας ότι είδεν τον Τόμμυ σαν να τζε ο Χριστόφιας εν να τολμήσει να κάμει τπτ ενάντια στη βούληση Του, ειδικά με το ΔΗΚΟ συγκυβέρνηση.

Όπως ήρταν τα πράματα ψήφο στο Χριστόφια σημαίνει ψήφο στο Τάσο και τη πενταετία του τζε ψήφο στη πλατφορμα του ΟΧΙ. Ενώ με ψήφο στο Κας γλυτώνουμε για τα καλά που τους Τασο, Ομήρου και Σια.

*σύμφωνα με πηγές μου (ελπίζω να'ν λάθος) ένας που τους λόγους που το ΔΗΚΟ εβάρησε προς Χριστόφια είναι ότι ο Κας δεν εδέχτικε τον Νικολάκη ΥΠΕΞ (έθελε τον Μάρκο)

Anonymous said...

perastika stin platforma tou NAI.

apo philelefthero

"Το ΔΗΚΟ εξασφάλισε σημαντικό μερίδιο στην εξουσία, τρία υπουργεία, την προεδρία της Βουλής και ενισχυμένο ρόλο για τον Τάσσο Παπαδόπουλο στη διαχείριση του Κυπριακού."

kai 2 ypourgeia stnv EDEK, kai eva stous prasinous ?

ypourgeio e3oterikon, proedria tns boulhs.... to DIKO einai se kaliterh thesi apo oti epi Tassou :-)

kai o Tassos tha fakka poupano tou Xristofia kathe fora pou tha lo3odroma pou tnv grammn tnv dikn tou sto kypriako.

o Basiliou kai o papapetrou ti pianoun ? :-)

Anonymous said...

"Του Χριστόφια οι υπέρμαχοι του ΝΑΙ, του Κασουλίδη οι υπέρμαχοι του ΟΧΙ."

"Από την άλλη (Χριστόφιας)...Έχουμε όλους τους ακτιβιστές που τόσο προπηλακίστηκαν από τον Τάσσο και τις δυνάμεις του ΟΧΙ."

Ρε φίλε για όνομα του Θεού...Εν με το Χριστόφια που ήρτε το ΔΗΚο και η ΕΔΕΚ, όι με τον Κασουλίδη.
Κουλίας, Πιττοκοπίτης, ομήρου, Κουταλιανός, Βότσης κτλ...εν με τον Χριστόφια και όι με τον Κασουλίδη
Ο Νικολάκης του τάσσου ενδέχεται να εν ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση χριστόφια και όι στον Κσουλίδη

Ο τάσσος αναλαμβάνει ειδικό ρόλο στο κυπριακό ( άραγε γιατί εν επεριορίστηκε στα του εθνικού συμβουλίου που εν μέλος? ) με τον Χριστόφια και όι με τον Κσουλίδη

τούτα τα λλία μόνο

Σταρχεία μου said...

Κοπέλια, αφού μου επέρασεν η κρίση που με έπιασεν που το πρωί όπως και πολλούς άλλους δαμέσα, σκέφτομαι το εξής.
Άμα κάτσουμε να σκεφτούμαστεν ποιος υποστηρίζει ποιον, εν λευκό που πρέπει να ρίξουμε τζαι δυστυχώς στην Κύπρο λευκό σημαίνει χάσιμο χρόνου.
Εγώ αποφάσισα να τα αφήκω ούλλα παράμερα τζαι να ψηφίσω με βάση το ποιος μου εμπνέει την εμπιστοσύνη ότι εν θάναι ο φυσανέμης κανενού. Που εν θα αλλάσσει τις θέσεις τις δικές του, αλλά θα αλλάσσει τις θέσεις των υπουργών του.
Αν π.χ. βάλει ο Χριστόφιας υπουργό τον Αντώνη Μιχαηλίδη ποιός θα επιβληθεί τελικά; Νομίζω ο Χριστόφιας. Ο Κασουλίδης ήταν αυτός που εφάνηκε στην πράξη να παρεκτρέπεται που τις "μοντέρνες" θέσεις του ως τωρά (τζείντο "η Κύπρος είναι ελληνική"). Άρα σα να εμπιστεύκουμαι παραπάνω το Χριστόφια. Γιατί όπως είπε και ο Λεξιπένητας, το σύνταγμα τις εξουσίες τις δίνει στον πρόεδρο. Αν αυτός έχει πυγμή, σκάζουν ούλλοι οι υπουργοί. Καλύτερα πρόεδρο εμπιστοσύνης με χάλια υπουργούς παρά έναν έτσι τζι έτσι με ανεξάρτητους υπουργούς. Τους υπουργούς αλλάσσεις τους. Τον πρόεδρο όι.

Anonymous said...

"Εγώ αποφάσισα να τα αφήκω ούλλα παράμερα τζαι να ψηφίσω με βάση το ποιος μου εμπνέει την εμπιστοσύνη ότι εν θάναι ο φυσανέμης κανενού. Που εν θα αλλάσσει τις θέσεις τις δικές του, αλλά θα αλλάσσει τις θέσεις των υπουργών του."

e as poume enne pio logiko oti o kasoulidis en than o fysanemis kaneniou...afou en than me kanena?!!
Poioy tis theseis na iothetisei? Isia isa poy tora poy den ehei anagki ta kolokommata tis aporripsis tha kineitai pio eleythera

Anonymous said...

http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=179651&-V=latestnews

"Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση εναντίον του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη και κατηγόρησε τον Ιωάννη Κασουλίδη ότι δεν είπε "mea culpa" για το "ΝΑΙ" στο Σχέδιο Ανάν. Γι' αυτό το λόγο, ισχυρίστηκε, ο κ. Κασουλίδης θα είναι ευάλωτος σε πιέσεις για την επαναφορά του Σχεδίου."

Malista. Edioxama toys toutous oullous gia na tous exoume allo 5 xronia na mas fakkoun to dimopsifisma

Σταρχεία μου said...

Εν τζαιν ανάγκη να είναι θέσεις άλλου κόμματος. Μπορεί ναν τζαι θέσεις του ΔΗΣΥ. Εγώ εννοώ ότι α) με τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο τζαι β) με το σύνθημα που είπε για να μεν κακοφανίσει τα φασιστούθκια εφάνηκεν ότι αλλάσσει τις θέσεις του ανάλογα με το πού φυσά.

apodimos Kypreos said...

empistosyni? trust? you mean to say you trust jimmy more than kassou?

me ton nikola ypourgo ekswterikwn

se 5 xronia na ton exete kai ypopsifio proedro gia na einai enwmenes oi makariakes dynameis

kopelia, wake up and smell the coffee.

we know who baptized 24% of the population as traitors for having a different opinion from their leader.

we know who sat back and let the witchhunt take place.

kseroume poios parelave kratos kai paroligo na paradwsei 2 krati

we are not going back

apodimos kypreos

Anonymous said...

δλδ ο χριστόφιας εν θα αποδέχεται καμιά θέση των άλλων 2 κομμάτων αλλά θα αποδέχεται ο κασουλίδης τις θέσεις του αρχιεπισκόπου? Μιλούμε σοβαρά τωρά?

Ολόκληρη πενταετία η τριμερής εν εκατάφερε να δουλέψει-είχαν 100 διαφωνίς τόσο σε θέματα οικονομίας ( ευρωζώνη κτλ ) όσο τζιαι σε θέματα πολιτικής. Τελικά εδιαλυθηκε για να επανασυσταθεί τωρά με άλλο πρόεδρο? Τζια θα δουλέψει απλά επειδή ο νέος πρόεδρος θα είναι ο χριστόφιας?

Δαμέ ο πάλμας ακόμα μιλά μας για σχέδιο Ανάν και περιμενει να πουμε συγγνώμη. Ουτε πως εχασε η ιδεολογια του προχτές

Σταρχεία μου said...

Ναι ξέρουμεν. Ο Τάσσος. Εγώ σου λέω: αν ο Νικόλας εν ο Υπουργός Εξωτερικών (που αποκλείεται), δεν πρόκειται να ξαναψηφίσω ΑΚΕΛ στον αιώνα τον άπαντα. Εν ο Κασουλίδης που έταξεν, αλλά εμίλαν για το Μάρκο.
Αλλά έτσι τζαλλιώς εγώ νομίζω η οικογένεια Παπαδόπουλου από δω και μπρος θα ασχολείται αποκλειστικά την Coca Cola, την Aegean Airlines και τις επιχειρήσεις φυσικού αερίου με πλωτές μονάδες.

Σταρχεία μου said...

Ο πρόεδρος όμως παίζει σημαντικό ρόλο. Τωρά εν έσιει κοινό πρόγραμμα. Τζαι γω ένι ξέρω τι εν αλίθκεια που τζείνα που λέουν για υποσχέσεις. Εζήτησα στη σελίδα του Χριστόφκια να δημοσιεύσουν το έγγραφο που εδώκαν στο ΔΗΚΟ. Αν το κάμουν, θα χαρώ πολλά.

Anonymous said...

kai oi 2 etaxan to YPEX. Apla o kasoulidis etaxe to se nousimo anthropo...
Je en exei simmasia an tha psifiseis xana akel meta. to thema ine na men ginei i malakia pou mias arkis

Σταρχεία μου said...

Μα ο Άντρος ο Κυπριακού είπεν ότι ό,τι ετάξαν ήταν στο έγγραφο και δεν ετάξαν τίποτε συγκεκριμένο.

Anonymous said...

δεν διαφωνώ ότι πέζει σημαντικό ρόλο ο πρόεδρος. Απλά τα θέματα στα οποία εδιαφωνούσε η τριμερής παραμένουν. Άλλαξε θέση το ΑΚΕΛ για το συνεταιρισμό για την ειρήνη ας πούμε? Αλλαξε άποψη το ΔΗΚο ή η ΕΔΕΚ για τα καραγκοζιλίκια του τάσσου 5 χρόνια?
Πάλε οι ίδιες διαφωνίες θα υπάρχουν.

Anonymous said...

e kala. perimeneis mono osa en mes to eggarafo? me tin idia logiki o tassos en tha paremvennei epidi en to grafei mes to eggrafo

Get real..

Σταρχεία μου said...

Εγώ εν τούτο που λαλώ. Αφού εν υπάρχει συμφωνία γραπτή γιατί να του αφήνουν να παρεμβαίνουν; Ο Χριστόφιας εν ο άβουλος τζαι ο Τάσσος εν ο πολυμήχανος τωρά;

Demetris said...

Pou stamata oi oikogeneia papadopoulou? Sto epwnymo?
Ara to Palmas en pianei mesa en en. Oute to Tziwnis.
To kenevezos.

Jai giati na mpei o markos ypex ? Kofkei parapanw o nous tou? En to ekatalava touto. Katalaveis ti kamnei o demetrakis pale? Sygratei to DIKO jai taizei to gia na ertei sti epomenes ekloges na tou tin katsei anti na to afikei na paei na daispastei jai GIA MIA FORA NA EN POLITIKOS (anti kryfoexousiastis) jai afou thelei na kamnei pazarka as kamei me tous kentroous tou DISI wsantivaro ston ethnikismo (pou zei jai mes to diko jai mes tin edek jai pantou.)

Oxa totuta en pellares jai outopies, en en? Arsiterismoi allopws?

Σταρχεία μου said...

Δαμαί έσιεις δίκαιο. Τζαι στο δημοψήφισμα έτσι εσκεφτήκαν. Αλλά που την άλλη ο Κασουλίδης έδειξεν ότι εν έτοιμος να κατεβάσει τα βρατζιά του όποτε χρειαστεί. Έταξεν τους παραπάνω τζαι τούτο λαλούν το ούλλοι.

Κομσομόλος said...

Ρε παιθκιά μα σοβαρομιλούμεν τωρά;

Τίθεται θέμα σύγκρισης;

Ψηφίζουμε Χριστόφια τζιαι πιέζουμεν για λύση, αλλά και για κοινωνική δικαιοσύνη ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ. Επιτέλους να περιθωριοποιήσουμεν τους απορριπτικούς του ΔΗΚΟ, όι να εκλέξουμεν την δεξιάν απόρριψην τζιαι συντήρησην για να μεν ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ η κεντρώα συντήρηση.

Σταρχεία μου said...

Ναι προλετάριε,
το θέμα είναι η δεξιά (ο Αναστασιάδης) έδειξεν ότι ένναιν απόρριψη. Τζαι έδειξεν το σε αποφασιστική στιγμή.

Anonymous said...

Ρε παιδιά, μα από που ως που ο Χριστόφιας είναι άξιος της εμπιστοσύνης μας;

Μήπως δεν είναι αυτός που μας πούλησε το 2003 ανεβάζοντας τον Τάσσο στην προεδρία;
Μήπως δεν είναι αυτός που μας πούλησε το 2004 επιτρέποντας στον Τάσσο να σκοτώσει τη λύση;
Μήπως δεν είναι αυτός που για τρία χρόνια κάλυπτε τον Τάσσο για να ξαναπιάσει την προεδρία της Βουλής και να βγάλει δημάρχους;
Μήπως δεν είναι αυτός που από την Κυριακή έχει ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ υιοθετήσει σκληρή γραμμή για να αποσπάσει την υποστήριξη των απορριπτικών;

Νομίζετε εν τυχαία που ενώ το ΔΗΚΟ είχε σαφή προδιάθεση υπέρ του Κασουλίδη άλλαξε γνώμη; Δεν ακούσατε τον Χριστόφια το βράδυ της Κυριακής να μιλά για "υποχωρητικότητα"; Δεν είδατε τις διαφημίσεις του που λεν "Ναι στην αγωνιστική διεκδίκηση, Όχι στην υποχωρητικότητα";

Δεν βλέπετε ότι ετοιμάζεται να μας πουλήσει για μια ακόμα φορά για να βγει στην εξουσία;

Ίλαντρος

Anonymous said...

akousa oti o kasoulidis tha ala3ei to synthima tou apo "koinoniki symmaxia gia tin kypro" se "thriskebtiki symmaxia gia tin kypro" gia na symbadizei me ton thriskebtiko fanatismo pou ekpempei.

MonachusX2 said...

Δεν σε προβληματίζει, Λέξη Πένητα, ότι ο πρώτος λόγος που έθεσε ο Κάρογιαν για υποστήριξη Χριστόφια, είναι η στάση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ στο σχέδιο Ανάν; (το ανέλυσε στη διάσκεψη Τύπου) Προσωπικά αυτό είναι που με φοβίζει.

Σταρχεία μου said...

Σύντροφε, αν σε φοβίζει αυτό δε σε φοβίζει ο Σωτήρης Σαμψών δίπλα στον Κασουλίδη; Τουλάχιστον ο Κάρογιαν πρέπει να πείσει τους δικούς του που τους ετάιζεν ως τωρά τα όχι.

Σταρχεία μου said...

Παιθκιά μεν πάθωμεν σαν το Μπούργκενστοκ που εφκύκεν ο Ερντογάν τζαι πανηγύριζεν για να πείσει τους δικούς του τζαι μεις εχάψαμεν το... Εγώ θα περιμένω να ακούσω τι ετάξαν του ΔΗΚΟ.

Anonymous said...

a) ypourgeio e3oterikwv (avto to eipav arketoi idi gia va theorite dedomevo)

b) tnv proedria tns boulhs (to idio)

c) to ypourgeio oikovomikwv dev tha to exei to AKEL (to eipe o xristofias proeklogika)

d) o xristofias tha eivai ypopsifios mias thitias (to eipe o xristofias proeklogika)

e) 3 ypourgeia prws DIKO (to eva to yp. e3oterikwv), 2 ypourgeia prws EDEK (i.e. diatirite n idia avalogia opws epi Tassou)

f) o Tassos tha exei rolo stnv diaxirisi tou kypriakou (dev eivai poly katharo avto, alla to egrapse o fileleftheros.. egw ypopsiazome oti tha kavei kapoio soma kai tha evta3ei olous tous prwnv mesa - basiliou, kliridi, tasso...)

avta...

Lexi_penitas said...

Διερωτώμαι εαν το ΔΗΚΟ δεχόταν την προσφορά του ΔΗΣΥ τι θα μας έλεγες Ιλλανδρε και λοιποί επωνυμοι και ανώνυμοι Αντι-Χριστοφικοί. Τότε που θα είχαν 5 ολόκληρα υπουργεία συν Σαμψών, Ουράνιο κλπ για να μην ξαναανφερνωμαστε λεπτομερώς σε όλους τους καλούς "Ελληνοχριστιανούς" συμπατριωτες μας.

Καταλάβετε το! Όπως εν τα πραματα κανένας από τους 2 δεν μπορεί να αρνηθεί την συνεργασία με το ΔΗΚΟ. Μπορείτε να πιστευετε ότι θέλετε. Η δική μου αντίληψη λέει ότι ο Χριστόφιας ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να τραβήξει προς τον απορρηπτισμό. Αν αυτός ήταν ο στόχος του ήταν να μεινει εκεί που ήταν και θα ήταν ισόβιος πρόεδρος της βουλής και θα μπορούσε να πάρει και μεγαλύτερα ακόμα ανταλλάγματα.

Εκλέγεται πρόεδρος για μια θητεία για να λύσει το κυπριακό και θα το λύσει. Αυτο που φοβάμαι περισσότερο είναι η εμπάθεια κάποιων συναγερμικών να μην τους σπρώξει στην αντιπολίτευση και να έχουμε τις υστερείες του 93. Οι αντιδράσεις σε αυτό το μπλογκ από σήμερα αρχισαν να προκαλούν συνειρμούς. Προσεξτε από τον κακό εαυτό σας.

Όσο για αυτούς που κατάρτησαν ήδη και το υπουργικό και που δόσαν στο Τάσσο το ρόλο του διαπραγματευτή μόνο γέλιο μπορούν να μου προκαλέσουν.

Ο κύβος εριχθη κοπέλια. Στηρίζουμε τον νέο πρόεδρο στο τεράστιο εργο που έχει να επιτελέσει και τον κρίνουμε εκεί που θα λοξοδρομεί. Παρεπιπτόντως το ίδιο θα κάνω αν εκλεγεί ο Κασουλίδης

gregoris said...

συμφωνώ με τον προλαλήσαντα
τζιαι ελπίζω πραγματικά οι ελληνοχριστιανικές υστερίες του συναγερμού των τελευταίων ημερών να εν προσωρινές τζιαι απλά ψηφοθηρικές (στην δεξαμενή των ελληνόπληχτων εκκλησιαστικόπληχτων τασσικών) τζιαι να μέννεν αναβίωση του εθνικιστικού παροξυσμού που εχαρακτήρισεν την δεκαετία κληρίδη

Anonymous said...

Εγώ δηλώνω αηδιασμένος από τα γεγονότα των δύο ημερών κι ολο αυτό το θέατρο... λευκό δαγκωτό.

Anonymous said...

Λεξιπένητα, εξακολουθείς να μην θέλεις να δεις την πραγματικότητα. Επιμένεις να βλέπεις μόνο τον Σαμψών που πετάσσεται σαν το αππηητούρι πέρκει τον πιάσει καμιά κάμερα και δείξει τον η τηλεόραση και δεν βλέπεις ότι ο πυρήνας γύρω από τον Κασουλίδη είναι ο Αναστασιάδης, ο Αβέρωφ, ο Χρήστος Στυλιανίδης, ο Χάσικος. Σε ενοχλεί ο περιθωριακός Σαμψών και δεν σε ενοχλεί το ότι γύρω από το Χριστόφια θα είναι ο Πιττοκοπίτης, ο Κλεάνθους, ο Πάλμας, ο Κενεβέζος, ο Νικολάκης, ο Αγγελίδης, ο Κολοκασίδης, ο Ομήρου, ο Σιζόπουλος, ο Κουταλιανός, ο Σοφοκλέους, ο Περδίκης. Για να μην αναφέρω και μερικούς-μερικούς μέσα στο ΑΚΕΛ των οποίων την ύπαρξη κάμνετε πως αγνοείτε.

Τι να σου πω. Η αισιοδοξία σου είναι συγκινητική αλλά δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Με ρωτάς τι θα έλεγα αν... Έλα όμως που δεν έχουμε αυτό το ερώτημα μπροστά μας. Φαίνεται ότι ο Κασουλίδης δεν πρόσφερε παραπάνω όπως είπαν κάποιοι πιο πάνω. Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι δύο επιλογές:

Χριστόφια ο οποίος μας έχει ήδη πουλήσει επανελειμμένα και ο οποίος θα είναι δεμένος χειροπόδαρα από την παρέα που αναφέραμε πιο πάνω.

Ή Κασουλίδη χωρίς καμιά δέσμευση και με τη στήριξη μιας ομάδας που αποδεδειγμένα έχει τα κότσια να προχωρήσει σε τομές.

Σκέψου το καλά. Σκέψου τι έγινε την προηγούμενη φορά που εναπόθεσες τις ελπίδες σου σε αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους.

Ίλαντρος

Anonymous said...

με τον ίλαντρο θα συμφωνήσω στο τελευταίο. Τουλαχιστον ο κασουλιδης όπως ήρταν τα πράματα δεν θα έχει την ανάγκη κανενιού αν εκλεγεί. Εν το μόνο θετικό. Παρά να εξασφάλιζε τη στήριξη του ΔΗΚΟ με την ουρά των απορριπτικών που ανφέρτηκε πιο πάνω, καλλύτερα έτσι και με μειωμένες ελπίδες εκλογής

gregoris said...

ίλαντρε
στες τηλεοράσεις δεν φκαίνουν τούτοι που λαλείς αλλά οι τορναρίτης τζιαι χριστοφόρου συν τον ουράνιο που ανασύρθηκεν που την ναφθαλίνη να μας μιλά για ελληνοκεντρισμό τζιαι ελληνόπαιδες
δεν τα σχολιάζετε τούτα...
είπα το τζιαι πριν τζιαι επαναλαμβάνω το, το ζήτημα δεν εν μόνο η υπογραφή αλλά η εφαρμογή της λύσης τζιαι ο χριστόφιας δεν θα είναι δέσμιος της εθνικιστικής ιδεολογίας
φκαίνει στην εξουσία για να λύσει το κυπριακό, αν το δηκο τζιαι η εδεκ δεν θέλουν λύση θα εκδιωχθούν που την κυβέρνηση ή θα περιθωριοποιηθούν, όμορφα τζιαι απλά

Lexi_penitas said...

Θα το πω για τελευταία φορά. Όπως διαμορφόθηκαν τα αποτελέσματα και οι δυο υποψήφιοι ειχαν αναγκη το ΔΗΚΟ. Γι' αυτο και προσετρεξαν χοροπηδόντας τη Δευτέρα το πρωι στα γραφεία του. Γι' αυτο μην μας το παίζετε υπεράνω. Ο Κασουλίδης μάλιστα προσφερε περισσότερα για να παρει την υποστήριξη τους. Και όταν όλα δειχναν ότι αυτό θα συνεβαινε. Και όλοι σας εισασταν μεσα στη τρελλή χαρά.

Επενέβη ο Τάσσος με κύριο γνωμονα να σώσει το κόμμα από το σίγουρο ξεζούμισμα που θα πάθαινε απο το ΔΗΣΥ σε ενδεχόμενη συνεργασία. Και εγυρε την πλάστιγγα. Και η χαρα εγινε καταθλιψη. Η οποία μετατράπηκε σε εμπάθεια. Αντιγράφω από το προηγούμενο σχολιο μου για να το εμπεδώσετε Αυτο που φοβάμαι περισσότερο είναι η εμπάθεια κάποιων συναγερμικών να μην τους σπρώξει στην αντιπολίτευση και να έχουμε τις υστερείες του 93. Οι αντιδράσεις σε αυτό το μπλογκ από σήμερα αρχισαν να προκαλούν συνειρμούς. Προσεξτε από τον κακό εαυτό σας.

Ολα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού. Δεν μπορει Ιλλαντρε να μην σε τρομάζει το ενδεχόμενο να ζήσουμε αντικομμουνιστικούς και εθνικιστικους παροξυσμούς περασμένων 10ετιων. Και από πάνω να μου ζητάς να έχω εμπιστοσύνη στην ομάδα του Κασουλίδη με τις γνωστες επιδόσεις με τους S300, τα ενεργά υφαίστια κλπ. Τυχαία νομίζεις τότε το ποσοστό του Κληρίδη έπεσε από το 50% στο 30%. Νομίζεις πως ξεχάσαμε; Ειναι πολύ νωπά για να ξεχαστούν.

Demetris said...

Grigori panw sto telftaio: PWS? PWS RE FILE? Efaa tin kelle mou simera na katalvw touton to 'tha perithoriopoiithoun ean pousin sourtou mourtou jai elemhounte pio efkola ap oti o ethnikismos tis dexias'? Tin alli fora itan i diafylaxi tis Kypriakis Demokratias pou en tous eperitheriopoiise (poso mallon ishyropoiisen tous jai o ethnikismos pou thwroume twra en kai kataloipo twn hronwn jai twn ergwn tou Tassou) toutin ti fora en tha eni dialdi?
Exigate mou jai mena.


Oos gia to oti i en genei politiki tis kyprou paramenei stasimi se shimata, onomata kai praktikes 40 hronwn - jai pou tis 2 plevres- akrivws logw anikanotitas na xeperastei i exousiolagneia (jai o antipodas tis oi yparxiakes enohes) otan eprepe, fenete na men sas apasholei opoten paretw.

gregoris said...

δημήτρη θα περιθωριοποιηθούν λόγω πολιτικού προεδρικού συστήματος
όταν το ακελ επήεν να πει μα τζιαι μου στο δημοψήφισμα ο κάρογιαν έδειξεν τους την πόρτα τζιαι εφοηθήκαν τζιαι εκρύψαν τζιαι είπαν τζιαι τζίνοι όι
τωρά εν αντίστροφα τα πράματα
ο εθνικισμός της δεξιάς τζιαι η δέσμευση κασουλίδη για το υπουργείο παιδείας στην εκκλησιά εν πολλά πιο επικίνδυνος επειδή ακόμα τζιαι να συμφωνηθεί η λύση εννά την τορπιλίσει

Bananistanos said...

Με το θέμα της εκκλησίας νομίζω ισοφάρισε ο Χριστόφιας χαιδεύοντας και αυτός τα εθνικιστικά αυτιά βάζοντας τον αντιπρόεδρο των θεολόγων να πεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν εκπροσωπεί την εκκλησία??? και ότι θα συνεχίσει το μάθημα των θρησκευτικών, ακόμα λλίον θα έβαλλε τζε τον σταυρό του. Η δε πληροφορία ότι αύριο εκανόνισε ραντεβού για εξομολόγηση στον Κύκκου Νεόφυτο διαψεύδετε ως κακόβουλη

Banana Republic Cyprus said...

Εγώ πάντως θεωρώ πως τυχόν εκλογή Κασουλίδη θα είναι η ΤΑΦΟΠΕΤΡΑ του Κυπριακού.
Μπορεί τωρά να χαριεντίζεται ο Κασουλίδης που το κάθε εθνικούρι εκκλησιαστικό εοκαβίτικο παλιοτόμαρο τον υποστηρίζει επειδή ακριβώς τους πουλά εθνικισμό και ελληνικές σημαίες και ψυχές, αλλά όπως φαίνεται τα σπουδαία δεν τα σκέφτεται, ούτε τα βλέπει ο κύριος Κασουλίδης.
Αν αύριο, μαζί με την Ντόρα, και με τις ευλογίες τις Μέρκελ και του ΕΛΚ, μαγειρέψουν κανέναν σχέδιο που ούτε για ελληνική ψυχή θα μιλά και θα έχει ομοιότητες με το σχέδιο Αναν.... πως θα αντιδράσουν νομίζει αυτοί που τώρα τους φανατίζει για ένα μάτσο ψήφους;;; Τα σκέφτηκε ποτέ αυτά ο Κασουλίδης; Σκέφτηκε πως έπρεπε να διδάσκει διαλλακτικότητα και ανοχή στον κόσμο του παρά εθνικοφασιστικές νοοτροπίες που τάχα μας παίρνουν μπροστα;;; Σκέφτηκε ποτέ πως τυχόν απόρριψη ενός νέου σχεδίου λύσης του Κυπριακού λόγω εθνικιστικών συμπλεγμάτων που Ο ΙΔΙΟΣ καλλιεργεί στον ΔΗΣΥ θα σημαίνει ΚΥΠΡΙΑΚΟ-ΤΕΛΟΣ;;; Ή μήπως πάνω από όλα... να κάμει το όνειρο του παπα του αληθινό;

Banana Republic Cyprus said...

Εσύ δηλαδή θεωρείς πως Αρχιεπίσκοπος = εκκλησία; Τώρα που γίνονται από τους ίδιους άνθρωπους αλλά υπερ του Κασουλίδη, τα υποστηρίζεις μια χαρά βλέπω.... και ενοχλείσαι επειδή κάποιοι Θεολόγοι βγήκαν να βάλουν τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση;

Anonymous said...

brc, ο Κασουλίδης και ο ΔΗΣΥ έχουν δείγματα γραφής για το πώς θα αντιδράσουν όταν έρθει ένα τέτοιο σχέδιο. Από σας περιμένουμε να δείξετε την ανάλογη μαγκιά.

Ίλαντρος

Banana Republic Cyprus said...

Ίλαντρε, γνώρισα τα δείγματα γραφής του Κασουλίδη και ακόμα τα γνωρίζω... αν καταλάβεις τι λεω. Μην παριστάνεις την πάπια και μην κάνεις πως δεν καταλάβεις διότι είσαι έξυπνος. Με όλο το σεβασμό σε αυτούς που στήριξαν το σχέδιο Αναν, τι να κάνω έναν πρόεδρο που μέσα μου πουλά πατριωτισμό και έξω μετατρέπεται σε ένα "yes sir puppet". Το πως θα αντιδράσει ο ΔΗΣΥ και ο Κασουλίδης σε ένα νέο ενδεχομενο λύσης το γνωρίζω: ΝΑΙ με διαγραφές. Όπως γνωρίζω και πως θα αντιδράσει κι ο κόσμος τους, που ειναι η ουσία των όσων λέω. Και φαντάζομαι το γνωρίζεις πως ένα νέο σχέδιο λύσης θα γίνει αποδεκτό από τον κόσμο μέσω δημοψηφίσματος και όχι από τις ηγεσίες. Και απορώ πραγματικά με ποιό τρόπο θα γίνει αποδεκτό, το όποιο σχέδιο λύσης έρθει ακόμη κι αν είναι καλύτερο από το ΑΝΑΝ, όταν μέσα σε διάστημα 3 ημερών κατάφεραν να φανατίσουν τόσο έντονα το κλίμα με την μαύρη τους προπαγάνδα. Οι ίδιοι άνθρωποι και πολιτικοί που την Κυριακή η ώρα 4:59μμ ήταν έτοιμοι για υπέρβαση για το καλό του τόπου μας, σήμερα παρουσιάζονται σαν νέοι Τάσσοι. Εκτός κι αν σε ενοχλεί το "νενέκος" αλλά όχι το "άθεος, τουρκόφιλος, κομμουνιστής". Εκτός κι αν σε ενοχλεί μόνο όταν ο Αρχιεπίσκοπος στηρίζει Τάσσο αλλά όταν στηρίζει Κασουλίδη είναι όλα καλά. Εκτός κι αν η πολιτική του Τάσσου ήταν για σένα τριτοκοσμική αλλά δεν σε ενοχλεί που 8 ολόκληρα σωματεία κατέντησαν πολιτικά μικρόφωνα. Οπόταν άσε το τι είπαν στο δημοψήφισμα οι ηγεσίες... κρίνε τις μόνο όσο αφορά το τι "διδάσκουν" στον κόσμο τους και τι κοινωνία παράγουν, τι είδους κύπριους παράγουν. Και κάνε μου και μια πρόβλεψη αν μπορείς τι θα σήμαινε για την Κύπρο μια νέα απόρριψη λύσης...
Σκέψου λογικά και όχι συναγερμικά και θα δεις ότι μπορείς να επικεντρωθείς στην ουσία των όσων λέω.

Anonymous said...

Κατ' αρχάς δεν είμαι συναγερμικός. Αν θέλετε να με ταπελλώσετε προτιμώ το φιλελεύθερος. Ως φιλελεύθερος δεν συμφωνώ με την εμπλοκή του αρχιεπισκόπου και των σωματείων. Αυτό το έχω ήδη δηλώσει. Διαφωνώ επίσης με τους όποιους χαρακτηρισμούς.

Ταυτόχρονα όμως δεν μπορώ να μην επισημάνω την υποκρισία του ΑΚΕΛ - και δυστυχώς και των περισσότερων αριστερών εδώ μέσα - οι οποίοι διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για την εμπλοκή του αρχιεπισκόπου και των σωματείων. Τη στιγμή που το ΑΚΕΛ είναι το μόνο κόμμα που αναμίχθηκε επίσημα στις αρχιεπισκοπικές εκλογές. Τη στιγμή που η Ομόνοια είναι παραμάγαζο του ΑΚΕΛ. Και μην μου πείτε ότι η Ομόνοια δεν αναμίχθηκε στις εκλογές γιατί θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι.

Ο Κασουλίδης ούε πατριωτισμό πουλά ούτε τίποτα. Έχει μια συνέπεια στην πολιτική του σταδιοδρομία την οποία ο Χριστόφιας ούτε με τα κυάλια δεν μπορεί να δει. Ο Χριστόφιας υιοθέτησε σκληρή γραμμή από το βράδυ της Κυριακής μιλώντας για τον κίνδυνο από την υποχωρητικότητα και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικής. Ο Κασουλίδης επέλεξε να δώσει έμφαση στα σημεία που θεωρεί ότι έχει πλεονέκτημα. Το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις το πράμα παρεκτράπηκε έχει να κάμει με το γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ δεν είναι συγκεντρωμένο κόμμα όπως το ΑΚΕΛ και δεν μπορεί να επιβάλει γραμμή σε όλους. Στο ΑΚΕΛ τα πάντα υποτάσσονται στον κομματικό πατριωτισμό. Το ΑΚΕΛ εμάζεψε χιλιάδες κόσμου στο Ελευθερία και δεν υπήρχε κόκκινη σημαία ή σφυροδρέπανο ούτε για δείγμα. Στον ΔΗΣΥ δεν υπάρχει τέτοια πειθαρχία. Αυτό σημαίνει ότι θα πετάσσονται οι εθνικιστές και θα λεν τα δικά τους. Η ουσία όμως είναι η καταγραμμένη πολιτική του κόμματος και όχι τι λέει ο κάθε κομπλεξικός.

Και έτσι φτάνουμε στην ουσία. Ο ΔΗΣΥ, κι εμείς οι φιλελεύθεροι, έχουμε δείξει τη μαγκιά μας. Το ΑΚΕΛ πότε θα δείξει τη δική του;

Anonymous said...

Ξέχασα να υπογράψω το πιο πάνω.
Ίλαντρος.

Ίλαντρος said...

Συγγνώμη που επανέρχομαι αλλά δεν μπορώ να μην καταγράψω και την μεγάλη μου ικανοποίηση που το ΕΥΡΩΚΟ αποφάσισε να μείνει εκτός και συνεπώς ο Κασουλίδης δεν θα έχει καμία απολύτως υποχρέωση έναντι των απορριπτικών, σε αντίθεση με τον ανθυποψήφιο του.

Anonymous said...

“Όποιος εν θέλει να πά(ει) στο μύλο πέντε έρεες κοσσιηνίζει (κοσκινίζει)”.
Τζιαι όποιος εν θέλει να ψηφίσει τον Χριστόφια “ψάχνει ψύλλους στ’ άχυρα” (προφάσεις εν αμαρτίαις) για να δικαιολογήσει τη στάση του για λευκό η αποχή!
Είναι πέρα για πέρα άδικό και χωρίς καμιά πολιτική τεκμηριώσει ή εξίσωση της υποψηφιότητας Χριστόφια μ’ αυτή του Κασουλίδη (και μάλιστα από άτομα που κόπτονται ότι έχουν πολιτική άποψη).
Μα σοβαρομιλάτε επιτέλους! Πως μπορεί να γίνεται σύγκριση μεταξύ του Χριστόφια του “ευρωπαϊστή” Κασουλίδη (ο οποίος ως ύστατο όπλο ανέσυρε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας τον κομμουνιστικό μπαμπούλα, το θρησκευτικό μπαμπούλα, τα περί εθνοκεντρικότητας και αναζήτησε στήριξη στα δεκανίκια ποδοσφαιρικών σωματείων); Πως θα μπορούσε να εκλεγεί Πρόεδρος κάποιος χωρίς; Τις ψήφους των ΔΗΚΟϊκών και των ΕΔΕΚιτών; Ή μήπως δεν σας άρεσε που θα στηρίξουν Χριστόφια! (Είμαι σίγουρος αν το ΔΗΚΟ στήριζε τελικά Κασουλίδη, ο φιλελεύθερος Ύλαντρος θα απαξίωνε την υποψηφιότητα Κασουλίδη!).

Anef_Oriwn
Πέμπτη 21/2/2008 – 11:06 π.μ.

Σταρχεία μου said...

ΠΑΙΘΚΙΑ ΕΛΕΟΣ.Τζαι μετά λαλούμε για τα κόμματα. Μα διαβάζετε τι γράφετε; Τώρα κατάλαβα γιατί έχουμε τέτοιους αρχηγούς. Εν μας αξίζουν καλύτεροι. Περίεργο τζαι εν εθυμηθήκετε ακόμα το Γρίβα και το Στάλιν. Όμως είμαι σίγουρη ότι θα γίνει και αυτό. ΕΛΕΟΣ

Banana Republic Cyprus said...

Ωραία, σαν φιλελεύθερος τότε, απάντησε μου: Πως αναμείχθηκε στις εκλογές η Ομόνοια; Πρόσεξε, δεν λέω πως δεν είναι κομματικοποιημένη. Ρωτώ πως αναμείχθηκε. Να στο πω διαφορετικά... ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΟΜΟΝΟΙΑ που είναι σουπερ κομματικοποιημένη, κράτησε κάποια προσχήματα! Βρες την διαφορά.
Και ακόμα κάτι... γιατί δεν έβγαλαν ανακοινώσεις όλα αυτά τα σωματεία από τον πρώτο γύρο και να στηρίξουν Κασουλίδη αφού "απλά" έχουν πολιτική θέση; Μήπως γιατί σκοπός είναι η απόρριψη κάποιου άλλου; Και από ποιον πήραν άδεια να κάνουν τέτοιες ενέργειες; Από τον κόσμο τους που τους ταΐζει; Ίλαντρε, να είμαστε σοβαροί... ξέρω ότι μπορείς να το κάνεις αυτό. Αλλιώς, να δεις πως όχι μόνο το παρδαλό αλλά και τα φούξια κατσίκια θα γελάσουν. Αρκεί να σου αναφέρω τις αντιδράσεις των οπαδών αυτών των ομάδων στα διάφορα φόρουμ τους που θεωρούν πως φκαίνεις ο κάθε παραγωντίσκος ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ να τους ταμπελώνει όλους σαν συναγερμικούς ή κασουλίδικούς ή εθνικόφρων! Ολοκληρωτικά καθεστώτα δεν νομίζω να είναι ότι πρεσβεύει η ΕΕ...
Και επιμένεις να ΧΑΝΕΙΣ την ουσία. Εγώ δεν μιλώ για την πειθαρχεία που ασκούν τα κόμματα στον κόσμο για να κάνουν ότι τους λένε. ΞΑΝΑ, μην κάνεις πως δεν καταλάβεις. Μιλώ για το τι πουλούν στον κόσμο και πως τους καθοδηγούν. Και επειδή άρχισα σοβαρά να πιστεύω πως ίσως όντως δεν καταλάβεις, να στο θέσω διαφορετικά: 33% υποστηρικτές κασουλίδη, 33% υποστηρικτές χριστόφια. Όποιος κι αν είναι πρόεδρος πες πως έρχεται ένα νέο σχέδιο λύσης. Μήπως το 66% θα ψηφίσει ΝΑΙ;
Και απορώ πλέον με την κρίση σου αν θεωρείς πως ο Κασουλίδης έχει σταθερή πολιτική και πως όλα αυτά τα κουρουφέξαλα που μας πουλά τώρα είναι τα... πλεονεκτήματα του! Δηλαδή ρε Ίλαντρε τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ πλεονεκτήματα του Κασουλίδη είναι η ελληνοπρέπεια του; Με αυτό το κριτήριο θα πας να τον ψηφίσεις; Κι εγώ που νόμιζα πως το μεγάλο του πλεονέκτημα ήταν το Ευρωπαϊκό του προφίλ...
Αλλα τι να στα λέω... άμα κάποιος δεν θέλει να πιστέψει κάτι, δεν θα το πιστέψει, ότι κι αν του πουν...

Anonymous said...

Ο Χριστόφιας δεν είναι παρουσιάσιμος εκτός του καφενέ. Αυτός σας αξίζει, αυτόν θα έχετε.

Ίλαντρος said...

Μάλλον θα έκαμα λάθος, φαίνεται ότι στην Ομόνοια δεν ασχολούνται με τις εκλογές αλλά σκέφτονται μόνο το ντέρμπι με την Ανόρθωση. Ας σοβαρευτούμε λίγο.

Ρωτάς τι ποσοστό θα ψηφίσει μια λύση. Αυτό θα εξαρτηθεί από πολλά πράματα. Βεβαίως και δεν θα ψηφίσουν όλοι οι ψηφοφόροι Κασουλίδη μια λύση. Αυτό τι σημασία έχει;

Αυτό για την ελληνοπρέπεια δεν ξέρω από που το ανέσυρες. Μην βάλλεις κουβέντες στο στόμα μου σε παρακαλώ πάρα πολύ. Η πολιτική ιστορία του Κασουλίδη είναι καταγεγραμμένη. Μετριοπαθής, εκσυγχρονιστής, συναινετικός, συνεπής σε αρχές.

Σταρχεία μου said...

Εάν πραγματικά η έγνοια τους ήταν το Κυπριακό και όχι οι καρέκλες και τα λεφτά, θα μπορούσαν να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να πουν πως δεν μπαίνουν στη λογική του παζαριού. Πως, δεν έχουν να δώσουν τίποτα σε κανέναν και πως, όποιος θέλει, μπορεί να τους ψηφίσει. Έτσι που, όποιος από τους δύο εκλεγόταν, να μπορεί απερίσπαστος να εφαρμόσει την πολιτική του αντί να τη δώσει εκ των προτέρων αντιπαροχή και μάλιστα σ' αυτούς που ο λαός καταψήφισε!

Κώστας Κωνσταντίνου
"Πολίτης" σήμερα

Monachux2 πού είσαι να κανονίσουμεν καμιάν εκδρομή την Κυριακή;

Lexi_penitas said...

Διερωτώμαι που ζουν μερικοί και αν πραγματικά πίστεψαν έστω και κάποια στιγμή ότι στις πολιτικές πραγματικότητες της Κύπρου θα μπορούσε ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ πολιτικος να απορρίψει ή ακόμα να μην επιδιώξει συμμαχίες εν όψει 2ου γύρου. Αυτά βρίσκονται στη σφαίρα της φαντασίας και μπορούν μόνο να είναι ευσεβείς πόθοι απολίτικων πολιτών.

Όσον αφορά τους αρθρογράφους των εφημερίδων οι οποίοι δεν είναι καθόλου απολίτικοι, θα τους χαρακτήριζα απλώς υποκριτές. Μιξοκλαίνε που οι δύο υποψήφιοι μπήκαν στη λογική του παζαριου ενώ ξέρουν καλά ότι ΜΟΝΟ έτσι παίζεται το πολιτικό παιγνιδι και εδώ και αλλού. Προσπαθουν να μας πείσουν ότι ξαφνικά και επειδή έχασε ο Τάσσος όλη η βαριά κληρονομιά 50 χρόνως θα έπρεπε να αποβληθεί από το DNA μας και οι δύο υποψήφιοι και τα κόμματα τους ΔΕΝ έπρεπε να επιδιώξουν συμμαχίες.

Λοιπόν εκείνοι που θέλουν να απαξιώνουν την πολιτική δεν χρειάζονται τέτοιες αφορμές. Δειχνουν απλώς την πολιτική τους ανωριμότητα με επικκλήσεις για λευκό και εκδρομές.

Οι δύο υποψήφιοι έχουν σοβαρές διαφορές τόσον όσον αφορά την κοινονική αντίληψη των πραγμάτων όσο και την πολιτική ιστορία τους.

Και τους δύο τους βαρύνουν αποτυχίες και λάθη. Σήμερα καλούμαστε να επιλέξουμε τον κατα την αποψη μας καταλληλότερο. Και έστω και ένα δράμι περισσότερο να βαρεί η πλευρά του ενός την ζυγαριά αυτόν να ψηφίσουμε. Λαμβάνοντας υπόψη τον πρότερο βίο, τις θέσεις τους αλλά κυρίως τις δυνατότητες που έχει ο καθένας να σπρώξει τη πολυπόθητη λύση.

Αν εκλεγεί ο Κασουλίδης δεν έχει ούτε μία στο εκατομμύριο να πετύχει λύση γιατι πέραν της υπαρκτής προκατάληψης μέσα στο λαό για ετοιμότητα να κλείσει το Κυπριακό με όποιο σχέδιο του σερβίρουν, θα έχει αντιμέτωπο όχι μόνο το απορριπτικό μετωπο ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ που εκ των πραγμάτων θα είναι αντιπολίτευση αλλά και ένα σοβαρό υπερ-εθνικιστικο κομμάτι της παράταξης του.

Από την άλλη ο Χριστόφιας είναι ο μόνος που μπορεί να συγκρατήσει τη απορριπτική παράταξη διαπραγμάτευόμενος σκληρά αλλα γνωρίζοντας μέχρι που σταματά. Η στάση του στο δημοψήφισμα, (την οποία επέκρινα) μπορεί σήμερα να τον βοηθήσει στην εξισορρόπηση των δυό παρατάξεων. Την αντίδραση των απορρίπτικών (εαν και εφόσον ο ΔΗΣΥ κρατήσει τη γνωστη θετική συμπεριφορά του για λύση και μετεκλογικά και ξεχάσει τις σημερινές του εξάρσεις), μπορεί να την ελέγξει ο Χριστόφιας. Με λίγα λόγια αν ο Χριστόφιας τοποθετήσει μετριοπαθή άτομα από ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ στην κυβέρνηση του και κάνει και ανοιγματα προς τον ΔΗΣΥ θα το κερδίσει το στοιχημα. Και πιστευω αυτό θα κάνει.

Αυτά είναι εκτιμήσεις και όχι προφητείες. Εμπιστευομαι περισσότερο το Χριστόφια και για τον απλούστατο λόγο ότι δεν ξέφυγε ποτέ από τη λαϊκή του καταγωγή και πραγματικά διερωτώμαι σε ποια κοινονικοοικονομική τάξη ανοίκουν αυτοι που λοιδωρούν την αυθεντική λαϊκότητα του ανθρώπου. Πόσο μπορεί να νιωσει το απλό άνθρωπο ένας ανθρωπος μεγαλωμένος μέσα στα τζακια και τα περσικά χαλιά και πόσο ένας που ένιωσε τη φτώχια στο πετσί του. Γιατί καποια πράγματα τα κουβαλάμε μαζί μας μέχρι να πεθάνουμε

Σταρχεία μου said...

Πού εξατμίστηκε η ιδέα του μεγάλου Συνασπισμού; Γιατί ούτε καν τέθηκε το θέμα; Δε θα ήταν καλό έστω και να συζητήσουν και ας μην τα βρουν; Εδώ βγάζω το καπέλο στον Αναστασιάδη που ήθελε να συναντηθεί με το Χριστόφια. Έτσι πάμε μπροστά: με νέες προσπάθειες.
Kαι οι δυο παρατάξεις έχουν ως σύνθημα "πίσω ολοταχώς", που έλεγε και ο Ουδεπόποτας.

Bananistanos said...

Areskei mou re aristeroi poy thorite mono tiw avanies tou Kas. To oti o Hristofias eishe synanthsi me to evroko en to eidete alla eidete ti synantisi Kas me ton arhiepiskopo. To oti o Xristofias yposhethike oti den tha katargisei ta thriskvtika pos to sholiazete?

Tze oi dio kanoun kiniseis apelpisias gia na exasfalisooun psifous. To simantiko einai na zigisoume thn ajiopistia tou kathenos tze me pious eshei gia sinergates o kathenas.

Ego sieroyme poy o kas emeine monos tou giati tora en na mporesei na efarmosei th politiki tou. Eno o Hristofias prin na klasei en na prepei na sinennoithei me tous sineterous tou

Demetris said...

Lexi pernwtnas sto doukou ton haraktirismo sou gia apolitkwn politwn oswn propspathoun estw jai dame, thewritika na skeftoun ena entellos diaforetiko politko perivallon stin kypro (kati pou en jai i vasi opoiasdipote aristeri politiki skepsis kata tin gnwmi mou) dierwtoume gaiti kollas se gneologikes katagwges jai fantasiaka pou katareoun me liin koinwniki piesi?

Otan o demetrakis eprepen na men nekatwthei me ton tommy stis arhiepiskopikes eipen kanenas tipote? Otan yparhei shedio etoimo gia na perasei forologia its ekklisias jai o demetrakis ws proedros tis voulis na tous kopsei ta pothkia tous en kamnei tipote katigoroume tin fysiki katalixi synergasias tommy-kas ? Otan to episimo akel ite kapilefkete ite agnoa airsteres kinitopoiisis, poreies, geonota poios en prgamtika apolitikos jai apla to endiaferon tou paramenei to genikotero endiaferon: i exousia?Ta tou 2004 en gnwsta - o kathenas ftanei sta symperasmata tou panw se touto jai ton pithanon antiktypo pou tha ehoun stin epomeni season.

To lefko - mallon i apohi entelws- se ena systima diaplekomenis politikis en i moni epilogi ean tha mas paroun sta sovara, san antipolitefsi pou laleis jai sy.
En na kerdisei o kas jai ena na pearsoume xana mavra hronia, laleis. Enw ta telftaia 5 me tous mpatsous na dernoun asystwla, tin apogoitefsi tis aristeras - egw dame stekw parapanw pou oula, ti tha kamei stin aristera ws kinima touti i synergasia, pale, se mia stigmi pou vriskei rythmo jai dynamiki- tin akriveia tin diaploki styl lilika, nikola kai michaeilidi eperasamen agia? Me ta spithkia na men gorazounte jai to 100% tou AEP stis trapezes ypothiki, me ti mikroteri aporofisi kondyliwn - simantika gia koinwnika kai non-profit erga- to paihnidi me tin ledras jai ta odofragmata.

En en pio simantiko na peraseis pragmatikes koinwnikes metarythmiseis - sto nou, ston tropo symperiforas, stis proetereotites tou kathenos mas - para se diadikastika themata ypourgeiwn me nomous pou allasoun jai shedia pou efesivalounte?

NAI eimai apaisiodoxos jai pikarmaenos jai thymwmenos. En pou ton prwto gyro pou eimai , eperimena pollin parapano tharros pou tin episimi aristera, jai oi enohes jai pazarakia. Ean touton en idealismos, e gamw to shisto mou ti en i politiki? Mono meetings? Symvolaia? Antallages?

Men ekmidenizeis ton eafto sou.

P.S. O monos logos gi amena na psifisei kappoios chrisofia en na mpei o neoklis ypourgos jai na lysei to stegastiko me ouranoxystes opws eipen. Monon! Jai ean to kataferei, kratwntas to poso vathkia empike jai to akel sto paihnidi twn developers, jaoi posos hronos ehathike idi.

Σταρχεία μου said...

demetris συμφωνώ απόλυτα με όλα όσα λες. Έχω απογοητευτει που τελικά αυτό το blog χρησιμοποιείται για αναβίωση άλλων εποχών. Ας είναι. Τουλάχιστον έπεσαν οι μάσκες και ξέρουμε με ποιους μιλούμε.
Ενώ οι χειρισμοί ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ υποψηφίων θα μπορούσαν να είναι σε εντελώς άλλα πλαίσια για να μην ξεφτιλίζονται και αυτοί και το σύστημα, αυτή τη στιγμή αγγίζουν την απόλυτη αηδία.

Bananistanos said...

Δημήτρη κα Σταρχεία καλωσορύσατε στο Προεδρικό σύστημα Δημοκρατίας. Έτσι εν το σύστημα, τούτοι είναι οι κανόνες του παιγνιδιού. Ανέκαθεν η εβδομάδα πριν την β Κυριακή ήταν η εβδομάδα της ξεφτίλας. Νομίζεται που δευτέρας εν να ξαναμιλίσει ο Κας του Τόμμυ ή ο Χριστόφιας του Συλλούρη?

Απέχοντας απλώς το κάνεται χειρώτερο. Όσο λιγότεροι πολίτες βάζουν το νου τους κάτω για να ζυγίζουν τους υποψήφιους τόσο χειρώτερα θα γίνονται τα πράματα. Την αποχή δεν την λογαριάζει κανένας, αυτούς που ψηφίζουν λογαριάζουν και αυτούς που ψηφίζουν προσπαθούν να ικανοποιήσουν. Όποτε, αν θέλεται να πείτε κάτι μόνο με την ψήφο σας μπορείται. Ζυγίσται λοιπόν τους δύο υποψηφίους μακρυά απο προκαταλείψεις και μαυρίστε τον χειρώτερο! Διαφορετικά αφίνεται τον κάθε φανατικό να ακούετε και να έχει απαιτήσεις.

Demetris said...

Isws telika i diafora mas na einai oti esy gerefkeis tin entos systimatos anekathen ikanopoiisi tis epomenis imeras jai egw tin anatropi toutou tou anekathen systimatos ehtes (enan anekathen pou shedon allaxen i prwti aristeri ypopsifiotita - me yposhomeni prooptiki- gia proedro btw.)

Touche.

Lexi_penitas said...

Δημήτρη εκτιμώ ειλικρινά αυτά που γράφεις και δεν θα ειχα κανένα πρόβλημα να τα προσυπογράψω σχεδόν στην ολότητα τους. Αν με παρακολουθείς στον ενα και κατι χρονο που δημοσιευω κείμενα κάποια από τα ζητήματα που αναφέρεις τα αναδειξα έντονα. Επίσης δεν κολωνω και ούτε θα κολώσω να κριτικάρω αλλά και να πολεμήσω το Χριστόφια αν δεν τηρήσει αυτά που υπόσχεται.

Από την άλλη όμως δεν μπορώ να μην ειμαι πραγματιστής. Είμαστε σε τούτη τη κρίσιμη στιγμή και το τελευταίο πράγμα που μου έρχεται να κάνω είναι ενδοαριστερους διαλογισμούς και ιδεολογική αναζήτηση.

Εδώ υπάρχει μια βάση. Ειναι η βαση των ανθρώπων μέσα και έξω από το ΑΚΕΛ που εσπρωξαν την ηγεσία να σιχτιρίσει το Τάσσο. Οι μέθοδοι τους αποδείκτηκαν αποτελεσματικές. Δεν προσέβλεπαν σε κανένα προσωπικό όφελος. Γνώμονας τους κυρίως το Κυπριακό αλλά και πολλά από αυτά που αναφέρεις. Πολλούς από αυτούς τους κατηγορούσα ανοικτά γιατί δεν τα παρατούσαν και να εγκαταλείψουν το ΑΚΕΛ μετα το πόλεμο που δέχονταν μετά το δημοψηφισμα. Τωρα σκέφτομαι ότι αν έφευγαν ο Κατσουρίδης και τα άλλα κοπέλια του Τασσου τότε μεσα στο ΑΚΕΛ θα αλωνίζαν και ο Τάσσος θα παρέμενε εκεί για άλλα 5 χρόνια.

Εν ακριβώς πάνω σε τούτη τη μαγια που δεν είναι επώνυμοι πολιτικάντηδες αλλά απλά μέλη του ΑΚΕΛ και άλλοι τόσοι ανένταχτοι αριστεροί (εγω ειμαι που τους αππεξω)που πιστευω ότι πρέπει να αναζητήσουμε τη δύναμη που θα σπρώξει για οικιστικό, παιδεία, αντιρατσισμο... και πανω απ' ολα για το Κυπριακο.

Τι αντιστοιχο βρίσκεται στο άλλο στρατόπεδο. Αγωνιστες, ΘΟΙ, κλπ.

Όποιος δεν βλέπει αυτή την απλή διαφορά δεν βλέπει τίποτε. Δεν εγινα ποτέ απολογητής του Χριστόφια και ευτυχώς τα γραπτά μου ειναι εκει. Αν δεν επρόκειτο για εσένα που ειλικρινά εκτιμω παρόλο που με δυσκολευκει καποτε η σκέψη σου δεν θα εμπαινα στο κόπο. Νιωθω όμως ότι η οργη και και η πίκρα σου μεταφράζεται σε αποχη (κατ' ουσία απραξία) και πιθανόν ευθύνη για την επικράτηση του μεγαλύτερου κακού (αν το προτιμάς έτσι). Και θλίβομαι. Γιατί μυαλά σαν το δικό σου αν ήταν μέσα στα πράγματα και δεν επέλεγαν την μοναχική οδό της φανατικής προσκόλλησης στο ιδεατο όσο αφορα τις πρακτικες του καθε αριστερου θα είχαμε μια καλύτερη αριστερά.

Μην παροπλίζεσαι λοπόν.

Lexi_penitas said...

Σταρχεια μου, επιμένω ότι οι δικές σου θέσεις ειναι επιεικώς ρομαντικές. Τη μεγάλη συμμαχια της λύσης θα σπρώξουμε τον Χριστόφια να την κτίσει. Ειναι εξαλλου μοναδική προυπόθεση για να καταφέρει αυτό για το οποιο δεσμευτηκε για μονο μια θητεια. Να λυσει το Κυπριακό. Οταν καταλαγιάσει ο κονιορτος των εκλογων και θα βάλει μπροστα για τη λύση είμαι σίγουρος ότι οι νουσιμοι υποστηρικτες του Κασουλίδη που βλεπεις δαμεσα εννα ερτουν μαζί του. Το να περιμένεις αβρότητες από τους πολιτικούς όταν σε 3-4 μερες παιζεται η καρέκλα εν πολιτική αφέλεια.

Πάντως εγω βρίσκω καθόλα αξιοπρεπές το επίπεδο της αντιπαράθεσης σε αυτό το ποστ και συμφωνο με τη παραίνεση που έκανα. Βλέπεις μπορει να εχουμε όλοι κοινό στόχο αλλά να επιλέγουμε διαφορετικό όχημα για να φτασουμε σ' αυτόν. Πιστευω ότι με το Χριστόφια έχουμε περισσότερες πιθανότητες να συναντηθούμε όλοι στο λεωφορείο της λύσης.

Σταρχεία μου said...

Το να μπαίνεις στα σκατά για να επιτύχεις το στόχο σου για μένα δεν είναι μέθοδος. Είναι επικρότηση των σκατών. Και αυτή είναι η άποψή μου. Εν οι ρομαντικοί που αλλάσουν τον κόσμο. Δε με κόφτει αν τη Δευτέρα ο Χριστόφιας δε μιλά στο Συλλούρη. Κόφτει με ότι τωρά γλείφει τον.

Anonymous said...

Προσυπογράφοντας όλα όσα λέει ο φίλος Lexi_Penitas σε προηγούμενο του μήνυμα (21 February 2008 12:43), να προσθέσω ότι πέραν από το ότι “… εκείνοι που θέλουν να απαξιώνουν την πολιτική δεν χρειάζονται τέτοιες αφορμές…” και ‘ότι τούτοι “… δειχνουν απλώς την πολιτική τους ανωριμότητα με επικκλήσεις για λευκό και εκδρομές …”, τα λεγόμενα τους εκφράζουν ένα ιδεαλισμό κι ένα ρομαντισμό που αγγίζει τα όρια της αφέλειας και του εξωπραγματικού. (Εγώ δεν είμαι τόσο επιεικής όσο ο Lexi_Penitas).

Η αποχή (και το λευκό στην προκείμενη περίπτωση) καλλιεργούν την πολιτική απάθεια, την μοιρολατρία, τον μηδενισμό και ένα εγωκεντρικό ελιτισμό! Αυτό πάντα λειτουργεί προς το συμφέρον του κατεστημένου. (Αν η αποχή είχε πολιτικές συνέπειες ή έστελνε μηνύματα στους κρατούντες θα είχε και αποτελέσματα σ’ άλλες χώρες όπου η συμμετοχή στις εκλογές είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα).

Μπορεί να είναι “… οι ρομαντικοί που αλλάσουν τον κόσμο”, αλλά αυτοί οι ρομαντικοί δεν απέχουν από τα πολιτικά δρώμενα και ούτε κάθονται σπίτι τους μεμψιμοιρώντας ή πάνε εκδρομούλες, αλλά είναι πολιτικά και ενεργά δραστηριοποιημένοι και προσπαθούν μέσα από οργανωμένες καταστάσεις ν’ αλλάξουν τα πράματα!
Κανεί μουρμουρκόν πιον! Πότε ξαναείχαμε Αριστερό Πρόεδρο;

Anef_Oriwn
Παρασκευή 22/2/2008 – 00:25 π.μ.

Demetris said...

Lexi i idia i vasi opws to thorw egw ypostirizie shedon stin olotitata tis ton christofia na xanaferei ton tasso pisw - ws fysiko proswpo, ws oikogenei i ws ideologima- anerwntas eafton jai paradinwnats xana meridio diaheirisis se oti pio misito eshei na deixiei i kypros ta teleftaia 40 hronoai - to ofelimitismo tou diko jai to papadouliko katestimeno. Dehoume oti pou tin deftera en na polemas xana jai na kamneis antipolitefsi. Egw lalw sou en na en arga tote jai gia mena jai gia sena. Thymase to skiniko me tou nenekous? Poso jairo epiren na xeperasei o komsos tis enohes tou? Ftou xana p'arkis. 1000 fores na perimenw allo 5 hronoia me alyto to kypriako - afou kata ta legomena sas lysi mesw dysi en en lysi afoson torpilizete ap ethnkisites, jai pou tin alli ediexan oi t/k poso etoimoi eni na synergastoun me to christofkia - para ta koutsa-strava na perasoume pou provlepounte twra.



Dystihws en o pragamtismos -tou kathenou- pou mas efaen. Meta tis ekloges an theleis na kamoumem mian blogokouventan - me tin voitheia twn gnwsewn tou grigori ean thelei jai jeinos - gia na deis poso toutos o pragmatismos jai to ena vima empros dyo vimata pisw exanagkazoun tin aristera ws kinima stin kypro na diahwrizei metaxy ideologias jai praxis jai na paremenei vasika stasimi jai se apologitiko, mi diekdikitiko -ws aristera- simeio. Jai ean thelete na milisoume jai giati aristera miloume jai theloume stin kypro.



En en thema ara apologias i katigorias tou christofkia jai tou politikou grafeiou to akel, alla jai pou tin alli oi politikes taseis tou opoioudipote diafenounte mesa apo tis politikes praxeis jai epiloges tou / tis . O kathenas jei pou pistefkei kalo, jai o kathenas -panta- me tis efthines tou.

I apohi omws en en apraxia - diafwnw. 10.5 % tou kosmou tylieie koupepia diladi gia sena? En nomizw. Sta plaisia tis parohis dikaiwmatos enyparhei jai to dikaiwma tou na min exaskiseis to dikaiwma pou arhika sou parehete.