23.2.08

Κάντε την επιλογή σας

Αγαπητοί φίλοι,

Πολλή μιζέρια έχει πέσει στο μπλογκ. Παρόλο που είναι εν μέρει δικαιολογημένη, νομίζω ότι κάπου χάσαμε το μέτρο. Φωνάζουμε και διαμαρτυρόμαστε γιατί γίνονται συναλλαγές. Καλά, υπήρχε περίπτωση να μη γίνουν; Έτσι δουλεύει το σύστημά μας, ας το χωνέψουμε. Ομολογώ ότι είμαι κι εγώ απογοητευμένος γιατί αυτή τη φορά οι συναλλαγές ξεπέρασαν αυτό που θεωρώ θεμιτό, αλλά όχι να φτάνουμε στα όρια του παροξυσμού. Πολιτική είναι, δεν είναι κουμέρες. Πολλοί από μας σε αυτό μπλογκ πολεμήσαμε για να απαλλαγεί ο τόπος από την διακυβέρνηση Παπαδόπουλου. Την Κυριακή το βράδυ πανηγυρίσαμε, δικαιωμένοι και ανακουφισμένοι. Σήμερα είμαστε κουμπωμένοι γιατί δεν ήρθαν τα πράγματα όπως τα περιμέναμε. Από τη μια βλέπουμε ανασύσταση της αμαρτωλής τριμερούς. Από την άλλη βλέπουμε εκκλησιαστικές παρεμβάσεις και... sms.

Όμως τα πράματα δεν είναι μαύρα. Ας μη ξεχνάμε ότι ο πρωταρχικός στόχος έχει ήδη επιτευχθεί. O τόπος θα δει αλλαγή. Πρέπει τώρα που έχει κατασταλάξει ο κουρνιαχτός να κάνουμε ένα απολογισμό να δούμε που στεκόμαστε. Έχουμε μπροστά μας δύο επιλογές. Και έχουμε ευθύνη να επιλέξουμε. Θα διαφωνήσω με όλους αυτούς τους φίλους που αηδιασμένοι δηλώνουν ότι θα ρίξουν λευκό ή θα απέσχουν. Αυτό δεν είναι επιλογή, είναι υπεκφυγή.

Για να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις πρέπει να αξιολογήσουμε τις επιλογές μας στη βάση των σκληρών δεδομένων και όχι των όποιων προεκλογικών κινήσεων κάνει ο κάθε υποψήφιος. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των υποψηφίων, και πιο κάτω θα παραθέσω τους λόγους γιατί πιστεύω ότι ο Ιωάννης Κασουλίδης υπερτερεί του Δημήτρη Χριστόφια.
  • Ο ΙΚ έχει επιδείξει εντιμότητα, διαχρονική συνέπεια στις θέσεις του, αλλά και τόλμη. Ως Υπουργός Εξωτερικών διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ένταξη και στην προώθηση λύσης του Κυπριακού. Στην κρίσιμη στιγμή του 2004 έκανε τη δύσκολη επιλογή παρόλο που ήξερε ότι δεν ήταν δημοφιλής. Πριν ένα χρόνο τόλμησε να καταθέσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία παρόλο που τότε φαινόταν ότι δεν είχε καμία πιθανότητα. Αντίθετα, ο ΔΧ την τελευταία πενταετία έβαλε το κόμμα πάνω από την πατρίδα. Ανέδειξε τον Παπαδόπουλο στην εξουσία, του επέτρεψε να σκοτώσει τη λύση, τον κάλυπτε για 4 χρόνια. Και σήμερα έρχεται προφανέστατα να συμμαχήσει υπογείως μαζί του για να αναρριχηθεί ο ίδιος στην εξουσία.
  • Σε περίπτωση εκλογής του ο ΙΚ θα έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων χωρίς δεσμεύσεις σε κανένα. Θα έχει πίσω του ένα Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος αποδεδειγμένα έχει τη βούληση για δύσκολες αποφάσεις και ένα Χρήστο Στυλιανίδη ο οποίος πιθανότατα από τη θέση του ΥΠΕΞ είναι σε θέση να πάρει την Κύπρο πολύ μπροστά στον Ευρωπαϊκό χώρο. Αντίθετα, ο ΔΧ θα έχει περιορισμένη ευχέρεια κινήσεων γιατί στο Υπουργικό του Συμβούλιο - το οποίο μη ξεχνάτε είναι το ανώτατο όργανο της Δημοκρατίας - θα πλειοψηφούν οι απορριπτικοί. Επιπρόσθετα ο ΔΧ θα έχει και προβλήματα πίσω του όπου θα έχει τον Νίκο Κατσουρίδη (που ήταν ο συνδετικός κρίκος Προεδρικού-ΑΚΕΛ να θυμάστε) να δολοπλοκεί και να του βάζει τρικλοποδιές.
  • Ο ΙΚ είναι άνθρωπος σύγχρονος και ανοιχτόμυαλος. Είναι ανοιχτός σε νέες ιδέες και νέους ανθρώπους. Είναι κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα και από τη σύνθεση του επιτελείου του αλλά και από τους ανθρώπους που εργάστηκαν στο παρασκήνιο για τη διαμόρφωση του εκλογικού του προγράμματος. Είναι σε θέση να προχωρήσει σε τομές γιατί έχει πίσω του ανθρώπους που θα τον καθοδηγήσουν. Ο ΔΧ είναι άλλης νοοτροπίας. Δογματικός και ανελαστικός, εγκλωβισμένος σε ιδεολογικές διαμάχες παρωχημένων εποχών, μη δεκτικός σε νέες ιδέες και πολιτικές. Ούτε και πίσω του έχει την εμπειρογνωμοσύνη που θα τον βοηθήσει. Έχει την συλλογική σοφία του ΑΚΕΛ η οποία όμως κινείται σε στενά ιδεολογικά πλαίσια. Δεν κινδυνολογώ. Δεν ανησυχώ ότι ο ΔΧ θα καταστρέψει την οικονομία. Όμως ούτε και θα κάμει βήματα μπροστά. Γιατί δεν μπορεί.
  • Ο ΙΚ έχει βάλει ψηλά στην ατζέντα του την καταπολέμηση της διαφθοράς. Έχει δεσμευτεί ότι θα διορίζει εμπειρογνώμονες και όχι κομματικούς σε συμβούλια και θέσεις. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα το κάνει. Όμως οι προοπτικές να το κάνει ο ΙΚ είναι πολύ μεγαλύτερες από τις προοπτικές να το κάνει ο ΔΧ. Πρώτον, γιατί ο ΙΚ δεν θα έχει να ικανοποιήσει τέσσερα κόμματα. Και δεύτερον γιατί ο ΙΚ πιστεύει στην εμπειρογνωμοσύνη και στην αξιοκρατία. Όταν ο ΔΧ ρωτήθηκε για την αξιοκρατία στη ψεσινή τηλεμαχία επέλεξε να απαντήσει σε 20 δευτερόλεπτα και να αναλώσει τον υπόλοιπο χρόνο του σε smsολογία. Οι επιλογές προσώπων του ΔΧ την τελευταία πενταετία επίσης δεν μπορούν να εμπνέουν εμπιστοσύνη. Η Ακκελίδου και ο Θράσου ήταν από τους χειρότερους υπουργούς στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και όμως ο ΔΧ έκανε πόλεμο για να μείνουν στη θέση τους.
  • Ο ΙΚ θα είναι ο καλύτερος εκπρόσωπος της Κύπρου στο εξωτερικό. Μετριοπαθής, έντιμος, ήπιος, αποπνέει ένα πολιτικό πολιτισμό που βρίσκει απήχηση στν Ευρώπη. Ο ΔΧ δεν έχει τον ίδιο αέρα. Ο αυταρχισμός του όπως τον είδαμε και προχτές βγαίνει συχνά προς τα έξω και δεν είναι ευχάριστος. Σίγουρα θα είναι καλύτερος από τον Τάσσο, αλλά - ευτυχώς! - δεν είναι πλέον αυτή η σύγκριση.
Φίλοι μου, η πολιτική είναι πολιτική. Και οι πολιτικοί είναι πολιτικοί. Εμείς ως πολίτες έχουμε να κάνουμε τις επιλογές μας. Είναι δημοκρατικό μας δικαίωμα αλλά και κοινωνική ευθύνη. Όσο απογοητευμένοι κι αν είστε, κάνετε την επιλογή σας. Μην αφήσετε τους άλλους να επιλέξουν για σας.

Καλή ψήφο.

14 comments:

Anonymous said...

Ίλαντρε μου, επιμένω, μοιραστήκαν στα δύο επίτηδες για να μπολιάσουν την προεδρία με το δηλητήριο τους ασχέτως του ποιος θα βγει... και τα χαζά το χάψανε. Αντί να τους ... αερίσουν, ρουφήξαν την κλανιά των τρίτων.

Έχεις δίκαιο ότι δεν φτάνει το Λευκό ή η αποχή. Για αυτό επιλέγω το Άκυρο Διαμαρτυρίας. Καλό βόλι.

Aceras Anthropophorum said...

Αγαπητέ Ίλλανδρε, θέλω να μου υποσχεθείς ότι αν ιφκάλετε πρόεδρον, θα αγωνιστείς, εσύ προσωπικά , θα βάλεις όλην την επίδρασην σου, ώστε οι αντικομμουνιστές, οι θρήσκοι, οι γαλαζοαίματοι αντιτούρκοι θα μείνουν στο περιθώριον της ιστορίας.

Εσέναν σε εμπιστεύομαι. Τον Κασουλίδην δεν τον εμπιστεύομαι. Είναι μαλαχτός τζαι δεν έχει πυγμήν αντάξιαν των κακών που τον περιβάλλουν. Δεν φτάνει να είσαι καλός άνθρωπος στον κόσμον. Όταν εδήλωσεν προχτές "εγώ δεν θα συμβουλευτώ τον αρχιεπίσκοπον για το υπουργείον παιδείας, αυτόν είναι νέα πνοή στην διακυβέρνησην, αυτόν είναι που εννοώ ΜΠΡΟΣΤΑ" τζαι σήμερα κάμνει τζαι λέει αυτά που κάμνει με τον Ττόμην, δεν μου εμπνέει εμπιστοσύνην. Όταν θα διαπραγματεύεται τζαι θα ξισηκωθεί η εθνικοφροσύνη τί θα κάμει; Ο Κασουλίδης δεν είναι ο Κληρίδης αγαπητέ Ίλλανδρε. Μακάρι να ήταν.

Anonymous said...

Ίλαντρε

Μα τόσες πολλές αντιφάσεις σε ένα κείμενο γεμάτο….αισιοδοξία!!!.

Εξηγούμαι: «ο πρωταρχικός στόχος έχει ήδη επιτευχθεί. O τόπος θα δει αλλαγή.» έτσι η αλλιώς, λές.

Και την αλλαγή θα την κάνει

ΕΙΤΕ Ο:
(συλλέγω χαρακτηρισμούς από το κείμενό σου για τον Χριστόφια) «έμπλεος κομματικής ιδιοτέλειας, συν-φονιάς της λύσης, υπογείως συμμαχών, αναρριχητής της εξουσίας, δέσμιος απορριπτικών, δέσμιος δολοπλόκων ( Κατσουρίδης) , δογματικός, ανελαστικός, παρωχημένης ιδεολογίας, μη δεκτικός εκσυγχρονιστικών ιδεών, αρνούμενος την ….εμπειρογνωμοσύνη γιατί…δεν την έχει !!!!!, ανίκανος να επιλέξει…ικανούς, υπερασπιστής αυτών των …ανίκανων, αυταρχικός)
ΕΙΤΕ Ο:
(συλλέγω χαρακτηρισμούς από το κείμενό σου για τον Κασουλίδη) « έντιμος, συνεπής, τολμηρός, με μεγάλη προσφορά στην Κύπρο, δεν μετράει το πολιτικό κόστος, αδέσμευτος, αποφασιστικός, έχει γερές…Αναστασιαδικές και Στυλιανιδικές πλάτες, σύγχρονος, ανοιχτόμυαλος, νέες ιδέες, ικανός για τομές, αντι…διαφθορικός, κάτοχος της εμπειρογνωμοσύνης, όχι κομματικός, οπαδός της αξιοκρατίας, μετριοπαθής, και ξανά…έντιμος, ήπιος, πολιτικά εκπολιτισθείς, με ευρωπαϊκά cone”

Αυτός είναι ο νέος εκσυγχρονιστικός λόγος για να …μαζεύεις ψήφους???

Ίλαντρος said...

@Αγρινό:

Δεν πειράζει, πάλι θα σε διαβάζω :-)

@Ασέρας:

Φίλε μου, να είσαι βέβαιος ότι εγώ θα κάμω ότι περνά από το χέρι μου. Χρειάζεται να δουλέψετε κι εσείς όμως. Έχεις δίκαιο ότι ο Κασουλίδης δεν είναι Κληρίδης. Ηγέτες σαν τον Κληρίδη δεν βγαίνουν συχνά. Κι εδώ εντοπίζω και μια αμαρτία του ΑΚΕΛ το οποίο αδίκησε κατάφωρα τον Κληρίδη τόσα χρόνια και δεν συνεργάστηκε μαζί του. Όπως και τώρα αδικεί τον Αναστασιάδη. Πρέπει να έχετε υπόψιν ότι ο Νίκαρος διανύει μάλλον την τελευταία του θητεία. Ο επόμενος ηγέτης του ΔΗΣΥ σίγουρα δεν θα έχει το ανάστημα του Νίκαρου και πιθανόν να μην έχει και την ίδια βούληση να πολεμήσει για να περάσει μια λύση. Έχουμε ένα παράθυρο τα επόμενα δύο χρόνια να κάμουμε το μεγάλο βήμα. Ανεξάρτητα ποιος θα εκλεγεί αύριο, χρειάζεται τα δύο μεγάλα κόμματα να συνεργαστούν. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι ο Νίκαρος θα σταθεί στο ύψος του, όπως και οι Κασουλίδης, Στυλιανίδης, και άλλοι. Το ίδιο θα πρέπει να κάμει και το ΑΚΕΛ. Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή (εδώ δείχνω και το αριστερό μου πρόσωπο :-))

@ανώνυμος

Φίλε, δεν ξέρω αν με παρακολούθησες πιο παλιά σε αυτό το μπλογκ. Πάντα είχα ξεκάθαρη θέση όσον αφορά τους υποφηφίους. Προτιμώ Κασουλίδη, δεν θέλω με τίποτα τον Τάσσο. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της αυριανής αναμέτρησης, τη Δευτέρα το πρωί εγώ θα θεωρώ ότι αυτές οι εκλογές ήταν ένα μεγάλο βήμα μπροστά γιατί καταφέραμε αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο. Αν εσύ διαφωνείς με τις εκτιμήσεις μου και την επιλογή μου για αύριο, είναι βεβαίως δικαίωμά σου. Εύχομαι αν εκλεγεί ο εκλεκτός σου οι δικές μου εκτιμήσεις να αποδειχτούν λανθασμένες.

Anonymous said...

Φοβάμαι την όποια επίδραση των χαρακτηρισμών σου απο ....μεθαύριο. Επειδή ..θέλει δουλειά πολλή
Για την επιλογή σου, αύριο, ουδείς λόγος μου πέφτει.

Εγώ πράγματι συμφωνώ μαζί σου και ελπίζω ότι, νοουμένων των προυποθέσεων του acera , θα γυρίσει ο ήλιος

O άνωθεν ανώνυμος

Anonymous said...

file ilaros se kovo na eise proin akelikos,prepi na efiges to 1990.exis polla apothimena me aftous pou epikratisan sto kommatin epoxi ekini!!!!

Anonymous said...

Kyrie Blogger,

An vgei o Christofias proedros , tha apogorevsi to google ke ta mesa mazikis epikononias logo tou symvan tis Ioanna Kas.?

Deuteron , eprepe ne ihes to debate sto youtube mehri tora , gia na dei o kypriakos laos tin alithini meria tou Christofia,diladi enas horkatis,pseftis...TRAMBAS...
kai sinithismeno stereotypou enos Kypreou pou se trambari se mbrosta apo ta matia su mono me ta logia tou...


stavros

Σταρχεία μου said...

Ίλαντρε εσύγχησες με παραπάνω! Θα πάω αύριο και θα βρίσκομαι ακόμα σε τρίλημμα. Πάντως σε ένα συμφωνώ σίγουρα μαζί σου: ο μεγάλος στόχος επιτεύχθηκε. Τώρα το θέμα είναι ποιος θα είναι ο κατά τι καταλληλότερος από τους δυο. Η απογοήτευση πάντως από τα όσα λέχθηκαν την τελευταία εβδομάδα με σπρώχνει στην αδιαφορία.
Σταύρο, η συζήτηση εδωμέσα έχει προσπεράσει τέτοια ερωτήματα.

Bananistanos said...

@ idiot

Φίλε επειδι επαναλαμβάνεις τουτο το άκυρο διαμαρτυρίας τζε επειδί εδούλεψα σε πολλές καταμετρήσεις ψήφων, απλώς σε ενημερώνω ότι τη διαμαρτυρία σου θα την δουν 5 κυβερνηγτικοί και 2 εχπρόσωποι υποψηφίων. Δεν θα διαβάσουν καν τι έγραψες. Θα πιάσουν την ψήφο σου τζε θα την βάλουν μαζί με τες άλλες άκυρες, όπως τζείνες των γέρων που έτρεμε το σιέρι τους τζε αντί χ εβάλαν ψ.

Αν πραγματικά θέλεις να πεις κάτι, βαρ'τον νου σου κάτω τζε ψήφισε το λιγότερο κακό.

Anonymous said...

@ Anonymous Stavros,

Τα σχόλια μου για τις δύο κοτσάνες σου (συχωριέσαι όμως γιατί είσαι μωρό παιδί που λαλεί τζιαι ο δικός σου ο Κασουλίδης):

1. Κοτσάνα 1η: “An vgei o Christofias proedros , tha apogorevsi to google …” – Άμα πάρει πρέφα ακόμα ότι ο ‘Ύλαντρος εδημοσίευσε εδώ μέσα κείμενο υπέρ του Κασουλίδη σήμερα Σάββατο που απαγορεύονται οποιεσδήποτε ενέργειες και πράξεις προεκλογικής φύσεως τότε σίγουρα θα διατάξει όπως όποιος ανακαλύπτεται ότι μπαίνει στο Google να στέλνεται ολοταχώς στη Σιβηρία (με non-stop πτηση)!
2. Κοτσάνα 2η: “ … na dei o kypriakos laos tin alithini meria tou Christofia,diladi enas horkatis …”, “…sinithismeno stereotypou enos Kypreou …” - Σταυράκη μας, των σαλονιών και των πολυθρόνων και των μεταξωτών βρακιών, εμείς προτιμούμε το “χωρκάτη” τον Γριστόφκιαν, τον άδρωπο του καφενέ (που υποτιμητικά ελάλεν και κάποιος άλλος ομόμυαλος σου), γιατί μόνο αυτός μπορεί να μπει στο πετσί του απλού ανθρώπου και να τον καταλάβει! Γκέγκε Σταυράκη; Γιατί ο εκλεκτός σου, εσένα και του ‘Ύλαντρου, ο Mister Κασουλίδης ο μαμμόθρεφτος (ο ‘Ύλαντρος ξέχασε να το καταγράψει αυτό στα επίθετα που του απόδωσε), πέρα βρέχει στην Καραμανιά χιονίζει για τέτοια αισθήματα (μόνο το μωρό την κόρη του έχει να σκεφτεί).
Παρεμπιπτόντως αν ο Κασουλίδης δεν μπορεί να ελέγξει την κόρη του (για τα μηνύματα που στέλνει) ή δεν κατάφερε να την αναγιώσει σωστά για να “… μην συμπεριφέρονται τόσο ποταπά …”, τότε πως θα κουμαντάρει μια ολόκληρη χώρα; Μα περιπαίζεις μας ρε ‘Ύλαντρε;

@ Aceras,

Ο ‘Ύλαντρος είναι μήπως ο μάγος της φυλής των “συναγερμικών” και τον εμπιστεύεσαι τόσο πολύ; Λες να τα καταφέρει και να ξορκίσει τα κακά πνεύματα έτσι που “… οι αντικομμουνιστές, οι θρήσκοι, οι γαλαζοαίματοι αντιτούρκοι θα μείνουν στο περιθώριον της ιστορίας”;
Πάντως το post του θα έπαιρνε βραβείο σε μάθημα της Έκθεση στο Δημοτικό με τέτοια πλατιά χρήση επιθέτων που
έκανε! Μπράβο στον άλλο Anonymous που είχε την υπομονή και κάθισε και τα μάζεψε και τα ταξινόμησε ανά πρόσωπο-αποδέκτη!

Anef_Oriwn
Σάββατο 23/2/2008 – 7:03 μ.μ.

Anonymous said...

Την περιρρέουσα που σας έκαμε το 2004 ο Τασσος, σταμπαρίσκοντας σας προδότες και πουλημένους, την υιοθετάτε εσείς σήμερα με το να στηρίζετε τον Κασουλίδη του οποίου το επιτελείο ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΕΙ το διαφορετικό μέσω της προπαγάνδας της κόρης του. Ανθέλληνες, στρατιωτικοί, κομμουνιστικούς μπαμπούλες, εγίνετε μου ούλλοι με τον σταυτό στο χέρι που την Δευτέρα και μετά κτλ κτλ κτλ. Σιγά και θα Αγιάσετε, προστάτες του Χριστιανισμού. Το 2004 δεκτήκατε επεμβατικά δικαιώματα, μονομερής επέμβαση, τουρκικό στρατό και τώρα θα μας σώσετε... Ο Θεός να μας σώσει από εσας! Όσοι τους ψηφίζετε όλους αυτούς τους κασουλιδικούς, τότε τους δίνετε το πράσινο φως για να ξαναζήσουμε περιρρέουσες... και ποτέ ξανά δεν μπορείτε να έχετε δικαίωμα να ζητήσετε να μην σας το κάνουν πίσω...

Anonymous said...

thelw na fkei geneka.
thelw na fkei geneka.
thelw na fkei geneka.
thelw na fkei geneka.

(sorry, eipate na eimaste kapws kosmioi. MY APOLOGIES)

Anonymous said...

Συνειρμοί από τον πιο πάνω διάλογο των δημοσιευθέντων comments....

Καλά τα λέει για τον εκσυγχρονιστή Κασούλαν ο Ύλαντρος. Ιδιαίτερα καλά για τον Αναστασιάδη, Στυλιανίδη κλπ. Επίσης άριστα για τον Κατσουρίδη, την Ακκελίδου, τον Θράσου.
Τέλεια για την απαλλαγήν μας από τον Τάσσαρον.

Ο Φόβος όλων μας μην εμφιλοχωρήσει ξανά στην πολιτική μας ζωή ο ΤασσοΓιωρκατζισμός. Ξέρουμε όλοι μας ότι έριξε δίκτυα και στα δυο στρατόπεδα των υποψηφίων.
God save Cyprus!!

Anonymous said...

Μπανανιστανέ, αλλού τούτα. Η διαμαρτυρία δεν έγκειται στο πόσοι θα το διαβάσουν αλλά στην ΞΕΚΑΘΑΡΗ (πιο ξεκάθαρη κι' απ' το λευκότερο λευκό) άρνηση να υποστηρίξεις τον τάδε ή τον δείνα. Το δε περιεχόμενο του όποιου κειμένου / σκίτσου είναι απλώς για προσωπική ευχαρίστηση.

Νομίζεις μήπως ότι απευθύνεσαι σε κάποιον που πρώτη φορά το κάνει ή δεν το σκέφτηκε καλά;

Πληροφοριακά, παλαιότερη μου ψήφος καταγράφηκε από τις εφημερίδες στα "παράξενα των εκλογών" (my 15 seconds of fame, oh yes)... σε αυτήν είχα αναγράψει "ΦΕΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΡΙΞΩ ΛΕΥΚΟ"